Freitag, 30. April 2010

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

Συχνα πυκνα ακουγεται σε κυκλους φιλομαθων, η' αναγραφεται σε διαφορα εκλαικευτικα εντυπα, οτι οι Μινωιτες ησαν φιλειρηνικοι θαλασσοποροι και οι Μυκηναιοι αιμοδιψεις πολεμιστες, οτι οι Βαβυλωνιοι και οι Μαγιας ασχολουνταν με τις επιστημες, ενω οι Ασσυριοι και οι Αζτεκοι εσφαζαν κοσμο. Η εξελιξη που δωθηκε, δια τεχνικων κυριως μεθοδων, οδηγησε τις αρχαιογνωστικες επιστημες να αναθεωρησουν τις θεσεις τους σε αυτα τα ζητηματα. Πολεμος και Ειρηνη, Ζωη και Θανατος, Τεχνες και Πολιτισμος, Βαρβαροτητα και Σηψη υπαρχουν παντα και παντου, οπου εχουν περασει ανθρωποι. Ουτε οι Μινωιτες ησαν τοσο φιλειρηνικοι, ουτε οι Μυκηναιοι και οι Ασσυριοι ησαν τοσο πολεμοχαρεις, οπως καποιοι φανταζονται. Και οι Βαβυλωνιοι διεξηγαν πολεμους και οι Μαγιας προσεφεραν ανθρωποθυσιες στους θεους τους, ακριβως οπως εκαναν οι Αζτεκοι.

1. Χαρτης πολιτισμων της Μεσοποταμιας

2. Χαρτης πολιτισμων της κεντρικης Αμερικης



Παραπλησιο με ολα αυτα τα παραπανω ειναι και το ζητημα του πως οι αρχαιοι αυτοι λαοι παρουσιαζαν τον εαυτο τους και πως ερμηνευουμε εμεις οι συγχρονοι τις εικονες τους. Ενας μη γνωστης της κλασσικης αρχαιοτητας δυσκολευεται να ξεχωρησει εικονογραφικα τους αρχαιους Ελληνες απο τους Ρωμαιους και τους Μινωιτες απο τους Μυκηναιους. Καποιος απο διαφορετικο πολιτισμικο περιβαλλον και με αγνοια των πολιτισμων της αρχαιας Μεσοποταμιας, δεν μπορει να πει ποιοι ειναι οι Βαβυλωνιοι και ποιοι οι Ασσυριοι οταν εχει τα τεχνεργα τους μπροστα του. Το ιδιο συμβαινει με οποιον δεν ειναι εξοικειωμενος με τους πολιτισμους της προκολομβιανης κεντρικης Αμερικης: Θα δυσκολευτει να καταλαβει εαν το αναγλυφο μπροστα του απεικονιζει Ατζεκο η' Μαγια.


3. Χρονοδιαγραμμα πολιτισμων Εγγυς Ανατολης


4. Χρονολογικος πινακας πολιτισμων κεντρικης Αμερικης
Σε τετοιου ειδους ζητηματα θα πρεπει να θεωρειται ευπροσδεκτη και ωφελιμη η συμβολη επιστημων οπως της εθνολογιας. Οπωσδηποτε ειναι προς το συμφερον της επιστημης γενικα η συγκριση πολιτισμων οπως της Μεσοποταμιας και της Μεσοαμερικης, αφου η μελετη του ενος μπορει να βοηθησει στην εξαγωγη βατων επιχειρηματων και αποδειξεων του αλλου. Για παραδειγμα, στο θεμα της αναγνωρισης του ποιος ειναι ποιος μπορει να θεσπιστουν διαφορων ειδων κριτηρια. Απο την μια λ.χ. κριτηρια βαση της τοπογραφιας: Εαν κατανοησουμε οτι οι Σουμεριοι ζουσαν κοντα στις εκβολες των δυο ποταμων στον Περσικο Κολπο, οι Ακκαδιοι λιγα χιλιομετρα βορειοτερα τους, η Βαβυλωνα ηταν χτισμενη στον Ευφρατη, ενω η Ασσουρ και η Νινευη, οι δυο σημαντικοτερες πολεις των Ασσυριων ευρισκονταν βορειοδυτικα, χτισμενες κοντα στον ποταμο Τιγρη (εικ. 1), τοτε, ειναι ποιο ευκολο να εντυπωσουμε διαφορες και ομοιοτητες ολων αυτων των λαων. Το ιδιο σκεπτικο μπορει να εφαρμοστει και στην περιπτωση της Μεσοαμερικης. Οι Μαγια κατοικουσαν στην χερσονησο του Γιουκαταν και στη Γουατεμαλα. Οι Αζτεκοι στο βορειο Μεξικο. Νοτια των Αζτεκων ηταν η περιοχη των Ολμεκων (εικ. 2).
Ενα δευτερο κριτηριο ειναι η χρονολογια. Γνωριζουμε οτι οι Σουμεριοι ειναι αρχαιοτερος λαος. Μετα εμφανιζονται οι Ακκαδιοι και εν συνεχεια οι Βαβυλωνιοι. Καθ' ολη την εποχη του Χαλκου στην Εγγυν Ανατολη, Βαβυλωνιοι και Ασσυριοι αντιμαχονται για την κυριαρχια (εικ. 3). Στην κεντρικη Αμερικη, στην περιοχη οπου αργοτερα δημιουργηθηκε η αυτοκρατορια των Αζτεκων, ζουσαν φυλες οπως οι Μιξτεκοι, οι Ζαποτεκοι, οι Τσιτσιμεκοι, οι Ολμεκοι και οι Τολτεκοι (εικ. 4). Οι Αζτεκοι σχηματιστηκαν πολυ αργοτερα, συγχωνευοντας τις προγενεστερες φυλες και αφομοιωνοντας ηθη, εθιμα, τεχνες και τεχνικες.
Η αφομοιωση χαρακτηριστικων των αλλων ειναι ενα ακομη κριτηριο στο να καταλαβουμε πως και που διεφεραν οι λαοι αυτοι μεταξυ τους. Για αυτο βλεπουμε ομοιοτητες στην αναπαρασταση ανθρωπινων μορφων μεταξυ Μαγιας και Αζτεκων, αλλα και στην τεχνικη κατασκευης πυραμιδων, στα ιερογλυφικα τους συμβολα κτλ. Ειχαν χρησιμοποιησει τις τεχνικες των προγενεστερων τους, π.χ. των Τολτεκων. Ομοιως και στην Μεσοποταμια. Ο δαιμονας με την πλεκτη γενειαδα, την τιαρα με τα τρια παραλληλα κερατα και το σωμα φτερωτου ταυρου απανταται τοσο στην Βαβυλωνα, οσο και στην Ασσουρ, την Νινευη, ακομα δε και στην υστεροτερη χρονικα Περσεπολη. Η τεχνοτροπια κατασκευης ανθρωπινων μορφων που βρεθηκαν στην Ουρ, την Νινευη, το Μαρι, δεν διαφερει. Ακομα και η σφηνοειδης γραφη, την οποια τοσο Βαβυλωνιοι, οσο και Ασσυριοι χρησιμοποιουν και προηλθε απο τους Σουμεριους.
Πραγματι δυσκολο να διαπιστωσει κανεις απο την εικονογραφια και μονο, εαν και ποσο διαφερουν ολοι αυτοι οι πολιτισμοι αναμεταξυ τους. Οι αρχαιοι Ελληνες συγγραφεις (Ηροδοτος) λ.χ. δεν ειναι κατατοπιστικοι στο κατα ποσο διαφερουν οι Λυδοι και οι Φρυγες μεταξυ τους. Και οι δυο θεωρουνται βαρβαροι λαοι και πλουσιοι και ομοιως ερμηνευονται εικονογραφικα.

5. Ο αιγυπτιακος Θεος Ανουβις



6. Ο ινδικος Θεος Γκανεσα
Η θρησκεια ειναι ενας αλλος ιδιαιτερος τομεας. Πριν απο καιρο, ο φιλος του ιστολογιου Λευτερης μας ειχε επιστησει την προσοχη στις εκδηλες ομοιοτητες μεταξυ αρχαιας αιγυπτιακης και ινδικης θρησκειας. Πραγματικα και οι δυο τους χαρακτηριζονται απο την ποικιλια πολλων θεοτητων, οι οποιες ειναι κατα κυριο λογο ζωομορφες (εικ. 5-6). Αυτο φυσικα δεν σημαινει απαραιτητα οτι ο ενας πολιτισμος επηρρεασε τον αλλον, δεδομενης της τεραστιας γεωγραφικης αποστασης μεταξυ των. Προκειται ωστοσο για ενα θεμα το οποιο αρμοζει να ερευνηθει δια της συγκριτικης μεθοδου της μελετης της θρησκειολογιας και της εθνοαρχαιολογιας.

7. Αποτροπαικη αναγλυφη παρασταση Μεδουσας



8. Τελετη των Μαορι


Ενα τελευταιο παραδειγμα μπορει να αποτελεσει ο μορφασμος οταν βγαζουμε την γλωσσα εξω. Στη σημερινη δυτικη κοινωνια, ο μορφασμος αυτος ερμηνευεται ως ενδειξη απεχθειας προς κατι, αλλα και κοροιδιας προς καποιον. Αρκει να θυμηθουμε την γνωστη φωτογραφια του Αινσταιν. Στους Μαορι η γλωσσα εξω εκφραζει επιθετικοτητα και ειναι τμημα των τελετων των πολεμιστων (εικ. 8). Το αξιοπεριεργο ειναι, οτι στην Ελλαδα της αρχαικης εποχης, το μοτιβο της κεφαλης της Μεδουσας με την γλωσσα προτεταμενη προς τα εξω μπορει να ερμηνευτει ομοιως ως σημα επιθετικοτητας και αποτροπιασμου (εικ. 7). Το βλεμμα της Μεδουσας, που πετρωνει τους παντες και προσαρτηθηκε ειτε στην πανοπλια, ειτε στην ασπιδα της θεας Αθηνας, αναφερεται ευθεως στον συμβολισμο των αμυντικων αυτων οπλων.

