Montag, 30. März 2009

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ golden boys;

Το ολο σκηνικο ειναι σαφως πιο παλιο. Ειναι μια ιστορια που κραταει χρονια. Αλλωστε, δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι τα ιδια ενδιαφεροντα. Απλα ο Ταλας θυμαται την συγκεκριμενη εποχη, επειδη ηταν τοτε εφηβος. Και επειδη εγιναν και καποιες αλλαγες που εσπρωξαν καποια πραγματα στην μπροστινη σειρα...
Ηταν βλεπετε τελη της δεκαετιας του 1980. Το τειχος του Βερολινου γκρεμιζοταν. Η βελουδινη επανασταση ανθουσε στην Πραγα. Το ζευγος Τσαουτσεσκου επεφτε στο εδαφος, γαζωμενο απο σφαιρες. Ο Μπορις Γιελτσιν το ετσουζε με βοτκες. Η ιδιωτικη τηλεοραση εκανε τα πρωτα της βηματα στην Ελλαδα και τις υπολοιπες ευρωπαικες χωρες.
"Το ενα χερι νιβει το αλλο και τα δυο το προσωπο", λεει μια παροιμια. Καπως ετσι φαινεται να πηγαινει το πραγμα και με τα Μ.Μ.Ε. Τα ιδιωτικα καναλια μας πλακωσαν σε χαζα σωου με μπαλετα, γλαστρουλες και τροφαντες παρουσιαστριες που προσπαθουσαν να μιμηθουν χολλυγουντιανες ντιβες, μπας και κερδισουν περισσοτερους τηλεθεατες. Το επιχειρημα υποστηριζοταν και απο διαφορα εντυπα με ονοματα οπως ΚΛΙΚ, ΜΕΝ, STATUS. Επροκειτο για περιοδικα, τα οποια απευθυνονταν αποκλειστικα στον ανδρα, οπως τα αντιστοιχα τους Cosmopolitan, Marie-Claire, Elle αφορουσαν μονο γυναικειο κοινο. Οι μεν φυσικα διαφημιζαν τους δε. Τα περιοδικα δηλαδη φιλοξενουσαν συνεντευξεις των φρεσκων σταρ της ιδιωτικης τηλεορασης - παρουσιαστων, τραγουδιστων, ηθοποιων, μοντελων, ενω συχνα στις εκπομπες τους, οι εν λογω παρουσιαστες καλουσαν τους εκδοτες, η´ τους συντακτες καποιων απο αυτα τα περιοδικα.
Τα ανδρικα περιοδικα δεν διεφεραν, παρα ελαχιστα απο τα αντιστοιχα γυναικεια. Ησαν φτιαγμενα απο ιλλουστρασιον χαρτι, με παρα πολλες διαφημισεις ανδρικων, κατα βασει, προιοντων. Η δε υλη τους αποτελουνταν απο ανδρικα θεματα, οπως φωτογραφιες γυμνων και ημιγυμνων γυναικων, σπορ, μοδα, ταξιδια, συνεντευξεις επιτυχημενων ανδρων. Με το περασμα των χρονων, εμφανιστηκαν καινουργια περιοδικα στην αγορα, οπως τα ΝΙΤΡΟ, ΜΑΧΙΜ, GQ, FHM, ESQUIRE, το περιεχομενο τους ομως παρεμενε το ιδιο.
Ιδιαιτερη εντυπωση προκαλουσαν, οχι μονο οι αισθησιακες φωτογραφιες των φωτομοντελων, αλλα κυριως το στυλ των κειμενων και ο τροπος επιλογης των συνεντευξιαζομενων ανδρων. Οι κειμενογραφοι εγραφαν σε στυλ, λες και νομιζαν οτι ειναι μετενσαρκωμενοι Οσκαρ Ουαιλντ. Ειναι δυσκολο να φανταστει κανεις, σε τι ειδους κοινο απευθυνονταν, με το στυλακι του ξερολα που ειχαν υιοθετησει. Προφανως σε αλλους ψευδοδανδηδες ξερολες, που νομιζουν οτι ειναι υπερανω απο ολους και απο ολα, επειδη κονομανε χοντρα. Οσο για τις συνεντευξεις, επροκειτο κυριως για τηλεοπτικες περσονες, αθλητες, ηθοποιους, τραγουδιστες, επιχειρηματιες και ενιοτε και πολιτικους. Σπανιοτατα καλλιτεχνες και συγγραφεις και σχεδον καθολου επιστημονες. Κριμα το ιλλουστρασιον χαρτι, κριμα και τα λεφτα.
Δυο τρια τευχη απο αυτα ειχε βρει ο Ταλας και τα ξεφυλλιζε. Δυστυχως δεν υπηρχε κατι αξιο διαβασματος. Ενδιαφερων παντως παρουσιαζε το γεγονος οτι πολλα απο τα προσωπα που προβαλλονταν απο τετοια περιοδικα, αλλα και απο τα ιδιωτικα καναλια, ασκουσαν μια γοητεια σε συνομηλικους του. Ισως επειδη σκοπιμα, τα προσωπα που προβαλλονταν διαφημιζονταν ως επιτυχημενοι επαγγελματικα, οικονομικα και κοινωνικα στο χωρο τους.


