Samstag, 29. Januar 2011

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ, ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

Τα προσφατα γεγονοτα με την χρηση παρανομα διερχομενων μεταναστων απο καποιους, που κορυφωθηκαν με την καταληψη κτηριου της Νομικης και την προσπαθεια νομιμοποιησης τους, μας κανει να στραφουμε σε μια αλλη χωρα.
Εχουν εκδοθει δυο χαρακτηριστικα βιβλια στη Γερμανια, που σχετιζονται με το θεμα των μεταναστων και την ενταξη τους στην κοινωνια. Ειναι επομενως χρησιμο να γινει αναφορα σε αυτα, ειδικα τωρα, με τον αποηχο των γεγονοτων της Νομικης και διασταυρωνοντας τα με την προ μηνων δηλωση της Καγκελαριου Ανγκελας Μερκελ, οτι η ενταξη των μεταναστων στη Γερμανια, ετσι οπως ειχε σχεδιαστει απο την δεκαετια του '60 και μετα, ειναι αποτυχημενη.

Το πρωτο βιβλιο, ειναι το χρονικο μιας δημοσιογραφου τουρκικης καταγωγης που γεννηθηκε και μεγαλωσε στο Βερολινο. H Güner Yasemin Balci στο "Arab-boy" αναφερεται και σε προσωπικα της βιωματα. Ωστοσο το βιβλιο της δεν ειναι απλως και μονο μια αυτοβιογραφια, ουτε ομως μυθιστορημα. Απο την αλλη μερια, δεν ειναι ουτε δημοσιογραφικο χρονικο. Αλλα συνδυαζει ολα αυτα τα ειδη μαζι.
Η συγγραφεας, περιγραφει το συστημα που κυριαρχησε στη Γερμανια ως προς την προνοια για τους μεταναστες: Οι γονεις της ηρθαν στα τελη της δεκαετιας του 1960, οπως πολλοι αλλοι μεταναστες, για να εργαστουν. Η Γερμανια ειχε υπογραψει συμβολαια με διαφορες χωρες, ζητωντας εργατικα χερια για τις βιομηχανιες της. Αν και δεν αναφεροταν αμεσα, η προοπτικη ηταν, οτι καποτε οι μεταναστες θα επεστρεφαν στις πατριδες τους. Τα πραγματα ομως δεν εξελιχθηκαν ετσι, οπως θα ηθελαν οι αρχες. Οι περισσοτεροι απο τους Τουρκους, Ιταλους και Ελληνες που πηγαν για να δουλεψουν, εμειναν στη Γερμανια. Εκαναν οικογενειες και ανοιξαν σπιτικα. Αρκετοι απο αυτους επιζητουσαν την επαφη με Γερμανους και αλλους λαους και ενθαρρυναν τα παιδια τους να μαθουν τη γλωσσα της νεας τους πατριδας και να συναναστρεφονται τους γερμανους συνομηλικους τους. Σε αυτη την κατηγορια ανηκε και η οικογενεια της συγγραφεως. Υπαρχαν ομως και αλλοι, οι οποιοι, ειτε αδιαφορουσαν, ειτε το εβλεπαν ως ντροπη και μιασμα να εχουν επαφες με Γερμανους. Σε αυτους που σκεφονταν ετσι, κυριως για θρησκευτικους λογους, ανηκουν κυριως μουσουλμανοι.
Οι ιδιοι οι Γερμανοι ηταν καχυποπτοι με τους ξενους. Υπηρχαν ωστοσο και καποιοι, οι οποιοι ειχαν επαφες μαζι τους. Σε πολλα σχολεια δημιουργηθηκαν ειδικες ταξεις εκμαθησης γερμανικων για αλλοδαπους, καθοτι ειναι δυσκολη γλωσσα, και τα παιδια απο Τουρκια, Ελλαδα κ.α. χωρες θα επρεπε να ξεκινησουν σε προκαταρκτικα τμηματα, προκειμενου να φτασουν στο ιδιο επιπεδο με τα γερμανοπουλα. Αυτο ειχε και τα θετικα του, και τα αρνητικα του. Στα τελευταια ανηκει ο παραγκωνισμος που ενιωθαν τα παιδια των ειδικων αυτων τμηματων, η αποξενωση τους απο το παιχνιδι και κοινες δραστηριοτητες απο τα γερμανοπουλα, λογω μη επαρκους γνωσης της γερμανικης γλωσσας. Οι δασκαλοι απο την πλευρα τους αδιαφορουσαν.
Ετσι, δεν ειναι τυχαιο οτι, αφου καποιοι απο τους Gastarbeiter ειτε αδιαφορουσαν, ειτε ενιωθαν παραγκωνισμενοι απο την κοινωνια, το ιδιο θα ενιωθαν και τα παιδια τους. Και επειδη ως γνωστον, οι νεοι αποζητουν την αναγνωριση απο τους γυρω τους, αφου δεν μπουρουν να την εχουν απο τους Γερμανους που θελουν, θα την εχουν απο τους συμπατριωτες τους. Επομενο λοιπον ηταν, να σχηματιστουν οι πρωτες συμμοριες αποτελουμενες απο Τουρκους, Μαροκκινους, Πολωνους κ. α. μειονοτητες, που εκαναν κοπανες απο τα σχολεια, τριγυριζαν στους δρομους, συχναζαν στα μπιλιαρδαδικα και τα γυμναστηρια. Τα Σαββατοβραδα συναγωνιζονταν ποιος εχει το καλυτερο ντυσιμο και κουρεμα, ποιος ειναι ο πιο κουλ. Ξενυχτουσαν στις ντισκοτεκες, μπλεκαν σε μαχες στους δρομους, κλεβαν και χτυπαγαν περαστικους. Καποιοι απο αυτους τους νεους, παρασυρονταν απο το ευκολο χρημα και κατεληγαν να πουλανε ναρκωτικα. Κοντα σ' αυτους, οι ελαχιστοι Γερμανοι φιλοι τους, απογονοι των παιδιων της γενιας του '68. Οι γονεις τους ζουσαν ακομα και μετα την δεκαετια του 1980 στο κλιμα εκεινης της εποχης, που περιελαμβανε αυφθονο αλκοολ, ναρκωτικα, σεξ με διαφορετικους παρτενερ. Τα παιδια τους, παιδια διαζευγμενων γονιων, με χιλια δυο προβληματα, δυσκολευονται να προσαρμοστουν στις επιταγες της γερμανικης κοινωνιας.
Αυτη ειναι η κατασταση πισω απο την κουρτινα των γκεττο που παρουσιαζει η Balci. Μεσω της ιστοριας του Rashid, που αποζητα την αναγνωριση. Οι γονεις του αδιαφορουν, η γερμανικη κοινωνια αδιαφορει, οι γειτονες το ιδιο. Γι' αυτο ειδωλοποιει τον μεγαλο του αδελφο που μπαινοβγαινει στις φυλακες και γινεται και αυτος αρχηγος συμμοριας στη γειτονια του. Κατεβαινει στους δρομους και πουλαει ναρκωτικα, μεχρι να καταληξει στη φυλακη με την σειρα του.


Σε αλλο μηκος κυματος το νεο βιβλιο του αμφισημου Thilo Sarazzin. Μεσα απο πολυπλοκες μαθηματικες εξισωσεις, διαγραμματα και στατιστικες αμφιβολου σοβαροτητας, ο συγγραφεας διατεινεται, οτι οχι μονο η επιμονη των κατα πλειοψηφια μουσουλμανων μεταναστων στην Γερμανια αρνειται να προσαρμοστει στις αναγκες της κοινωνιας που τους φιλοξενει, αλλα οτι και η προελευση των μεταναστων αυτων απο κατωτερες ταξεις, εχει παει πισω την γερμανικη κοινωνια. Με απλα λογια, η γερμανικη κοινωνια, ο γερμανικος πολιτισμος του Γκαιτε και του Σιλλερ, κινδυνευει τα επομενα χρονια - παντα κατα τον Sarazzin - να ... αποβλακωθει, εξ αιτιας του χαμηλου πολιτιστικου επιπεδου των μεταναστων!
Ισως καποιος θα επρεπε να υπενθυμισει στον κυριο για το ποσο υπευθυνη ειναι η γερμανικη τηλεοραση με τα προγραμματα της για την αποβλακωση της κοινωνιας, απο τους μεταναστες...