..........................................................
Οι παραπανω σκεψεις περι συγκριτικης αρχαιολογιας, εθνολογιας κτλ. επιστημων προκειμενου να ερμηνευτουν σε νεο πλαισιο οι αρχαιοι πολιτισμοι προεκυψαν μετα απο επισκεψη του γραφοντος την περασμενη εβδομαδα στο Μουσειο Εθνολογιας του Βερολινου. Οι ριζες τους ομως ειναι πολυ πιο παλιες. Εντοπιζονται σε μια επισκεψη του γραφοντος στο Μουσειο της Καρλσρουης το 2004, στα πλαισια μιας εκθεσης για τους Φοινικες και τον πολιτισμο της Καρχηδονας. Αναμεσα στα εκθεματα εβρισκε κανεις πολυχρωμα φυαλιδια απο γυαλι, μεταλλικες φυαλες, αναπαραστασεις σφιγγων και ειδωλιων της εποχης του Χαλκου απο ελεφαντοδοντο. Απο τις υστεροτερες περιοδους προερχονταν ανθρωπομορφες σαρκοφαγοι, τα χαρακτηριστικα των οποιων ησαν ελληνικα (εικ. 9). Τεχνεργα που εμοιαζαν με αιγυπτιακα, με ασσυριακα, με ελληνικα... Που ειναι ομως το φοινικικο στοιχειο; Εχουν ολα αυτα κατασκευαστει απο Φοινικες; Και εαν ναι, ποιοι και που ειναι αυτοι οι Φοινικες; Γιατι δεν υπαρχει καποιο εργο τεχνης, στο οποιο μπορουμε να αναγνωρισουμε τον Φοινικα;
9. Ανθρωπομορφη μαρμαρινη σαρκοφαγος απο την Φοινικη στο μουσειο του Λουβρου
Oι υπευθυνοι της εκθεσης αδυνατουσαν να απαντησουν στις ερωτησεις αυτες. Η αποψη τους ηταν, οτι οι Φοινικες δεν ειχαν την ταση να απεικονιζουν τους εαυτους τους και τα εθιμα τους, την καθημερινη τους ζωη, οπως εκαναν οι Ελληνες. Η απαντηση φυσικα και δεν ικανοποιησε.
Λεγεται οτι οι Φοινικες ηταν ενας λαος εμπορων και βιοτεχνων, που, απο τις Συροπαλαιστινιακες ακτες εξαπλωθηκαν, ιδρυοντας ποστα στη Μεσογειο κατα την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου. Κι ομως, ειναι δυσκολο να φανταστουμε εναν ολοκληρο λαο να φτιαχνει μονο καλλιτεχνηματα. Αλλες ασχολιες δεν ειχαν; Ποιος ηταν υπευθυνος για τους αγρους και τα ζωα; Ποιος εφτιαχνε ρουχα να φορανε;
Τους Φοινικες τους γνωρισαμε απο τον Ομηρο. Αυτος στα επη του τους αναφερει ως πειρατες. Αυτα ολα, μας κανουν να αναρωτιομαστε, εαν οι Φοινικες του Ομηρου ανηκουν στην ιδια εθνοτητα που κατασκευασε τα τεχνεργα. Τα περισσοτερα εκ των οποιων φερουν αιγυπτιακα και ανατολιτικα σχεδια συνδυασμενα ετσι, ωστε να δινουν την εντυπωση οτι ειναι κυριως σουβενιρς για τους αρχοντες της τοτε εποχης. Επισης σκεφτομαστε, εαν οταν μιλαμε για Φοινικες, θα επρεπε οντως να μιλαμε για εναν λαο, ενα εθνος η' μηπως ειμαστε πιο κοντα στην αληθεια, εαν λεγαμε οτι προκειται για καποια συγκεκριμενη επαγγελματικη καστα της βορειου και κεντρικης Συριας;
Διοτι, εαν παμε μερικους αιωνες πιο πισω, στην Υστερη Εποχη του Χαλκου, θα διαπιστωσουμε οτι η φαραωνικη Αιγυπτος κατακλυζεται απο μινιατουρες μυκηναικων ψευδοστομων αμφορεων, οχι μονο απο πηλο, αλλα και απο αλλα υλικα, οπως αλαβαστρο και λαπις λαζουλι. Ερευνες που εχουν γινει, εχουν εντοπισει τα εργαστηρια παρασκευης των αμφορεων αυτων στην περιοχη της Συριας, η οποια ονομαστηκε μετεπειτα Φοινικη. Πολλα απο αυτα προερχονται απο πολεις οπως η Ουγκαριτ και η Βυβλος. Και εαν η Ουγκαριτ καταστραφηκε με το τελος της Εποχης του Χαλκου για να μην ξανακατοικηθει, η Βυβλος συνεχισε να υπαρχει τους επομενους αιωνες, ως μια εκ των φοινικικων πολεων, μαζι με την Τυρο και την Σιδωνα.
Επισης να μην ξεχναμε οτι η Συροπαλαιστινη ηταν πεδιο συγκρουσης και αφομοιωσης πολιτισμων. Ο φαραω Τουθμωσις ΙΙΙ ειχε καταλαβει ολοκληρη την Συρια και σημερα ειναι φανερη η αιγυπτιακη επιρροη σε καποια αντικειμενα της Υστερης Εποχης του Χαλκου. Οι δε Ασσυροβαβυλωνιοι προσαρτησαν αιωνες αργοτερα εδαφη της Συριας υπο τον ελεγχο τους. Η δε πολιτισμικη επιρροη τους εκδηλωνεται επισης σε εργα τεχνης της Πρωιμης Εποχης του Σιδηρου.
Ανα την Μεσογειο υπαρχουν περιοχες, οι οποιες χαρακτηριστηκαν ως φοινικικα ποστα. Τετοιες ειναι το Κιτιο στην Κυπρο, ο Κομμος στην Κρητη, η Μαλτα, η Μοτυα στην Σικελια, η Σαρδινια, η Μαγιορκα, η Ιμπιζα. Εικαζεται ομως, εαν οι εμποροι και δημιουργοι αυτων των εστιων ανηκαν στην ιδια εθνικη ομαδα με τους τεχνιτες της Συριας και τους πειρατες που αναφερει ο Ομηρος. Οι οποιοι ονομαστηκαν Φοινικες κατα τον Ηροδοτο, διοτι χρησιμοποιουσαν κατα κορον το κοκκινο χρωμα, το οποιο παρηγαγαν απο συγκεκριμενο ειδος κοχυλιου. Ελληνες ερευνητες διεθνους φημης, οπως οι καθηγητες Χρηστος Ντουμας και Νικολαος Σταμπολιδης, αμφισβητουν παντως την υπαρξη των Φοινικων. Αμφιβολιες για την εθνικη τους υποσταση εξεφρασε και ο διακεκριμενος Σερ Τζων Μπορντμαν. Βασικα οι πληροφοριες που εχουμε προερχονται απο τους αρχαιους Ελληνες συγγραφεις. Εν συνεχεια, απο τα αρχαιολογικα δεδομενα, τα οποια αναφερθηκαν παραπανω. Η δε ερμηνεια τους δεν πειθει ιδαιτερα. Αλλωστε, οι ιδιοι, απο οσο γνωριζουμε, δεν αυτοαποκαλουνταν Φοινικες, αλλα οριζονταν βαση της προελευσης τους, π.χ. Τυριοι, Σιδωνιοι κτλ. Οσο για την αλφαβητικη γραφη τους, πιο πιθανο ειναι να προεκυψε ως συστημα καταμετρησης προιοντων και αγαθων, ομοιως οπως η παλιοτερη και σχετικα δυσχρηστη μυκηναικη Γραμμικη Β. Κατι τετοιο χρειαζονται οι εμποροι και οι τεχνιτες, για να ξερουν τι ανταλλασουν και τι παραγουν.
Ωστοσο φαινεται, οτι το ζητημα αυτο εχει πολυ ψωμι ακομα, μιας και που πολλα πραγματα για αυτους τους Φοινικες ειναι ακομα αγνωστα, οπως αναφερθηκε παραπανω. Ενα σημαντικο εμποδιο της ταυτοποιησης τους ειναι η ελλειψη αναπαραστασεων των ιδιων.



















Donnerstag, 29. April 2010

ΤΡΩΓΛΟΔΥΤΕΣ.

Απο το σχετικο κειμενο της 13.02. του τρεχοντος ετους (βλ. εντ.) δεν εχουν αλλαξει και πολλα. Τα στερεοτυπα και τα πικαντικα ρεπορταζ ελληνικων και γερμανικων Μ.Μ.Ε. συνεχιζονται. Η αλλαγη ειναι οτι τελικα η Γερμανια φερεται να ενεδωσε και θα προχωρησει στην αρωγη οικονομικης βοηθειας. Οχι φυσικα χωρις ανταλλαγματα. Τα τουλαχιστον επομενα δυο χρονια θα ειναι πολυ σκληρα για τους Ελληνες.
Οι Γερμανοι, και με το δικιο τους, συνεχιζουν να διαμαρτυρονται. Γιατι ειναι υποχρεωμενος ο Γερμανος φορολογουμενος να πληρωσει δισεκατομμυρια, οταν δεν ειναι σιγουρος πως θα τα παρει πισω; Πως το ξερει οτι πραγματικα με αυτον τον τροπο θα σταματησει η κατρακυλα του ευρω στη διεθνη χρηματαγορα;
Και ο Ελληνας διαμαρτυρεται. Αισθανεται ταπεινωμενος. Δεν ζητησε απο την κυβερνηση του να παει να ζητιανεψει. Δεν αποζητα να παρει απο τον κοπο του Γερμανου συναδελφου του. Αλλα δεν μπορει να αντεξει και ολη αυτη την λιτοτητα που του εχει επιβληθει.

Ιδου ποσα θα μας δωσουν οι εταιροι. Συμφωνα με τις νεοτερες πληροφοριες, οι Γερμανοι θα καταβαλλουν πανω απο 20 δις...

Τα λεφτα της Ε.Ε. δεν θα φτασουν στην Ελλαδα, αν δεν προβει αυτη σε ανταλλαγματα. Για τα επομενα 3 χρονια αναμενεται να υποστουμε σκληροτατη λιτοτητα παντου.




Φαινεται σαν να παιζεται καποιο παιχνιδι στις πλατες του ελληνικου λαου. Ενα παιχνιδι με ασχημη καταληξη για τον περισσοτερο κοσμο. Η κυβερνηση καλει σε λιτοτητα και περικοπες. Ποιος προκειται να τα υποστει αυτα; Μηπως οι υπουργοι, οι βουλευτες και οι μεγαλοεπιχειρηματιες φιλοι τους; Μηπως η εκκλησια; Μηπως ολοι αυτοι που προβαλλονται απο καποια Μ.Μ.Ε. για τον χλιδατο τροπο ζωης που διαβιουν; Αυτοι με τα Hummer στο Κωλονακι; Αυτοι με τις επαυλεις στα βορεια και τα νοτια προαστια; Αυτοι που εχουν πολυτελη σκαφη στις προβλητες; Που καθε Παρασκευοσαββατοκυριακο την βγαζουν στα μπουζουκια και καθημερινες στις καφετεριες;
Σιγουρα οχι αυτοι, οι οποιοι μπορει και να αριθμουν καμποσες χιλιαδες ψυχες. Ολοι οι υπολοιποι ειναι που θα φανε την τουλουμπα. Οι μικρομεσαιοι μεροκαματιαρηδες. Οι συμβασιουχοι. Οι ανεργοι και αεργοι. Η γενια των 700 ευρω. Οι συνταξιουχοι. Οι λιγες χιλιαδες με τις τζιπαρες, τα κοτερα, τους κολλητους απο τα υπουργεια και τα μπουζουξιδικα την εχουν καλα. Ισως μαλιστα αυτοι να ευθυνονται για την κριση και την χρεοκοπια της χωρας. Οι αλλοι ομως θα πληρωσουν τα σπασμενα.
Να ποιος θα πληρωσει, ως συνηθως, τη νυφη...



Μερικες φορες σκεφτεται ο γραφων, αν η ολη ιστορια ειναι απλως και μονο ενα κακο ονειρο. Ενας εφιαλτης. Ισως να μην υπαρχει πραγματικα χρεοκοπια της Ελλαδας. Ισως να θελουν να μας κανουν να νομισουμε οτι ειναι ετσι για να μας εχουν του χεριου τους. Καμια αμφιβολια, οτι τα πραγματα δεν πανε τοσο καλα. Σαφως και υπαρχουν οικονομικα προβληματα στα ελληνικα νοικοκυρια, αλλα το κρατος οφειλει να ειναι ενταξει στους λογαριασμους του. Γιατι δεν δινονται αυξησεις στους μισθους και τις συνταξεις, αφου αγαθα πρωτης αναγκης οσο πανε κι ακριβαινουν και ο κοσμος καλειται να πληρωνει διαρκως αυξανομενους φορους; Γιατι δεν προωθειται το εμποριο και η αναπτυξη της εγχωριας βιοτεχνιας; Που ειναι τα ελληνικα προιοντα στις ξενες αγορες; Που ειναι οι ελληνικες διαφημιστικες καμπανιες στα ξενα Μ.Μ.Ε. για την προωθηση του ελληνικου τουρισμου και πολιτισμου; Γιατι αυτο το κρατος, δεκαετιες ολοκληρες, δεν εκανε τιποτε προς αυτες τις κατευθυνσεις;
Μαλλον ετσι θελουν να μας καταντησουν...

Προφανως γιατι το καθε κομμα που ερχοταν στην εξουσια κοιταζε πρωτα πρωτα να βολεψει τους δικους του ανθρωπους και να ενισχυσει το βυσμα, τη μιζα, την κομπινα. Με τα λεφτα της Ε.Ε. Και ιδου που φτασαμε.
Τωρα, σερνομαστε ξεφτιλισμενοι εδω και κει, παρακαλωντας. Ετσι μας βλεπουν. Και εχουν απαιτησεις για να μας δωσουν. Τα επομενα χρονια ο Ελληνας θα παει απο την μια συμβαση στην αλλη για 700 και ισως και λιγοτερα ευρω. Και αν του κατσει καμια συμβαση. Ειδαλλως... Αν εχει σπιτι δικο του, αν δεν πληρωνει νοικι, θα τον τσακισουν στους φορους γονικης παροχης, πρωτης κατοικιας κτλ. Οι λογαριασμοι νερου, φωτος, τηλεφωνων, τηλεορασεων κ.α. θα ερχονται και δεν θα τους προλαβαινει. Θα δουλευει σαν το σκυλι σε υπερωριες, για ψιχουλα και αν προλαβει, θα βγει στην συνταξη μετα τα 70 του για να παρει λιγα ακομη ψιχουλα. Ειδαλλως, θα παει κατευθειαν στον αλλο κοσμο, αφου τα συνταξιοδοτικα ορια θα αυξηθουν ακομα περισσοτερο και το οκταωρο, μια απο τις νικες της εργατιας που θα γιορτασει συμπτωματικα μεθαυριο την Πρωτομαγια, εχει de facto καταργηθει.
Υπο την πιεση Ε.Ε. και ΔΝΤ αναμενεται να καταντησει ο Ελληνας του αυριο τρωγλοδυτης, σαν τους προιστορικους ανθρωπους που ζουσαν σε σπηλιες και φορουσαν δορες ζωων. Εκει θελουν να μας φτασουν; Αυτην την εντυπωση εχει ο γραφων...






































Mittwoch, 28. April 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑΣ.

Μια φορα κι εναν καιρο...
... Ζουσε σε μια μακρυνη χωρα του Βορρα, τη Σουηδια, μια ομορφη πριγκηπισσα. Ο μπαμπας και η μαμα της ησαν οι βασιλιαδες της χωρας, μολονοτι το πολιτευμα ειχε γινει δημοκρατικο. Ετσι δεν χρειαζοταν να κυβερνουνε πλεον και ειχαν μπολικο ελευθερο χρονο στη διαθεση τους.
Η πριγκηπισσα ηταν το τριτο και τελευταιο παιδι του βασιλια και της βασιλισσας. Το πρωτο τους παιδι ηταν κορη και καποια μερα θα γινοταν αυτη βασιλισσα. Το μεσαιο παιδι ηταν αγορι, ενα βασιλοπουλο.
Το στερνοπουλι τους το ονομασαν Μαντλιν. Οσο μεγαλωνε, τοσο περισσοτερο ομορφαινε. Ενα πλασμα ντελικατο, με πρασινα, γατισια ματια, καταξανθα μαλλια, μαργαριταρενια δοντια και αγαπη για τις τεχνες και την μουσικη.

