Mittwoch, 30. März 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ.

Βερολινο 28 Μαρτιου, αργα το απογευμα. Σε μια αιθουσα του πανεπιστημιου, μεταπτυχιακος της Φιλοσοφικης Σχολης, ελληνογερμανικης καταγωγης, παρουσιαζει τα αποτελεσματα της εργασια της, σχετικα με την διδασκαλια της αρχαιας ιστοριας στην ελληνικη μεση εκπαιδευση. Στον προλογο της αναφερει οτι τα ελληνικα σχολικα βιβλια ιστοριας ειναι ελληνοκεντρικα/ εθνικιστικα και πρεπει να προσαρμοστουν στο πνευμα της πολυπολιτιστικης κοινωνιας, την οποια βιωνει πλεον και η Ελλαδα. Ως παραδειγμα ανεφερε το θεμα που προεκυψε πριν απο λιγα χρονια με το τοτε βιβλιο ιστοριας της Στ' Λυκειου. Κατα την γνωμη της, η φασαρια προεκυψε επειδη καποιοι δεν δεχονταν πραγματα, οπως οτι το κρυφο σχολειο ειναι μυθος και οτι τα 400 χρονια υποτελειας στην Πυλη ηταν ειρηνικη περιοδος. Πραγματα δηλαδη που εχει ισχυριστει και η μπλογγερ Νερα Ιδε στο παρελθον (βλ. εδω σχολια στα γερμανικα: http://www.chronologs.de/chrono/blog/edle-einfalt-stille-gr-ouml-szlig-e/allgemein/2009-06-22/lieber-kosta-lieber-panos#comment-3133)

Δυστυχως δεν υπηρξε συζητηση επι του θεματος αυτου, μιας και η διαλεξη της φοιτητριας αφορουσε την αρχαια ιστορια και οχι την εποχη της τουρκοκρατιας και την επανασταση. Η εντυπωση που δωθηκε ειναι, οτι οι Γερμανοι συνδαιτημονες πιστευουν πλεον οτι τα παιδια στα ελληνικα σχολεια μπολιαζονται με το σπερμα του εθνικισμου. Κριμα που δεν εχουν υποψιν τους τα κατα καιρους γκαλοπς ελληνικων εφημεριδων, συμφωνα με τα οποια φαινεται η αγνοια και η αδιαφορια των ελληνων μαθητων για την ιστορια τους. Κριμα επισης για την ελληνογερμανιδα φοιτητρια, που δεν πληροφορησε τους ακροατες της, οτι εαν υπαρχουν εθνικιστικες/ ελληνοκεντρικες τασεις στους νεους, αυτο δεν οφειλεται τοσο στην ελλειπη εκπαιδευση και γνωσεις που προσφερει το ελληνικο σχολειο, οσο σε αλλα μεσα, οπως ειναι η τηλεοραση. Ο κοσμος επηρρεαζεται περισσοτερο η' κυριως απο ολους αυτους τους τηλεπαρουσιαστες που βγαινουν σε ορισμενα ιδιωτικα καναλια και προσπαθουν να πουλησουν τα βιβλιαρακια τους, εξαπολυωντας ταυτοχρονος κορωνες υπερ της ανωτεροτητας και της παναρχαιοτητας της ελληνικης φυλης κτλ. Εαν τα σχολικα εγχειριδια ησαν οντως εθνικιστικα, θα περιειχαν τις θεωριες αυτων των κυριων. Τουναντιον γραφονται και επικυρωνονται απο δημοσιους υπαλληλους του Υπουργειου Παιδειας, οι οποιοι καθε αλλο παρα ... πατριωτες ειναι. Ακομη, εαν τα σχολικα βιβλια ιστοριας ησαν τοσο υπερ της πατριδος, θα υπηρχε πολυ μεγαλυτερο ενδιαφερον το μαθητων για την ιστορια. Τα μουσεια και οι αρχαιολογικοι χωροι θα γεμιζαν απο ελληνες μαθητες που θα διψουσαν για μορφωση. Φυσικα γνωριζουμε οτι τα μουσεια και οι αρχαιολογικοι χωροι επισκεπτονται κυριως απο αλλοδαπους τουριστες και λιγοτερο απο ελληνες μαθητες.


Οσο για το περιφημο βιβλιο που ανεφερε η κοπελα, οπως φαινεται και απο το δημοσιευομενο σχολιο στα γερμανικα, η αποσυρση του οφειλεται σε αλλους λογους και οχι στο εαν υπηρξε η' δεν υπηρξε κρυφο σχολειο. Το βιβλιο αυτο ηταν γεματο ορθογραφικα και συντακτικα λαθη, με το πιο τρανταχτο αυτο περι ... συνωστισμου στην προβλητα της καιομενης Σμυρνης, τον Σεπτεμβρη του 1922. Περι της ... ειρηνικης συνυπαρξης επι 400 χρονια, ταξιδιωτικες περιγραφες, καθως και αλληλογραφια διπλωματων με την Πυλη, αποδεικνυουν οτι και επαναστασεις, και πολεμοι, οπως οι οθωμανοενετικοι και οι ρωσοθωμανικοι, και σκλαβοπαζαρα, και πειρατεια, και σφαγες, και παιδομαζωματα και ληστειες υπηρξαν μεταξυ 1453 και 1821. Δεν ηταν ολα αγνα και ροδινα.


Και εν τελει δεν καταλαβαινουμε την συλλογικη της συμπατριωτισσας: Για να γινουμε αρεστοι στους αλλους/ τους απεναντι κτλ., θα πρεπει να διαστρεβλωσουμε η' και να αποκρυψουμε την ιστορικη πραγματικοτητα; Γιατι; Πως νοει εκεινη την προσαρμογη των σχολικων βιβλιων ιστοριας στην συγχρονη κοινωνια;


Αν το κρατος αυτο θελει να λειτουργησει σωστα, αν βασιζεται στο εθνος που το δημιουργησε, αν θελει να ενσωματωσει τους αλλοεθνεις μαθητες, θα πρεπει να δωσει εμφαση πρωτα πρωτα στον ελληνικο πολιτισμο. Στην περιπτωση αυτη ειναι αναγκαιο να διδαχτουν η ελληνικη ιστορια και γλωσσα απο την αρχαιοτητα μεχρι και σημερα. Αντικειμενικα και ζωντανα. Οχι με διαστρεβλωση και αποκρυψη γεγονοτων, προκειμενου να μην μας χαρακτηρισουν καποιοι εθνικιστες. Αιτια, απαρχες και αφορμες της Επαναστασεως του 1821 θα πρεπει να εξεταστουν, οπως θα εξεταζονταν τα αιτια, οι αφορμες και τα γεγονοτα του πολεμου 1920/22 στην Μικρα Ασια, ο Εμφυλιος, οι δεκαετιες 1945 με 1974, το Κυπριακο. Εκτος πια, και εαν η συμπατριωτισσα πιστευει, οτι οι Ελληνες μαθητες θα πρεπει να διδασκονται επισης, οτι ολοι περνουσαν καλα κατα την διαρκεια της Κατοχης, προκειμενου η κα. Μερκελ να μας δωσει κανα δανειο...


ΟΙ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ.

Για ολους οσους πιθανον να απορησαν και να αναρωτηθηκαν προς τι η σιγη του ιστολογιου για αρκετες ημερες: Ο Ταλας ετυχε να βρεθει στην Πραγα την περασμενη εβδομαδα, αποδεχομενος την προσκληση παλιου καλου φιλου, ο οποιος σχετικα προσφατα διαμενει στην επονομαζομενη και χρυση πολη. Δεν ηταν η πρωτη φορα που ταξιδεψε στην Πραγα. Ειχε παει και παλιοτερα, τον Οκτωβριο του 1998. Απο τοτε ομως εχουν περασει πολλα χρονια. Καποια πραγματα αλλαξαν. Καποια αλλα παλι, οχι. Λογου χαρη, το κεντρο της πολης με τις τρεις εκκλησιες. Η γεφυρα του Καρολου. Το καστρο που δεσποζει πανω απο την πολη. Στα θετικα συμπεριλαμβανονται και οι ευνοικες καιρικες συνθηκες, οι οποιες εκαναν την περιπλανηση στα σοκκακια της πολης πιο απολαυστικη και τις βολτες κατα μηκος του ποταμου που την διασχιζει ρομαντικες.


Αναμεσα σε αυτα που γνωρισε, συμπεριλαμβανεται και η παλια εβραικη συνοικια, στα ΒΔ του κεντρου της παλιας πολης της Πραγας. Σε αυτην βρισκεται το παλιο εβραικο νεκροταφειο, περικυκλωμενο απο τις Συναγωγες Πινκα και Κλαους. Αυτες μαζι με τις υπολοιπες Συναγωγες, την Μαισελ και την Ισπανικη, λειτουργουσαν και ως μουσεια, μεταδιδοντας σημαντικες πληροφοριες για την ζωη και τις συνηθειες των Εβραιων της Βοημιας και της κεντρικης Ευρωπης κατα την Αναγεννηση και τους Νεωτερους Χρονους.

Φευγοντας απο την εβραικη συνοικια, σκεψεις πολλες, μπερδεμενες, πολυπλοκες, κινουνταν μες το μυαλο του. Σκεψεις απο αυτα που εμαθε, συνδυαζομενες με αυτα που γνωριζε απο παλιοτερα.


Αιωνες ολοκληρους, οι Εβραιοι ησαν παντα οι κατατρεγμενοι. Απο την Αρχαιοτητα. Οπου και να πηγαιναν, ειχαν προβληματα. Για να μεινουν καπου μονιμα, επρεπε να πληρωνουν σε ανταλλαγμα υψηλους φορους. Στην αναγεννησιακη Πραγα λ.χ. τους επιτρεπονταν να κανουν εμποριο. Καμια αλλη ασχολια. Οι χριστιανοι τους κατηγορουσαν οτι θανατωσαν τον Χριστο. Και οτι εκαναν ανθρωποθυσιες με παιδια. Τους θεωρησαν υπευθυνους για την προελευση και εξαπλωση της πανωλης.


Τα πογκρομ εναντιον των Εβραιων δεν ειχαν τελειωμο. Διωγμοι εναντιον τους στη Γραναδα το 1011 και στην Κορδοβα το 1066. Στην Αγγλια στα 1189/90. Οι Σεφαρδιτες εκδιωκονται οριστικα στα 1492 απο την Ισπανια και στα 1497 απο την Πορτογαλλια. Νεες πατριδες βρισκουν στην Θεσσαλονικη και την Κωνσταντινουπολη. Οι αδελφοι τους Ασκεναζιμ ειχαν ηδη εκδιωχθει στα 1290 απο την Αγγλια και το 1394 απο την Γαλλια. Κατοικησαν στις Βαλτικες χωρες και την Ολλανδια. Στα 1349 εκδιωκονται απο την Γερμανια, στα 1670 απο την Αυστρια. Μεταξυ 1648 και 1654 ιφιστανται διωξεις στην Πολωνια και επιστρεφουν στη Γερμανια. Τα προβληματα στη Πολωνια επαναλαμβανονται στα 1768/9, ενω διωξεις τους γινονται στη Ρωσια στα 1881/4 και 1903/6. Το αποκορυφωμα ολων των πογκρομ κατα των Εβραιων συνεβει φυσικα με το Ολοκαυτωμα κατα την κυριαρχια του ναζιστικου Γ' Ραιχ, στην διαρκεια του οποιου πρεπει να εχασαν την ζωη τους γυρω στα 6 εκατ. ανθρωπινες ψυχες.