Αυτη την κατασταση επιφυλασσει το κρατος για τους πολιτες του και τους μεταναστες;
Η ελληνικη κοινωνια θα πρεπει να λαβει υποψιν της και να παραδειγματιστει απο τα παθηματα της αντιστοιχης της γερμανικης. Και απο τα συμπερασματα που προκυπτουν απο τα δυο τοσο διαφορετικα αυτα βιβλια. Πρεπει οπωσδηποτε να τεθει και να εφαρμοστει στην πραξη το ερωτημα, τι ειδους κοινωνια θελουμε να διαμορφωσουμε για τους αυριανους πολιτες μας. Αυτο που προς το παρον υπαρχει, ειναι ενα μπαχαλο. Δεν υπαρχει μεταναστευτικη πολιτικη. Οι ιδιοι Ελληνες εχουν φτασει στα ορια τους. Η λαθρομεταναστευση οργιαζει, ακριβως οπως η ακριβεια και η εγκληματικοτητα. Ουτε και για τους ηδη νομιμους μετανστες δεν υπαρχει μεριμνα.
Και το κρατος και η κοινωνια πρεπει να αποφασισουν τι θελουν για το καλο των πολιτων. Δεν πρεπει κανεις να εχει την καταληξη που δειχνει η τελευταια φωτογραφια.






Freitag, 28. Januar 2011

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ.

Κι ομως, δεν ειχε σκοπο να αναφερθει και αυτος στο θεμα. Πολλοι αλλωστε εχουν εκφρασει την αποψη τους στα τεκταινομενα της τρεχουσης εβδομαδας που επισκιασαν ολα τα υπολοιπα στην χωρα.

Ενω λοιπον οι λαοι της Αλβανιας και της Αιγυπτου ξεσηκωνονται, επαναστατουν εναντια στα απολυταρχικα καθεστωτα που τους καταδυναστευουν, στις αρχες της εβδομαδας ενα πλοιο με κατι λιγοτερο απο 300 μεταναστες, επλεε απο την Κρητη προς την Αθηνα. Υπο την συνοδεια κομματικων παραταξεων, οι ανθρωποι αυτοι εγκατασταθηκαν σε κτηριο της Νομικης Σχολης επι της οδου Σολωνος, το οποιο δεν χρησιμοποιειται, και απειλουν οτι θα προχωρησουν σε απεργια πεινας, εαν δεν εισακουσθουν. Ζητουν δε να αναγνωριστουν τα δικαιωματα τους και να αποκτησουν ολοι τους τα απαραιτητα διαδικαστικα, ωστε να νομιμοποιηθουν. Δηλαδη να αποκτησουν την ελληνικη υπηκοοτητα/ ιθαγενεια.
Τιθεται βεβαια το ερωτημα, απο που κι ως που θα καταστει αυτο δυνατον, δεδομενων των ρυθμων χελωνας του ελληνικου γραφειοκρατικου συστηματος απο την μια, αλλα και απο την ελλειψη εγγραφων εκ μερους των μεταναστων απο την αλλη. Σε αρθρο της εφημεριδας "Ελευθεροτυπια" που κυκλοφορησε σημερα, αναφερεται μεταξυ αλλων, οτι πολλοι απο αυτους τους ανθρωπους δεν θελουν να δηλωσουν την χωρα καταγωγης τους. Γιατι;
Επισης, για αλλη μια φορα, διαβαζει κανεις περιεργες ιστοριες για τρομερα ποσα. Καποιος Αλγερινος π.χ. φερεται να ταξιδεψε αεροπορικως προς την Τουρκια, αφου ο πατερας του πουλησε ενα οικοπεδο. Απο την Τουρκια εφυγε με κατευθυνση τα συνορα της Ελλαδος, αφου πληρωσε καποιον γυρω στα 3.000 ευρω... Αν ακολουθουσε την νομιμη οδο, δεν θα χρειαζονταν να ξοδεψει τοσα πολλα.
Δινεται η εντυπωση, οτι οι ανθρωποι αυτοι, για οποιους λογους και να ειναι, βρισκονται παρανομα εδω. Και οσο να 'ναι, οι απαιτησεις τους για "νομιμοποιηση εδω και τωρα, αλλιως απεργια πεινας" ειναι εκβιαστικες. Κανενας υπο αυτο το καθεστως δεν εχει το δικαιωμα να συμπεριφερεται ετσι. Ωστοσο οι παρανομοι αυτοι μεταναστες αποτελουν την κορυφη του παγοβουνου και μονο. Υπευθυνοι ειναι ολοι οσοι τους πουλησαν το παραμυθι για την Ελλαδα ως "Νεα Γη της Επαγγελιας". Οσοι τους περνουν απεναντι εναντι υψηλου αντιτιμου. Ολοι αυτοι, οι οποιοι οργανωσαν την "κρουαζιερα" απο την Κρητη στην Αθηνα. Και φυσικα, οσοι παιζουν πινγκ πονγκ στις πλατες τριτων, με το να μην αποδεχονται τις ευθυνες τους. Αρχης γενομενης απο το περιφημο πανεπιστημιακο ασυλο.
Ο πρυτανης θεωρησε οτι οι μεταναστες καταπατουν το ασυλο, με το να διαμενουν σε χωρο της Σχολης. Ασχετως, εαν ο χωρος αυτος δεν χρησιμοποιουνταν ετσι κι αλλιως. Αλλα επειδη δεν θελει να λερωσει τη φωλια του, δεν ειδοποιει την Αστυνομια, αλλα τον Υπουργο Προστασιας του Πολιτη. Αυτος παλι, απευθυνεται στην κυβερνηση κτλ. Δημοσιογραφοι και απλοι πολιτες καταδικασαν το παιχνιδακι αυτο της κολοκυθιας μεταξυ των παραγοντων. Η συνεχεια βεβαια ειναι γνωστη.
Σημερα τα ξημερωματα οι παρανομοι μεταναστες εφυγαν για να μεινουν σε καποιο αδειο κτηριο της Πατησιων. Εκει κοντα στο Πολυτεχνειο, που μαζευονται οι ναρκομανεις και οι νταβατζηδες. Μηπως καποιοι σκεφτονται, οτι οι υπαρχουσες ομαδες χρειαζονται ενισχυσεις; Γιατι πολυ δυσκολα μπορει κανεις να ξεφυγει απο τετοιες καταστασεις.
Τελικα ποιος ηταν ο σκοπος του ολου εγχειρηματος; Η καταργηση του παν/κου ασυλου, οπως υποθετουν καποιοι, δια της προκλητικης παρουσιας παρανομα εισερχομενων; Εδω δεν πληγηκε ο θεσμος απο τους καθε λογης μπαχαλακιδες που μπαινουν σε κτηρια και τα κανουν "καλοκαιρινα". Χρειαζονταν καποιες μικροκομματικες ομαδες καινουργιους ψηφοφορους; Ισως και να τους χρειαστουν, αφου οι Ελληνες ψηφοφοροι, βλεποντας αυτα τα πραγματα, τους γυριζουν την πλατη. Αν ποτε οι καινουργιοι τους καταφερουν να αποκτησουν το δικαιωμα ψηφου. Θελουν να εκβιασουν καταστασεις και να δημιουργησουν αναμπουμπουλα; Οπως τοτε, με τις προσευχες των μουσουλμανων στα Προπυλαια (βλ. σχετικο κειμενο εντ.); Αυτο που καταφεραν ειναι να στρεψουν την κοινη γνωμη, οχι μονο εναντιον τους, αλλα και εναντιον των μεταναστων, οπως φαινεται και απο τα σχολια πολλων αναγνωστων σε ηλεκτρονικες εκδοσεις εφημεριδων.
Ο κοσμος εχει απυηδυσει. Δεν του φτανουν τα προβληματα του με Τροικες, ΔΝΤ, ακριβεια, μειωσεις μισθων/ συνταξεων, αυξησεις φορων, ανεργια η' δουλειες με συμβασεις, εχει και την μαζικη εισροη παρανομα διερχομενων, οι οποιοι, μην εχοντας δυνατοτητα εργασιας, στην απελπισια τους επιδιδονται σε ληστειες και φονους. Ποτε θα τα καταλαβουν αυτα τα πραγματα οι πολιτικοι της χωρας; Ποτε θα επικοινωνησουν πραγματικα με τον κοσμο; Ποτε θα αναλαβουν επιτελους τις ευθυνες τους και θα σταματησουν να παιζουν παιχνιδακια;


Samstag, 22. Januar 2011

ΝΤΟΜΙΝΟ.