Η πανεμορφη πριγκηπισσα Μαντλιν ειχε συναντησει το 2002 τον πριγκηπα της, εναν νεαρο ασκουμενο δικηγορο. Το ζευγαρι ειχε αρραβωνιαστει και επιθυμουσε να προχωρησει σε γαμο. Ελα ομως που το πρωτοκολλο του παλατιου ελεγε, οτι πρωτα πρεπει να παντρευτει το πρωτοτοκο της οικογενειας, δηλαδη η μεγαλη κορη και μελλοντικη βασιλισσα. Εκεινη ομως, δεν το αποφασιζε. Δεν ηθελε να βιαστει. Η μεγαλη αδελφη αισθανοταν την πιεση της παντρειας με το ζορι με τον καλο της, εναν ιδιοκτητη γυμναστηριου, ενω η μικρη αδελφη πιεζοταν, γιατι ηθελε να επισημοποιησει την σχεση της με τον δικο της. Τελικα λυση βρεθηκε. Η μεγαλη θα παντρευοταν τον Ιουνιο του 2010 και η μικρη θα μπορουσε να κανονισει τον δικο της γαμο μετα.
Δυστυχως, παρα την ομορφια της, η πριγκηπισσα Μαντλιν το εχασε το παιχνιδι. Την περασμενη εβδομαδα ανακοινωθηκε οτι ο αρραβωνας της με τον δικηγορο και φερελπι πριγκηπα ακυρωνεται. Βγηκε μια αλλη ξανθια, μια Νορβηγιδα και ειπε στα Μ.Μ.Ε. οτι ειχε one night stand με τον παρ' ολιγο πριγκηπα σε καποιο θερετρο που ειχε παει για σκι. Αλλα η Νορβηγιδα ειπε οτι αυτος εφταιγε, γιατι εκεινη δεν τον αναγνωρισε, διοτι εαν ηξερε οτι ηταν ο αρραβωνιαστικος της πριγκηπισσας δεν θα πηγαινε μαζι του.
Η κερατωμενη και ταπεινωμενη πριγκηπισσα εδωσε στον απιστο μνηστηρα την βερα και τα παπουτσια στο χερι και εξαφανιστηκε απο την δημοσιοτητα για να ηρεμησει απο το στραπατσο. Σιγουρα θα εμφανιστει και παλι στο γαμο της μεγαλης της αδελφης.
Ποιος θα το περιμενε οτι ακομα και για τις ομορφοτερες πριγκηπισσες θα ερχονταν τοσο δυσκολοι καιροι;
Τελος παντων... Ας ειμαστε αισιοδοξοι. Η πριγκηπισσα Μαντλιν ειναι νεα, ομορφη και σιγουρα εξυπνη. Και μετα το καζο αυτο, λιγοτερο αγαθη. Συντομα θα εμφανιστει αλλος υποψηφιος πριγκηπας στο πλευρο της.
Αυτη θα ζησει καλα. Εμεις ομως, θα ζησουμε καλυτερα;



Dienstag, 27. April 2010

"Houston? We have a Problem!"

Παρασκευη μεσημερι. Δουλεια στον υπολογιστη και σκεψεις για το Σαββατοκυριακο που ερχεται. Σημειωσεις και σχεδιαγραμματα για τα επομενα κειμενα που προκειται να γραφτουν.
Για πολλους ειναι η μερα αισιοδοξη. Καποιοι ολοκληρωνουν τωρα τις δουλειες τους και προετοιμαζονται για το Σαββατοκυριακο.
Εκει που ψαχνει για πληροφοριες στο Διαδικτυο, βλεπει οτι μπλοκαρει. Η σελιδα δεν ανοιγει. Κλεινει τον υπολογιστη. Τον ξανανοιγει. Αρνητικο. Δεν εχει προσβαση στο Διαδικτυο. Ριχνει μια ματια στο μοντεμ. Μονο ενα φωτακι πρασινωπο ειναι αναμενο. Σηκωνει το ακουστικο του τηλεφωνου και επιλεγει αριθμους. Τιποτε. Νεκρα. "Houston, we have a problem". Καλει την εταιρεια που του ειχε κανει την συνδεση απο το κινητο. Στο περιμενε. Οι συνεργατες δεν ειναι διαθεσιμοι. Να παρει, τωρα βρηκε την ωρα να συμβει κ' αυτο; Ασε που πρεπει να περασει και απο την βιβλιοθηκη, να παραλαβει κατι που ζητησε. Θα δοκιμασει το απογευμα.


Με την επιστροφη του στο σπιτι, ξανακαλει την εταιρεια απο το κινητο. Μια, δυο, τρεις φορες. Μηδεν εις το πηλικον. Τι να περιμενει κανεις, ειναι και Παρασκευη βραδυ πλεον. Εχουν φυγει ολοι απο το ποστο τους. Παιρνει τον φιλο Χαρη που ξερει απο αυτα τα τεχνικα. Βγαζει τα καλωδια απο τις πριζες. Τα ξαναβαζει. Τιποτε. Αποσυνδεει μονο τα καλωδια του τηλεφωνου απο το μοντεμ και τα βαζει στις πριζες. Και παλι τιποτε. Ειναι γενικο το προβλημα. Η υποψια του Χαρη, οτι κατι εχει συμβει στο συστημα, θα αποδειχθει τελικα σωστη.
Δοκιμαζει την επομενη το πρωι να τηλεφωνησει στην εταιρεια. Αυτη τη φορα ειναι τυχερο, βρισκει καποιον απο την εταιρεια και κλεινει ραντεβου. Δευτερα 12 με 4 μ.μ. θα περασει τεχνικος να ελεγξει τη βλαβη.
Ολη τη Δευτερα την περασε στο δωματιο του. Ειχε παει 4 και 10 και ο τεχνικος ακομα να φανει. Εκνευρισμος. Θα πηγαινε πρωτα κατω να δει αν εχει τιποτε στο γραμματοκιβωτιο και εν συνεχεια θα ξανατηλεφωνουσε στην εταιρεια. Τι πραγματα ειναι αυτα;
Πανω που εβγαινε απο την πορτα, βλεπει να ερχεται ενας ψιλολιγνος τυπος με παραλλαγη ρουχων χειρωνακτα και σακιδιο. Μηπως ειναι ο τεχνικος; Επεσε διανα. Ευτυχως, αυτος ηταν. Καλως τον και ας αργησε.
Ο τεχνικος την εκανε τελικα την δουλεια του. Και οχι μονο. Του ειπε τι συνεβει: Το προβλημα ειναι γενικο και υπαρχει σε ολο το κτηριο. Καποιος η' καποιοι ειχαν μπει το μεσημερι της Παρασκευης στο υπογειο του κτηριου και ξηλωσαν τα καλωδια για το σταθερο και το ιντερνετ. Ετσι, ολοι οσοι ειχαν συνδεση τηελφωνου και Διαδικτυου και εμεναν στο κτηριο, ειχαν προβλημα. Οι τεχνικοι θα ερθουν και τις επομενες μερες για να αποκαταστησουν τις ζημιες σε ολους τους ενοικους. Ειχαν αλλωστε περασει ολη την Δευτερα στο κτηριο, επιδιορθωνοντας τη βλαβη. Η δε υποθεση διερευναται πλεον απο την Αστυνομια.
Ειναι ηδη Τριτη μεσημερι. Καθεται μπροστα στον υπολογιστη και σκεφτεται. Τι καθαρμα πρεπει να ειναι αυτος που ξηλωσε τα καλωδια, δημιουργωντας ετσι ζημια πολλων χιλιαδων ευρω; Τι συμφερον ειχε να κανει κατι τετοιο; Εκδικηση; Για ποιο πραγμα; Αν ειναι ενοικος, δεν τον συμφερει. Αν μετακομιζει, δεν τον αφορα. Αν ηθελε να μεινει κι αλλο στο κτηριο, δεν υπαρχει προβλημα, αρκει να ανανεωνε την αιτηση του. Ισως να ανηκει σε αυτους τους κομπλεξικους σαδιστες που χαιρονται οταν υποφερουν οι συνανθρωποι τους. Ισως να ανηκει σε εκεινους που κοιτανε μονο το προσωπικο τους συμφερον. Μπορει τωρα να καθεται καπου και να γελαει με το σπουδαιο του κατορθωμα. Σαν κατι αλλα καλοπαιδα που εχουν γεμισει τους τοιχους των διαδρομων, της καμπινας του ανσανσερ της πολυκατοικιας, και τις τουαλετες των πανεπιστημιακων σχολων με μουντζουρες και υβριστικα συνθηματα. Ειναι ολοι τους ηρωες και επαναστατες. Σε καποια αλλη χωρα, κατι τετοιοι καταστρεφουν στασεις λεοφορειων, σπανε βιτρινες καταστηματων, καινε αλλοδαπους μεταναστες, αυτοκινητα, καδους, μηχανηματα αυτοματης αναληψης. Δεν τους νοιαζει ποσο κοστιζουν οι ζημιες που κανουν, ουτε σκεφτονται τον συνανθρωπο που εχει δωσει ενα σωρο χρηματα για το μαγαζι του, το αυτοκινητο του, η' αυτον που πρεπει να βγαλει χρηματα απο το μηχανημα για να πληρωσει το νοικι του. Τιποτε. Μονο ο εαυτουλης τους και πως θα σπασουν πλακα.
Αυτα τα ανθρωπαρια ζουν και κινουνται αναμεσα μας, σπουδαζουν και πιθανον να εργαζονται κιολας. Αλλα ολα αυτα δεν σημαινουν τιποτε. Μετραει η πλακα τους και μονο. Ολα για την καλοπεραση.

Donnerstag, 22. April 2010

ΜΕΤΑΝΟΗΣΑΝΤΕΣ.

Προφανως η δικαιοσυνη ειναι τυφλη, αλλα οχι και κουφη. Προφανως και πρεπει να ειναι ηλιθια. Ισως ομως να μην υπαρχει καν δικαιοσυνη, οπως ειχε γραφτει σε παλιοτερο κειμενο (βλ. εντ.) στο οποιο πρωταγωνιστουσε εις εκ των εδω παρουσιαζομενων.
Τι συμβαινει; Πολυ απλα και κατανοητα, τα εξης: Απο την μια εχουμε τον Καμερον Νταγκλας, γιο του γνωστου ηθοποιου Μαικλ Νταγκλας - του "Βασικου Ενστικτου" - και εγγονου του επισης γνωστου Κερκ - "I am Spartacus!" - Νταγκλας. Δυο και τρεις φορες εχει πιαστει το παλικαρι στα πρασα με ναρκωτικα. Κατηγορειται για κατοχη, χρηση και διακινηση ναρκωτικων (κοκκαινη, ηρωινη). Θα πηγαινε μεσα για 10 και βαλε χρονια. Επεσε ομως το σοι - πατερας, μανα, παππους, γιαγια, ακομα και η κοτσονατη μητρια - πανω στους δικαστες και θα μεινει μαλλον γυρω στα 5 χρονια στη στενη. Μπορει και λιγοτερο. Το παινεψανε στους αψυχους δικαστες. Μελι εσταζε το στομα τους για το βλασταρι τους. Καλο παιδι το ανεβαζανε, αγγελο το κατεβαζανε. Μονο που το καμαρι τους τα πουλαγε κιολα τα ναρκωτικα, δεν τα καταναλωνε μονο.
Ο Καμερον με τον διασημο μπαμπα του

Απο την αλλη εχουμε τον διεθνους φημης σκηνοθετη Ρομαν Πολανσκυ, ο οποιος, οπως γραφτηκε προ μηνων στο παρων ιστολογιο, απο το περασμενο καλοκαιρι βρισκεται εγκλειστος σε σαλε πολυτελειας στην Ελβετια και δεν μπορει να επιστρεψει στις Η.Π.Α., γιατι κινδυνευει με τουλαχιστον 30 χρονια φυλακα για ασελγεια ανηλικου. Σημερα η εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ αναφερει σε αρθρο της, το οποιο ειναι αναδημοσιευση απο γαλλικο εντυπο, οτι υπηρχει η πληροφορια πως ο Σαρκοζυ, πιθανον μεσω της συζυγου του και του Υπουργου Πολιτισμου, επεδωσε επιστολη του Πολανσκυ στον Ομπαμα, συμφωνα με την οποια ο βραβευμενος σκηνοθετης παρακαλει τον προεδρο τον Η.Π.Α. να τον λυπηθει και να του επιτρεψει να επιστρεψει στις Η.Π.Α., καθως τιμωρηθηκε αρκετα με μερικων ημερων κρατηση σε φυλακες της Ελβετιας για κατι που εγινε πριν απο 30τοσα χρονια και συμφωνα με την συγκαταθεση του ... ανηλικου!
Ο επισης διασημος Ρομαν Πολανσκυ
Απο τις παραπανω περιπτωσεις τεινει ο γραφων τελικα να σκεφτει οτι δεν θα πρεπει να υπαρχει δικαιοσυνη σ' αυτον τον κοσμο. Μα ειναι δυνατον να επεμβαινει ο μπαμπας, ο λεφτας φιλος κ.α. στο εργο των δικαστων, ειτε για να σου μειωσουν την ποινη, ειτε για να σε ξελασπωσουν εντελως;
Πως την ειδες ρε φιλε τη δουλεια; Νομιζεις οτι εισαι και πρωτη μουρη επειδη εχεις τα φραγκα και τους κολλητους στα ρετιρε; Νομιζεις οτι θα κανεις αισαει οτι γουσταρεις σ' αυτον το κοσμο χωρις συνεπειες; Ηδη μαθευτηκαν τα μαντατα και θα σηκωθουν τσουναμι γενικης κατακραυγης απο τον απλο κοσμο. Αυτον που πραγματικα για το τιποτε εχει αδικηθει και ψαχνει να βρει το δικιο του στα τυφλα.
Αμ δεν θα την πληρωσετε καποτε;
Παριστανετε τωρα τις οσιες, αλλα δεν μασανε ολοι κουτοχορτο!




Dienstag, 20. April 2010

ΣΑΚΟΣ.