Απο τις αρχες της δεκαετιας του 1990 και μετα, τα πραγματα επιταχυναν σε αυτο το επιπεδο. Επαγγελματα οπως του τραπεζιτη, του χρηματιστη, του μανατζερ, του λογιστη, του γκραφικ ντιζαινερ, αρχιζαν να προβαλλονται ολο και πιο πολυ, αντιστοιχα με τα τεχνικα επαγγελματα (οπως ραδιοτηλεοπτικος παραγωγος, καμεραμαν, παρουσιαστης κ.α.). Ειδικα μεταξυ της περιοδου προ και μετα των πανελλαδικων εξετασεων (απο ανοιξη μεχρι φθινοπωρο δηλαδη) υπηρχε ενας πραγματικος καταιγισμος διαφημισεων απο ολα τα Μ.Μ.Ε. για σπουδες των ανωτερω ειδικοτητων σε ιδιωτικες σχολες. Το προφιλ του επιτυχημενου επιχειρηματια-διευθυντη με κοστουμι και γραβατα πισω απο πολυτελες γραφειο, το οποιο προεβαλαν κατα κορον οι διαφημισεις, συμβαδιζε με το αντιστοιχο προφιλ που εβγαζαν οι συνεντευξεις πραγματικων μπισνεσμεν προς τα εξω. Και πολλοι εφηβοι παρασυρονταν, μαζι με τους γονεις τους, απο αυτην την εικονα. Και ολοι μαζι ονειρευονταν πως θα γινουν μανατζερ εταιρειας, θα κερδιζουν πολλα χρηματα (καθοτι αυτο ειναι το ζητουμενο), θα αγορασουν πανακριβα αυτοκινητα, θα αποκτησουν βιλα με πισινα, κατα κυριο λογο στη Μυκονο, θα ταξιδευουν στο εξωτερικο και θα απαρτιζονται απο μοντελες σε χλιδατα παρτυ...
Ετσι αυτοι που ηθελαν να ζησουν το ονειρο στην δεκαετια του 1990, εδιναν πανελλαδικες εξετασεις στην Δ δεσμη. Και οσοι δεν περναγαν, πηγαιναν ειτε στο εξωτερικο, ειτε σε ιδιωτικα εργαστηρια ελευθερων σπουδων, προκειμενου να μαθουν την τεχνη του μανατζμεντ....
Πολλοι απο αυτους τα καταφεραν αργοτερα και εχτισαν καρριερες. Ηρθε επειτα το χρηματιστηριο και υπηρξαν πολλοι που ανοιχτηκαν οικονομικα και πηραν ρισκα. Πολυ αργοτερα, καποιος εφυης πολιτικος, τους χαρακτηρισε "golden boys", χαρακτηρισμος που εμεινε, αφου υιοθετηθηκε και απο τους δημοσιογραφους. Ηταν ομως πια αργα για πολλους απο αυτους... Το ονειρο της dolche vita που θα ηθελαν να ζησουν, τους προεκυψε εφιαλτης. Με τα διεθνη χρηματιστηρια να παιρνουν την κατιουσα, με πολλες εταιριες, ειτε να χρεωκοπουν, ειτε να συγχωνευονται απο μεγαλες πολυεθνικες, με τα σκανδαλα γυρω απο υπερογκες αυξησεις μισθων και αποδοχες μπονους, αρκετα απο τα κοστουμαρισμενα golden boys πηραν τον δρομο της ανεργιας.
Τι μελει γενεσθαι ομως τωρα; Γιατι ναι μεν υπαρχει οικονομικη κριση, αλλα μπορει να σημαινει αυτο και το τελος των golden boys; Ειναι ο κλαδος τους κορεσμενος επαγγελματικα η´μηπως οχι ακομη;
Ποιος να ξερει αραγες...

Sonntag, 29. März 2009

ΚΟΠΩΣΗ.