Και μετα την Τυνησια τι γινεται; Ποιος εχει σειρα; Τις τελευταιες εβδομαδες αυτοπυρποληθηκαν ανθρωποι σε Μαροκο και Αιγυπτο. Εδω και λιγες μερες υπαρχουν επεισοδια στην Αλβανια με ελαχιστους προς το παρον νεκρους και τραυματιες. Η εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ με το κατωθι κολλαζ που δημοσιευσε μεσοβδομαδα, βλεπει καραμπολα κοινωνικων επαναστασεων στη νοτια Μεσογειο, και πιο συγκεκριμενα, στην βορειο Αφρικη και τις λεβαντινικες χωρες. Στις περιοχες δηλαδη που κυριαρχει η ισλαμικη κουλτουρα και διεπονται απο απολυταρχικα καθεστωτα (περιορισμενη εκφραση ελευθεριων, ηγετες που βρισκονται εφ' ορου ζωης στην εξουσια, μηδαμινη αντιπολιτευση, στημενες εκλογες κτλ.)...



Freitag, 21. Januar 2011

ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ.

Απο την μια, το μικρο αγαλμα που στηθηκε στο ενυδρειο του Ομπερχαουζεν για τον Παυλο το χταποδι, που λενε οτι μαντευε τους νικητες του Μουντιαλ του περασμενου Ιουνιου... Το χταποδι πεθανε πριν απο λιγους μηνες. Αγαλμα του εχει στηθει και στην Ισπανια.


Απο την αλλη, το αγαλμα για τον Κωνσταντινο Καραμανλη στη Θεσσαλονικη. Τον επονομαζομενο και "εθναρχη". Υπηρξε πρωθυπουργος και προεδρος της Δημοκρατιας.
Αναμεσα στην προσφορα του για την χωρα ξεχωριζει ο εκμοντερνισμος της πρωτευουσας και αλλων μεγαλουπολεων, δια της αναρχης δομησης πολυκατοικιων και του ξηλωματος των τραμ. Φιλοδοξος και ισχυρογνωμων, οποτε δεν γινοταν το δικο του, επαιρνε το καπελακι του και εφευγε. Οπως εκανε λιγο πριν τα μεσα της δεκαετιας του 1960, σε μια απο τις τελευταιες του συγκρουσεις με το παλατι. Με ονομα διαβατηριου "Τριανταφυλλιδης", ταξιδευει στο Παρισι και επιστρεφει το 1974, οταν το τουρκικο σχεδιο "Αττιλας" εχει ηδη καταλαβει το 37% της Κυπρου. Δεν μπορουσε να κανει κατι, διοτι η Κυπρος "κειται μακρυαν". Η ΕΟΚ ευτυχως οχι, γι' αυτο και μας εβαλε μεσα, αλλα μας ξαναβγαλε. Ξαναμπηκαμε ομως το 1981.

Στις αρχες της δεκαετιας του '80 τον εκαναν Προεδρο της Δημοκρατιας. Ηθελε και δευτερη φορα, αλλα ο Ανδρεας Παπανδρεου επελεξε τον Σαρτζετακη. Τοτε θυμωσε ο Καραμανλης και στα απομνημονευματα του, που εκδωθηκαν λιγα χρονια μετα τον θανατο και των δυο, αποκαλει τον Ανδρεα "απατεωνα". Επι Μητσοτακη, κατεφερε να ξαναεκλεγει Προεδρος και περνουσε τον καιρο του παιζοντας γκολφ και πετωντας με ελικοπτερο στη Μυκονο για διακοπες.
ο Σερραιος πολιτικος δεν παρελειψε, σαν Ελλην που ειναι, να τακτοποιησει και την οικογενεια του. Οι συγγενεις του εχουν εφοπλιστικες εταιρειες, ενας εκ των αδελφων του, ο Αχιλλεας, εγινε βουλευτης. Δυο ανηψιοι του, χρηματισαν αργοτερα επισης ως βουλευτες, ενας εκ των οποιων, συνονοματος του, εγινε προεδρος του κομματος που ειχε ιδρυσει εκεινος, της "Νεας Δημοκρατιας". Αργοτερα δε, ο ανηψιος εγινε και πρωθυπουργος, αλλα τα πηγε χειροτερα απο τον θειο.
Τον Καραμανλη Α' τον θυμομαστε κυριως απο τα πλουσια φρυδια του, που σκεπαζαν τα ματια του, την ομιλια του, λογω της μασελας, ειδικα δε της επικλησης "Θοδωρε!", και τις επιτυχιες του στο γκολφ.
ΕΛπιζουμε ωστοσο να βαστηξει περισσοτερο η αναμνηση του Πωλ του χταποδιου...



Donnerstag, 20. Januar 2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ LII.

Παραγράφονται τα αδικήματα για το Βατοπέδι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011, στην εφημεριδα TA NEA
(Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2011 16:51)

Με ψήφους 5-0 το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι τα αδικήματα για τα οποία έχουν παραπεμφθεί οι Π. Δούκας, Απ. Κοντός και Ευ. Μπασιάκος, για την υπόθεση του Βατοπεδίου είναι παραγεγραμμένα. Κατά συνέπεια, η υπόθεση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Με ψήφους 3-2 αποφασίσθηκε ότι η δικογραφία για τους συμμετόχους, τα μη πολιτικά προσωπα, πρέπει να επιστραφεί σε ειδικό εφέτη-ανακριτή. Υπενθυμίζεται ότι στη μυστική ψηφοφορία που είχε γίνει το Νοέμβριο στη Βουλή στο Δικαστικό Συμβούλιο είχαν παραπεμφθεί οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας. Η κατηγορία αφορούσε αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού. Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν ειχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.
...........................................................
Σ. Σ.: Η ελληνικη... "Δικαιοσυνη" επιτελεσε για αλλη μια φορα το θεαρεστον εργον της... Συγχαρητηρια, καλα κρασα και εις υγειαν των κοροιδων!

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ...

Η ειδηση θα χαροποιησει τους λατρεις του γνωστου βιβλιου του Ιουλιου Βερν "ταξιδι στο κεντρο της γης" - και οχι μονο αυτους. Αλλα και ολους οσους αγαπουν την φυση, τα ταξιδια, την επιστημη της σπηλαιολογιας, την φωτογραφια.
Μολονοτι ανακαλυφτηκε το 1991, τον Απριλιο του 2009 εγινε εντουτοις γνωστο στο ευρυ κοινο, οταν βρετανοι σπηλαιολογοι αποφασισαν να εξερευνησουν το σπηλαιο Hang Son Doong στα συνορα του Βιετναμ με το Λαος. Η εξερευνηση του διεκοπηκε, λογω κλιματικων συνθηκων, για να συνεχιστει παλι τον Νοεμβριο του 2010 ως τον Απριλιο του τρεχοντος ετους. Περα απ' αυτο το χρονικο διαστημα, το σπηλαιο πλημμυριζει και διακυβευονται ζωες.
Προς το παρον εχει γινει γνωστο οτι το σπηλαιο αυτο εχει μηκος πανω απο 5 χλμ., υψος γυρω στα 200 μ. και πλατος καπου 150 μ. Θεωρειται πλεον το μεγαλυτερο σπηλαιο του κοσμου και εχει πολλα ακομα μυστικα να φανερωσει.
Οι φωτογραφιες του Carsten Peter απο το νεο τευχος του National Geographic Magazine δειχνουν την ομορφια της φυσης σε ολος της το μεγαλειο. Ειναι δυσκολο να περιγραφει με λογια. Γι' αυτο αφηνουμε τις κατωθι φωτογραφιες να μιλησουν για αυτο:








Το φυσικο καλλος του σκηνικου του σπηλαιου συγκρινεται με τα αντιστοιχα των σπηλαιων του Μεξικου, αλλα και των δικων μας, της Μελλισανης στην Κεφαλλονια και του Διρου στη Λακωνια.








Sonntag, 16. Januar 2011

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΛΕΝΙΟΥΜ.

Εχοντας μολις μπει στον πρωτο χρονο της δευτερης δεκαετιας της δευτερης χιλιετηριδας μ. Χ.... Και ασυναισθητα, το μυαλο παει σε ενα εργο κλασικο και στον πρωταγωνιστη του....
Ενα ποιημα επικο, που ξεκινησε ως τραγουδι για να καταγραφει αργοτερα. Ενα απο τα αρχαιοτερα αριστουργηματα της παγκοσμιας λογοτεχνιας. Η Οδυσσεια, που αποδιδεται στον Ομηρο. Επτα πολεις της αρχαιας Ελλαδος διεκδικουν το προνομιο να καταγεται απο αυτες ο ποιητης, που οι μεταγενεστερες παραδοσεις τον θελουν τυφλο. Ποτε ακριβως εζησε, δεν ειναι γνωστο. Τον 8ο αι. π. Χ. λενε. Και εκει περιπου αποδιδουν την πλοκη της Οδυσσειας. Στην αυγη της πρωτης χιλιετηριδας π. Χ.