Οι πρωτες αχτιδες του ηλιου εχουν κιολας διαπερασει τα μικρα παραθυρα και φωτιζουν το μικρο γυμναστηριο στο υπογειο του κτηριου.
Στεκεται απεναντι απο τον βαρυ και μεγαλο σακο του μποξ. Ειναι ιδρωμενος απο την προπονηση - τρεξιμο στον διαδρομο και ασκησεις με βαρη για να δυναμωσουν οι μυες. Ξεκιναει αργα και χαλαρα, δινοντας γροθιες στο σακο. Οσο περνουν τα λεπτα, τοσο τα χτυπηματα πλυθαινουν. Πιο γρηγορα, πιο δυνατα, πιο σκληρα.



Ριχνει γροθιες και κλωτσιες και σκεφτεται. Αυτος χτυπαει εναν σακο πυγμαχιας για προπονηση. Στη ζωη του εχουν υπαρξει ανθρωποι που αντιμετωπισαν αυτον ως σακο του μποξ. Σα σκουπιδι.
Ολα αυτα τα χρονια εχει δεχτει απανωτα χτυπηματα ολων των ειδων. Κατω απο την μεση. Πισωπλατα. Αλλα καθε φορα καταφερνει να σηκωθει και να συνεχισει. Μεχρι να ερθουν τα επομενα χτυπηματα και να επαναληφθει η ιδια ιστορια.
Την περασμενη εβδομαδα διαφημισαν πολυ τον μακαριτη τον Αλεκο Τζανετακο. Ο εθνικος καρπαζοεισπρακτορας ηταν, ειπανε. Επειδη ετρωγε σφαλιαρες στις ταινιες και γελαγαν οι αλλοι. Τον παρομοιασαν με την ιδια την Ψωροκωσταινα, που τις ετρωγε και δεν ελεγε μια. Και εκεινον τον θελαν καποιοι για το ρολο του καρπαζοεισπρακτορα. Αλλα δεν λυγισε, ουτε υποταχθηκε για να ικανοποιησει αλλους. Τους πειραξε που δεν εγινε ο γελωτοποιος τους. Και καναν οτι περνουσε απο το χερι τους, για να τον ταπεινωσουν.
Χτυπαει τον σακο. Πιο γρηγορα, πιο δυνατα, πιο σκληρα. Και θυμαται. Στο σοι τον εχουν για μαυρο προβατο. Στο σχολειο ο τελευταιος. Στην πολη που εζησε 7 χρονια αναγκαστηκε να αλλαξει σπιτι 3 φορες. Πληρωνε ενα σωρο λεφτα στα νοικια για ενα δωματιο σε σπιτι 3 και βαλε συγκατοικων και δεν μπορουσε να εχει την ησυχια του. Εκανε υπερωριες και παραμελησε τις σπουδες τους για να εξοικονομει για τα νοικια. Και αντι να τιμωρηθουν οι εκαστοτε συνηθεις υποπτοι, πληρωνε διαρκως αυτος την νυφη και αναγκαζοταν να υποχωρει. Στη σχολη, λυκοφιλιες. Πληρωνε διδακτρα, φεροταν καλα σε ολους, αλλα οι συμφοιτητες του δεν τον θεωρουσαν καλο για τα παρτυ τους. Τους επεφτε πολυ να του ανταποδωσουν ενα χαμογελο, μια καλημερα. Ενας - δυο, τον συκοφαντουσαν πισω απο την πλατη του. Δεν ειχαν ουτε τα κοτσια να του πουν ευθεως την...βαρυσημαντη αποψη τους για εκεινον. Και ολοι οι αλλοι αυτους πιστευαν, οχι εκεινον. Διαρκως οι αλλοι εχουν δικιο. Αυτος, ποτε. Οι αποψεις του ποτε δεν παρθηκαν στα σοβαρα.
Χτυπαει τον σακο σα μανιασμενος. Λαχανιαζει. Ακουει την καρδια του πως χτυπαει σα σφυρι πανω στ' αμονι. Ο ιδρωτας κυλαει σα ποταμι στο δερμα του. Μουσκευει το μπλουζακι του. Και παιρνει την αποφαση του: Εδω και καιρο εχουν τελειωσει τα αστεια. Δεν προκειται να επιτρεψει σε κανεναν πλεον να τον μεταχειριστει σαν σακο πυγμαχιας. Ας βγαλουν ολοι αυτοι αλλου τα κομπλεξ τους. Δεν ειναι κανενος παιχνιδακι.
Σταματαει και παιρνει βαθειες ανασες. Φυσαει και ξεφυσαει. Ο σακος ταλαντευεται περα δωθε απο τα χτυπηματα. Τεντωνεται και καθεται στον παγκο. Σκουπιζει τον ιδρωτα του.
Αυτο ηταν. Τελος της προπονησης.

ΦΛΩΡΟΙ.

Μια τηλεοπτικη διαφημιση της περασμενης δεκαετιας μας προκαλουσε να παρατηρησουμε ποσο πολυ ομορφυναν οι γυναικες τα τελευταια χρονια, ειδικα οι νεες κοπελες που δεν χρησιμοποιουν τονους καλλυντικων! Αυτο ειναι αληθεια και το βλεπουμε κυριως τετοιες ανοιξιατικες μερες, κατα τις οποιες οι ομορφες κοπελες κυκλοφορουν ντυμενες αισθησιακα!

Αλλα γιατι βλεπουμε ολο και περισσοτερους νεους ανδρες να μην τις φλερταρουν; Γιατι προτιμουνε, ειτε να καθονται με τις παρεες τους στις καφετεριες σχολιαζοντας την εμφανιση των περαστικων η' να κοκορευονται για τυχον φανταστικα κατορθωματα, ειτε να βλεπουν πορνοταινιες στο διαδικτυο;


Σε ρεπορταζ που προβληθηκε απο ξενο καναλι πριν αρκετους μηνες, παρουσιαζονταν μεριδα νεων ανδρων της Ιαπωνιας. Σχεδον ολοι τους ασχολουνταν με υπολογιστες και περιοδικα Μανγκα. Και επαιζαν με κουκλιτσες Barbie. Τις εντυναν και τις εγδυναν...
Στην Ελλαδα εχουμε τον καρατεριστα Κωστοπουλο, ο οποιος οταν δεν περηφανευεται απο τις σελιδες του περιοδικου του οτι εφερε το λαιφ σταιλ στη χωρα, το γεμιζει με κειμενα, τα οποια κοσμουν τιτλοι οπως: "Γιατι οι σημερινοι νεοι δεν πηδανε, ενω εμεις στην ηλικια τους δεν ειχαμε αφησει θηλυκη γατα;" κτλ.
Μηπως επειδη η γενια του '80 περασε μια εφηβεια γεματη φοβιες και κομπλεξ; Τοτε ειχε ξεσπασει και η αρρωστια του AIDS και ο κοσμος ειχε κατατρομοκρατηθει. Επειτα ησαν και τα ηθη της παραδοσιακης ελληνικης οικογενειας: Ο αυστηρος πατερας, που ερχοταν στο σαββατιατικο παρτυ στις 11 το βραδυ για να παρει την θυγατερα του, η μητερα που συμβουλευε την θυγατερα πως να το παιξει μυξοπαρθενα οταν και οπου πρεπει κτλ.
Μηπως επειδη η προσφορα γυμνου απο Μ.Μ.Ε. και διαδυκτυο ειναι τετοιας εκτασης πλεον, που να μενουν ολοι ικανοποιημενοι με αυτο που βλεπουν και να μην προσπαθουν να αναπτυξουν σχεσεις μεταξυ τους;
Μηπως γιατι με το περασμα των χρονων, οι κοπελες οχι μονο εχουν ομορφυνει, αλλα εχουν γινει τοσο πολυ χειραφετημενες, ωστε οι ανδρες να φοβουνται την απορριψη; Προ ετων, νεαρος φοιτητης ειχε προσπαθησει να εντυπωσιασει συμφοιτητρια του με την εξης ατακα: "Εχω κανει πολυ ακραια πραγματα στη ζωη μου. Να φανταστεις οτι σε ηλικια 9 ετων συζητουσα με μεγαλυτερους μου για πολιτικη χωρις να εχω επιχειρηματα!" Ετσι καταντανε μερικοι, να γινονται γελοιοι προκειμενου να εντυπωσιασουν τις γκομενες.
Καποιοι νεοι ανδρες εχουν ομως πραγματι πετυχει πολλα στην ως τωρα ζωη τους. Μερικοι ειναι εξαιρετοι αθλητες. Αλλοι ειναι αριστοι επιστημονες. Αρκετοι δε εχουν ταξιδεψει σε αγνωστες γωνιες του πλανητη, εχουν ιδιαιτερες εμπειριες στον επαγγελματικο τομεα. Κι ομως, δισταζουν να πουν στην κοπελα που εχουν ερωτευτει τις λεξεις "σ' αγαπω". Λες και ειναι το πιο δυσκολο πραγμα στον κοσμο.
Ισως δεν ευθυνεται μονο ο φοβος της απορριψης γι' αυτο, αλλα και η απογοητευση απο τις επιλογες μερικων γυναικων. Καποιες απο αυτες τις χειραφετημενες, συγχρονες κοπελες, εχουν μεσα τους τους σπορους της επιπολαιοτητας και της αλαζονιας. Απο αυτους οδηγουνται στο να κανουν λαθεμενες επιλογες. Υστατο προσωρινα παραδειγμα η κατοχος Οσκαρ 2010 Σαντρα Μπουλοκ. Απ' ολους τους ανδρες αυτου του κοσμου, επελεξε να παντρευτει καποιον αλητη με τατουαζ που φερει το ονομα θρυλικου παρανομου του φαρ ουεστ. Τωρα βγηκαν στη φορα τα καμωματα αυτου του τυπου, ο οποιος τα ειχε παλια με μια πορνοσταρ, απο την οποια εχει παιδια, την οποια κακοποιουσε, κατα την διαρκεια του γαμου του απατουσε την κα. Μπουλοκ με μια αλλη, ειχε βιαια ξεσπασματα και εχει χτυπησει γυναικες στο παρελθον κτλ...
Μηπως εχουν οι παλιοι δικιο; Μηπως οι νεες γενιες εχουν γινει...φλωρικες; Γεματες φοβο και απογοητευση για το αλλο φυλο και γενικα για τη ζωη και αναλωνονται σε επιφανειακες σχεσεις, chating στο διαδικτυο και καθημενοι στις καφετεριες;

Samstag, 17. April 2010

Η ΥΨΙΣΤΗ ΑΠΑΤΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.

