Montag, 28. Februar 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΝΕΑ) ΑΝΑΒΑΣΙΣ.

Εχει περασει παρα πολυς καιρος απο τοτε που, μεσω του ιστολογιου πληροφορουσαμε για τα πλεον επικαιρα θεματα, σχετικα με τον Μεγα Αλεξανδρο (βλ. www.notis-o-talas.blogspot.com/2009/12/blog-post_8207.html, www.notis-o-talas.blogspot.com/2009/11/blog-post.html). Τωρα μαθαινουμε, οτι η σειρα εκθεσεων με θεμα την ζωη και το εργο του μεγαλου στρατηλατη, η οποια ειχε ξεκινησει απο το Μαννχαιμ τον Οκτωβριο του 2009, θα συνεχιστει ως και το 2012.

Πιο αναλυτικα: Η εκθεση που ειχε παρουσιαστει στο Μαννχαιμ το 2009, μεταφερθηκε και σε αλλες πολεις. Απο τον Δεκεμβριο του 2010 εως και τον Μαιο του 2011 θα παρουσιαζεται στην Μαδριτη. Η συγκεκριμενη εκθεση εχει ως θεματολογια της την επιδραση του ελληνικου πολιτισμου στην Ανατολη και την επιρροη του ιδιου του Αλεξανδρου στις κουλτουρες των χωρων απο τις οποιες περασε.
Συναμα ομως, το ΥΠΠΟΤ μαζι με το παν/μιο Θεσ/κης και τις αρχαιολογικες εφορειες της Β. Ελλαδος θα παρουσιασουν μεσα στο 2011 και το 2012 δικες τους εκθεσεις για τον Αλεξανδρο. Ο θεματικος αξονας των εκθεσεων αυτων, οι οποιες θα εμφανιστουν μεταξυ Απριλιου και Αυγουστου 2011 στην Οξφορδη (Ashmolean Museum) και απο τον Οκτωβριο 2011 μεχρι και τον Γεναρη 2012 στο Παρισι (Louvre), περιστρεφεται γυρω απο τον πολιτισμο και την καθημερινη ζωη των Μακεδονων στη Β. Ελλαδα. Θα παρουσιαστουν πολλα τεχνουργηματα, αγνωστα τα πιο πολλα στο ευρυ κοινο.
Μολονοτι δεν υπαρχει πολιτικο υποβαθρο κατα τους διοργανωτες των εκθεσεων, σιγουρα ειναι ενα θετικο βημα το οτι αυτες θα παρουσιαστουν σε δυο μεγαλες και αξιολογες ευρωπαικες πολεις. Και ειναι ευκαιρια για το αγγλικο και γαλλικο κοινο, οπως και για το αντιστοιχο γερμανικο και ισπανικο, να ενημερωθει απο πρωτο χερι για το ποιοι ησαν οι αρχαιοι Μακεδονες, μακρυα απο εθνικιστικες φανφαρες.
Ελπιζουμε οι εκθεσεις να συνεισφερουν στο να κατανοησουν οι επισκεπτες τους οτι:
1. Οι αρχαιοι Μακεδονες ησαν ενα αρχαιοελληνικο φυλο που μιλουσε και εγραφε σε δωρικη διαλεκτο.
2. Απο την αρχαικη εποχη και μετα, το μακεδονικο βασιλειο επεκταθηκε προς βορραν. Επι Φιλιππου Β', πατερα του Αλεξανδρου, κατακτηθηκαν και προσαρτηθηκαν οι περιοχες της Παιονιας και Δαρδανιας, τμηματα του σημερινου ΦΥΡΟΜ και της Βουλγαριας δηλαδη,
3. Οι Ρωμαιοι ειχαν σαφως καποιους λογους, για τους οποιους διεσπασαν το μακεδονικο βασιλειο και εκαναν την επαρχια Μακεδονιας, τον πυρηνα του δηλαδη, πιο κοντα στην επαρχια Αχαιας, που ηταν ολη η υπολοιπη Ν. Ελλαδα απο την μια. Απο την αλλη δε, δημιουργησαν την επαρχια Moesia superior, η οποια ηταν η Παιονια. Η πρωτευουσα του κρατιδιου ΦΥΡΟΜ Σκοπια, ιδρυθηκε απο τους Ρωμαιους. Μηπως ο διαχωρισμος των δυο επαρχιων εξυπηρετουσε κι αλλους σκοπους, εκτος απο την αποδυναμωση των Μακεδονων και την εκμηδενιση μελλοντικων επαναστατικων κινηματων; Μηπως οι Ρωμαιοι εβλεπαν Μακεδονες και Παιονες ως διαφορετικα εθνη;
4. Τα αρχαιολογικα ευρηματα στην Β. Ελλαδα (Πελλα, Αιγες, Βεργινα, Σταγειρα, Ολυνθος, Νικοπολις, Χαλκιδικη, Βεροια) μαρτυρουν πολιτιστικη συνεχεια, αλλα και ομοιομορφια με αντιστοιχα αντικειμενα απο την Ν. Ελλαδα, τουλαχιστον απο την εποχη του Χαλκου και μετα. Κατι που δεν υποστηριζεται απο τα αρχαιολογικα ευρηματα απο ΦΥΡΟΜ, τουλαχιστον απο την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου και μετα (: βλ. αρθρα του αρχαιολογικου περιοδικου Macedonian Heritage, αλλα και τα αντιστοιχα κεφαλαια για την προιστορικη και πρωτοιστορικη ΦΥΡΟΜ στα βιβλια σε επιμελεια Γ. Ασλανη και Δ. Γραμμενου περι Προιστοριας των Βαλκανιων). Σε αυτην την περιπτωση, θα πρεπει να γινουν συγκρισεις και να αναζητηθουν παραλληλα απο την ευρυτερη περιοχη των δυτικων και ανατολικων Βαλκανιων.


Donnerstag, 24. Februar 2011

ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ.

Εφτασαν και οι Αποκριες... Τσικνοπεμπτη σημερα, θα πεσουν ολοι στα παιδακια και τα μπριζολακια... Διαλειμα απο την μιζερια... Και το Σαβ/κο, για κανενα μασκε παρτυ. Αν και λογω της εποχης, ειναι λιγο δυσκολο να εχει κανεις διαθεση για γλεντια. Εκτος ισως απο τα μικρα παιδια. Ναι, και οι Αποκριες ειναι γιορτη για τα παιδια. Να φορουν διαφορα κοστουμια και να παιζουν.

