Donnerstag, 25. September 2008

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΦΑΓΟΠΟΤΙ.

Αυτη η ιστορια με τις ιδιωτικοποιησεις δημοσιων οργανισμων θυμιζει το γνωστο διαφημιστικο πολυκαταστηματων στο τελος καθε σαιζον: "Το αφεντικο τρελαθηκε και δινει τσαμπα πραμα"! Η περιπτωση του ΟΤΕ που αγοραστηκε εναντι "πινακιου φακης" απο την γερμανικη Telecom θα μεινει αξεχαστη. Οπως φυσικα και η εκχωρηση των μεγαλων λιμανιων της χωρας στον Πειραια και την Θεσσαλονικη σε κινεζικες εταιρειες, μεσω των οποιων θα προωθουν τα προιοντα τους στην Ευρωπη (αρκει να μην ειναι...γαλατα!). Κατι τετοια εχουν παιχτει και με τα ναυπηγεια του Σκαραμανγκα, ενω τοσο για τον ΟΣΕ, οσο και για τα ΕΛΤΑ εχει ακουστει οτι πανε για πουλημα.
Το δε επικαιρο παραδειγμα ειναι φυσικα αυτο της Ολυμπιακης Αεροποριας. Επροκειτο για ιδωτικη αρχικα εταιρεια, δημιουργημα του "κροισου" Αριστοτελη Ωναση, η οποια παραχωρηθηκε (η´ μηπως επωληθει;) στο Δημοσιο. Και απο οτι φαινεται το Δημοσιο δεν μπορει να τα βγαλει περα... Αυξηση των τιμων των καυσιμων και των εισιτηριων, ελλειψη προσωπικου, καθυστερησεις πτησεων, ταλαιπωρια επιβατων ενδοοικονομικα και διαφορα αλλα προβληματα (π.χ. ποιος θα κατσει σε ποια καρεκλα) ωθουν την κυβερνηση να επαναφερει στις Ολυμπιακες Αερογραμμες το status της ιδιωτικης εταιρειας. Πρωτεργατης στο νεο αυτο ξεπουλημα ειναι ο Υπουργος Μεταφορων, τον οποιον ο Ταλας θυμαται απο την δεκαετια του 1980. Τοτε ηταν προεδρος της ΟΝΝΕΔ και σπουδαστης στη Νομικη Σχολη του παν/μιου Αθηνων. Ειχε απο τοτε την καραφλιτσα...
Γιατι γινονται ολα αυτα; Μα οπως εχει ηδη αναφερει και ο Υπουργος Οικονομικων, "το ταμειον ειναι μειον". Το σκεφτηκε πολυ ο ανθρωπος και ειπε οτι ο μονος τροπος να γεμισει το κρατικο ταμειο ειναι να ξεπουλησουν ολους τους δημοσιους οργανισμους. Και να αυξησουν φυσικα τις φοροεισπραξεις απο τον κοσμακη (οχι που θα μας αφηναν!).
Το περιεργο ειναι, πως οι εκαστοτε κυβερνησεις δινουν πολυ χρημα προκειμενου να αγορασουν υπερσυγχρονα οπλικα συστηματα. Σε αυτα δεν τσιγγουνευονται. Ολα κι ολα, πρωτα απο ολα η υπερασπιση της πατριδος απο τους "εξωτερικους κινδυνους"! Για την Παιδεια, την Υγεια, τον Πολιτισμο, ουτε λογος να γινεται. Εκει ακους διαρκως το ιδιο τροπαρι: "Δεν εχουμε, δεν κανουμε, δεν ρανουμε".
Οποτε ξεπουλαμε σε τιμες ευκαιριας. Αλλωστε οι ιδιοι και οι ιδιοι "γνωστοι-αγνωστοι" ειναι που θα επωφεληθουν απο τον χαβαλε. Εχουν να πεσουν μεγαλες μασες!