Εδω και μερες ακουμε στις ειδησεις για τις ακυρωσεις πτησεων λογω της εκρηξης ηφαιστειου στην Ισλανδια. Η τεφρα του ηφαιστειου απλωνεται πυκνη στον ουρανο της βορειου Ευρωπης, παρασυρομενη απο τον αερα. Προς το παρον το προβλημα εγκειται στις πτησεις, καθως η τεφρα προκαλει προβληματα και θεωρηθηκε ετσι καλυτερο να μην παρθουν ρισκα. Ειχε αλλωστε προηγηθει το αεροπορικο ατυχημα που στοιχησε τη ζωη στον Προεδρο της Πολωνιας και την συνοδεια του, καθως ειχαν εισελθει σε περιοχη μειωμενης ορατοτητας.
Μοιραια η εκρηξη του ισλανδικου ηφαιστειου, που αναμενεται να επηρρεασει τις κλιματολογικες αλλαγες στον πλανητη η' σε τμημα του, φερνει στο νου παρομοια γεγονοτα του παρελθοντος. Την εκρηξη της Θηρας κατα την Υστερη Εποχη του Χαλκου. Τη εκρηξη του Βεζουβιου το 79 μ. Χ. που εθαψε την Πομπηια κυριολεκτικα κατω απο την λαβα. Την εκρηξη του ηφαιστειου της Κρακατοα στα τελη περιπου του 19ου αι. Την Αιτνα το 1992.
Ακομη πιο παραδοξο, το οτι καθε τετοια ειδηση δημιουργει εναν ιδιοτυπο συνειρμο σκεψεων και συναισθηματων που οδηγουν σε ενα θεμα, με το οποιο καθε ενας λατρης της αρχαιοτητας και την ιστοριας των πολιτισμων ειναι εξοικιωμενος. Ενα θεμα, με το οποιο ακομα και οι επαγγελματιες των αρχαιογνωστικων επιστημων ασχοληθηκαν προτου γινουν καν επαγγελματιες. Ισως γιατι το θεμα αυτο οδηγησε πολλους απο αυτους στο να ακολουθησουν τους εν λογω κλαδους.
Οι περισσοτεροι ανθρωποι τοποθετουν στην Ατλαντιδα στο μεσο του Ατλαντικου Ωκεανου παιρνοντας κυριολεκτικα υποψην τους τα κειμενα του Πλατωνα.
Στην Αθηνα του 5ου π. Χ. αιωνα ο φιλοσοφος Πλατωνας, μαθητης του Σωκρατη, περιγραφει στους διαλογους του "Τιμαιος" και "Κριτιας" την ιστορια και το τελος μιας αυτοκρατοριας: της Ατλαντιδας.
Ο Σολων, ο Αθηναιος νομοθετης του 6ου αι. π.Χ. ταξιδευει στην Αιγυπτο. Στην πολη Σαιδα, στον εκει ναο της Αθηνας, οι ιερεις του αναφερουν οτι 9000 χρονια πριν απο την εποχη του υπηρχε ενα νησι περα απο τις ηρακλειες στηλες. Το νησι αυτο ηταν αφιερωμενο στον Ποσειδωνα και ονομαζοταν Ατλαντιδα απο τον πρωτο του βασιλια, τον Ατλαντα. Διοικουνταν απο 10 βασιλεις που καταγονταν απο τον Ατλαντα και εναλλασονταν στην εξουσια ανα 5 χρονια ο καθενας τους. Το νησι ηταν ευφορο και οι κατοικοι του πλουσιοι. Η Ατλαντιδα εξελιχθηκε σε υπερδυναμη και προσπαθησε να κατακτησει τις γυρω χωρες. Ο πλουτος και η αλαζονια επεφεραν τον ηθικο ξεπεσμο των κατοικων της. Μετα απο μια αποτυχημενη επιθεση εναντιον των Αθηναιων, οι θεοι τιμωρησαν την Ατλαντιδα για τα αμαρτηματα της. Μεσα σε μια μερα και μια νυχτα το νησι και οι ανηθικοι και αδικοι κατοικοι του βυθιστηκαν στην θαλασσα, που ονομαστηκε απο αυτο Ατλαντικος Ωκεανος.
Πολλοι ερασιτεχνες ερευνητες εχουν φανταστει την υποτιθεμενη υπαρξη της Ατλαντιδας σε διαφορες περιοχες του κοσμου.
Πολλους αιωνες μετα, κατα την εποχη της Αναγεννησης, οι ανθρωποι κουρασμενοι απο την φτωχεια και τους πολεμους του Μεσαιωνα, σκεφτονταν την λυση της Ουτοπιας, επιγειων παραδεισων, στους οποιους θα περνουσαν καλυτερα, ειδικα οι μη εχοντες και κατεχοντες. Στην σκεψη αυτη βοηθηματα υπηρξαν τα αποτελεσματα των εξερευνησεων, οπως η ανακαλυψη του Νεου Κοσμου απο τον Χριστοφορο Κολομβο. Λογιοι οπως ο Τομας Μουρ συνεγραψαν κειμενα σαν την Utopia. Αργοτερα υπηρξαν ιστοριες για φανταστικους κοσμους, οπως τα ταξιδια του Γκιουλλιβερ, του Τζοναθαν Σουιφτ, που αποτελουσαν κυριως σατιρες της συγχρονης τους κοινωνιας. Σ' αυτο το περιβαλλον, ακομα και η διηγηση του Πλατωνα περι Ατλαντιδας πηρε την θεση της ουτοπιας. Υπηρχαν ωστοσο και καποιοι που πιστευαν οτι η Ατλαντιδα ειχε υπαρξει πραγματικα, οτι δεν ηταν μυθος, αλλα πραγματικοτητα.
Ετσι, οταν στα 1882 εκδοθηκε το βιβλιο του αμερικανου γερουσιαστη Ignatius L. Donnelly για την χαμενη Ατλαντιδα, η απηχηση του στο ευρυ κοινο ηταν μεγαλη και η επιτυχια του εγγυημενη. Ο Donnelly, μεσα απο χρονικα και γεωγραφικα ασυγκριτα πραγματα, οπως η τεχνικη ομοιοτητα των μεσοποταμιακων ζιγγουρατ με τους ναους των Μαγιας και τις πυραμιδες της Αιγυπτου, η' τις διηγησεις περι κατακλυσμων των Νωε και Δευκαλιωνα, ακομα δε την προελευση των Αζτεκων απο ενα νσηι ονοματι Αζτλαν, καταληγει στο συμπερασμα οτι η Ατλαντιδα ηταν η κοιτιδα των παντων! Απο την Ατλαντιδα ξεκινησαν ο πολιτισμος, οι τεχνες, οι θρησκειες, οι επιστημες ολων των λαων. Μετα την καταστροφη της, καποιοι επιζησαντες σκορπισανε στις τεσσερεις γωνιες της γης και μεταλαμπαδεψανε το πνευμα της χαμενης ηπειρου.
Στον 19ο αι. εμφανιστηκε και ενας βρετανος βετερανος του βασιλικου στρατου των Ινδιων ονοματι Τσετσουαρντ, ο οποιος ισχυριστηκε οτι ειχε βρει επιγραφες σε ινδικους ναους που μιλουσαν για μια αλλη καταποντισμενη ηπειρο. Την ηπειρο αυτη ονομασε Μου η' Λεμουρια και την εντοπισε στον Ινδικο Ωκεανο.
Τον επομενο αιωνα εμφανιστηκαν πολλοι αλλοι ερασιτεχνες ερευνητες και μελετητες του μυθου της Ατλαντιδας που πιστεψαν οτι την ειχαν βρει. Παραφραζοντας τον αββα Μπρειγ, και οπως φαινεται και απο τον χαρτη 2 εντ., το λικνο της Ατλαντιδας βρισκεται προφανως πανω σε ροδακια και μετακινειται συνεχεια αν την υφηλιο.
Για τον Εριχ φον Νταινικεν, Ατλαντιδα υπηρξε στον Ατλαντικο Ωκεανο, αλλα ηταν αποικια εξωγηινων. Οι Τσαρλς Μπερλιτζ και Ρομπερτ Σαρρου συμφωνουν μονον ως προς τον εντοπισμο της ηπειρου η' νησου μεταξυ Γιβραλταρ και Γουατεμαλας, αλλα αφηνουν ανοικτο το ενδεχομενο της ακριβης της θεσης. Εαν δηλ. οι Καναριες νησοι, οι Αντιλλες, οι Αζορες, οι Βερμουδες η' η Μπαχαμα ειναι τμηματα της Ατλαντιδας που χαθηκε στον βυθο. Οι βορειοευρωπαιοι ερευνητες τοποθετουν την Ατλαντιδα φυσικα στην Γροιλανδια, την Ισλανδια η' στην Ελιγολανδη. Καποιοι αλλοι φαινεται να προτιμουν την Μεσογειο, θεωροντας οτι οι αρχαιοι Ελληνες δεν πρεπει να ειχαν βγει εξω απο το Γιβραλταρ και πως η διηγηση του Πλατωνα αναφερεται σε κλιματικες αλλαγες του παρελθοντος που επεβιωσαν στη μορφη μυθων στους λαους. Ο γεωαρχαιολογος Ebberhard Zangger συνδεει τον μυθο της Ατλαντιδας με τον Τρωικο Πολεμο και την Υστερη Εποχη του Χαλκου. Για αυτον, η Ατλαντιδα πρεπει να ειναι η Τροια, λογω της καταβυθισης του αρχαιου λιμενα της. Προσφατα καποιοι ερευνητες προβαλαν την θεωρια να ειναι η Κυπρος η Ατλαντιδα, επειδη κατα την Παλαιολιθικη Εποχη ηταν πιο κοντα στην Ασια. Καποιοι αλλοι διαφημιζουν την Ελικη, η οποια οντως βυθιστηκε, επειτα απο σεισμο, στον Κορινθιακο, και αναφερεται και απο τον Στραβωνα.
Η πιο δημοφιλης ωστοσο τοποθεσια θεωρειται η Θηρα, η σημερινη Σαντορινη στις Κυκλαδες. Η θεωρια προταθηκε την δεκαετια του '30 απο τον Ελληνα αρχαιολογο Σπυριδωνα Μαρινατο. Ο Μαρινατος πιστεψε οτι η εκρηξη του ηφαιστειου της Σαντορινης, που τοτε χρονολογουσε γυρω στα 1450 π.Χ., δημιουργησε ενα τεραστιο παλλιροικο κυμα που κατεστρεψε την Κρητη του μινωικου πολιτισμου. Αποδυναμωμενοι απο την καταστροφη αυτη, οι Μινωιτες δεν μπορεσαν να αντιμετωπισουν την κατακτηση της Κρητης απο τους Μυκηναιους. Αυτο το γεγονος επεζησε στην ελληνικη μυθολογια και ο μυθος της Ατλαντιδας που αναφερεται στον Πλατωνα σχετιζεται με αυτο.
Για να στηριξει την θεωρια του, ο Μαρινατος διεξηγαγε ανασκαφες στο νοτιο τμημα της Σαντορινης που βρισκεται απεναντι ακριβως απο την Κρητη. Στην θεση Ακρωτηρι ανακαλυψε εναν ολοκληρο οικισμο - μια Πομπηια της εποχης του Χαλκου, γεματη πολυοροφα κτηρια με τοιχογραφιες, αγγεια, εργαλεια, επιπλα, ιχνη τροφης, αλλα κανεναν σκελετο ανθρωπου!

Πιθανη αναπαρασταση της Ατλαντιδας συμφωνα με τα αντιστοιχα εδαφια στον Πλατωνα.
Δεν εχουν περασει πολλα χρονια, απο τοτε που ο ιστορικος και φιλολογος Pierre Vidal-Naquet δημοσιευσε την πραγματεια του, μια ιστοριογραφια του μυθου και φαινομενου της Ατλαντιδας. Ο καθ' ολα εγκριτος καθηγητης ανηκει σε αυτους που υποστηριζουν οτι ο μυθος της Ατλαντιδας εφευρεθηκε απο τον Πλατωνα για να στηριξει τον συλλογισμο του περι της ιδανικης πολιτειας. Η Ατλαντιδα αρχιζει και τελειωνει με τον Πλατωνα, ειναι ενας διδακτικος μυθος και οχι ενας πολιτισμος που υπηρξε καποτε.
Πιστευουμε και εμεις οτι η φημολογουμενη χαμενη ηπειρος ειναι προιον της φαντασιας του Αθηναιου φιλοσοφου και ειμαστε σιγουροι, οτι εδω και αιωνες μας παρακολουθει απο καπου και γελαει με εμας και την αφελεια μας. Η Ατλαντιδα του Πλατωνα ειναι οπωσδηποτε η μεγαλυτερη απατη ολων των αιωνων!





ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.

Το παρων ζητημα θετει εκ νεου μια συζητηση περι της εξουσιας και του ρολου των Μ.Μ.Ε. στην πολιτικη σκηνη. Προκεται φυσικα για το πολυκροτο ζητημα των αποζημιωσεων που προκληθηκαν στην Ελλαδα κατα τους χρονους της γερμανικης Κατοχης (1941-1944).

Τι παιζεται;

Η ελληνικη πλευρα, μετα τα γερμανικα δημοσιευματα τυπου Focus εγειρε για αλλη μια φορα το θεμα των γερμανικων αποζημιωσεων. Συζητηση περι αυτου ειχε γινει και πριν απο 15 με 18 χρονια. Η τοτε ελληνικη κυβερνηση συζητουσε μαλιστα για την αγορα και απαλλοτριωση των οικοπεδων, στα οποια στεγαζονται το Ινστιτουτο Γκαιτε και η Γερμανικη Αρχαιολογικη Σχολη, σε περιπτωση που η γερμανικη κυβερνηση αρνηθει να πληρωσει τις αποζημιωσεις για το μακελειο στο Διστομο, τα Καλαβρυτα, τους εκτελεσμους στην Καισαριανη.
Αυτη την φορα, η απαντηση της γερμανικης πλευρας ειναι...διχαλωτη! Γερμανοι πολιτικοι δηλωσαν, πως, εφοσον η Ελλαδα ζηταει αποζημιωσεις, θα πρεπει να τις διεκδικησει επισημα, μεσω διεθνων δικαστηριων κτλ. Κατι τετοιο, λενε, δεν εχει γινει. Η Ελλαδα δεν εχει προχωρησει σε επισημη διεκδικηση απο το γερμανικο κρατος.
Καποιοι αλλοι γερμανοι πολιτικοι ομως, ισχυριζονται το ακριβως αντιθετο! Οτι δηλαδη απο την δεακετια του '90 ηδη ειχαν προχωρησει Ελληνες και Γερμανοι στην υπογραφη συμφωνητικων και ειχαν κατατεθει ποσα αξιας πολλων εκατομμυριων ως αποζημιωση για τα δεινα της Κατοχης. Συνεπως το θεμα αυτο εχει ληξει προ πολλου, κατα την γνωμη τους, και κακως οι Ελληνες επιμενουν.
Σ' αυτους συμπαρισταται η εφημεριδα "Bild", που ειχε και σχετικο αρθρο σε καποιο φυλλο της πριν απο 2 μηνες.
Οπως φαινεται απο την μικρη αυτη συνοψη των τεκταινομενων, αλλα λενε οι μεν και αλλα οι δε. Και οταν για ζητηματα σαν και αυτο υπαρχει τοσο μεγαλη διασταση αποψεων, αυτο σημαινει οτι κατι δεν παει καλα. Καποια απο τις δυο πλευρες, με την συμπραξη φυσικα και καποιων Μ.Μ.Ε., που τωρα τηρουν σιωπη ιχθυος για το ζητημα, δεν μας τα λεει σωστα!


Freitag, 16. April 2010

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ: Two life style worlds.