Ανηκει στην γενια των σαρανταρηδων. Ειναι ανηψιος του επονομαζομενου "εθναρχη". Ενας αλλος θειος του, καθως και καποιος ξαδελφος του εχουν διατελεσει κατα καιρους βουλευτες και υπουργοι. Ειναι διδακτωρ πανεπιστημιου. Εδω και λιγα χρονια ειναι προεδρος του κομματος που ιδρυσε ο "εθναρχης" θειος του. Επι 5 χρονια διατελει πρωθυπουργος. Απο παιδι δεν του εχει λειψει τιποτε. Τα ειχε ολα στο χερι. Δεν χρειαστηκε να κοπιασει. Και ομως δηλωσε προσφατα οτι αισθανεται κουρασμενος.

Καποιοι εσπευσαν να πουν, οτι αισθανεται ψυχικη κουραση. Τι σημασια εχει ομως αυτο;
Ειδικα οταν υπαρχουν ανθρωποι, οπως ο εβδομηνταρης κυρ Γιαννης, με δυσκολα παιδικα χρονια, με προβληματα υγειας απο πολυ νωρις, με χιλιες δυο οικογενειακες, οικονομικες, επαγγελματικες, κοινωνικες υποχρεωσεις; Ανθρωποι που γνωρισαν την στερηση και τις δυσκολιες της ζωης, που βγηκαν στην βιοπαλη απο τα μικρατα τους; Και ομως, αυτοι οι ανθρωποι, παρολο που εργαζονται σκληρα ολη τους τη ζωη για εναν μισθο, μια συνταξη της πλακας, παρολο που εχουν προβληματα υγειας, παρολο που εχουν ολες αυτες τις υποχρεωσεις και τις σκοτουρες, δεν εχουν πει ποτε τους την λεξη "κουραστηκα".
Αυτοι οι ανθρωποι, και σιγουρα πολλοι αλλοι απο τις νεοτερες γενιες, οταν ακουν τον νυν πρωθυπουργο της χωρας να λεει "κουραστηκα", δεν ξεκαρδιζονται στα γελια, οπως εγραψε προσφατα δημοσιογραφος, θελοντας μαλλον να διασκεδασει τις εντυπωσεις. Αντιθετως, εξοργιζονται. Γιατι βλεπουν και ξερουν οτι δεν εχει κανεναν απολυτως λογο να δηλωνει κουρασμενος. Βλεπουν οτι επι 5 χρονια δεν εχει γινει τιποτε σημαντικο για την κοινωνια, την οικονομια, την παιδεια, την υγεια, τον πολιτισμο της χωρας. Βλεπουν την διαφθορα, την εγκληματικοτητα, την ανεργια, την ακριβεια να αυξανονται και να μην υπαρχει κανεις που να δηλωνει ειτε αρμοδιος, ειτε υπευθυνος, ειτε προθυμος να κανει κατι για να σταματησει την κατρακυλα.
Ο κουρασμενος μας πρωθυπουργος, που σε καποιες δημοσκοπησεις τον αναφερουν ως τον πλεον καταλληλοτερο για την θεση αυτη, ειναι εντελως ακαταλληλος για ολους και για ολα. Επι 5 χρονια δειχνει ποσο αχρηστος ειναι, παπαγαλιζοντας ανουσια κειμενα συμβουλων του, περνωντας περισσοτερες ωρες της ημερας σε ταβερνες και ουζαδικα, παιζοντας σαν μικρο παιδι με playstation. Η παρουσια του ως ηγετη χωρας στο εξωτερικο ειναι ανευ σημασιας και δεν λογιζεται σοβαρα απο τους ξενους ομολογους του - σιγουρα οχι μονο εξαιτιας της εμφανισης του. Ευκολα τιθεται ετσι στο περιθωριο απο αυτους σε διεθνεις συνδιασκεψεις.
"Ο κοσμος το εχει τουμπανο και εμεις κρυφο καμαρι", λεει η παροιμια. Ολοι τον εχουν παρει χαμπαρι. Ισως και ο ιδιος να εχει καταλαβει οτι ειναι ανικανος. Ευλογο λοιπον το ερωτημα, γιατι δεν αποσυρεται η´ γιατι δεν τον αποσυρουν. Να ησυχασουμε ολοι. Αυτος ο ανθρωπος μας εχει πραγματικα κουρασει...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΩΡΕ!

