Sonntag, 28. Juni 2009

Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

"Δωσε θαρρος στον χωριατη, να σ´ανεβει στο κρεββατι", λεει μια λαικη παροιμια. Ειμαστε μια χωρα περιπου 10 εκατ. Εχουμε πλουσια ιστορια, την οποια θυμομαστε και επικαλουμαστε αναλογως των περιστασεων. Δυστυχως κανουμε διαρκως τα ιδια σφαλματα. Ψηφιζουμε τα ιδια και τα ιδια προσωπα, περιμενοντας να κανουν κατι καλο για τον τοπο. Και καταληγουμε να πληρωνουμε υψηλους φορους και λογαρισμους για τα παντα, να παιρνουμε μισθους και συνταξεις της πεινας, να εργαζομαστε σε δουλειες ασχετες με την ειδικοτητα μας με συμβασεις και υπερωριες. Η εσωτερικη μας πολιτικη, οι τομεις της Υγειας, του Πολιτισμου, της Παιδειας, της Οικονομιας ειναι για κλαματα. Τα ιδια ισχυουν και για την εξωτερικη μας πολιτικη και την Αμυνα. Λογικο επομενως ειναι, ολα αυτα να τα παρατηρουν και αλλοι, οι οποιοι ουδολου δεν μενουν στο σταδιο της νηφαλιας και αντικειμενικης κριτικης. Τουναντιον, πολλοι παιρνουν αφορμη απο τις αδυναμιες του ελληνικου συστηματος και την παντελη απουσια αντιδρασης, ωστε εκμεταλλευομενοι τα λαθη της ελληνικης πλευρας καταφερνουν να μας χτυπησουν πισωπλατα. Και μετα, εμεις τρεχουμε απο δω και απο κει διερωτομενοι τι συνεβει.



Δεν ειναι η δουλεια του εν λογω ιστολογου να παιξει τον ρολο του υπουργου εξωτερικων και του διπλωματη. Το θεμα ομως ειναι σοβαρο, καθως υπαρχει ενα αλλο ιστολογιο, το οποιο εκμεταλλευεται την φιλοξενια ιστοσελιδας επιστημονικου περιοδικου προκειμενου να υποστηριξει την προπαγανδα του κατα οτιδηποτε ελληνικου.
Ας γινουμε πιο σαφεις: Εδω και λιγους μηνες λειτουργει η ιστοσελιδα www.chronologs.de, η οποια υπαγεται στην ιστοσελιδα του γερμανικου επιστημονικου περιοδικου epoc. Στο chronologs αρθρογραφουν επωνυμοι επιστημονες, οπως ιστορικοι, θεολογοι, ισλαμολογοι για θεματα που απτονται των ειδικοτητων τους. Ολοι με τις φωτογραφιες τους, τα πληρη ονοματα τους, και συντομο βιογραφικο. Μονο ενας απο τους ιστολογους ειναι ανωνυμος. Καποια "κυρια" με το ψευδωνυμο Nera Ide. Αντι φωτογραφιας της, εχει μια εικονα ρωμαικου αγαλματος. Στο βιογραφικο της αναφερει οτι οι γονεις της ειναι αρχαιολογοι και φιλολογοι και της εμποτισαν την αγαπη για την Ελλαδα. Σπουδασε δε σε Οξφορδη, Τυβιγγη και Αθηνα και ζει και εργαζεται στην Ελλαδα. Περιστασιακα γραφει για αρχαιολογικα θεματα απο τις χωρες της Μεσογειου. Δυστυχως, μονο αυτο το τελευταιο δεν κανει στην ιστοσελιδα της, την οποια εχει ονομασει απο καποιες φρασεις εργου του Johann Joachim Winckelmann, θεωρητικου δημιουργου της κλασσικης αρχαιολογιας: Edle Einfalt - Stille Größe. Ο υποτιτλος ειναι παντως αποκλειστικα δικος της: Hellas inside.
Λογικα δεν θα πειραζε που υπαρχει αυτη η ανωνυμια. Και ο γραφων αυτο εδω το ιστολογιο, καθως και πολλοι αλλοι μπλογγερς ανωνυμοι ειναι και ετσι θελουν να παραμεινουν. Ειναι ομως περιεργο, για ενα προσωπο που, οπως αναφερθηκε, φιλοξενειται στον κυβερνοχωρο επιστημονικου περιοδικου, ενω ολοι οι αλλοι συμμετεχοντες στην εν λογω ιστοσελιδα γραφουν επωνυμως. Μηπως η "κυρια" αυτη θελει να κρυψει κατι; Γιατι, τι φοβαται;
Ριχνοντας μια ματια στα κειμενα της, στο Edle Einfalt - Stille Größe αρκει, για να συνειδητοποιησει και ο πλεον αδαης οτι η Nera Ide (: Neraide?:Νεραιδα;) δεν εχει τις καλυτερες των προθεσεων. Οταν διαβαζει κανεις π.χ. το κειμενο της σχετικα με το μακεδονικο, που δημοσιευσε πριν αρκετους μηνες, αλλα και τα επικριτικα σχολια που δεχτηκε, εχει την εντυπωση οτι η γυναικα αυτη, μαλλον δεν εχει καταλαβει τι παιζεται στην πολιτικη σκηνη. Διαβαζοντας ομως τα δυο τελευταια της κειμενα (29.01.09 το πρωτο και 21.06.09 το τελευταιο) μαζι με τα σχολια των αναγνωστων, βλεπει κανεις, οτι η Νεραιδα του ιστολογιου ασκει καθαρη προπαγανδα κατα της Ελλαδος. Στο κειμενο του Γεναρη λ.χ., με αφορμη καποια τυχαια περιστατικα, οπως η δυσκολια καποιων κινεζων ταξιδιωτων να διαβασουν στον πινακα αναχωρησεων του αεροδρομιου Ε. Βενιζελος στοιχεια για την πτηση προς Κωνσταντινουπολη, καθως και η αγενης συμπεριφορα ελαχιστων ελληνων επισκεπτων μεσα στην Αγια Σοφια, γενικοποιουνται και εκμεγενθυνονται, δινοντας με αυτον τον τροπο στον γερμανο αναγνωστη την εντυπωση, οτι ΟΛΟΙ οι ελληνες φερονται ασχημα στους τουρκους οταν πανε Κωνσταντινουπολη, θεωροντας την δικη τους πολη και για αυτο, δεν αναφερουν στο αεροδρομιο την Κωνσταντινουπολη με το διεθνες της ονομα, δηλαδη Ινσταμπουλ. Καποιος απο τους αναγνωστες, παραθεσε επιχειρηματα που αποδεικνυουν το αντιθετο: Τοσο στην ιστοσελιδα του αεροδρομιου, οσο και στα φυλλαδια με τις πτησεις, αλλα και στον πινακα ανακοινωσεων, η Κωνσταντινουπολη αναφερεται ως Ινσταμπουλ. Επομενως, ειτε παλι η Νεραιδα δεν καταλαβε καλα, ειτε ψευδεται σκοπιμως. Το οτι υπαρχουν και ορισμενοι ελληνες που φερονται ασχημα μεσα στην Αγια Σοφια, γιατι την θεωρουν ακομα δικη τους, ειναι κατι που μπορει να συμβαινει, αλλα δεν ισχυει για ολους. Ετσι ομως οπως το παρουσιαζει η Νεραιδα, ο γερμανος/ γερμανομαθης αναγνωστης καταλαβαινει οτι οι ελληνες στο συνολο τους ειναι ρατσιστες και φιλοδοξουν να επανακτησουν την Κωνσταντινουπολη, ενω οι τουρκοι ειναι φιλειρηνικοι και σεβονται τους αλλους λαους και πολιτισμους. Βεβαια οποιος βλεπει τα επιτευγματα της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης θα διαπιστωσει οτι κατι τετοιο δεν συμβαινει.
Στο επομενο και τελευταιο εως τωρα κειμενο της, η Νεραιδα δεν εχει βαλει μυαλο. Συνεχιζει στο ιδιο βιολι. Με αφορμη το σχολιο καποιου αλλου συμπατριωτη, που οργισμενος εγραψε οτι η Κωνσταντινουπολη εχει διαβρωθει απο τους τουρκους, βαζει δυστυχως στο ιδιο καλαθι και τον αλλο αναγνωστη που επιχειρηματολογησε. Και εξ αυτου ορμουμενη, αρχιζει και γραφει ενα εντελως προπαγανδιστικο κειμενο, περι μιας ομαδας νεων ιστορικων απο την Αθηνα, τους οποιους δεν κατονομαζει, οι οποιοι εγραψαν σχολικο βιβλιο και αποδεικνυουν οτι...οι Οθωμανοι ησαν οι καλυτεροι κατακτητες που περασαν ποτε απο την Ελλαδα, οτι επι 400 χρονια σκλαβιας οι ελληνες δεν ειχαν προβλημα με αυτους, διοτι τους ελεγχε το παπαδαριο κτλ. Στο κειμενο της μαλιστα, τοποθετει και ενα σχολιο καθηγητη αρχαιολογιας του παν/μιου του Αμβουργου, ο οποιος λεει οτι οι Δυτικοι ειναι αυτοι που προκαλεσαν μεγαλο πληγμα.
Και παλι ο γερμανος αναγνωστης που δεν γνωριζει την ιστορια της νεωτερης Ελλαδας μπορει να παρασυρθει απο τα γραφομενα της Νεραιδας και να πιστεψει πραγματικα οτι ετσι οντως εχουν τα πραγματα. Ευτυχως ομως, υπηρξε αντιλογος και παλι με επιχειρηματα, απο τον αναγνωστη, ο οποιος ειδε το ονομα του να μπαεινει στο ιδιο καλαθι με το ονομα και τις δηλωσει καποιου αλλου, μολονοτι τα γραφομενα του αποδεικνυουν το αντιθετο!
Καταρχας, τα λεγομενα του γερμανου καθηγητη δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που γραφει η Νεραιδα. Απλως τα χρησιμοποιησε για να υποστηρηξει δηθεν τις ιδεες της.
Κατα δευτερον, το σχολικο βιβλιο που αναφερει η Νεραιδα αποσυρθηκε γιατι περιειχε ενα σωρο λαθη και οχι για το θεμα που αυτη προβαλει, δηλαδη την 400χρονη "ειρηνικη" κατοχη απο τους Οθωμανους. Αλλο πραγμα ειναι να λες, "τι θα γινοταν εαν δεν ειχαμε την επανασταση του 1821" (βλ. αντιστοιχο κειμενο 03/09 στο ιστολογιο εντ.) και αλλο το να παρουσιαζεις το προβλημα αυτο ως δεδομενο, οτι δηλαδη ετσι εχουν τα πραγματα. Η Νεραιδα φερει την θεμελιωδη αξια της Ελευθεριας και τον δικαιο αγωνα των ανθρωπων για την διεκδικηση της ανω κατω αμφισβητωντας την. Με αυτην την λογικη δεν θα επρεπε να γινονται επαναστασεις, γιατι ολοι περνουσαν καλα! Η Νεραιδα ειτε αγνοει, ειτε σκοπιμως αποσιωπει οτι οι Ελληνες πολυ προ του 1821 ειχαν επιγνωση της εθνικης διαφορετικοτητας τους απο τους Οθωμανους. Δεν πληροφορει τον μεσο γερμανο αναγνωστη οτι προ του 1821 ειχαν γινει αμετρητες επαναστασεις στα Βαλκανια, οπως οι Ρωσοτουρκικοι πολεμοι και η Ναυμαχια της Ναυπακτου. Δεν τον πληροφορει για τους υψηλους δασμους, ουτε για το παιδωμαζωμα, τα σκλαβοπαζαρα, τις ληστειες και τους βιασμους που πληρωναν οι υποδουλοι στους Οθωμανους. Παρουσιαζει μια ψευδοεξιδανικευμενη κατασταση που ετσι κι αλλιως δεν ισχυει. Ουτε καν συγγνωμη δεν ζητησε απο τον αναγνωστη που της παραθεσε επιχειρηματα.
Το θεμα ειναι, γιατι τα γραφει ολα αυτα η Νεραιδα; Αποσκοπει καπου και εαν ναι, γιατι; Και γιατι το επιστημονικο περιοδικο ανεχεται τετοιου ειδους αντιεπιστημονικα κειμενα στην ιστοσελιδα του; Κανονικα θα επρεπε η Νεραιδα και τα κειμενα της να διαγραφουν παντελως.
Συνοψιζοντας, εχουμε καποια "κυρια" η οποια προσπαθει να πεισει οτι ειναι επιστημων και γραφει σε ιστοτοπο επιστημονικου περιοδικου. Εν αντιθεσει ομως με τους υπολοιπους συμμετεχοντες στο συγκεκριμενο ιστολογιο, γραφει με ψευδωνυμο και ποσταρει φωτογραφια αγαλματος. Τα γραφομενα της εμπεριεχουν ελειψεις, ασαφειες και ψευδη στοιχεια. Εχουμε την εντυπωση οτι ολα αυτα γινονται σκοπιμα. Το υφος των κειμενων της και το ηθος της παραπεμπουν σε προπαγανδα. Αν η προπαγανδα αυτη υποκινειται απο καποιους η´εαν εχει προσωπικα απωθυμενα η συγγραφεας, αυτο δεν ειναι ακομη ξεκαθαρο. Παροτι δυστυχως ολα αυτα εχουν επισημανθει στην εν λογω ιστοσελιδα, ουδεις εκ των συντακτων του περιοδικου εχει ως τωρα αντιδρασει. Ο αγωνας ομως δεν τελειωσε. Εμεις καλουμε ολους τους μπλογγερς να συνδραμουν, μπουκοταροντας, η´ στελνοντας μαιλς διαμαρτυριας στην συντακτικη επιτροπη του περιοδικου. Δεν θελουμε φτηνη προπαγανδα, θελουμε ηπια, ουσιαστικη και αντικειμενικη κριτικη. Εαν η Νεραιδα δεν μπορει να το κανει αυτο, τοτε δεν εχει κανεναν απολυτως λογο να συνεχιζει να γραφει. Ας σβησει το ιστολογιο της και ας χαθει στη ληθη του χρονου και του διαδικτυου.

ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΥ Ο ΓΑΜΟΣ.

Ο Ταλας δεν ειχε βασικα ουδεμια προθεση να ασχοληθει με τον γαμο του τηλεοπτικου βιβλιοπωλη και βουλευτη Αδωνι με την βιρτουοζα μαεστρο και παρουσιαστρια τηλεσκουπιδιου Ευγενια, ο οποιος τελεστηκε την περασμενη Δευτερα σε μεγαλη και γνωστη εκκλησια της Γλυφαδας. Την δουλεια αυτη την εκαναν επαγγελματιες ρεπορτερ μεσημερινανων κουτσομπολιστικων εκπομπων, παρα την σταση εργασιας που ειχε κυρηξει το σωματειο τους. Παρα ταυτα ομως, συνεβησαν καποια πραγματα, τα οποια και πρεπει να αναφερθουν:


Φαινεται οτι για καποιους ανθρωπους η δημοσιοτητα ειναι οτι ειναι η φωτια για τα φιδια: Μαγνητιζει και ελκυει. Και αμα δεν προσεξεις, σε τσουρουφλιζει. Το ζευγος δεν καηκε ακομα. Περιεργο πως και γιατι. Δεν θα μεινει ομως εδω ασχολιαστο το γεγονος, οτι τα δυο...πιτσουνακια κανουν οτι μπορουν προκειμενου να βρισκονται στο κεντρο της τηλεοπτικης επικαιροτητας. Ο γαμος τους κοντεψε να γινει υβριδιο εμποροπανυγηρις με προεκλογικο συνεδριο. Λιγες μερες πριν την τελεση του μυστηριου, ειχε διαρρευσει στον Τυπο, οτι ο μπουμπουκογαμπρος ειχε ζητησει να τον παντρεψει Αρχιεπισκοπος η´ Μητροπολιτης. Ειχε δε επιπλεον την απαιτηση να του δωθει μικροφωνο για να...βγαλει λογο εντος της εκκλησιας στους προσκεκλημενους του, καθως και γιγαντοοθονη που θα στηνοταν στην...κεντρικη πλατεια, ωστε ολοι οι κατοικοι της Γλυφαδας και των περιχωρων να μπορεσουν να παρακολουθησουν τα...δρωμενα εντος του ναου. Συν τοις αλλοις, ηθελε και τραπεζια με πλουσιο μπουφε στο προαυλιο της εκκλησιας, καθοτι ο γαμος ελαμβανε χωρα απογευμα προς βραδακι και σιγουρα πολλοι θα ησαν αυτοι, οι οποιοι θα πεινουσαν...
Ευτυχως που οι αρμοδιοι του τα αρνηθηκαν ολα αυτα. Και αν το μπουμπουκοζευγαρο δεν ειχε ζωντανη τηλεοπτικη αναμεταδοση απο τα ιδιωτικα καναλια της χωρας - λες και προκειται για εθνικη γιορτη - δεν θα πρεπει να μενει στεναχωρημενο. Οι δημοσιογραφοι απεργοσπαστες τραβηξαν καλα πλανα, τα οποια παιχτηκαν αργοτερα απο τις κουτσομπολιστικες εκπομπες.
Βεβαιως υπηρξαν και στο παρελθον τετοιου ειδους καρακιτσατες ενεργειες, οπως π.χ. οι γαμοι του πρωην τραγουδοποιου και νυν παρουσιαστη Ανδρεα Μικρουτσικου απο στουντιο τηλεοπτικου σταθμου. Στην περιπτωση του μπουμπουκοζευγαρου ομως, μιλαμε για παρολιγον χρηση του μυστηριου του γαμου οχι μονο προς εμπορικους, αλλα και προς κομματικους- πολιτικους σκοπους, λογω της ιδιοτητας του γαμπρου.
Εχοντας αυτα υποψιν του, θυμαται ο Ταλας την κλασσικη φραση του καρατεριστα Bασιλη Αυλωνιτη απο την ταινια "η ωραια των Αθηνων": "Μωρε που παμε;" - Ταιριαζει γαντι στην περιπτωση...

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ΙΙ.

Μια ακομα ωραια γραφικη εικονα, απο αυτες που μονο η εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ ξερει να δημιουργει... Για αυτο αρεσει στον Ταλα η συγκεκριμενη εφημεριδα, επειδη παντα δημοσιευει ενδιαφεροντες πινακες, στατιστικες, χαρτες, εικονες...


Samstag, 27. Juni 2009

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XΧΙΙ.

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ios@enet.gr / www.iospress.gr

§ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

Η εξαφάνιση της Κυρίας

(Σε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα της νέας διακυβέρνησης εξελίσσεται η υπόθεση του «Ελεύθερου Τύπου».)

Ο τρόπος που αποφασίστηκε το κλείσιμο του συγκροτήματος από τον Θόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου αποτελεί συνέχεια και ολοκλήρωση του τρόπου που εξαγόρασαν τις δυο επιχειρήσεις και των μεθόδων που ακολούθησαν για να υλοποιήσουν το όραμά τους για μια νέα αυτοκρατορία στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Η πρωτοφανής μεθόδευση όχι μόνο καταδεικνύει τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα των πολυδιαφημισμένων νέων επενδύσεων στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά αποκαλύπτει και την ακραία κερδοσκοπική λογική των νέων μεγιστάνων που αντιμετωπίζουν τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα ως ένα ακόμα χρηματιστηριακό προϊόν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν διανοούνται να «κλείσουν» μια ποδοσφαιρική ομάδα, όταν αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, αλλά διερευνούν κάθε δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την κρατική συνδρομή και ζητώντας αγοραστή για την (ποδοσφαιρική) τους εταιρεία. Από μια άποψη, η σημερινή δραματική εξέλιξη στον όμιλο Αγγελοπούλου είναι άλλη μια παράπλευρη απώλεια της συλλογικής εθνικής παράκρουσης που ζήσαμε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου αναδείχτηκε σε κεντρική φιγούρα της πολιτικής μας ζωής όταν ανέλαβε -σε δύο φάσεις- και έφερε σε πέρας τη διεκδίκηση και την προετοιμασία της Ολυμπιάδας στην Αθήνα. Από τότε δεν έπαψαν ούτε στιγμή διατεταγμένοι ή αφελείς κάλαμοι να δημιουργούν το κλίμα ότι η κυρία αυτή, που είχε χρηματίσει και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι το αντίδοτο σε όλες τις κακοδαιμονίες της χώρας. Το όνομά της άρχιζε να «παίζει» σε όλα τα ταμπλό: από τη δημαρχία της Αθήνας μέχρι την Προεδρία της Δημοκρατίας ή και την πρωθυπουργία σε μια δικομματική κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να την εμφανίζουν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για όλες αυτές τις θέσεις.
Επρόκειτο βέβαια για μια επικοινωνιακή φούσκα. Οι Αγώνες ολοκληρώθηκαν μόνο χάρη στην κατασπατάληση τεράστιων κονδυλίων από το δημόσιο ταμείο και άφησαν πίσω τους χρέη, καταστροφές και άχρηστα κτίρια. Η «σιδηρά κυρία» διαχειρίστηκε με την άνεση του νεόπλουτου τα δημόσια χρήματα και λειτούργησε ως υπερπρωθυπουργός σε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις που συνόδευσαν την πραγματοποίηση των Αγώνων (κυρίως στα ζητήματα ασφάλειας, τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές). Αν κάτι μπορεί να της πιστωθεί είναι οι καλές της σχέσεις με τη μαύρη διεθνή του «Ολυμπιακού Κινήματος», από τον Σάμαρανκ ώς τον Γκλίξμπουργκ, που βοήθησαν στην επιλογή της Αθήνας. Αλλά ποιος εξακολουθεί σήμερα να νοσταλγεί το 2004;
Οσο για τον τρόπο που αντιμετώπισε το ζεύγος Αγγελοπούλου τους εργαζομένους στον όμιλό του, δεν θα 'πρεπε να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο. Σε μια από τις γνωστές του εξάρσεις, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε προ καιρού αποκαλύψει ότι το ζεύγος Αγγελοπούλου του είχε παραθέσει δείπνο «μετ' επιταγής», δηλαδή τον είχε καλέσει σπίτι του και του πρόσφερε ένα μεγάλο ποσό (αναφέρθηκαν 270 εκατ. δρχ.) για να εξασφαλίσει τη σιωπή του κατά τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος βέβαια δήλωσε ότι δεν τα πήρε, ενώ το ζεύγος αρνήθηκε ότι τα πρόσφερε. Η ουσία είναι ότι οι επιχειρηματίες νόμιζαν ότι με την οικονομική τους δύναμη και την προσωπική τους «αυλή» θα κυριαρχήσουν με περίπατο στον Τύπο. Είχαν βέβαια άδικο.