Προσφατα βγηκε η ειδηση οτι η Καγκελαριος της Γερμανιας Αγγελα Μερκελ ταξιδεψε στις Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμενα, στην Πολιτεια της Καλιφορνια. Εκει ειχε συναντηση με τον κυβερνητη της Πολιτειας αυτης (γνωστο και ως Gouvernator), Αρνολντ Σβαρτζενεγγερ.
Ιδιαιτερη περιπτωση ο τυπος αυτος! Εγκατελειψε καπου στην δεκαετια του '70 την γενετειρα του στην Αυστρια για να ζησει και να εργαστει στις Η.Π.Α. Με ελαχιστες γνωσεις της αγγλικης, χοντροκομμενη φατσα και σωματικη διαπλαση περαν του φυσιολογικου, ο υψους 1.88 μ. Σβαρτζενεγγερ καταφερε να κατακτησει 7 φορες τον τιτλο του "Mr. Olympia", την ανωτατη διακριση στο επαγγελματικο μποντυμπιλντινγκ. Παραλληλα, βελτιωσε τα αγγλικα του και πηρε μαστερ στις οικονομικες επιστημες. Οταν βαρεθηκε απο ολα αυτα, στραφηκε στον κινηματογραφο, οπου εκανε καριερα σε ταινιες δρασης και περιπετειας. Απο την δεκαετια του '80 και επειτα, ο Αυστριακος με την βαρια προφορα και με περιμετρο βραχιονα 55 εκατοστα, υποδυθηκε τον Κοναν τον Βαρβαρο, τον Εξολοθρευτη, τον Κομμαντο, τον Μπατσο. Στον "Predator" πολεμαει με εξωγηινους, στο "End of Days" με τον Σατανα, στο "The sixth day" με τον κλωνο του! Αφου ειδε οτι πλεον δεν περναει η μπογια του και οι ταινιες του δεν εχουν πλεον απηχηση, στραφηκε στην πολιτικη και καταφερε και εδω να μεγαλουργησει, απο την θεση του κυβερνητη της πολιτειας της Καλιφορνια. Και να τον τωρα, μετα απο τοσα χρονια, γερασμενος με βαμμενο μαλλι, να μαχεται για μια απο τις πλουσιοτερες πολιτειες των Η.Π.Α., αυτος, ενας αυστριακης καταγωγης πολιτογραφημενος Αμερικανος, ρεπουμπλικανος μεν, παντρεμενος με μια εκ της οικογενειας των Δημοκρατικων Κεννεντυ δε. Αυτος, που κονομισε περιπου 10 εκατομμυρια δολλαρια συν τα ποσοστα απο τις εισπραξεις για την ταινια του "Terminator II" (1992) μονο και μονο για να πυροβολει δεξια και αριστερα, μασωντας την ατακα "hasta la vista baby!"



Αλλα αυτο δεν ειναι ενα κειμενο για τον Σβαρτζενεγγερ, το θαρρος και τον ζηλο του οποιου για επιτυχια στη ζωη πολλοι θα θελανε να εχουν. Ουτε και για την Καλιφορνια, στην οποια βρισκεται το Χολλυγουντ, η μεγαλυτερη κερδοφορα βιομηχανια του κοσμου. Ειναι περισσοτερο ενα κειμενο για την Ελλαδα. Ναι, για την Ελλαδα. Γιατι παρουσιαζει τοσες ομοιοτητες με τον κοσμο της Καλιφορνια...
Αυτα μπορει να τα διαπιστωσει κανεις, οταν συγκρινει εκπομπες τυπου "The fabulus life of the rich and famous" στο MTV με τα εγχωρια λαιφ σταιλ εντυπα και εκπομπες. Σου δινουν την εντυπωση οτι προκειται για το ιδιο πραγμα...
Σε αυτον τον κοσμο του λαιφ σταιλ, το κεντρο της Αθηνας π.χ. ειναι σαν το L. A. και τα βορεια προαστια κατι σαν την Santa Barbara. Η Γλυφαδα ειναι το αντιστοιχο Beverly Hills και παει λεγοντας. Οπως στο Χολλυγουντ, ετσι και στην Ελλαδα του λαιφ σταιλ, αν εισαι - η' ισως για να εισαι - celebrity θα πρεπει να το δειχνεις. Να ξοδευεις πολυ χρημα. Να κυκλοφορεις στα κλαμπς, να πινεις σαμπανιες, να οδηγας πανακριβα αυτοκινητα, να διαμενεις σε βιλες με πισινα και γηπεδο τεννις, να πας βολτα με κοτερο, να κανεις διακοπες στην Αραχωβα για Χριστουγεννα, στη Μυκονο για Πασχα και Δεκαπενταυγουστο, να φορας διαφορετικα ρουχα, παπουτσια και κοσμηματα δυο και τρεις φορες τη μερα, να κανεις πλαστικες, να επιδιδεσαι σε shopping therapy - κυριως κανοντας την διαδρομη Αθηνα Λονδινο να μοιαζει με την αντιστοιχη Κολλιατσου Παγκρατι.
Στον κοσμο του λαιφ σταιλ επιβαλλεται η φιγουρα και το ποιος/ποια ειναι πιο σεξυ, πιο καλοντυμενος/η, πιο λεφτας. Οι δε συγκρισεις πανε κι ερχονται: Η Αννα Βισση ειναι η Μαντονα της Ελλαδος, η Δεσποινα Βανδη η JLo της Ελλαδος, ο Σακης Ρουβας ο εγχωριος Ρικυ Μαρτιν, η Καλομοιρα πλασσαρεται ως Μπριτνευ Σπιαρς κτλ.
Στον κοσμο του λαιφ σταιλ επιβαλλεται ο νεοπλουτισμος τοσο, οσο οι οξυζενε ξανθιες που ολο και πλυθαινουν στην Ελλαδα.
Τελικα υπαρχουν πολλες ομοιοτητες μεταξυ Καλιφορνιας και Ελλαδας...

Sonntag, 11. April 2010

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XL.

Τα Ελληνόπουλα στα καφενεία

Tου Nικου Γ. Ξυδακη (εφημεριδα "Καθημερινη", 11.04.2010)

Ο Απρίλης δεν μας διέψευσε. Τα κυκλαδονήσια μεταμορφωμένα, ολοπράσινα, η θάλασσα βαθυγάλαζη, ηλιοφάνεια, δροσιά, τα δειλινά αβάσταχτα γλυκά, σαν ψεύτικα, ρόδιν’ ακρογιάλια, παπαδιαμαντικά.
Ο αστός ξαποσταίνει και παραμιλά με τόση ομορφιά. Από το μπαλκονάκι αγναντεύει πέλαγος και κυκλάδες νήσους, γύρω τριγύρω βραχοσυστάδες, λοφίσκοι, μαλακά βουνά, αμπάσα, κυανό και πράσινο το χρώμα τους. Στ’ ανοιχτά, φουσκώνουν πανιά σε κομψά σκάφη.
Το quai έχει μεταμορφωθεί προ πολλού σε απέραντο καφενείο· οι ομπρέλες κόβουν το βλέμμα προς τη θάλασσα. Γιώτα-χι σουλατσάρουν ασκόπως. Tα Ελληνόπουλα αναδεύουν ηδονικά τον φρέντο και κενώνουν τον νου από λογισμούς. Ξεκούραστοι, χορτασμένοι ύπνο, έχουν ντυθεί τα καλά ανοιξιάτικά τους, τα πασχαλινά, έχουν στιλβωμένη την κόμη με τζελ, γυαλιά προστατεύουν από το ηλιόφως, στο τραπεζάκι αγρυπνά το κινητό, κλειδιά, τσιγάρα, αθλητική, σήμερα και κυριακάτικη.
Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος. Η κατανυκτική αμεριμνησία στα παραλιακά καφενεία κεντρίζει τον κατηφή αστό· του γεννά ζήλεια. Ηρθε από το άστυ φουρτουνιασμένος, σκοτεινός, γεμάτος λογισμούς αδιέξοδους, με άγχος για το μέλλον. Στο νησί αντίκρισε έναν άλλο κόσμο, νωχελικό, ήρεμο, τακτοποιημένο, σχεδόν άφοβο. Αγνοια κινδύνου; Ενδεχομένως. Ομως και άλλη στάση, άλλη βιοσοφία. Μάλλον και τα δύο. Συνυπάρχουν, σε άλλοτε άλλες δόσεις, αντίρροπα ζεύγη: αμεριμνησία και οκνηρία, αφέλεια και ακηδία, χαμηλή φιλοδοξία και αστήρικτη αυτοπεποίθηση, καταναλωτισμός και ολιγάρκεια, εξωστρέφεια στην παρέα και εσωστρέφεια στην εργασία.
Τη Μεγάλη Πέμπτη ένας νεαρός φίλος, μοντέρνο παιδί, στοχαστής και μαχητής της ζωής, περιέγραφε με μελανά χρώματα τη γενιά των τριάντα-παρά-κάτι, τριάντα-και-κάτι, τη γενιά του: Στο πρώτο έτος της Νομικής είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου, είχαν ορμή, είχαν δύναμη, φιλοδοξίες· δέκα χρόνια αργότερα, τους βλέπω σκυμμένους, κρυμμένους από τη ζωή, δεν ερωτοτροπούν, δεν φλερτάρουν, δεν επιτίθενται, δεν διεκδικούν, γκρινιάζουν για τον μισθό των 1.200 ευρώ, όλο γκρινιάζουν, η κουβέντα τους περιστρέφεται γύρω από το ματς του Τσάμπιονς Λιγκ και κανά καφεδάκι· έχουν ηττηθεί χωρίς καν να ρίξουν μια τουφεκιά· μετά τα είκοσι κοιτάνε πώς θα κρυφτούν μέσω ΑΣΕΠ...
Βούιζαν στ’ αυτιά μου τα λόγια του φιλόσοφου φίλου: Πώς θα κρυφτούν απ’ τη ζωή. Αραγε το θαύμα της ευημερούσας και γλεντοκόπου και υπερηφάνου και ισχυράς Ελλάδος, ανέκαθεν, από τα βάθη της χούντας έως τη μέθη του 2004, ήταν αυτό; Πώς θα κρυφτούμε, θα λουφάξουμε, πώς θα τη βολέψουμε; Ηταν και αυτό.
Αλλά όχι μόνο αυτό. Στα χρόνια που κύλησαν, τα Ελληνόπουλα δεν διέτριψαν μόνο στον φραπέ και στο τζελ κοκοράκι. Σπούδασαν· μαζικά, μέτρια εν συνόλω, αλλά αρκετοί έκαναν και καλές σπουδές, μορφώθηκαν ουσιωδώς, συνέχισαν έξω σε απαιτητικά πεδία, πρόκοψαν. Η γνώση και οι σχετικές συζητήσεις δεν υπολείπονται σημαντικά των αντιστοίχων της Εσπερίας σε αρκετούς τομείς, οι εκδόσεις βιβλίων άνθησαν. Ο αστικός βίος, παρ’ όλες τις στρεβλώσεις, απέκτησε σχήματα, εκλεπτύνσεις, χαρακτήρες μητροπολιτικούς, η επαρχία δεν είναι τόσο ασυνάρτητη όσο το ’70-’80, οι άνθρωποι ανοίχτηκαν σ’ έναν ορισμένο κοσμοπολιτισμό· άλλωστε ο κόσμος εισέβαλε φρενήρης και αδόκητος το ’90 στο ομογενές κρατίδιο, η πολυπολιτισμικότητα επεβλήθη υπό όρους ανάγκης ή αδυναμίας. Δεν ήταν όλα λάθος εξαρχής, ούτε τώρα είναι.
Κι όμως κάπου, σε κάποια αφανή πεδία, στράβωσε το πράγμα, εξ ου και τώρα βρισκόμαστε εν μέσω βαθιάς και μακράς κρίσης, αμήχανοι και απαράσκευοι. Η ανάγκη, ο πόνος, η κρίση, θα φανερώσουν τα αίτια των στρεβλώσεων· και θα ‘ναι χρήσιμη γνώση. Το κύριο όμως, τούτη την ώρα, είναι: Υπάρχουν δυνάμεις;
Τα Ελληνόπουλα αυτά των είκοσι και τριάντα και σαράντα άντε και πενήντα-παρά, αυτά τα τέκνα της αμεριμνησίας και της βολής, των επιλεγμένων αψιμαχιών χωρίς ρίσκο, γενιές του ΑΣΕΠ και του αορίστου χρόνου, τα τέκνα του Εχει ο Θεός και Αύριο Μέρα Είναι, τα τρυφηλομεγαλωμένα με διά βίου χαρτζιλίκια από γονείς, παππούδες και νονούς, τα κακομαθημένα με κρατικά συσσίτια και επιδοτήσεις, αυτά τα Ελληνόπουλα, αυτός ο μαστροπός λαός και όχλος, πώς μπορεί να αντέξει τούτο το χτύπημα της ιστορίας, να αντεπεξέλθει τα δεινά της μοίρας που ο ίδιος παρασκεύασε, που ο ίδιος επέτρεψε να του παρασκευάσουν;
Μπορεί. Στο σχετικά βραχύ παρελθόν, οι προηγούμενες δυο-τρεις γενιές προσέκρουσαν σε μεγάλους πολέμους και καταστροφές, σε εκατόμβες, σε αλλεπάλληλες πτωχεύσεις, λιμούς και εμφύλιους. Και επέζησαν. Θα επιζήσουν και τα Ελληνόπουλα των απεράντων καφενείων.

Samstag, 10. April 2010

ΕΥΤΥΧΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.