Ο προσφατος εορτασμος της επετειου απο τα 188. χρονια της Επαναστασης του 1821 του θυμησε και ενα αλλο περιστατικο, το οποιο σχετιζεται με την ιστορια του Αγωνα. Το εν λογω περιστατικο δεν διδασκεται αναλυτικα στα σχολεια, στο μαθημα της Ιστοριας. Δεν υπαρχει μια συστηματικη συνθετικη εργασια - μονογραφια για το γεγονος αυτο, αλλα αναφερεται μονο σε οσες δημοσιευσεις κυκλοφορουν σχετικα με το 1821.
Προκειται για το γεγονος του εμφυλιου διχασμου μεταξυ των ετων 1823 και 1825. Αφου διελυσε ο Κολοκοτρωνης την στρατια του Δραμαλη στα Δερβενακια, νομισαν οι δικοι μας οτι κερδισαν τον πολεμο και βαλθηκαν να κανουν συσκεψεις και συνεδριες. Εγιναν δυο Εθνοσυνελευσεις, σε Νεα Επιδαυρο (Πιαδα) και Αστρος Κυνουριας αντιστοιχα, και δημιουργηθηκαν το βουλευτικο οργανο στο Αργος, με προεδρο τον Αλεξανδρο Μαυροκορδατο και το εκτελεστικο, με προεδρο του τον Πετρομπεη Μαυρομιχαλη. Και καπως ετσι ξεκινησε η φαγωμαρα μεταξυ τους... Ο Δημητριος Υψηλαντης και οι Φιλικοι απο την μια μερια, οι κοτζαμπασηδες απο την αλλη... Τελικα ο Υψηλαντης μενει εκτος του πολιτικου σχηματος αυτου και ο Κολοκοτρωνης χανει το αξιωμα του αρχιστρατηγου. Τα καλυτερα ομως ερχονται: Ο Μαυροκορδατος την κοπαναει για Υδρα και τα κανει πλακακια με τους Κουντουριωτηδες. Κανει επισης καποιες συμφωνιες με την τοτε αγγλικη κυβερνηση για την παροχη δανειου, το οποιο ερχεται τελικα στις 20.07.1824. Εν τω μεταξυ, και ενω καλα καλα δεν ειχε αποτιναξει η χωρα τον οθωμανικο ζυγο απο πανω της, βρισκεται να εχει...δυο κυβερνησεις! Το εκτελεστικο οργανο βρισκεται στο Ναυπλιο και απο τις 17.01.1824, μετα απο πιεσεις του Κολοκοτρωνη, μετακομιζει στην Τριπολη. Η βουλευτικη εξουσια εγκαθισταται απο την 28.11.1823 στο Κρανιδι. Στις 02.03.1824 ειχε στειλει τον Μιαουλη στο Ναυπλιο, το οποιο τελικα καταληθηκε απο τους Λοντο και Ζαιμη στις 07.06.1824. Ευτυχως που προλαβε η...αλλη κυβερνηση και εφυγε! Βεβαια ο Μαυροκορδατος, οι υδραιοι καραβοκυρηδες και καποιοι αλλοι κοτζαμπασηδες τα κανονισαν ετσι ωστε την 01.10.1824 να δημιουργηθει στην Υδρα καινουργια κυβερνηση με προεδρο τον Γιωργο Κουντουριωτη.
Αυτο ηταν μονο το τελος της πρωτης και η αρχη της δευτερης φασης αυτου του περιεργου εμφυλιου πολεμου, ο οποιος ηταν περισσοτερο μια διαμαχη μεταξυ φατριων ως προς το ποιος θα γινει ο νεος κυριαρχος της Ελλαδας. Στα τελη του 1824, ο Ιωαννης Κωλεττης διαταζει να επιβληθει η ταξη στην Πελοποννησο και στην αλλη κυβερνηση... Οι Ρουμελιωτες Γκουρας, Μακρυγιαννης, Καραισκακης, Τζαβελας στελνονται, μεταξυ αλλων, να κατευνασουν τους Μωραιτες. Ακολουθουν λεηλασιες στις περιοχες των Ζαιμηδων (Καρπινη Αχαιας), των Νοταραδων (Τρικαλα Κορινθιας), των Δεληγιαννεων (Ηλεια), των Σισινιδων (Γαστουνη).
Η δευτερη φαση της εμφυλιας διαμαχης εν μεσω της επαναστασης ολοκληρωνεται με νικη της κυβερνησης Κουντουριωτη. Ο αρχιστρατηγος Κολοκοτρωνης που πρωταγωνιστησε στην πολιορκια και ανακαταληψη της Τριπολιτσας, ο νικητης των Δερβενακιων, φυλακιζεται στις 23.01.1825 στο Παλαμιδι του Ναυπλιου, το οποιο ειχε επισης ανακαταλαβει απο τους Οθωμανους. Ειχε ηδη χασει τον πολυαγαπημενο του γιο Πανο. Ο ηρωας της Γραβιας Οδυσσεας Ανδρουτσος δολοφονειται απο το πρωτοπαλικαρο του Γκουρα στις 26.06.1825.
Μερικους μηνες μετα, αποβιβαζεται στην Πελοποννησο η στρατια του Ιμπραημ Πασα απο την Αιγυπτο, μετα απο συμφωνιες με την Πυλη. Οι πολιτικαντηδες, οι κοτζαμπασηδες και διαφοροι αλλοι τυποι, οι οποιοι, απορροφημενοι απο τα παιχνιδια της εξουσιας και τις διαμαχες ειχαν προφανως ξεχασει, η´ισως και υποτιμησει τον εξωτερικο εχθρο, βρεθηκαν σε δεινη θεση, ειδικα οταν ειδαν οτι δεν τα εβγαζαν περα με τις καταστροφες που δημιουργουσε στο περασμα της η στρατια του Ιμπραημ. Ετσι ο Κολοκοτρωνης αποφυλακιζεται και επαναδιοριζεται επικεφαλης του ελληνικου στρατου. Παρα ταυτα, τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα για τους Ελληνες. Αγνωστο ειναι, εαν η εκβαση του Αγωνα θα ειχε την καταληξη που γνωριζουμε σημερα, σε περιπτωση που οι ναυαρχοι του στολου των τριων Μεγαλων Δυναμεων δεν επαιρναν στις 20.10.1827 την πρωτοβουλια στον κολπο του Ναυαρινου, να επιτεθουν εναντιον της οθωμανικης αρμαδας...
Το σιγουρο ειναι, οτι οι ενεργειες των ετων 1823-1825 μεταξυ προεστων, Φιλικων, αρματωλων και αλλων αγωνιστων ησαν αστοχες, ριψοκινδυνες και αποτελεσμα πραξεων ανθρωπων που εβαλαν το ατομικο τους συμφερον πανω απο το συμφερον του λαου και της χωρας, εν μεσω κινδυνου. Μηπως σκοπιμα αποσιωπειται η´ δεν γινεται αναφορα σε αυτην την περιοδο; Μηπως επειδη ατομα που βαζουν το προσωπικο τους συμφερον πανω απο το γενικο καλο υπαρχουν ακομα και δεν θελουν να τους θυμιζουν τα "οικεια κακα";