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

Ο γνωστος καθηγητης σημειολογιας και συγγραφεας Ουμπερτο Εκο δηλωσε καποτε οτι "τον Αυγουστο δεν υπαρχουν ειδησεις". Φαινεται ομως οτι υπαρχουν ορισμενοι κυκλοι των Μ.Μ.Ε., οι οποιοι προσπαθουν να μας πεισουν οτι το ιδιο συμβαινει και τους υπολοιπους μηνες του χρονου. Η´μαλλον, οτι ναι μεν υπαρχουν ειδησεις, αλλα αυτες περιοριζονται σε θεματολογια απο τον χωρο της show business.
Για παραδειγμα: Δεν εχουν περασει παρα ελαχιστες ωρες απο την δημοσιοποιηση των θανατων των Farah Fawcett (ηθοποιος, γνωστη ως "Αγγελος του Τσαρλυ") και Michael Jackson (τραγουδιστης, αποκαλουμενος "βασιλιας της ποπ") και ραδιοφωνα και τηλεορασεις δεν σταματουν να μας το ανακοινωνουν, εκμεταλλευομενα οτιδηποτε μεσα διαθετουν. Με ολο το σεβασμο προς τα οικεια προσωπα των απεθαμενων και προς το εργο τους, ολο αυτο το σκηνικο ομως καταντα απο ενα σημειο και περα υπερβολικο, αφορητο και κουραστικο.
Τα ιδια περιπου ειχαμε και πριν απο 2 χρονια με αφορμη την φυλακιση και αποφυλακιση, λιγες μερες μετα, της ζαμπλουτης κληρονομου Παρις Χιλτον. Στα δικα μας, αναλογη περιπτωση ειναι αυτη της δολοφονιας του ηθοποιου Νικου Σεργιανοπουλου, που υπο την καθοδηγηση των ημετερων Μ.Μ.Ε. σχεδον αγιοποιηθηκε και λιγο ελειψε να μεταλαχτει σε "ελληνα Τζεημς Ντιν".
Ευλογα αναρωτιεται κανεις που αποσκοπουν τετοιου ειδους ενεργειες: Η υπερπροβολη μεχρι αηδιας δηλαδη θεματων γυρω απο τον χωρο της show business με την αποσιωπηση παραλληλα αλλων θεματων οικονομικου, πολιτικου, κοινωνικου περιεχομενου. Μονο τυχαια δεν μπορει να χαρακτηριστουν ολα αυτα...
Με τις εφημεριδες δεν ειναι πολυ διαφορετικα τα πραγματα. Μολις το περασμενο Σαββατοκυριακο κυκλοφορησαν φυλλα γνωστης αθηναικης εφημεριδας στην επαρχια, περιεχοντας την ειδηση οτι ο τουρκος πρωθυπουργος ειχε συναντηση με τον ελληνα ομολογο του στα πλαισια των εγκαινων του νεου μουσειου Ακροπολεως. Η ειδηση διαψευστηκε τοσο απο αλλες εφημεριδες, οσο και απο την συγκεκριμενη που κυκλοφορησε στην πρωτευουσα. Αναφερθηκε οτι ο τουρκος πρωθυπουργος δεν παραβρεθηκε τελικα στην Αθηνα λογω ξαφνικης ασθενειας. Η εφημεριδα δικαιολογηθηκε οτι ειχε γινει γκαφα με την συγκεκριμενη ειδηση και με τις φερομενες ως δηλωσεις μεταξυ των δυο αρχηγων κρατων, το κακο ομως ειχε γινει και ευτυχως που εγινε γνωστο απο μεριδα ελληνων μπλογγερς.
Παλιοτερα παντως οι εφημεριδες αναφερονταν στον..."δαιμονα του τυπογραφειου" προκειμενου να δικαιολογησουν τα λαθη τους...
...Το θεμα ομως ειναι υπαρκτο και παραμενει. Μεγαλοδημοσιογραφοι της συγκεκριμενης φυλλαδας απαξιωσαν να σχολιασουν το θεμα με την γκαφα, προσπαθωντας να μειωσουν το γεγονος. Την εβδομαδα που μας περασε, οι αυτοαποκαλουμενοι "διαμορφωτες κοινης γνωμης", οπως εχει αναφερθει σε σχετικο κειμενο του ιστολογιου αυτου της περασμενης χρονιας, προτιμησαν να κατελθουν σε 24ωρη απεργια ως διαμαρτυρια για το κλεισιμο εφημεριδας- σημαιοφορου της Δεξιας και ραδιοφωνικου σταθμου. Οσο για τους θανατους της Φωσετ και του Τζακσον, παλι καλα που επηλθαν μετα την δημοσιοποιηση για επιβολη νεων φορων απο την κυβερνηση. Αν συνεβαιναν κατα το ιδιο χρονικο διαστημα, ειναι αμφιβολο για το ποσο η ειδηση περι φοροεπιδρομης θα επαιζε στα εγχωρια Μ.Μ.Ε. και ποσα κομματια απο την πιτα της δημοσιοτητας θα επαιρνε... Κατι που προσωρινα δεν μπορει κανεις να ισχυριστει για τον επικαιρο θεμα της συνεδριασης των χωρων μελων του ΝΑΤΟ και των υπουργων εξωτερικων της Ε.Ε. στην Κερκυρα αυτο το Σαββατοκυριακο. Το θεμα αυτο εχει, κατα την αποψη μας, υπερσκιαστει λογω των θανατων των 2 αμερικανων καλλιτεχνων... Απο την αλλη μερια ομως, ισως απο την Δευτερα να γνωστοποιηθουν καποια πραγματα για την πορεια των εξελιξεων στην Κερκυρα και ισως καταλαγιασει ο παγκοσμιος συμφερτος απο τις χατζηαβατικες, γλειωδεις νεκρολογιες των Μ.Μ.Ε. που περισσοτερο σπιλωνουν την μνημη των αποθανοντων καλλιτεχνων...


Mittwoch, 24. Juni 2009

ΚΑΙ ΦΟΥΚΑΡΑΣ...ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΣ!