Θυμαται κι αυτος τα δικα του παιδικα χρονια. Τις δικες του Αποκριες, οι οποιες, λογω της χρονικης περιοδου, συνεπεφταν με διαφορες ιωσεις που κυκλοφορουσαν Φλεβαρη και Μαρτη.
Θυμαται, πως οι δικοι του ειχαν την φαεινη ιδεα, η' ισως και τα μεσα, να του παρουν μια στολη ... ταυρομαχου. Σακακι και παντελονι ως το γονατο μαυρα, βελουδενια, με κεντημενα κατι ψευτικα διακοσμητικα, ψευτοχρυσαφενια, μαζι και με πετρουλες, υποτιθεται διαμαντενιες. Πουκαμισο λευκο, με φρουφρου στο γιακα και τα μανικια, απο αυτα τα λεπτα, διαφανη, απο αυτο το περιεργο υφασμα που προκαλει φαγουρα. Ενα χαρτινο καπελο, τρικωχο, με μαυρο βελουδο απο την εξωτερικη πλευρα ντυμενο. Και μια μικρη καπα κοκκινη, με εναν μαυρο ταυρο στο κεντρο. Για αξεσουαρ ηρθε και ενα σπαθακι μικρο, πλαστικο.
Αυτη τη στολη την υπεμενε για πολλα χρονια. Απο την δευτερα εως την πεμπτη δημοτικου. Οχι σαν τα αλλα παιδακια, που καθε χρονια ειχαν και απο αλλη στολη. Δεν ηταν ευχαριστημενος. Θα προτιμουσε να ειχε κοστουμι Ζορρο. Η' Μπατμαν. Με μασκα, για να μην τον βλεπει κανεις. Αλλα του ειχαν τη στολη του ταυρομαχου. Και αυτος ηρωας ειναι, του ειπανε. Ψεμματα. Ο ταυρομαχος δεν ειναι ηρωας. Ειναι δολοφονος. Οι ταυρομαχιες δεν ειναι αθλημα. Ειναι μακελειο. Γιατι θα επρεπε να υπαρχει η στολη του ταυρομαχου ως αποκριατικη φορεσια; Τι το ηρωικο εχει ο ταυρομαχος;
Ετσι λοιπον, περασε τα καλυτερα χρονια της ζωης του, πηγαινοντας στα αποκριατικα παρτυ ντυμενος ταυρομαχος. Οταν μεγαλωσε λιγο και δεν του εκανε πλεον η στολη, του πηρανε μια καουμποι. Αλλος ηρωας αυτος. Σκοτωνε Ινδιανους με τα πιστολια του. Οταν δεν του εκανε και αυτη η στολη, την δωσανε. Απο τοτε, δεν ξαναντυθηκε με φορεσια τις Αποκριες. Δεν ξαναγιορτασε τις Αποκριες. Κανενας δεν τον καλεσε απο κει και περα σε αποκριατικο παρτυ. Μεγαλωσε. Ενηλικιωθηκε. Εφυγε. Ξεχαστηκε.
Στις λατινοαμερικανικες χωρες, ο ταυρμαχος θεωρειται ηρωας. Στις Η.Π.Α. ο καουμποης θεωρειται ηρωας. Εκεινος δεν τους βλεπει ομως ετσι. Αλλα, αν, μονο αν τους δει μεταφορικα; Αν, μεταφορικα, ο ταυρομαχος συμβολιζει την μαχη του ανθρωπου εναντια στη φυση; Αν, και ο καουμποης ειδωθει συμβολικα; Τοτε ναι, υπαρχει κατι τι το ηρωικο. Βλεποντας προς τα πισω, βλεπει τον εαυτο του να δινει αγωνες σαν ταυρομαχος. Αλλα οχι σε ισπανικη αρενα. Στην αρενα της ζωης. Και ο ταυρος ειναι το συστημα. Η γραφειοκρατια. Τα λαμογια που προσπαθουν να εκμηδενισουν καθε αντισταση, καθε εννοια αξιοκρατιας και ηθους. Απο αυτην την αποψη, ναι, ειναι ταυρομαχος. Θα αντισταθει σε αυτο το σαπιο κατεστημενο.


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ.

Το βραδυ της Δευτερας, ο πρωθυπουργος Γιωργος Παπανδρεου εδωσε ομιλια σε αιθουσα του πανεπιστημιου Χουμπολτ του Βερολινου. Πληροφοριες για το πως εξελιχθηκε η ομιλια του, θα βρει κανεις στον τυπο, αλλα και σε βιντεακια που εχουν ανεβει στο διαδικτυο. Φυσικα δε, και σε ρεπορταζ ελληνικων τηλεοπτικων καναλιων. Μια πολυ καλη περιγραφη των γεγονοτων, μαζι με υλικο απο βιντεο, μπορει κανεις να βρει στην ιστοσελιδα: http://www.sarantakos.wordpress.com/2011/02/23/berlinprotest/

Δεν θα επαναλαβουμε τα ιδια, ουτε αποσκοπουμε να κουρασουμε. Ας σταθουμε ομως στην προτροπη του πρωθυπουργου προς τους νεους, κατα την διαρκεια της επεισοδιακης ομιλιας του στο Βερολινο. Εκει που τους ζηταει να καταθεσουν τις ιδεες τους.
Για ποιες ιδεες και αποψεις ομιλει ο κυριος; Ειναι κιολας δυο χρονια στην εξουσια και δεν ξερει ακομη τι ζηταει ο ελληνικος λαος; Τωρα και μαλιστα σε ξενη χωρα, περιμενει να του πουνε τι να κανει; Δεν εχει επαφη με τον κοσμο, δεν ενημερωνεται απο τα ΜΜΕ πως ειναι η κατασταση στην Ελλαδα σε οικονομικο και κοινωνικο επιπεδο; Τοσα χρονια, ως υπουργος Εξωτερικων και Παιδειας διπλα στον πατερα του και επι δυο χρονια πρωθυπουργος της χωρας, δεν εχει καταλαβει ακομα τιποτε; Δεν ξερει, οτι τα προιοντα και οι φοροι στην Ελλαδα ειναι υψηλοτερα απο τους μισθους και τις συνταξεις των πολιτων; Δεν ξερει οτι η ανεργια εχει φτασει το 13%;
Αν ο κυριος ειχε επαφη με τον κοσμο, μεσω των εκδηλωσεων, στις οποιες συμμετεχει, μεσω των επιστολων που στελνουν οι πολιτες στον Τυπο, αλλα και των σχολιων στην ηλεκτρονικη σελιδα του ΠΑΣΟΚ και της Βουλης, εαν διαβαζε εφημεριδες και περιοδικα, εαν συζητουσε με τους απλους πολιτες, θα επαιρνε τουλαχιστον μια ιδεα, με τι δεν ειναι ευχαριστημενοι και ποια πραγματα θα πρεπει να αλλαξει η κυβερνηση του. Αλλα για να ερχεται τωρα και να παρακαλαει τον κοσμο να του δωσουν τα αιτηματα και τις προτασεις τους, μαλλον δεν εχει ιδεα ουτε του που βρισκεται, ουτε του τι πρεπει κανει. Ετσι ομως γινεται ο ιδιος ευκολα λεια των καθε λογης συμβουλων του, που μπορει να προξενησουν μεγαλα προβληματα. Αν κατι αυτη η κυβερνηση δεν χρειαζεται, ειναι εναν ακομη Ρουσοπουλο, η' εναν επιπλεον Βουλγαρακη.


Mittwoch, 23. Februar 2011

ΠΑΓΑΝΙΑ.

Το τρεξιμο ανα την υφηλιο του τωρινου πρωθυπουργου, θυμιζει λιγακι εκεινες τις μακρινες εποχες της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας της υστερης περιοδου, λιγο πριν το τελος. Τοτε, που ο αυτοκρατορας Μανουηλ Β' Παλαιολογος εκανε ταξιδια στην Ευρωπη, προκειμενου να πεισει τους βασιλικους οικους να χρηματοδοτησουν τους πολεμους του εναντι των Τουρκων.

Ιωαννης Η' Παλαιολογος
Τα γνωστοτερα ταξιδια του Μανουηλ ελαβαν χωρα κατα το τελος του 14ου και τις αρχες του 15ου αιωνα. Ο αυτοκρατορας μετεβει στον οικο των Αραγωνων, στην Αγια Ρωμαικη Αυτοκρατορια, στην Γαλλια του Καρολου VI, στη Δανια της Μαργαριτας. Εφτασε να ειναι ο μοναδικος βυζαντινος αυτοκρατορας, ο οποιος περασε την Μαγχη και επισκεφτηκε την Αγγλια του Ερρικου IV.
Οπως περιπου και στην περιπτωση του Τζεφρυ μας, ετσι και ο Μανουηλ ελαβε ενα σωρο υποσχεσεις απο τους ηγεμονες της Ευρωπης. Αλλα βοηθεια καμια. Μερικα χρονια αργοτερα, στα 1439, ο διαδοχος του Ιωαννης Η' Παλαιολογος ταξιδευει για τους ιδιους λογους στην Φλωρεντια. Εκει συναντιεται με τον Παπα Ευγενιο IV. Και εκει τα ιδια. Τουλαχιστον η παρουσια του βυζαντινου δεν περασε απαρατηρητη απο τους καλλιτεχνες της εποχης.
Ετσι, βλεπουμε οτι τουλαχιστον δυο αυτοκρατορες του Βυζαντιου επεχειρησαν, κατα την εποχη της ευρωπαικης Αναγεννησης, να συσφιξουν τους δεσμους τους με την χριστιανικη Δυση και να αναλαβουν τις επαφες με τους βασιλεις αυτοπροσωπως. Η Δυση δεν εκανε κατι. Στα 1453, η Κωνσταντινουπολη πεφτει γινεται πρωτευουσα του οθωμανικου κρατους. Οι δυτικοι αντεληφθησαν τον κινδυνο, μολις αρχισαν να νιωθουν την ανασα των Οθωμανων στον σβερκο τους, οπως φαινεται απο τους διαφορους βενετοτουρκικους πολεμους, την ναυμαχια της Ναυπακτου και τις πολιορκιες της Βιεννης...


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ.

Τα γεγονοτα του περασμενου Σαββατου δεν μας βαζουν μονο σε σκεψεις. Δεν ειναι απλως και μονο λυπηρα. Ειναι αποτελεσμα της καταντιας μας, της ελλειψης αξιων, οπως δειχνουν και αλλοι τομεις (π.χ. ΜΜΕ).
Τετοιες βλακειες χουλιγκανων γινονταν, γινονται και δυστυχως, θα συνεχισουν να γινονται, εφοσον η Πολιτεια, η ελληνικη Δικαιοσυνη, δεν κανουν τιποτε για να τα σταματησουν.