Και στην Πραγα υπηρξαν διωγμοι κατα τον 15ο και 16ο αιωνα. Ειδικα επι Ροδολφου ΙΙ ειναι που συνεβησαν ατοπηματα. Εκεινη την εποχη ειναι που δημιουργηθηκε ο μυθος του Ραββινου Λεβι, ο οποιος κατασκευασε το Γκολεμ απο πηλο και το διεταξε να προστατευει την εβραικη συνοικια απο καταστροφες.


Ολοι σχεδον αυτοι οι διωγμοι ξεκινουσαν απο μικρες αφορμες και ανυποστατες κατηγοριες, οπως αυτη περι δηθεν τελετουργικων ανθρωποθυσιων παιδιων απο Εβραιους. Αναρωτιεται κανεις, μηπως πισω απο ολα αυτα κρυβονται αλλα κινητρα, οικονομικου χαρακτηρα κυριως. Αυτο, μιας και οι Εβραιοι στις πολεις που ζουσαν και δραστηριοποιουνταν ως εμποροι και τραπεζιτες, ειχαν συγκεντρωσει μεγαλο πλουτο. Επιπλεον η διαφορετικοτητα τους απο χριστιανους και μουσουλμανους, οσον αφορα την ενδυση, τη γλωσσα, τα ηθη και τα εθιμα τους, τους διαφοροποιουσε απο τους υπολοιπους. Ετσι τεθηκαν στο περιθωριο της κοινωνιας τους, γκεττοποιηθηκαν.


Αυτες τις σκεψεις εκανε, συνδεοντας την κατασταση των κατατρεγμενων Εβραιων της Ευρωπης με την νοοτροπια του ισραηλινου κρατους σημερα: Μηπως για αυτους τους λογους οι σημερινοι Ισραηλινοι, απογονοι των Ασκεναζι και Σεφαρδιτων της Ευρωπης ειναι τοσο σκληροι και ατενγκοι απεναντι σε αλλους λαους; Επειδη η καταδυναστευση, η περιθωριοποιηση και ο κατατρεγμος αιωνων εχουν αφησει τα σημαδια τους στα γονιδια της πολιτιστικης τους μνημης;




Dienstag, 29. März 2011

190 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ...

25 Μαρτιου 1821: Η καθιερωμενη επισημη ημερομηνια, κατα την οποια ελαβε χωρα ο Αγωνας για την Απελευθερωση του Γενους.


25 Μαρτιου 2011: Συνοδος Ε. Ε. στις Βρυξελες. Αποφασιζεται η επιμυκηνση της αποπληρωμης του δανειου των 110 δις για την Ελλαδα να παει στα 7 χρονια με 4,2% χαμηλοτερο επιτοκιο και την δυνατοτητα αγορας ομολογων ελληνικου δημοσιου.

Το ελληνικο κρατος δηλαδη, οι εκπροσωποι του οποιου εορτασαν το γεγονος αυτο ως ... μεγαλη νικη, πηρε δανεια απο την Ε. Ε. για να ... ξεπληρωσει τα παλαιοτερα δανεια που χρωσταει. Αυτο, μας λενε, θα γινει καπου το 2023. Ως τοτε δηλαδη, ο ελληνικος λαος θα πρεπει να τραβαει κουπι και να υπομενει επιπλεον μετρα λιτοτητας. Θα βλεπει το καροτο και θα νιωθει το μαστιγιο στην πλατη. Κατα τα αλλα, αυτοι που τα φαγανε μεταξυ τους, μαλλον θα συνεχισουν το φαγοποτι τους. Και δεν νομιζουμε να κοπουν ετσι αποτομα οι μιζες.


Αντε πατριωτες, κουραγιο. Το φοραμε που το φοραμε το σαμαρι. Και δεν ειναι και η πρωτη φορα. Πρεπει να το γνωριζουμε αυτο. Αλλωστε, και η Επανασταση πριν απο 190 χρονια, με δανεια δεν ξεκινησε;


Blood Money.

Οταν η απληστια και η φιλοδοξια περπατανε πιασμενες χερι χερι με την αγνοια... Οταν ο εγωισμος υπερκαλυπτει τα κενα της μορφωσης... Τοτε συμβαινουν τα κατωθι:

Πανε πολλλοι μηνες απο τοτε που η μαυρη γαζελα της πασαρελας Ναομι Καμπελ κατεθετε στο δικαστηριο της Χαγης για τις σχεσεις της με αιμοσταγη δικτατορα κεντροαφρικανικης χωρας. Τοτε που προσποιουνταν την ανηξερη για τα blood diamonts που της χαρισε ο δικτατορ. Που τα χαρακτηρισε "μικρες, βρωμικες πετρουλες".


Πριν απο μερικες εβδομαδες ανεκυψε ενα παραπλησιο θεμα, οταν η τραγουδιστρια Νελλυ Φουρταδο δωρησε 1 εκ. δολλαρια σε κοινωφελες ιδρυμα. Αποκαλυφτηκε, οτι τα χρηματα αυτα ηταν "δωρο" του Κανταφι (αυτου της Λιβυης, που τα δικα μας Μ.Μ.Ε. αποκαλουσαν "φιλο της Ελλαδας" κατα τα '80ς, "τρελο" κατα τα '90ς, για να διασκεδασουν τις εντυπωσεις και μολις προσφατα, κατα το ξεσπασμα του εμφυλιου, τον ονοματησαν "τυραννο") για την προσκληση του να τραγουδησει σε ιδιωτικο του παρτυ.


Μετα την Φουρταδο εμφανιστηκαν και αλλοι καλλιτεχνες, οπως ο Ρικυ Μαρτιν, ο Ασερ, ο 50Σεντ, η Μπιγιονσε, να δωριζουν απο 1 εκ. δολλαρια σε ιδρυματα. Αποδειχτηκε, οτι ο Λιβυος ηγετης εχει εξαιρετικο γουστο στη μουσικη, αφου και οι ιδιοι οι καλλιτεχνες παραδεχτηκαν οτι πληρωθηκαν για τραγουδισουν για αυτον και τις παρεες του.


Με εξαιρεση καποια ιστολογια, κυριως στην αγγλικη, το θεμα αυτο δεν προβληθηκε, ουτε σχολιαστηκε με τον δεοντα τροπο απο τα Μ.Μ.Ε. Προτιμηθηκε να δωθει το συγχωροχαρτι στους μετανοουντες καλλιτεχνες, αφου αυτοι εξαγορασαν την ησυχια τους και πιθανον την συνειδηση τους, με το να δωρισουν τα χρηματα του Κανταφι. Καμια περαιτερω δηλωση και απο το μανατζμεντ των καλλιτεχνων.


Κατα τα λοιπα, η γνωστη καραμελα: Τεχνη ανεξαρτητως Πολιτικης, τουτεστιν, δεν ξεραμε, δεν βλεπαμε, δεν ρωτουσαμε. Επειδη ομως σε προηγουμενο κειμενο ειχαμε θεσει καποια ερωτηματα περι ηθικου και πρεποντος, νομιζουμε, οτι ταιριαζουν και στην παρουσα περιπτωση. Ειναι ηθικο αυτο που εκαναν οι καλλιτεχνες; Για ποιους λογους επραξαν κατ' αυτον τον τροπο; Τοσο πολυ αναγκη εχουν τα χρηματα; Ειναι τοσο πολυ εξαρτωμενοι απο την λαιφ σταιλ ζωη τους, που θα προτιμησουν να πεσουν στα χαμηλα και να αποδεχονται προσκλησεις για να τραγουδουν στα παρτυ δικτατορων εναντι παχυλων αμοιβων;


Απ' οτι φαινεται... Η Τεχνη δεν ειναι παντα υπερανω της Πολιτικης...


Sonntag, 20. März 2011

ΠΟΛΥ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Χαμος και παλι στις μικρες οθονες! Ιστολογια πιασαν φωτια! Οι γνωστοι αγνωστοι θεματοφυλακες αξιων εξαπολυουν πυρηνους δικανικους! Τι συνεβει παλι;
Πολυ απλα, η εικονιζομενη Φραντζεσκα Σταυρακοπουλου, καθηγητρια Θρησκειολογιας στο πανεπιστημιο του Εξετερ, παρουσιαζει τις ερευνες της μεσω ενος ντοκυμανταιρ που προβαλεται στο βρετανικο καναλι BBC2. Η κυρια Σταυρακοπουλου υποστηριζει οτι ο Θεος της Παλαιας Διαθηκης Γιαχβε/ Ιεχωβα (YHWH) αποτελουσε ζευγος μαζι με την θηλυκη θεοτητα Ασερα (Aserah: Astarte?). Οι δυο θεοτητες λατρευονταν μαζι απο τους Ισραηλιτες.

Οι αποψεις της κυριας Σταυρακοπουλου εχουν πλειστακις ποαρουσιαστει στην σχετικη βιβλιογραφια και αποτελουν αντικειμενο μελετης απο θεολογους, αρχαιολογους, μελετητες της ιουδαικης θρησκειας. Ετσι δεν θα επρεπε λογικα να εκπλησσει το γεγονος, οτι στην σχετικη βιβλιογραφια θα βρει ο αναγνωστης επιχειρηματα απο τους τομεις της θρησκειολογιας και της αρχαιολογιας, τα οποια ενισχυουν τις θεωριες αυτες.
Οτι δηλαδη ο Γιαχβε πιθανοτατα να προερχεται απο ενα πολυθειστικο συμπλεγμα που λατρευοταν στην Συροπαλαιστινη, με επιρροες απο τις μεσοποταμιακες θρησκειες (Π.χ. ο γεναρχης των Ισραηλιτων Αβρααμ φευγει απο την Ουρ και κατευθυνεται προς την Χανααν). Στην Παλαια Διαθηκη αφηνεται να εννοηθει οτι οι Ισραηλιτες ειχαν παρε δωσε με γειτονικες φυλες στην Παλαιστινη. Πιστευεται επισης, οτι τα βιβλια της Π. Διαθηκης εγραφησαν κατα την εποχη της αιχμαλωσιας Ισραηλιτων απο τους Βαβυλωνιους, περι τον 6ο αι. π. Χ. Μεχρι εκεινη την εποχη, εικαζουν διαφοροι ερευνητες, οτι η Ασερα λατρευοταν μαζι με τον Γιαχβε. Οσο για την Ευα, καποια βιβλια που δεν ανηκουν στον κανονα της Βιβλου, αναφερουν οτι δεν ηταν η πρωτη γυναικα που επλασε ο Γιαχβε για τον Αδαμ.
Αυτα ομως φαινεται οτι δεν τα γνωριζουν αυτοι που κατακρινουν το ντοκυμανταιρ και την κυρια Σταυρακοπουλου προσωπικα. Ουτε βεβαια γνωριζουν τις δημοσιευσεις της, οπως δεν εχουν υποψιν τους τις δημοσιευσεις και αλλων ειδικων επι της βιβλικης αρχαιολογιας και ιστοριας, οπως ο Ισραηλ Φινκελσταιν η' ο Ρονυ Ραιχ. Υπο αυτες τις προυποθεσεις ομως, δεν υφισταται διαλογος με αυτους τους αυτοανακυρησσομενους θεματοφυλακες. Ας μελετησουν καλυτερα την σχετικη βιβλιογραφια πρωτα και μετα ας εκφερουν την αποψη τους.


ΗΘΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΟΝ.

Δυο, εκ πρωτης οψεως διαφορετικα γεγονοτα απασχολουν την επικαιροτητα. Παρακατω θα αποδειχτει, ποιο κοινο σημειο τα συνδεει.
Το ενα αφορα τα γεγονοτα στη Λιβυη. Μετα απο ψηφισμα του ΟΗΕ, και αφου επι εβδομαδες μαινεται εμφυλιος στη χωρα, με αναριθμητους νεκρους, αποφασισαν χωρες οπως οι Η.Π.Α., η Αγγλια και η Γαλλια να αναλαβουν δραση και να στειλουν πολεμικα αεροπλανα εναντιον των δυναμεων του Κανταφι.
Το αλλο, την διαπιστωση ελληνων δημοσιογραφων και μπλογγερς, ποσο πολυ μπορει να μας επηρρεασουν τα τεκταινομενα στην Ιαπωνια. Επισημανθηκε οτι υπαρχουν πυρηνικα εργοστασια στη γειτονια μας, πχ. στην Βουλγαρια. Δημοσιοποιηθηκε επισης η αποφαση της τουρκικης κυβερνησης να ξεκινησει προγραμμα κατασκευης πυρηνικων αντιδραστηρων... σε περιοχη, η οποια ειναι γνωστο οτι πληττεται απο σεισμους.
Η κοινη συνισταμενη και των δυο, ειναι η ηθικη. Κατα ποσον ειναι ηθικο να αναμειχθουν ξενες χωρες στον εμφυλιο της Λιβυης; Κατα ποσον ειναι ηθικο, οταν υπαρχουν απτα παραδειγματα για το τι μπορει αν συμβει σε πυρηνικους αντιδραστηρες, να βγαινεις και να ανακοινωνεις οτι θα κατασκευασεις και συ;
Σχετικα με το πρωτο ζητημα: Ειναι πολυ δυσκολο να πεις, τι ειναι σωστο και τι λαθος. Απο την μια μερια, πρεπον ειναι, να βοηθησεις κοσμο που υποφερει. Ειναι ομως και πρεπον, να εισβαλλεις σε ξενη χωρα με το προσχημα αυτο;
Φαινεται πως οι ξενοι ηγετες, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, το σκεφτηκαν πολυ το θεμα. Για αυτο και αργησαν να επεμβουν, φοβουμενοι την κατακραυγη των Μ.Μ.Ε. Θυμομαστε ολοι, οτι με δικαιολογιες επενεβησαν στα Βαλκανια και την διασπαση της Γιουγκοσλαβιας. Θυμομαστε οτι βρηκαν προφαση να επενεβουν στο Ιρακ δυο φορες. Αυτα τα κολπα, τα ... "προληπτικα" μαλλον δεν τα ξερανε τοτε, το 1974, να τα εφαρμοσουνε. Αν τα ξεραν η' αν ηθελαν, δεν θα υπηρχε Αττιλας στην Κυπρο.
Σχετικα με το δευτερο ζητημα: Το να θελεις να γινεις Η υπερδυναμη στη Μεσογειο και τα Βαλκανια, το κατανοουμε. Το να γνωριζεις τους κινδυνους και τα ρισκα που ενεχει το εγχειρημα κατασκευης πυρηνικου εργοστασιου σε σεισμογενη περιοχη και να προχωρας παρα ταυτα στην υλοποιηση του, δεν το καταλαβαινουμε. Με τετοιες κινησεις η Τουρκια θα χασει απο δικο της λαθος το κεφαλι της.

Donnerstag, 17. März 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΙΜΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ: Η ΕΥΡΑΣΙΑ c 300 - 1000 μ. Χ. ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Σε παλαιοτερο κειμενο του ιστολογιου ειχα αναφερθει στην εποχη μεταξυ της Υστερης Αρχαιοτητας και του Πρωιμου Μεσαιωνος στην Ευρωπη (www.notis-o-talas.blogspot.com/2008/10/dark-ages_27.html). Απο τοτε κυλησε πολυ νερο στ' αυλακι. Ανακαλυψα οτι αυτο ειναι ενα θεμα, το οποιο με ενδιαφερει αρκετα. Ως μαθητης, αλλα και ως φοιτητης, δεν ειχα ουτε την θεληση, ουτε την διαθεση να ασχοληθω με την συγκεκριμενη χρονικη περιοδο, η οποια αποκαλειται "Europaean Dark Ages" απο τους ειδικους (και "Völkerwanderung" κατα τους Γερμανους ειδημονες!). Εδω και λιγο καιρο, με ενδιαφερει και θα εξηγησω παρακατω γιατι.







Θεωρω οτι ειδικα στην Ελλαδα, θα ηταν πολυ ωφελιμο, εαν η συγκεκριμενη ιστορικη περιοδος διδασκοταν στα σχολεια. Εχοντας υποψιν μου, οτι στις τελευταιες τουλαχιστον ταξεις του Λυκειου διδασκονται επιλεγμενα θεματα ιστοριας, πιστευω οτι η συγκεκριμενη υλη μπορει καλλιστα να καλυψει κενα. Οχι μονο γνωστικου περιεχομενου.
Εδω και λιγα χρονια, η Ελλαδα βιωνει αυτα που εχουν βιωσει ευρωπαικες χωρες πριν απο αυτην. Δηλαδη μεταναστευτικα κυματα και παγκοσμιοποιηση. Περαν θεματων, οπως η διαχειρηση και διακυβερνηση κατα την ρωμαικη αυτοκρατορια, αλλα και τα ελληνιστικα βασιλεια, που νομιζω οτι εν μερει διδασκονται/ αποτελουν τμηματα διδακτικης υλης των ιστορικων θεματων, η ιστορια που ξεκιναει απο τα αιτια και τις αφορμες της κρισης του 3ου αιωνα μ. Χ. και περναει μεσα απο την ανοχη του χριστιανισμου ως κυριας θρησκειας της αυτοκρατοριας, τα αιτια και οι αφορμες της διασπασης της σε δυτικο και ανατολικο τμημα, η εκμεταλλευση του κενου εξουσιας απο γερμανικα φυλα και η ιδρυση βασιλειων στην ευρωπαικη ηπειρο, που καταληγει να δημιουργησει εναν νεο χαρτη της ηπειρου, θα αποβει θεμελιακη ως προς την κατανοηση βασικων δομων απο τους μαθητες, αλλα και τους ιδιους τους διδασκοντες. Πρωτα και κυρια, τα ιδια τα ελληνοπουλα θα καταλαβουν το πως λειτουργουν οι δομες αυτες. Οι μηχανισμοι εξουσιας. Και θα μπορεσουν να κανουν και παραλληλισμους της τοτε με την σημερινη κατασταση. Ετσι, θα γινουν και πιο ανεκτικα απεναντι στους αλλοδαπους/αλλοεθνεις συμμαθητες τους. Το ιδιο θα πρεπει να ισχυσει και για τα τμηματα Ιστοριας των ελληνικων Α.Ε.Ι. Εξυπακουεται, οτι καθοριστικο ρολο σε αυτα παιζει και το πως γινεται το μαθημα. Τι γνωριζει ο διδασκων.
Παρομοιες παρατηρησεις οφειλω να κανω και για την διδασκαλια της γλωσσας, ειδα της αρχαιας ελληνικης και λατινικης στα σχολεια και τα Α.Ε.Ι. Ανηκοντας σε μια γενια που κακοπαθε και κακομαθε τις αρχαιες γλωσσες, τασσομαι κατα της παπαγαλιας και νομιζω οτι πιο ωφελιμο θα ειναι ενα ανθολογιο κειμενων, ωστε ο μαθητης να γνωρισει διαφορους συγγραφεις. Εξυπακουεται και σε αυτην την περιπτωση, οτι ο διδασκων οφειλει να κραταει το ενδιαφερον των μαθητων σε εγρηγορση. Σχετικα με την επιλογη των κειμενων, θα ηταν προτιμοτερο να ξεκινουν τα παιδια με απλα, κατανοητα στη γλωσσα τους κειμενα. Δεν νομιζω οτι θα βγει τιποτε, εαν διδασκεις Πλατωνα η' Ομηρο σε 15χρονα. Τα κειμενα αυτα εχουν ιδιαιτερη ορολογια. Δεν περιμενω σε αυτες τις ηλικιες να γινουν τα παιδια φιλοσοφοι, αριστοι κτλ. Αν οι ιθυνοντες του Υπουργειου αυτο επιθυμουν, τοτε καλυτερα να βαλουν στην υλη κειμενα απο την "Κυρου Παιδεια" και τα "Ηθικα Νικομαχεια". Πιστευω οτι τα "Αργοναυτικα" του Απολλοδωρου και η "Κυρου Αναβασις" ειναι πιο ενδιαφεροντα, λογω πλοκης, για παιδια και εφηβους. Και γιατι οχι κειμενα απο τα πρωτα εξι βιβλια του Διοδωρου του Σικελιωτη, η' απο το εργο του Στραβωνος και του Παυσανια; Μ' αυτα θα αισθανθουν πιο ανετα και οι αλλοεθνεις μαθητες των ελληνικων σχολειων.
Δυστυχως, αν και θα επρεπε, Διοδωρος και Στραβων δεν προσφερονται ουτε ως μαθημα στα αντιστοιχα τμηματα ελληνικων, αλλα και ξενων Α.Ε.Ι. Και δεν ειναι μονο αυτοι! Σκεψου τι προτερηματα μπορει να προσφερει ενα σεμιναριο, στο οποιο γινεται συγκριτικη μελετη του πρωτου βιβλιου απο το εργο των Διον. Αλικαρνασεα, Διον Κασσιου, Τιτου Λιβιου, περι των απαρχων της Ρωμης...
Αναφερω απλως καποιες ιδεες εδω, που πιστευω οτι θα ωφελησουν περισσοτερο τις μελλοντικες γενιες μαθητων του ελληνικου σχολειου. Τις αποφασεις ομως τις παιρνουν αλλοι...










ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ;!;!;!

Ο Ταλας θεωρει πως ο μυθος του Αισωπου, με το μυρμηγκι που δουλευε καλοκαιριατικα και τον τζιτζικα που γλενταγε την ντολτσε βιτα του, μεχρι που πιασαν τα κρυα και δεν ειχε βαλει τιποτε στην ακρη, αντιθετα απο το μυρμηγκι, ειναι γνωστος. Ετσι, δεν θα εισελθει σε λεπτομερειες και μακρυσκελεις αναλυσεις επι αυτου. Η ιστορια ομως ειναι επικαιρη, εκτος απο διδακτικη. Και σχετικα αυτοβιογραφικη...



Αυτοβιογραφικη, διοτι εχει βρεθει πλειστακις στη θεση του μυρμηγκιου. Και το αιμα του κοχλαζει, καθε φορα που αφηνει το ησυχαστηριο του, για να συμμετασχει σε αυτο το τσιρκο του δηθεν κοινωνικου γιγνεσθαι. Να παρεβρεθει σε συγκεντρωσεις, στις οποιες γνωριζει μονο το 1% των συμμετεχοντων. Να νιωσει επανω του αδιακριτα, ειρωνικα βλεμματα. Να χρειαστει πανω απο ολα να αμυνθει εναντι προκλητικων ερωτησεων. Ποιος εισαι; Απο που καταγεσαι; Τι κανεις;
Ωραια λοιπον. Ειναι εδω και λιγα χρονια ανεργος. Ζει με τις οικονομιες του. Σπανια καμια μικροδουλεια να βρεθει. Ετσι για το χαρτζιλικι. Πειραζει; Πρεπει να δωσει το λογαριασμο σε παιδακια που ΤΩΡΑ κλαιγονται για την κριση και την ακριβεια και την ανεργια;
Εσεις παιδακια, εσεις που ολη την δεκαετια του 1990, μεχρι και το τελος της πρωτης δεκαετιας του 21ου αιωνα κανατε ΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ, ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, κατεβασατε ΤΑ ΞΙΔΙΑ, ξοδεψατε ΤΑ ΛΕΦΤΑ των γονεων σας, του 'ρχεστε τωρα και του μιλατε για λιτοτητα; Του πετατε δεικτικα υπονοουμενα και θελετε να τον βγαλετε τεμπελη; Επειδη ΤΩΡΑ εσας σας επιασαν τα ζορια; Επειδη το δικο σας ταμειο ειναι μειον; Επειδη ειδατε που πηγε η κατσταση και κλειστηκατε μεσα; Και εχετε το θρασος να απαιτειτε και απο τον Ταλα να κανει οτι κανετε εσεις;
Για σιγα παιδακια, γιατι οταν εσεις γλενταγατε εδω και εκει, ο Ταλας δουλευε. Μια σαν σερβιτορος, την αλλη στην λαντζα, την παραλλη κουβαλητης... Αντε και σεις να κανετε καμια τετοια δουλεια, αν σας βασταει! Αλλα οχι, κατι καλομαθημενα σας κι εσας ειναι για ανωτερα πραγματα ετσι; Μην και λερωσετε τα χερακια σας!
Ετσι ειναι. Δεν τα φαγαμε μαζι, γιατι και να ηθελε μια, δεν θελατε εσεις εκατο. Ασε βεβαια που δεν ηθελε, υποθετικα το λεμε. Ας την αφησουν ορισμενοι την πιπιλα, ουτε μαζι τα φαγαμε, ουτε επροκειτο ποτε να γινει κατι τετοιο. Ευθυνες για την κριση δεν εχουν μονο οι πολιτικοι, αλλα και ο καθενας που ηθελε να ζησει την ντολτσε βιτα του. Οπου ντολτσε βιτα μεταφραζεται σε ακρατο καταναλωτισμο, πιστωτικες καρτες, ξενυχτια και λουλουδοπολεμο στα σκυλαδικα, κραιπαλες σε Μυκονους και Αραχωβες, επιδειξεις 4χ4, μοντελων, γκομενων κ.α. Απο το παρτυ σας απουσιαζε ο Ταλας και διαφοροι αλλοι Ταλες. Ματαιως απαιτειτε πλεον να μοιραστουν οι ευθυνες. Μονοι σας τα φαγατε, μονοι σας να τα λουστητε τωρα! Ζηστε τα αποτελεσματα της απληστιας σας.
Τρεχτε τωρα, μπας και γλιτωσετε. Ο Ταλας θα ζησει με τα λιγα που εχει. Ποτε αλλωστε δεν ηταν της σπαταλης. Και αλλωστε ειναι δικαιωμα του, να χαρει και λιγο καποιες ελευθερες στιγμες με τα λεφτα του. Εσας δεν σας αφορα. Δεν θα του απαγορεψει κανενας να ταξιδεψει, να διασκεδασει, να φαει, να πιει, επειδη ξεσπασε η κριση σας. Αλλωστε και εσεις δεν τα κοψατε εντελως τα γλεντια. Απλως τα περιορισατε καπως.
............................
Υ. Γ.: Εδω και λιγες μερες μαθευτηκε οτι εγινε μεγαλος ντορος απο καποιο μειλ, το οποιο υποστηριζει οτι στις 25.03. η χωρα θα δηλωσει χρεωκοπημενη. Τα δημοσιογραφακια πανικοβληθηκαν περισσοτερο απο αυτους που, συμφωνα με ρεπορταζ, μετεφεραν τους ταπεζικους τους λογαρασμους εκτος Ελλαδος.
Δεν ξερω, αν το μειλ ειναι γνησιο η' καποιος εκανε πλακα. Δεν ξερω, αν πραγματι πανικοβληθηκε κοσμος και απεσυρε τις καταθεσεις του απο τις ελληνικες τραπεζες. Δεν ξερω, ποια ειναι τα παπαγαλακια σε αυτην την περιπτωση. Οι δημοσιογραφοι που παροτρυνουν τον κοσμο να μην αποσυρει τις καταθεσεις του, η' οι αποστολεις του μηνυματος;

Mittwoch, 16. März 2011

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!

Σημερα κλεινει η αυλαια ενος ακομα φεστιβαλ ταινιων φαντασιας, το οποιο διεξαγεται εδω και λιγα χρονια στον κινηματογραφο "Κοσμοπολις", επι της λεοφ. Συγγρου (πληροφ. βλ. www.sffrated.wordpress.com, www.alef-gr.blogspot.com). Απο αυριο ξεκιναει το ετερο φεστιβαλ ταινιων τρομου στο "Γκαγκαριν". Δυο πολυ ενδιαφερουσες προτασεις, ασχολουμενες με ενα θεμα, το οποιο λιγοι φανταζονται οτι μπορει να ειναι τοσο ενδιαφερον.

Ετσι ειναι δυστυχως στην Ελλαδα με τις ταμπελες. Υπαρχουν καποιοι - που ισως και να αποτελουν την πλειοψηφια - οι οποιοι πιστευουν οτι οσοι ασχολουνται με κομικς, ταινιες και λογοτεχνια φανταστικου περιεχομενου, ειναι ανωριμοι και παλιμπαιδιζουν. Πλανουνται πλανην οικτραν οι αμοιροι αυτοι! Στα φεστιβαλ αυτα συναντα κανεις απο φοιτητες μεχρι μεσηλικες και ανω. Απο καθηγητες μεχρι οικοδομους. Ολοι τους ατομα με σοβαροτητα, που διασκεδαζουν την ενασχοληση τους με τετοια θεματα.
Ευτυχως που τα τελευταια χρονια, υπηρξαν και καποιοι εκδοτικοι οικοι, οπως η "Ωκεανιδα", ο "Αιολος" και αλλοι, που στηριξαν το ειδος της φανταστικης λογοτεχνιας. Ετσι μπορεσε οποιος επιθυμουσε, να γνωρισει τα εργα των Ποε, Λαβκραφτ, Χαουαρντ, Τολκιν, Ασιμοφ, Ντικ, Κρειτν και πολλων αλλων μετρ του ειδους. Εν συνεχεια ιδρυθηκε και η "Α.Λ.Ε.Φ." (: Αθηναικη Λεσχη Επιστημονικης Φαντασιας, βλ. διευθ. στο διαδικτυο εντ.) απο θαυμαστες του ειδους, η οποια διοργανωνει τα φεστιβαλ ταινιων. Και ενα ακομα θετικο ειναι, οτι εμφανιζονται επιτελους και Ελληνες, οι οποιοι γραφουν και δημοσιευουν ιστοριες επιστημονικης, ηρωικης κ.α. ειδων φαντασιας, μεταξυ αλλων και στο περιοδικο που εκδιδει η Α.Λ.Ε.Φ.
Μακαρι να συνεχιστει η προσπαθεια αυτη, εστω και μεσα στις συνθηκες οικονομικης, πολιτικης, κοινωνικης, ακομα δε και πολιτιστικης κρισης που βιωνει η χωρα.


Dienstag, 15. März 2011

Merdes!

"Merdes"! Ανεκραξε εκ της μικρης οθονης ο μεγας Ντομινικ Στρος Καν, ως απαντηση σε ερωτησεις συμπατριωτων του δημοσιογραφων, για το που βρισκεται οικονομικα η Ελλαδα. Και ως φαινεται, κανενας στη Γαλλια δεν ενοχλειται, οταν φιλοδοξος κυριος, εχων βλεψεις για το ανωτατο αξιωμα της χωρας του, μιλαει δημοσιως κατ' αυτον τον τροπο...
Παντως μεσιε Ντομινκ, να ξερεις, οι Ελληνες απο σεναν περιμενουν να ξεσκ...θουν. Αποζητουν την σοφιαν σου και τον ευγενικον σου λογον. Και εαν καταφερεις και τους ξεσκ...σεις, να εισαι βεβαιος οτι θα σε ευγνομωνουν στον αιωνα τον απαντα, οπως αλλωστε εκαναν για καθε ξενο: Απο το να δωσουν το ονομα σου σε πλατεις και δρομους, μεχρι να σου κανουν αγαλμα καβαλαρη σε κεντρικο σημειο της Αθηνας. Ξεσκ...σε την Ελλαδα και θα δεις!

Sonntag, 13. März 2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ LIII.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (giannis@enet.gr )
Εφημεριδα "Ελευθεροτυπια", Σαββατο 12 Μαρτιου 2001

Πρώην διπλωμάτης (1975-1981), ο Βρετανός λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γουίλιαμ Μάλινσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Πικρές Ελιές» -που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις της Εστίας- ανατρέχει στην ιστορία της Κύπρου και τις ποικίλες περιπέτειες που ο λαός τής μαρτυρικής Μεγαλονήσου βίωσε, ενώ στη συνέντευξή του στην «Ε» μιλά και για το σήμερα, το Αιγαίο, το Καστελόριζο, τα πετρέλαια, την ελληνοκυπριακή προσέγγιση με το Ισραήλ και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Από τη διπλωματία γιατί φύγατε;
«Ισως παραήμουν ευθύς χαρακτήρας για διπλωμάτης. Αν και ο σοβαρότερος λόγος ήταν η αίσθηση ότι η Βρετανία είχε πάψει πλέον να είναι ανεξάρτητη, συνεπώς, στο υπόλοιπο της καριέρας μου, δεν θα δούλευα για την πατρίδα μου αλλά για την Αμερική...».