Δεν θυμοτανε και πολλα απο το μαθημα της Φυσικης που εκανε στο σχολειο. Δεν του αρεσε κιολας, ετσι οπως γινοτανε. Του εμεινε ομως το αξιωμα "η Δραση φερνει ιση με αυτην Αντιδραση" - η´ καπως ετσι. Το αξιωμα αυτο επιβεβαιωνεται χαρις σε ενα προσφατο γεγονος:
Ειχε ανακαλυψει αυτο το μικρο γυμναστηριακι εδω και λιγους μηνες, πολυ κοντα στο σπιτι που εμενε. Ενα δωματιο τοσο επι τοσο, με εναν μικρο διαδρομο στη μεση. Αριστερα και δεξια, δυο μικροτερα δωματιακια με οργανα γυμναστικης: Ποδηλατο, μπαρα με παγκο, κυλιομενο διαδρομο, αλτηρες, τροχαλια. Ολα αυτα στο μινι γυμναστηριο, στο υπογειο της φοιτητικης εστιας.
Πηγαινε καθημερινα, νωρις το πρωι, τρεχοντας. Ηθελε να κανει κατι για τον εαυτο του, τον οποιο για χρονια ειχε παραμελησει. Που χρονος για να ασχοληθει, με ολες αυτε τις υποχρεωσεις... Εδω και λιγους μηνες ομως, τα πραγματα ησαν καλυτερα. Βραδυα δεν γινοταν να πηγαινει, αφενος γιατι δεν ειχε χρονο, και αφετερου, μια φορα που πηγε, ειδε οτι το γυμναστηριακι ηταν κατειλημμενο κυριολεκτικα απο καμποσους μαντραχαλαδες. Και τα οργανα γυμναστικης δεν εφταναν για ολους...
Το προβλημα που αντιμετωπιζε καθε πρωι, αφου προσπαθουσε να παταξει την πρωινη νυστα, ηταν οτι μπαινοντας στο γυμναστηριακι, αντικρυζε μπροστα του μιαν εικονα χαους: Περαν του οτι τα οργανα που ηθελε να χρησιμοποιησει, οπως η μπαρα στον παγκο, ησαν κυριολεκτικα βαρυφορτωμενα με βαρη ασηκωτα για αυτον, πολλες απο τις πλακες που χρησιμοποιουνται για τις μπαρες καθε ειδους - ειτε ισιες, ειτε κεκλημενες - ηταν πεταμενες στην βρωμικη μοκετα του πατωματος. Πολυ επικινδυνο πραγμα δηλαδη. Θα μπορουσε ανετα καποιος, προσπαθωντας να αγνοησει την ακαταστασια αυτη, να σκονταψει κατα λαθος σε καποιο απο τα πεσμενα βαριδια και να χτυπησει σοβαρα!
Κανονικα απαγορευοταν η κατασταση αυτη. Παντου στους τοιχους του γυμναστηριου υπηρχε ο κανονισμος του: "Μετα την χρηση των βαρων και προς σεβασμο προς τους υπολοιπους χρηστες του χωρου, τα βαρη πρεπει να τοποθετουνται στις ειδικες θηκες εντος του γυμναστηριου. Οι παραβατες τιμωρουνται με αφαιρεση της καρτας εισοδου." Αυτον τον κανονισμο, οπως φαινεται, δεν τον τηρουσε κανενας. Δεν υπηρχε κανενας ελεγχος αλλωστε.
Εκεινος ομως δεν μπορουσε να κανει αλλιως. Τον ενοχλουσε η ακαταστασια, τα πεταμενα εδω και εκει βαρη. Τον ενοχλουσαν τα βαρυφορτωμενα μηχανηματα. Ειχε παει για συγκεκριμενο σκοπο, να γυμναστει με την ησυχια του, σηκωνοντας οσο πιο πολλα βαρη μπορουσε, προκειμενου να δυναμωσει τους μυες του. Αν και εχανε καμποσα λεπτα απο τον χρονο του, τακτοποιουσε το γυμναστηριακι, το οποιο ειχε γινει σχεδον σαν το δευτερο σπιτι του. Απολαμβανε τις στιγμες που γυμναζοταν, αν και οι ασκησεις με βαρη ειναι κουραστικες και επιπονες.
Καποιο πρωινο, μπαινει μεσα στον χωρο. Η ιδια κατασταση, οπως και καθε μερα, με τα βαρη πεταμενα σε ολες τις πλευρες. Καθως πηγε να τα τοποθετησει στις θεσεις τους και να ετοιμασει τα οργανα τα οποια θα χρησιμοποιουσε εκεινη την μερα, βλεπει ενα μικρο χειρογραφο σημειωμα. Ηταν τοιχοκολλημενο επανω απο τις θηκες που τοποθετουνται οι πλακες και οχι ιδιαιτερα ευαναγνωστο. Μπορεσε να καταλαβει οτι ηταν γραμμενο απο καποιον που εμενε ακριβως απο επανω. Ο ανωνυμος και ερασιτεχνης ντετεκτιβ ειχε υποψιν του οτι καποιος πηγαινε νωρις το πρωι στο γυμναστηριακι και διαμαρτυρονταν για τον θορυβο απο τα χρησιμοποιημενα οργανα, που δεν τον αφηνε να απολαυσει τον υπνο του. Ζητουσε δε απο τον χρηστη να αφησει τα βαρη οπως ησαν και να κανει λιγοτερο θορυβο.
Οι απαιτησεις του ανωνυμου και ερασιτεχνη ντετεκτιβ, που μπορει να ειναι και γυναικα, ειναι απολυτως κατανοητες και σεβαστες. Ο πρωινος χρηστης του χωρου σε καμια περιπτωση δεν εχει σκοπο να ενοχλησει τον οποιονδηποτε. Απαιτει και αυτος ομως με την σειρα του κατανοηση απο την αλλη πλευρα. Υπαρχει ενας κανονισμος για το συγκεκριμενο γυμναστηριο, ο οποιος δεν τηρειται παρα μονο απο τον πρωινο χρηστη. Η επικινδυνοτητα απο τα πεταμενα βαρη ειναι υπαρκη, οπως επισης ειναι ρεαλιστικη η αποψη, οτι δεν μπορει ο χρηστης να δουλεψει με υπερογκα βαρη και πρεπει να τα αλλαξει. Οι πραξεις του πρωινου χρηστη δεν ειναι τιποτε αλλο, παρα αντιδραση στις πραξεις των χρηστων του γυμναστηριου της προηγουμενης νυχτας, που υπερφορτωνουν τα οργανα με βαρη, πετανε τις βαριες πλακες στο εδαφος και οταν ολοκληρωνουν την προπονηση τους φευγουν, αφηνοντας τον χωρο στην ακαταστασια που βρισκει καθε πρωι ο επομενος χρηστης. Συχνα μαλιστα, αφηνουν και τα φωτα αναμμενα ολη τη νυχτα. Εαν λοιπον ο ανωνυμος και ερασιτεχνης ντετεκτιβ εχει προβληματα, θα πρεπει να απευθυνθει στους κυριους υπαιτιους, οι οποιοι εχουν την αμεση και αποκλειστικη ευθυνη για την ολη κατασταση. Εκτος κι αν... ο ανωνυμος και ερασιτεχνης ντετεκτιβ ειναι ο ιδιος χρηστης του γυμναστηριου κατα τις βραδυνες ωρες, πραγμα που θα εξηγουσε την προσβαση του στον χωρο (καθοτι χρειαζεται ειδικη ηλεκτρονικη καρτα για να εισελθει κανεις), οποτε...ο ιδιος ειναι υπαιτιος της επικρατουσας καταστασης. Και στην περιπτωση αυτη, ο πρωινος χρηστης δεν φταιει, εαν ο βραδυνος επισκεπτης ειναι τεμπελης και ανοργανωτος, και εαν προτιμαει να κοιμαται ολημερις.
Δυστυχως πολλοι ανθρωποι ειναι ετσι, οπως πολλακις εχει αποδειχτει μεσω διαφορων κειμενων του εν λογω ιστολογιου: Αντι να αναλαβουν την ευθυνη των πραξεων τους, κοιτανε να φορτωσουν τα λαθη τους στις πλατες αλλων. Εαν ο ανωνυμος και ερασιτεχνης ντετεκτιβ θελει τον πρωινο χρηστη και κερατα και δαρμενο απο πανω, κανει μεγαλο λαθος. Δραση=Αντιδραση, κανονας της Φυσικης αγαπητε! Τουτεστιν, ψαξε αλλου για κοροιδα και μαυρα προβατα. Εδω μας τελειωσαν!



Montag, 22. Juni 2009

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XΧΙ.

Με την παρουσία τριών αρχηγών κρατών, έξι πρωθυπουργών και δεκάδων άλλων ξένων αξιωματούχων τελέστηκαν χθες τα λαμπρά εγκαίνια

Η μαγική νύχτα του Μουσείου Ακρόπολης

Ποιοι προσκεκλημένοι προσήλθαν, ποιοι και γιατί ακύρωσαν το ταξίδι τους
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ, Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
("TO BHMA", Κυριακή 21 Ιουνίου 2009)


ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΙ κρατών, έξι πρωθυπουργοί, τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών, πάνω από 20 υπουργοί Πολιτισμού, ανάμεσά τους και ένας καρδινάλιος, τρεις κοινοτικοί επίτροποι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα, ο αντιπρόεδρος του Βιετνάμ, ένας βέλγος γερουσιαστής, δύο αρχηγοί ελληνικών κομμάτων, έξι διευθυντές και έφοροι μουσείων, 30 διπλωμάτες (ανάμεσά τους ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ αλλά και η κυρία Ντίνα Τίτους, προσωπική απεσταλμένη του προέδρου Ομπάμα ελληνοαμερικανίδα βουλετής των Δημοκρατικών) και περισσότεροι από 250 υπηρεσιακοί παράγοντες και παρατρεχάμενοι των παραπάνω βρέθηκαν χθες το βράδυ στη μαγική νύχτα των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης. Σήμερα μόνον οι πρωθυπουργοί, καθώς και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αντ. Σαμαράς, θα επιβιβασθούν στο υπερπολυτελές γιοτ «Ωκεανός» , 49,5 μέτρων, με 8 καμπίνες, 9μελές πλήρωμα και με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα για μια μίνι κρουαζιέρα, μετά γεύματος εν πλω, από τη Βουλιαγμένη ως την Υδρα μετ΄ επιστροφής, υπό τη διακριτική συνοδεία πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού. Ο «Ωκεανός» είναι ευγενική προσφορά γνωστού εφοπλιστή,αφού για να ενοικιάσει κάποιος αυτό το σκάφος-παλάτι χρειάζεται από 167.000 ως 220.000 ευρώ την εβδομάδα, όπως πληροφορεί σχετική ιστοσελίδα. Aπό τους προσκεκλημένους για το Μουσείο της Ακρόπολης ορισμένοι κατέφθασαν στην Αθήνα με τα ιδιωτικά τους τζετ και ορισμένοι με τους «φουσκωτούς» τους.
Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θύμιζε χθες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με τα πανάκριβα τζετ παρκαρισμένα στους βοηθητικούς διαδρόμους απογειώσεως- προσγειώσεως του αεροδρομίου. Επιβιβάστηκαν στις λιμουζίνες τις οποίες νοίκιασε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό το υπουργείο Πολιτισμού από γραφείο ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και κατέφθαναν ένας ένας με τη συνοδεία περιπολικού και μοτοσικλετιστών στην περιοχή Μακρυγιάννη, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε χθες η λαμπρή τελετή των εγκαινίων. Οι λιμουζίνες δεν ήταν για όλους τους προσκεκλημένους οι ίδιες. Οι πολυτελέστερες και θωρακισμένες νοικιάστηκαν για τους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς. Οι υπόλοιπες, κυβισμού 2.000 cc, ήταν για τους υπουργούς, τους διπλωμάτες και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολα στο πρόγραμμα άλλωστε έχουν προβλεφθεί ως την τελευταία λεπτομέρεια.
Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για την εκδήλωση του Μουσείου της Ακρόπολης περιορίστηκε, λόγω οικονομικής κρίσης, από τα 6 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει ο πρώην υπουργός κ. Μιχ. Λιάπης σχεδόν στο μισό. Ισως να αυξανόταν και άλλο, αν είχαν έρθει στην Αθήνα όλοι όσοι είχαν προσκληθεί και την τελευταία στιγμή το ακύρωσαν. Πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι , ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ως την περασμένη εβδομάδα ότι θα έδινε το «παρών». Φαίνεται όμως ότι τα προβλήματα που του έχουν δημιουργήσει οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τη βίλα του στη Σαρδηνία, όπου περιβάλλεται από καλλίγραμμα μοντέλα, αλλά και η περιπέτειά του με τη 18χρονη Νοέμι Λετίσια, τον ανάγκασαν να απαντήσει αρνητικά για να αποφύγει περαιτέρω αρνητικά σχόλια. Φανταστείτε όμως την έκπληξη των αρμοδίων για την οργάνωση της εκδήλωσης όταν πληροφορήθηκαν από τη Ρώμη ότι «ο καβαλιέρε δεν θα έρθει γιατί δεν του αρέσει να ταξιδεύει Σαββατοκύριακο». Φρόντισε όμως και έστειλε τον υπουργό Πολιτισμού κ. Φραντσέσκο Τσίρο. Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία προσπαθούσε ως την τελευταία στιγμή να αναβάλει την επίσημη επίσκεψή της στην Αυστραλία για να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου. Τελικά δεν τα κατάφερε. Το βασιλικό πρωτόκολλο είναι άλλωστε αυστηρό και έτσι η Ισπανία ίσως να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που δεν είχε χθες υψηλή αντιπροσωπεία. Πλήγμα ήταν και η ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ μετά της συζύγου του. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι το προεδρικό ζεύγος δεν είχε ακόμη εξέλθει του βαρέος πένθους από την απώλεια του 12χρονου εγγονού του κ. Μουμπάρακ. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι είναι και η εσωτερική κατάσταση στην αραβική χώρα που δεν του επέτρεψε τέτοιου είδους πολυτέλειες. Ο αιγύπτιος πρόεδρος αρκέστηκε να στείλει στην Αθήνα τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού κ. Φαρούκ Χόσνι . Ακόμη και το ζεύγος Νικολά Σαρκοζί και Κάρλα Μπρούνι είχε προσκληθεί να έρθει, πλην όμως δεν ήρθε. Ο πρόεδρος Σαρκοζί έδωσε εντολή στην υπουργό Πολιτισμού κυρία Κριστίν Αλμπανέλ να παραστεί στα εγκαίνια, όπερ και εγένετο, αν και ως την τελευταία στιγμή ήταν να έρθει ο πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν. Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός τον κράτησε όμως στην πατρίδα.
Οικονομίες έγιναν και στα ξενοδοχεία. Ολοι οι προσκεκλημένοι διανυκτέρευσαν αυστηρά σε τρία ξενοδοχεία: στη «Μεγάλη Βρεταννία», στο «Χίλτον» και στο «Ιντερκοντινένταλ». Και εδώ όμως έγιναν διακρίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και οι πρωθυπουργοί έμειναν σε σουίτες (οι τιμές τους αρχίζουν από 680 ευρώ τη βραδιά ως και 3.000, ανάλογα με το είδος της σουίτας και τον εξοπλισμό που διαθέτει, όπως junior, royal, presidential κτλ...). Οι πρωθυπουργοί διέμειναν επίσης σε σουίτες, οι υπουργοί σε luxury rooms και οι παρατρεχάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες σε κοινά δωμάτια. Οι «φουσκωτοί» απλώς προμηθεύτηκαν καρέκλες και κάθησαν όλο το βράδυ δίπλα στις πόρτες των δωματίων των αρχηγών κρατών και των πρωθυπουργών.
Οι ξένοι ηγέτες είχαν προσκληθεί σε ένα εξαίσιο δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου, στον δεύτερο όροφο, εκεί όπου βρίσκεται το πωλητήριο, το κέντρο των πολυμέσων και η αίθουσα των επισήμων. Το μενού ήταν ελληνικότατο, κέτερινγκ από το «Πεντελικόν» , το επιμελήθηκε προσωπικά ο κ. Αντ. Σαμαράς και περιελάμβανε μαριναρισμένο χταποδάκι, ελληνική πράσινη σαλάτα με ντοματίνια Κρήτης και κατσικίσιο τυρί ως πρώτο πιάτο. Ως κυρίως πιάτο προσφέρθηκε σφυρίδα σχάρας, γαρνιρισμένη με βραστά κολοκυθάκια, λιαστές ντομάτες και πατάτες βρασμένες στον ατμό και ακολούθησαν παρφέ κάστανο με σάλτσα από λεμόνι, ταρτάκια λεμονιού και σοκολάτας και τέλος προσφέρθηκε καφές ή τσάι. Ηταν χρυσή ευκαιρία στο δείπνο να γίνουν και πολιτικές συζητήσεις για την οικονομική κρίση, όπως και για την ανάγκη να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον φυσικό πλέον χώρο τους που δημιουργήθηκε, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν ήταν όμως παρών για να τα ακούσει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου κ. Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος προτίμησε αντί να έρθει στην Αθήνα να στείλει δύο εφόρους του Βρετανικού Μουσείου, την κυρία Μπόνι Γκριρ και την κ. Λέσλι Φίττον . Ο διευθυντής μπορεί αν μην ήρθε, η Βρετανία όμως εκπροσωπήθηκε από τον βρετανό πρέσβη στην Αθήνα σερ Ντέιβιντ Λάντσμαν, αλλά και από δύο βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, τον κ. Αντριου Τζορτζ και την κυρία Λίνταν Τζούλιαν . Αν όμως ερχόταν ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, τότε θα ελάμβανε και αυτός (όπως είχε προβλεφθεί) το ειδικό αναμνηστικό δώρο που δόθηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους προσκεκλημένους και δεν ήταν άλλο από τη σκεπτόμενη Αθηνά, έναν οδηγό του Μουσείου σε 15 γλώσσες και ένα καλάθι με ελληνικά προϊόντα, ήτοι λάδι, ελιές (Καλαμάτας), ούζο, λευκό κρασί και προϊόντα μαστίχας. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους ξένους υψηλούς προσκεκλημένους να μη βλέπουν τον Παρθενώνα «ως κατάλοιπο ενός ένδοξου παρελθόντος» , αλλά να τον δουν «μέσα από τα μάτια του νέου Μουσείου,ως μια υποθήκη Πολιτισμού που βάζει τον πήχη ψηλά για όλους μας...»