Mittwoch, 24. September 2008

Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Στο προηγουμενο κειμενο εγινε αναφορα στο "φαινομενο" των μακελειων σε σχολεια και παν/μια, τουτεστιν: "Εχω προβληματα με τον εαυτο μου και μου φταιει ολος ο ντουνιας. Για αυτο βγαινω με τα σιδερικα και οποιον παρει ο Χαρος". Οι "πρωτοποροι" της εποχης μας στο φαινομενο αυτο, οι φονιαδες μαθητες του Columbine High School - η "πραξη" των οποιων "ενεπνευσε" και αλλους να κανουν παρομοιες "ενεργειες", οπως ο χτεσινος στην Φινλανδια - δηλωναν θαυμαστες της δαρβινικης θεωριας της εξελιξης. Αφου ενας εκ αυτων φορουσε T-Shirt με την σταμπα "ο δυνατος υπερισχυει", οταν σκοτωνε εκ ψυχρω συμμαθητες και καθηγητες του.





Μαλλον και ο κυριος Βγενοπουλος η´"κυριος MIG" θα πρεπει να ειναι θιασιωτης του Δαρβινου και του ρητου "το δικαιο του ισχυροτερου". Πριν λιγους μηνες του την ειχαν "πεσει" τα μεγαλα κομματα για τις μπιζνες του, και τι εκανε αυτος; Μηνυση στον νεοαφιχθεντα στον πολιτικο χωρο Αλεξη Τσιπρα! Τι ειναι ο Αλεξης; Ενα παιδακι ειναι, μολις ξεκινησε την πολιτικη του καριερα.

Μπραβο ρε Βγενοπουλε, εισαι πολυ "αντρας"! Πας και πουλας τσαμπουκα στο αβγαλτο παιδακι. Αν σου βασταει μεγαλε, αντε να κανεις το μαγκα σε αυτους που πραγματικα σε "χτυπησαν", οχι στα πιτσιρικια!




ΜΑΚΕΛΕΙΟ.

Μεγαλες ευθυνες φερουν οι αρμοδιοι φορεις (πολιτεια, αστυνομια) τοσο για το μακελειο που συντελεστη χτες, οσο και για αυτο του Νοεμβριου 2007 - και τα δυο στην ιδια χωρα, την Φινλανδια. Τα δυο περιστατικα ερχονται να συμπληρωσουν μια μακροσκελη λιστα επιθεσεων ατομων με ψυχολογικα προβληματα σε σχολεια και πανεπιστημια. Παλιοτερα ειχαν πει καποιοι, οτι αρχικα τετοιου ειδους ατομα απλως εβλαπταν τον εαυτο τους με το να αυτοδικουν. Τωρα πλεον, παιρνουν και αλλους μαζι τους στο θανατο. Αυτη η αποψη ειχε εκφραστει με αφορμη την αυτοκτονια καποιας φοιτητριας ασιατικης καταγωγης σε κολλεγιο των Η.Π.Α., επειδη δεν ειχε κοινωνικες συναναστροφες με τους συμφοιτητες της. Το οτι αυτη η αποψη δεν ευσταθει, μπορει κανεις να το διαπιστωσει αν κοιταξει τις αντιστοιχες λιστες με επιθεσεις στις σελιδες της http://www.wikipedia.org/. Ενα απο τα πιο γνωστα περιστατικα του ειδους ειναι η επιθεση του Charles Joseph Whitman στο παν/μιο του Τεξας, την 01.08.1966.



Απλα δινεται η εντυπωση, οτι απο την δεκαετια του 1990 και μετα, τα περιστατικα αυτα αυξανονται. Τα πιο γνωστα απο αυτα ειναι το μακελειο στο Columbine High School (20.04.1999), καθως και αυτο στο Virginia Tech (16.04.2007). Φυσικα δεν γινονται ολα τα κακα και ασχημα στις Η.Π.Α., οπως αποδεικνυουν τα προσφατα γεγονοτα στην Φινλανδια.