Εχουν περασει 20 χρονια απο την αλωση της Τροιας. Οι πρωταγωνιστες του πολεμου επιστρεφουν στις πατριδες τους μετα απο χρονια. Τα πραγματα ομως δεν ειναι οπως πριν. Η παρακμη και η σηψη εχουν κυριεψει τα αλλοτινα πανισχυρα βασιλεια των Αχαιων ηγεμονων. Στις Μυκηνες, το ισχυροτερο και πλουσιοτερο εξ αυτων, εχει επελθει κενο εξουσιας, αφοτου η βασιλισσα Κλυταιμνηστρα, σε συνεργασια με τον μνηστηρα της Αιγισθο, δολοφονησε τον βασιλια Αγαμεμνωνα, τον επικεφαλης της τρωικης εκστρατειας.
Ενας εκ των βασιλεων αυτων, δεν επεστρεψε στην πατριδα του. Δεν υπαρχουν νεα του. Αυτος ειναι ο κυριος πρωταγωνιστης του επους. Ο Οδυσσεας, βασιλιας της Ιθακης, στο Ιονιο Πελαγος της Δυτικης Ελλαδος. Στο ανακτορο του εχουν μαζευτει εδω και χρονια καμια εκατονταρια αριστοκρατες που τρωγοπινουν το βιος του και περιμενουν να διαλεξει η συζυγος του, η βασιλισσα Πηνελοπη τον νεο της παρτενερ για να κυριαρχησει στην Ιθακη. Αυτη ομως, σαν ομηρικο αντισταθμισμα στην Ελενη και την Κλυταιμνηστρα, αρνειται. Ειναι σιγουρη οτι ο Οδυσσεας, ο νομιμος συζυγος της και βασιλιας της Ιθακης, θα επιστρεψει στο σπιτικο του. Ο γιος τους Τηλεμαχος ειναι πολυ νεος και δυστυχως ανισχυρος για να τα βγαλει περα μονος του εναντια στους μνηστηρες.
Δεν ειναι πολυ σαφες, εαν υπαρχει κατι περα απο συζυγικο καθηκον, ιδεωδες της εποχης, που αναγκαζει την Πηνελοπη να συμπεριφερθει κατ' αυτον τον τροπο. Η' μηπως υπαρχει κατι περισσοτερο; Μηπως πριν απο 20 χρονια, ο Οδυσσεας εδειξε οτι ειναι διαφορετικος ανδρας απο ολους τους αλλους και στον τομεα; Μηπως ηταν ευγενικος και τρυφερος εραστης στην Πηνελοπη; Μηπως υπηρξε αμοιβαιος ερωτας μεταξυ τους και οχι γαμος απο συμφερον, γι' αυτο και αυτη η συναισθηματικη ελξη μεταξυ των; (Ας υποτεθει οτι η Πηνελοπη ηταν μεταξυ 16 και 18 χρονων οταν παντρευτηκε τον Οδυσσεα. Ας υποτεθει οτι και αυτος ηταν τοτε ανω των 21 χρονων. 20 χρονια ειναι πολλα και σε δυσκολες συνθηκες, οπως πρεπει να ηταν τοτε, ο ανθρωπος γερνα εμφανισιακα πιο γρηγορα απο τον σημερινο. Ωστοσο ο ποιητης δινει την εντυπωση, οτι και οι δυο τους ηταν καλοδιατηρημενοι και σε καλη φυσικη κατασταση. Η ομορφια της Πηνελοπης εξειρεται τοσο, οσο και η πιστη της. Ο δε Οδυσσεας ειναι γυμνασμενος και δυνατος στο σωμα, οχι μονο στο μυαλο.)
Ο κοσμος της Οδυσσειας του Ομηρου ειναι πολυ διαφορετικος απο αυτον της Ιλιαδας. Εαν οντως αντανακλαται η εποχη του Σιδηρου στο πρωτο επος, αυτη πρεπει να ηταν μια σκληρη εποχη για τον ανθρωπο. Υπαρχουν σκηνες που δειχνουν βασιλισσες να ασχολουνται με χειρωνακτικες εργασιες. Αλλες, οπου φαινεται ποσο ευκολα μπορει να αλλαξει η τυχη του ανθρωπου απο την μια στιγμη στην αλλη. Ο Ευμαιος, ο χοιροβοσκος του Οδυσσεα, ηταν καποτε βασιλοπουλο σε καποιο βασιλειο μικρου νησιου του Αιγαιου. Επειτα απο εισβολη πειρατων, πιαστηκε σκλαβος και μετα απο περιπετειες, βρεθηκε να φυλαει ζωα στην Ιθακη. Δεν διεκδικησε ποτε το βασιλειο του πισω. Στην εποχη του Ομηρου πρεπει να πολεμησεις για να αποκτησεις κατι. Ετσι και ο Οδυσσεας, για να επανακτησει την εξουσια του απο τους μνηστηρες. Μυστηριο επισης, γιατι ο πατερας του Λαερτης δεν λειτουργησε ως αντικαταστατης του κατα την απουσια του η' γιατι δεν μαζεψε τους πιστους φιλους και οπαδους του Οδυσσεα, μολις φανηκαν οι προθεσεις των μνηστηρων.
Ενα απο τα βασικα σημεια διαφορας μεταξυ Ιλιαδας και Οδυσσειας, ειναι η σταση του ιδιου του Οδυσσεα. Και στα δυο επη, αν και κυριως στην Οδυσσσεια φυσικα, φαινεται απο τι παστα ειναι καμωμενος. Η Ιλιαδα ειναι ενα εργο, στο οποιο εξαιρεται η πολεμικη αρετη. Ηρωας ειναι ο πολεμιστης, οπως ο Αχιλλεας, ο καλυτερος των Αχαιων. Στην Οδυσσεια ομως, μετραει η επιβιωση σε αλλα πεδια, οπου οι μυες και τα ξιφη δεν μπορουν να κανουν πολλα. Εδω εγκειται λοιπον το προσον του Οδυσσεα. Στο προοιμιο της Οδυσσειας αποκαλειται "πολυτροπος", πολυμηχανος, που γνωρισε ξενα μερη, ηθη και εθιμα, ανθρωπους. Και για να επιβιωσει απο κινδυνους, επρεπε να βασιστει στο μυαλο του.
Το χαρακτηριστικοτερο παραδειγμα, ειναι φυσικα η συναντηση με τον Κυκλωπα Πολυφημο, παρηκμασμενο σπερμα μιας θεικης φυλης, που καποτε πολεμησε με τους Ολυμπιους εναντιον των Τιτανων. Τωρα ζει σε σπηλιες και τρεφεται με ανθρωπινες σαρκες, αν και φτιαχνει τυρι απο τα αιγοπροβατα που φυλαει. Ο Οδυσσεας και οι συντροφοι του ειναι αιχμαλωτοι. Ο Κυκλωπας εχει φραξει την σπηλια με μια πετρα τεραστια. Αν τον σκοτωσουν, δεν θα μπορεσουν να φυγουν, γιατι δεν ειναι αρκετα δυνατοι για να μετακινησουν την πετρα. Τι να κανουν λοιπον;
Στην κρισιμη στιγμη το μυαλο του Οδυσσεα αρχιζει και παιρνει στροφες. Οι συντροφοι του εχουν μαζεψει κατι τσαμπια και τα εχουν αφησει στη σπηλια. Τα λιωνουν και κανουν κρασι απο αυτα. Ο Οδυσσεας, συστηνομενος ως "Κανενας" (Ουτις) στον Κυκλωπα, του δινει κρασι να δοκιμασει. Ο Πολυφημος πινει και πινει. Μεθαει, καθως δεν ειναι συνηθισμενος στο κρασι και αποκοιμαται. Ευθυς ο Οδυσσεας προσταζει τους συντροφους του να ακονισουν την ακρη ενος ξυλου στην σπηλια μεχρι να γινει μυτερο και να το βαλουν στην φωτια. Στην καταλληλη στιγμη το παιρνουν, το σηκωνουν και το εμβολιζουν στο ματι του Κυκλωπα. Μανιασμενος εκεινος απο τον πονο που του προκαλεσε το καυτο σουβλι, τρεχει προς την εξοδο της σπηλιας, ζητωντας βοηθεια απο τ' αδελφια του. Με μια απλη κινηση παραμεριζει τον βραχο που την εφρασσε. Αυτην την κινηση περιμενε και ο Οδυσσεας, ο οποιος δινει εντολη στους συντροφους του να ελευθερωσουν τα μεγαλοσωμα προβατα του Κυκλωπα απο το μαντρι τους και να κρεμαστουν απο κατω τους. Ετσι ο Κυκλωπας αντιλαμβανεται μεν τα προβατα που βγαινουν εξω, αλλα τυφλος οπως ειναι, δεν μπορει να βρει τους Ελληνες ψηλαφωντας τις ραχες των ζωων του. Το αποκορυφωμα του θριαμβου του πολυμηχανου Οδυσσεα ερχεται απο τους υπολοιπους Κυκλωπες, οι οποιοι κοροιδευουν τον αδελφο τους Πολυφημο οταν τους αποκαλυπτει οτι τον τυφλωσε ο...Κανενας!
Και ομως αυτη η στιγμη θριαμβου, κραταει λιγο. Ο ιδιος αυτος Οδυσσεας, ο οποιος εδειξε ψυχραιμια σε στιγμες κινδυνου, ειναι τοσο πολυ κυριευμενος απο τα αισθηματα του, που κανει το λαθος να ξεπερασει τα ορια που εθεσαν οι θεοι. Επαιρεται για τον εαυτο του και γελαει με τον ανημπορο πλεον Κυκλωπα. Ετσι του αποκαλυπτει το πραγματικο του ονομα. Και στην ελληνικη μυθολογια, οταν ο ανθρωπος επαιρεται, επερχεται η νεμεσις, η τιμωρια του. Ο Πολυφημος τυχαινει να ειναι γιος του Ποσειδωνα, θεου των θαλασσων. Αυτος ακουει τον τυφλο γιο του να τον παρακαλει να τιμωρησει τον Οδυσσεα. Και ομοιως πραττει. Εχει δε προηγουμενα με τον βασιλια της Ιθακης, καθως ο Οδυσσεας ειναι εκεινος που με τεχνασμα κυριευσε, μετα απο δεκαετη πολιορκια, την Τροια, τα τειχη της οποιας ειχε κτισει ο Ποσειδωνας. Ετσι, ο Οδυσσεας καταδικαζει το πληρωμα του και τον εαυτο του να θαλασσοδερνεται για αλλα 10 χρονια στις θαλασσες.
Σ' αυτο το χρονικο διαστημα, θα αντιμετωπισει τερατα, οπως οι Λαιστρυγονες, οι Σειρηνες, η Σκυλλα και η Χαρυβδις. Θα δει τον πειρασμο στα προσωπα και τα κορμια πανωριων θεων, οπως η μαγισσα Κιρκη και η Καλυψω. Θα κατεβει στον Κατω Κοσμο, για να ρωτησει το πνευμα του μαντη Τειρεσια τον δρομο για την Ιθακη. Εκει θα πληροφορηθει και το τι παιζεται στο σπιτικο του και θα βιαστει ακομα περισσοτερο. Καποια λαθη των συντροφων του, οπως η σφαγη των βοδιων του Ηλιου (ειχαν κανει παρομοιες ενεργειες και παλιοτερα, οταν ανοιξαν κρυφα τον ασκο που τους ειχε χαρισει ο Αιολος και απελευθερωσαν ολους τους ανεμους, προκαλωντας θαλασσοταραχη που τους εριξε σε αγνωστα νερα) θα τον βγαλουν εκτος πορειας και παλι. Στο τελος θα καταληξει μονος επιζων, ναυαγος στο ειδυλλιακο και γειτονευων με την Ιθακη νησι των Φαιακων.
Εχοντας εν γνωσι του την κατασταση που επικρατει στο αρχοντικο του, ο Οδυσσεας καταστρωνει το τελευταιο του σχεδιο: Πως θα ξεφορτωθει τους μνηστηρες. Αν εμφανιστει ως Οδυσσεας, θα τον σκοτωσουν. Οποτε πρεπει να παει μεταμφιεσμενος. Εχοντας πλεον πληρωσει για την παρησσια του εναντι του Ποσειδωνα, ο βασιλιας Οδυσσεας εμφανιζεται ως ζητιανος στο ανακτορο της Ιθακης. Θα ξεκινησει απο πολυ χαμηλα για να διεκδικησει το βιος του. Στο παλατι θα ανεχτει τις προσβολες και τα πειραγματα των καλομαθημενων μνηστηρων. Συμπαραστατης του, η θεα της σοφιας Αθηνα. Βοηθος του, ο χοιροβοσκος Ευμαιος.
Η θεα μεταμφιεσμενη, πειθει την πιστη Πηνελοπη να δοκιμασει τους ανυπομονους μνηστηρες. Οποιος τεντωσει το κυνηγετικο τοξο του Οδυσσεα και περασει ενα βελος αναμεσα απο 12 τσεκουρια, αυτος θα την παντρευτει και θα γινει ο νεος βασιλιας της Ιθακης. Ο ενας μετα τον αλλον, οι μνηστηρες δοκιμαζουν. Ολοι τους αποτυγχανουν. Ειπαμε, η Οδυσσεια δεν ειναι ενα εργο, στο οποιο πρωταγωνιστουν οι μπρατσαραδες, αλλα οι ευφυεις. Βεβαια υπαρχουν και εξαιρεσεις. Ο Οδυσσεας παλευει και νικαει τον πρωταθλητη των Φαιακων και ερχομενος στο παλατι του ως ζητιανος, βγαζει νοκ αουτ εναν αλλον ζητιανο που εχει τα μισα του χρονια, επειδη ο τελευταιος φοβηθηκε οτι θα του 'τρωγε το μεροκαματο.
Αφου και ο τελευταιος μυωδης μνηστηρας απετυχε να τεντωσει την χορδη του τοξου, ο ζητιανος Οδυσσεας ζητει δειλα να του επιτρεψουν να δοκιμασει. Κατω απο γιουχαισματα και βρισιες, παραλαμβανει το οπλο στα χερια του. Με απλες κινησεις, περναει την χορδη. Τεντωνει το τοξο, σημαδευει και το βελος περναει μεσα απο τα 12 τσεκουρια! Πως ακριβως ηταν παρεταγμενα και με ποιο κολπο καταφερε ο Οδυσσεας να τεντωσει το τοξο, δεν εξηγειται επ' ακριβως στο επος. Δευτερη στιγμη θριαμβου, δευτερη αποκαλυψη. Χωρις παρησσια αυτη την φορα. Ακομα και ο πολυμηχανος Οδυσσεας πηρε το μαθημα του απο τους θεους. Σοκ για τους μνηστηρες. Ηρθε η ωρα να πληρωσουν για την κατασπαταληση της ξενης περιουσιας. Ο Τηλεμαχος και ο Ευμαιος εχουν φροντισει να κλειδαμπαρωσουν τους μνηστηρες στην κεντρικη αιθουσα και να οπλιστουν. Η σφαγη που επακολουθησε περιγραφεται στους αντιστοιχους στιχους της Οδυσσειας.
Αυτος ειναι ο Οδυσσεας. Και αυτος ειναι ο κοσμος του. Ενας κοσμος σκληρος, οπου η ζωη παιζει περιεργα παιχνιδια στους θνητους. Οπου οι πολυτροποι ανδρες επιβιωνουν. Οπου για να αποκτησεις κατι, θα πρεπει να το κερδισεις με την αξια σου.
Ο Οδυσσεας ειναι ανθρωπος της επ' αυριον εποχης του τελους των μυκηναικων βασιλειων. Της Εποχης του Σιδηρου. Ο ανθρωπος του πρωτου μιλλενιουμ π. Χ.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ.