Mittwoch, 25. März 2009

ΕΑΝ..;

Ανημερα της Εθνικης Εορτης, της εναρξης του Αγωνα για την Ανεξαρτησια (στα σχολικα εγχειριδια ονομαζεται Επανασταση) θυμηθηκε τα λογια καποιου παλιου καλου φιλου σε συζητηση σχετικη με το θεμα, που ειχε λαβει χωρα πριν απο μερικα χρονια.
Ο φιλος αυτος, πρεσβευε την ιδεα οτι ισως να μην ηταν απαραιτητος ο απελευθερωτικος αγωνας του 1821. Το σκεπτικο του το βασιζε στην θεωρια οτι ο ελληνικος πολιτισμος, οντας ανωτερος του κυριαρχου οθωμανικου, θα μπορουσε να τον επηρρεασει κατα τροπο τετοιον ωστε, στα πλαισια του συγκερασμου να υπερτερησει εναντι αυτου. Αθελα του - διοτι δεν ηταν ιστορικος - περιεγραφε εναν τυπο process of acculturation, παρομοιο με αυτον που αναφερει ο Ρωμαιος Ορατιος: Graecia capta erum victorem cepit.

Η Οθωμανικη αυτοκρατορια, απο την κατακτηση της Κωνσταντινουπολης το 1453 και μετα, ειχε αναπτυξει εντονη και ικανη διπλωματια. Πολλοι αξιωματουχοι, ανωτεροι και ανωτατοι διοικητικοι υπαλληλοι της Πυλης ησαν Ελληνες, αλλα και Εβραιοι. Διπλωματικα εγγραφα χρησιμοποιουσαν ως επισημη γλωσσα την αραβικη. Οι Οθωμανοι αφηναν ντοπιους σε υψηλες θεσεις στις κατακτημενες περιοχες, να επιβαλλουν την ταξη. Ειναι οι ονομαζομενοι προεστοι, δημογεροντες και κοτζαμπασιδες. Αυτοι εδιναν τον λογο στους πασαδες, τους μπεηδες και τους αγαδες που ησαν υπευθυνοι για καποιες περιοχες. Οι τελευταιοι ειχαν εξουσιοδοτησει επισης ντοπιους ως σωματοφυλακες τους - οι περιφημοι αρματωλοι. Στην Οθωμανικη αυτοκρατορια υπηρχε επισης ανεκτικοτητα στη χριστιανικη θρησκεια.
Παρα ταυτα, οι λαοι της Βαλκανικης συνειδητοποιουσαν πως ησαν σκλαβωμενοι. Και σε κανεναν δεν αρεσει να ειναι σκλαβος. Η συνεχεια ειναι γνωστη, και υπαρχει κοσμος που γνωριζει πολυ καλυτερα και με λεπτομερειες πανω στο συγκεκριμενο θεμα, περισσοτερο απο τον γραφοντα. Θεωρητικα ωστοσο, η υποθεση που εκανε ο φιλος περι βαθμιαιας ελληνοποιησης της Οθωμανικης αυτοκρατοριας θα μπορουσε να ληθει σοβαρα υποψιν! Η´ μηπως οχι;
Ανεξαρτητα παντως απο τον φιλο αυτον, τα τελευταια χρονια υπαρχουν καποιοι ιστορικοι, οι οποιοι παιζουν με παρομοιες πιθανοτητες. Βασει δηλαδη καποιας υποθεσης, η οποια ξεκιναει συνηθως με την φραση "τι θα συνεβαινε εαν..;" προσπαθουν να αναλυσουν αιτιες, αφορμες και γεγονοτα που οδηγησαν στο ενα και στο αλλο αποτελεσμα. Αναποδογυριζοντας το τετελεσμενο συμβαν, προσπαθουν να δημιουργησουν μια εναλλακτικη ιστορια, βλεποντας μεσω αυτου του ερωτηματος τα πραγματα υπο διαφορετικο οπτικο πρισμα. Αν δηλαδη δεν συνεβαινε το Χ, ποιες αλλες πιθανοτητες μας προσφερονται; Ποια θεωρητικα ειναι πιο εφικτη και γιατι; Πως θα εξελισσονταν τα πραγματα, αν αντι της λυσεως Χ ακολουθησουμε την λυση Υ; Που θα μας οδηγησει; Αυτες μονο ειναι ελαχιστες απο τις θεμελιωδεις ερωτησεις της εναλλακτικης ιστοριας που παιζει με τις πιθανοτητες. Τα μαθηματικα στην υπηρεσια της ιστοριας.
Αυτη ακριβως την παραμετρο προσεφερε, αθελα του, ο παλιος καλος φιλος με την θεωρια του. Που αξιζει να ληθει υποψιν. Παρεπιπτοντως, κυκλοφορει εδω και λιγους μηνες στην ελληνικη αγορα και ενα νεο περιοδικο του εκδοτικου ομιλου Περισκοπιο. Ο τιτλος του ειναι "What if..?" και το περιεχομενο του εχει αμεση σχεση, οπως καταλαβαινει κανεις απο τον τιτλο του, με την εναλλακτικη ιστορια. Σε καποιο απο αυτα τα τευχη λ.χ. υπαρχει ενα αρθρο το οποιο εξεταζει το πως θα εξελισσονταν τα πραγματα, εαν δεν γινοταν η´ ηττουνταν ο στολος των Μεγαλων Δυναμεων κατα την ναυμαχια του Ναυαρινου (20.10.1827). Πληρ. για ολα αυτα στην ιστοσελιδα www.periscopio.gr



Montag, 23. März 2009

ΛΕΦΤΑ!