Με τη συμβολική τοποθέτηση ενός κανθάρου (αγγείου πόσεως και σπονδής) δίπλα σε άλλα αρχαία αγγεία του 3ου αιώνα π.Χ. «κόπηκε η κορδέλα» στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης Παρών διά αντιπροσώπου και ο Πάπας Βενέδικτος, που έστειλε στο Μουσείο τον καρδινάλιο Τζιαφράνκο Ραβάβι, πρόεδρο του Παπικού Συμβουλίου Πολιτισμού και πήρε μέρος σε κάθε συζήτηση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Σήμερα όμως θα χωρισθούν. Ο «Ωκεανός» των 49,5 μέτρων με τις 8 καμπίνες θα φιλοξενήσει για μια κρουαζιέρα ως την Υδρα μόνον τους πρωθυπουργούς (και όχι τους αρχηγούς κρατών, δηλαδή τους κκ. Κάρ. Παπούλια, Δ. Χριστόφια και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Γκ. Παρβάνοφ). Στην κρουαζιέρα πήγαν οι πρωθυπουργοί της Βοσνίας κ. Νίκολα Σπίριτς, της Κροατίας κ. Ιβο Σαναντέρ, της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς (ήρθε στην Αθήνα με 11μελή αντιπροσωπεία ανάμεσα στην οποία και ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Πολιτισμού, καθώς και η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου), της Σλοβακίας κ. Ντούσαν Κάπλοβιτς, του Μαυροβουνίου κ. Μ. Τζουκάνοβιτς και της Φινλανδίας κ. Μάτι Βανχάνεν. Μαζί τους βεβαίως και ο Πρωθυπουργός, η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς. Οι υπόλοιποι αν αναρωτιέστε τι θα κάνουν κυριακάτικα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, θα βρίσκονται στον Αργοσαρωνικό με τον «Ωκεανό». Αλλοι, όπως ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ κ. Κοϊχίρο Ματσούρα (που θα συνοδεύεται και από τον πρέσβη κ. Γ. Αναστασόπουλο , μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στον οργανισμό), θα γυρίσουν στη βάση τους, άλλοι, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ κ. Φαμ Γκια Κεν, θα αδράξουν την ευκαιρία και θα αρχίσουν επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα (ο τελευταίος ως προσκεκλημένος της ομολόγου του κυρίας Μπακογιάννη), άλλοι, όπως το νούμερο 2 του ΚΚ της Κίνας, κ. Γιανκ, είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια και άλλοι θα μείνουν ίσως ακόμη ένα 24ωρο στην Ελλάδα (για ήλιο, θάλασσα κτλ.).
O υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς κάλεσε χθες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης το Βρετανικό Μουσείο σε συνεργασία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας: «Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα»! Η λαμπρή τελετή των εγκαινίων άρχισε στις 8 το βράδυ παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας και πολλών ξένων καλεσμένων. «Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του έπεσαν θύμα λεηλασίας. Το έγκλημα αυτό σήμερα μπορεί να επανορθωθεί. Το Μουσείο είναι η ηθική δύναμη που τα καλεί πίσω» πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού. Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ κ. Κοϊχίρο Ματσούρα, λέγοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας θα συνεχίσει να εμπνέει όλο τον κόσμο, ενώ ακολούθως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. ΖoζέΜαουέλ Μπαρόζο έκλεισε την ομιλία του μιλώντας ελληνικά: «Συγχαίρω την Ελλάδα για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης». «Σύμβολο αυτοπεποίθησης» χαρακτήρισε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί έργο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εμπνεύστηκε το Μουσείο το 1976, και τη Μελίνα Μερκούρη που έδωσε «μεγάλη ώθηση», όπως είπε, στην κοινή προσπάθεια. «Είναι η ώρα να επωλουθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Ακολούθησε η ωραιότερη τελετή εγκαινίων που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς, με το τελευταίο έκθεμα, ένα αγγείο, να τοποθετείται σε γυάλινη επιδαπέδια προθήκη ως ευθεία αναφορά των προσφορών που έκαναν οι Αρχαίοι για να στεριώσει το σπίτι τους. Πρώτος πέρασε πάνω από τη γυάλινη πλάκα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ακολούθησε η ξενάγηση από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή.
...................................................................
ΣΧΟΛΙΟΝ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΜΟΡΦΑ... (Βλ. κειμενα με σκιαγραφιση).

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XΧ.

on air

Κοσμάς Βίδος
("TO BHMA", Κυριακή 21 Ιουνίου 2009)


▅ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΕΣ «ΣΤΑΡ»... Ποιος θυμάται το όνομα της περυσινής (ή της εφετινής) Σταρ Ελλάδος; Είμαι σίγουρος ελάχιστοι. Δεν συζητώ για τα ονόματα των «Μις» που την πλαισίωναν, αυτά μετά βίας τα θυμούνται ακόμη και οι στενοί συγγενείς τους. Μια από τα ίδια για τις Ρlaymates που παρελαύνουν τα τελευταία χρόνια από την οθόνη του Star, φιλοδοξώντας να φέρουν στην Ψωροκώσταινα μια σιλοκονούχο αύρα από Μαϊάμι· για τις κοπέλες που όνειρό τους είναι να δίνουν τροφή στα μάτια των απανταχού λιγούρηδων α λα Χιου Χέφνερ, και οι οποίες με το που πατάνε στο «βάθρο της ομορφιάς» και στέφονται βασίλισσες επιστρέφουν κακήν κακώς στην καταβαραθρωμένη πραγματικότητά τους, στην αφάνεια. Αφού προηγουμένως κάνουν μια γυμνή φωτογράφηση και δηλώσουν«τον άντρα τον θέλω αρπακτικό», «δεν μου αρέσουν οι όμορφοι» «το κυριότερο προσόν για έναν άντρα είναι το χιούμορ του».Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να έχεις χιούμορ για να υποφέρεις το θέαμα που παρουσιάζουν, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κάνουν τις σέξι. Οπως όμως φαίνεται από τις θεαματικότητες, το κοινό έχει αρχίσει να χάνει το χιούμορ του μπροστά στους διαγωνισμούς ομορφιάς. Χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο χαμηλά πέφτουν τα νούμερα των Καλλιστείων του Αnt1 με το εφετινό 28,5% να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Οι δε Ρlaymates του Star, όσο και αν τούρλωσαν τα οπίσθιά τους στον φακό, μετά βίας έφθασαν στο 22,4%. Φυσικό ήταν. Εν έτει 2009 το Ιnternet σού παρέχει ό,τι γυμνό θέλεις: σε όλες τις στάσεις, ικανό να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις. Οπότε τι να το κάνεις το ημίγυμνο, ειδικά όταν είναι τόσο ασεξουαλικό όσο αυτό που προβάλουν οι άμοιρες Ρlaymates; Ανίκανες να καταλάβουν ότι το «σέξι» ή το έχεις ή δεν το έχεις, δεν το αποκτάς με τη βοήθεια μάνατζερ και στυλιστών. Και κυρίως ότι δεν το εκθέτεις όπως ο κρεοπώλης τις πατσές και τα ποδαράκια στον πάγκο του. Αυτά είναι πράγματα παλιά. Φτηνά. Ιστορίες τελειωμένες. Σκεφτείτε τι μας έχουν κληροδοτήσει τα καλλιστεία των τελευταίων χρόνων: Μια απονενοημένη, καμένη από το οξυζενέ Μπάρμπι που ακούει στο όνομα Τζούλια Αλεξανδράτου. Και η οποία το μόνο που έχει καταφέρει με τις απέλπιδες προσπάθειές της να γίνει κάποια είναι να γίνει ο κλόουν των ειδήσεων του Star. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Mittwoch, 10. Juni 2009

ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...