Ολα ομως εχουν κοινα στοιχεια: Την ανικανοτητα των αρμοδιων να τα προλαβουν παραδειγματος χαρην, μολονοτι γνωριζουν το βεβαρημενο ψυχολογικο προφιλ των δραστων. Οι δολοφονοι του Columbine ησαν γνωστοι στις αστυνομικες αρχες της περιοχης τους. Ειχαν διαπραξει μικροκλοπες, ειχαν μανια με τα οπλα και επαιζαν μανιωδως βιαια βιντεογκειμς. Ο δραστης του παν/μιου της Virginia ειχε προκαλεσει την προσοχη ορισμενων καθηγητων του, που ειχαν συστησει ψυχολογικη παρακολουθηση. Τοσο αυτος, οσο και οι δραστες απο την Φινλανδια, ειχαν γνωστοποιησει μεσω αυτοσχεδιων βιντεο και ιστοσελιδων στο διαδικτυο, αλλα και προχειρων σημειωματων και κειμενων στα δωματια τους τις προθεσεις και τα σχεδια τους. Η συμπεριφορα και οι πραξεις τους οχι μονο προκαλουσαν, αλλα φωναζαν απο μακρυα οτι κατι κακο θα συμβει. Κανενας ομως δεν επενεβησε. Και το κακο εγινε. Και ετσι, βγαινουν καποιοι εκ των υστερων, παριστανουν τους ειδημονες απο τηλεοπτικα στουντιο και ζητανε ευθυνες απο την πολιτεια, χυνοντας παραλληλα κροκοδειλια δακρυα για τα θυματα. Αν ειχαν κανει σωστα την δουλεια τους, δεν θα ειχαμε θυματα.

Σε αυτο το επιπεδο πρεπει να γινει πολυ δουλεια στον τομεα της προληψης. Τοσος κοσμος σπουδαζει πληροφορικη και ψυχολογια. Δεν μπορουν οι αστυνομικες αρχες των κρατων λ. χ. να προσλαβουν και να εκπαιδευσουν προσωπικο απο αυτους τους χωρους, το οποιο θα ανιχνευει ιστοσελιδες και βιντεο αυτοχειρων και διαφορων αλλων παρομοιων ομαδων; Διοτι αυτοι οι ανθρωποι εχουν κοινα ενδιαφεροντα: τα οπλα, τα βιαια βιντεογκειμς, μια απεχθεια για την κοινωνια, αγοραφοβια. Στο διαδικτυο μπορουν να εκφραστουν ελευθερα για ολα αυτα.

Ειδαλλως προβλεπεται να αυξηθουν τα φαινομενα αυτα, καθως καθε ενας απο αυτους τους ψυχικα αρρωστους ανθρωπους εμπνεεται απο τις πραξεις των προηγουμενων και προσπαθει, ειτε να τους μιμηθει, ειτε να τους ξεπερασει.

Montag, 22. September 2008

ΦΑΤΑΟΥΛΕΣ.