Καποιους τους πειραξε που βγηκαν μερικοι συμβασιουχοι του ΥΠ.ΠΟ. να διαμαρτυρηθουν κλεινοντας την Ακροπολη. Προβαλλοντας το θεμα, το παρουσιασαν απο την δικη τους οπτικη γωνια. Τωρα θυμηθηκαν πως η Ακροπολη ειναι μνημειο παγκοσμιας κληρονομιας. Τους ενοχλησε που οι συμβασιουχοι εμποδισαν δηθεν τα πληθη των τουριστων να γεμισουν με τα φραγκα τους το ταμειο του αρχαιολογικου χωρου. Οταν η Λα Λοπεζ φωτογραφιζονταν μπροστα στον Παρθενωνα δειχνοντας τα μπουτια της, δεν ηταν προκληση για το μνημειο "τους" της παγκοσμιου πολιτιστικης κληρονομιας. Λογικο, αφου η Λα Λοπεζ τους τα εσκασε. Αλλα οι συμβασιουχοι φαινεται οτι τους ενοχλουν πιο πολυ.
Αυτοι οι καποιοι δεν ενδιαφερονται να μαθουν ουτε το πως, ουτε το γιατι εκαναν οι συμβασιουχοι αυτην την κινηση. Δεν ενδιαφερονται για το γεγονος οτι ανθρωποι ανω των 40, με οικογενεια, ακαδημαικες περγαμηνες και προυπηρεσια εργαζονται με συμβασεις, ειτε ως ωρομισθιοι, ειτε ως εκτακτοι, ειτε αοριστου χρονου και χαρις το διαταγμα του φιλτατου Πακη, μετα το περας των 24 μηνων μενουν ανεργοι! Δεν τους αφορα το οτι συμφωνα με αλλη διαταξη, ο συμβασιουχος εργαζομενος σε φορεα του δημοσιου, θα πρεπει να μεινει ανεργος για 8 μηνες, εαν θελει να εργαστει και για δευτερη φορα στο δημοσιο - με συμβαση εννοειται. Και πως μονο 2 φορες ολες κι ολες επιτρεπεται να εργαστει στο δημοσιο. Ισως και για αυτους τους λογους να μην δημοσιοποιηθηκε η απαντηση του Γενικου Γραμματεα του ΥΠ.ΠΟ., οταν συναντηθηκε με τους εν λογω συμβασιουχους και ερωτηθηκε απο αυτους, τι θα απογινουν: Τους απαντησε ορθα κοφτα να πανε να δουλεψουν στα σουβλατζιδικα και τις πιτσαριες. Αυτην την απαντηση δινει το κρατος σε ενηλικες και μεσηλικες οικογενειαρχες, αποφοιτους των ανωτατων πανεπιστημιακων σχολων του, απο τους οποιους αξιωνει κιολας να πληρωνουν φορους.
Εν πασει περιπτωσει, ολες τις πληροφοριες, εξαγγελιες και δηλωσεις μπορει κανεις να τις διαβασει στην ιστοσελιδα www.sitemaker.gr/seka/ καθως και στο πολυ ενημερωτικο ιστολογιο http://www.eforeiaarxaiotiton.blogspot.com/ .
Ακουγοντας, βλεποντας, διαβαζοντας για αυτα τα πραγματα, καθε ευσυνειδητος αγανακτει και πικραινεται. Τι πρεπει να κανει ομως, οταν την ιδια στιγμη δημοσιοποιουνται οι μισθοι καποιων "διαμορφωτων κοινης γνωμης" και ειδικα αυτων που εργαζονται στην κρατικη τηλεοραση;
Και παλιοτερα ειχε παιξει το θεματακι αυτο, με αφορμη το μισθο καποιας παρουσιαστριας κοινωνικης, υποτιθεται, εκπομπης της κρατικης τηλεορασης. Η οποια φυσικα, καποια στιγμη τα μαζεψε και εφυγε για ιδιωτικο καναλι. Το προβλημα ομως παραμενει. Την περασμενη εβδομαδα ειχε βγει καποιος παρουσιαστης ιδιωτικου καναλιου και θελοντας να δειξει στο κοινο ποσο μαγκας ειναι, αφηγηθηκε, πως εκανε καποτε δοκιμαστικο για παρουσιαση δελτιου ειδησεων στην κρατικη τηλεοραση, ποσο πολυ αρεσε και πως ο τοτε διευθυντης του προτεινε να μεινει στο καναλι με συμβολαιο 6 μηνων και μισθο 1.700 ευρω. Τοτε ο μαγκας παρουσιαστης του αντιπροτεινε να μεινει με συμβολαιο αοριστου χρονου και μισθο 10.000 ευρω!