Και πώς φτάσατε στη συγγραφή ενός βιβλίου με θέμα την Κύπρο;
«Οταν βρέθηκα το 1994 με υποτροφία στην Ελλάδα για το διδακτορικό μου, που ήταν σχετικό με τον Ψυχρό Πόλεμο, ανακάλυψα ένα έγγραφο του 1975, υπαγορευμένο από τον επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, το οποίο έλεγε: "Πρέπει να διαιρέσουμε τους Ελληνες και τους Τούρκους". Δεν πίστευα στα μάτια μου, οπότε αποφάσισα να το ερευνήσω περισσότερο. Στην πορεία συνειδητοποίησα τη σημασία του θέματος της Κύπρου, παρότι οι Ελληνες μάλλον τείνουν να το αποφεύγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα της παροχής των ντοκουμέντων για την Κύπρο, οι Ελληνες με δυσκόλεψαν περισσότερο από τους Βρετανούς!».

Για ποιο λόγο οι Ελληνες «ζορίζονται» με το θέμα της Κύπρου;
«Επειδή υπάρχουν πολλοί "σκελετοί στο ντουλάπι τους". Προσωπικότητες του δημόσιου βίου που έκαναν πολύ άσχημα πράγματα στο θέμα της Κύπρου και είναι ακόμη εν ζωή... Επίσης, η ελληνική ιντελιγκέντσια και οι πολιτικές τάξεις δεν θέλουν να αναφέρονται ιδιαίτερα στο θέμα, επειδή υπήρξαν φορές στο παρελθόν που η "κυπριακή ουρά έσερνε το ελληνικό σκυλί": η ιστορία του Μακάριου, η ιστορία της τουρκικής εισβολής, η ιστορία της χούντας κ.λπ. δημιούργησαν ένα κλίμα στην Ελλάδα όχι ευνοϊκό για δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την Κύπρο. Υπάρχει μια διάθεση να κρατιούνται χαμηλοί τόνοι κι ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο φόβος της Τουρκίας».

Φόβος για ποιο πράγμα;
«Για αύξηση της στρατιωτικής επιθετικότητας της Τουρκίας
. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να συνδέσουν το θέμα της Κύπρου με το θέμα του Αιγαίου. Γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει το ένα θέμα να επηρεάζει το άλλο. Ενώ, αντίθετα, η τουρκική επιθυμεί να εξετάζονται αυτά μαζί. Για να το πω πιο ωμά, χρησιμοποιώντας "ορολογία Κίσινγκερ", η τουρκική κυβέρνηση κρατάει την ελληνική από τα αρχ...α...».

Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποφασίσει ένα πρωί να σηκώσει τους τόνους στο θέμα της Κύπρου, τι θα γίνει;
«Θα υπάρξει ένταση
, ίσως υπάρξουν "καινούργια Ιμια", ίσως κάτι χειρότερο».

Αρα, λέτε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα φοβάται την Τουρκία.
«Δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο, αλλά ναι».

Θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά εάν, τα 37 χρόνια που μεσολάβησαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα κυβερνιόταν από πιο ισχυρές προσωπικότητες, πολιτικούς, διπλωμάτες κ.λπ.;
«Θεωρώ ότι στο θέμα της Κύπρου, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε από την πλευρά της Ελλάδας μια έλλειψη επιμονής. Από τη μια είχες τη δημόσια ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου, μπλα-μπλα-μπλα, μετά την ήπια προσέγγιση του Καραμανλή στη Ρωσία, αλλά κάπως αυτά δεν συνδυάστηκαν ποτέ. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της Ελλάδας: οι Ελληνες δεν δείχνουν διάθεση να ενεργήσουν ομαδικά, πριν φτάσει το τελευταίο λεπτό. Κυρίως για κομματικούς λόγους. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, η Ελλάδα δεν ελέγχει απολύτως το τι συμβαίνει».

Για ποιο λόγο;
«Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, αυτή τη στιγμή με το θέμα του πετρελαίου γίνονται πολλά στο παρασκήνιο με την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Τουρκία, όπως π.χ. το Καστελόριζο, με την Τουρκία να διεκδικεί τις περιοχές γύρω από αυτό, διεκδίκηση που φαινομενικά δεν έχει σχέση με την Κύπρο αλλά φυσικά εντάσσεται στη γενικότερη τουρκική εξωτερική πολιτική. Ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους αλλά σίγουρα θα την κάνουν στον επόμενο γύρο, διεκδικώντας πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής: οι Ρώσοι. Οπότε, για να είμαι δίκαιος με τους Ελληνες, υπάρχουν διπλωμάτες που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά γνωρίζουν επίσης ότι οι Αγγλοσάξονες υποστηρίζουν την Τουρκία περισσότερο από την Ελλάδα. Κι ότι αν τα πράγματα φτάσουν σ' ένα κρίσιμο σημείο, η Αμερική και η Βρετανία στο τέλος θα πάνε με το μέρος της Τουρκίας. Παράλληλα, η Ευρώπη είναι αδύναμη. Δεν έχει δείξει το κουράγιο που απαιτείται για να παίξει ρυθμιστικό ρόλο σε όλα αυτά».

Πρόσφατα, με αφορμή το πετρέλαιο, υπήρξε προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ.
«Νομίζω ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη προσέγγιση για να διαιρέσει την Ελλάδα και την Κύπρο
. Βέβαια, και ο Παπανδρέου "χόρεψε πολύ" με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Θεωρώ ότι ήταν ένας "χορός τακτικής"...».

...ο οποίος δεν βοήθησε την Ελλάδα;
«Οχι, επειδή εκνεύρισε τον Ερντογάν. Είναι καλή ιδέα να ερεθίζεις τον Ερντογάν; Εντάσσεται στα συμφέροντα της Ελλάδας να είναι πάρα πολύ κοντά στο Ισραήλ ή μήπως είναι καλύτερο να κρατά κάποιες αποστάσεις;».

Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ;
«Προφανώς η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει ότι η Κύπρος δεν θα κάνει κάτι που θα προκαλέσει προβλήματα σε σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όπως π.χ. συμβαίνει ήδη με το Καστελόριζο. Η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να εξορύξει το δικό της πετρέλαιο, π.χ. στη Λήμνο, αφού η Τουρκία απειλεί. Συνεπώς η Ελλάδα ασφαλώς και θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το τι κάνει η Κύπρος, κρατώντας όμως το Αιγαίο "εκτός"».

Και η Τουρκία; Πώς θα διαχειριστεί τη νέα κατάσταση;
«Η Τουρκία, εξαιτίας αυτής της προσέγγισης και εξαιτίας των πετρελαίων, θα γίνει πιο εχθρική απ' ό,τι ήδη είναι
. Θα προσπαθήσει να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί, και αυτό θα αυξήσει την ένταση».

Ποιος θα ήταν ο ιδανικός, κατά την άποψή σας, τρόπος χειρισμού της όλης κατάστασης από την Ελλάδα;
«Να υποστηρίξει αυτό που κάνει η Κύπρος. Βέβαια φοβάμαι ότι ίσως η Κύπρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την προσωρινή κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να έχουν μεταξύ τους στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ η Αμερική και η Βρετανία δουλεύουν πολύ πολύ σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν στο στρατιωτικό επίπεδο, αν και όχι δημοσίως. Και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η δημόσια εχθρότητα».

Δηλαδή, πιθανόν η Κύπρος να παγιδευτεί υπερεκτιμώντας αυτήν τη φαινομενική κόντρα Τουρκίας -Ισραήλ;
«Θα μπορούσε. Αλλά γεγονός είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο: και αυτή τη φορά όχι μόνο για γεωπολιτικά παιχνίδια αλλά και για πετρελαϊκά. Και πάλι υπάρχει ένα γαϊτανάκι: Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ (που σημαίνει Λίβανος και Συρία), την ίδια στιγμή έχουμε κάποια "προβληματάκια" στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ δεν είμαι σίγουρος ότι η Αμερική και η Βρετανία έχουν καταλήξει σε μια δική τους πολιτική, αφού πιθανότατα περιμένουν να δουν πού θα "κάτσει η μπίλια" σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Ταυτόχρονα η γαλλο-γερμανική πολιτική είναι διαφορετική από την αγγλοσαξονική, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, ενώ η Ρωσία δρα αργά, υπομονετικά, σταθερά και μεθοδευμένα, όπως πάντοτε έκανε στην ιστορία της, περιμένοντας ενδεχομένως να επωφεληθεί από την όλη σύγχυση που επικρατεί. Ιστορικά, οι Ρώσοι θεωρούσαν πάντοτε την πρόσβασή τους στη Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική. Μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι εναντιώθηκαν απόλυτα στο σχέδιο Ανάν και θα το ξανακάνουν εάν δουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, τα οποία στην Κύπρο είναι τεράστια. Ημουν εκεί πριν από λίγες μέρες και μπορούσες να δεις τους Ρώσους παντού. Οι Ρώσοι είναι εκεί και περιμένουν. Απλώς οι Αμερικανοί παίζουν ντραφτ, όπου ενεργείς γρήγορα, ενώ οι Ρώσοι σκάκι, όπου σκέφτεσαι πολύ πριν κάνεις την κίνησή σου. Η Ρωσία είναι πολύ έξυπνη στην εξωτερική της πολιτική. Μερικές φορές, όταν θεώρησε αναγκαίο, υποστήριξε και την Τουρκία. Αλλά το μεγάλο πετρελαϊκό παιχνίδι που πλέον παίζεται συνδέεται με την Κύπρο. Αν δεις το χάρτη, η εικόνα είναι φρικτή».

Τι εννοείτε με το «φρικτή»;
«Εννοώ ότι είναι γεμάτη από αγωγούς πετρελαίου και αερίου. Ο ένας πηγαίνει στην νότια Ιταλία, ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να μην είναι έτοιμος, τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου δυστυχώς δεν υποστήριξε όσο θα έπρεπε. Οι Ρώσοι τα βλέπουν όλα αυτά και είναι θυμωμένοι. Επίσης, η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο αλλά αυτό είναι το όπλο της και μπορεί να απειλήσει να "κλείσει τη στρόφιγγα" εάν δει να απειλούνται τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο. Η Ρωσία συνήθως υποστηρίζει την επίσημη θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Η Ρωσία συνήθως δεν υποστηρίζει την ισραηλινή πολιτική εναντίον των Παλαιστινίων. Αυτό που θα ήθελε η Ρωσία, στον επόμενο "γύρο", σε λίγους μήνες, είναι να εκμεταλλευτούν οι ρωσικές εταιρείες το αέριο στα νερά της Μεσογείου. Τώρα υπάρχει μια αμερικανική εταιρεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και μια ισραηλινή. Θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον: γερμανικές, γαλλικές, ρωσικές κ.ά. Συνεπώς η κυπριακή πλευρά θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με όλους. Θυμήσου τον Μακάριο, πώς ισορροπούσε ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».

Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο δυναμική στο θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών της αποθεμάτων;
«Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τη Ρωσία για πετρελαϊκές έρευνες. Παραδοσιακά, αφήνοντας έξω την ιδεολογία και τα υπόλοιπα, η Ρωσία έχει υπάρξει η λιγότερο εχθρική μεγάλη δύναμη απέναντι στην Ελλάδα. Η Ρωσία τώρα έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Ελλάδα. Στη διάρκεια της κρίσης η Ρωσία προσφέρθηκε να δώσει ένα μεγάλο φθηνό δάνειο, το οποίο ίσως οδηγούσε στην αποφυγή του ΔΝΤ. Ο Παπανδρέου είπε "όχι", απέρριψε την προσφορά, με τη δικαιολογία ότι θα βρισκόμασταν κάτω από τον έλεγχο των Ρώσων. Είναι άραγε βέβαιο ότι θα βρισκόμασταν κάτω από το ρωσικό έλεγχο με τον ίδιο τρόπο που βρισκόμαστε τώρα κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ; Δεν είμαι αριστερός, απλώς προσπαθώ να ακολουθήσω την κοινή λογική. Συνεπώς, η διπλωματία της ελληνικής πλευράς με τη Ρωσία δεν μελετήθηκε τόσο στενά όσο θα έπρεπε και δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική όσο θα μπορούσε. Και ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφθώ είναι η αγγλοσαξονική πίεση και ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τους κ. Βερέμη και Κουλουμπή, που εκφράζουν την αμερικανική θέση στην Ελλάδα».

Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη κ.λπ. πώς μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα;
«Η Ελλάδα πάντοτε προσπαθούσε να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Τώρα, με τη συνεργασία της με το Ισραήλ, το πράγμα μπερδεύεται λιγάκι...»

Η Τουρκία μπορεί να ενδυναμωθεί από αυτές;
«Ναι, επειδή μπορεί να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει αυτό;
«Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό. Αλλά δεν είναι στη Μέση Ανατολή».

Η Κύπρος είναι;
«Γεωγραφικά, ναι. Διανοητικά, όχι και τόσο. Βέβαια η Κύπρος μπορεί να παρουσιαστεί ως εστία σταθερότητας. Οπως έγινε με την κρίση στον Λίβανο: πόσο χρήσιμη αποδείχθηκε η Κύπρος, όπου συνέρρεαν οι πρόσφυγες κ.λπ.».

Για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. τι λέτε;
«Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική θέση για μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Ασπάζομαι την άποψη του Ζισκάρ Ντ' Εστέν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Αφού η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη. Επειτα, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν η Αμερική και η Βρετανία την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, όταν η Τουρκία κατέχει μέρος της Ευρώπης, το οποίο δεν αναγνωρίζεται; Αν και είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θέλουν δύο επίσημα αναγνωρισμένα κράτη στην Κύπρο, γιατί τότε τι θα γίνει με τις Συνθήκες, τι θα γίνει με τις βάσεις τους στο νησί; Θέλουν μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους, παρότι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, είναι η Ρωσία. Συνεχίζουν να διακατέχονται από αυτή την εμμονή».

Συνεπώς, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει;
«Ασφαλώς και όχι. Αλλωστε και ο Ψυχρός Πόλεμος δεν ήταν για την ιδεολογία, η οποία απλώς αποτελούσε τη δικαιολογία. Ηταν περί συμφερόντων οικονομικών. Κι αυτό συνεχίζεται με έναν πιο μαλακό τρόπο δημόσια αλλά με σκληρό στο παρασκήνιο
. Οι Ρώσοι δεν ακούγονται πολύ τον τελευταίο καιρό κι αυτό είναι ενδιαφέρον. Ισως σύντομα στην Κύπρο κάποιες μοσχοβίτικες τρομπέτες ηχήσουν...»

Τους Βρετανούς, οι Κύπριοι πώς τους βλέπουν;
«Τους αρέσει ο βρετανικός τρόπος ζωής, οι βρετανικές ιδέες, η βρετανική οργάνωση, αλλά δεν εμπιστεύονται τις βρετανικές κυβερνήσεις. Και νομίζω ότι έχουν πολύ καλούς λόγους γι' αυτό. Γνωρίζουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την αμερικανική. Οι Κύπριοι έχουν επίσης πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πολύ υψηλό ποσοστό δαπανών για την παιδεία. Το 8% του προϋπολογισμού τους πηγαίνει στην εκπαίδευση ενώ στην Ελλάδα είναι, πόσο, 2-2,5%; Στην πραγματικότητα οι Κύπριοι είναι λίγο παραπάνω Ευρωπαίοι από τους Ελληνες. Δεν είναι Βαλκάνιοι, είναι κοσμοπολίτες. Επίσης, είναι πιο οργανωμένοι από τους Ελληνες ενώ και οι "πελατειακές σχέσεις" που διακρίνουν την ελληνική κοινωνία βρίσκονται στην Κύπρο σε χαμηλότερο επίπεδο· υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια».

Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τη διαχρονική σχέση της με τη Βρετανία και την Αμερική;
«Γενικά, η Ελλάδα δεν υπήρξε τόσο ικανή όσο η Τουρκία στο να κερδίσει τη στρατηγική και πολιτική στήριξη της Βρετανίας και της Αμερικής ή ακόμη και της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επειδή τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε μια κοινή πολιτική. Η Ελλάδα φοβάται να πάρει ρίσκα, να μπλοφάρει, ενώ η κατάσταση απαιτεί κάποια ρίσκα, έστω υπολογισμένα. Η Αμερική είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, η Ρωσία είναι δίπλα της. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Ρωσία και, αν χρειαστεί, την Κίνα, για να φτάσει σε λύση με την Τουρκία για την Κύπρο. Βέβαια χρειάζεσαι πολύ σπουδαία διπλωματία για να το πετύχεις αυτό. Η Τουρκία είναι καλύτερη στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις, χρησιμοποιεί μεγάλα ξένα γραφεία για να υποστηρίζουν τις υποθέσεις της. Η Ελλάδα είναι πολύ διχασμένη, κοιτά πολύ το τώρα, δεν βλέπει σε βάθος χρόνου και δεν μπορεί να δουλέψει ομαδικά. Υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο με τους Ελληνες και τους Γιαπωνέζους: Ενας Ελληνας είναι θαύμα, ένας Γιαπωνέζος είναι ένας "καθυστερημένος". Δύο Ελληνες είναι δύσκολοι, δύο Γιαπωνέζοι είναι απλώς βλάκες. Είκοσι Ελληνες είναι καταστροφή, είκοσι Γιαπωνέζοι είναι ένα θαύμα...».

Αρα, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η διχόνοια και ο ατομισμός.
«Και, σε επίπεδο κοινωνίας, η ξενομανία της.
Η Ελλάδα έχει τάση να εισάγει οτιδήποτε ξένο, ανεξαρτήτως αν είναι καλό, κακό ή άσχημο. "Είναι ξένο, ω!, πρέπει να είναι καλό! πρέπει να είναι καλύτερο από τα δικά μας!". Δείτε την υπουργό Παιδείας, τη Διαμαντοπούλου: είναι ένα τέτοιο παράδειγμα στην εκπαίδευση· θα σκοτώσει την εκπαίδευση αν συνεχίσει έτσι! Προσπαθεί να αντιγράψει αγγλοσαξονικές αηδίες, να ρωτάς το μικρό παιδί "ποια είναι η ταυτότητά σου;" κ.λπ. Υπάρχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να εισαχθούν νέες ιδέες, χρειάζεται απλώς να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες. Υπάρχουν όμορφα πράγματα εδώ, όμως οι Ελληνες δεν είναι υπερήφανοι γι' αυτά, θαυμάζουν πολύ τα ξένα πράγματα. Αλλά αυτός ο θαυμασμός δείχνει κάτι: ότι δεν μπορείς να κάνεις τη διάκριση μεταξύ τού τι είναι πράγματι καλό και τι είναι κακό. Υιοθετούνται θεωρίες από το εξωτερικό στην Ελλάδα και "η πλάκα", πολλές φορές, είναι ότι η ρίζα αυτών των θεωριών βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα! Θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω αυτοσεβασμό στους Ελληνες. Ακούω πολλούς να λένε: "Με το ΔΝΤ χάνουμε τον αυτοσεβασμό μας". Μα, αυτό έπρεπε να το σκεφτείς είκοσι, τριάντα χρόνια πριν, όχι τώρα! Τι διάολο έκανες τόσον καιρό;».
****************
Σ. σ.: Μια πολυ ενδιαφερουσα συνεντευξη. Οι υπογραμμισεις με παχια γραμματοσειρα ειναι του παροντος συντακτη...

Samstag, 12. März 2011

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Ο πλανητης μας αλλαζει. Μεταβαλεται, κινειται. Τα εγκατα του κοχλαζουν.
Στην αρχη της εβδομαδας, την Καθαρη Δευτερα, ειχαμε ισχυρες χιονοπτωσεις στην Ελλαδα. Στο τελος της, την Παρασκευη το πρωι, ο ισχυροτερος σεισμος που χτυπησε ποτε την Ιαπωνια, προκαλεσε κατολισθισεις, διακοπης ρευματος και ποσιμου νερου, τραυματισμους και θανατους. Τον σεισμο των 9 Ριχτερ ακολουθησαν αλλεπαλληλα κυματα τσουναμι, υψους μεχρι και 10 μ. , κινουμενα με περιπου 9 χλμ/ ωρα. Οι σεισμικες δονησεις και τα τσουναμι επεδρασαν τοσο, ωστε δυο πυρηνικα εργοστασια στην Ιαπωνια να δηλωσουν κοκκινο συναγερμο απο διαρροη ραδιενεργιας. Προσωρινα μικρου ποσοστου. Αναμενεται ομως να συμβουν χειροτερα. Ηδη γινεται λογος για πανω απο 500 νεκρους και αλλους τοσους τραυματιες. Η Ιαπωνια, το συμπλεγμα νησιων με τον ιδιοτυπο πολιτισμο και τους ευγενικους της κατοικους, μεταβληθηκε μεσα σε λιγες ωρες σε μια μαζα απο ερειπια.