Απιστευτο αυτο που συμβαινει στην Βολιβια - αλλα ακρως πραγματικο: Ο ινδιανικης καταγωγης προεδρος της χωρας επιθυμει τον καταμερισμο του πλουτου, ωστε να ενισχυθουν ολες οι κοινωνικες ταξεις. Οι ακροδεξιοι, οι ανωτερες κοινωνικες ταξεις, οι ετσι κι αλλιως παμπλουτοι λευκοι, αντιδρουν! Λες και θα πεινασουν ποτε! Λες και ειπε ο Μοραλες οτι θα στερηθουν την dolche vita, την οποια απολαμβανουν - πανακριβα σπιτια και αυτοκινητα, ταξιδια και σπουδες στο εξωτερικο, γλεντια, δεξιωσεις κ.α. που εχει αποκτησει εδω και χρονια η καθε οικονομικα ισχυρη ελιτ!
Τις προαλλες πληρωσαν αυτοι οι κυριοι καποιους τραμπουκους για να πανε να κανουν φασαριες στην Σαντα Κρουζ. Που; Στις παραγκες των Ιντιος. Εβλεπες παιδαρελια στους δρομους (οι "γνωστοι-αγνωστοι" της Βολιβιας προφανως) να κραδαινουν ροπαλα και δοκαρια, πουλωντας με αυτον τον τροπο "τσαμπουκα" στους φουκαραδες τουs Ιντιος. Λες και δεν ειναι ανθρωποι αυτοι. Δεν εχουν δικαιωματα στη ζωη. Να μην φανε. Να μην πιουν. Να μην γλεντησουν. Να μην πανε σχολειο. Να μην σπουδασουν. Να μην εργαστουν με αξιοπρεπη μισθο.
Φοβηθηκε η ελιτ της Βολιβιας μην ζημιωθει οικονομικα απο τον καταμερισμο του πλουτου που επιθυμει ο Μοραλες! Λες και αυτο σημαινει οτι θα χασουν τα προνομια τους η´τα εκατομμυρια τους! Ολα για τον εαυτουλη τους τα θελουν. Ουτε ενα ψιχουλο να μην μεινει για τον αλλο. Ο φαταουλισμος σε ολο του το μεγαλειο. Για αυτο και στειλαν τους τραμπουκους για να τρομοκρατησουν τα φτωχαδακια τους Ιντιος. Κατι εκαναν. Οι Ιντιος αντισταθηκαν. Και θα παλευουν για το δικιο τους, γιατι εχουν απαιτησεις απο την ζωη και την χωρα τους.
Αυτα καλο θα ειναι να τα βλεπουν και οι Φαταουλες και οι Ιντιος αλλων χωρων - ονοματα δεν λεμε...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2008 ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Πως καταλαβε ο Ταλας οτι τελειωσε το καλοκαιρι; Απο την αλλαγη του καιρου; Απο το μαζεμα των νοικοκυραιων στις μεγαλουπολεις; Απο την εναρξη της σχολικης χρονιας; Ολα αυτα συν ενα ακομη: Ολοκληρωθηκαν οι 29οι Ολυμπιακοι Αγωνες του Πεκινου (08-24.08.08)! Μεγαλη επιτυχια για την φετινη διοργανωτρια χωρα, την Κινα. Τι σημαινε ομως το γεγονος αυτο για την Ελλαδα;
Στους φετινους Ολυμπιακους κερδισε η χωρα μας μονο 4 μεταλλια - 2 αργυρα και 2 χαλκινα. Τα πρωτα 3 μαλιστα, ηρθαν 8 μερες μετα την εναρξη των Ολυμπιακων - το δε 4 και τελευταιο, αποκτηθηκε 1 μερα πριν απο την ληξη των Αγωνων. Κατα τα αλλα, ο προεδρος της ΔΟΕ, κος Ζακ Ρογκ, φερεται να ειπε για την ελληνικη συμμετοχη αυτο που ολοι λεγαμε μεταξυ μας: Οτι με 15 περιπτωσεις ντοπαρισμενων αθλητων - ολοι με την περιφημη πλεον Μ3 - κερδισαμε το χρυσο μεταλλιο στην...ντοπα! Πριν 4 χρονια, στους "δικους μας" Ολυμπιακους, ειχαμε κερδισει 16 μεταλλια. Τι συνεβει; Τοσο πολυ αναπαυθηκαν αθλητες και παραγοντες στις δαφνες τους; Πως την πατησαν ετσι οι "μαγκες" και εκαναν μαζικη χρηση της Μ3; Δεν φανταστηκαν οτι ειναι δυνατον να ανιχθευτει; Που κρυβονται τωρα οι υπευθυνοι; Γιατι δεν γινονται διερευνησεις και διωξεις των;
Στους Παραολυμπιακους παντως (06-17.09.08) τα πηγαμε καλυτερα: 24 μεταλλια (5 χρυσα, 9 αργυρα, 10 χαλκινα). Στους Παραολυμπιακους 2004 στην Αθηνα, αποκτησαμε 20 μεταλλια. Αναμφιβολλα ειναι καλυτεροι οι αθλητες με προβληματα αναπηριας. Αποδεικνυουν οτι η θεληση τους, το παθος τους για τα σπορ και τον πρωταθλητισμο τους δινουν δυναμη να ξεπερασουν τις δυσκολιες τους. Δεν βασιζονται σε ντοπες για να κερδισουν. Ολες αυτες οι ιδιοτητες τους τους κανουν ανωτερους απο τους "υγιεις" αθλητες των "κανονικων" Ολυμπιακων, οι οποιοι καταφευγουν συχνα στις "ευκολες λυσεις", προκειμενου να αποκτησουν το πολυποθητο μεταλλιο. Κριμα που τους λειπει η στηρηξη της Πολιτειας που τους αρμοζει. Την αγαπη και τον σεβασμο του κοσμου τα εχουν και δικαιως.

Sonntag, 14. September 2008

ΜΟΝΕΣ.