Πρωταρχικοι υπαιτιοι της καταστασης αυτης ειναι οι διαφοροι επονομαζομενοι μεγαλοπαραγοντες των ποδοσφαιρικων ομαδων. Ατομα με σκοτεινο παρελθον και υποπτες διασυνδεσεις, κυριως με τον κοσμο της νυχτας. Ποιος δεν θυμαται φιγουρες σαν τον Σαλλιαρελη και τον Μακη τον Ψωμιαδη; Ποιος ξεχνα τον καποιον Τροχανα; Και φυσικα τον περιβοητο Κοκκαλη, επι των ημερων του οποιου, ο Ολυμπιακος επαιρνε καθε χρονια το πρωταθλημα. Και ολοι γνωριζουμε καποιους, που ξερουν δυο και τρια πραγματα περισσοτερο απο μπαλα και μπορουν να διαβεβαιωσουν, οτι δεν ηταν ολα αυτα τα ματς που κερδιζε ο Ολυμπιακος καθαρα. Ολοι γνωριζουμε καποιους που θυμουνται, ποσοι διαιτητες υπηρξαν, που σκοπιμως δεν μετρησαν γκολ, φαουλς, οφφσαιντς αλλης ομαδας.
Εν συνεχεια καποιοι θερμοαιμοι φιλαθλοι. Νεα παιδια, που πορωνονται απο τα μικρατα τους απο τον περιγυρο, τους μεγαλοπαραγοντες και τους ενδιαμεσους αυτων, για να υποστηριξουν την ομαδαρα, να φανε το χαρτζηλικι τους στα εισητηρια και την ζωη τους στις φυσουνες και τα κιγκληδωματα των γηπεδων. Για να ζητωκραυγαζουν για ποδοσφαιριστες, οι οποιοι κερδιζουν για καθε παιχνιδι οσα δεν θα κερδιζαν οι ιδιοι ουτε σε πενηντα χρονια και να βριζουν τα σογια των αντιπαλων παιχτων και των προπονητων τους, οταν εχουν την μπαλα. Και φυσικα, οταν η ομαδα τους δεν παει καλα, εκτος απο τις βρισιες εχουν τα κερματα, τα μπουκαλια και τα δυναμιτακια να πεταξουν στους αντιπαλους.
Αυτοι οι θερμοαιμοι, ειναι πραγματικα τοσο ανεγκεφαλοι, που δεν καταλαβαινουν τι κανουν. Πριν απο λιγες εβδομαδες, καποιοι απο αυτους, οπαδοι του Ολυμπιακου, προκαλεσαν καταστροφες σε θεατρο της γειτονιας της Πλακας, μονο και μονο γιατι το θεατρικο που επροκειτο να ανεβει, ειχε ως θεμα του δυο κοπελες που θα πηγαιναν να δουν καποιο παιχνιδι μεταξυ του Ολυμπιακου και του ΠΑΟΚ. Η ιστορια του αγωνα ομως ηταν το εναυσμα για να εξελιχθει η πλοκη του εργου. Δεν ηταν καν στο προσκηνιο.
Δυστυχως, δεν προβλεπεται εξυγιανση του χωρου αυτου, τουλαχιστον για το αμεσο μελλον. Πορωμενοι και χουλιγκανς θα συνεχισουν να υπαρχουν και να δημιουργουν προβληματα, εντος η' εκτος γηπεδων. Μεγαλοπαραγοντες απο τον κοσμο της νυχτας θα συνεχισουν να γινοται προεδροι των εκαστοτε ΠΑΕ και να πουλανε μουρη και τσαμπουκα. Ποδοσφαιριστες απο ξενες ομαδες θα συνεχισουν να ερχονται στη δυση της καριερας τους στην Ελλαδα, για να κανουν γερες αρπαχτες πριν βγουν στη συνταξη και να κοσμουν τα εξωφυλλα κουτσομπολιστικων περιοδικων απο τις βραδυνες εξορμησεις τους σε σκυλαδικα, με την συντροφια ερασιτεχνων μανεκεν.

ΠΕΦΤΩΝΤΑΣ ΑΠ' ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ.

Η γερμανικη κοινωνια δυσκολευεται να πιστεψει αυτο που εγινε. Ακομα και οσοι το εζησαν, επικαλουνται δυσκολια στην καταποση. Μα ειναι δυνατον, στη χωρα που διακυβευονται ιδεωδη ζηλευτα απο ολον τον κοσμο, οπου κυριαρχουν αξιες, οπως η ισοτητα, η τιμιοτητα, η ειλικρινεια, η συστηματικη και οργανωμενη εργασια, να συμβαινουν τετοια πραγματα; Ειναι δυαντον να υπαρχουν Γερμανοι, οι οποιοι συμπεριφερονται σαν τα λαμογια τους Μεσογειακους; Και ειδικα καποιοι απο τις ανωτερες κοινωνικες ταξεις;



Ο υπουργος Αμυνας, κυριος τζου Γκουττενμπεργκ, εχει το προφιλ ανθρωπου, ο οποιος γεννηθηκε με χρυσο κουταλι στο στομα. Γονος παλαιας και πλουσιας αριστοκρατικης οικογενειας, ο γοητευτικος κυριος με το αψογο χτενισμα και τα καλοραμμενα κοστουμια, ο κυριος πρεπει να περασε πολυ ευτυχισμενα φοιτητικα χρονια. Χρονια που εξαργυρωσε γραφοντας και εκδιδοντας την διατριβη του επι διδακτορια στο πανεπιστημιο του Bayreuth.
Ολα καλα και ανθηρα, μεχρις που πριν απο λιγες μερες βγηκε στην δημοσιοτητα η ειδηση, οτι καθηγητες δικαιου, ελεγχοντας τμηματα της διατριβης του, διαπιστωσαν λογοκλοπες απο αλλα κειμενα. Στην αρχη ο κυριος εκανε το κοροιδο, τελικα ομως υπεκυψε, παραδεχτηκε το λαθος του και απεσυρε τον τιτλο του διδακτωρος.
Ειναι πολυ ενδιαφερον ο τροπος, με τον οποιο τα ΜΜΕ της Γερμανιας προσεγγισαν το θεμα. Ολοι πεσαν πανω στον τζου Γκουττενμπεργκ. Κανενας δεν εκανε λογο για τους επιτηρητες της εργασιας του. Γιατι αραγε, δεν αναφερθηκε κανεις στους ανθρωπους, οι οποιοι τον ειχαν μαθητη τους και επεβλεπαν την πορεια της διατριβης του; Γιατι οι επιβλεποντες αυτοι, εδωσαν το πρασινο φως για την εγκριση της εργασιας απο την Νομικη Σχολη του αρμοδιου παν/μιου;
Μηπως, επειδη παρεβλεψαν το γεγονος της λογοκλοπης, εχοντας υποψιν τους την καταγωγη του υποψηφιου διδακτορα τζου Γκουττενμπεργκ; Μηπως τελικα, σε καποια ζητηματα η Γερμανια δεν ειναι, δυστυχως, καλλυτερη της Ελλαδος;
Ειναι μια διαπιστωση κι αυτη: Δυστυχως και στη Γερμανια υπαρχει κριση αξιων. Δυστυχως και στη χωρα των Γκαιτε και Σιλλερ υπαρχουν λαμογια, που κοιτουν πως θα εξαπατησουν. Αυτο διδασκει η περιπτωση του τζου Γκουττενμπεργκ.

Sonntag, 20. Februar 2011

ΚΑΡΑΤΕΡΙΣΤΕΣ.

Σε μια εβδομαδα θα λαβει χωρα η τελετη απονομης των βραβειων Οσκαρ της αμερικανικης ακαδημιας κινηματογραφου. Πολλοι ανθρωποι απο τον χωρο αυτο θα βραβευτουν για το εργο τους. Τα ΜΜΕ δινουν συνηθως βαρυτητα στους ηθοποιους. Και κυριως στους πρωταγωνιστες και τις πρωταγωνιστριες. Υπαρχουν βεβαια και τα βραβεια Β' ρολων. Αν και οι περισσοτεροι δεν ασχολουνται ιδιαιτερα με τους δευτεραγωνιστες.