Εντυπωσιακη ειναι παντως η στωικη υπομονη των Ιαπωνων. Περασαν τοσα πολλα αυτες τις ωρες. Ισως δεν θα επρεπε να εκπλησσει αυτο απο την μια πλευρα. Οπως φαινεται και στους χαρτες, η Ιαπωνια ειναι σεισμογενες και ηφαιστειογενες νησι. Ακουμπαει πανω σε 4 τεκτονικες πλακες και εχει γυρω στα 108 ενεργα ηφαιστεια. Οι Ιαπωνες ειναι συνηθισμενοι στις γεωλογικες διαμορφωσεις που προηλθαν απο την θεση ακριβως του αρχιπελαγους. Εχουν μαθει να ζουν με σεισμους και ηφαιστειακες εκρηξεις. Απο τις νηπιακες ταξεις μαθαινουν τι πρεπει να κανουν, σε περιπτωση σεισμου.
Απο την αλλη, ειχαμε καποτε διαβασει καπου, οτι υπαρχουν και καποια αλλα πραγματα, τα οποια επεδρασαν καταλυτικα στην συλλογικη μνημη των Ιαπωνων. Οπως οι ατομικες εκρηξεις της Χιροσιμα και του Ναγκασακι τον Αυγουστο του 1945. Οι σχεδον ολοκληρωτικες καταστροφες των δυο αυτων πολεων, αναγκασαν την περηφανη αυτοκρατορια του Χιροχιτο να παραδοθει ανευ ορων στους Συμμαχους. Γονατισαν την οικονομια της. Οι πληγες που προκαλεσαν οι ατομικες βομβες το καλοκαιρι του 1945 περασαν στη μνημη και την ψυχη του ιαπωνικου λαου. Ετσι δικαιολογουσε το κειμενο αυτο, το φαινομενο των ταινιων καταστροφων του ιαπωνικου κιν/φου. Το πιο γνωστο παραδειγμα, οι ταινιες με τον Γκοτζιλα, αλλα και αλλες, οπως η ταινια κινουμενων σχεδιων Ακιρα, αλλα και διαφορες αλλες ιστοριες Μανγκα. Σε πολλες απο αυτες τις ιστοριες Ανιμε και Μανγκα, ιαπωνικες πολεις καταστρεφονται ολοσχερως, ειτε απο σεισμους, ειτε απο παλιρροιες, ειτε απο τερατα και εξωγηινους. Σαν να το εχουν δεδομενο οι δημιουργοι τους, οτι αυτο θα γινει. Ακουγεται λογικο, λογω της γεωμορφολογιας της περιοχης.
Σεισμος και τσουναμι υπηρξαν. Δεν ηταν αποτελεσμα εξωγηινων, μητε τερατων. Ηταν αποτελσμα φυσικων φαινομενων. Απο τις πρωτες στιγμες υπηρξε ανταποκριση απο την διεθνη κοινη γνωμη. Βοηθεια θα υπαρξει. Τα σπιτικα και τα μαγαζια θα ξαναχτιστουν. Οι πολεις θα κατοικηθουν και παλι. Η οικονομια θα επανακαμψει. Μονο οι νεκροι δεν θα γυρισουν πισω. Αιωνια η μνημη των ανθρωπων που χαθηκαν. Συλληπητηρια στις οικογενειες των θυματων.


Freitag, 11. März 2011

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ.

Τελικα εληξε η απεργια πεινας των μεταναστων μετα απο 44 ημερες (βλ. www.notis-o-talas.blogspot.com/2011/01/blog-post_28.html). Σωθηκαν ανθρωπινες ζωες (περι των νομικων πλαισιων βλ. http://anamorfosis.net/blog/?p=4914). Με τι ανταλλαγματα ομως;
Μεγαλο κομματι της κοινωνιας συνεχιζει να ειναι εναντιον της καταστασης αυτης. Και εναντιον της κυβερνησης. Κατηγορειται οτι υπεκυψε σε εκβιασμο. Οτι για αλλη μια φορα εδειξε αδυναμια διακυβερνησης και υποχωρησε εμπρος στα αιτηματα ανθρωπων, που κανεις δεν γνωριζει εαν πραγματι δικαιουνται νομιμοποιηση (βλ. εδω για τον πρωτο εκβιασμο: www.notis-o-talas.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html). Η κοινη γνωμη ειναι ακομα πιο δυσαρεστημενη, μετα τις αποκαλυψεις οτι ενδεχεται η απεργια πεινας να ηταν σκηνοθετημενη. Να εκμεταλλευτηκαν καποιες ομαδες μερικους απο αυτους τους μεταναστες, για να πετυχουν τους σκοπους τους.
Αναμφιβολα φερουν πολλες και βαρυτατες ευθυνες οι διοργανωτες της μεταφορας των μεταναστων απο τα Χανια στην Αθηνα. Στη συνεχεια, οι αρμοδιοι Υπουργοι Εσωτερικων και Προστασιας του Πολιτη, οι οποιοι επαιζαν την κολοκυθια με τον Πρυτανη της Νομικης Σχολης, αντι να ενεργησουν αμεσα, οπως γραφτηκε στο κειμενο της 28.01.2011 εντ. Για αλλη μια φορα επικρατησε το μπαχαλο. Ευτυχως που στη συνεχεια και υπο την πιεση της κοινης γνωμης, εγινε κατι και δεν θρηνησαμε ανθρωπινες ζωες.
Προς το παρον παντως, δεν υπαρχουν υπαρχουν τοσα αποδεικτικα στοιχεια που να στηριζουν την υποθεση περι στημενης απεργιας πεινας, καθως και δικαιολογητικα του που αποσκοπουν καποιοι, ωστε να προχωρησουν σε τετοιου ειδους μετρα. Να σημειωθει ωστοσο, οτι ενω κατα την κοινη γνωμη, η κυβερνηση εκανε υποχωρησεις στο ζητημα αυτο, στη Γερμανια ξεκινησε συζητηση περι αυστηροτερων κριτηριων για την αποδοχη μεταναστων στην γερμανικη κοινωνια. Η παρακολουθηση μαθηματων γερμανικης γλωσσας και πολιτισμου θα πρεπει να υποχρεωτικη για την ομαλη ενταξη τους. Σε περιπτωση αποτυχιας σε τεστς των αρμοδιων πολιτιστικων φορεων και Υπουργειων, θα δινεται μια παραταση ενος εξαμηνου, ωστε να επαναληφθει η εξεταση του αιτουντος. Εξυπακουεται δε, οτι οι μεταναστες στη Γερμανια εισερχονται νομιμως, με επικυρωμενα διαβατηρια και βιζες. Αυτο δυστυχως, δεν φαινεται να ισχυει για την Ελλαδα, οπως αναφερουν τα ιδια τα εγχωρια Μ.Μ.Ε. με ρεπορταζ, συνεντευξεις και στατιστικες. Σε αυτο το σημειο θα επρεπε ισως να επικεντρωσει το ενδιαφερον της η ελληνικη κυβερνηση. Η' θα θεσπιστει ικανη μεταναστευτικη πολιτικη, αντιστοιχη των υπολοιπων κρατων μελων της ΕΕ, η' θα μεινουμε στην ιδια χαοτικη κατασταση. Ας παρουν μια αποφαση οι ιθυνοντες. Ο κοσμος ξερει τι θελει.

ΤΣΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ Α' ΛΑ ΤΟΥΡΚΑ.

Ο τσακαλογατος με μουσουδα κουναβιου που ονομαζεται Νταβουτογλου και ειναι Υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, δεν αφηνει τιποτε να πεσει κατω! Οι δηλωσεις του ερμηνευτηκαν απο τα ελληνικα Μ.Μ.Ε. και το κοινο μονομερως: Κατι ψαχνει η Τουρκια στο Αιγαιο. Και αυτο το κατι δεν ειναι απλως ψαρακια που κολυμπανε...

Η επισκεψη του μεσα στη βδομαδα απασχολησε απαντες. Οι δηλωσεις του, ελπιζουμε να μεινουν αξεχαστες. Ειδικα αυτες, στις οποιες λογιζει το Καστελοριζο ως τμημα της Μεσογειου, συνδυαζομενες με ενα ειδους ατυπο και εμμεσο τελεσιγραφο (που θα μπορουσε να θεωρηθει και απειλη, οπως διετυπωσαν καποια Μ.Μ.Ε. και ορισμενοι σχολιαστες): Αν η Ελλαδα επιθυμει να αρει η Τουρκια το casus belli στο Αιγαιο, τοτε θα πρεπει να υπαναχωρησει στο δικαιωμα της για επεκταση στα 12 ν. μ.
Εξυπακουεται οτι το θεμα σηκωνει πολυ συζητηση. Η επεκταση των θαλασσιων συνορων ειναι ενα μεγαλο και μεχρι σημερα αλυτο προβλημα. Καθοτι τα συνορα επ' αερος δεν συμβαδιζουν με αυτα επι θαλασσης. Η ελληνικη πλευρα δεν εχει κανει εδω και χρονια απολυτως τιποτε για αυτο το θεμα. Αγνωστο ειναι, εαν εχει αποταθει σε διεθνεις οργανισμους, οπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ για το ζητημα αυτο.
Ειπωθηκε οτι ο Νταβουτογλου εκανε την συνδεση Καστελοριζου με casus belli και επεκτασης θαλασσιων συνορων, γιατι αποβλεπει καπου. Καποιοι αναρωτιουνται, εαν πισω απο αυτες τις ενεργειες κρυβεται η δυσαρεσκεια της τουρκικης πολιτικης, λογω της συνεργασιας Ισραηλ και Κυπρου στο θεμα της εκμεταλλευσης του θαλασσιου πλουτου εντως των χωρικων τους υδατων στην νοτιανατολικη Μεσογειο. Και συναμα η προσπαθεια συνεκμεταλλευσης του πλουτου του Αιγαιου Πελαγους. Για αυτο ισως και οι δικαιολογιες περι διελευσης τουρκικων πολεμικων πλοιων εντος των ελληνικων συνορων, που ελαβαν χωρα τους τελευταιους μηνες, και οι δηθεν αυξημενες παραβιασεις του τουρκικου εναεριου χωρου απο ελληνικα πολεμικα αεροσκαφη (καμια μνεια για τις παραβιασεις των τουρκικων αεροσκαφων και τις αναχαιτισεις αυτων απο τα ελληνικα αεροσκαφη. Αντιθετως οι ενεργειες των τελευταιων ονομαστηκαν παραβιασεις απο τον Νταβουτογλου).
Απεναντι στην προκλητικη εμφανιση Νταβουτογλου ως φιλοξενουμενου σε ξενη χωρα, η ελληνικη πλευρα με επικεφαλην τον Υφυπουργο Εξωτερικων φανηκε χαλαρη, απαθης, αδιαφορη, μουδιασμενη. Σαν να μην καταλαβε τι εγινε. Η' ισως και να καταλαβε, αλλα δεν ειχε τα κοτσια να αντιδρασει. Σαν να μπαινει αλλο ενα καρφι στο φερετρο της ελληνικης διπλωματιας. Αυτα συμβαινουν, οταν βαζει κανεις λαγους να κανουν εξωτερικη πολιτικη απεναντι στις αλεπουδες και τις νυφιτσες.
Δεν θα παραξενευτουμε, εαν καποτε στο μελλον ο Νταβουτογλου γινει Προεδρος η' ακομα και Πρωθυπουργος της Τουρκιας. Τετοιος τσακαλογατος που ειναι, εχει οντως τα φοντα για τα υπατα αξιωματα στη χωρα του. Για την δικια μας ειναι που ανησυχουμε...