Ξανα-μανα εμφανιζονται οι "γνωστοι-αγνωστοι" του κοσμου των media κουραζοντας μας και προσπαθωντας να μας σοκαρουν - ενιοτε δε, να μας "αφυπνισουν" - με τα "αποκλειστικα" τους ρεπορταζ περι σκανδαλων της ιερας μονης Βατοπεδιου και παρομοιων περιπτωσεων. Δεν ξερατε κυριες και κυριοι, δεν ρωταγατε; Το οτι το Αγιο Ορος ειναι "κρατος εν κρατει"μας ειναι γνωστο. Το οτι και ο Χριστιανισμος ειναι απλα μια επιχειρηση, με το παπαδαριο να μαζευει χρημα και πλουτο ολογυρα του, το εχει αναφερει και ο Καζαντζακης στα γραπτα του. Που ειναι λοιπον η μεγαλη εκπληξη; Αφου λιγο ως πολυ, ολοι γνωριζουμε τι παιζεται σε εκκλησιες και μοναστηρια. Ολοι εχουμε ακουσει ιστοριες με ετοιμοθανατους παππουδες και γιαγιαδες να αφηνουν κληρονομιες (σπιτια, στρεμματα, χρυσαφικα, χρηματα) στην εκκλησια. Λοιπον; Η εκκλησια οσο παει και αυξανει τον πλουτο της, ενω το κρατος περιμενει να γεμισει τα ταμεια του με τους φορους που επιβαλλει στους πολιτες. Η δε εκκλησια (βλ. την περιπτωση του Αθω) δεν επιτρεπει μεν στο κρατος να επεμβαινει στα δικα της θεματα, η ιδια ομως χωνει το χερι της στα πολιτικα θεματα και στα οικονομικα του κρατους. Γνωστες απο χρονια περιπτωσεις, οι οποιες επι των ημερων του μακαριτη Χριστοδουλου εγιναν ακομη γνωστοτερες.
Και δεν προκειται να αλλαξει τιποτε προς το παρον... Τα φαινομενα αυτα θα συνεχιστουν. εκτος πια, και αν ληφθουν ριζικα μετρα. Ειδωμεν.

Freitag, 12. September 2008

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ...