Κακως βεβαια, καθοτι οι πιο πολλοι απο τους ηθοποιους Β' και Γ' ρολων ειναι πιο επαγγελματιες απο αυτους που καποιοι ονομασαν πρωτοκλασσατους. Και το πιο σημαντικο, εχουν πλουσιοτερη εμπειρια στο σανιδι, τη μικρη και την μεγαλη οθονη, απο οτι οι πρωταγωνιστες. Φτανει να ριξει κανεις μια ματια στα βιογραφικα και τις φιλμογραφιες καρατεριστων, οπως οι εικονιζομενοι Telly Savalas, Anthony Quinn, John Rhys Davies, Klaus Kinski. Αλλα και πολλων αλλων, σαν τους Brian Blessed, Tom Wilkinson, Udo Kier, Peter Postlethwait, Natasha Ritchardson, Tony Curran, Jason Felmyng, Liv Schreiber. Μεσω της φιλμογραφιας τους, εχει κανεις την εντυπωση οτι οι ανθρωποι αυτοι δουλευαν σχεδον αδιακοπα. Αρκετοι εξ αυτων δε, οπως ο Liam Neeson, κατορθωσαν να εξελιχθουν σε πρωτοκλασσατους ηθοποιους και να πρωταγωνσιτουν σε ταινιες.
Εχουμε και στην Ελλαδα παρομοιο φαινομενο. Μπορει στον ελληνικο κιν/φο να πρωταγωνιστουσαν η Βουγιουκλακη, η Καρεζη, ο Χορν, ο Αλεξανδρακης, ο Παπαμιχαηλ, αλλα χωρις τις στιβαρες ερμηνειες και την πλουσια εμπειρια καλλιτεχνων οπως ο Παντελης Ζερβος, ο Μανος Κατρακης, η Τασσω Καββαδια, η Γεωργια Βασιλειαδου, τα εργα στα οποια πρωταγωνιστουσαν, θα χωλαιναν.
Και μολονοτι πολλοι σημερα τους αγνοουν, εμεις σεβομαστε το πλουσιο εργο που μας αφηνουν καρατεριστες ξενοι και Ελληνες, οπως οι προαναφερθεντες, σαν παρακαταθηκη.



O Charlie Brown ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ Looser.

Φουκαραδες και φουκαριαρισσες υπηρξαν παμπολλοι πριν απο αυτον: Ο Φιλοκτητης, τον οποιον στις δυσκολες στιγμες του τον εγκατελειψαν αυτοι που τους νομιζε για φιλους κ' αδελφους. Η Κασσανδρα, που δεν την επαιρνε κανεις στα σοβαρα, μολονοτι ελεγε αληθειες. Ο Αιας ο Τελαμων, που ηταν μεσα σ' ολα δινοντας την ψυχη του και του την φερανε πισωπλατα. Ο Σινουε, ο Αιγυπτιος αξιωματουχος της 12ης Δυναστειας στις Θηβες, που εφυγε απο την χωρα του, κυνηγημενος απο τις συκοφαντιες της αυλης του φαραω. Οι ηρωες του Σαιξπηρ Ρωμαιος και Ιουλιετα, Οθελλος, θυματα επισης συκοφαντιων και ψευδων. Και πολλοι αλλοι ηρωες της λογοτεχνιας, του θεατρου, του κινηματογραφου, αλλα και προσωπα υπαρκα, που αδικηθηκαν στην πορεια της ζωης τους.
Εκεινος ομως ειναι ο βασιλιας των αδικημενων. Ο Charlie Brown των Peanuts, που κανει συνεχεια λαθη. Που δεν μπορει να ριξει μια σωστη μπαλια στο μπειζμπωλ. Που οι συμμαθητες του δεν τον παιρνουν στα σοβαρα. Που τα κοριτσια τον κοροιδευουν. Κι ομως, ο Τσαρλυ δεν το βαζει κατω. Βγαζει εναν βαθυ αναστεναγμο και συνεχιζει. Προσπαθει να κατανοησει τον κοσμο τριγυρω του, να μαθει, υπομενοντας τις καζουρες των παιδιων της γειτονιας του.


Ο Τσαρλυ Μπραουν, που στο τελος του καθε κομικ στριπ βγαινει ο μεγαλος χαμενος. Για να συνεχισει απ' την αρχη στο επομενο. Ο Ουμπερτο Εκο, αυτος ο μεγαλος Ιταλος συγγραφεας και καθηγητης, που γνωρισε την λογοτεχνια διαβαζοντας παιδι τα "κλασικα εικονογραφημενα", ειχε καποτε αναπτυξει σε ενα δοκιμιο, γιατι ο Τσαρλυ Μπραουν καταληγει να ειναι παντα μονος του, χωρις φιλους και συμπαρασταση στο τελος των κομικ στριπς. Ο Τσαρλυ εχει ερωτησεις. Ψαχνεται να βρει απαντησεις για το πως λειτουργει το συμπαν, πως κινουνται τα πραγματα. Θελει να ψαξει, εχει διψα να μαθει. Αυτο ειναι σημαδι, κατα τον Εκο, οτι ο Τσαρλυ ενηλικιωνεται. Οι υπολοιποι πρωταγωνιστες των Peanuts δεν εχουν τις αναζητησεις του Τσαρλυ. Ενδιαφερονται μονο για τα παιχνιδια. Ο Τσαρλυ, ασυναισθητα, απομακρυνεται απο την ηλικια της ξεγνοιασιας. Τα παιδια το νιωθουν αυτο. Νιωθουν, οτι δεν συμβαδιζουν με την σκεψη του Τσαρλυ. Και τον παραγκωνιζουν. Ο Τσαρλυ ειναι γ' αυτο το λογο, κατα τον Εκο, διαφορετικος. Και ετσι, καταδικασμενος να μεινει μονος, σε εναν κοσμο που δεν τον καταλαβαινει, αλλα που ο ιδιος πασχιζει να κατανοησει.
Ειναι λοιπον και αυτη μια αποψη, για το πως, μεσα της ασυννενοησιας και της παρεξηγησης μεταξυ των ανθρωπων, μεσω της διαφορας σε ενδιαφεροντα, μπορει να προκυψει ο παραγκωνισμος, ο οποιος δυναται να οδηγησει στην αδικια. Το ατομο που δεν το καταλαβαινουμε, το κανουμε περα. Δεν μας ενδιαφερει η γνωμη του και για αυτο μπορουμε να το βλαψουμε. Κατι τετοιο εννοει ο Εκο, μεσω του παραδειγματος με τον Τσαρλυ Μπραουν.

Samstag, 19. Februar 2011

ΟΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΤΗΣ Ε. Ε.

Εχουν περασει παρα πολλοι μηνες απο την πρωτη φορα που ασχοληθηκαμε απο το ιστολογιο αυτο με την Νερα Ιδε, δημιουργο του μπλογκ "Edle Einfalt, Stille Größe", το οποιο δημοσιευεται στην διαδικτυακη πλατφορμα www.chronologs.de (βλ. www.notis-o-talas.blogspot.com/2009/06/blog-post_4317.html). Και δεν θα ειχαμε σκοπο να ξαναασχοληθουμε με το προσωπο αυτο, εαν στο κειμενο της της 15.02. δεν ανεφερε και παλι ανιστορητες ασυναρτησιες, πλουσιες σε εμπαθεια!

Αντικαταστηστε το ονομα Jude με Grieche και αμεσως θα εχετε την εκσυγχρονισμενη μεταφορα της ναζιστικης προπαγανδας στην Ε. Ε. του 21ου αιωνα...