Αυτα οταν τα ακουει ο νεος που εργαζεται για 700 ευρω, η νοικοκυρα, ο συνταξιουχος, ο μεροκαματιαρης που δουλευει απο τα χαραματα και παει σουρουπο στο σπιτι του, λογικο θα ειναι να κατεβασει ολοκληρα μοναστηρια και να πεταξει το χαζοκουτι απο το παραθυρο. Διοτι προκειται για πολυ προκλητικες κουβεντες μιας μικρης επαγγελματικης μεριδας προς το συνολο της ελληνικης κοινωνιας. Ο παρουσιαστης βεβαια που τα εξεστομισε αυτα, αρχισε να λεει καποια πραγματα για ελευθερη αγορα κτλ. Ποιος νοιαζεται ομως για δικαιολογιες... Προπαντως οταν ειναι ακατανοητο, γιατι υπαρχουν τοσο υψηλοι μισθοι στον χωρο των media σε σχεση με αλλες επαγγελματικες ειδικοτητες. Ειναι ακατανοητο, γιατι ο παρουσιαστης με την γραβατουλα του, κλεισμενος στο στουντιο με το κλιματιστικο του, η μοντελα-γλαστρα, ο στυλιστας και η αστρολογος κουτσομπολιστικου μαγκαζινο θα πρεπει να αμειβονται με αστρονομικα ποσα, ενω καποιοι αλλοι με γνωσεις και εμπειρειες στους τομεις τους καλουνται να τα βγαζουν περα με μισθους της πλακας; Για ποια ελευθερη αγορα μιλαμε, οταν προιοντα βασικης αναγκης κοστιζουν το διπλασιο απο οτι σε αλλες χωρες της Ε.Ε. οπως π.χ. η Γερμανια, αλλα οι μισθοι και οι συνταξεις ειτε μενουν στασιμοι, ειτε πετουν, ενω ταυτοχρονα αυξανονται οι φοροι και οι λογαριασμοι; Τα αστρονομικα ποσα ειναι τοσο απαραιτητα και στον τομεα των Μ.Μ.Ε.; Τοσο πολυ εχουν εντρυφησει αυτοι που τα ζητουν στην χλιδη; Λεμε για τους πολιτικους και τους διευθυντες τραπεζων και δημοσιων οργανισμων που δινουν αυξηση στον εαυτο τους. Αλλα δυστυχως και καποιοι ανθρωποι του χωρου των media δεν ειναι καλυτεροι...
Επιμετρον: Σε ενα επιμορφωτικο προγραμμα του γερμανικου γραφειου ευρεσεως εργασιας που συμμετειχε ο Ταλας πριν απο μερικα χρονια, καλουνταν οι υποψηφιοι να αυτοαξιολογηθουν και να αναφερουν καποια πραγματα για τον εαυτο τους, τι εχουν κανει, με τι θελουν να ασχοληθουν κτλ. Ενας τυπακος απο χωρα του πρωην ανατολικου μπλοκ, που ουτε το βιογραφικο του δεν ηξερε να γραφει - και οταν το εμαθε στο σεμιναριο αυτο, αποτελουνταν απο μια σελιδα με τα βασικα (λιγα βιογραφικα και η σχολικη του εκπαιδευση μονο) - ειχε το θρασος να απαιτει, διχως να εχει ουτε τις γνωσεις, ουτε τα προσοντα και κυριως, ουτε την απαραιτητη εμπειρια, να εργαστει με μισθο 60.000 ευρω καθαρα το χρονο!
Σαν πολλοι να μας μαζευτηκαν...