Στα πρωτα κειμενα που ειχαν ανεβει στο spin-off του παροντος blog, το www.mrtoverseas.blogspot.com δηλαδη, περιεγραφα με ρομαντικα χρωματα τα συναισθηματα μου, τις εμπειριες μου απο την πρωτη φορα που βρεθηκα στην Τυνησια. Την πρωτη φορα εκτος Ευρωπης, σε μια, κατα την δικη μου τοτε κοσμοθεωρια, επηρρεασμενη απο το "ευρωπαικο" πολιτιστικο μου υποβαθρο, "εξωτικη" βορειαφρικανικη χωρα.
Τα προσφατα γεγονοτα ξυπνησαν και παλι τις μνημες εκεινης της εποχης που βρισκονταν σε ληθαργο. Οι αλλοτινες, ξεγνοιαστες μερες, συνοδευομενες απο πολλες κοπιαστικες και αγχωτικες στιγμες σκληρης εργασιας κατω απο τον ηλιο, αντιπαραβαλλομενες με τις επικαιρες καταστασεις που περναει η χωρα, μου σφιγγουν την καρδια. Με κανουν και πονω για αυτη τη χωρα. Για δυομισι μηνες επι δυο χρονια με ειχε φιλοξενησει. Πως θα μπορουσα να την βοηθησω;
Και στην Τυνησια εφαρμοστηκε η πολιτικη του να κρυβεις ολα τα προβληματα κατω απ' το χαλι. Μεχρις που δεν επαιρνε αλλο πια. Η απογνωση του ανεργου φοιτητη που δεν του επιτρεποταν να πουλαει φρουτα και λαχανικα, τον οδηγησε στην αυτοκτονιθα, πριν απο ενα μηνα. Απο αυτο το γεγονος δωθηκε το εναυσμα για τον ξεσηκωμο του λαου. Και να δει και η υπολοιπη υφηλιος τα προβληματα της χωρας: Γραφειοκρατια, ανεργια, αυξημενες τιμες σε βασικα προιοντα, φοροι, περιορισμος ελευθεριων και δικαιωματων, μιζες, τακτοποιηση "ημετερων" σε βασικα ποστα. Ολα αυτα θυμιζουν μια αλλη μεσογειακη χωρα στα βορειανατολικα...
Ο Μπεν Αλι ειναι ο Προεδρος της Τυνησιακης "Δημοκρατιας" απο το 1987. Για τα ματια του κοσμου θεσπισε εκλογες καθε 4 χρονια, τις οποιες κερδιζει παντα με ποσοστα της ταξεως του...99%. Λογικο, οταν δεν υπαρχει κομμα αντιπολιτευσης. Το πορτραιτο του (βλ. εικονα εντ.) κρεμεται σε καθε μαγαζι της χωρας, απο το πιο μικρο και ασημαντο εως και το πιο μεγαλο. Οι Τυνησιοι που εχουν καταφερει να πανε εξωτερικο, κυριως Γαλλια, αλλα και Γερμανια και Ιταλια, δεν μιλουν για πολιτικη μεταξυ τους. Φοβουνται τον χαφιεδισμο, αφου τα καλοκαιρια επιστρεφουν στις οικογενειες τους.
Τωρα, με τον ξεσηκωμο του κοσμου, ο Προεδρος και η οικογενεια του εφυγαν αρον αρον απο την χωρα. Οταν εχεις λερωμενη την φωλια σου, η πρωτη σου κινηση ειναι να εγκαταλειψεις το καραβι. Ετσι δεν κανουν και τα ποντικια, οταν αντιληφθουν οτι το καραβι κινδυνευει να τουμπαρει;
Φανταζομαι οτι η φωτογραφια του Προεδρου θα εχει πλεον κατεβει απο τους τοιχους μαγαζιων και σπιτιων της χωρας. Μακαρι να μην μπει αλλη. Φωτογραφιες κυβερνωντων σε τοιχους ειναι δειγμα απολυταρχικων καθεστωτων. Τετοιες στιγμες ειχε περασει και η Ελλαδα. Μακαρι να μην τις ξαναζησει και η Τυνησια. Σε 60 μερες θα γινουν εκλογες. Οι ως τωρα φασαριες, με καταστροφες ξενων περιουσιων και λεηλασιες, ακομα δε και θανατους, θυμιζουν καπως τα γεγονοτα στην Αθηνα του Δεκεμβριου 2008.
Μακαρι να ομαλοποιηθει η κατασταση και να ερθουν η ειρηνη, η δικαιοσυνη και η επιλυση των κοινωνικων, πολιτικων και οικονομικων προβληματων της χωρας αυτης...