Η κατειλλειμενη με εμμονες και κυριευμενη απο τους δαιμονες της συγγραφεας, χρησιμοποιει αυτη την φορα δυο ιστοριες κοινωνικης αδικιας στην Ελλαδα (η πρωτη εναντιον γερμανιδας υπηκοου φυσικα), για να περασει το ακολουθο μηνυμα στο γερμανοφωνο αναγνωστικο κοινο της. Μηνυμα που περιεχει φρασεις κλειδια, που αποδεικνυουν τι κουμασι ειναι :"Widerspruch legt da sicher der einsichtsresistente Grieche ein, jener Grieche, der in den Kommentarspalten zu diesem Blog lautstark und argumentationsschwach die große Zeit der Griechen beschwört und selbst groß im Schuldzuweisen ist. Er propagiert es wie ein Naturgesetz: Der Grieche ist grundsätzlich gut. Ist er doch einmal schlecht, trägt nicht er daran die Schuld. Schuld an allem Unguten in Griechenland trage, wenn nicht gerade Angela Merkel allein, so doch der Westen. Misswirtschaft, Schattenwirtschaft, Günstlingswirtschaft, Korruption – all diese Übel hätte der Westen über Griechenland gebracht."
Αρκει κανεις να ριξει μια ματια στα προηγουμενα κειμενα της και στα σχολια που τα ακολουθουν, κειμενα, στα οποια ειχαμε εφιστησει την προσοχη στο δικο μας κειμενο του Ιουνιου 2009. Δεν υπαρχει κανενας "einsichtsresistente Grieche" (μονοδιαστατος Ελληνας) που να πιστευει οτι για ολα τα κακα και χαλια της Ελλαδος φταιει η Δυση, οπως εσφαλμενα ισχυριζεται η συγγραφεας. Καποιος διδακτωρ εχει γραψει καποια πραγματα, αλλα ως ιστορικος που ειναι, επιχειρηματολογει σωστα και εκει που πρεπει. Δηλαδη στο θεμα της Βαυαροκρατιας επι Οθωνος. Οπου, κατα τον σχολιαστη, υπηρξαν προβληματα στην διοικηση και την οργανωση, λογω της διαφορετικης νοοτροπιας των δυο λαων, Βαυαρογερμανων και Ελληνων. Και εκεινη την εποχη ειναι που τεθηκαν, κατα τον σχολιαστη παντα, τα θεμελια του συγχρονου ελληνικου κρατους. Εαν και εφοσον η συγγραφεας Νερα Ιδε πιστευει, οτι η επιχειρηματολογια αυτη ειναι αδυναμη (argumentationsschwach), οφειλει τοτε να παραθεσει στοιχεια που να το αποδεικνυουν.
Εξυπακουεται οτι αυτο δεν το κανει, τουναντιον δε, βλεπουμε να εμφανιζεται μια σειρα υποστηρικτων της, που με τα σχολια τους επιχειρουν να απομακρυνουν το κεντρο βαρους της συζητησης απο το εν λογω ζητημα. Κατα την διαστρεβλωμενη λογικη τους, οι Ελληνες σχολιαστες δεν θελουν να συζητουν μη Ελληνες τα μειονεκτηματα της χωρας τους, λες και αυτο ειναι το ζητουμενο.
Αυτο που εμεις καταλαβαινουμε, ειναι οτι το κειμενο της 15.02. χρησιμευει σαν ενα ειδος ρεβανς/ βεντετας για την συγγραφεα εναντι των ελληνικης καταγωγης σχολιαστων της. Την πειραζει, που υπαρχουν καποιοι, οι οποιοι δεν συμμεριζονται τις αποψεις της. Λες και η εποχη της Βαυαροκρατιας ειναι κατι το ιερο και το οσιο, το οποιο δεν επιτρεπεται να σχολιαστει απο Ελληνες, παρα μονο απο Γερμανους. Ολη αυτη η εμπαθεια, η χολη μισους εναντι ελληνικων στοιχειων, εχει παρει διαστασεις παρανοιας. Αυτη η Νερα Ιδε πρεπει να βρισκεται στα προθυρα ψυχωσης.
Ακομα χειροτερο ειναι το γεγονος, οτι οι Γερμανοι συνσχολιαστες συντασσονται μαζι της και βλεπουν εντελως διαφορετικα πραγματα στα κειμενα της. Ειναι απιστευτο αυτο που συμβαινει και δεν θα το περιμεναμε, αλλα οντως υπαρχουν καποιοι Γερμανοι, οι οποιοι ειναι τοσο αλαζονες, που δεν παραδεχονται τα λαθη τους, οταν συνδιαλεγονται με αλλοδαπους. Θα προτιμησουν να υπερασπιστουν την αποψη των συμπατριωτων τους, εναντι αυτη των αλλοδαπων, ακομα και εαν οι συμπατριωτες τους αυτοι ειναι, με επιστημονικα δεδομενα, λαθος. Ακομα και εαν ειναι ψυχολογικα ασταθεις.
Η ολη ιστορια θυμιζει τη Γερμανια των αρχων του 20ου αιωνα, οταν κυκλοφορουσαν καρικαρτουρες και γελοιογραφιες που παρουσιαζαν τους Εβραιους ως μοχθηρους και κακους, που υπονομευουν το αρειο γερμανικο εθνος. Η τακτικη αυτη συνεχιστηκε και εντατικοποιηθηκε επιθετικα με την ανοδο του Χιτλερ στην εξουσια, ενος αποτυχημενου της βιεννεζικης Σχολης Καλων Τεχνων, τον οποιον οι Γερμανοι ψηφισαν. Σημερα, χαρις και την πρωτοβουλια καποιων Μ.Μ.Ε. οπως η Bild-Zeitung και το Focus, που ξεκινησαν απο περισυ τετοια εποχη περιπου, οι Ελληνες παιρνουν την θεση των Εβραιων και παρουσιαζονται στο γερμανικο κοινο ως οι κακοι της Ε. Ε., που ζουν εις βαρος της τσεπης των γερμανων φορολογουμενων χωρις να δουλευουν κτλ. Δεν υπαρχει προβλημα με την κριτικη. Σαφως και υπαρχει διαφθορα στην Ελλαδα. Ουτε ειναι ολοι οι Ελληνες τιμιοι και καλοι. Αυτο ομως μακραν διαφερει, απο το να γινονται γενικευσεις και να κατηγορειται ολοκληρος ο ελληνικος λαος. Δηλ. και τα νεογνα ειναι διεφθαρμενα; Και το 1 εκατ. δημοσιων υπαλληλων ειναι μιζαδοροι και τεμπεληδες; Και τα 10 εκατ. των πολιτων φοροδιαφευγουν; Οχι, δεν τα φαγαμε ολοι μαζι, οπως εχει δηλωσει ο αντιπροεδρος. Ουτε πιστευουμε οτι ολοι οι Γερμανοι ειναι ναζιστες, αλαζονες, λουκανοφαγοι κτλ. Δυστυχως ομως, υπαρχουν ανθρωποι, σαν την Νερα Ιδε, οι οποιοι εχουν καταφερει να επιβαλλουν τις αποψεις τους. Και δυστυχως καποιοι συμπατριωτες τους, τους ακολουθουν για αυτον και μονο τον λογο, γιατι ειναι συμπατριωτες τους.
Αλλα παρομοιες συμπεριφορες εχουν δει πολλες φορες γυρω μας. Ακομα και ως φοιτητες, τοτε που λιωναμε στα θρανια διπλα διπλα με τους γερμανους συμφοιτητες μας, η' συμμετειχαμε σε κοινες πρακτικες ασκησεις, απο ελαχιστους εξ' αυτων ειδαμε καλωσυνη και θεληση για συνεργασια. Αρκετοι ειναι αυτοι, οι οποιοι δεν εκτιμησαν τους κοπους μας και δεν αναγνωριζαν τις προσπαθειες μας. Κριμα, οταν περιμενεις κατι καλλυτερο απο τους ανθρωπους μιας χωρας τοσο ανεπτυγμενεις σε πολλους τομεις, οπως ειναι η Γερμανια.

Freitag, 18. Februar 2011

ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ.

Το επικαιρο σκανδαλο "Ρουμπιγκειτ", το οποιο εδω και μηνες κρεμεται, σαν Δαμοκλειος σπαθη, πανω απο το φρεσκοβαμμενο μαλλι του "καβαλιερε" Σιλβιο Μπερλουσκονι, δινει αφορμη, οχι να ξεδιπλωσουμε και εμεις, οπως κανουν τοσοι και τοσοι, τις αγνωστες πτυχες της προσωπικης ζωης του "numero uno" της γειτονικης Ιταλιας, περιχυμενες με μπολικη σαλτσα ρωμαικων οργιων al´a "Gore Vidals´ Caligula" και διαφορες αλλες συγκρισεις με ρωμαιους αυτοκρατορες. Πολλω δε, με την ευκαιρια που μας προσφερει η προσφατη περιπετεια του Μπερλουσκονι, να αναφερθουμε σε καποια θεματα, τα οποια πιθανον ουτε στην ιδια την πατριδα του πλεον δεν θα μαθαινονται.
Προς τα τελη του 19ου αιωνα, και αφου η Ιταλια, υπο τις προσπαθειες του Γκαριμπαλντι, ενωθηκε σε ενα βασιλειο, αποφασισε, οπως και οι Μεγαλες Δυναμεις της Ευρωπης, να εκμεταλλευτει το πλουσιο παρελθον της απο την Αρχαιοτητα και την Αναγεννηση και να μπει και εκεινη στο παιχνιδι του μοιρασματος αποικιων.
Σχεδον ολη η αφρικανικη ηπειρος ειχε γινει λεια Βρεταννων, Γαλλων, Γερμανων, Βελγων, Ολλανδων. Ολη; Οχι. Στην ανατολικη Αφρικη υπηρχε το βασιλειο της Αβυσσηνιας. Εκμεταλλευομενοι καποιες ασαφειες σε συμφωνιες, οι Ιταλοι ξεκινησαν στα 1895 να κανουν πολεμο στην χωρα αυτη. Εστειλαν γυρω στους 10.000 ανδρες, εξοπλισμενους με οτι πιο συγχρονο οπλικο συστημα υπηρχε εκεινη την εποχη. Ο πολεμος εληξε την επομενη χρονια με βαρυτατες απωλειες για τους Ιταλους. Οι αφρικανικες φυλες σε Αιθιοπια και Ερυθραια τους νικησαν κατα κρατος, τους ταπεινωσαν και διετηρησαν την ανεξαρτησια τους.