Το Φραιμπουργκ (Freiburg) ειναι μια μικρη πανεπιστημιουπολη 200.000 κατοικων περιπου, στη νοτιοδυτικη Γερμανια. Βρισκεται εντος του κρατιδιου της Βαδης Βουρτεμβεργης και συνορευει με Ελβετια στα νοτια και Γαλλια στα δυτικα. Οι πολεις της Βασιλειας (Ελβετια) και Στρασβουργου (Γαλλια) δεν απεχουν παρα ελαχιστα χιλιομετρα απο το Φραιμπουργκ και ειναι ευκολα και ανετα προσβασιμες με τραινα. Πολος φυσικης ομορφιας και αξιοθεατο ειναι ο φημισμενος Μελανας Δρυμος, ο οποιος ειναι πολυ κοντα στην μικρη αυτη πολη.
Το Φραιμπουργκ ιδρυθηκε το 1120 απο τον δουκα του Zähringen. Το κεντρο της πολης βρισκεται εντος των πυλων Martinstor και Georgtor. Στα αξιοθεατα του συγκαταλεγονται η πλατεια με τον καθεδρικο ναο και τα παραδοσιακα εμπορικα κτηρια, η πλατεια Αυγουστινου, καθως και η πλατεια του παλαιου δημαρχειου. Η συγκοινωνια γινεται εκτος του κεντρου με ποδηλατα και τραμ. Υπαρχουν επισης ειδικες λεοφορειολωριδες.
Ενα απο τα πιο σημαντικα κτηρια της πολης και πηγη της ανθισης της ειναι και το πανεπιστημιο της, το οποιο ιδρυθηκε το 1457 απο τους Χαψβουργους και ονομαζεται Abert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau. Βρισκεται σε κεντρικη θεση, πολυ κοντα στον σιδηροδρομικο σταθμο της πολης, ωστε να ειναι προσβασιμο απο ολους και για ολους. Σε αυτο διδαξαν φημισμενοι καθηγητες, οπως ο φιλοσοφος Μαρτιν Χαιντεγγερ. Για τους Ελληνες, το Φραιμπουργκ εχει αρρηκτα συνδεθει με την μορφη του Νικου Καζαντζακη, μιας και ο μεγαλος λογοτεχνης αφησε την τελευταια του πνοη στο νοσοκομειο της πολης αυτης, στις 26 Οκτωβριου 1957. Υπαρχει ωστοσο και ενας αλλος λογος, για τον οποιο το Φραιμπουργκ ειναι σημαντικο για τον Ελληνα:
Στην πρωτη φωτογραφια απεικονιζεται η κεντρικη εισοδος του πανεπιστημιακου κτηριου, η οποια πλαισιωνεται απο 2 μπρουντζινα αγαλματα. Αριστερα καθεται ο Ομηρος, στηριζομενος σε μια κιθαρα. Επανω στην κιθαρα υπαρχει ενας παπυρος με στιχους απο την Ιλιαδα: "Αιεν αριστευειν και υπειροχον ειναι...". Απεναντι του απεικονιζεται, καθιστος σε θρονο και αυτος, ο Αριστοτελης. Ο παπυρος στο αριστερο του χερι αναφερει λιγες φρασεις απο εργο του: "Ανθρωπος ζωον πνευματικον εστι...". Τα δυο αγαλματα κατασκευαστηκαν απο τον Cipri Adolf Bermann το 1915. Απο το 1921 ομως και μετα, τοποθετηθηκαν στις θεσεις τους. Το 2005 εγινε μια γενικη αποκατασταση και συντηρηση τους, καθως ειχε παρουσιαστει φθορα. Διαφοροι αχαρακτηριστοι επισης, κολλαγαν κατα καιρους τσιχλες επανω τους, εσβυναν τσιγαρα, εχυναν ποτα. Περιστερια γεμιζαν τα μπρουντζινα αγαλματα με τις κουτσουλιες τους.
Το εσωτερικο του κτηριου ειναι παντοτε καθαρο και φροντισμενο. Φυσικα σε ενα τετοιο κτηριο, το οποιο κοσμειται με τα αγαλματα του Ομηρου και του Αριστοτελη, οι βιβλιοθηκες των σχολων Φιλοσοφιας, Κλασσικης Φιλολογιας και Αρχαιας Ιστοριας εχουν βρει την θεση που τους ανηκει. Το σεμιναριο Κλασσικης Αρχαιολογιας εχει μετακομισει απο το 1998 σε αλλο κτηριο. Εν τουτοις γινονταν ανεκαθεν παραδοσεις στο πανεπιστημιακο κτηριο. Ειδικα τα εαρινα εξαμηνα, που ο ουρανος δεν ειναι τοσο μουντος, που ο καιρος ζεσταινει και ο ηλιος λαμπει συχνοτερα (σ. σ.: το Φραιμπουργκ ειναι μια απο τις πολεις της Γερμανιας με τις υψηλοτερες θερμοκρασιες), ειναι πραγματικα απολαυση να παρακολουθεις διαλεξεις για την μινωικη Κρητη, για τις ρωμαικες επαρχιες στην Αφρικη, για τις ελληνικες αποικιες στην Σικελια η´για την αρχαιολογια της Κυπρου...
........................................................................................
Αλλαγη σκηνικου: Αθηνα, πανεπιστημιουπολη Ζωγραφου, Φιλοσοφικη Σχολη. Κοσμος στοιβαγμενος σε λεωφορεια που μοιαζουν με σαρδελλοκουτα. Μετα απο καμια ωρα, λογω μποτιλιαρισματος στους δρομους, φτανεις στην Φιλοσοφικη Σχολη. Τεραστιο, αχανες κτηριο, μουντο. Γκριζοι τοιχοι, μπετον και τσιμεντο παντου (βλ. φωτο. κατωθι).

Μπαινεις μεσα και απο το ταβανι σου ερχεται μια σταγονα κατακεφαλα. Το ταβανι σταζει, βλεπεις τα νερα στο πατωμα. Προσπαθεις να προσανατολιστεις μεσα σε αυτο το τεραστιο, σκοτεινο εξαοροφο κτηριο. Που ειναι η Γραμματεια της Κλασσικης Φιλολογιας; Που ειναι η Βιβλιοθηκη της Αρχαιολογιας; Που ειναι το γραφειο του ταδε καθηγητη; Ακους και σου λενε κατι για κυψελες. Και σκεφτεσαι τις μελισσες... Παντου βλεπεις ανακοινωσεις στους τοιχους. Πολλες απο αυτες ειναι χειρογραφες. Οπου δεν υπαρχουν ανακοινωσεις, υπαρχουν μουντζουρωμενοι τοιχοι. Πεταμενα χαρτια εδω και εκει, φυλλαδια πολιτικων κομματων. Οι τουαλετες ειναι βρωμικες, ουτε να πλησιασεις δεν μπορεις. Δεν ξερεις καν ποιες ειναι γυναικειες και ποιες ανδρικες. Αιθουσες διδασκαλιας...Σαν τις τουαλετες και χειροτερες... Με τι ορεξη να διαβασεις σε τετοιο περιβαλλον, με τι ορεξη να παρακολουθησεις μαθηματα; Γιατι να υπαρχει αυτη η κατασταση; Γιατι να μην ειναι η Φιλοσοφικη στου Ζωγραφου σαν το κτηριο του Φραιμπουργκ;
........................................................
Ομηρος και Αριστοτελης. Η Αρχη και το Τελος - για ορισμενους - της Ελληνικης Διανοησης. Η οποια μεταλαμπαδευτηκε στην Δυση. Και ριζωσε και βλαστησε εκει. Ενα σχετικα μικρο, αλλα σημαντικο πανεπιστημιο, το Φραιμπουργκ, στην νοτιοδυτικη Γερμανια, κρατησε καποια σπερματα διανοησης. Και ως ευγνωμοσυνη, τοποθετησε δυο μπουντζινα αγαλματα των δυο μεγαλων αυτων προσωπικοτητων στην εισοδο του, για να τα βλεπουν ολοι και να θυμουνται απο που ξεκινησε και εξελιχθηκε η ανθρωπινη σκεψη. Οι..."βαρβαροι" συνεχιζουν την παραδοση. Γιατι δυστυχως η χωρα προελευσης των πνευματικων αυτων πατερων, δεν την προχωραει. Αρεσκεται στην στειρα αποστηθιση σε κτηρια φυλακες - οταν δεν γινονται σε αυτα καταληψεις για διφορους λογους - και στην προωθηση περιεργων "πονηματων" απο ερασιτεχνες τηλεπλασιε...