Επιστρεφοντας απο τις πασχαλινες του διακοπες, πληροφορηθηκε ο Ταλας οτι ενας παλιος γνωριμος του, ο Dr. Peter van der Veen του τμηματος βιβλικης αρχαιολογιας του πανεπιστημιου Mainz της Γερμανιας προτιθεται να διοργανωσει ενα συνεδριο στις αρχες Οκτωβριου 2010 στο Schwäbisch Gmünd σχετικα με την ιστορικοτητα η' οχι της Εξοδου των Ισραηλιτων απο την Αιγυπτο υπο τον Μωυση, οπως αυτη περιγραφεται στα σχετικα εδαφια της Παλαιας Διαθηκης! [Για πληρ. κοιταξτε: http://www.chronologs.de/chrono/blog/arch-auml-ologische-spatenstiche/entdeckungen/2010-04-08/israel-in-gypten-und-in-kanaan-seminar-f-r-biblische-arch-ologie.htm και http://www.wort-und-wissen.de/veranstaltungen/uploads/Fachtagungen/ft-arch-2010.pdf]
Η ευτυχης συγκυρια εγκειται στο γεγονος πως, λογω των ημερων, οι υθινοντες κρατικων και ιδιωτικων τηλεοπτικων σταθμων προεβαλαν ολες σχεδον τις μεχρι τωρα γνωστες ταινιες που σχετιζονται με τον Μωυση και την Αιγυπτο - απο την γνωστοτερη βερσιον του Cecile B. DeMille με τον Charlton Heston και το σχετικα προσφατο remake της με τον Dougray Scott ως τηλεταινια, μεχρι τις βερσιον με τον Μπεν Κινγκσλευ, τον Μπιλ Καμπελ, τον Μπαρτ Λανκαστερ και το κινουμενο σχεδιο "Prince of Egypt" απο την εταιρεια παραγωγης του Σπηλμπεργκ! Ετσι, ασυνειδητα, και ενω παρακολουθουσε σε καποια διαλειμματα αποσπασματα απο καποιες εκ των ταινιων αυτων, του ηρθαν...αναλαμπες και...νεες θεωριες!



Το θεμα της Εξοδου ειναι προβληματικο για πολλους λογους. Αν εξαιρεσουμε την ερωτηση, εαν ο Μωυσης ηταν ιστορικο προσωπο και ποιος θα μπορουσε να ειναι ο πιθανολογουμενος Φαραω που διεταξε την σφραγη των αρσενικων παιδιων και υπεστει τις 10 πληγες, δεν ξερουμε καν, ποτε θα μπορουσε να ειχε συμβει ενα τετοιο γεγονος σαν την Εξοδο. Καποιοι μελετητες εικαζουν, οτι συμφωνα με τα σχετικα εδαφια της Π. Διαθηκης, πρεπει να μεταναστευσαν γυρω στα 2 εκατ. Ισραηλιτες συν γυναιξι και τεκνοις, αλλα και καρα, ζωα κτλ.
O Edwin Thiele, λαμβανοντας υποψιν του το εδαφιο στους 1 Βασιλεις 6:1 που αναφερει οτι η Εξοδος ελαβε χωρα 480 χρονια περιπου πριν απο την ιδρυση του ναου του Σολομωντα, χρονολογει την μεταναστευση τους στα 1477 π.Χ., στην εποχη δηλαδη της ακμης του Φαραω Τουθμωση ΙΙΙ. Ο Φαραω αυτος ειναι γνωστος ως μεγαλος ηγετης και στρατηλατης, ο οποιος αυξησε τα συνορα της χωρας του, φτανοντας τα μεχρι και την βορεια Συρια! Κατα τα αλλα ομως, τιποτε δεν αποδεικνυει οτι ενα τετοιο γεγονος μαζικης μετακινησης πλυθυσμων ελαβε χωρα κατα την βασιλεια του. Οι αιγυπτιακες πηγες δεν αναφερουν τιποτε απολυτως.
Αρχαιολογοι οπως ο W. T. Albright, o Israel Finkelstein, o W. G. Dever θεωρουν πως η Εξοδος θα πρεπει πιθανοτατα να συνεβει μεταξυ 1250 και 1200 π. Χ. Υπαρχει δε μια στηλη σκαλισμενη με ιερογλυφικα, η στηλη του Merneptah, που χρονολογειται μεταξυ 1213 και 1203 π. Χ. Στην στηλη αυτη εχει αναγνωστει το ονομα Ισραηλ, αν και δεν ειναι ξεκαθαρο εαν εννοειται λαος η' κρατος στην περιπτωση αυτη.
Ο Ταλας πιστευει πως οι Finkelstein και Dever εχουν δικιο, οταν αποδεχονται οτι η Εξοδος δεν πρεπει να ειναι ενα πραγματικο γεγονος. Θεωρει δε, πως το προβλημα της βιβλικης Εξοδου ειναι ενα πολυ καλο παραδειγμα για να δοκιμαστει η θεωρια του collectives Gedächtnis (: συλλογικη μνημη) που επανεφερε στη δημοσιοτητα το ζευγος Assmann πριν απο μερικα χρονια και που ειχε εφαρμοσει τον περασμενο αιωνα ο ιστορικος Fritz Schachermeyr στην ελληνικη μυθολογια (Die griechische Rückerinnerung; συγκρινε με το concept της oral poetry. Βλ. παλιοτερα κειμενα στο παρον ιστολογιο, οπως οι "Μυθιστοριες" και "Dark Ages").
Δεν αποκλειεται, η ιστορια της βιβλικης Εξοδου να ειναι συραμμενη απο αναμνησεις του απωτερου παρελθοντος και καποιες απο αυτες τις αναμνησεις να εχουν ιστορικη βαση. Αλλωστε, η Π. Διαθηκη εγγραφηκε στην Βαβυλωνα του 8ου και 6ου αι. π. Χ. κατα την εξορια των Ισραηλιτων και μεταφραστηκε κατα την ελληνιστικη εποχη στα ελληνικα.
Ποια στοιχεια εχει ο Ταλας για να στηριξει την αποψη του αυτη; Προ της Εξοδου αναφερεται η ιστορια του Ιωσηφ που πουληθηκε στους Αιγυπτιους απο τα ιδια του τα αδελφια. Αφου εφτασε να γινει το δεξι χερι του Φαραω, καλεσε την οικογενεια του στην Αιγυπτο. Ο Φλαβιος Ιωσηπος στο εργο του "κατα Απιωνος" μεταφραζει το ονομα των Υκσως ως "ποιμενες - βασιλεις" και τους ισοδυναμει με τους νομαδες και κτηνοτροφους Ισραηλιτες. Οι Υκσως συμφωνα με τον Μανεθωνα κυριαρχησαν στην βορεια Αιγυπτο για περιπου 100 χρονια. Ανασκαφες στο Δελτα του Νειλου εχουν πιστοποιησει την υπαρξη αστικων κεντρων, ταφων, αντικειμενων. Η μελετη τους οδηγησε τους ερευνητες να βγαλουν το συμπερασμα οτι ηδη προ της 12ης αιγυπτιακης δυναστειας συνερρεαν πληθυσμοι απο την Συροπαλαιστινη στην Αιγυπτο προς ευρεση εργασιας, αναταλλαγης προιοντων, μονιμης εγκαταστασης. Η ιστορια του Ιωσηφ ισως θα επρεπε να εκλαμβανεται απλως ως αντανακλαση αυτων των συνθηκων.
Οι 10 πληγες της Αιγυπτου και τα 7 χρονια των ισχνων αγελαδων ισως να αντικατοπτριζουν τις κλιματολογικες, οικονομικες και πολιτικες συνθηκες που ελαβαν χωρα στην Αιγυπτο μεταξυ του Αρχαιου και του Μεσου Βασιλειου, στην εποχη η οποια ονομαζεται 1η Ενδιαμεση Περιοδος και εντασσεται χρονολογικα στην Πρωιμη Εποχη του Χαλκου (ca. 2500 π. Χ.). Εκεινη την εποχη υπαρχουν ενδειξεις για παρομοια φαινομενα στην ευρυτερη περιοχη της Εγγυς Ανατολης. Απο την αλλη μερια δεν λειπουν και αυτοι, οι οποιοι χρησιμοποιουν ως αποδεικτικο στοιχειο την στηλη του Ahmose που περιγραφει ασυνηθιστα καιρικα φαινομενα για να πεισουν οτι οι 10 πληγες ειναι στην πραγματικοτητα τα φαινομενα που δημιουργηθηκαν αμα την εκρηξη του ηφαιστειου της Θηρας, γυρω στα 1600 π. Χ. Απο αυτην την αποψη, τεφρα και σταχτες που χρονολογουνται περιπου εκεινη την εποχη, εχουν οντως βρεθει σε διαφορες θεσεις περιοχων της Εγγυς Ανατολης.
Στην ιστορια του Μωυση, ο οποιος μεγαλωσε στην αιγυπτιακη βασιλικη αυλη, γινεται λογος για τον Εναν και Μοναδικο Θεο. Οι Αιγυπτιοι λατρευαν πολλους ζωομορφους θεους. Υπηρξε ομως μια στιγμη στην ιστορια τους, που επεβληθηκε η λατρεια ενος θεου. Αυτη ειναι η εποχη της Αμαρνα, αλλιως δε η εποχη του Amenhotep IV (1352-1336 π. Χ.). Ο Φαραω αυτος αλλαξε το ονομα του σε Αχενατον που σημαινει "γιος του Ατον" (του ηλιακου δισκου δηλαδη) και κατηργησε την λατρεια των αλλων θεων. Επι της βασιλειας του, μονο ενας θεος επρεπε να λατρευεται και αυτος ηταν ο Ατον, ο ηλιακος δισκος. Με το τελος του Αχενατον, το παλιο ιερατειο ανεκτησε την δυναμη και αιγλη του και οι Αιγυπτιοι επεστρεψαν στις παλιες τους θρησκευτικες συνηθειες. O Vellhausen προβαλλε στα 1878 την θεωρια οτι στην εποχη του Αχενατον θα πρεπει να ανιχνευθουν οι ριζες του εβραικου μονοθεισμου και του προσωπου του Μωυση. Συμφωνα με τον Vellhausen, τα προσωπα της βιβλικης Εξοδου πρεπει να ειναι οι οπαδοι του Αχενατον, οι οποιοι στα 40 χρονια περιπλανησης τους στην ερημο συνενωθηκαν με αλλες εθνοτητες και δημιουργησαν εναν λαο με χαρακτηριστικο του τον μονοθεισμο. Αλλωστε ο λαος της Εξοδου αναφερεται και ως Εβραιοι, αλλα και ως Ισραηλιτες. Η ονομασια Εβραιοι μεταφραζεται και ως εμποροι. Στην Βιβλο π.χ. αναφερεται οτι ο Αβρααμ φευγει απο την Ουρ και κατευθυνεται νοτια, στην γη της Χανααν για να ανταλλαξει προιοντα. Μπορει δε Εβραιοι και Ισραηλιτες να ηταν αρχικα δυο διαφορετικα φυλα, που στη συνεχεια συνενωθησαν και αναμειχθηκαν;
Η θεωρια του Vellhausen ειχε μεγαλο αντικτυπο για την εποχη της και εγινε αποδεκτη ακομα και απο προσωπικοτητες οπως ο Sigmund Freud. Στη νεωτερη εποχη εγινε παλι γνωστη μεσω του εργου του Αιγυπτιολογου Jan Assmann.
Το ευρυ κοινο αποδεχεται σε γενικες γραμμες ως "Φαραω της Εξοδου" τον Ραμση ΙΙ τον Μεγα (1279-1213 π. Χ.), τον Οζυμανδυα που αναφερει στο περιφημο ποιημα του ο Περσυ Σελλευ. Κι ομως, επι Ραμση ΙΙ δεν υπηρξε καποιο γεγονος που θα μπορουσαμε να συσχετισουμε με την Εξοδο. Μετακινηση πληθυσμων εχουμε επι ενος αλλου Ραμση, του ΙΙΙ, που βασιλεψε μεταξυ 1187/6 και 1156/5 π. Χ. Στον ναο του στο Medinet Habu, "τον οικο των 1000 ημερων" βρισκουμε αναπαραστασεις και επιγραφες που αναφερονται στον πολεμο εναντιον των λαων της θαλασσας, οι οποιοι, συμφωνα με την τοτε αιγυπτιακη προπαγανδα, επιτεθησαν απο στερια και απο θαλασσα στον αιγυπτιακο στρατο, ο οποιος και στις δυο περιπτωσεις τους νικησε (βλ. σχετικο κειμενο "η Μεσογειος στις φλογες" στο ιστολογιο εντ.). Σε καποιες απο αυτες τις αναπαραστασεις απεικονιζονται καρα και γυναικοπαιδα. Οι επιγραφες αναφερουν οτι ο Φαραω παραχωρησε στους λαους της θαλασσας εδαφη του στην Παλαιστινη για να εγκατασταθουν, με τον ορο οτι θα του πληρωναν φορο υποτελειας. Καποιοι απο αυτους τους λαους της θαλασσας αναφερονται ως Plst στις αιγυπτιακες πηγες. Ειναι γνωστοι απο την Π. Διαθηκη ως Φιλισταιοι. Οι Ισραηλιτες της Εξοδου, η' καλυτερα, η γενια μετα την γενια του Μωυση που εφυγε απο την Αιγυπτο πριν απο 40 χρονια, τους συναντα στην Γη της Επαγγελιας που υποσχεθηκε ο Θεος.
Το φαινομενο αυτο της μεταναστευσης μεγαλων πληθυσμων ηταν γενικο για την μεσογειακη λεκανη του τελους της Εποχης του Χαλκου και της απαρχης της Εποχης του Σιδηρου.
Ανακεφαλαιωνοντας, νομιζει ο Ταλας μετα απο τα στοιχεια που παρατιθενται εδω, οτι ειναι πλεον πιο πειστικο το να εκλαμβανουμε την Π. Διαθηκη γενικα και την ιστορια της Εξοδου συγκεκριμενα ως συρραφη καποιων γεγονοτων που συνεβησαν σε διαφορετικες χρονικες περιοδους και παρα ταυτα διατηρηθηκαν στην συλλογικη μνημη μιας μεριδας ανθρωπων, που τα συνενωσαν και τα ερμηνευσαν με τον δικο τους τροπο, σαν ενοτητα. Ετσι, θα πρεπει να αναζητησουμε τον Μωυση στον Αχενατον και την εποχη του. Οι 10 πληγες ισως να αντικατοπτριζουν τις περιοδους κρισεων των Ενδιαμεσων Περιοδων της αιγυπτιακης ιστοριας. Οσο για ιδια την Εξοδο, πιο πιθανο ειναι να βρουμε ομοιοτητες με τα γεγονοτα που ελαβαν χωρα κατα το τελος της Υστερης Εποχης του Χαλκου και που οδηγησαν σε μαζικες μετακινησεις πληθυσμιακων ομαδων στην ευρυτερη περιοχη της Μεσογειου.