Στα 1935, οι Ιταλοι ξαναδοκιμασαν να κατακτησουν την Αβυσσηνια. Αυτη τη φορα ειχαν δικτατορια και επικεφαλης δεν ηταν καποιος βασιλιας, αλλα ο Μπενιτο Μουσολινι. Αυτη τη φορα, ησαν καλυτερα εξοπλισμενοι και κατελαβαν την χωρα. Μεταξυ 1936 και 1941, η Αιθιοπια, η Εριθρεα και η Σομαλια αποτελουσαν την Ιταλικη Ανατολικη Αφρικη. Στο ενδιαμεσο δε των δυο ιταλοαβυσσινιακων πολεμων, οι Ιταλοι ειχαν καταφερει να κερδισουν, χωρις πολεμο ομως, τα Δωδεκανησα και να επεκτεινουν την επιρροη τους στην Αλβανια.



Επισης, οι Ιταλοι στην εποχη των μεγαλων Εθνων και των Ιδεων τους, ειχαν κι αλλα μεγαλεπηβολα σχεδια. Ηθελαν την Τυνησια και την Λιβυη για παρτη τους. Η επιχειρηματολογια τους βασιζοταν στο οτι οι περιοχες αυτες στην αρχαιοτητα ηταν ρωμαικες αποικιες (Africa Proconsularis). Και αφου αυτοι ησαν οι συνεχιστες της ρωμαικης αυτοκρατοριας, θα επρεπε να ανακτησουν πισω τις αποικιες τους. Την πρωτη τους την εφαγαν ομως πισωπλατα οι Γαλλοι. Στη Λιβυη πολεμησαν εναντιον του οθωμανικου στρατου, στον οποιο μετειχε και ο Μουσταφα Κεμαλ, ο αργοτερα επονομαζομενος και Ατατουρκ. Στα 1911 προσαρτησαν τελικα την Λιβυη στο Ιταλικο Βασιλειο και εκλεισαν την Quarta Sponda (τεταρτη ακτη) στο mare vostrum. Η προπαγανδα, με την συν τοις αλλοις γνωστη εικονα, οπου ο ιταλος στρατιωτης στην λιβυκη ακτη παιρνει το ξιφος απο τον σκελετο του ρωμαιου λεγεωναριου - δειχνοντας ετσι την συνεχεια του ιταλικου εθνους - δουλεψε αψογα.
Τοσο στη Λιβυη, οσο και στην Αβυσσηνια, αναπτυχθηκε μια ιδιοτυπη, μεικτη κουλτουρα. Ιταλοι αξιωματουχοι εργαστηκαν εκει. Πληθος αγροτες και τεχνιτες επισης. Οι δυο ιταλικες αποικιες εξεδωσαν δικα τους γραμματοσημα και μεταλλια. Στα νομισματα της εποχης υπαρχουν επισης συμβολικες παραστασεις των.
Με την εναρξη του Β' παγκοσμιου πολεμου και την ηττα του Αξονα, οι Ιταλοι εχασαν τις αποικιες τους και τα ονειρα τους για αυτες σβησαν στην αμμο της Σαχαρας. Ενδιαφερον θα ηταν ομως να μαθαιναμε, εαν οντως υπαρχει συγχρονη βιβλιογραφια για τις αποικιες αυτες, οχι μονο στα ιταλικα, αλλα και σε αλλες γλωσσες, οπως επισης, εαν οι περιπετειες των Ιταλων σε Αιθιοπια και Λιβυη εχουν γινει θεμα ταινιων και μυθιστορηματων για το συγχρονο ιταλικο κοινο. Και οχι μονο αυτο φυσικα.



Montag, 14. Februar 2011

ΤΕΝΤΩΜΕΝΑ ΝΕΥΡΑ.

Πριν απο μηνες, αλλοδαποι εισεβαλαν στην οικια του γνωστου σκηνοθετη Νικου Κουνδουρου. Αφου δεν βρηκαν χρηματα, κοσμηματα και αλλα, πολυτιμα κατα τη γνωμη τους αντικειμενα, χτυπησαν τον ιδιοκτητη τοσο ασχημα, που νοσηλευτηκε για μερες στο νοσοκομειο, εχοντας υποστει σοβαρα προβληματα υγειας.
Τις προαλλες ηταν η σειρα του ηθοποιου Στελιου Μαινα να υποστει παρομοια μεταχειρηση. Αυτη τη φορα, οι αλλοδαποι που τον περικυκλωσαν και τον χτυπησαν με μανια, τον συναντησαν στον δρομο. Νωρις το βραδυ της περασμενης Παρασκευης, κοντα στον σταθμο Βικτωριας.
Το τραγικο της υποθεσης ειναι, οτι και ο Κουνδουρος και ο Μαινας ειναι γνωστοι για τις προοδευτικες και φιλελευθερες αποψεις τους. Ο δε Μαινας, μερες πριν το περιστατικο αυτο, ειχε συμμετασχει και σε εκδηλωση υπερ των μεταναστων.