Montag, 8. Juni 2009

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: 27 κρατη μελη της Ευρωπαικης Ενωσης

375 εκατ. ευρωπαιοι ψηφοφοροι

736 θεσεις στο ευρωπαικο κοινοβουλιο


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΔΡΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ:
Μεταξυ 263 και 273 εδρες για τους συντηρητικους- δεξιους

155 - 165 εδρες για τους σοσιαλιστες

78 - 84 εδρες για τους φιλελευθερους

52 -56 εδρες για τους πρασινους- οικολογους

Η αποχη απο τις καλπες εφτασε το 47 %


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:



1) ΠΑΣΟΚ: περιπου 36,65% (8 βουλευτες)
2) Ν. Δ.: περιπου 32, 29% (8 βουλευτες)
3) Κ.Κ.Ε.: περιπου 8,35% (2 βουλευτες)
4) ΛΑ.Ο.Σ.: περιπου 7,15% (2 βουλευτες)
5) ΣΥΡΙΖΑ: περιπου 4,70% (1 βουλευτης)
6) Οικολογοι: περιπου 3,49% (1 βουλευτης)
Η αποχη απο τις καλπες εφτασε το 47 %
[Πηγες: ελληνικος τυπος, κυριως οι εφημ. ΝΕΑ, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η σχετικα μεγαλη αποχη σημαδεψε τις φετινες ευρωεκλογες. Σε γενικες γραμμες φανηκε οτι τα κομματα της δεξιας υπερτερουν στην νεα ευρωβουλη. Απο την μια μερια, διοτι οι σοσιαλιστικες κυβερνησεις χωρων οπως η Ισπανια και το Ηνωμενο Βασιλειο δεν καταφεραν να πραγματοποιησουν τις πολιτικες τους εξαγγελιες, με αποτελεσμα να απογοητευσουν τους ψηφοφορους τους. Απο την αλλη, το προφιλ των ηγετων των χωρων που κυβερνουνται απο συντηρητικα κομματα, οπως η Γαλλια, η Γερμανια, η Ιταλια, η Ολλανδια, η Αυστρια, το Βελγιο, η Πολωνια και η Ουγγαρια παραμενει δημοφιλες - παροτι επισης δεν εχουν γινει ακομη οι αναμενομενες βελτιωσεις - κυριως επειδη προβαλεται απο μεριδα των Μ.Μ.Ε. (βλ. περιπτωσεις Σαρκοζυ, Μπερλουσκονι). Μονο στην Ελλαδα και την Μαλτα τα πηγαν καλα οι σοσιαλιστες και αυτο εγινε κυριως, επειδη βρισκονται στην αντιπολιτευση, οπως εκτιμουν οι πολιτικοι αναλυτες και οι δημοσιογραφοι.
Σε γενικες γραμμες εικαζεται οτι οι ευρωπαιοι ψηφοφοροι στραφηκαν στα δεξια κομματα, επειδη βιωνουν καθημερινα προβληματα οπως η ανεργια, η ακριβεια, η ανασφαλεια, η ξενοφοβια και η αθροα ελευση λαθρομεταναστων. Η αποχη εξηγειται ως προσπαθεια απαξιωσης του θεσμου και των κομματων. Πολλοι ευρωπαιοι αισθανονται απαισιοδοξοι και προδομενοι απο τις κυβερνησεις τους. Με την αποχη τους απο τις καλπες θελαν να δειξουν οτι αποστρεφονται τα κομματα που αθετησαν τις υποσχεσεις και τις προεκλογικες εξαγγελιες τους προς αυτους για μια καλυτερη Ευρωπη. Δεν πιστευουν οτι εαν αξιοποιησουν την ψηφο τους, θα αλλαξουν τα πραγματα προς το καλυτερο.
Αυτο φαινεται ιδιαιτερα σε περιπτωσεις, οπως η ελληνικη. Πριν απο εναν χρονο περιπου, γραφονταν στο ιστολογιο αυτο, οτι ο ελληνας ψηφοφορος αισθανεται σαν να βρισκεται αναμεσα στην Σκυλλα και την Χαρυβδη, οταν προκειται να ψηφισει. Και τα δυο μεγαλα κομματα ειναι αναξια εμπιστοσυνης. Τα μικροτερα δεν πειθουν με τις θεσεις τους, οτι θα βελτιωσουν τα πραγματα στη χωρα. Ο ελληνας ψηφοφορος δεν ειναι ικανοποιημενος απο το προφιλ των υποψηφιων ευρωβουλευτων. Ποιον απο ολους να πιστεψει και γιατι; Αφου λοιπον πιστευει οτι δεν προκειται να αλλαξει τιποτε, αφου πιστευει οτι κομματα και εκπροσωποι τους δεν τον εκφραζουν, σκεφτεται οτι δεν αξιζει τον κοπο να χασει τον χρονο του, προκειμενου να ψηφισει.
Η σκεψη του ελληνα ψηφοφορου πανω σε αυτο ειναι απολυτα κατανοητη. Προσωπικα εκφραζονται διαφωνιες απο τον γραφοντα πανω σε αυτο. Εχει αναφερθει και σε προηγουμενα κειμενα στο θεμα. Η ψηφος ειναι δυναμη στα χερια του πολιτη. Και αυτην την δυναμη θα πρεπει να την εκμεταλλευτει. Ευτυχως που υπηρξε και ενα 53 % που σκεφτηκε ετσι και επραξε δεοντος. Ετσι η Ν.Δ. επεσε σε ποσοστα, μολονοτι πηρε ιδιο αριθμο εδρων με το ΠΑΣΟΚ. Ας ελπισουμε οτι το αποτελεσμα των ευρωεκλογων θα εκληφθει ως "προβα τζενεραλε" για τις εθνικες εκλογες - οποτε αυτες γινουν. Ο κοσμος δεν αντεχει αλλο απο την διακυβερνηση της Ν.Δ. Η ακριβεια, οι φοροι, η ανεργια, οι χαμηλοι μισθοι και συνταξεις, τα σκανδαλα, οι μιζες, τα διαφορα παρακρατικα κυκλωματα, η ανοδος της εγκληματικοτητας, η λαθρομεταναστευση, η αδιαφορια Αρχων και Φορεων εχουν γονατισει κυριολεκτικα τον ελληνα πολιτη. Η χωρα αυτοκαταστρεφεται κατα αυτον τον τροπο και κανενας δεν κανει τιποτε. Ποτε θα ξυπνησουμε επιτελους απο τον ληθαργο;
Σχεδον ολες οι χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης εχουν παρομοια προβληματα. Οι ψηφοφοροι τους σκεφτηκαν οτι η ισχυρη παρουσια δεξιων κομματων στο ευρωπαικο κοινοβουλιο θα τους προφυλαξει απο την ακριβεια, την ανεργια, αλλα και την λαθρομεταναστευση. Σε αυτην την νεα συνθεση, ποιον ρολο προκειται να παιξει η Ελλαδα;

Montag, 1. Juni 2009

Ο ΟΓΔΟΟΣ ΝΑΝΟΣ (ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ).

(Ολοι γνωριζουν την ιστορια της Χιονατης με τους επτα νανους. Αλλα κανεις δεν γνωριζει οτι πριν βρεθει η Χιονατη μπροστα τους, μαζι τους ζουσε ενας ογδοος νανος. Ηταν κοντος αλλα φαρδυς, καραφλος, και φορουσε εναν μαυρο μαλλινο σκουφο και μαυρο πουλοβερ ζιβαγκο. Συνηθιζε να κυκλοφορει με ποδηλατο οπου και να πηγαινε. Τον λεγαν Φιλ και ερχοταν απο την αλλη ακρη του ωκεανου. Αυτη ειναι η ιστορια του)*.

Μια φορα και εναν καιρο, ζουσε σε μια μακρινη, παγωμενη χωρα στην αλλη ακρη του ωκεανου ενας νανος που τον λεγαν Φιλ. Ο Φιλ ηταν αθλητικος, γιατι εκανε διαρκως ποδηλασια. Συναμα ηταν πολυ περιεργος. Του αρεσε να μαθαινει πραγματα. Η ζωη του στην χωρα του δεν τον ικανοποιουσε. Ηθελε να αποκτησει εμπειριες. Ετσι, μπαρκαρε καποτε σε ενα καραβι και περασε στην ηπειρωτικη χωρα της αλλης μεριας του ωκεανου.
Στο λιμανι, ακουσε για ενα σπιτι που κατοικουσαν κατι νανοι που εψαχναν για δουλεια. Σκεφτηκε να ξεκινησει πρωτα απο εκει. Ισως οι αλλοι νανοι να μπορουσαν να τον βοηθησουν. Καβαλησε λοιπον το ποδηλατακι του και ταξιδεψε προς βορρα. Διεσχιζε δαση, καμπους και βουνα. Βρηκε τελικα που εμεναν οι αλλοι νανοι. Την καλυβα τους την βρηκε σε ενα ξεφωτο του δασους, διπλα σε ενα ποταμακι.
Οι υπολοιποι νανοι τον καλοδεχτηκαν. Εκεινη την εποχη ζουσαν επτα απο αυτους στην καλυβα, η οποια ηταν κατι μεταξυ ξενωνα, διακομιστικου κεντρου και γραφειου ευρεσεως εργασιας για προικισμενους νανους. Οποιοσδηποτε νανος μπορουσε να μεινει για οσο χρονικο διαστημα ηθελε. Στην διαρκεια της παραμονης του, συμμετειχε στις κοινες δουλειες, οπως καθαρισμα, μαγειρεμα, ψωνια και δουλεια στο κοντινο ορυχειο.
Στην αρχη ολα ηταν καλα. Ο Φιλ συμμετειχε σε ολες τις δουλειες και γνωριστηκε με τους υπολοιπους επτα. Οσο ομως περνουσε ο καιρος, τοσο περισσοτερο βαριοταν. Δεν ειχε ορεξη για τιποτε απο αυτα. Ο Φιλ ηταν υπερφιλοδοξος και αχορταγος χαρακτηρας. Αρχισε να κλεινεται στον εαυτο του και περιορισε τις επαφες με τους αλλους επτα. Οι υπολοιποι νανοι αναρωτιονταν τι εχει και ησαν παντα προθυμοι να τον βοηθησουν. Ομως ο Φιλ ειχε αλλα σχεδια. Ασφυκτιουσε μεσα σε ενα τετοιο περιβαλλον, περιστοιχιζομενος απο επτα αρσενικους νανους. Ηθελε γυναικες, ηθελε περιπετειες, ηθελε ενα σωρο πραγματα.