Samstag, 15. Januar 2011

ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Οσο περναει ο καιρος, ολο και περισσοτερο διαπιστωνει οτι υπαρχουν και αλλοι λογοι, εξαιτιας των οποιων υπαρχει το φαινομενο που καποιοι εχουν βαφτισει "καταρρακωση αξιων".
Ολα αυτα τα υπερεκτεθημενα στα ΜΜΕ προσωπα, ειναι απλως υπερεκτιμημενα απο ολους εμας. Δωσαμε μεγαλη αξια σε αναξιους ανθρωπους. Τι το σπουδαιο εχουν να παρουσιασουν Μενεγακιδες, Κωστοπουλοι, Τζουλιες, Ψινακιδες, Χαριτατοι και ολοι οι υπολοιποι που μας πασαρονται 24 ωρες το 24ωρο στο γυαλι και αλλα μηντια; Τιποτε απολυτως. Αταλαντοι και απαιδευτοι ανθρωποι, που με φτηνα τρικ καταφεραν να επιβαλλουν τις αποψεις τους στο ευρυ κοινο. Που πλουτισαν εν μια νυκτι με τις σαχλαμαριτσες τους. Οι εκπομπουλες τους, μια απεραντη παρελαση, στην οποια στρογγυλοκαθονται σε καρακιτσατα σαλονια μαζι με τους προσωπικους τους φιλους και φιλες - σχεδιαστες μοδας, μοντελα, τραγουδιστες, ηθοποιοι. Ατομα που θα μας ησαν αγνωστα, εαν δεν διαφημιζονταν απο τις εκπομπες αυτες - και συζητανε τα προσωπικα τους. Και εμεις πρεπει να ειμαστε μαρτυρες τετοιων στιγμων;
Ευτυχως οχι. Αφου οι υπευθυνοι δεν ειναι διατεθειμενοι να αλλαξουν τα πραγματα στον χωρο αυτο, ας παρουμε την κατασταση στα χερια μας. Τελος με τα υπερεκτιμημενα ατομα. Αρκετα τα διαφημισαμε και τα ανεχτηκαμε. Οσο για αυτους που συνεχιζουν ακομα να πινουν νερο στο ονομα τους... ειναι πραγματικα για λυπηση...

Montag, 10. Januar 2011

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

Αλλη μια ιστορικη συμπτωση; Η' κατι περισσοτερο; Η φιλολογια των ελληνικων ΜΜΕ, η σχετικη με τον ρολο του ΔΝΤ και με την ιδωτικοποιηση των ΔΕΚΟ, η οποια (φερεται να) προδιαθετει προς μια μορφη εμμεσης διακυβερνησης της χωρας απο ξενα κεφαλαια, θυμιζει εν ολιγοις τα εργα και τις ημερες της περιβοητης Βρετανικης Εταιριας Ανατολικων Ινδιων. Λογω ελειψης χρονου, αναζητηθηκαν καποια στοιχεια για αυτην μεσω της αγγλογλωσσης εκδοσης της Βικιπαιδεια. Λεπτομερειες, οπως οι ακριβεις συνθηκες συστασεως της, σκοποι, μελη δεν σταθηκε δυνατο να ευρεθουν. Ας ελπισουμε ομως οτι το παρον κειμενο θα δωσει το εναυσμα, ακομα και σε ελληνικης καταγωγης ιστορικους, οικονομολογους, μελετητες διεθνων σχεσεων να ασχοληθουν με τα της Εταιρειας αυτης και το κατα ποσο η ιστορια της μπορει να συγκριθει με γεγονοτα της συγχρονης εποχης η' οχι.
Η σημαια της Βρετανικης Εταιριας Ανατολικων Ινδιων. Βρε κατι μου θυμιζει... Αν αλλαξουμε το χρωμα απο κοκκινο σε μπλε π. χ....



Συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, η Βρετανικη Εταιρεια Ανατολικων Ινδιων δημιουργηθηκε απο μια ομαδα εμπορων και αριστοκρατων την επομενη της νικης του ελισαβετιανου στολου εναντι των ισπανικων γαλερων, στα τελη του 16ου αιωνα. Στις αρχες του 17ου αιωνα, η Εταιρεια ελαβε την επισημη αδεια απο την Βασιλισσα Ελισαβετ Α' να εμπορευεται εις το ονομα της στην Ασια. Στα διακινουμενα προιοντα συμπεριλαμβανονταν οπιο, τσαι, μεταξι, βαμβακι και μπαχαρικα.
Με το περασμα των δεκαετιων και με τον πλουτο που αποκομιζε απο το εμποριο, η Εταιρεια μεγαλωνε. Ειχε πλεον στην διαθεση της εναν ολοκληρο στολο, υποστηριξη απο την Αυλη και στρατιωτες που πολεμουσαν για αυτην. Καταφερε να εκδιωξει τους ανταγωνιστες της Ολλανδους και Πορτογαλλους απο την Ινδικη Χερσονησο και να κατακτησει το μονοπωλιο της χωρας αυτης. Σε αυτο συνεβαλλαν και οι αριστες διπλωματικες της σχεσεις με ντοπιους ηγεμονες. Στα 1757 η Βρετανικη Εταιρεια Ανατολικων Ινδιων δεν κατειχε μονον το μονοπωλιο απο το εμποριο, αλλα ελεγχε πολιτικα/ διοικητικα/ στρατιωτικα, ολη σχεδον την Ινδια, εις το ονομα του Βρετανικου Στεμματος! Στα 1858 ανελαβε την διοικηση της Ινδικης Χερσονησου η ιδια η Βρετανια, την οποια και ενσωματωσε στην Αυτοκρατορια της. Η δε Εταιρεια συνεχισε να λειτουργει ως τα 1874. Σημερα υπαρχει ενα κλαμπ κυριων στο Λονδινο που φερει το ονομα και τα συμβολα της Εταιρειας Ανατολικων Ινδιων, ως αναμνηση του ενδοξου βρετανικου παρελθοντος...


ΣΥΡΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ.

Θα μπορουσε να δωσει ενα σωρο αλλους τιτλους για το παρον κειμενο, οπως "ο Φραχτης" η' "το Συρματοπλεγμα". Κατεληξε τελικα στον παροντα, παραδειγματιζομενος απο την αποδοση στα ελληνικα του τιτλου "Συρματα στα λιβαδια" γνωστου παλιου γουεστερν, το οποιο ειχε σαν θεμα τους τις φονικες αψιμαχιες μεταξυ ραντζεριδων γαιοκτημονων και καουμποιδων στην Αγρια Δυση του 19ου αιωνα. Οι μεν πρωτοι ειχαν αγορασει με τον εναν η' με τον αλλον τροπο εκτασεις γης, τις οποιες περιεφρασσαν με συρματοπλεγματα. Αυτο δεν αρεσε στους γελαδαριδες που μετεφεραν ολοκληρα κοπαδια, μιας και οι περιφραξεις περιοριζαν το οραμα τους για την γη της ελευθεριας απο την μια μερια. Ενω απο την αλλη τους δημιουργουσαν δυσκολιες με τους αγοραστες των ζωων, που ηθελαν το εμπορευμα στην ωρα του. Ετσι οι καουμποιδες ειτε αναγκαζονταν να ακολουθησουν αλλους, πιο επικινδυνους δρομους, μεσα απο αγονες περιοχες, φαραγγια, εχθρικες ινδιανικες φυλες και μεξικανους καμπαλερος, ειτε να αντιμετωπισουν τους γαιοκτημονες στα ισα, με τα ρεβολβερ τους.

Δυστυχως, η σημερινη κατασταση, με την εγερση συρματοπλεγματος κατα μηκος των ελληνοτουρκικων συνορων, θυμιζει τις οχι και τοσο ενδοξες στιγμες της αμερικανικης ιστοριας της Αγριας Δυσεως. Υποτιθεται οτι ο φραχτης αυτος θα ανακοψει την επελαση λαθρομεταναστων στην αγνη ελληνικη γη.
Οπως ομως ειχε γραφτει και παλαιοτερα στο παρον ιστολογιο, υπαρχει ο νομος της Φυσικης που λεει οτι καθε Δραση ισοδυναμειται με ιση Αντιδραση. Οι λαθρομεταναστες θα εισελθουν στην χωρα, με τον εναν η' με τον αλλον τροπο. Ηδη κυκλοφορουν δημοσιευματα στον ελληνικο Τυπο, τα οποια πληροφορουν οτι εχουν ανακαλυψει καινουργια μονοπατια για να εισερχονται. Ουτε η Frontex δεν μπορει να κανει τιποτε.

Για αλλη μια φορα η γραφειοκρατικη, μικροκομματικη λογικη του νεοελληνικου κρατους φερεται να επισκιαζει τα παντα. Δαπανωνται εκατομμυρια ευρω για φραχτες με συρματακια και για κεντρα υποδοχης λαθρομεταναστων, αντι οι υθυνοντες να κατσουν κατω και να αξιοποιησουν σωστα τα χρηματα που τους διατιθενται προς την δημιουργια ορθης πολιτικης προς αντιμετωπιση του θεματος αυτου. Ειναι λυπηρο να χανονται ανθρωπινες ζωες απο κρυοπαγηματα, προσπαθωντας να μπουν παρανομα στη χωρα. Πολυ δε, οταν οι περισσοτεροι απο αυτους εχουν πληρωσει, συμφωνα με ρεπορταζ ελληνικων εφημεριδων, πολλες χιλιαδες δολλαρια σε μεσαζοντες που θα τους περασουν απεναντι, στη χωρα της "ελευθεριας" και της "δημοκρατιας". Οταν το καταχρεωμενο ελληνικο κρατος δαπαναει πολλα εκατομμυρια για την στοιβαξη και περιποιηση τους σε "κεντρα υποδοχης μεταναστων" και μεταφορας τους εν συνεχεια στην αθηναικη πρωτευουσα - για ποιο λογο; - εις βαρος της τσεπης του ελληνα φορολογουμενου με την μειωμενη συνταξη, τον μειωμενο μισθο, την ανασφαλιστη εργασια με συμβαση.
Αλλα ας οψονται αυτοι που υπεγραψαν την συνθηκη του Δουβλινου ΙΙ!



Sonntag, 9. Januar 2011

Mall: ΥΠΕΡΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.

Λιγες μερες πριν την Πρωτοχρονια, φιλοι του προτειναν να συναντηθουν στο νεο υπερπολυκαταστημα που ειχε ξεκινησει να λειτουργει απο τις αρχες του Δεκεμβρη κοντα στον σταθμο του Μετρο Αγ. Δημητριου. Μια ενδιαφερουσα επιλογη για αλλαγη κλιματος. Οχι συνεχεια στα ιδια και τα ιδια.
Η ιδεα ηταν καλη. Μια αλλαγη. Και μετρο συγκρισης με το πρωτο υπερπολυκαταστημα που λειτουργει στο Μαρουσι, κοντα στον σταθμο Μετρο Νεραντζιωτισσα.
Και τα δυο αυτα Mall, οπως τα ονομαζουν, εντυπωσιαζουν με τον ογκο και την πολυτελεια τους. Ελκουν δε την προελευση τους απο τα τεραστια, αχανη εμπορικα κεντρα που υπαρχουν σε μεγαλουπολεις της Αμερικης και του Καναδα και προσφατα σχετικα, και σε χωρες της βορειοδυτικης και κεντρικης Ευρωπης.
Σε καποια διαλεξη του, ο αρχαιολογος Jan Driessen ειχε τολμησει να αντιπαραβαλλει και να συγκρινει την λειτουργια των μινωικων ανακτορων, ειδικα δε της Κνωσου, με στοιχεια που εμφανιζονται στην αρχιτεκτονικη μοντερνων κτιριων. Κατα τον επιφανη ερευνητη, η μεγαλη κεντρικη αυλη του μινωικου ανακτορου θυμιζει γηπεδο ποδοσφαιρου, ενω τα γυρω δωματια θα μπορουσαν να συγκριθουν με μοντερνα εστιατορια, αποθηκες και σουπερμαρκετ. Αγνοωντας αν ειναι τυχαιο η' οχι, οφειλουμε να ομολογησουμε οτι η αρχιτεκτονικη των Mall, οπως φαινεται και απο την κατοψη των φωτογραφιων, θυμιζει την αντιστοιχη των μινωικων ανακτορων! Και εδω δηλαδη υπαρχει ενας, συνηθως ορθογωνιος χωρος που μοιαζει με αιθριο και βρισκεται στο κεντρο του κτισματος. Ολογυρα του υπαρχουν μαγαζια: Καταστηματα ενδυσης, κοσμηματων και διακοσμητικων, σουπερμαρκετ, εστιατοριων, κινηματογραφος κ. α. Τα υπερπολυκαταστηματα αυτα ειναι πολυοροφα (το εμπορικο κεντρο στον Αγ. Δημητριο εχει λ. χ. 5 οροφους και 3 οροφους υπογειων γκαραζ) και συνδεονται μεταξυ τους με κυλιομενες σκαλες και ανελκυστηρες που βρισκονται στις γωνιες του αιθριου.
Mall Αγ. Δημητριου