Freitag, 9. April 2010

Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

Οι μερες του Πασχα, με ολο το γενικο κλιμα του πενθους της Μεγαλης Εβδομαδας που κουβαλανε, αναμεμειγμενο με τις προσφορες των τηλεοπτικων καναλιων, οι οποιες, παντα τετοια εποχη προβαλουν τις σχετικες "βιβλικες" ταινιες, τον εβαλε σε σκεψεις σχετικα με την δημιουργια και πορεια του Χριστιανισμου.
Ακολουθωντας και αυτος τον δρομο της θεωριας των πιθανοτητων (: what if? alternative history) σκεφτεται πως θα εξελισσονταν τα πραγματα στον κοσμο, εαν ο Χριστος δεν σταυρωνονταν. Θα υπηρχε σε αυτην την περιπτωση ο Χριστιανισμος ως θρησκεια;


Συμφωνα με την αιρεση των Μορμονων, ο Χριστος εμφανιστηκε στην προκολομβιανη Αμερικη μετα το 30 μ. Χ...
Ας πουμε λοιπον, οτι ο Χριστος οντως υπηρξε. Λεμε οντως, διοτι δεν υπαρχουν στοιχεια που να πιστοποιουν τη ζωη και δραση του. Η Παλαιστινη της εποχης του Ιησου ηταν ρωμαικη επαρχια ονομαζομενη Ιουδαια. Και εαν το εργο του, οπως αναφερεται στα 4 ευαγγελια, συνεβει, θα επρεπε να υπαρχουν και αλλες πηγες περαν αυτων. Το ιδιο ισχυει και για την συλληψη και δικη του. Που ειναι τα εγγραφα και οι καταστασεις των Εβραιων και Ρωμαιων γραφειοκρατων της εποχης του Ιησου;
Εν πασει περιπτωσει, ας υποθεσουμε οτι συνεληφθει, αλλα αφεθηκε ελευθερος. Εδω θα πρεπει να μεσολαβησει και το ερωτημα, κατα ποσο θα επηρρεαζε κατα την ανακριση του απο τον Ρωμαιο επαρχο Ποντιο Πιλατο το ζητημα της ιδιοτητας του Ρωμαιου πολιτη, το οποιο μπορουσαν να εχουν και οι εβραικης καταγωγης υπηκοοι της αυτοκρατοριας. Σε αυτην την περιπτωση, εαν π.χ. ο Χριστος ειχε αυτην την ιδιοτητα, ας πουμε μεσω του πατριου του Ιωσηφ, η πλαστιγγα δεν θα βαραινε προς την μερια του.
Εαν αθωωνοταν ο Ιησους απο τους Ρωμαιους, θα συναντουσε προβληματα απο το επισημο ιερατειο των Ισραηλιτων για ασεβεια προς τον Μωσαικο νομο. Θα μπορουσε να γλυτωσει τυχον προβληματα στην Ιουδαια με την εξορια του. Αλλα που θα μπορουσε να καταφυγει σε αυτη την περιπτωση;
Μια δυνατοτητα ειναι η Αιγυπτος, οπου συμφωνα με την Καινη Διαθηκη, περασε μερος των παιδικων του χρονων. Σε πολεις οπως η Αλεξανδρεια ανθουσε ισχυρη εβραικη παροικια, ανεπηρρεαστη απο τις εξελιξεις και διαταγες του ιερατειου της Ιερουσαλημ. Εκει θα μπορουσε ο Χριστος να συνεχισει το εργο του, να διδασκει και να κανει θαυματα.
Ισχυρο εβραικο στοιχειο ομως υπηρχε και σε αλλες περιοχες, οπως στην γειτονικη της Ιουδαιας νησο Κυπρο. Σε πολεις οπως το Κιτιο υπηρξε μονιμος πλυθυσμος σημιτικης καταγωγης, ηδη απο τον 10 ο αι. π.Χ., οπως εχουν αποδειξει ανασκαφες στην περιοχη. Το ιδιο μπορουμε να ισχυριστουμε και για πολεις της Μικρας Ασιας οπως η Εφεσος.
Σε γενικες γραμμες, ο Χριστος θα μπορουσε, φευγοντας απο την Παλαιστινη, να ακολουθησει την πορεια που τραβηξε χρονια μετα απο αυτον ο Αποστολος Παυλος. Και σιγουρα οχι χωρις λογο, μιας που οι περιοχες στις οποιες περιοδευσε ο Παυλος, χαρακτηριζονται απο την παρουσια εβραικων παροικιων αφενος, αφετερου ειναι περισσοτερο ανοικτες σε θρησκευτικα δογματα και φιλοσοφικες σχολες λογω της επιρροης του ελληνικου στοιχειου.
Υπο αυτες τις προυποθεσεις θα μπορουσαμε να φανταστουμε τον Χριστο να καταληγει στην πολη των φιλοσοφων Αθηνα και να κηρυττει εκει τον Λογο του Θεου. Αφηνουμε ανοικτο το ενδεχομενο εαν γνωριζε την ελληνικη η' την λατινικη γλωσσα, η' εαν ειχε μαζι του διερμηνεα, μιας και η Καινη Διαθηκη δεν ξεκαθαριζει το θεμα αυτο. Φανταζομαστε ομως, οτι η παρουσια και το εργο του Χριστου στην Αθηνα, αλλα και στην Ρωμη, δεν θα προκαλουσαν τις καταστασεις που δημιουργηθηκαν στην Ιερουσαλημ. Το πολυ πολυ να θεωρουνταν ο Χριστιανισμος αλλη μια φιλοσοφικη ταση η' σχολη, διπλα στον Νεοπλατωνισμο η' τον Στωικισμο. Αλλωστε ειχε και ανταγωνισμο ως θρησκεια: Στην Αιγυπτο λατρευονταν ο Σεραπις και στις βορειες και δυτικες επαρχιες του imperium romanum ο Μιθρας. Στην Ρωμη η Ισιδα ηταν ιδιαιτερα αγαπητη διπλα στην Τριαδα του Καπιτωλιου Juppiter - Juno - Minerva, ενω υπηρχαν και διαφοροι αλλοι ελληνορωμαικοι θεοι (Bacchus, Neptun, Venus, Mars, Diana, Hercules). Στις βορειοαφρικανικες επαρχιες ησαν εξαιρετικα δημοφιλεις οι συγκερασμοι θεων οπως η Tanit-Caelestis και ο Baal-Saturn. Τι μελλον μπορουσε να εχει σε αυτον τον κοσμο το κηρυγμα του Χριστου;
Κι ομως. Μεσω της υποθεσης που τεθηκε στην αρχη του κειμενου, γινεται τωρα κατανοητο, γιατι επρεπε να γινει η θυσια Του. Ο Χριστος επρεπε να βασανιστει και να εξευτελιστει. Επρεπε να πεθανει στον σταυρο για να αναστηθει. Χωρις τον θανατο Του δεν θα υπηρχε η Ανασταση Του. Χωρις την Ανασταση Του δεν θα πιστευαν οι Αποστολοι Του. Εαν δεν Τον πιστευαν, δεν θα αυξανονταν. Ο Λογος Του δεν θα γινονταν γνωστος, δεν θα κερδιζε περισσοτερο κοσμο. Ο Χριστιανισμος εδωσε ελπιδα στην πλειονοτητα των ανθρωπων που ζουσαν στην εποχη της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας και που φυσικα ανηκαν στις κατωτερες ταξεις - αγροτες, μικροεμποροι, τεχνιτες, σκλαβοι. Οι ανθρωποι αυτοι δουλευαν σκληρα για να συντηρησουν τους εαυτους και τις οικογενειες τους. Πληρωναν υπερογκους φορους, υπεφεραν για να επιβιωσουν απο αρρωστιες, πεινα, πολεμους, καταστροφες. Ο Χριστιανισμος τους επεισε να μην απογοητευονται. Αυτη η ζωη ειναι δυσκολη. Στην μετα θανατον ζωη θα ανταμειφθουν.


Donnerstag, 8. April 2010

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XXXIX.

Λαβαμε ενα E-mail του Panos_G (07.04.2010) το οποιο και αναδημοσιευουμε εδω:
Απó έναν ψαγμένο και συνάμα αγανακτισμένο καταναλωτή:

Είμαστε κορόιδα!Μέσα στη κρίση και στα σενάρια πτωχεύουμε δεν πτωχεύουμε, κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος μας και κερδοσκοπούν αισχρά!
Πρόσφατα πήγα να αγοράσω ένα επιπλάκι από την πολυεθνική IKEA. Είχα αγοράσει ήδη ένα πριν κανα χρόνο και πήγα να αγοράσω και ένα δεύτερο. Θυμόμουν ότι το είχα αγοράσει 49 ευρώ. Όταν πήγα να πάρω το δεύτερο η τιμή του ήταν 79 ευρώ!Δηλαδή 61% ακριβότερα!
Τρελάθηκα! Δεν ήταν τα 30 ευρώ που με τρέλαναν αλλά αυτό το 61%! Σκέφτηκα μεσα σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης αυτοί ανεβάζουν τις τιμές τους; Περίεργο!Μπήκα λοιπόν στα sites της IKEA σε όλη την Ευρώπη και τι διαπίστωσα; Οι τιμές ναι μεν αυξήθηκαν... ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και την Κύπρο (λογικά, είναι η ίδια εταιρία)! Δεν φτάνει που έχουμε από τους ποιο χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη, έχουμε και τις πολυεθνικές (και όχι μόνο) να μας δουλεύουν...
Λοιπόν για να μην λέτε ότι σας λέω χαζομάρες, έκανα μια μικρή δειγματοληπτική έρευνα σε προιοντα μαζικής κατάνάλωσης της εν λόγω εταιρείας:Τα συμπεράσματα δικά σας...
Τραπεζάκι LACK (200.114.13) Ελλάδα: Άσπρο: 9,95 Καρυδιά/Σημύδα: 15,00 (καταλογος 2010 σελ. 66) Γαλλία : Όλα 4,95 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!) Ιταλία: 7.99 (Σε μας από 25% - 50% ακριβότερα!) Ιρλανδία: Άσπρο: 5,99 Καρυδιά/Σημύδα: 8,99 (Σε μας από 66% ακριβότερα!) Ισπανία: Όλα 4,99 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!) Πορτογαλία: Όλα 4,99 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!) Γερμανία: Άσπρο 7,99 Καρυδιά/Σημύδα: 9,99 (Σε μας από 25% - 50% ακριβότερα!)
Καναπές διθέσιος KLIPPAN (180χ88) κάλυμμα Lappmon Ελλάδα : 235,00 (καταλογος 2010 σελ. 18) Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία : 199,00 (Σε μας 18% ακριβότερα) Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία : 189,00 (Σε μας 24% ακριβότερα)
Επιπλο Τηλεόρασης Mavas Ελλάδα : 79,00 (καταλογος 2010 σελ. 75) Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία : 69,00-69.90 (Σε μας 14% ακριβότερα) Ιρλανδία: 59,00 (Σε μας 33% ακριβότερα)
Ραφιέρα EXPEDIT 59x39 Λευκή Ελλάδα : 45,00 (καταλογος 2010 σελ. 81) Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία: 19,95 (Σε μας 225% ακριβότερα!)
Συρταριέρα MALM (300.539.21) Ελλάδα: 79,00 (καταλογος 2010 σελ. 157) Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία : 59,00 (Σε μας 33% ακριβότερα!)
Όλες οι τιμές που σας παραθέτω έχουν και τα αντίστοιχα links στα sites των άλλων χωρών για να μην πείτε ότι είμαι υπερβολικός! Και θέτω τα εξής ερωτήματα:
1. Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικοί τιμοκατάλογοι και εμείς είμαστε στον πιο ακριβό τουλάχιστον για την Ευρώπη γιατί; Μήπως γιατί έχουμε τα υψηλότερα εισοδήματα; Μήπως μας περισσεύουν; Γιατί οι τιμές που αγοράζουμε είναι ίδιες με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ναι εκεί το τραπεζάκι κάνει 49ΑΕΔ = 9,5 ευρώ αν και λίγο φτηνότερο) μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο; (Στην Αμερική κάνει 7,99$ = 5,65 ευρώ - είναι φτωχοί αυτοί...)
2. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι είμαστε τόσο κορόιδα, ώστε να μας πουλάνε τα ίδια πράγματα 2 και 3 φορές ακριβότερα; Νομίζουν ότι πουλάνε χάντρες στους ιθαγενείς;
3. Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές; Μπορούμε να σταματήσουμε να ψωνίζουμε από δαύτους κανά τρίμηνο να "στρώσουν χαρακτήρα"; Μπορούμε να τους στείλουμε καμιά 1.000xxx emails διαμαρτυρίας; Να γράψουμε ένα email και να το στείλουμε σε όλους τους γνωστούς μας, απλά για να μάθουν τι θα πει σας "πουλάμε ακόμα φτηνότερα";
Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα μου την δίνει αφάνταστα να με περνάνε για κορόιδο, αλλά όταν με περνάνε για ΤΟΟΟΟΣΟ κοροίδο δεν ξέρω καν πως να αντιδράσω! ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΤΩΡΑ!!!!!!