Καποια στιγμη βρεθηκε η καταλληλη ευκαιρια για να πραγματοποιησει ο Φιλ το σχεδιο που ειχε σκεφτει εδω και καιρο. Καμωθηκε καποια μερα τον αρρωστο και εμεινε στο κρεβατι. Ενοσο οι υπολοιποι νανοι, κατα παρακληση του, πηγαιναν στο ορυχειο, ο Φιλ σηκωθηκε απο το κρεβατι του. Φορεσε το ζιβαγκο και τον σκουφο του, πηρε το ποδηλα το του και εφυγε απο την καλυβα. Εφυγε, μολις λιγες ωρες πριν εμφανιστει η Χιονατη στο ξεφωτο, καταδιωκομενη απο τους φρουρους της μητριας της.
Ο Φιλ ταξιδεψε ακομα πιο βορεια. Διεσχισε καμπους και βουνα, ωσπου εφτασε στο βασιλειο της Βαρδεμβεργης. Διανυκτερευοντας σε ενα χανι, ακουσε απο τους ντοπιους για ενα καστρο στο κοντινο δασος, το οποιο ηταν κατι σαν την καλυβα των νανων. Η διαφορα εγκειταν στο οτι κατοικουνταν απο πριγκηπισσες, οι οποιες δεν ηθελαν να παντρευτουν πριγκηπες, αλλα να ζησουν την ζωη τους.
Η καρδια του Φιλ εσφιξε απο χαρα. Επιτελους βρηκε αυτο που αναζητουσε. Αυτος, ενας νανος, μονος σε ενα καστρο γεματο πανεμορφες πριγκηπισσες! Θα περνουσε παραδεισενια! Την επομενη ημερα, καβαλησε το ποδηλα το του και κινησε να βρει το καστρο. Μεσα σε λιγες ωρες βρισκοταν στο σκοτεινο δασος. Δεν χρειαστηκε να ψαξει και πολυ. Σε ενα ξεφωτο, βρεθηκε μπροστα σε ενα ψηλο, μουντο κτηριο χτισμενο απο πετρα, μεταλλο και γυαλι. Ηταν το μυθικο καστρο Μαρσταλχοφ. Σταθηκε μπροστα στην μεγαλη, σιδερενια πορτα, η οποια ανοιξε απο μονη της, ως δια μαγειας. Μπηκε μεσα. Το καστρο ηταν τετραοροφο, με μια μεγαλη ταρατσα και κηπο στο πισω μερος. Σε καθε οροφο υπηρχαν βιβλιοθηκες. Στην εισοδο του κτηριου βρηκε ενα μεγαλο δωματιο. Ηταν ο χωρος υποδοχης των καλεσμενων. Εκει βρηκε επτα πριγκηπισσες. Στην αρχη απορησαν, αλλα δεν ειχαν αντιρρηση να μεινει μαζι τους.
Μετα απο ενα μικρο διαστημα προσαρμογης στο Μαρσταλχοφ, ο Φιλ ειχε την δυνατοτητα να γνωριστει καλυτερα με καθε μια απο τις πριγκηπισσες. Μια απο αυτες λεγοταν Σεσιλια. Ηταν κοντη και κοκκαλιαρα. Επισης ηταν πολυ κουτσομπολα και κατασκοπευε συχνα τις υπολοιπες. Ηταν διαβασμενη πολυ και αρκετες φορες εκανε υποδειξεις στις αλλες η´εφερνε τις συζητησεις τους στο σημειο που να φανει η δικη της πνευματικη ανωτεροτητα. Μια αλλη απο τις πριγκηπισσες ονομαζοταν Ιουλια. Ειχε ενα περιεργο τικ, να χαχανιζει για πεντε λεπτα ασταματητα και αναιτια. Μαζι τους ζουσε μια νεραιδοπριγκηπισσα που ονομαζοταν Ναντιν. Αυτη ηταν παντα ησυχη και σιωπηλη. Μιλουσε μεν, αλλα ελαχιστα. Ηταν λιγο σνομπ και δεν εκανε συχνα παρεα με τις υπολοιπες. Προτιμουσε να περναει ωρες στο δωματιο της προσευχομενη, διαβαζοντας και ακουγοντας μουσικη. Μια αλλη πριγκηπισσα που δεν περνουσε παρα πολυ χρονο με τις υπολοιπες ηταν η Σελμα, μια μικροσωμη, αθλητικη πριγκιπησσα απο την Ανατολη. Αυτηνης της αρεσαν πολυ τα ταξιδια. Η Σελμα ηταν κολλητη με την πριγκηπισσα Μυριαμ, την οποια επηρρεαζε. Η Γιασμιν ηταν μια αλλη ανατολιτισσα πριγκηπισσα με χτενισμα τυπου ρασταφαρι. Ηταν πιο μεγαλοσωμη απο τις αλλες και για αυτο ηταν υπευθυνη για τις βαριες δουλειες του Μαρσταλχοφ. Τελος υπηρχε και η Μαρλις, η μεγαλυτερη σε ηλικια πριγκηπισσα της ομαδας. Η Μαρλις ειχε ηδη εμπειρια με πριγκιποπουλο και ειπε να μην ξαναδοκιμασει. Ηταν η ειδημων στον τομεα της τεχνικης, υπευθυνη για τις συσκευες και επιδιορθωσεις στο καστρο.
Οι επτα πριγκηπισσες δεν ειχαν αντιρρηση να μεινει μαζι τους ο Φιλ για οσο χρονικο διαστημα ηθελε στο καστρο, αρκει να τις βοηθαει με τις δουλειες, τις οποιες εκαναν εναλλαξ. Δηλαδη καθαρισμα, αγορες, μαγειρεμα, τακτοποιηση των βιβλιοθηκων και της αρχειοθηκης, επιδιορθωσεις στα υδραυλικα κ.α. παρομοια. Απο την πλευρα του και ο Φιλ ηθελε να μεινει στο καστρο, κι ας εκανε τις ιδιες περιπου δουλειες που εκανε και στην καλυβα των νανων. Η διαφορα ηταν οτι ειχε στην διαθεση του βιβλιοθηκες για να μαθει δυο πραγματα παραπανω, αλλα το κυριοτερο ηταν, οτι θα ζουσε με επτα πριγκηπισσες, με τις οποιες ειχε καποια κοινα (π.χ. η Σεσιλια και η Μαρλις ησαν γνωστες φαρμακογλωσσες. Η Σελμα και η Γιασμιν ησαν αθληταρουδες. Η Ναντιν ηταν ακομα πιο ντροπαλη και απο αυτον) και για αυτο ηταν βεβαιος οτι θα ειχε επιτελους την ευκαιρια να κοιμηθει με καποιες απο αυτες - η´και με ολες...
Δυστυχως η ευκαιρια αυτη δεν του δωθηκε ποτε. Μπορει οι επτα πριγκηπισσες να εμεναν μαζι, αλλα αυτο δεν σημαινε οτι ησαν και φιλες μεταξυ τους. Υπηρχαν κλικες και κουτσομπολια μεταξυ τους. Η αφιξη και παραμονη του Φιλ εκανε τα πραγματα χειροτερα. Η αφορμη δωθηκε οταν η Σελμα ειχε κανονισει να παει καποιο ταξιδι τελευταια στιγμη χωρις να ενημερωσει εγκαιρως τις υπολοιπες, πραγμα που σημαινε οτι δεν θα μπορουσε να αναλαβει την δουλεια που της ειχε ανατεθει. Κουβεντα στην κουβεντα, τα πραγματα αγριεψαν. Στην βραδυνη συγκεντρωση, η Γιασμιν ξεσπαθωσε και με το δικιο της, γιατι επρεπε να κανει ολες τις χαμαλοδουλειες. Η Σελμα φυσικα το πηρε εγωιστικα και αντεδρασε αναλογως. Οι υπολοιπες μοιραστηκαν στα αντιστοιχα στρατοπεδα. Ματαια προσπαθησαν οι ψυχραιμοτερες οπως η Μαρλις, να επαναφερουν τις ισορροπιες. Πολεμος ειχε ξεσπασει εντος του Μαρσταλχοφ και η κλικα των επτα πριγκηπισσων διενυε τα τελευταια λεπτα της υπαρξης της.
Ο Φιλ στενοχωρηθηκε πολυ. Εβλεπε οτι δεν τον σηκωνε πλεον το κλιμα. Ειχε βαλει και αυτος βεβαια το δαχτυλακι του, ποτε κανοντας παρεα με την μια πριγκηπισσα και λεγοντας κουτσομπολια για τις υπολοιπες, ποτε κανοντας παρεα με την αλλη, συκοφαντοντας τις υπολοιπες, για να γινει αρεστος. Το βραδυ του μεγαλου καυγα, εφυγε κρυφα απο το Μαρσταλχοφ. Θα γυρνουσε πισω στους επτα νανους και θα τους εξηγουσε τι ειχε συμβει. Πιστευε οτι θα τον δεχονταν, εαν τους ζητουσε συγγνωμη και τους εξηγουσε την ιστορια του.
Καβαλα στο ποδηλατο του, ταξιδεψε προς τον Νοτο. Ενω πλησιαζε την καλυβα των επτα νανων, ενα λευκο αλογο περασε ξαφνικα απο μπροστα του καλπαζοντας με μεγαλη ταχυτητα και σηκωνοντας ενα παχυ συννεφο σκονης. Ο Φιλ προλαβε να διακρινει εναν νεαρο ιπποτη και μια κοπελα πανω στο αλογο, καθως χανονταν στον οριζοντα. Φτανοντας στην καλυβα, βρηκε τους επτα νανους. Εκεινοι εμειναν εκπληκτοι καθως τον ειδαν. Ο Φιλ τους ζητησε συγγνωμη και τους εξηγησε πως επρεπε να φυγει και που πηγε. Με την σειρα του ζητησε - ως περιεργος που ηταν - να μαθει τι συνεβει κατα την απουσια του. Οι επτα του διηγηθηκαν την ιστορια της Χιονατης. Ο Φιλ τα εχασε ακομα μια φορα. Συνειδητοποιησε οτι η αποφαση του να εγκαταλειψει τους νανους ηταν λαθος. Οσο ηταν η Χιονατη μαζι τους, οι νανοι περνουσαν φανταστικα - σε ολους τους τομεις της διασκεδασεις που μπορει να υπαρχουν...
Φυσικα, μετα απο ολα αυτα δεν ηταν πλεον δυνατον να μεινει μαζι με τους νανους. Του δικαιολογηθηκαν οτι περιμεναν δυο αλλους νανους και συνεπως δεν υπηρχε χωρος για αυτον. Μερικοι απο αυτους φαινονταν οτι ησαν θυμωμενοι μαζι του. Καποιοι αλλοι ησαν απλως απογοητευμενοι απο την συμπεριφορα του. Ο Φιλ το καταλαβε. Για αλλη μια φορα λοιπον καβαλησε το ποδηλατο του και εφυγε. Κατευθυνθηκε προς το λιμανι. Θα επεστρεφε στην πατριδα του. Τα ειχε κανει θαλασσα με τον εγωισμο, την φιλοδοξια, την διστακτικοτητα του. Ηθελε τα παντα και τελικα δεν απεκτησε τιποτε. Το μονο που του εμεινε απο ολη αυτην την εμπειρια ηταν αυτο ακριβως το μαθημα. Ισως ομως να ξαναδοκιμαζε στο μελλον ακομα ενα ταξιδι στην μακρινη αυτη ηπειρο. Καιρος ηταν να αριχσει να μαθαινει απο τα λαθη του.
*(Η ιστορια αυτη ειναι ενα υποθετικο spin-off του παραμυθιου της Χιονατης. Τα γεγονοτα και οι χωροι ειναι φανταστικα. Τα προσωπα οχι)