Καποιοι πιστευουν οτι υπαρχουν καλες και κακες παραδοσεις. Ο Ταλας συμπληρωνει οτι υπαρχουν επιπλεον και αχρηστες παραδοσεις. Οπως αυτη που θελει τον εκαστοτε πρωθυπουργο της χωρας να κανει πολιτικες δηλωσεις και εξαγγελιες καθε Σεπτεμβριο, κατα την διαρκεια της ΔΕΘ (Διεθνης Εκθεση Θεσσαλονικης). Τι σχεση μπορει να εχει μια εκθεση εμπορικου χαρακτηρα με την κυβερνητικη πολιτικη, πως και γιατι εγινε αυτο το περιεργο κραμμα, μονο οι επινοητες του "εθιμου" ειναι πραγματικα σε θεση να γνωριζουν. Μηπως σχετιζεται με το οτι τον Σεπτεμβριο τελειωνουν ουσιαστικα "τα μπανια του λαου", ξεκινουν τα σχολεια και τα παν/μια και ολοι σχεδον επιστρεφουν στις δουλειες τους; Μηπως φαινομενικα δειχνει με αυτον τον τροπο η εκαστοτε κυβερνητικη ηγεσια οτι στηριζει την ελληνικη περιφερεια (αφου η εκθεση λαμβανει χωρα στην συμπρωτευουσα);
Οι δηλωσεις του πρωθυπουργου το περασμενο Σαββατοκυριακο δυστυχως επιβεβαιωνουν την αποψη του Ταλα περι αχρηστης παραδοσης. Ουτε ενας - δημοσιογραφος, απλος πολιτης, πολιτικος - δεν υπηρξε που δεν προσεξε τις γενικοτητες, τις αοριστολογιες, τις ασαφειες, τις αντιφασεις και τα κενα του λογου του Κωστακη κατα την συνεντευξη τυπου που εδωσε στα πλαισια της ΔΕΘ. Ο ανθρωπος αυτος ειναι ικανος μονο να γυριζει τα σουβλακια στην σχαρα, οπωσδηποτε οχι για να ειναι επικεφαλης κυβερνητικου σχηματος! Παραταυτα, το κομμα του - που ως κυβερνηση εφερε την χωρα σε λιγοτερο απο 4 χρονια διακυβερνησης (το ψηφισαν για δευτερη φορα!) 40 χρονια πισω - προηγειται στις δημοσκοπησεις - κατι που δειχνει, και που αρκετοι πιστοποιουν, οτι δεν παμε καλα και τα θελουμε και τα τραβαμε. Οι υπουργοι του διαρκως αυθαιρετουν, ενω ο μεγας υπουργος οικονομιας κατακρεουργει τα βαρεα και ανθυυγεινα επαγγελματα, θετει νεους φορους και παραλληλα μειωνει μισθους και συνταξεις. Ολα αυτα μαζι, ενω περιφερει την βλαμμενη του φατσα απο συνεντευξη τυπου σε συνεντευξη τυπου. Ο συναδελφος του του ΥΠΕΧΩΔΕ εφηυρε το "Εθνικο Κτηματολογιο" για να βαλει κι αυτος το κατιτις του απο τις τσεπες του λαου - λες και δεν ειναι ολα δηλωμενα στην φορολογικη δηλωση που κανει ο εκαστοτε πολιτης.
Γιατι καθεται και τα ανεχεται ο κοσμος ολα αυτα; Αφου ολοι γνωριζουν πλεον, οτι ολοι αυτοι εκει μεσα ειναι φαταουλες και τρωνε χωρις σταματημο. Απο την αλλη μερια ομως, ειναι οι αλλοι καλυτεροι; Δεν θα κανουν τα ιδια αμα βγει αλλο κομμα για κυβερνηση; Σε παλαιοτερο κειμενο του ιστολογιου ειχε γραφτει, οτι με τα κομματα αυτα, εχει ο πολιτης την αισθηση οτι βρισκεται μεταξυ Σκυλλας και Χαρυβδης. Και πως να μην ειναι δηλαδη; Ο Κωστακης απεχει πολυ απο το στυλακι του "ευρωπαιου" και "αερατου" θειου του, τοσο εμφανισιακα, οσο και επικοινωνιακα. Υποτιθεται οτι προσπαθει να μας το παιξει "λαικος", κατα το παραδειγμα του Ανδρεα (του γνωστου Ανδρεα), αλλα δεν πειθει. Ασε το οτι περπαταει σκυφτος, σαν να του εχουν χωσει κανα μπαστουνι στον κωλο... Ο δε Γιωργακης θυμιζει εμφανισιακως τον παππου του, αλλα ειναι πολυ "χλιαρος". Φαινεται οτι δεν μπορει να κουμανταρει το κομμα-μαγαζακι που "κληρονομησε". Η Αλεκα και το ΚΚΕ ειναι γραφικοι. Ο Αλεκος ειναι ιδεολογος της πλακας. Ο Αλεξης, απλως ενα παιδακι. Ειχε πασοκικο βυσμα κατα την διαρκεια της θητειας του στην αεροπορια, αλλα το κομμα του αρνειται να συνεργαστει με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΛΑ.Ο.Σ. τελος, ειναι κατι σαν το τσιρκο Μεντρανο. Καλα κρασια δηλαδη...
Οσο παει και χειροτερευει η κατασταση. Δεν βλεπει φως στην ακρη του τουνελ ο Ταλας. Ωραιες οι απεργιες, οι καταληψεις, οι διαμαρτυριες και οι διαδηλωσεις, αλλα με αυτες δεν ιδρωνει το αυτι της κυβερνησης. Ποσο μαλλον, που αυτες επιβαρυνουν αλλες κοινωνικες και επαγγελματικες ομαδες. Μια λυση θα ηταν να υπαρξει καθολικη απεργια, οπως προτεινει ο φιλος Βασιλης. Να μην εργαστουν δηλαδη ουτε οι εργοδοτες. Να ακινητοποιηθουν τα παντα ταυτοχρονα. Μια αλλη ειναι να εκμεταλλευτουν καλυτερα την ψηφο τους οι πολιτες. Η ψηφος εχει δυναμη. Απο αυτην εξαρταται ο καθε υποψηφιος, αν θα εκλεγει βουλευτης η´ οχι.
Μεχρις ομως να φτασουμε στο σημειο που θα εξαναγκαστουν οι πολιτικοι κατω απο την εμμεση πιεση των αναφερθεντων μετρων να παρουν αποφασεις που θα ωφελησουν το λαο και την χωρα, θα δοθουν λιγες προτροπες, ωστε να τα βγαλουμε περα και να επιβιωσουμε:
1) Αποφευγετε τα δανεια απο τραπεζες, τα ενεχυροδανειστηρια, τους τοκογλυφους.
2) Μην βγαζετε πιστωτικες καρτες. Πραγματικα δεν τις χρειαζεστε.
3) Προσεχετε οταν κλεινετε συμβολαια με ασφαλιστικες εταιρειες, εταιρειες κινητης τηλεφωνιας και διαδικτυου και τραπεζες. Μελετηστε προσεκτικα καθε σας κινηση και ψαξτε τα πλεονεκτηματα που προσφερει η καθε ασφαλεια και τραπεζα, η καθε μια απο αυτες τις εταιρειες, ιδωτικες ως επι το πλειστον. Ρωτηστε εμπιστους σας για το ποια απο ολες αυτες ειναι πραγματικα εγκυρη, σοβαρη και φερεγγυος. Μη βαζετε οπου κι οπου την υπογραφη σας!
4) Προσοχη με επενδυσεις σε εργα τεχνης, εταιρειες, μετοχες, καθως και αγορες οικοπεδων, καταστηματων, οικιων. Θυμηθειτε την φουσκα του Χρηματιστηριου! Αν δεν γνωριζετε τους χωρους αυτους, καλυτερα να μην δοκιμασετε. Δεν αξιζει το ρισκο.
5) Χρησιμοποιειστε τα μεσα αστικης συγκοινωνιας, αντι του αυτοκινητου και της μοτοσυκλετας σας. Για αυτο υπαρχουν!
6) Προσοχη στα καθημερινα σας εξοδα. Καντε αποταμιευση και κρατηστε λιστα με τα εξοδα και τα εσοδα σας. Αναλογιστειτε εαν οντως χρειαζεται να αγοραζετε καθε τρεις και λιγο καινουργια ρουχα και παπουτσια. Εαν αξιζει τον κοπο να ταξιδευετε για διακοπες σε πανακριβους προορισμους κατα τις υψηλες τουριστικες σαιζον, και ειδικα εαν το προσφερομενο σερβις ειναι αντιστροφως αναλογο των τιμων. Για ποιους λογους το κανετε αυτο;
7) Διαβαζετε παντα προσεκτικα τους λογαρισμους του ηλεκτρικου, του νερου, του τηλεφωνου, των κοινοχρηστων, της θερμανσης κ.α. που σας ερχονται. Ελεγχετε τακτικα τους αντιστοιχους μετρητες, καθως και τις οποιες συσκευες χρησιμοποιειτε - ποσo ρευμα η´νερο καταναλωνουν κτλ. - ωστε να αποφυγετε δυσαρεστες εκπληξεις (π.χ. "φουσκωμενους λογαριασμους").
8) Εν κατακλειδι να θυμαστε: Καλλιο πεντε και στο χερι, παρα δεκα για καρτερι!

Donnerstag, 11. September 2008

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

- "Οταν εχουμε δουλεια, δεν σκεφτομαστε τις διακοπες", απαντησε ο Παναγιωτης κοφτα στο τηλεφωνο.
Ο Ταλας ειχε κλεισει απο καιρο εισιτηρια για το ταξιδι του. 2 εβδομαδες θα περνουσε με τα αγαπημενα του προσωπα - μετα απο τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα απουσιας. Και να που ξαφνικα, μετα απο τοσους μηνες, ηρθε σαν το μαννα ουρανοκατεβατη μια επαγγελματικη προταση. Βασικα ηταν κατι βραχυπροθεσμο. Μεταφρασεις κειμενων. Τα λεφτα ησαν καλα. Μονο που το dead line επεφτε μεσα στις 2 αυτες εβδομαδες. Θα προλαβαινε να βγαλει τις μεταφρασεις πριν το ταξιδι του; Γιατι οσο ελειπε, δεν θα ασχολουνταν καν με υπολογιστες. Ηθελε να ξεφυγει, να χαλαρωσει, να δοκιμασει κατι αλλο. Μακρια απο την απομονωση μεσα σε ενα δωματιο. Μακρια απο υπολογιστες, τηλεφωνα, τηλεορασεις. Ειχε αναγκη τον ηλιο. Το φεγγαρι. Τον αερα. Την θαλασσα. Την αμμο. Την πετρα. Την οικογενεια του. Τους φιλους και τις φιλες του. Τα ειχε στερηθει ολα αυτα. Ποσα καλοκαιρια δεν ειχε στερηθει... Και τωρα ερχεται αυτος ο Παναγιωτης και παει να του "την πει". Με ποιο δικαιωμα;
Ο Παναγιωτης εγραψε αργοτερα ενα mail. Θα περνουσε τον Αυγουστο και τον Σεπτεμβριο "στην βροχερη και κρυα Γερμανια" (μολονοτι δεν ειναι τοσο ακραιες οι καιρικες συνθηκες πλεον). Μια φορα και αυτος στα τοσα δεν θα παει να κανει τα μπανια του στην "μαμα-πατριδα" και το εριξε στην κλαψα. Που να ηξερε τι εχει περασει ο Ταλας... Αλλα ετσι ειναι ορισμενοι: Επειδη δεν θα παει ο κυριος Παναγιωτης για μπανια, δεν πρεπει να παει και ο Ταλας! Δεν θα κοπανισει φετος τα σφηνακια του στα μπαρακια ο κυριος Παναγιωτης, πρεπει και ο Ταλας να κανει το ιδιο! Δεν θα φλερταρει μπικινοφορουσες σε παραλιες ο κυριος Παναγιωτης, δεν πρεπει να κανει το ιδιο και ο Ταλας! Οτι θελουν οι αλλοι θα γινεται! Οταν ο Ταλας κανει συμβιβασμους, ειναι καλο (κοροιδο). Οταν εχει απαιτησεις, ειναι εγωιστης! Λες και ο Ταλας δεν ειναι ανθρωπος, ειναι μηχανη. Δεν θα τρωει, δεν θα πινει, δεν θα κοιμαται, δεν θα διαβαζει, δεν θα αθλειται, επειδη καποιοι αλλοι θελουν να κανουν κουμαντο στην προσωπικη του ζωη. Μονο που δεν ειναι ετσι τα πραγματα.
Σε αυτο το θεμα δεν εκανε πισω. Δεν φταιει ο Ταλας που ο κυριος Παναγιωτης θα περασει το φετινο καλοκαιρι στην Γερμανια. Τα εισιτηρια κοστιζουν και το προγραμμα δεν αλλαζει.
Οι μεταφρασεις εγιναν. Πηρε το ρισκο, τις ολοκληρωσε και τις παρεδωσε πριν φυγει για το ταξιδι του. Και δεν ειναι αγνωμων. Τον 15αυγουστο εστειλε ενα ευχετηριο μηνυμα στον Παναγιωτη για την ονομαστικη του εορτη. Μονο που αυτος δεν απαντησε. Ποιος ειναι λοιπον ο αγνωμων; Λιγο μετα εμαθε οτι ο κυριος Παναγιωτης του ειχε κανει την επαγγελματικη αυτη προσφορα, διοτι θα περνουσε ενα μικρο χρονικο διαστημα στο Λονδινο και δεν προλαβαινε να μεταφρασει ο ιδιος τα κειμενα. Προκειται για ενα προγραμμα του ελληνικου υπουργειου πολιτισμου, το οποιο και ειναι υπευθυνο για την πληρωμη των μεταφρασμενων σελιδων. Μονο που ως τωρα δεν εχει λαβει δεκαρα για την δουλεια του αυτη ο Ταλας. Υπουργειο Πολιτισμου ειναι αυτο, τι περιμενεις; Εδω ουτε τους υπαλληλους του δεν πληρωνει, θα πληρωσει τους απ´εξω;
Υ. Γ.: Οι καλοκαιρινες διακοπες του Ταλα δεν κρατησαν πολυ. Αλλα ησαν καλες. Το χρειαζοταν αυτο το συντομο διαλειμμα. Περυσι δεν ηταν δυνατον να εχει ελευθερο το καλοκαρι του. Να δουμε πως θα εξελιχθουν του χρονου τα πραγματα...