Η αλλη πλευρα του νομισματος ειναι, οτι στην περιπτωση του Κουνδουρου, κανενας δημοσιογραφος δεν σχολιασε τις δηλωσεις του σκηνοθετη απο το κρεβατι του πονου. Εκει, στο νοσοκομειο, οταν ειπε πως ΜΙΣΕΙ τους ανθρωπους αυτους για το κακο που του εκαναν. Απο τον θυμο τους που δεν βρηκαν αυτα που γυρευαν, ξεσπασαν με εκδικητικη μανια πανω στον ηλικιωμενο σκηνοθετη - γονο παλαιας αριστοκρατικης οικογενειας, μεγαλωμενο με αλλες αρχες, απο οτι οι συγχρονοι νεοπλουτοι, οπως ανεφεραν αργοτερα καποιες εφημεριδες. Ανθρωπος μορφωμενος, με πλουσια παιδεια, οχι σαν και αυτους που επιδεικνυουν την καταναλωτικη τους μανια ξοδευοντας αμυθητα ποσα εδω και εκει. Οπως δηλωσε αργοτερα και ο ιδιος, δεν κουβαλουσε ποτε του πολλα χρηματα η' αλλου ειδους πολυτιμα αντικειμενα μαζι του.
Τοσο η περιπτωση του, οσο και η πιο προσφατη, του Μαινα, διατηρουν το θεμα με τους λαθρομεταναστες στην επικαιροτητα.
Βεβαια ολοι αυτοι που ερχονται παρανομα στη χωρα, ειναι το κερασακι στην τουρτα. Αυτοι που υπερψηφισαν την συνθηκη του Δουβλινου ΙΙ και δεν μπορουν να κανουν ενα νομοσχεδιο της προκοπης φταινε κυριως. Και βλακωδως μας κοροιδευουν, ξοδευοντας χρηματα για ψευτοφραχτες στον Εβρο. Αλλα και αυτα τα πλασματα, με ποια λογικη αφηνουν τις χωρες τους, πληρωνουν σε λαθρεμπορους απο 5000 και πανω και περνανε μεσα; Ρε φιλε Μαροκκινε/ Αφγανε/ Νιγηριανε/ Κουρδε/ Πακιστανε/ Αλγερινε και λοιποι, αφου λες οτι θελεις να πας στην Γαλλια, την Γερμανια, την Σουηδια, γιατι δεν βγαζεις ενα νομιμο διαβατηριο/ βιζα στο προξενειο της χωρας σου, ενα εισιτηριο και να πας; Γιατι προτιμας να καταληξεις στην Ελλαδα μεσω Τουρκιας/ Βουλγαριας/ Αλβανιας/ Σκοπιων, χωρις χαρτια και εχοντας πληρωσει ενα σωρο λεφτα σε καιροσκοπους; Δεν σου ειπανε στην χωρα σου, οτι η Ελλαδα δεν ειναι παραδεισος; Δεν σου ειπαν οτι ουτε οι γηγενεις πλεον τα βγαζουν περα; Γιατι λοιπον ερχεσαι εδω; Ουτε να εργαστεις μπορεις, ουτε να φυγεις απο την χωρα, αν το θελησεις, δεν σ' αφηνουν. Δεν σου ειπαν τι γινεται στο λιμανι της Πατρας;
Λειπουν πολλα κομματια απο αυτο το παζλ. Δεν θελουμε να μπλεξουμε με θεωριες συνωμοσιολογιας, αλλα δεν μας φαινεται να ειναι τυχαια ολα αυτα. Και ειναι θεμα χρονου πλεον, μεχρι καποιος Ελληνας πολιτης να τα παρει στο κρανιο με την εγκληματικοτητα, την βρωμια που επικρατει στην Ομονοια και αλλες περιοχες απο ακαθαρσιες κτλ., την ανοχη των πολτικων και τον εκβιασμο ανθρωπων που δεν θελουν να πουν απο που ερχονται, αλλα απαιτουν ελληνικη ιθαγενεια με το ετσι θελω, κλεινουν τους δρομους για να προσευχηθουν απαιτωντας τζαμι με εξοδα της πολιτειας, εμφανιζονται στις καμερες με ειρωνικα χαμογελα και το σημα της νικης. Τα νευρα του κοσμου ειναι τεντωμενα. Οι πολιτικοι εχουν φτασει τον λαο στα ορια του. Σημερα διαβαζουμε στις εφημεριδες οτι θα προχωρησουν σε σχεδιο εκποιησης δημοσιας περιουσιας αξιας 50 δις.
Μ' αυτα και μ' αυτα ειναι θεμα χρονου, μεχρι να δουμε συνανθρωπους μας να παθουν αμοκ και να ξεσπουν. Μονο που τοτε θα ειναι πλεον πολυ αργα για να αλλαξουν τα πραγματα...

Samstag, 12. Februar 2011

ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ.

Οσοι και οσες παρακολουθουν τα νεα της επικαιροτητας, θα πρεπει να παραξενευτηκαν, που κανενα ΜΜΕ (αφ' οσων γνωριζουμε) δεν ανεφερε απολυτως ΤΙΠΟΤΕ περι της επισκεψης αμερικανοεβραικου λομπι σε Θεσσαλονικη και Αθηνα. Μολονοτι καποια ΜΜΕ ειχαν ηδη προ καιρου διαφημισει την επικειμενη αυτη επισκεψη, και πως αυτη θα ελαμβανε χωρα μεσα στη δευτερη εβδομαδα του Φλεβαρη, επικρατησε εν τουτοις σιγη ιχυος επι του θεματους αυτου. Ουτε ποτε ακριβως εγιναν συναντησεις, ουτε που, ουτε ποιοι συμμετειχαν σε αυτες γνωριζουμε. Ειναι αυτη ελευθερη, δημοκρατικη ενημερωση; Γιατι τετοια μυστικοπαθεια, εχουν καποιοι να κρυψουν κατι;
Αυτο που μπορουν να υποθεσουν καποιοι ειναι, οτι η ελληνικη κυβερνηση επιχειρει, υστερα απο πρωτοβουλια του Ισραηλ, ανοιγματα στην ισχυρη αυτη χωρα της ανατολικης Μεσογειου. Ειχαν βεβαιως προηγηθει καποια γεγονοτα, οπως η συμπραξη Τουρκων ακτιβιστων και ισραηλινου στρατου πριν απο μηνες, οταν οι πρωτοι επιχειρησαν να σπασουν το μπλοκο αποκλεισμου της Γαζας, αλλα και οι συμμαχιες μεταξυ Κυπριακης Δημοκρατιας και Ισραηλ που αποσκοπουν στην εκμεταλλευση πηγων ενεργειας στη Μεσογειο. Τις δυο αυτες χωρες συνδεει βεβαια μακροχρονια φιλια και συνεργασια σε διαφορους τομεις. Πιθανοτατα υπο αυτο το πρισμα να κινουνται και οι επαφες της Ελλαδας με το Ισραηλ. Την εβδομαδα που περασε, ο ελληνας Υπουργος Πολιτισμου συναψε συμφωνια με τον ισραηλινο ομολογο του πανω σε θεματα των αρμοδιοτητων του και ενοσω τουρκικη φρεγατα παραβιαζε τα ελληνικα θαλασσια συνορα, πλεοντας λιγο πιο εξω απο την Μυκονο.
Ετσι ισως δεν θα επρεπε να παραξενευει και η παρουσια αμερικανοεβραικου λομπι στην Ελλαδα. Μονο το τι προεκυψε απο τις συναντησεις αυτες. Αλλωστε ειναι σε ολους γνωστο, οτι ο ελληνας πρωθυπουργος εχει μεγαλωσει και σπουδασει στις Η.Π.Α., οπου ο πατερας του εργαστηκε ως καθηγητης πανεπιστημιου. Η μητερα του ειναι Αμερικανιδα, απο την πλευρα της γιαγιας του δε, φερεται να εχει εβραικες ριζες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργος εχει και οπαδους και πολεμιους. Οι πρωτοι πιστευουν οτι εκανε πολυ σωστα που απευθυνθηκε στο ΔΝΤ και το προγραμμα δανεισμου και οι αποταμιευσεις χρηματων θα αποδωσουν. Οι δευτεροι πιστευουν οτι ο ανθρωπος εχει φερει την καταστροφη στην Ελλαδα. Η χωρα δεν μπορει να αντεξει την χρεωκοπια απο την μια, την αυξηση φορων και μειωση μισθων απο την αλλη. Η ανεργια καλπαζει, η λαθρομεταναστευση και η εγκληματικοτητα παιρνουν ανεξελεγκτες διαστασεις.
Δυστυχως τα πραγματα εξελισσονται ετσι, που ειναι αδυνατο να πει κανεις που θα ειναι η κατασταση στο εγγυς μελλον. Δεν μπορουν οι προβλεψεις που γινονται τωρα να ειναι 100% εγκυρες. Αυτο που μπορει προς το παρον να ειπωθει ειναι, οτι μετα τις ψυχρες σχεσεις Ισραηλ και Τουρκιας, σχεδιαζεται μια νεα γεωστρατηγικη πολιτικη στη Μεσογειο, στην οποια θελει να συμμετεχει και ο Γιωργος Παπανδρεου. Ετσι κανει κινησεις, προσπαθωντας να βρει συμμαχους. Βλεπουμε λοιπον πως προσεγγιζει το Ισραηλ, αλλα αφηνεται να εννοηθει οτι θελει να τα εχει καλα και με την Τουρκια. Εμφανιζεται δυναμικος στις συναντησεις των κρατων μελων της Ε. Ε. σε Βρυξελλες και Νταβος, αλλα οι Η.Π.Α. δεν ξεφευγουν απο το οπτικο του πεδιο.
Ομως ακομα και οι πιο εφυεις ιστορικοι, οι καλυτεροι πολιτικοι αναλυτες, οι πιο σεβαστοι ερευνητες διεθνων σχεσεων δεν μπορουν να προβλεψουν τα αποτελεσματα ολων αυτων των κινησεων. Ας παρουμε για παραδειγμα τα τεκταινομενα στην Αιγυπτο: Ο Μουμπαρακ τελικα υποχωρησε και παραιτηθηκε. Και τωρα τι; Πως θα εξελιχθει η εσωτερικη και εξωτερικη πολιτικη, η οικονομια της χωρας αυτης; Τι συμβαινει αυτη τη στιγμη στην Τυνησια, αμα την διαφυγη του Μπεν Αλι; Πως εξελισσεται η διακυβερνηση του Ιρακ απο τη Βαγδατη; Να μερικα ερωτηματα, μιας που απο την πλευρα των ΜΜΕ δεν ακουγεται τιποτε για τις χωρες αυτες. Ακομα ποιο ακραια τα ερωτηματα, γιατι ξεσηλωθηκαν μολις τωρα οι λαοι των δυο βορειαφρικανικων χωρων, δεδομενου οτι γνωριζαν υπο ποια καθεστωτα ζουσαν;
Στην Ελλαδα δυστυχως, ακομα περι αλλων τυρβαζουμε... Καταδικαζονται 62χρονοι ανθρωποι και 16χρονα παιδια επειδη ταισαν...γιαουρτακια τον Αλαβανο και τιμωρουνται με αυστηρα προστιμα οσοι δεν πληρωνουν διοδια και εισιτηριο στις αστικες συγκοινωνιες. Συγκοινωνιες οι οποιες μονιμως τους τελευταιους μηνες απεργουν, δυσχαιρενοντας ιδιαιτερα ηλικιωμενους, φοιτητες, μαθητες, νοικοκυρες και ολους οσους δεν διαθετουν Ι.Χ. για να πανε στις δουλειες τους.
Ευτυχως τουλαχιστον, που η προπαγανδα καποιων επεσε αυτη τη φορα στο κενο, και η διαφημιση του 2ου DVD της καποιας Τζουλιας με τους δυο εγχρωμους συμπρωταγωνιστες δεν υπερκαλυψε το συνολο των υπαρχοντων κουτσομπολιστικων εκπομπων. Και ολα αυτα, μολονοτι η εταιρεια παραγωγης... λυπηθηκε τους Ελληνες και... φιλοτιμηθηκε να κατεβασει την τιμη πωλησης της ταινιας στα 15 ευρω. Οσοι προλαβαν και κατεβασαν την ταινια δωρεαν απο καποια ιστοσελιδα (αφου καποιοι προλαβαν να κλεισουν τις ελληνικες ιστοσελιδες που εκαναν αυτην την δουλεια, λιγες μερες πριν κυκλοφορησει η ταινια στα περιπτερα και πριν μας επισκεφτει το αμερικανοεβραικο λομπι: Τυχαια γεγονοτα ολα αυτα αραγε;) εμειναν απογοητευμενοι. Ουτε ως πορνοσταρ δεν ειναι καλη αυτη η κοπελα. Αχρηστη εντελως. Σαν καποιους πολιτικους...