Mittwoch, 9. März 2011

ΡΩΜΑΙΚΕΣ ΛΕΓΕΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ.

Το περασμενο καλοκαιρι προβληθηκε η ταινια του Niel Marshall (κατι σαν τον ... Uwe Boll της Αγγλιας ας πουμε!) "Centurio". Φετος ηταν η σειρα της ταινιας του Kevin MacDonald, "The Eagle", η οποια βασιζεται σε μυθιστορημα. Το κοινο στοιχειο των δυο αυτων ταινιων, οι σκηνοθετες των οποιων ειναι Σκωτοι, εγκειται στο οτι αναφερονται στην μυθικη πλεον 9η Λεγεωνα - την φημισμενη Legio IX Hispana - η οποια "εξαφανιστηκε" μυστηριωδως, κατα το 117 μ. Χ. Μολονοτι το πιο πιθανο ειναι, οτι η λεγεωνα διαλυθηκε μετα την ηττα της απο Παρθους, στα ανατολικα της ρωμαικης αυτοκρατοριας, εχει εν τουτοις επικρατησει η αποψη, οτι εξαφανιστηκε ενω πολεμουσε εναντιον Κελτων και Πικτων στην Καληδονια, οπως ονομαζοταν η Σκωτια στην αρχαιοτητα. Και αυτο, επειδη για καποιο χρονικο διαστημα, η 9η Λεγεωνα ειχε στρατοπεδευσει στην Βρετανια.

Οι δυο προαναφερομενες ταινιες των Σκωτσεζων δημιουργων παρουσιαζουν την δικια τους αποψη για το τελος της Λεγεωνας στα πυκνα δαση της Καληδονιας. Η πρωτη, ειναι μια ταινια καταδιωξης. Ενα splatter movie στα βηματα ταινιων του ειδους, οπως οι "The hills have eyes", "Wrong Turn" και "Texas Rainsaw Massacre". Οπου βαρβαροι Πικτες καταδιωκουν Ρωμαιους λεγεωναριους και τους ξεπαστρευουν εναν προς εναν. Φυσικα επιβιωνει μονο ενας, ο οποιος ειναι και ο πρωταγωνιστης.

Η δευτερη θα μπορουσε να χαρακτηριστει σαν η συνεχεια της ιστοριας αυτης, μολονοτι προερχεται απο διαφορετικη πηγη και δεν ειναι τοσο βιαιη. Η δραση της εκτυλισσεται 20 χρονια περιπου μετα το τελος της 9ης Λεγεωνας. Ενας νεαρος Ρωμαιος περναει μαζι με τον Κελτη σκλαβο του το τειχος του Ανδριανου, αναζητωντας το συμβολο της Ρωμης. Εναν μπρουντζινο αετο, τον οποιο ειχε μαζι του ο πατερας του, διοικητης της Λεγεωνας. Εαν ο γιος το βρει, θα ανακτησει την τιμη της οικογενειας του και της Ρωμης.

Οι επιρροες στις δυο ιστοριες ειναι μπολικες. Η εξαφανιση της 9ης Λεγεωνας θυμιζει την αναλογη εξαφανιση της στρατιας του Καμβυση ΙΙ, οταν εισεβαλε στην Αιγυπτο. Η καταστροφη των ρωμαικων λεγεωνων και η κλοπη των συμβολων τους απο βαρβαρους, εχει ιστορικο αντιστοιχο. Επι Αυγουστου, λεγεωνες υπο την διοικηση του Βαρου χτυπηθηκαν απροκαλυπτα απο γερμανικες φυλες στον Τευτονικο Δρυμο. Οδηγουνταν απο τον Αρμινιο, βασιλια των Χερουσκων, ο οποιος ειχε μεγαλωσει στη Ρωμη, γνωριζε λατινικα και ειχε υπηρετησει στον ρωμαικο στρατο.

The Last Legion (2007)



Centurion (2010)


The Eagle (2011)



Αυτο που δεν θα επρεπε να μας εκπλησσει ειναι, πως μεσα σε ενα τοσο συντομο χρονικο διαστημα εμφανιζονται δυο ταινιες, οι οποιες ασχολουνται με το ιδιο θεμα. Το βασικο κριτηριο πρεπει να ειναι η καταγωγη των σκηνοθετων τους. Ενα ακομη, οτι η Βρετανια υπο ρωμαικη κατοχη δεν ειχε τυχει ιδιαιτερης προσοχης μεχρι προσφατα. Το 2007 ειχε προβληθει η ταινια, η "τελευταια λεγεωνα". Ηταν βασισμενη σε μυθιστορημα του πολυ γνωστου στο ελληνικο αναγνωστικο κοινο Μασσιμο Βαλεριο Μανφρεντι, ακαδημαικου αρχαιολογου. Η πλοκη της, μια μειξη των παραδοσεων για την 9η Λεγεωνα και τον μυθο του Αρθουρου. Ο αρθουριανος κυκλος ειναι σαφεστερα ενα απο τα θεματα, για τα οποια εχουν γυριστει περιπετειωδεις ταινιες εποχης βρετανοκεντρικου χαρακτηρα. Μονο που στο διαβα των χρονων, απο την ταινια "Ιπποτες της στρογγυλης Τραπεζης" με τον Ρομπερτ Τευλορ και την Αβα Γκαρντνερ του παλιου καλου Χολλυγουντ, και το "Εξκαλιμπουρ" του Τ. Μπουρμαν της δεκαετιας του '80 με τους αναχρονιστικα σιδεροφρακτους πολεμιστες, επικρατησε η ταση προς αυθεντικοτητα και σεβασμο στις παραδοσεις. Ετσι, στις τηλεταινιες "Arthour" (1972-3), "Merlin" (1998), "Mists of Avalon" (2001), γινεται προσπαθεια να ειδωθει πισω απο τον μυθο. Οι πολεμιστες φερουν οπλα και πανοπλιες που παραπεμπουν στην μεταβατικη εποχη της εγκαταλειψης των βρετανικων νησων απο τους Ρωμαιους και της εισβολης των Αγγλοσαξονων. Μια ερμηνεια του αρθουριανου θρυλου, χωρις τα μυθικα στοιχεια με μαγους και δρακοντες, παρουσιαζεται στην ταινια "King Arthour" του 2004. Πανω σε αυτο το ιδιο μονοπατι βαδιζει και "η τελευταια λεγεωνα" του 2007. Πιθανον να ελκουν και οι δυο αυτες ταινιες την επιρροη της τηλεοπτικης σειρας"Arthour", στην οποια ο Αρθουρος παρουσιαζεται ως φυλαρχος καποιων Κελτων και προσπαθει να ενωσει ολες τις κελτικες φυλες εναντιων των Σαξονων εισβολεων, κατα τον 6ο αι. μ. Χ.
Αυτη ειναι η μια ταση στις παραγωγες που ασχολουνται με τον Αρθουρο και τους σχετικους μυθους. Η αλλη ενεχει το φανταστικο στοιχειο, οπως φανηκε απο τις υπολοιπες τηλεοπτικες παραγωγες, αλλα και απο την πιο προσφατη, "Μερλιν" του 2009.
Οι ταινιες της περσινης και φετινης χρονιας, οι σχετικες με τους Ρωμαιους εν Βρετανια, ειναι μια απροσμενη εναλλαγη του κινηματογραφικου μοτιβου. Και η Βρετανια, η Γηραια Αλβιωνα, εχει πλουσια ιστορια να επιδειξει. Μεχρι προτινος, η ρωμαικη Βρετανια απασχολουσε B-movies τυπου "Arena" με την Pam Grier και βρετανικες κωμωδιες, οπως η "Gladiatrix". Προσφατα εγινε γνωστη η ειδηση, οτι ετοιμαζεται μια ακομα ταινια του Αστεριξ με ηθοποιους. Θεμα της οποιας θα ειναι η κατακτηση της Βρετανιας. Το συγκεκριμενο αλμπουμ εχει γυριστει σε ταινια κινουμενων σχεδιων στο παρελθον.
Ας παρουμε ομως το νημα απο την αρχη, για το πως οι Ρωμαιοι βρεθηκαν στο νησι:
Η Βρετανια πρεπει να ηταν γνωστη στους Ελληνες, οπως ο Πυθεας απο την Μασσαλια. Πρεπει να ταυτιζεται με τις Κασσιτεριδες νησους. Δυο φορες επιχειρησε ο Ιουλιος Καισαρας να καταλαβει το νησι, στα 55 και 54 π. Χ. Και τις δυο φορες δεν στεφτηκαν απο επιτυχια οι προσπαθειες του. Οι ακτες της νοτιας Αγγλιας ειναι πολυ αποκρυμνες και ειναι δυσκολο να αγκυροβολησουν πλοια. Η εγκατασταση εκει των Ρωμαιων στρατιωτων ηταν μικρης διαρκειας, λογω δυσμενων καιρικων συνθηκων και εχθροτητας των ντοπιων Κελτων. Στα 43 μ. Χ. ο Κλαυδιος καταφερε να προσαρτησει την Βρετανια στις ρωμαικες επαρχιες. Μεχρι και πολεμικοι ελεφαντες εσταλησαν με τα πλοια για να πολεμησουν εναντιον των ντοπιων. Αναμεσα στις φυλες που δεν δεχονταν την υποτελεια, υπηρξε και αυτη της Βουδικης, η οποια στα 60 μ. Χ. ξεκινησε την επανασταση εναντιον των Ρωμαιων. Ετσι μπηκε στην γκαλλερι των δυναμικων γυναιων μαζι με την Κλεοπατρα της Αιγυπτου και την Ζηνοβια της Παλμυρας, οι οποιες αντισταθηκαν επαξια στους Ρωμαιους.
Στα 128 μ. Χ. χτιζεται το τειχος του Ανδριανου, το οποιο χωριζει την κατεκτημενη πλεον Βρετανια απο τις ελευθερες περιοχες του Βορρα, οι φυλες των οποιων πολεμησαν σθεναρα εναντιον των Ρωμαιων και καταφεραν να μεινουν ελευθερες. Ακριβως οπως και στην περιπτωση της Γερμανιας, το βορειανατολικο τμημα της οποιας (Germania inferior) δεν κατακτηθηκε. Ισως αυτη η προοπτικη, η προβολη στην Βρετανια του παρελθοντος και της ελευθεριας των Κελτων εναντι των Ρωμαιων να επιρρεασε τοσο τους σκηνοθετες των δυο προσφατων ταινιων.
Με την κριση του 3ου αι. μ. Χ. και την παρακμη της Δυτικης Ρωμαικης Αυτοκρατοριας, η Βρετανια εγκαταλειπεται απο τα ρωμαικα στρατευματα. