Dienstag, 28. Oktober 2008

ΑΓΝΑ, ΤΡΥΦΕΡΑ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕΡΑ ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ...

28 Οκτωβριου σημερα. Εθνικη Εορτη. Αργια. Σχολεια και καταστηματα κλειστα. Δημοσιες υπηρεσιες εκτος λειτουργιας. Ενα 24ωρο διακοπων. Το χρειαζεται ο Ελληνας αυτο το ημερισιο διαλειμμα. Δουλευει τις περισσοτερες ωρες στην Ευρωπη.


Αυτο που ο Ταλας δεν καταλαβαινει ειναι, γιατι εχει θεσπιστει ως Εθνικη Εορτη και Ημερα Αργιας η συγκεκριμενη επετειος, η οποια σηματοδοτησε την εισοδο της Ελλαδος στον Β Παγκοσμιο Πολεμο. Σαφως και προκειται για ενα σημαντικο γεγονος, αλλα τοσο σημαντικο που να του εχουν δωθει τα παραπανω στοιχεια; Αντε να παει πασο για την 25 Μαρτιου που εστω και συμβατικα οριοθετει την εναρξη του Αγωνα για την Ανεξαρτησια και την Απελευθερωση της Ελλαδος απο την Οθωμανικη Αυτοκρατορια. Η συμμετοχη της χωρας μας στον Β Παγκοσμιο Πολεμο γιατι εχει παρει αυτες τις διαστασεις; Δεν θα μπορουσαμε οι Ελληνες να αναγαγουμε αλλα, εξισου σημαντικα γεγονοτα στην ιστορια, ως Εθνικες Εορτες;


Μια αλλη απορια αφορα τις παρελασεις. Μα ειναι τοσο απαραιτητες; Πολλοι εχουν επισημανει στις ιστοσελιδες τους, οτι οι παρελασεις λαμβανουν χωρα σε τριτοκοσμικες χωρες, οι οποιες κυβερνωνται απο απολυταρχικα καθεστωτα. Οι παρελασεις των ελληνικων Εθνικων Εορτων ειναι εφευρεσεις του δικτατορα Ιωαννη Μεταξα και του επιτελειου του. Σημερα ωστοσο δεν εχουμε το καθεστως του Μεταξα. Τι μας χρειαζονται; Ασε δε που δημιουργουν επιπλεον εξοδα και προβληματα. Στις μαθητικες παρελασεις λ.χ., γινεται σκοτωμος για το ποιος θα ειναι ο σημαιοφορος. Το ελληνικο συστημα και η νομοθεσια ειναι ετσι κατασκευασμενα, ωστε μεσα στην τελευταια δεκαετια να εχουμε δει φαινομενα, οπως σημαιοφορους και συμμετεχοντες μη ελληνικης καταγωγης στις μαθητικες παρελασεις των Εθνικων Επετειων! Φυσικα και δεν φταινε τα παιδια για αυτο, αλλα το συστημα, το οποιο ειναι χαοτικο: Απο τη μια απαιτει απο τους συμμετασχοντες να ειναι ελληνικης υπηκοοτητος και απο την αλλη οριζει οτι οι σημαιοφοροι ειναι παντα οι αριστουχοι μαθητες ανεξαρτητως υπηκοοτητος, σωματικης δυναμης, υψους κτλ. - το εχουμε δει και αυτο: σημαιοφορο αριστουχο μαθητρια υψους...1,50 μ., βαρους 50 κιλων να προσπαθει να κρατησει το τεραστιο και βαρυ κονταρι με τη σημαια! Επομενως αυτοι που αντιδρουν, διοτι μαθητες αλβανικης, πακιστανικης κτλ. καταγωγης εκπροσωπουν τα σχολεια τους ως σημαιοφοροι, αδικως αντιδρουν - τι να κανουμε, αν αυτα τα παιδια ειναι καλυτερα στα μαθηματα απο τους ελληνες συμμαθητες τους; Θα μπορουσαν βεβαια αυτοι οι κυριοι υπερπατριωτες να τα βαλουν με το συστημα και να κανουν νυξεις για την ποιοτητα της εκπαιδευσης που προσφερουν τα ελληνικα σχολεια, αναπτυσσονταν και προωθωντας την βαθμοθηρια, την παπαγαλια κτλ., αλλα φαινεται οτι δεν τους συμφερει - καιγονται και οι ιδιοι.


Με τις στρατιωτικες παρελασεις δεν ειναι καλυτερα τα πραγματα. Φανταροι γυαλιζουν επι μερες κανονια και αρματα, προκειμενου οι ανωτεροι τους και οι πολιτικοι να κανουν για αλλη μια φορα επιδειξη της δηθεν ισχυος τους. Τα "κοροιδα" μαζευονται γυρω απο τις εξεδρες των επισημων κρατωντας πλαστικα σημαιακια για να καμαρωσουν τα τανκς και τα αεροπλανα που πετανε. Την ιδια στιγμη εκφωνητες τηλεοπτικων καναλιων αποδιδονται σε ατερμονες ρητορειες περι του "σθενους της ελληνικης φυλης" και "τους αγρυπνους φρουρους της πατριδας, την οποια με τα οπλα αυτα φυλουν και προστατευουν απο τους εχθρους". Ουτε λεξη φυσικα για το ποσο κοστισαν οι αγορες ολων αυτων των οπλικων συστηματων που διαφημιζονται δημοσιως, και που τα περισσοτερα απο αυτα ειναι παλιατσουρες. Ουτε λεξη για τις αυτοκτονιες των "αγρυπνων φρουρων της πατριδας", τις κλοπες οπλων απο στρατοπεδα μεσημεριατικα, τα οικονομικα προβληματα των μονιμων αξιωματικων, που τους αναγκαζουν να βγαινουν προωρα στην συνταξη. Η φαντασιωση "ισχυρος στρατος=ισχυρο εθνος" πρεπει να κρατηθει ζωντανη. Οπως και η πορωση που πηγαζε παλιοτερα απο τραγουδακια του τυπου "αεροπορος θα γενω, τους ουρανους να σκιζω". Αυτη η αισθηση μενει, μετα το τελος καθε παρελασης. Οπως και τα πεταμενα πλαστικα σημαιακια στους δρομους. Και φυσικα τα αγνα, τρυφερα και ζουμερα μπουτακια των καλλιπυγων μαθητριων προς τερψιν οφθαλμων των πολιτικων, γαλοναδων και λοιπων μπαμπογερων...

Montag, 27. Oktober 2008

DARK AGES: Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ!

Δεν ειναι μονο η Ελλαδα που περασε μια μεταβατικη περιοδο, γνωστη και ως "Σκοτεινοι Αιωνες", οπως γραφτηκε στο αντιστοιχο χθεσινο κειμενο. Το φαινομενο "collaps" εμφανιζεται και στην Ευρωπη της μεταβασης απο την Υστερη Αρχαιοτητα στον Πρωιμο Μεσαιωνα. Ειναι δε πιο γνωστο ως η "Εποχη των Μεταναστευσεων των Λαων" (Migration Period, Völkerwanderungszeit). Τον ορισμο Dark Ages για την συγκεκριμενη περιοδο, τον χρησιμοποιησε πρωτος ενας λογιος της Αναγεννησης, ο Πετραρχης, διοτι πιστευε πως ταιριαζε περισσοτερο στην εποχη μεταξυ της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας και της δικης του.

Οπως στην Ελλαδα της Υστερης Εποχης του Χαλκου και της Πρωιμης Εποχης του Σιδηρου, ετσι και στην ευρωπαικη ηπειρο της Υστερης Αρχαιοτητας και του Πρωιμου Μεσαιωνα πιστευουν οι ερευνητες, οτι υπηρξαν πολλες αφορμες και αιτιες που οδηγησαν στο εν λογω φαινομενο: Κλιματολογικες αλλαγες απο την μια, οπως η Dark Ages Cold Period (ca. 450-900 AD) και πολιτικες, οικονομικες και κοινωνικες μεταβολες απο την αλλη, οδηγησαν στην μετακινηση μεγαλων πληθυσμων εντος της Ευρασιας. Οσον αφορα τον τελευταιο παραγοντα, να αναφερθει εδω οτι το σημαντικοτερο γεγονος που εδωσε το ερεθισμα ηταν η πτωση της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας - τουλαχιστον του Δυτικου τμηματος της με κεντρο εξουσιας τηςν Ρωμη. Η Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια, η οποια ονομαζεται και Βυζαντινη, ειχε ως πρωτευουσα της την Κωνσταντινουπολη και αντεξε ως τα 1453.
Ενα πρωτο κυμα μεταναστευσης λαων εντοπιζεται απο τους ειδικους μεταξυ 300 και 500 μ. Χ. Η Ρωμαικη Αυτοκρατορια ειχε απο τον 3ο αι. μ. Χ. περιπου περιπεσει σε κριση. Η σηψη ομως στις αρχουσες κοινωνικες ταξεις ειχε ηδη απο πιο πριν διαγνωστει, απο επιφανεις προσωπικοτητες μαλιστα, οπως ο Κικερων και ο Σενεκας. Στα γραπτα τους συχνα αναπολουν τις παλιες καλες στιγμες και τα μεγαλεια του παρελθοντος, οταν η Ρωμη απαρτιζονταν απο τιμιους πολιτικους και στρατηγους, ηθικες γυναικες, ευγενεις πολιτες. Χαρη σε τετοιους ανθρωπους, η Ρωμη εγινε υπερδυναμη και κυριαρχησε στην Μεσογειο και την Ευρωπη. Απο τον 3ο αι. μ. Χ. και μετα ομως, η κατασταση πηγαινε απο το κακο στο χειροτερο. Ουτε οι μεταρρυθμισεις του Διοκλητιανου, ουτε η μεταφορα της πρωτευουσας της αυτοκρατοριας απο τον Κωνσταντινο στο Βυζαντιο, ουτε και η αναγορευση του Χριστιανισμου ως επισημης θρησκειας του κρατους βελτιωσαν την κατασταση. Τα χειροτερα τα βιωσε το δυτικο τμημα της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας: Γερμανικα φυλα απο την βορεια Ευρωπη, εκμεταλλευονται την κατασταση στο εσωτερικο της Ρωμης, διασχιζουν τις limes (: Τα συνορα της Αυτοκρατοριας. π.χ. στην κεντρ. Ευρωπη η limes germanica, στην Βρετανια το τειχος του Ανδριανου κτλ.) και εισβαλλουν στις εκρωμαισμενες επαρχιες, στις οποιες ζουν συγγενικα τους εθνικα φυλα, οπως Γαλατες, Κελτες, Ιβηρες, Σουηβοι, Μαρκομανοι, Τευτονες. Οι εισβολεις αποτελουνται απο Γοτθους, Αλανους, Χερουσκους, Αλεμαννες, Σαξονες, Βανδαλους, Βουργουνδιους, Λανγκοβαρδους, Σαρματες. Απο κοντα και οι Αβαροι, οι οποιοι πολεμησαν εναντιον του Βυζαντιου. Μεταξυ 445 και 453 μ. Χ. η Ευρωπη τρεμει απο τα ποδοβολητα των αλογων των Ουννων απο την Ασια, οι οποιοι υπο την ηγεσια του Αττιλα - γνωστος στους χρονικογραφους της εποχης ως η "μαστιγα του θεου" - σπερνει τον φοβο στους Ρωμαιους.
Οι Ρωμαιοι πολεμησαν εναντιον των βαρβαρων στην Ανδριανουπολη το 378. Η προσπαθεια του βυζαντινου αυτοκρατορα Θεοδοσιου Ι να ενωσει το δυτικο και το ανατολικο τμημα της αυτοκρατοριας ληγει αδοξα με τον θανατο του στα 395. Λιγα χρονια αργοτερα, στα 406, καποια απο αυτα τα γερμανικα φυλα διασχιζουν τον Ρινο. 4 χρονια αργοτερα και μαλιστα, την ιδια χρονια που τα ρωμαικα στρατευματα εγκαταλειπουν τις κτησεις τους στην Βρετανια, οι Βισιγοτθοι (West Goths. Μαζι με τους East Goths η´Οστρογοτθους αποτελουν τα δυο εθνικα φυλα που προεκυψαν απο τους Γοτθους) εισβαλλουν στην Ρωμη και την λεηλατουν. Η αιωνια πολη θα γινει και παλι ερμαιο των βαρβαρων - αυτη την φορα των Βανδαλων - το ετος 455. Το τελος της Δυτικης Ρωμαικης Αυτοκρατοριας υπογραφεται το ετος 476, με την εκτοπιση του νεαρου Romulus Augustulus. Μενει το Βυζαντιο ως συνεχιστης της παραδοσης και προμετωπιδα των ορδων που ερχονται απο την Ασια.

Το πολιτικο σκηνικο στην Ευρωπη αλλαζει μετα την πτωση της Ρωμης. Τα νεα φυλα που εμφανιζονται εχουν μεν δικη τους εθνικη ταυτοτητα. Συχρονως δε, καθε ενα απο αυτα θελει να βλεπεται ως συνεχιστης της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας. Οι Οστρογοτθοι εγκαθιστανται στην Ιταλικη Χερσονησο και οι Βισιγοτθοι στην Ιβηρικη μαζι με τους Σουηβους. Οι Βουργουνδιοι ιδρυουν το βασιλειο τους στην δυτικη Γερμανια, απο το 411 εως το 437 σε πρωτη φαση. Και εν συνεχεια, απο το 443 εως το 534. Οι Μεροβιγγοι ιδρυουν δικο τους βασιλειο που περιλαμβανει τμηματα της σημερινης κεντρικης και ανατολικης Γαλλιας και της νοτιοδυτικης Γερμανιας. Την ιδια εποχη, τα φυλα των Σαξονων και των Αγγλων εισβαλλουν στην Βρετανια ανενοχλητα - αφου δεν υπαρχει πλεον ρωμαικος στρατος στο νησι - και ενωνονται με τους γηγενεις Κελτες. Οι Βανδαλοι φθανουν στην βορειο Αφρικη μεσω Ισπανιας. Το βασιλειο τους θα διαρκεσει απο το 429 εως το 533/4, οποτε και καταλυεται απο τον στρατηγο Βελησσαριο και προσαρταται προσωρινα στο βυζαντινο κρατος του τοτε αυτοκρατορα Ιουστινιανου.
Μια δευτερη φαση μεταναστευσεων περιλαμβανει την περιοδο μεταξυ 500 και 700 μ. Χ. Προκειται κυριως για μεταναστευσεις σλαβικων φυλων στα Βαλκανια και την ανατολικη Ευρωπη. Καποια απο αυτα τα φυλα φτανουν μεχρι και την Πολωνια. Στα Βαλκανια, οι Βουλγαροι δημιουργουν απο το 632 την αυτοκρατορια τους. Ειναι απειλη για το Βυζαντιο, το οποιο αντιμετωπιζει και την αναγεννημενη αυτοκρατορια των Σασσανιδων Περσων. Στην Ανατολη, οι Αραβες ανασονται σε υπερδυναμη και απο το 622 και περα εξαπλωνονται απο την Αραβικη Χερσονησο προς την Εγγυς Ανατολη, την Βορειο Αφρικη και την Ιβηρικη Χερσονησο. Οι Λομβαρδοι ιδρυουν κρατος στην Ιταλια απο το 568 εως το 774, ενω στην κεντρικη Ευρωπη, το βασιλειο των Φραγκων διαδεχεται τις δυναστειες των Μεροβιγγων και των Βουργουνδιων.
Μια τριτη περιοδος μεταναστευσης τελος, θα μπορουσε κανεις να πει οτι αποτελουν οι αιωνες μεταξυ 700 και 1000 μ. Χ. περιπου. Οι τελευταιοι απο τους βορειοευρωπαικους λαους, αποκαλουνται ομοιως απο τους συγχρονους τους χρονικογραφους (Nordmänner=Normannen=Normands). Προερχονται απο τις σκανδιναυικες χωρες και συχνα κανουν πλιατσικα σε φραγκικες και βρετανικες περιοχες. Τους ονομαζουν επισης και Βικινγκς. Καποιοι απο αυτους εγκαθιστανται στην περιοχη της βορειοδυτικης Γαλλιας που βλεπει στην Μαγχη και τον Ατλαντικο, και που ονομαζεται Νορμανδια. Μετα απο δυο μαχες σε αγγλικο εδαφος, στην Γεφυρα του Σταμφορντ και στο Χαστινγκς - και οι δυο το ετος 1066 - οι Νορμανδοι γινονται επισημως ηγετες των βρετανικων νησων. Στην δε κεντρικη Ευρωπη, ηδη απο το 800, ο ηγετης των Φραγκων Καρλομαγνος, στεφεται αυτοκρατορας. Την εξουσια και το κυρος του αναγνωριζουν τοσο ο βυζαντινος αυτοκρατορας, οσο και ο Παπας. Ολοι αυτοι οι "βαρβαροι" που εισεβαλλαν στην παλαι ποτε Ρωμαικη Αυτοκρατορια, αναγνωριζαν την δυναμη της εκκλησιας και την σεβαστηκαν. Ασπαστηκαν δε τον Χριστιανισμο και προσεφεραν - δια ανταλλαγματων φυσικα - προνομια στην Καθολικη Εκκλησια. Το ετος 962 ο βασιλιας Οθων Ι, βλεποντας τον εαυτο του και το κρατος του ως συνεχιστες της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας και του ιδιου του Καρλομαγνου, στεφεται κατα το παραδειγμα του αυτοκρατορας της Αγιας Ρωμαικης Αυτοκρατοριας του Γερμανικου Εθνους.
Ετσι λοιπον εγινε ο διαχωρισμος της εξουσιας και η δημιουργια νεων βασιλειων στην Ευρωπη. Λιγα χρονια μετα την αυγη της 1ης χιλ. μ. Χ. οι ευρωπαιοι βασιλεις - εξευγενισμενοι βαρβαροι - πλεον θα ενωθουν για να εισβαλλουν στην υπο την κυριαρχια των Αραβων Παλαιστινη, με το προσχημα οτι θελουν να ελευθερωσουν τους Αγιους Τοπους απο τους "απιστους". Αυτες οι επιχειρησεις ονομαστηκαν "Σταυροφοριες" και ελαβαν χωρα υπο τις ευλογιες της Καθολικης Εκκλησιας...
Οι τελευταιες νομαδικες φυλες, οπως οι Ταταροι και οι Μογγολοι, περιοριζονται στις στεπες της κεντρικης Ασιας, της νοτιοανατολικης Ρωσιας, του Καυκασου. Καποιες απο αυτες παιζουν σημαντικο ρολο στον μισθοφορικο στρατο των ευρωπαικων βασιλειων και της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας. Οι τελευταιοι βαρβαροι, οι Οθωμανοι Τουρκοι, καταλαμβανουν την Κωνσταντινουπολη στα 1453 και εξαπλωνονται στα Βαλκανια και την Μεσογειο.


Η εννοια του βαρβαρου, των βαρβαρικων φυλων κτλ. χρησιμοποιειται εδω συμφωνα με τον ορισμο που της εδωσαν οι Ρωμαιοι συγγραφεις, και οχι οι Ελληνες. Για τους αρχαιους Ελληνες, βαρβαρος ηταν αυτος ο οποιος δεν γνωριζε την ελληνικη γλωσσα και δεν ειχε ελληνικη παιδεια. Αργοτερα της αποδωθηκε η σημασια του απολιτιστου. Σε κειμενα συγγραφεων, οπως ο Ιουλιος Καισαρ και ο Τακιτος παντως, υπαρχει και ενα δειγμα θαυμασμου για τα κελτικα, γαλατικα και γερμανικα φυλα, το οποιο οδηγησε στην χρηση του ορο the "noble barbarian" (ευγενης αγριος).
-------------------------------------------------
Εν κατακλειδι : Θα μπορουσε κανεις να υποθεσει πως, περα απο τις μαρτυριες χρονικογραφων και ιστορικων οπως ο Προκοπιος, υπαρχουν και λογοτεχνικα κειμενα, τα οποια κανουν νυξεις για γεγονοτα τα οποια ελαβαν χωρα κατα την διαρκεια των "Σκοτεινων Αιωνων" της Ευρωπης. Σε αυτα θα μπορουσε να καταταξει κανεις προσωπα απο τον αρθουριανο κυκλο, "το Επος των Νιμπελουνγκεν" και τον "Μπεογουλφ". Ο Αρθουρος Πεντραγκον, γιος του Ουθερ, ο Μερλιν, η Γκουινεβιρ, το Εξκαλιμπουρ και οι ιπποτες της Στρογγυλης Τραπεζης, εχουν αμεση σχεση, συμφωνα με ορισμενους ερευνητες, με τα γεγονοτα τα οποια ελαβαν χωρα κατα το τελος της ρωμαικης κυριαρχιας στην Βρετανια - αν βγαλει κανεις τα πεπλα που ενεχουν το χριστιανικο στοιχειο. Οι "Νιμπελουνγκεν" αναφερονται στις τελευταιες μερες του βασιλειου της Βουργουνδιας. Γινεται επισης αναφορα στους Ουννους. Οσο για τους πρωταγωνιστες του Επους, ο Ζιγκφριντ και η μαχη του με τον δρακο Φαρνιρ βρισκουν απολυτη αντιστοιχια με την σκανδιναυικη σαγκα του Σιγκουρντ. Ολως περιεργως, κατι παρομοιο συμβαινει και στην περιπτωση του "Μπεογουλφ": Η σαγκα του ειναι το πρωτο γραπτο κειμενο σε πρωιμη αγγλικη γραφη - χρονολογειται γυρω στα 1000 μ. Χ. - η ιστορια ομως ειναι παλαιοτερη: Ο ηρωας Μπεογουλφ φευγει απο την πατριδα του Göthaland (η´Gaethaland) και πλεει προς Δανια, στο βασιλειο του βασιλια Χροθγκαρ. H Göthaland ειναι η πατριδα των Γοτθων, η νοτια Σουηδια, συμφωνα με τους ειδημονες. Απο αυτην καταγεται και ο Σιγκουρντ/ Ζιγκφριντ. Ειναι δηλαδη αυτες οι ιστοριες στην ουσια παραδοσεις των λαων της εποχης των μεταναστευσεων που εμειναν στην συλλογικη τους μνημη; Φαινεται οτι τα γερμανικα φυλα και οι σκανδιναυικες χωρες εχουν κοινους πολιτιστικους οριζοντες (π.χ. θρησκεια, οπλισμο, τεχνη). Ακομα δε, φαινεται οτι συγγενευαν εθνολογικα μεταξυ τους, αφου οι Βικινγκς και οι Νορμανδοι φερονται να ειναι απογονοι των Γοτθων, οι Σαξονες των Κελτων, οι Φραγκοι των Γαλατων, οι Μεροβιγγοι των Τευτονων, των Αλαμαννων και των Μαρκομανων κτλ.



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΙΧ.

Ελληνες αρχιτέκτονες αναπλάθουν τα Τίρανα

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
[ Πηγη: Ελευθεροτυπια, 27.10.08]

Διά χειρός Ελλήνων αρχιτεκτόνων θα γίνει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου των Τιράνων στην Αλβανία. Ενας μεγάλος περίπατος στα πρότυπα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας θα δημιουργηθεί. Διαμορφώνεται, δηλαδή, μια πράσινη οικολογική ζώνη πεζοδρόμων που θα συνδέει τα μνημεία και θα οργανώνει υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους, καθιστικά και χώρους αναψυχής σε μορφή μουσικού πενταγράμμου.

Ο αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης, το γραφείο του οποίου («Σύνθεση και Ερευνα ΕΠΕ, Γ. Αλμπάνης-Ν. Φιντικάκης») κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (έναντι 8 κοινοπραξιών ευρωπαϊκών μελετητικών γραφείων), παρουσίασε μια πράσινη βιοκλιματική και απόλυτα οικολογική ζώνη πεζοδρόμων. Οι πεζόδρομοι αυτοί θα διαπερνούν τα ιστορικά μνημεία του κέντρου των Τιράνων και θα ενώνουν το παλιό Κάστρο με την ιστορική γέφυρα δίπλα στον κεντρικό ποταμό των Τιράνων, τον Λάνα.

Ο Νίκος Φιντικάκης παρουσίασε πρόσφατα τη βραβευμένη πρότασή του σε δημόσιες εκδηλώσεις οργανωμένες από τον υπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας και τον δήμαρχο των Τιράνων. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις αρχές του 2008 αφορούσε την επιλογή και ανάπλαση των ιστορικών κέντρων τριών αλβανικών πόλεων. Η ελληνική ομάδα πρότεινε την επιλογή των Τιράνων, της Κρούγιας και της Χειμάρρας. Η πρόταση είχε τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού της Αλβανίας Ιλι Πάνγκο και της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ετυχε επίσης της υποστήριξης των δημοτικών αρχών των πόλεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υλοποίηση των μελετών. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες των τριών αλβανικών πόλεων αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2009, οπότε και θα δημοπρατηθεί η κατασκευή τους.

Ο Ελληνας αρχιτέκτονας κλήθηκε πριν από λίγες μέρες και παρουσίασε τη βραβευμένη πρότασή του σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις, που έγιναν στο ιστορικό κέντρο των Τιράνων. Η μια οργανώθηκε από τόν υπουργό Πολιτισμού και η άλλη από τον δήμαρχο Τιράνων, τον διάσημο και τολμηρό στις επιλογές του Εντι Ράμα. Ο Νίκος Φιντικάκης έδειξε πως διαμορφώνεται ένας πράσινος λόφος πολιτιστικών εκδηλώσεων γύρω από το σημερινό κοινοβούλιο των Τιράνων, το οποίο θα μετατραπεί σε Ακαδημία Επιστημών. Η περιβαλλοντική αυτή ζώνη θα τέμνεται καθέτως με ξύλινους πεζόδρομους, οι οποίοι θα ενώνουν τα βασικά πολιτιστικά σύγχρονα και παλαιά κτίρια της πόλης, όπως το δημαρχείο με την Ακαδημία των Τεχνών και το παλαιό Κάστρο, το Κοινοβούλιο και την πράσινη ζώνη του ποταμού Λάνα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει θα είναι βεβαίως οικολογικά και οι βαφές ψυχρές για τη μείωση της απορρόφησης της θερμότητας. Εχουν γίνει ήδη, όπως μας είπε, θερμικές μετρήσεις από το Εργαστήριο Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μ. Σανταμούρη. «Κι επειδή τα Τίρανα παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό υγρασίας, θα δημιουργηθεί ένα ειδικό υπόγειο κανάλι φυσικού δροσισμού των πεζοδρόμων ενταγμένο σε μια συνεχή σχισμή του εδάφους, η οποία παράλληλα θα φωτίζεται με ειδικούς φωτισμούς. Ετσι θα δημιουργείται η αίσθηση ενός φωτισμένου πεζόδρομου στους χρωματισμούς του ουράνιου τόξου. Ενώ τα καθιστικά σαν νότες πενταγράμμου θα αποδίδουν μουσικότητα στην πόλη».
...................................................................................................
Τα Τιρανα θα τα αναπλασουν. Το κεντρο της Αθηνας να δουμε ποτε...

Sonntag, 26. Oktober 2008

DARK AGES: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ.

Στα 1836 ο δανος αρχαιοδιφης Τομσεν δημοσιευσε τα πορισματα της μελετης του υλικου απο την αρχαιολογικη συλλογη της Κοπεγχαγης. Οι ερευνες του τον οδηγησαν να καταταξει τα αντικειμενα της συλλογης σε 3 χρονολογικες περιοδους: Εποχη του Λιθου, του Χαλκου, του Σιδηρου. Ετσι δημιουργησε το συστημα των 3 περιοδων, το οποιο ισχυει ακομη και σημερα.
Τουλαχιστον στην Ευρωπη, την Εγγυς Ανατολη, τα Βαλκανια και την Μεσογειο, η 2η χιλιετια π.Χ. λογιζεται ως η Εποχη του Χαλκου. Ειδικα στην Εγγυς Ανατολη και το ανατολικο τμημα της Μεσογειου ηταν οι συνθηκες τετοιες, που ευνοησαν την δημιουργια και αναπτυξη μεγαλων πολιτισμων, οι οποιοι ανεπτυξαν στενες εμπορικες, πολιτιστικες και πολιτικες επαφες μεταξυ τους. Οι επαφες αυτες ηταν εντονοτερες απο το 2ο μισο της 2ης χιλ. π. Χ. Τον ρολο τοσο του φορεα οσο και του δεκτη επαιζαν η φαραωνικη Αιγυπτος, η Μεσοποταμια με τις βαβυλωνιακες δυναστειες των Κασσιτων και των Μιταννι, η Ασσυρια απο τις οχθες του Τιγρη ποταμου, τα βασιλεια της Συροπαλαιστινης (Ugarit-Ras Shamra, Εbla, Μari, Quatna) και η Χεττιτικη αυτοκρατορια στο εσωτερικο της Ανατολιας. Την ιδια εκεινη εποχη, ο μυκηναικος πολιτισμος της ηπειρωτικης Ελλαδας αναδυεται - στηριζομενος στον κρητομινωικο πολιτισμο τον οποιο διαδεχεται στο Αιγαιο - και διεκδικει ρολο στο παιχνιδι των μεγαλων δυναμεων της Εποχης του Χαλκου.
Γυρω ομως στα τελη της Εποχης του Χαλκου, σε μιαν ημερομηνια, την οποια συμβατικα τοποθετουμε στα 1200 π. Χ., οι λαμπροι αυτοι πολιτισμοι αρχιζουν και κλυδωνιζονται απο μια σειρα αλυσιδωτων γεγονοτων: Ο μυκηναικος πολιτισμος παρακμαζει και τα ανακτορα των Μυκηνων, της Τιρυνθας, της Θηβας, της Πυλου, της Κνωσσου καταστρεφονται και εγκαταλειπονται. Η αυτοκρατορια των Χετταιων θρυμματιζεται σε μικρα κρατιδια. Στην Κρητη και την Κυπρο εχουν βρεθει οχυρωματικα εργα και τειχη σε δυσβατες περιοχες απο εκεινη την περιοδο, δειγματα του οτι οι ανθρωποι προσπαθουσαν να προφυλαχτουν απο μια επικειμενη καταστροφη. Tοσο στην Κρητη, οσο και στην Αχαια, εχουν βρεθει ταφοι της εποχης αυτης, πλουσιοι σε οπλα. Πινακιδες στην Γραμμικη Β γραφη απο την Πυλο αναφερουν περιπολιες στην παρακτια περιοχη. Η εικονογραφια της εποχης περιλαμβανει σκηνες με πολεμιστες, οπως π.χ. στον ομωνυμο κρατηρα απο τις Μυκηνες - ο οποιος εκτιθεται στο Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο Αθηνων - στην τοιχογραφια του δωματιου 64 απο το ανακτορο της Πυλου, αλλα και τις απεικονισεις ναυμαχιων απο θραυσματα κρατηρα που βρεθηκαν κοντα στη Λαμια. Η Ουγκαριτ καταστραφηκε. Η Αιγυπτος δεχτηκε 2 φορες τα κυματα εισβολεων (κατα την τοτε επισημη αιγυπτιακη ερμηνεια) η´ μεταναστων (συμφωνα με μια συγχρονη θεωρια). Οι αιγυπτιακες πηγες της εποχης ειναι συγχισμενες οταν αναφερονται στους πληθυσμους αυτους. Οι ιδιοι οι Αιγυπτιοι δεν γνωριζουν απο που ακριβως προερχονται αυτοι οι ανθρωποι. Τους αποκαλουν "λαους της θαλασσας".

Ποιες ειναι οι αιτιες και οι αφορμες που προκαλεσαν την παρακμη των μεγαλων αυτων πολιτισμων και επεφεραν το τελος της Εποχης του Χαλκου; Τι ρολο παιζουν στην ιστορια αυτη οι μυστηριωδεις "λαοι της θαλασσας"; Ποιοι ειναι και απο που προηλθαν; Τι απεγιναν; Μετα την καταστροφη τι συνεβει;
Αυτα ειναι μονο μερικα απο τα ερωτηματα, τα οποια ευελπιστει να απαντησει η εκθεση "Η εποχη των ηρωων: Οι Σκοτεινοι Αιωνες στην Ελλαδα, το Αιγαιο και την Κυπρο, 1200-700 π. Χ.", η οποια ανοιξε απο εχτες επισημως τις πυλες της στο κοινο. Η εκθεση φιλοξενειται στους ανετους χωρους του ανακτορου της γερμανικης πολης της Καρλσρουης ως τα μεσα Φεβρουαριου 2009 (πληροφ.: http://www.helden2008.de/). Στο ιδιο αυτο παλατακι ειχε γινει πριν απο 8 περιπου χρονια και μια μεγαλη εκθεση σχετικα με την μινωικη Κρητη. Ολως περιεργως, η φετινη εκθεση ουτε υπο την αιγιδα του ελληνικου ΥΠ.ΠΟ. βρισκεται, ουτε στον ελληνικο τυπο κυκλοφορησαν δημοσιευματα για τα εγκαινια της. Μηδεν ενδιαφερον απο τους ημετερους για μια τοσο συναρπαστικη εποχη της αρχαιοτητας; Κριμα. Τουλαχιστον οι Γερμανοι θα εχουν την δυνατοτητα να γνωρισουν και αυτην την πτυχη της ιστοριας. Δυστυχως ο Τομσεν δεν ειχε προβλεψει τα "κενα" αναμεσα στις 3 περιοδους που θεσπισε - τις λεγομενες και ενδιαμεσες η´ μεταβατικες περιοδους. Και η εποχη, στην οποια δωθηκε ο χαρακτηρισμος "Σκοτεινοι Αιωνες" αποτελει κατι τετοιο. Ειναι η μεταβατικη περιοδος απο την Εποχη του Χαλκου στην Εποχη του Σιδηρου - με την τελευταια να ξεκιναει κατευθειαν με την 1η χιλ. π. Χ.


Γιατι ομως ονομαζεται η εποχη αυτη "Σκοτεινοι Αιωνες"; Ο χαρακτηρισμος αυτος ασκει μια γοητεια - ειναι σαν ενα μυστηριο που σε προσκαλει να ασχοληθεις μαζι του. Ο ορος αναφερεται αποκλειστικα στον ελλαδικο χωρο. Με το τελος του μυκηναικου πολιτισμου, δεν εγκαταλειφθηκαν απλως τα ανακτορα. Ολοκληρο το πολιτικο, κοινωνικο και οικονομικο υποβαθρο καταρριφθηκε. Το οικοδομημα ιεραρχιας που υπηρχε με επικεφαλης τον wa-na-ka δεν υφισταται πλεον. Το συστημα γραφης που ονομαζουμε Γραμμικη Β, ομοιως εγκαταλειφθηκε. Για τα επομενα 400 χρονια τουλαχιστον, δεν υπαρχουν γραπτα μνημεια στην Ελλαδα. Ο κοσμος ζει σε απλες κατοικιες, συχνα οβαλ σχηματος, μακρια απο τα ανακτορα. Σε ορισμενες περιπτωσεις ομως, οπως στον Unterburg του ανακτορου της Τιρυνθας, εχουν βρεθει ιχνη κατοικισης, οπως και ταφες, περαν του 1200 π. Χ. Οι ταφες της εποχης περιλαμβανουν και εναποθεσεις σε λακκους και καυσεις. Τα σχηματα και οι διακοσμησεις στην κεραμεικη ειναι λιτα. Ταινιες ποικιλου πλατους, κυματιστες και ευθειες, αλλα και κυκλοι ομοκεντροι, ειναι μερικα απο τα ντεκορ της κεραμεικης που συναντα κανεις. Σε ορισμενες περιπτωσεις, οπως λ.χ. στο Λευκαντι της Ευβοιας η´στον Κεραμεικο της Αθηνας, εχουν βρεθει πλουσια κτερισματα σε ταφες, τα οποια μαρτυρουν την υπαρξη αρχουσας ταξης - π.χ. οι qa-si-re, κατωτεροι διοικητικοι επι μυκηναικης εποχης, επιβιωσαν και μεταβληθησαν σε βασιλεις - αλλα και τις εμπορικες σχεσεις με ναυτικους απο την Συρια. Το Αιγαιο δεν ηταν εντελως απομωνομενο.

Η Αιγυπτος αντεξε τις καταστροφες του 1200 π. Χ. - το ιδιο και η Μεσοποταμια. Η Ασσυρια βγηκε ισχυρη απο την κριση. Στην αυγη της νεας χιλιαετιας, νεοι πολιτισμοι και λαοι εμφανιζονται στην Εγγυς Ανατολη: Στα βορεια της Ασσυριας, η Ουραρτου, που εξελισσεται γοργα στην παραγωγη τεχνεργων. Το ιδιο και οι πολεις της Τυρου, της Βυβλου και της Σιδωνος. Οι κατοικοι των αποκαλουνται Φοινικες. Στους αιωνες που ερχονται δινουν νεα ωθηση στο εμποριο και τις τεχνες. Η νεα χεττιτικη αυτοκρατορια συνεχιζει να αναπνεει στο Καρχεμις της βορειας Συριας. Στην γη της Χανααν φτανουν οι Αραμαιοι. Εμφανιζονται και οι Ισραηλιτες. Οι τελευταιοι διεκδικουν περιοχες απο τους Φιλισταιους, ενα μερος των "λαων της θαλασσας" που εχει ιδρυσει την Πενταπολη στην Παλαιστινη, δινοντας το ονομα τους στην περιοχη. Οι αγωνες τους και εικασιες περι της καταγωγης των Φιλισταιων περιεχονται σε χωρια της Παλαιας Διαθηκης. Μηπως ομως και οι ελληνικοι μυθοι περιεχουν στοιχεια που αναφερονται, εστω και εμμεσα, στα γεγονοτα πριν και μετα του 1200 π.Χ.;
Συχνα γινεται αναφορα στην "καθοδο των Δωριεων", η οποια λεγεται οτι ελαβε χωρα εκεινη την περιοδο. Η ελληνικη μυθολογια μιλαει για την "επιστροφη των Ηρακλειδων". Μηπως προκειται για τις δυο οψεις του ιδιου νομισματος; Τα διασωθεντα ομηρικα επη αναφερονται σε εναν πολεμο μεταξυ Αχαιων, Τρωων και των συμμαχων τους στην βορειοανατολικη Μικρα Ασια, ο οποιος ληγει μετα απο 10ετη πολιορκια με την αλωση της πολης του Ιλιου. Σε χεττιτικες πηγες, αλλα και στις πινακιδες απο την Αμαρνα και διαφορες αλλες επιγραφες απο την Αιγυπτο (π.χ. στον φερομενο ως "κολοσσο του Μεμνωνος") αναγραφονται διαφορα τοπωνυμια που αναφερονται στο Αιγαιο. Λ.χ. τα ονοματα δυο βασιλειων, Achijawa και Tanaja, τα οποια πιστευεται οτι αντιστοιχουν στα μυκηναικα βασιλεια της Αργολιδας (Τιρυνθα-Μυκηνες-Μιδεα) και της Βοιωτιας (Θηβα-Γλας-Ορχομενος). Στρωμα καταστροφης που χρονολογειται στην Υστερη Εποχη του Χαλκου εχει βρεθει κατα τις ανασκαφες στην ακροπολη της Τροιας. Οι δε αρχαιοι συγγραφεις εκαναν υπολογισμους περι της χρονολογιας του πολεμου αυτου. Συμφωνα με τις αντιστοιχιες και τις επαληθευσεις των συγχρονων ερευνητων, οι χρονολογιες που αναφερουν οι αρχαιοι ελληνες ιστορικοι κυμαινονται μεταξυ 1250 και 1187 π. Χ. Περιπου οι ιδιες περιοδοι, κατα τις οποιες οι επισημες αιγυπτιακες πηγες αναφερουν την εμφανιση των "λαων της θαλασσας" και τους πολεμους τους εναντιον των φαραω Μενερφθα και Ραμση ΙΙΙ! Περιπου οι ιδιες περιοδοι, κατα τις οποιες λαμβανουν χωρα οι "νοστοι" ομηρικων ηρωων, οπως π.χ. του Αγαπηνωρα απο την Τεγεα που ιδρυσε την Παφο στην Κυπρο και του Τευκρου απο την Αιγινα που ιδρυσε την Σαλαμινα, επισης στην Κυπρο! Ο Αινειας περιπλανιεται, σαν αλλος Οδυσσεας, στην Μεσογειο και στο τελος καταληγει στο Λατιο, συμφωνα με τον Βιργιλιο. Οσο για τον Μενελαο, για την πανεμορφη συζυγο του οποιου εγινε ο Τρωικος Πολεμος, ειτε πηγε να την βρει στην Αιγυπτο, οπου ειχε καταφυγει με τον Παρη, αφηνοντας μονο ενα ξοανο στο Ιλιον, ειτε κατεφυγε μαζι της εκει μετα την αλωση της Τροιας. Μπορει να ειναι ολα αυτα απλως συμπτωσεις; Η´μηπως οι αρχαιοι συγγραφεις ειχαν προσβαση σε πηγες, οι οποιες μας ειναι αγνωστες;
--------------------------------------------------
Με την ανακαλυψη των πρωτων αντικειμενων σε ελληνικη γραφη, οπως λ.χ. το κυπελλο του Νεστωρος απο την Ισχια (Πιθηκουσσες) - ενα νησακι απεναντι απο την Ναπολη - γυρω στα μεσα του 8ου αι. π.Χ. σε ευβοικο αλφαβητο, η Ελλαδα βγαινει απο την μεταβατικη εποχη των "Σκοτεινων Αιωνων". Η αποδοση των ελληνικων διαλεκτων στον γραπτο λογο εγινε δυνατη μεσω της προσαρμογης συμβολων του φοινικικου αλφαβητου στις αναγκες της ελληνικης γλωσσας. Οι Ελληνες οργανωνονται σε πολεις-κρατη. Ιδρυουν αποικιες σε χωρες της Μεσογειου, της Μαυρης Θαλασσας, των Βαλκανιων. Αναπτυσσουν τις τεχνες και τις επιστημες. Οι αιωνες του σκοτους ειναι πλεον παρελθον. Οι αιωνες του φωτος αναδυονται. Το σκοτεινο παρελθον και οι προγενεστεροι πολιτισμοι επιβιωνουν στα επη και τους μυθους. Στα 1870 - καμια τριανταρια χρονια μετα τις δημοσιευσεις του Τομσεν - καποιος γερμανος εμπορος ονοματι Σλημαν που πιστευει οτι πισω απο αυτους τους μυθους υπαρχει πυρηνας αληθειας, θα ξεκινησει την αναζητηση του. Οι ερευνες του θα σηματοδοτησουν τις απαρχες της πρωιμης ελληνικης ιστοριας και θα οδηγησουν, συν τοις αλλοις, και προς την κατευθυνση της μελετης των "Σκοτεινων Αιωνων" της Ελλαδος.



Samstag, 25. Oktober 2008

Mightiest Venus!

Στην Ελλαδα πρεπει να πας φορωντας την κουκουλα του μπουφαν σου, γυαλια ηλιου και κασκολ να κρυβει το προσωπο σου σε ενα ντιβινταδικο να παραγγειλεις τσοντα η´σε μπουρδελο να κανεις την δουλεια σου - αμα δεν εχεις παρτενερ, για να μην σε αναγνωρισουν, εγραφε ο Ταλας σε παλιοτερο κειμενο. Στην δε Γερμανια δεν χρειαζεται να ντρεπεσαι για αναγκες που ειναι τοσο ανθρωπινες. Γενικα η Γερμανια ειναι μια χωρα, στην οποια οι υπηρεσιες στον εν λογω κλαδο ειναι καθ´ολα ποιοτικες. Και υπαρχει μια ανοχη. Ο καθενας μπορει να παρει μια γευση για το τι παιζεται στο "συναφι" κατα την διαρκεια της προβολης της διεθνους εκθεσης Venus στο Βερολινο (16-19 Οκτωρβιου 2008, πληρ. www.venus-berlin.de).

Η εκθεση αυτη λαμβανει χωρα σε ενα κτηριο με μεγαλες αιθουσες. Το κυριως μερος της αφορα προβολη ερωτικων προιοντων (π.χ. ταινιες, βοηθηματα, αξεσουαρ κ.α.). Υπαρχουν επισης και χωροι ειδικα διαμορφωμενοι ως event lounges με μπαρακια και πιστες, στις οποιες κοπελες παρουσιαζουν εσωρουχα και δινουν strip teaze shows. Το πιο σημαντικο ομως ειναι, οτι στα πλαισια της εκθεσης αυτης λαμβανει χωρα και η απονομη των Venus Awards, τα οποια ειναι πιο γνωστα ως "πορνο-οσκαρς".
Η βιομηχανια παραγωγης ερωτικων ταινιων και των σχετικων προιοντων ανθει και εξελισσεται, ακολουθωντας τις προσταγες και απαιτησεις των καιρων. Το ιδιο ισχυει και για τους οικους ανοχης. Σε πολεις οπως το Αμβουργο και το Αμστερνταμ, υπαρχουν κανονικες γειτονιες που αποτελουνται απο οικους ανοχης και που δεν θυμιζουν σε τιποτε τις κακοφημες και βρωμικες συνοικιες τουΜεταξουργειου και τα χαμοσπιτα των οδων Φυλης και Αθηνας. Στην Γερμανια δε, ονομαζονται Agenturen (Agencies) και προσφερουν στους πελατες διακριτικοτητα, εχεμυθεια, ποιοτητα, δυνατοτητα επιλογης και καλες, προσιτες τιμες. Ελαχιστη σχεση εχουν βεβαια ολα αυτα με το αντιστοιχο σερβις των ημετερων οικων ανοχης, οπου μπαινεις σε ενα σαλονι και περιμενεις μαζι με καμια εικοσαρια αλλους την μια και μοναδικη κοπελα να φωναξει τον επομενο λες και εισαι σε τραπεζα. Και ολα αυτα για 15´- 20´ λεπτα ευχαριστησης.


Ενα απο τα πιο αξιοπεριεργα ομως, στον χωρο αυτο, ειναι η θεση των γυναικων. Ασφαλως και υπαρχει το trafficking, ασφαλως και υπαρχουν σπειρες και κυκλωματα που εκμεταλλευονται κατα κορον κοπελες, κυριως απο χωρες της ανατολικης Ευρωπης. Οι κοπελες ομως που, ειτε εργαζονται στις Agenturen της Γερμανιας, ειτε πρωταγωνιστουν σε ταινιες hard core pornos, εργαζονται γιατι το θελουν οι ιδιες! Δεν τις αναγκασε κανεις δια της βιας να ακολουθησουν τον δρομο αυτο. Το παραδεχονται και οι ιδιες σε συνεντευξεις τους, κυριως ομως με την σταδιοδρομια τους. Πολλες απο αυτες παραμενουν στον χωρο μετα απο καποια ηλικια και περνουν πισω απο τις καμερες και τα εξωφυλλα. Η αμερικανιδα πορνοσταρ Jenna Jameson αποτελει παραδειγμα δια του λογου το αληθες. Εχει ιδρυσει δικια της εταιρια παραγωγης ερωτικων ταινιων και προιοντων. Το ιδιο κανουν και συναδελφισσες της στην Σουηδια, την Γαλλια, την Ιταλια, την Ολλανδια και την Γερμανια. Η δε γερμανικη εταιρια Beate Uhse αποτελει μια απο τις πρωτοπορους στον χωρο, δεδομενου οτι ιδρυθηκε μετα τον 2. Παγκοσμιο Πολεμο απο μια δυναμικη κυρια (ειχε και διπλωμα πιλοτου) που της εδωσε το ονομα της. Η εταιρια αυτη ξεκινησε με την παραγωγη γυναικειων εσωρουχων και στην συνεχεια επεκταθηκε σε αλλα προιοντα, οπως περιοδικα και ταινιες. Εδω και λιγα χρονια, εχει μετοχες στο γερμανικο Χρηματιστηριο.
Οι κοπελες ακομη που εργαζονται στους οικους ανοχης της Γερμανιας, αλλα και αυτες που παιζουν σε πορνοταινιες, εχουν νομιμη ασφαλιση και πληρη ιατρικη περιθαλψη. Στην Γερμανια υπαρχει αυστηρος ελεγχος στους τομεις αυτους, και τα φαινομενα trafficking ειναι ελαχιστα. Σαφως και υπαρχουν και εκει βεβαια ορισμενοι, οι οποιοι βλεπουν το ανηθικο στοιχειο, αλλα αυτα συμβαινουν. Καποιοι θεωρουν και τον γυμνισμο ανηθικο, ο οποιος φυσικα καθε αλλο παρα πορνογραφικος ειναι. Οι βορειοευρωπαιοι παντως εχουν μια ιδιαιτερη σχεση με την κουλτουρα του γυμνισμου, η οποια εκλειπει απο τους νεοελληνες. Στους οποιους ο ψευδοσυντηρητισμος και η υποκρισια στους τομεις που θιγει το κειμενο αυτο, περισσευει.


(ΑΥΤΟ)ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ.

Το σημερινο κειμενο συνδεεται, τροπον τινα, με το χθεσινο, καθοσον εχει διαπιστωθει οτι και οι βιογραφιες καποιων προκατασκευασμενων προτυπων εκδιδονται με σκοπο να κρατησουν αμειωτο το ενδιαφερον του θαυμαστη οπαδου για το ειδωλο του. Ειδικα σε χωρες οπως οι Η.Π.Α., η Αγγλια, ακομα και η Γερμανια, το φαινομενο αυτο ειναι ιδιαιτερα διαδεδομενο.

Εικ. 1


Εικ. 2
Ειδικα στην Γερμανια, ετουτο φανηκε στην φετινη διεθνη εκθεση Βιβλιου της Φρανκφουρτης (15 - 17 Οκτωβριου), στην οποια μετεβησαν ο ραππερ Bushido (εικ. 1) και ο μουσικος παραγωγος Dieter Bohlen (εικ. 2), προκειμενου να παρουσιασουν τα "πονηματα" τους. Αν και ο επισημος επισκεπτης της εκθεσης ηταν η Τουρκια και η λογοτεχνικη της παραγωγη, το βαρος και τα φωτα της δημοσιοτητας επεσαν στους δυο εν λογω κυριους. Αδικως φυσικα. Και εδω αναρωταται κανεις: Γιατι θα πρεπει να μας ενδιαφερουν οι αυτοβιογραφιες ανθρωπων, οι οποιοι δεν εχουν ολοκληρωσει καν τον κυκλο τους και δεν εχουν κατι το ιδιαιτερο να πουν; Ενα απλο ξεφυλλισμα της αυτοβιογραφιας του 30αρη Bushido πειθει δια του λογου το αληθες. Σε αυτην μπορει κανεις να διαβασει εκφρασεις του τυπου "οταν βλεπω ολα αυτα τα αυτοκινητα στο γκαραζ της βιλας μου, τα εκατομμυρια στους τραπεζικους μου λογαριασμους [...] ολα προερχονται απο τους φανς μου" και "δεν καταλαβαινω γιατι εχουν τοσο μεγαλη ζητηση προιοντα που φερουν τα labels μου [...] ειμαι απλως ενας νορμαλ νεος...". Κατα τα αλλα, διαβαζει κανεις για τραμπουκισμους και τσαμπουκαδες στην βερολινεζικη γειτονια που ζουσε ο ραππερ, καθως και για τις προσπαθειες του να γινει κατι μεταξυ Eminem, Snoop Dog και 50 Cent της Γερμανιας, ξεκινωντας την καριερα του ως εμπορος ναρκωτικων... Ωραιο προτυπο για τους νεους...

Εικ. 3
Στην Ελλαδα δεν εχει καθιερωθει το ειδος αυτο ως μοδα - οχι ακομη βεβαια. Αλλα καλο ειναι να τα περιμενουμε. Ωρα ειναι να αρχισει να βγαζει καμια Θωδη και καμια Σασα τα απαντα της σε βιβλιο. Εδω ομως κυκλοφορησαν ηδη οι αυτοβιογραφιες του πρωην καγκελαριου Gerhard Schröder - ο οποιος, ως αλλος "Πανικας", παριστανει επισης τον αυτοδημιουργητο - και του υποψηφιου προεδρου Μπαρακ Ομπαμα. Απο τις εκδοσεις "οδος Πανος" κυκλοφορουν εδω και χρονια οι βιογραφιες των Τζονυ Ντεπ και Τομ Κρουζ, προτου κανουν τις μεγαλες τους εμπορικες επιτυχιες των τελευταιων 5 χρονων... Του Σολωνος την ρηση "μηδενα προ του τελους μακαριζε" φαινεται πως κανεις πλεον δεν την θυμαται...
Ο καλυτερος ομως στο ειδος αυτο, δεν ειναι αλλος απο τον Μακη Δελλαπορτα (εικ. 3)! Τον Μακη τον θυμαται κανεις απο την τηλεοπτικη σειρα του Γ. Δαλιανιδη "το ρετιρε". Σε παμπολλα επεισοδια ο Μακης ειχε να αντιμετωπισει τις γκρινιες και τα καψωνια των ηρωων της σειρας που υποδυονταν μεταξυ αλλων η Κατερινα Γιουλακη και ο Παυλος Ευαγγελοπουλος. Καποια στιγμη τελειωσε η σειρα και ο Μακης βρεθηκε στα αζητητα. Ηταν το γλυκο, καλο παιδι της διπλανης πορτας. Ουτε το βαρυ, μαγκικο στυλ ειχε, ουτε το περιεργο κωμικο στοιχειο εβγαζε. Χαρη στην αγαπη του ομως για τον παλιο καλο ελληνικο κιν/φο ο Μακης επιβιωσε. Εκδιδει κυριως βιβλια για τους αγαπημενους ηθοποιους που εχουν απεβιωσει, οπως ο Κωνστανταρας, η Βλαχοπουλου, ο Παπαμιχαηλ. Εχει γραψει ομως και βιβλια για τους ζωντες, οπως ο Μιμης Πλεσσας και η Σπεραντζα Βρανα.
Τα βιβλια του Μακη δεν ειναι απλες βιογραφιες. Ειναι αγιογραφιες. Ανοιγεις καποιο απο τα βιβλια του και σου ερχεται το λιβανι καταμουτρα. Αυτο κι αν ειναι φαινομενο στην Ελλαδα! Ολα κι ολα, τα βιογραφουμενα προσωπα της χρυσης εποχης του ελλην. κιν/φου ειναι καθ´ ολα "ιερα"! Βλεπετε τι τραβαει ο Γιαννακης - υιος Βουγιουκλακη; Ευτυχως δηλαδη που υπαρχει και ο Μακης και σωζει την κατασταση...
Μακη αγορι μου, να εισαι καλα, να σε φυλανε ο Χριστος, η Παναγια και ολο το επιτελειο της "Φινος Φιλμς" να τους κανεις τις αγιογραφιες τους, ωστε να εχουμε να τους θυμομαστε!




Freitag, 24. Oktober 2008

ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ...

H Σασα και η Τζουλια δεν ειναι ακριβως αυτο που λεμε "φρεσκο φρουτο". Εδω και αρκετους μηνες μας τις πετανε στα μουτρα οι "διαμορφωτες κοινης γνωμης". Χωρις φυσικα να μας ρωτησουν. Σαπια κατασκευασματα ενος σαθρου κυκλωματος. Η μεν μια (εικ. 1) επαιρεται οτι ειναι στη βιοπαλη απο μικρη - λες και ειναι σοβαρη δουλεια να εργαζεται ενα κοριτσακι 14 χρονων σε νυχτερινα κεντρα της Κομοτηνης, αναμεσα σε καπνους, οινοπνευματωδη και θαμωνες "καθε καρυδιας καρυδι" - και δηλωνει ευθαρσως οτι τωρα κερδιζει σε ενα λεπτο οσα καποιος αλλος βγαζει σε ενα μηνα. Η δε αλλη (εικ. 2) εγινε γνωστη στο πανελληνιο, μονο και μονο επειδη καποιοι καμεραμεν την τραβουσαν ενω εκανε γκριματσες κατα την διαρκεια διαγωνισμου ομορφιας.

Εικ. 1




Εικ. 2

Ομορφα, κακομαθημενα, ξιπασμενα πλασματα. Κακογουστα αντιγραφα προτυπων χολλυγουντιανου στιλ. Μηδεν μορφωση, μηδεν χαρακτηρες. Τα κανουν ολα, αν και δεν συμφερουν: Απο συμμετοχες σε καλλιστεια για να χαρει η μαμα, μεχρι "γλαστρες" σε πρωιναδικα. Και απο κει, αυτοανακυρησσομενες τραγουδιστριες σε πιστες μπουζουκομαγαζων - λες και ο χωρος αυτος εχει ακομα αναγκη απο καινουργια "φρουτα", τα οποια συν τοις αλλοις, ειναι και αταλαντα.

Τα κοριτσακια αυτα, που καμωνονται οτι τα ξερουν και τα κανουν ολα, προβαλουν την νυχτερινη διασκεδαση, αυτοβαυκαλιζονται με επαινους, αυτοαποκαλουνται "θεες", κυκλοφορουν με ματσωμενους τυπους επιδεικνυοντας μεσω ακριβων ρουχων, κοσμηματων, αυτοκινητων και αλλων αξεσουαρς, τα σωματικα τους προσοντα. Ολα αυτα την ιδια στιγμη που καποιες συνομηλικες τους ειτε σπουδαζουν, ειτε εργαζονται σε γραφεια, η´ως πωλητριες, ως σερβιτορες, ως ταμιες κτλ. Τι μηνυματα μπορουν να δωσουν στις συγχρονες κοπελες η Σασα και η Τζουλια; Το "ελα μωρε δε βαριεσαι, βρες εκει εναν μαλακα γκομενο με πολυ χρημα, καντου κολπακια να σερνεται στα ποδια σου και οταν τον τυλιξεις θα σου κανει ολα τα εξοδα και θα σε γεμισει πανακριβα δωρα - και αν δεν κατσει, υπαρχει και ο μπρατσαρας στο μπαρ;" Ειναι αυτα τα ατομα προτυπα;


Εικ. 3



Εικ. 4


Σιγα τα προτυπα... Αλλα...εκει μας καταντησαν... Να περνουμε τοις μετρητοις τετοια ατομα...
Μηπως και στα αγορια ειναι καλυτερα τα πραγματα; Αμ δε...

Προτυπο σου λεει, ο Πετρος Κωστοπουλος (εικ. 3). Γιατι μενει σε δυοροφο στη Φιλοθεη, εχει δυο-τρια μοντερνα αμαξια στο γκαραζ, ειναι επιτυχημενος επιχειρηματιας και παντρεμενος με πρωην Σταρ Ελλας. Προτυπο και ο Σωκρατης Κοκκαλης (εικ. 4). Ενας απο τους πλουσιοτερους ελληνες και προεδρος του Ολυμπιακου, ο οποιος απο το 1997 παιρνει διαρκως το πανελληνιο πρωταθλημα. Ανικητος!

Αυτα μετρουν την σημερον ημερα. Να βγαζεις οσο πιο πολυ χρημα μπορεις και να το δειχνεις. Τι θα κανεις, θα καθεσαι να διαβαζεις;
..............................................................................................


Εικ. 5

Addenda: Την Μαρι Κυριακου (εικ. 5) την θυμαμαι απο την δεκαετια του 1980. Μονο που τοτε ονομαζοταν Μαρι Κωνσταντατου. Επαιζε στην σειρα των Θαναση Παπαγεωργιου και Ληδας Πρωτοψαλτη "Μικροι-Μεγαλοι". Η κοπελα με το γλυκο προσωπο, τα γαλαζια ματια και τα ξανθα μαλλια, ξεχωριζε απο ολες τις μελαχρινες και βαμμενες ξανθιες ελληνιδες συναδελφους της. Η πιο ομορφη, κατ εμε, ελληνιδα ηθοποιος, εκανε καποια περασματα σε λιγοτερο πετυχημενα σηριαλ του ΑΝΤ1. Καποια στιγμη εξαφανιστηκε. Σημερα παραμενει ακομα γλυκια, αν και μεγαλυτερη στην ηλικια. Πριν απο λιγους μηνες, την ειδα τυχαια στην τηλεοραση. Παρουσιαζε μια φιλανθρωπικη εκπομπη στον ΑΝΤ1. Εμεινα εκπληκτος οταν πληροφορηθηκα οτι ειναι συζυγος του προεδρου του ΑΝΤ1 και της Επιτροπης Ολυμπιακων Αγωνων Μινωα Κυριακου. Μου φανηκε απιστευτο, πως επεσε τοσο χαμηλα και αποφασισε να ζησει διπλα σε εναν γερο με βαμμενο μαλλι. Κριμα, νομιζα οτι ηταν καλυτερη απο καποιες αλλες...








ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ VΙΙΙ.

«Οχι» από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ στον ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας

(Πηγη: Εφημεριδα Ελευθεροτυπια, 24.10.08)

Απερρίφθη χθες από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.Η Ν.Δ., διά του υφυπουργού Οικονομικών Α. Μπέζα, ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα προτεινόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται ήδη στη νομοθεσία.Το ΠΑΣΟΚ την απέρριψε επίσης, επαναφέροντας την πρότασή του για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει στη συζήτηση στην ολομέλεια. Το ΛΑΟΣ την απέρριψε επιμένοντας η Εκκλησία χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης ούτως ή άλλως.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης και Φ. Κουβέλης, που την υποστήριξαν εκ μέρους του κόμματος, απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι η πρόταση κατετέθη λόγω επικαιρότητας με τη Μονή Βατοπεδίου, υπενθυμίζοντας ότι πάγια θέση του κόμματος είναι να ισχύσει και για την Εκκλησία ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
------------------------------------------------
Να τα τσεπωνει ξερει η Εκκλησια. Να τα τσεπωνει ξερει και το Κρατος. Να δωσουν στον λαο, δεν ξερουν ομως. Αρες μαρες κουκουναρες μας λενε οι κυριοι. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, τωρα θυμηθηκε τον διαχωρισμο Κρατους-Εκκλησιας. Ισως γιατι περιμενει να παρει την σειρα του στην εξουσια μετα το φιασκο της Ν.Δ. και θελει να τα εχει καλα με τους ρασοφορους. Τι απεγιναν οι μυδροι που εξαπελησαν για το σκανδαλο της Μονης Βατοπεδιου; Φτερα στον ανεμο;

Montag, 20. Oktober 2008

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ.

Ο Ταλας τα εχει παρει στο κρανιο. Με την Βεροια. Τους κατοικους της. Τους δικαστες, τους εισαγγελεις, τους δικηγορους, τους αστυνομικους, τους δημοσιογραφους. Και φυσικα με τα 5 αυτα σκατοπαιδα που εδωσαν ισαριθμες εκδοχες για το που βρισκεται ο Αλεξ!

Ο Αλεξ ηταν ενα παιδακι διαφορετικο απο τα αλλα. Του αρεσε η μουσικη. Επαιζε πιανο. Το βραδακι της 3ης Φεβρουαριου 2006 εξαφανιζεται απο προσωπου γης. Κανενας δεν τον ειδε, κανενας δεν γνωριζει. Πτωμα δεν υπαρχει. Καποιοι ειπαν αργοτερα, οτι ηταν 5 παιδια που τον ενοχλουσαν και τον κυνηγουσαν στην Βεροια. Προφανως επειδη δεν ηταν σαν κι αυτους. Αυτα τα 5 παιδια ειπαν και συνεχιζουν να λενε 5 διαφορετικα πραγματα. Οι καταθεσεις τους αντιφασκουν και αλληλοαναιρουνται. Υπεδειξαν 5 διαφορετικα σημεια για το που μπορει να βρισκεται το πτωμα του Αλεξ. Δεν βρεθηκε τιποτε. Καποιες αλλες καταθεσεις μιλουν για κυκλωμα παιδεραστιας η´και δουλεμποριου, στο οποιο ειναι αναμειγμενοι και προυχοντες της περιοχης. Καποιοι αλλοι λενε οτι ειδαν τον Αλεξ να επιβιβαζεται σε πανακριβο αυτοκινητο. Κανενας ομως δεν εφερε αποδειξεις, ουτε ανεφερε ονοματα.

Τραγικη φιγουρα η μητερα του Αλεξ, Νατελα. Μην ξεροντας ποιους να πιστεψει, μην εχοντας στηριγμα στον πονο της (ο Αλεξ ηταν το μοναδικο της παιδι) αφεθηκε βορα στα αδηφαγα σαγονια των Μ.Μ.Ε. που την διεσυραν, προκειμενου να ανεβασουν λιγο τα νουμερα τους. Ο Ταλας θυμαται ακομη τις σκηνες με την Νατελα να περιφερεται σαν φαντασμα στην Βεροια, κρατωντας πλακατ με τιτλους οπως "Που ειναι ο Αλεξ". Ο απολυτος εμπαιγμος και η γελοιοποιηση μιας μανας, προκειμενου να θυσαυρισουν καποιοι.

Το γελοιον του πραγματος συνεχιζεται εδω και λιγες μερες απο τις δικαστικες αιθουσες. Η καταθεση του ενος μαρτυρα αναιρει αυτη του αλλου. Φανταζει σαν ενας μακρυς δρομος διχως τελειωμο. Και για αυτην την κατασταση, εχει φορτωσει αγρια ο Ταλας.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ.

Η κινδυνολογια εβαλε και παλι μπρος λιγο πριν το Σαβ/κο. Με αφορμη ενα κομματι παγου που ξεκολλησε απο παγοβουνο της Αρκτικης και ελιωσε. Ευκαιρια για καποια "παπαγαλακια" να σπειρουν και παλι τον πανικο.
Απο την αλλη μερια ομως, υπαρχει και μια αληθεια πισω απο ολη αυτην την ιστορια. Για την τρυπα του οζοντος και το φαινομενο του θερμοκηπιου ακουγαμε ηδη απο την δεκαετια του 1980. Οπως και για την ανακυκλωση. Οπως και για τις ασκοπες σπαταλες νερου, πετρελαιου θερμανσης, βενζινης και αλλων πρωτων υλων. Αλλαξε τιποτε;
Αυτα που τοτε τα ακουγαμε, δυστυχως τα βιωνουμε τωρα. Δεν προκειται για ιστοριες επιστημονικης φαντασιας, αλλα για πραγματικοτητα. Ακραια καιρικα φαινομενα, οπως τσουναμι, τυφωνες, πλυμμυρες, σεισμοι, εντονη ξηρασια η´ψυχος εμφανιζονται σε περιοχες χωρις παρελθον σε αυτα - αλλα ακομα και να ειχαν, τα φαινομενα αυτα δεν εμφανιζονταν σε τοσο συχνη κλιμακα οπως τωρα. Οι πρωτες υλες (νερο, πετρελαιο) μειωνονται. Ελαχιστοι ανακυκλωνουν, και ακομα λιγοτεροι περιοριζουν τις σπαταλες τους σε ρευμα και νερο. Το περιβαλλον επιβαρυνεται με καυσαερια και σκουπιδια. Η επεμβαση του ανθρωπινου παραγοντα στην φυση προκαλεσε την εμφανιση ασθενειων που προερχονται απο μολυσμενες πηγες τροφης (π.χ. οι "τρελες αγελαδες", η "ασθενεια των πτηνων", ακομα δε και οι ιοι "Aids" και "Εμπολα").
Που παει ο κοσμος; Θα καταληξουμε να ζουμε οπως οι πρωταγωνιστες των ταινιων Mad Max και Waterworld η´οπως οι ηρωες του κομικ του Αρκα "Μετα την καταστροφη"; Η´μηπως προλαβαινουμε να αντιστρεψουμε την αρνητικη κατασταση;
We must hurry - time waits for no man.

Dienstag, 14. Oktober 2008

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ.

Χτες λεει, ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της ΙΓ´Συνοδου της "Βουλης των Εφηβων". Η ιδιοτυπη αυτη "εφευρεση" αποτελειται απο 300 παιδια - ελληνοπουλα απο την πρωτευουσα και την επαρχια, απο ακριτικες περιοχες, απο την Κυπρο και τις χωρες του εξωτερικου, που ζουν οι ομογενεις. Τα παιδια επιλεγονται απο καποιους (ποιους;) βαση δοκιμιων που εγραψαν και εστειλαν στο τμημα της Βουλης, το οποιο ειναι αρμοδιο για την συσταση της Ολομελειας. Τα ακριβη κριτηρια, βαση των οποιων επελεγησαν, ειναι αγνωστα. Τουλαχιστον οι 300 εφηβοι προερχονται απο ολες τις κοινωνικες ομαδες. Καποιοι ειναι μελη πολυτεκνης οικογενειας, καποιων αλλων οι γονεις ειναι ευποροι, αλλα παλι απο τα παιδια ζουν στην επαρχια κτλ. Για καποιον συγκεκριμενο αριθμο ημερων, τα παιδια συγκεντρωνονται στο κτηριο της Βουλης. Εκει δινουν ομιλιες για διαφορα σημαντικα και επικαιρα θεματα. Ακομη καταθετουν τις προτασεις τους στους 300 βουλευτες.
Δυστυχως για αλλη μια φορα απο την εναρξη αυτου του "θεσμου" - κατι το οποιο εχουν επισημανει και δημοσιογραφικοι κυκλοι - τα 300 αυτα παιδια συμπεριφερθηκαν ακριβως οπως και οι 300 βουλευτες που καθονταν στα εδρανα, τα ακουγαν και τα συνεχαρηκαν Χρησιμοποιησαν την ιδια ξυλινη γλωσσα, τα ιδια επιχειρηματα. Επαναλαμβαναν τετρημμενα πραγματα και γκρινιαζαν διαρκως για την κατασταση στους τομεις της Παιδειας, του Πολιτισμου, της Υγειας, της Οικονομιας, της επαγγελματικης Αποκαταστασης. Ελαχιστες προτασεις κατατεθησαν για να δημιουργηθει κατι νεο, και ακομη λιγοτερες εως ανυπαρκτες ησαν οι ιδεες για το πως θα βελτιωθει η παρουσα κατασταση στους εν λογω τομεις.
Δεν ειναι σωστο να ειπωθει πως εχουν αδικο. Τα παιδια αυτα ειναι η αυριανη γενια. Και η αυριανη γενια σωστα διεκδικει καλυτερη και ποιοτικοτερη εκπαιδευση, αμεση και σταθερη επαγγελματικη αποκατασταση και ασφαλιση, ευνοικες οικονομικες απολαβες, παροχες στην Υγεια και πολλα αλλα. Μονο που η τωρινη γενια, διεκδικει ακομη τα ιδια πραγματα. Η τωρινη γενια που δεν τα εχει ακομα αποκτησει. Φυσικα και φερουν ευθυνες οι αρμοδιοι. Οπως και ολοι μας που δεν κανουμε ενεργειες για να βελτιωθει η κατασταση προς οφελος μας. Και σε αυτες δυστυχως η`ευτυχως δεν συγκαταλεγονται οι ρητορειες, το υφακι χιλιων και βαλε καρδιναλιων, οι "δηθεν" επιπληξεις στους βουλευτες, και ολα αυτα που λαμβανουν χωρα καθε φορα κατα την Συνοδο της "Βουλης των Εφηβων". Θυμιζουν περισσοτερο παιδικα παιχνιδακια - ατερμονες προσπαθειες παιδιων να παραστησουν τους μεγαλους - παρα σοβαρες προσπαθειες προς επιλυση προβληματων.

Montag, 13. Oktober 2008

ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ!

Η προσφατη ειδηση της αγορας πακετου μετοχων και δικαιωματων του τηλεοπτικου σταθμου ALPHA απο τον γερμανικο ομιλο RTL θορυβησε και ανησυχησε χωρις ουσιαστικο λογο καποιους απο τον χωρο των εγχωριων Μ.Μ.Ε. Τα γνωστα-αγνωστα "παπαγαλακια" των μιντια βγηκαν και ριξαν τις γνωστες τους "μπηχτες" - αυτην την φορα, σχετικα με την ποιοτητα των προγραμματων του RTL. Σιγα τα ωα μωρε...
Απο την αλλη μερια ομως... δεν πεφτουν και πολυ εξω. Ειδικα οταν βλεπεις κατι εκπομπουλες του εν λογω γερμανικου καναλιου, οπως π.χ. το "Oliver Geissel Show" με τα "στημενα" ζευγαρακια και τα στυλιζαρισμενα τους καυγαδακια σε στουντιο εν οψην κοινου και του ειρωνικου βλεμματος του παρουσιαστη. Ο κυριος Geissel βεβαια παρουσιαζει και την εκπομπη "Charts" με τα Top-50 τραγουδιων και τηλεοπτικων σειρων ολων των ειδων που επελεξαν οι τηλεθεατες (του). Ειναι και αυτο μια επικερδης μεθοδος να βγαλουν απο την ναφθαλινη "καλλιτεχνες" περασμενων δεκαετιων...
Παρεπιπτοντως, ανησυχησαν τα "παπαγαλακια" για το πως θα καταντησει ο ALPHA υπο την επιρροη του RTL, αλλα για το MTV, το οποιο προσφατα δημιουργησε "παραρτημα" στη χωρα μας, ολο μελια ειναι! Προφανως καμωνονται καποιοι ειτε οτι δεν γνωριζουν, ειτε οτι δεν νοιαζονται και δεν λενε τιποτε περι "ποιοτητος" του MTV. Για του λογου το αληθες, ας θυμηθουμε καποια απο τα "ποιοτικα" προγραμματα, τα οποια προβαλονται αυτην την εποχη απο το MTV: "Next", "Date my Mom", "A Flavor of love", "I love New York", "Girls of the Playboy Mansion" και διαφορα αλλα παρομοια και χαριτωμενα trash-ρεαλιτοπαιχνια, κυριως με "celebrities" που βρισκονταν για χρονια στην αφανεια.
Επομενως καμια εκπληξη δεν προκαλει η διαπιστωση οτι προβλεπεται να δημιουργηθουν εκπομπες παρομοιου υφους και ηθους και στα εγχωρια καναλια. Αλλωστε φαινεται, οτι "οι διαμορφωτες κοινης γνωμης" ειναι σαν μια "οικογενεια" μαζι με ορισμενους "καλλιτεχνες" και πολιτικους. Απο την μια οι "ξεχασμενοι" θα αποκτησουν μια καποια "αιγλη" για καποιο χρονικο διαστημα, ενω οι "επικαιροι" απο την αλλη, θα υποστηριχτουν αναλογως. Ηδη καποιοι απο αυτους παρουσιαζουν τηλεπαιχνιδια η´ ειναι μελη επιτροπων "talent shows". Τι να κανουν οι ανθρωποι; Αφου πλεον, λογω οικονομικων δυσχερειων, οι επισκεψεις και τα ξενυχτια στα σκυλαδικα μειωνονται, πρεπει να καταφυγουν σε αλλους χωρους, προκειμενου ο κοσμος να συνεχισει να ασχολειται μαζι τους...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ VΙΙ.

Πώς και γιατί έσκασαν οι φούσκες

Οι πικρές αλήθειες για τα γλυκά ψέματα της κρίσης

Των ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ - ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
[Πηγη: Ελευθεροτυπια, Κυριακη 12.10.08.]

Την άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης, της ανεξέλεγκτης δράσης των τραπεζών και των «golden boys» βιώνει τώρα η παγκόσμια οικονομία. Η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ηγεσίες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν με κάθε κόστος να σταματήσουν την αιμορραγία των διεθνών αγορών.
*Πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση και πώς μας επηρεάζει; Τι την προκάλεσε και πόσο θα κρατήσει;

*Πώς ξεκίνησε η καταιγίδα αυτή και γιατί κλιμακώθηκε;
-Η κρίση ξεκίνησε μόλις άρχισε να υποχωρεί η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ στις αρχές του 2007. Εγινε, όμως, αντιληπτή στα χρηματιστήρια μετά τον Αύγουστο του 2007 με τις πρώτες αδυναμίες αποπληρωμής στεγαστικών δανείων. Αυτές αποκάλυψαν τα σαθρά θεμέλια της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών υψηλού ρίσκου (subprimes). Τα δάνεια αυτά οι τράπεζες που ανέλεγκτα εξέδιδαν, φρόντιζαν να τα «πακετάρουν» σε σύνθετα ή δομημένα ομόλογα με τη μέθοδο της τιτλοποίησης. Μετά, τα πούλησαν στους θεσμικούς επενδυτές (ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κ.λπ.). Τη διαδικασία αυτή διευκόλυναν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστωτικών ομολόγων (CDS). Τα τελευταία προϊόντα εκδίδονταν για να καλύψουν τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει ο εκδότης τους, έτσι ώστε να νιώθει ασφαλής αυτός που θα αγόραζε τα δομημένα ομόλογα. Πρακτικά, όμως, από το γαϊτανάκι αυτό ο πιστωτικός κίνδυνος πέρασε στο σύνολο της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Αυτός ο φαύλος κύκλος εξηγεί και το γιατί το πρόβλημα δεν περιορίστηκε στην subprime αγορά (ύψους 1,3 τρισ.), αλλά απλώθηκε σε όλες σχεδόν τις μορφές δανείων (ύψους πολλών τρισ.). Τιτλοποιήθηκαν τα πάντα: εταιρικά δάνεια, καταναλωτικά, φοιτητικά, δημοτικά δάνεια κ.λπ. Αυτός ο λογιστικός πλούτος υπολογίζεται σε 63 τρισ. δολάρια ή περίπου όσο αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγονται στον πλανήτη στη διάρκεια 14 μηνών (52 τρισ. δολ. ήταν το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ). Ηταν θεωρητικός αυτός πλούτος (ή μοχλευμένος, leveraged όπως λέγεται) και τροφοδοτούσε την ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια. Δημιουργούσε πωλήσεις και κέρδη στις εταιρείες, μεταφράστηκε σε μπόνους δισ. ευρώ για τα golden boys και τώρα χάνεται. Γι' αυτό και στα χρηματιστήρια έχουν ήδη χαθεί 28 τρισ. δολάρια σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.
*Ποιος είναι ο λόγος που κατέρρευσαν κολοσσοί;
-Οι επενδυτικές τράπεζες κατέρρευσαν γιατί επένδυαν με αναλογία άνω του 10 προς 1 (έφθανε το 40 και το 60 προς 1) δανεικά προς ίδια κεφάλαια. Για κάθε ένα δολάριο που είχαν στο χρηματοκιβώτιό τους, δηλαδή, είχαν αναλάβει υποχρεώσεις 40-60 δολαρίων. Οταν υποχώρησαν οι αξίες των επενδύσεών τους, βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα από τα δικά τους κεφάλαια. Το πρόβλημα έγινε χιονοστοιβάδα γιατί δεν περιορίστηκε στις επενδυτικές τράπεζες (που είναι κατ' εξοχήν η δουλειά τους), αλλά και στις εμπορικές (αυτές δηλαδή που βασικό τους αντικείμενο είναι να παίρνουν καταθέσεις και να χορηγούν δάνεια). Αυτό έγινε με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ. Το 1999 καταργήθηκε ο νόμος Glass-Steagall, ο οποίος θεσπίστηκε από το Κογκρέσο το 1933 για να σταματήσει τις κερδοσκοπικές πρακτικές της δεκαετίας του '20 που οδήγησαν στο κραχ του 1929. Με το που έγινε αυτό, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες μπορούσαν πλέον να κάνουν ό,τι και οι επενδυτικές. Να είναι, δηλαδή, ανάδοχοι και να εμπορεύονται τα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία (βλ. πιστωτικά παράγωγα τύπου MBS, CDO's, CDS) με τα οποία εκτοξεύθηκε στα ύψη η πιστωτική επέκταση και πολλαπλασιάσθηκαν τα επισφαλή δάνεια. Πρακτικά συνέβη το εξής απίστευτο: η τράπεζα συμβούλευε τους πελάτες της να αγοράσουν το τάδε επενδυτικό προϊόν που η ίδια κατασκεύαζε και πουλούσε. Μάλιστα εισέπραττε και προμήθεια, ως «πλασιέ» αυτού που η ίδια κατασκεύαζε. Δηλαδή και σύμβουλος και μεσίτης.
*Ολα αυτά δεν ελέγχονται από τις κεντρικές τράπεζες;

-Μεγάλη είναι η ευθύνη και των νομισματικών αρχών. Για να αποφύγουν την κρίση του 2000 οι κεντρικές τράπεζες έριξαν τα επιτόκια, (η Fed τα περιόρισε στο 1%). Ετσι, όλοι έσπευσαν να δανειστούν και με φθηνό χρήμα να αγοράσουν ακίνητα ή να επενδύσουν σε χρεόγραφα με υψηλότερες αποδόσεις. Η παγκοσμιοποίηση των χρηματαγορών, η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα στις αρχές της δεκαετίας μας και η ανεξέλεγκτη παραγωγή πιστώσεων από τις τράπεζες μέσω της τιτλοποίησης οδήγησαν στις φούσκες των ακινήτων και μετοχών που σήμερα καταρρέουν παρασύροντας σε ύφεση την οικονομία.
*Οι κυβερνήσεις γιατί δεν αντέδρασαν έγκαιρα;
-Από τον φόβο να μην πληγούν από μαζικές εκροές επενδύσεων. Γιατί η επιβολή εθνικών περιορισμών σε μία παγκοσμιοποιημένη χρηματαγορά ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να φύγουν τα επενδυτικά κεφάλαια προς εκεί όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί.
*Γιατί οι τράπεζες έμειναν, όμως, από ρευστό;
-Δεν ξέμειναν όλες οι τράπεζες από ρευστό. Μόνον αυτές που είναι εκτεθειμένες σε «τοξικά» δάνεια και τίτλους και πρέπει να καλύψουν ρευστοποιήσεις από ζημιές, υψηλές επισφάλειες και μελλοντικούς κινδύνους. Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και αυτές που έχουν ρευστότητα δεν δανείζουν άλλες γιατί δεν τις εμπιστεύονται. Το πρόβλημα της εμπιστοσύνης είναι άμεσο, όμως ακόμη σοβαρότερο τείνει ίσως να αποδειχθεί το πρόβλημα της στασιμότητας και ύφεσης στην εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των -κατά τα άλλα- υγιών δανείων.
*Τι σημαίνει η παρέμβαση των κρατών;

-Η παρέμβαση των κρατών και οι μερικές ή ολικές κρατικοποιήσεις γίνονται για να αποσοβηθεί ένα κύμα αλυσιδωτών χρεοκοπιών και η μετάδοση της κρίσης από ορισμένες μεγάλες τράπεζες σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Αυτό που χαρακτηρίζεται σαν «συστημικός κίνδυνος» ή «επίδραση ντόμινο».
*Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να δώσει λύση;
-Εάν η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, περάσει στα επιτόκια με τα οποία κινείται η αγορά (διατραπεζική), τότε ναι φθηναίνει και έτσι διευκολύνονται η επιχειρηματική και η καταναλωτική δραστηριότητα. Ομως οι τράπεζες μετά το στραπάτσο έχουν γίνει αυστηρές στους όρους χορήγησης δανείων. Επιπλέον, τα περιθώρια της μείωσης των επιτοκίων είναι πολύ μικρότερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πολιτική του φθηνού χρήματος προκάλεσε τις υπερβολές της αγοράς που σήμερα όλοι πληρώνουμε.
*Το τραπεζικό σύστημα, που λέει ότι δεν είναι εκτεθειμένο, γιατί επηρεάζεται;
-Επηρεάζεται άμεσα λόγω της κακής ψυχολογίας επενδυτών και καταθετών, της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος στη διατραπεζική αγορά, της δημοσιονομικής επιδείνωσης και υποβάθμισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και της χρηματιστηριακής κρίσης. Πιθανότατα θα αρχίσουν να παρουσιάζονται και επισφάλειες, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες χορήγησαν με ευκολία δάνεια που δύσκολα θα αποπληρωθούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Επηρεάζεται, όμως, και έμμεσα λόγω της κάμψης των εισοδημάτων και της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί η αρνητική επίδραση που έχει η διεθνής κρίση πάνω σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας (εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, αγορά ακινήτων).
*Πώς επηρεάζει η κρίση τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές;

-Καθιστά ακριβότερο και δυσκολότερο τον νέο δανεισμό, αυξάνει το βάρος εξυπηρέτησης των συσσωρευμένων χρεών, συρρικνώνει την αξία των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, μετοχές), μειώνει τα μελλοντικά εισοδήματα και κέρδη και επιδεινώνει τις ήδη ζοφερές προσδοκίες. Η ψυχολογία αλλάζει δραστικά, αφού το όποιο αίσθημα ευημερίας υπήρχε, εξαλείφεται και τη θέση του καταλαμβάνουν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης και η αποχή από τις επενδύσεις με παράλληλη στροφή στην αποταμίευση μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, σημαντική επιβράδυνση των εξαγωγών, μείωση του όγκου στο λιανικό εμπόριο.
*Θα συνεχιστεί η κατάσταση και πού θα οδηγήσει την αγορά και την οικονομία;
-Σήμερα οι επιπτώσεις φαίνονται στις τιμές των μετοχών και στο κόστος του χρήματος. Σταδιακά θα περνάει στην οικονομία. Οσες επιχειρήσεις δεν αντέξουν την κρίση, θα κλείσουν ή θα απορροφηθούν. Ομως λίγο-πολύ όλες θα αναγκασθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους, θα αναβάλουν επενδύσεις και ίσως να περιορίσουν και το προσωπικό τους. Ετσι, η οικονομία μπαίνει σε φαύλο κύκλο, που οδηγεί... από το κακό στο χειρότερο. Στην καλύτερη περίπτωση, οι επόμενοι 12 έως 18 μήνες θα είναι δύσκολοι. Πρωταρχικός στόχος τώρα δεν θα είναι η αύξηση των εισοδημάτων, όσο η διασφάλιση της απασχόλησης και του πλούτου. Η κουλτούρα της υπερκατανάλωσης και μάλιστα με δανεικά έχει τερματιστεί.
*Η Ε.Ε. μπορεί να κάνει κάτι; Και ποια θα είναι η επίπτωση της κρίσης στη λειτουργία της;
-Η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την αναγκαία ενότητα στην κρίση εάν θέλει να αξιώσει αναλόγως μερίδιο στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας και τον νέο πολυπολικό κόσμο που θα προκύψει από την επερχόμενη δοκιμασία. Τα νέα δεδομένα ήδη της επιβάλλουν την επεξεργασία κοινής ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής. Η κρίση λογικά πρέπει να την ωθήσει στην επίσπευση της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσής της. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε ορισμένοι πιστεύουν ό,τι θα δοκιμαστεί η συνοχή της. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα ευρωπαϊκά ανακλαστικά στην κρίση κρίνονται θετικά αν και ανεπαρκή: οι διάφορες χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν μεμονωμένα αλλά με παρεμφερή τρόπο τα προβλήματα των τραπεζών τους χωρίς τη δημιουργία κοινού ταμείου παρέμβασης. Η ΕΚΤ προχώρησε σε μία συντονισμένη (με τις άλλες κεντρικές τράπεζες) μείωση επιτοκίου και τη διασφάλιση των καταθέσεων μέχρις ενός ορίου. Καθώς η κρίση αναπόφευκτα θα βαθύνει προσεχώς, πολλά θα εξαρτηθούν από την ερμηνεία και εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας που περιορίζει τα δημόσια ελλείμματα στο 3% και από την προσέγγιση μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου στο θέμα αυτό. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι μέχρι στιγμής η κυκλοφορία του ευρώ στηρίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία και η χαλάρωσή της πιθανότατα θα έχει επιπτώσεις στο νόμισμα.
*Αν οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, ποιος θα πληρώσει;

-Υπάρχει κοινό τραπεζικό ταμείο (το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων) που εγγυάται. Οτιδήποτε αυτό δεν μπορέσει να καλύψει, αναλαμβάνει το κράτος (σύνολο καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ για τρία χρόνια).
*Πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ;
-Στην αγορά λένε πως το φως της αυγής εμφανίζεται όταν επικρατεί το πιο πυκνό σκοτάδι. Δηλαδή, όταν όλοι έχουν για τα καλά απελπιστεί και δεν περιμένουν κάτι καλύτερο. Προφανώς, δεν έχουμε ακόμη φθάσει εκεί, αφού οι πολλοί αναμένουν ή ελπίζουν ακόμη σε μία γρήγορη ανάκαμψη των αγορών τη στιγμή που η οικονομία δεν έχει ακόμη εισέλθει σε ύφεση. Ουσιαστική ανάκαμψη, πάντως, θα υπάρξει μόνον όταν ξεκαθαρίσει η αγορά από τις νοσηρές κερδοσκοπικές πρακτικές και η οικονομία από τις προβληματικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Η ιστορία δείχνει πως το καθήκον αυτό επιτελείται μέσω της οικονομικής ύφεσης, γι' αυτό και είναι επίπονο: Οσο, δε, μεγαλύτερες είναι οι ανισορροπίες και οι στρεβλώσεις της αγοράς από την περίοδο της ξέφρενης ανάπτυξης, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια των προσαρμογών και της ύφεσης. Ενας ορίζοντας μέχρι το 2010 είναι ίσως ρεαλιστικός έως και αισιόδοξος.
*Ποιες τακτικές να ακολουθήσω για προφύλαξη;
-Μειώστε τα χρέη και τις περιττές δαπάνες σας και επιμερίστε τον πλούτο σας κατά τρόπο που να διαθέτετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς επενδύσεις: κατά προτίμηση, καταθέσεις σε ευρώ και κρατικά ομόλογα. Επενδυτικές ευκαιρίες ασφαλώς θα υπάρξουν στη διάρκεια της κρίσης, όμως στη φάση αυτή χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη σύνεση.

Sonntag, 12. Oktober 2008

"ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΖΗΤΩ!"

"Ειχα καποτε ακουσει για μια ιστορια με πρωταγωνιστη τον φιλοσοφο Διογενη απο την Σινωπη, τον επονομαζομενο και "Κυνικο".
Ποτε ακριβως γεννηθηκε δεν ειναι γνωστο. Καποιοι λενε το 412 π. Χ., καποιοι αλλοι το 404 π. Χ. και καποιοι τριτοι, το 399 π. Χ. Ως ημερομηνια θανατου του, αναφερεται το ετος 323 π. Χ. - την ιδια μερα που εξεπνευσε και ο Μεγας Αλεξανδρος. Τα τελευταια χρονια της ζωης του τα περασε στην Κορινθο, σαν παιδαγωγος των γιων του εμπορου Ξενιαδη, ο οποιος τον αγορασε στην Κρητη, οπου τον ειχαν φερει πειρατες για σκλαβο. Τον ειχαν πιασει οταν εφυγε απο την Αθηνα για ενα ταξιδι στην Αιγινα.
Στην Αθηνα ειχε καταφυγει, διοτι τον ειχαν εξορισει απο την Σινωπη. Εμαθητευσε κοντα στον Αντισθενη, ο οποιος ηταν μαθητης του Σωκρατους.

Η ιστορια που εμαθα, θυμιζει συντομο ανεκδοτο. Αναφερεται απο τον Διογενη τον Λαερτιο (vi. 41) και εχει ως εξης: Ο Διογενης συνηθιζε να γυροφερνει στην Αγορα των Αθηνων καταμεσημερο, με λιακαδα, κρατωντας ενα αναμμενο φαναρι στα χερια του. Οι Αθηναιοι που τον εβλεπαν, τον ρωτουσαν τι συμβαινει και αυτος τους απαντουσε: "Ανθρωπον ζητω!"
Φανταζομαι οτι θα αποτελουσε πολυ αστειο θεαμα. Οι πολιτες θα γελαγαν μαζι του και σιγουρα τον περνουσαν για τρελο. Οταν εμαθα την ιστορια αυτη, ημουν παιδακι και σκεφτομουν και εγω ετσι. Με το περασμα των χρονων και ενω μεγαλωνα, αρχισα να σκεφτομαι τι εννοουσε με την ενεργεια του αυτη ο Διογενης. Αργησα να καταλαβω, αλλα τωρα συνειδητοποιω. Δεν το βρισκω πλεον αστειο. Νομιζω οτι κατανοω τι ηθελε να πει ο Διογενης. Και εγω "ανθρωπους" ψαχνω. Θα τους βρω αραγε;"
N. T.

Donnerstag, 9. Oktober 2008

ΣΕ ΧΑΚΙ ΦΟΝΤΟ.

Η ακολουθη ειδηση ειναι απο αυτες που περασαν απο τα ψιλα των Μ.Μ.Ε. Κανενας δεν ασχοληθηκε επισταμενα μαζι της. Και ομως προκειται για ενα θεμα το οποιο εχει αμεση σχεση με την οικονομια της χωρας.
Αυτην την εβδομαδα λαμβανει χωρα στην περιοχη του Ελληνικου, στην Αθηνα, η 15 η διεθνης εκθεση οπλων και οπλικων συστηματων. Πληροφοριες για αυτην θα βρει ο καθε ενδιαφερομενος στην ιστοσελιδα: http://www.defendoryinternational.gr
Συμφωνα με ενα δημοσιευμα της εφημεριδας "Tα ΝΕΑ" - η μοναδικη εφημεριδα, η οποια αφιερωσε ενα αρθρο για αυτην την εκθεση - σε αυτην συμμετεχουν 500 εταιρειες απο 39 χωρες! Ειδικα το Υπουργειο Αμυνης των Η.Π.Α. δινει το παρων με 54 βιομηχανιες, ενω η Ρωσια συμμετεχει με 36 εταιρειες!
Η εφημεριδα αναφερει και καποια αλλα ενδιαφεροντα στοιχεια. Οπως π.χ. οτι η Ελλαδα ερχεται 4η παγκοσμιως (6%) στις αγορες οπλικων συστηματων κατα το χρονικο διαστημα 2003-2007. Το 40% δε των οπλικων συστηματων που αγοραζει, προερχεται απο τις Η.Π.Α. Ενα 18% απο την Γαλλια και 17% απο την Γερμανια.
Στον Ταλα προσωπικα δεν ειναι γνωστο ποσα εκατομμυρια (η´ισως δισεκατομμυρια) ευρω σπαταλησαν οι ελληνικες κυβερνησεις κατα την πενταετια που αναφερει το δημοσιευμα, προκειμενου να αγορασουν τα οπλα. Αλλα αυτο δεν ειναι μαλλον τοσο δυσκολο να βρεθει. Πιο απλο ομως ειναι να βρεθουν στοιχεια που αποδεικνυουν τι ποιοτητας οπλισμο αγορασαν οι εκαστοτε κυβερνησεις: Ολοι οι ελληνες πολιτες εχουν λιγο ως πολυ υποψιν τους δημοσιευματα που κανουν λογο για αεροπλανα, ελικοπτερα και τανκς - σακαρακες. Καποιοι ασφαλως θα θυμουνται ακομη αυτην την ιστορια με το περιφημο υποβρυχιο απο τα ναυπηγεια του Αμβουργου που...γερνει. Και οσοι ειναι αναγκασμενοι να βγαλουν αυτην την ανοητη και αχρηστη "υποχρεωση προς το κρατος" που ονομαζεται "στρατιωτικη θητεια", γνωριζουν απο την εμπειρια τους πως ειναι να χρησιμοποιουν τουφεκια και πυροβολα - αντικες.
Ενα σωρο ερωτηματα προκυπτουν απο αυτο το θεμα:
- Εφοσον η Ελλαδα ξοδευει τοσα εκατομμυρια για να αγορασει υπερσυγχρονα οπλικα συστηματα, πως ειναι δυνατον ο στρατος της να χρησιμοποιει παναρχαια και ελαττωματικα οπλα;
- Γιατι διεξαγεται η εκθεση Defendory στην Ελλαδα; Προς τι τοσες πολλες συμμετοχες;
- Ποια οπλικα συστηματα και απο ποιες χωρες αγορασε η Ελλαδα απο το 2007 και μετα; Ποσο κοστισαν; Τι, απο ποιους και ποσο θα αγορασει με το περας της φετινης Defendory;
Και το καλυτερο για το τελος:
- Εφοσον οι ελληνικες κυβερνησεις ξοδευουν αβερτα για αγορες οπλων, παει να πει, πως εχουν χρηματα στο κρατικο ταμειο. Πως βγαινουν μετα και μας λενε "το ταμειο ειναι μειον" και μας πλακωνουν στους φορους;
Η κοροιδια οσο παει και αυξανεται. Και ο πολιτης δεν κανει τιποτε... Τετοια κατρακυλα, ουτε στο Χρηματιστηριο δεν βρισκεις.
Η αλλη κοροιδια, σε συναρτηση με αυτο το θεμα και το πρωτο ερωτημα που αναφερεται στο κειμενο, εχει να κανει με την "υποχρεωτικη" στρατιωτικη θητεια. Ποσες γενιες ακομα θα ανεχτουν αυτην την γελοιοτητα και δεν θα κανουν κατι, προκειμενου αυτη να καταργηθει;
Εχουμε ολοι μας απο μικρα παιδια υποστει πλυση εγκεφαλου και γαλουχηθει με προπαγανδιστικα συνθηματα: Οτι ειμαστε περικυκλωμενοι απο εχθρους. Οτι εχουμε τον καλυτερο στρατο. Οτι ειναι τιμη να πολεμας. Και φυσικα, οτι ειναι υποχρεωση του Ελληνα να καταταγει και να υπηρετησει.
Οσο ομως περνουν τα χρονια, οσο γνωριζεις κοσμο, διαβαζεις, ενημερωνεσαι, σκεφτεσαι ελευθερα, τοσο καταλαβαινεις οτι ολα αυτα ειναι παραμυθια. Βλεπεις ηθοποιους, τραγουδιστες, μοντελα, γιους διευθυνταδων, εφοπλιστων, βιομηχανων, πολιτικων, ειτε να υπηρετουν εικονικη θητεια, ειτε να επικαλουνται χιλιες δυο δικαιολογιες, προκειμενου να μην υπηρετησουν. Βλεπεις οτι απο την μια το Συνταγμα οριζει οτι "ολοι οι Ελληνες πολιτες υποχρεουνται να υπηρετησουν", αλλα βλεπεις οτι οι γυναικες - που ειναι φυσικα Ελληνες πολιτες! - δεν υπηρετουν. Βλεπεις οτι οι γειτονικες σου χωρες εχουν τα δικα τους οικονομικα και κοινωνικα προβληματα και με εκπληξη διαπιστωνεις, ποσο πολυ το ελληνικο κρατος βοηθαει τις χωρες αυτες, τις οποιες, αναλογως των περιστασεων, στις παρουσιαζει ως εχθρους. Σκεφτεσαι οτι απο τις πληροφοριες και συζητησεις που εχεις κανει, εμαθες οτι η Τουρκια λ.χ. εχει παρομοια οπλικα συστηματα με την Ελλαδα. Και ειναι και περισσοτερα εκατομμυρια πλυθυσμος απο την Ελλαδα. Βλεπεις και τι εκπαιδευση παιρνουν οσοι υπηρετουν στο ναυτικο, την αεροπορια και κυριως στον στρατο ξηρας: Κανεις κατι χαζες ασκησεις στην αρχη, ριχνεις και καναδυο βολες με το παμπαλαιο τουφεκακι που σου εδωσαν και μετα σε στελνουν να κανεις τον υπηρετη στον καθε γαλονα: Να του ψωνιζεις, να του βαψεις τους τοιχους, να καθαρισεις τις τουαλετες, να μαζεψεις τα αποτσιγαρα γιατι θα ερθει ο ταδε στρατηγος και ο δεινα υπουργος για επιθεωρηση, να γυαλισεις το τανκς... Και με αυτην την εκπαιδευση νομιζουν καποιοι οτι θα...παρουν την Πολη; Μαλλον κατι αλλο θα συμβει... Αξεχαστες οι στιγμες αιωνιου καλλους, με τους μαγκες που μπαιναν μεσημεριατικα σε στρατοπεδα και βουταγαν απο πυρομαχικα μεχρι αρματα μαχης! Ασε δε οτι τα μαγειρια στα περισσοτερα στρατοπεδα βριθουν απο ποντικια και κατσαριδες, ενω τα νερα καθε αλλο παρα ποσιμα ειναι. Οποτε ο καθε κληρωτος ειναι υποχρεωμενος να βαλει το χερι βαθια στην τσεπη και να φαει η´να πιει απο καντινα και εστιατοριο εκτος στρατοπεδου - ετσι καταρρακωνεται και ο μυθος της "δωρεαν" στρατιωτικης εκπαιδευσης που παρεχει το κρατος. Με τους ιδιους τους στρατιωτικους δεν ειναι καλυτερα τα πραγματα: Εδω και αρκετους μηνες βγαινουν ορισμενοι σε καποιες ιστοσελιδες και γκρινιαζουν γιατι μετατιθενται συνεχεια, γιατι δεν ανεβαινουν στην ιεραρχια, γιατι δεν αυξανεται ο μισθος τους. Απειλουν δε να εγκαταλειψουν το στρατευμα και να στραφουν σε αλλους τομεις. Τοσα χρονια δεν μιλουσαν καν για αυτα τα πραγματα. Πως τους επιασε ετσι ξαφνικα...
Τα πραγματα δυστυχως ακομα δεν βελτιωθηκαν, παρολλο που η θητεια μειωθηκε στους 12 μηνες και κοντα στους κληρωτους προστεθηκαν και οι ΕΠΟΠ. Μηπως προκειται να γινει ο ελληνικος στρατος σιγα-σιγα εξ ολοκληρου επαγγελματικος; Πολλοι στρατιωτικοι δεν ειναι παντως ευχαριστιημενοι με τους ΕΠΟΠ. Μπηκε, λενε, καθε καρυδιας καρυδι μονο και μονο επειδη πληρωνεται. Στους ΕΠΟΠ εχουν παρει και γυναικες, αλλα μαλλον οχι για να κανουν παρεα στις γυναικες-αξιωματικους που προερχονται απο τις στρατιωτικες σχολες. Τοσο οι ΕΠΟΠ-ινες οσο και οι γυναικες-αξιωματικοι κανουν κατα κυριο λογο αποκλειστικα δουλειες γραφειου. Φυσικα, τι θα εκαναν, σκοποβολες, σκοινακια η´μηπως θα κουβαλουσαν πυρομαχικα; Τουλαχιστον περνανε καλα μαζι τους οι ανωτεροι τους. Κατα τα αλλα, αυτη ειναι η "ισοτητα" των 2 φυλων στο στρατο.
Επαναληψη: Ποτε επιτελους θα ξυπνησει ο Ελληνας; Ποτε θα μπει τελος σε αυτην την κοροιδια; Ενα σωρο χρηματα δινονται αβερτα σε λαθος εργα και προσωπα. Μηδενικες επενδυσεις στην Υγεια, την Παιδεια, τον Πολιτισμο, την Κοινωνια. Πρεπει να σταματησει αυτος ο τραγελαφος! Δεν συμφερει κανεναν μας.

Sonntag, 5. Oktober 2008

ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΙΩΤΗ.

- "Που λετε γιατρε μου, η ιστορια και η πορεια του ανθρωπου ανα τους αιωνες, η εξελιξη του σε ολους τους τομεις, με ενδιεφερε απο μικρο παιδι. Ετσι, αρχισα να ασχολουμαι με το θεμα αυτο σε θεωρητικο επιπεδο. Υπαρχει συγκεκριμενος κλαδος, η θεωρητικη φυσικη, η οποια ασχολειται με αυτα τα πραγματα. Οταν ξεκινουσα την ερευνα μου, δεν υπηρχε εξειδικευμενη βιβλιογραφια στην Ελλαδα για αυτο το θεμα."
- "Και ποιο ηταν το επομενο βημα σας;"
- "Ετυχε να διαβασω το καταπληκτικο μυθιστορημα του H. G. Wells, The time machine. Αρχικα ειχε πεσει στα χερια μου η βερσιον του εργου σε κομικ απο την σειρα των κλασσικων εικονογραφημενων των εκδοσεων "Ατλαντις" (εικ. 1). Λιγα χρονια αργοτερα διαβασα το βιβλιο οπως εκδοθηκε μετεφρασμενο απο τις εκδοσεις "Αγκυρα". Προσφατα αγορασα ενα αντιτυπο του εργο στην αγγλικη."
- "Θα μπορουσατε να αναφερετε την υποθεση του εργου;"
- "Φυσικα! Διαδραματιζεται στην βικτωριανη Αγγλια. Ο χρονοταξιδιωτης ειναι ενας γκριζομαλλης εφευρετης - το ονομα του δεν αναφερεται καν στο κειμενο. Επιθυμια του ειναι να ταξιδεψει μπροστα στο χρονο, να δει πως ζουν οι ανθρωποι του μελλοντος. Για αυτον τον λογο κατασκευασε την χρονομηχανη. Η ακριβης περιγραφη της μηχανης δεν ειναι γνωστη. Εχει καθισμα για ενα ατομο, ελαχιστους λαμπτηρες, καντραν ενδειξης ημερομηνιας και δυο λαβες, οι οποιες μπορουν να αφαιρεθουν απο την μηχανη. Πιεζοντας την μια λαβη προς τα μπρος, μπορεις να ταξιδεψεις στο μελλον. Αν σπρωξεις την αλλη λαβη, θα ταξιδεψεις στο παρελθον. Ο εφευρετης επιβιβαζεται στη μηχανη του και σπρωχνει την λαβη μπροστα. Αργα στην αρχη. Εδω ο συγγραφεας παρουσιαζει πολυ γλαφυρα την σκηνη του ταξιδιου στο μελλον: Ενω για τον εφευρετη εντος της μηχανης δεν εχουν περασει παρα ελαχιστα δευτερολεπτα απο το ελαφρο σπρωξιμο της λαβης, ο κοσμος εκτος αυτης εχει μετακινηθει κατα μερικες ωρες μπροστα, οπως δειχνουν το ωρολογιο τοιχου και το λιωμενο κερι του εργαστηριου του! Δινοντας περισσοτερη ωθηση στον μοχλο, ο χρονοταξιδιωτης παρατηρει πως η ανατολη του ηλιου διαδεχεται την δυση και πως οι εποχες του χρονου εναλλασονται με ολο και πιο γοργο ρυθμο, αναλογως της ωθησης της λαβης."
Εικ. 1
- "Εντελως συμπτωματικα, ο χρονοταξιδιωτης παει 800.000 χρονια περιπου μπροστα στο μελλον, οπου και διαπιστωνει οτι το ανθρωπινο ειδος εχει χωριστει στα δυο: Απο την μια μερια ειναι οι μικροκαμωμενοι Ελοι. Μοιαζουν με μικρα παιδια. Ζουν σε εναν επιγειο παραδεισο, γεματο λουλουδια και ποταμακια. Μερικα ερειπια μονο προδιδουν οτι καποτε υπηρξαν πολεις με ψηλα κτηρια εκει. Οι Ελοι περνουν την μερα τους με χορους, τραγουδια και παιχνιδια. Εξαρτωνται ομως απο τους Μορλοκς, τρωγλοδυτες καννιβαλους που ζουν στα εγκατα της γης απο τοτε που καποια μεγαλη καταστροφη αναγκασε μερος του ανθρωπινου πληθυσμου να εγκαταλειψει την επιφανεια, προκειμενου να επιβιωσει. Οι Μορλοκς φτιαχνουν ρουχα για τους Ελοι και τους προμηθευουν με τροφιμα. Σαν ανταλλαγμα βγαινουν τις νυχτες απο πηγαδια διασπαρτα στην περιοχη των Ελοι και αρπαζουν μερικους απο αυτους για να τραφουν. Καποια στιγμη μεταφερουν και κρυβουν και την χρονομηχανη του εφευρετη. Ο τελευταιος ειναι αναγκασμενος να μεινει περιπου μια βδομαδα εκει."
- "Πολυ ενδιαφερον! Και τι συμβαινει στη συνεχεια;"
- "Εντελως τυχαια, ο εφευρετης σωζει μια κοπελιτσα των Ελοι απο πνιγμο, την Γουινα. Αυτη καπως συνεννοειται μαζι του και προσπαθει να τον βοηθησει. Οταν ο εφευρετης βρισκει τελικα την μηχανη του, η Γουινα δεν ειναι δυστυχως μαζι του. Ταξιδευει πισω στην εποχη του και βρισκει τους φιλους του μαζεμενους στο σπιτι του να τον περιμενουν - ετσι ξεκιναει βασικα το μυθιστορημα. Τους αφηγειται την ιστορια του. Μετα απο μερικες μερες ερχεται καποιος απο τους φιλους του εφευρετη για επισκεψη. Ακουει ενα περιεργο βουητο. Μπαινει στο εργαστηριο και το βρισκει αδειο. Ο εφευρετης εφυγε μαζι με την χρονομηχανη του. Και δεν επεστρεψε ποτε. "
- "Που πηγε ;"
- "Αυτο διερωταται και ο φιλος του χρονοταξιδιωτη. Στον επιλογο του μυθιστορηματος μονολογει οτι ισως ο εφευρετης να ταξιδεψε στο παρελθον, με σκοπο να γνωρισει τους μεγαλους πολιτισμους της ανθρωποτητας. Ισως βεβαια και να επεστρεψε στο μελλον, για να ζησει κοντα στην Γουινα. Στη συνεχεια βγαζει ενα περιεργο λουλουδι απο την τσεπη του. Το εφερε ο χρονοταξιδωτης απο τον κοσμο των Ελοι. Ηταν δωρο της Γουινα. Αυτο το λουλουδι συμβολιζει για τον φιλο του εφευρετη, οτι δεν ειναι ολα ματαια. Η ανθρωπια, η καλωσυνη, η ελπιδα οτι η αγνοτητα της καρδιας δεν θα σβησει, θα συνεχισουν να υπαρχουν και στο μελλον."
- "Τι αισιοδοξο μηνυμα!"
- "Ναι... Μερικες φορες σκεφτομαι και εγω ετσι... Παρεπιπτοντως, η ιστορια αυτη δεν ειναι η πρωτη, ουτε η τελευταια του συγγραφεα Γουελλς που σχετιζεται με ταξιδια στο χρονο. Αλλα η πιο γνωστη και αγαπητη. Πολλα εχουν ειπωθει και γραφει για τι συμβολιζουν οι Ελοι και οι Μορλοκς. Ισως αντικατοπτριζουν οι μεν Ελοι την αρχουσα ταξη της βρετανικης αυτοκρατοριας, ενω οι δε Μορλοκς ειναι το προλεταριατο. Καποιοι κανουν ετσι την αντιπαραβολη με τις κοινωνικες ταξεις που εμφανιζονται στην ταινια Metropolis του Fritz Lang. Κατι αλλο που μου αρεσει στο βιβλιο αυτο, ειναι καποιες εντυπωσιακες περιγραφες που κανει ο συγγραφεας. Οταν για παραδειγμα ο χρονοταξιδιωτης φτανει στην εποχη των Ελοι, ο συγγραφεας αναφερει ακριβως την στιγμη που φτανει, κανοντας ενα ταξιδι στο χρονο με τις λεξεις! Αναφερει δηλαδη οτι εκεινη την στιγμη μολις σταματησε να βρεχει. Για αυτο γλιστραει η μηχανη στο γρασιδι και ο χρονοταξιδιωτης πεφτει απο αυτην. Μια αλλη περιγραφη ειναι, οταν ο εφευρετης στην προσπαθεια του να ξεφυγει απο τους Μορλοκς παταει φουλ το γκαζι στην μηχανη και φτανει στο τερμα, στο τελος του κοσμου δηλαδη! Βλεπει τον κοσμο του απωτερου μελλοντος, ενα λεπτο πριν καταστραφει!"
- "Περιεγραψε δηλαδη με γλαφυροτητα και λεπτομερως τις εικονες, χρησιμοποιωντας λεξεις. Για αυτο και εχουν τοση δυναμη και ζωντανια. Πολυ ωραιο μυθιστορημα."
- "Ναι. Και βρηκα την κιν/κη βερσιον του 1960 (εικ. 2) αρκετα καλη, καλυτερη οπωσδηποτε απο αυτην του 2002, την οποια λεγεται οτι σκηνοθετησε καποιος απογονος του συγγραφεα."

Εικ. 2

- "Σοβαρα; Ποια η αποψη σας για τα ταξιδια στο χρονο, οπως απεικονιζονται σε αλλες μορφες τεχνης, οπως ο κιν/φος;"

- "Κοιταξτε, η βερσιον του 1960 ηταν σε γενικες γραμμες πολυ κοντα στο πρωτοτυπο κειμενο. Μου αρεσε επισης το οτι περιειχε και αντιπολεμικο στοιχειο. Ταξιδια στο χρονο εμφανιζονται συχνα πυκνα σε ταινιες και σειρες επιστημονικης φαντασιας. Προσωπικα παντως δεν ειμαι τοσο φαν της "Ντελοριαν" του Μαικλ Φοξ απο την γνωστη τριλογια "Back to the future" της δεκαετιας του 1980."

- "Οχι; Ποια ταινια η σειρα με ταξιδια στο χρονο προτιματε;"

- "Προτιμω το "Ομνι" των Voyagers (εικ. 3), μια αμερικανικη σειρα της δεκαετιας του 1980."

- "Περι τινος προκειται;"

- "Ειναι δυο τυποι, ενας αντρακλας ονοματι Φινεας Μπογκ και ενας πιτσιρικας, ο Τζεφ, που γνωριζει ολα τα ιστορικα γεγονοτα. Αυτοι εχουν ενα μηχανημα που μοιαζει με ρολοι τσεπης και το λενε "Ομνι". Το μηχανημα αυτο εχει γραναζια σε σχημα ομοκεντρων κυκλων που δειχνουν τις χρονολογιες. Στο κεντρο υπαρχει ενας χαρτης με την υδρογειο, για να βλεπουν οι χρονοταξιδιωτες που βρισκονται. Επανω υπαρχουν δυο φωτακια, ενα κοκκινο και ενα πρασινο. Ο Μπογκ ειναι μελος μιας ομαδας επιστημονων του μελλοντος. Ο σκοπος τους ειναι να διορθωσουν την ιστορια. Αν κατι εχει παει στραβα, το βλεπουν γιατι αναβοσβηνει το κοκκινο λαμπακι. Οταν αναψει το πρασινο λαμπακι, σημαινει οτι η ιστορια κυλαει ομαλα."

Εικ. 3

- "Μαλιστα... Παρουσιαζει και αυτο το εργο ενδιαφερον."

- "Για παραδειγμα ταξιδευουν στις αρχες του 20ου αιωνα στις Η.Π.Α. και οι αδελφοι Ραιτ ακομα δεν εχουν κατασκευασει το αεροπλανο. Αναβοσβηνει το κοκκινο φωτακι και αυτο δεν ειναι καλο. Το πρασινο φωτακι αναβει, αφου εχουν καταφερει να πεισουν τους αδελφους Ραιτ να κανουν τις δοκιμαστικες τους πτησεις, οι οποιες φυσικα και στεφονται με επιτυχια. Μερικα χρονια αργοτερα βεβαια, η υποθεση της σειρας αυτης με εβαλε σε σκεψεις."

- "Τι εννοειτε;"

- "Κοιταξτε, η επιστημη και στον τομεα της θεωρητικης Φυσικης εχει εξελιχθει. Φανταζομαι οτι εχετε ακουστα τις θεωριες του Χαους, των μαυρων οπων, των παραλληλων διαστασεων. Αν αυτοι οι δυο τυποι λοιπον ταξιδευαν στο χρονο και εφταναν στην εποχη που ναι μεν ζουσαν οι αδελφοι Ραιτ, αλλα δεν ασχολουνταν με αεροπλανα, τοτε μαλλον ταξιδευαν σε ενα παραλληλο συμπαν, στο οποιο δεν ειχε εφευρεθει το αεροπλανο ακομη - τουλαχιστον οχι απο τους αδελφους Ραιτ!"

- "Καταλαβα..."

- "Αυτη η ιστορια με τα παραλληλα συμπαντα εχει πολυ ενδιαφερον. Δηλ. σε ενα παραλληλο κοσμο, εγω ειμαι πολυεκατομμυριουχος. Σε εναν αλλον, καθηγητης παν/μιου. Σε εναν τριτον, ισως εχω παντρευτει, εχω οικογενεια και μια δουλιτσα. Σε καποιον αλλον ισως δεν υπαρχω καν! Υπαρχει μια αμερικανικη σειρα της δεκαετιας του 1990 που ασχολειται με τον θεμα. Οι "Sliders". Στο θεμα αυτο παντως, η καλυτερη ταινια που γνωριζω ειναι "The One" με τον Jet Lee. Ο κακος εαυτος του πρωταγωνιστη ταξιδευει απο τον τεχνολογικα εξελιγμενο κοσμο του σε παραλληλες διαστασεις για να σκοτωσει τους αλλους εαυτους του και να απορροφησει ετσι την δυναμη τους, οπως ο Χαιλαντερ. Να αναφερω παντως οτι οι θεωρητικοι των χρονοταξιδιων δεν παραλειπουν να αναφερθουν και στα ηθικα δηλημματα του θεματος."

- "Δηλαδη;"

- "Δηλαδη αν εχουμε το δικαιωμα να επεμβαινουμε στην ιστορια, αλλαζοντας την ροη της. Οι Voyagers βασικα αυτο κανουν, αλλα αντιστροφως. Φτανουν καπου, οπου το ιστορικο γεγονος δεν ειναι ετσι οπως το γνωριζουμε και προσπαθουν να το αλλαξουν. Στον αντιποδα στεκεται η ταινια "Time Cop" με τον Jean-Claude van Damme: Ο πρωταγωνιστης ειναι μελος μιας αστυνομικης ομαδας που προσπαθει να πιασει οσους προσπαθουν να αλλαξουν τα ιστορικα γεγονοτα. Ενα παραδειγμα που δειχνει τι μπορει να συμβει σε τετοιες περιπτωσεις ειναι η σχετικα προσφατη ταινια "A sound of thunder" με τον Ben Kingsley. Να αναφερω ακομη οτι μια ταση στην παγκοσμια ιστορια ειναι το δογμα του "τι θα γινοταν αν;". Βαση αυτου του αξιωματος, ιστορικοι κανουν υποθεσεις για το πως θα εξελισσοταν ο κοσμος, εαν π.χ. δεν επεφτε μετεωριτης στον κολπο του Μεξικου πριν απο 65 εκατ. χρονια, εαν ο Μεγας Αλεξανδρος και ο Ιησους πεθαιναν στα γεραματα τους, αν ο Ναπολεων νικουσε στο Βατερλω κ. α. παρομοια. Το γνωστο παραδειγμα επισης με τον εγγονο που ταξιδευει στο παρελθον και σκοτωνει κατα λαθος τον παππου του προτου αυτος αποκτησει παιδια θα πρεπει να σας ειναι επισης γνωστο."

- "Ασφαλως! Το παραδοξο οτι, εαν σκοτωσει τον παππου του η´τον πατερα του, εκμηδενιζει τις πιθανοτητες να υπαρξει ο ιδιος! Απο την συζητηση μας διαπιστωνω οτι εχετε ενδιαφερον για αυτα τα θεματα και ασχολειστε με παθος. Ενα τελευταιο θελω να σας ρωτησω: Τι πιστευετε εσεις προσωπικα για τα ταξιδια στο χρονο; Ειναι εφικτα;"

- "Κοιταξτε, εχουν υπαρξει αρκετοι που με εχουν ειρωνευτει για αυτο. Απο οτι γνωριζω, χρειαζονται μεγαλα ποσα ενεργειας για να γινει κατι τετοιο. Μερικοι υποθετουν οτι ισως οι μαυρες τρυπες μπορουν να βοηθησουν. Αλλα η τεχνολογια μας δεν εχει προχωρησει τοσο πολυ σε αυτο το σταδιο. Δεν μπορουμε να ελεγξουμε ακομα την υλη κατα τροπο τετοιον που να μας επιτρεπει να την μεταφερουμε διαιρεμενη σε μορια και ατομα απο το ενα σημειο στο αλλο, οπως γινεται στην ταινια "Η Μυγα". Και δεν ξερω κατα ποσον το πειραμα CERN στην Ελβετια αποτελει τον προαγγελο για τετοιου ειδους πειραματα. Ισως καποτε στο μελλον να γινει εφικτο το ταξιδι στον χρονο. Στην ουσια ταξιδευουμε ηδη στον χρονο, αλλα μονο προς τα εμπρος, προς το μελλον. Τα ρολογια μας ειναι τροπον τινα χρονομηχανες. Αλλα δεν μπορουμε να "παγωσουμε" το παρον η´ να ταξιδεψουμε στο παρελθον. Παρα μονο στα ονειρα και την φαντασια μας. Δεν ξερουμε καν αν οντως υπαρχουν παραλληλα συμπαντα. Μερικες φορες μου εχει συμβει να βρεθω σε κατασταση "dejavú". Ασχολουμε δηλ. για κατι και ξαφνικα εχω το συναισθημα οτι την κατασταση αυτη την εχω ξαναζησει! Αισθανομαι δηλαδη οτι εχω μια αναμνηση αυτου του γεγονοτος. Καποιοι ισχυριζονται οτι αυτη η αναμνηση προερχεται απο τον αλλον εαυτο απο καποιο παραλληλο συμπαν. Πραγματικα δεν γνωριζω. Αυτο που ειναι βεβαιο, ειναι οτι εφοσον ο χρονος κυλαει προς τα εμπρος και εφοσον εχουμε την δυνατοτητα να ονειρευομαστε και να αξιοποιουμε την φαντασια μας, ειμαστε ολοι, λιγο εως πολυ, χρονοταξιδιωτες!"

- "Σας ευχαριστω πολυ για την ενδιαφερουσα συζητηση. Να ειστε καλα. Στο καλο!"

- "Ευχαριστω και εγω γιατρε. Γεια σας. Ειμαι κουρασμενος. Παω σπιτι μου να ξαπλωσω και να ταξιδεψω μεσω των ονειρων μου στον χωρο και τον χρονο."

- "Ε τοτε... Καλο σας ταξιδι!"

- "Ευχαριστω πολυ!"