Mall Αμαρουσιου

Περαν των γνωστων διαφημισεων, οτι τετοια πολυκαταστηματα προσφερουν θεσεις εργασιας, ποιοτικα προιοντα κτλ., τα ΜΜΕ δεν εχουν ασχοληθει και πολυ για το τι μπορει να σημαινει η παρουσια τους για την ελληνικη αγορα. Δεν θα ηταν ωστοσο λαθος να υποτεθει οτι τα εμπορικα αυτα κεντρα μαλλον θα εχουν παρομοιο αντικτυπο με αυτον που ειχαν τα πρωτα σουπερμαρκετ που ανοιξαν στην Ελλαδα, παραγκωνιζοντας τα παραδοσιακα συνοικιακα παντοπωλεια. Ηδη με την κριση που μαστιζει εδω και μηνες την αθηναικη αγορα, τα περισσοτερα μαγαζια επι της λεωφορου Βουλιαγμενης, μεταξυ των στασεων μετρο Αγ. Ιωαννη και Δαφνης, εχουν κλεισει. Και αυτο, πολυ πριν ανοιξει και λειτουργησει το Mall Αγ. Δημητριου.
Μπορει τα μαγαζια εντος του εμπορικου κεντρου να ειναι ωραια, αλλα δεν παυουν να ειναι πανακριβα. Ο πελατης πληρωνει κυριως για την τζαμαρια, παρα για την ποιοτητα του προιοντος που λαμβανει. Οσο για το οτι προσφερουν θεσεις εργασιας, κανεις δεν αναφερει ποσα παιρνουν οι εργαζομενοι εκει, νεα παιδια που κανουν τους πωλητες και τους σερβιτορους, ουτε εαν δουλευουν με συμβασεις, αν πληρωνονται οι υπερωριες τους, αν καλυπτεται η ασφαλεια και τα ενσημα τους απο τους εργοδοτες.
Με τα εμπορικα αυτα υπερπολυκαταστηματα στα προαστια του αθηναικου κεντρου, η ελληνικη κοινωνια οδηγειται σε ενα νεο ειδος ξενοφερτου μοντελου, το οποιο, οπως αναφερθηκε, λειτουργει εδω και χρονια στις Η. Π. Α. Στα πλαισια μιας μορφης νεοπολιτισμικης κουλτουρας, οι μικρες, συνηθως οικογενειακες, επιχειρησεις θα παραμεριστουν, ωστε ο κοσμος να ξεσπα την καταναλωτικη του μανια στα μεγαλα εμπορικα αυτα καταστηματα. Οι μικρες επιχειρησεις δεν θα εξαφανιστουν πληρως, οπως δεν εξαλειφθηκαν παντελως τα μαναβικα και τα κρεοπωλεια, παρα την καθαρη υπεροχη των σουπερμαρκετ. Απλα θα υπολειτουργουν στην σκια των γιγαντιαιων Mall, στα οποια κυριαρχει ο συγκεντρωτισμος ετεροκλιτων καταστηματων μεσα σε ενα τεραστιο κτισμα που ομοιαζει με πολυκατοικια - Γαργαντουα.
Το θεμα πλεον ειναι, τι θα αντικαταστησει τα μεχρι σημερα υπαρχοντα εμπορικα σε συνοικιες και δρομους, οπως αυτον της λεωφ. Βουλιαγμενης;

Samstag, 8. Januar 2011

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ.

Δεν εχουν περασει πολλες μερες, απο τοτε που επεστρεψε στην πολιχνη, καπου στην βορειανατολικη Γερμανια. Νεα χρονια λοιπον. Νεα ελπιδα. Η θερμοκρασια στη Γερμανια αρχισε να ανεβαινει. Τα χιονια λιωνουν σιγα σιγα.
Επεστρεψε στην μοναξια του διαμερισματος του εχοντας για συντροφια τις ευχαριστες αναμνησεις απο τις χριστουγεννιατικες διακοπες. Αξεχαστες στιγμες με καλους φιλους, ειδικα το βραδυ της παραμονης των Χριστουγεννων. Ειδικα οταν γειτονες τις επομενες μερες του ελεγαν ποσο χαρηκαν που ακουσαν γελια και φωνες. Γελια που εσπαζαν την μονοτονια και γκρινια της καθημερινοτητας τους. Χαρουμενες στιγμες ξεγνοιασιας με την οικογενεια και ειδικα τα δυο νεοτερα μελη της. Τοσο απλα και αγνα, οπως ειναι παντοτε τα παιδια σε αυτες τις ηλικιες...
Δεν ειδε σχεδον καθολου τηλεοραση, προτιμησε να ασχοληθει περισσοτερο με βιβλια και με ταινιες που εβλεπε στο μικρο, φορητο του dvd player. Οσο για τους αλλους...
Κανενα παιδι στη γειτονια δεν ηρθε να πει τα καλαντα. Καποια μπαινοβγαιναν σε μαγαζια, λεωφορεια και μετρο, οταν αυτα δεν ειχαν σταση εργασιας. Τα περισσοτερα ηταν φαλτσα και δεν τα ηξεραν κιολας. Μαλλον δεν θα ηταν κιολας ελληνοπουλα. Αλλα ειχαν δει το ολο θεμα ως μεσο βιοπορισμου.
Καποια καναλια τηλεοπτικα ησαν σε αλλον πλανητη. Εδειχναν ρεπορταζ απο...Αραχωβα. Οι Μαριες Αντουαννετες βρηκαν επιχειρημα εναντια στην κριση: Γλενταμε τον καυμο μας, μια ζωη την εχουμε κτλ. Το μυαλο τους και μια λυρα...
Τα μαγαζια αδεια. Ο κοσμος εριχνε κλεφτες ματιες. Καποιες νεες εκδοσεις στα βιβλιοπωλεια, αλλα οχι αυτα που εψαχνε. Δεν πειραζει.
Ο νεος χρονος τον βρηκε μονο σ' ενα δωματιο να βλεπει ταινιες. Τα μαγαζια ησαν κλειστα και οι παρεες του δεν μπορουσαν να τον συναντησουν γιατι ειχε σταματησει η κυκλοφορια των ΜΜΜ. Και εαν δεν διαθετεις δικο σου οχημα και εισαι και ανεργος, το σκεφτεσαι να πας καπου με ταξη.
Αλλωστε και αυτο ακριβηνε απο την νεα χρονια. Οπως και τα εισητηρια για τα ΜΜΜ. Στην Αθηνα αλλαζουν τα δρομολογια, λεωφορειακες γραμμες συγχωνευονται. Αφετηρια και τερμα τους θα ειναι πλεον σταθμοι μετρο προς το κεντρο.
Ο ΦΠΑ παει στο 13%. Ο Μεγας Παγκαλος βροντηξε και παλι, οταν αποκαλεσε κοπριτες ολους οσους παρακαλανε βουλευτες να τους βολεψουν στο δημοσιο. Μιση ντροπη δικη τους. Η αλλη μιση ομως παει στους βουλευτες και τον ιδιο τον Παγκαλο, για τον οποιο εχει λεχθει οτι διορισε την κορη του σε τομεα του δημοσιου. Οσο φταινε αυτοι που παρακαλουν, αλλο τοσο φταινε αυτοι που υποσχονται λαγους με πετραχιλια για να παρουν μερικους ψηφους, να μπουν στην βουλη και απο κει και περα να καθονται και να ξυνονται, οταν δεν διοριζουν τους ψηφοφορους τους.
Εγινε και ενα ριφιφι στον Δημο Αθηναιων. Εκλαπησαν καποια σημαντικα εγγραφα που αποκαλυπτουν εργα και ημερες του απερχομενου δημαρχου... Αναρωτιεται αν θα φωτιστει το ζητημα αυτο ποτε.
Ο νεος δημαρχος αναλαμβανει απο φετος. Θα κανει τα πραγματα καλυτερα; Δεν ειναι σιγουρος. Πριν απο μερες διεσχισε με ταξη , μετα τα μεσανυχτα, το κεντρο της Αθηνας. Απο πλατεια Βαθης, μεσω πλατειας Ομονοιας και Κλαυθμωνος, ως την πλατεια Συνταγματος. Σε αυτο το σαφαρι της δυστυχιας περισυνελεξε εικονες, γνωστες λιγο ως πολυ: Βρωμια, σκουπιδια, καυσαεριο. Ανθρωποι αστεγοι, ναρκομανεις, πορνες, τραβεστι... Λεγεται οτι η Frontex που εφερε ο κυριος Παπουτσης μεταφερει τους μεταναστες που εισερχονται λαθραια στη χωρα στην Αθηνα. Να κανουν τι; Δουλειες δεν υπαρχουν. Οι οικοδομες εχουν κλεισει. Στην επαρχια επισης δεν υπαρχουν δουλειες. Μια φορα το χρονο το πολυ π.χ. μαζευονται πορτοκαλια στον αργολικο καμπο. Μετα; Δεν φτανει που ταλαιπωρουνται οι ντοπιοι, πρεπει τωρα να ταλαιπωρουνται και οι ξενοι απο το συστημα;
Ενα ακομα δυσαρεστο φετος, ηταν η δολοφονια 21 ανθρωπων στην Αλεξανδρεια της Αιγυπτου. Την πολη που ιδρυσε ο Μεγας Αλεξανδρος και στεγαζε καποτε την διασημοτερη και μεγαλυτερη βιβλιοθηκη του κοσμου. Την κοσμοπολιτικη αυτη πολη χτυπησε τα Χριστουγεννα ενα τρομοκρατικο κυμα βιας εναντιον των κοπτων χριστιανων, ενος εκ των αρχαιοτερων χριστιανικων κινηματων.
Τι μελλει γενεσθαι; Ειμαστε ακομα στην αρχη. Στις πρωτες μερες του 2011. Και μαλλον εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας ακομα. Σε ολα τα επιπεδα...