Freitag, 20. März 2009

ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ.

Τι κι αν μας τελειωσαν οι Αποκριες (μια απο τις ωραιοτερες εποχες κυριως για παιδια, παρολο που πολλα τα ριχνουν στο κρεβατι οι ιωσεις που εμφανιζονται τοτε); Ο καρναβαλος συνεχιζεται. Οι μασκες δεν λενε να πεσουν με τιποτε.
Ο Κωστακης στον κοσμακη του. Ολα στην χωρα πανε κατα διαολου. Το μαγαζι βαρεσε διαλυση. Αλλα αυτος εκει - σεμνος και ταπεινος οπως παντα. Δεν τον κουναει κανεις απο την καρεκλα του. Εχει αλυσσοδεθει πανω της, για να μην την χασει. Δεν μας στραγγιξε απο το αιμα μας ακομα.
Ο κοσμος βεβαια καιγεται, αλλα ως συνηθως η γρια επιμενει να χτενιζεται. Τι χαλια στην οικονομια, τι αποτυχημενη εξωτερικη πολιτικη, τι οι καθημερινες ληστειες και φονοι, τι τα γκαλοπ που εμφανιζονται σαν μανιταρια να δειχνουν πτωση της Ν.Δ. και ανοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ... Τα μειζωνα θεματα που προβαλλουν τα Μ.Μ.Ε. (ειδικα τα τηλεοπτικα) ειναι ποιος η´ ποια η´ ποιοι θα αναλαβουν την παρουσιαση του "πρωινου καφε" του ΑΝΤ1 και πως θα τα παει ο Sakis στον φετινο διαγωνισμο της Eurovision. Αυτα τους ειπαν να παιζουν, αυτα προβαλλουν. Τι να εβαζαν δηλαδη; Το διαταγμα του Παυλοπουλου, συμφωνα με το οποιο μετα απο συμβαση εργασιας 24 μηνων σε φορεα του δημοσιου μενεις ανεργος; Ασε καλυτερα, μην τρομαξουν τον κοσμο. Καλλυτερα την Χαιλαντερ θεραπευτρια του Παναγαθου Εφη Θωδη.
Ε ρε τι εχει να γινει...Τι αλλο θα δουμε και θα ακουσουμε ακομα...Εχουμε πολυ δρομο ακομα μπροστα μας... Σε ενα μηνα εχουμε Πασχα. Η Εβδομαδα των Παθων μας περιμενει....