Dienstag, 1. Februar 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ Milo Manara.

O Milo Manara δεν χρειαζεται ουτε ιδαιτερες, ουτε επιπλεον συστασεις, καθως ειναι ο διασημοτερος σκιτσογραφος, ειδικευμενος σε σχεδια ερωτικου περιεχομενου. Ο ιταλος καλλιτεχνης εχει εμφυσησει στα σκιτσα του μια αυρα φελλινικου/ νεορεαλιστικου περιεχομενου. Οι γυναικειες του φιγουρες, ποτε δυναμικες και ποτε ευαλωτες, παραμενουν παντα αερινες, δροσερες, ερωτικες. Απλα υπεροχες! Ποιος μπορει να ξεχασει την γοητεια που αναδυεται απο τα καρε των κομικς του "το κουμπι της" η' "ο αορατος ανθρωπος";

Η κατωθι εικονα ειναι η διασταση που δινει ο Manara στην Universal History of Mankind. Με λιγα καρε αποδιδει σε ζωντανες εικονες την ιστορια της ανθρωποτητας, εκει που αλλοι χρειαζονται ολοκληρους τομους. Ας θυμηθουμε και ας αντιπαραβαλουμε τα καρε του Μαναρα με την Παγκοσμιο Ιστορια του Γουελλς λ. χ....

Στη εικονογραφηση του Μαναρα, το σεξ και η βια κυριαρχουν. Για τον καλλιτεχνη, δυο στοιχεια που χαρακτηριζουν την ανθρωποτητα απο την αυγη της.




ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ).

Εσταλει 31.01.2011 το βραδυ, απο τον PanosG:



Ο ΜΕΓΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΚΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ.

Κολοσσιαιες διαφορες, που δειχνουν την τοσο διαφορετικη νοοτροπια των ανθρωπων...
Εληξε την Κυριακη η ελληνικη βερσιον του φετινου ριαλιτοπαιγνιου "Big Brother". Νικητης αναδειχτηκε ο Γιαννης Φουκακης. Ενας νεος μεν ηλικιακα ανδρας, με απαρχαιωμενες δε αποψεις, οσον αφορα π.χ. την θεση της γυναικας στην κοινωνια. Η τραγικη ειρωνια ειναι, οτι ο αυτοαναγορευομενος πατροπαραδοτος Κρητικος, ο οποιος πιστευει, μεταξυ αλλων, οτι η θεση της γυναικας ειναι στο σπιτι, οτι ο ανδρας πρεπει να κανει σε ολα κουμαντο, οτι δεν πλενει και δεν μαγειρευει ποτε του (μαλλον δεν εχει παει στρατο και δεν εχει μεινει ποτε του μονος, μακρυα απο την μαμα του), γιατι αυτα τα πραγματα δεν ειναι ανδρικες δουλειες, σχεδιαζει να παντρευτει μια κοπελα, η οποια, κοντρα στο ρευμα της εποχης της, που θελει τα νεαρα ζευγαρια, ακομα και στην Ελλαδα του 21ου αιωνα να μοιραζονται τις δουλειες και υποχρεωσεις του σπιτικου τους, φερεται να ειναι διαθεσιμη να ξεσκ...ζει τον λεβεντομαγκα, ενοσω αυτος θα κοπαναει τσιπουρα και θα ριχνει μπαλωθιες...
Ας οψονται αυτοι που τον ψηφισαν για το προφιλ του αγνου και παραδοσιακου χωριατοπουλου που επιμελως τους πουλησε απο την τηλεοραση. Αυτοι που τρωνε τα παραμυθια περι τομπρων παλικαριων που ειναι μαγκες και λεβεντες κτλ...
Γιαννης Φουκακης

Στον αντιποδα σταθηκε το φιναλε της γερμανικης ριαλιτοεκπομπης του RTL "Ich bin ein Star - Holt mir hier raus!", το οποιο συμπτωματικα προβληθηκε επισης το βραδυ της Κυριακης. Η εκπομπη αυτη, στην οποια μια ομαδα, συνηθως ξεπεσμενων διασημοτητων, απο ηθοποιους και τραγουδιστες, μεχρι μοντελα και παρουσιαστες, περναει μερες και βδομαδες σε...ζουγκλα και συμμετεχει σε διαφορα παιχνιδακια, κατα τα οποια προσπαθει να κερδισει βαθμους, οι οποιοι τους δινονται σε φαγητα, διηρκεσε φετος μονο 16 ημερες. Πιθανον η αιτια για αυτο να ηταν η αναμπουμπουλα που προξενησαν συμπεριφορες και δηλωσεις καποιων εκ των συμμετεχοντων...
Εν πασει περιπτωσει, "βασιλιας της ζουγκλας" στεφθηκε ο πρωην παρουσιαστης Peer Kusmagk. Οι τηλεθεατες τον ψηφισαν αφου διαπιστωσαν οτι ηταν ο μοναδικος, ο οποιος, σε αντιθεση με τους υπολοιπους συμμετεχοντες, υπηρξε τιμιος και ειλικρινης. Δεν εθαψε κανεναν και κρατησε αποστασεις απο κουτσομπολια και κακιες. Οταν ολοι οι αλλοι αποξενωσαν την συμπαικτρια τους Σαρα, αφου δεν μπορουσε αυτη συνεχεια να συμμετεχει στις αποστολες, κολυμπωντας σε γυαλες με φιδια κ.α., αυτος συζητησε μαζι της. Ακομα και οταν η Σαρα ξεφουρνησε οτι η εκπομπη ηταν στημενη με δηθεν ζευγαρακια για μεγαλυτερη δημοσιοτητα, ο Peer υπηρξε διακριτικος. Και ετσι επιβραβευτηκε.


Peer Kusmagk



Δυο χωρες, δυο, σχετικα παρομοια ριαλιτοπαιγνια, δυο διαφορετικα αποτελεσματα. Οι Ελληνες επιλεγουν να ψηφισουν αυτον που τους δινει την εντυπωση οτι ειναι αυθεντικος και ειλικρινης, επειδη προερχεται απο την επαρχια και εχει αποψη για τα παντα, ασχετως αν αυτη ειναι λαθεμενη. Οι Γερμανοι επιλεγουν αυτον που κατα την γνωμη τους ειναι ειλικρινης και τιμιος, επειδη δεν συμμετεχει στα κουτσομπολια και τις κομπινες των αλλων...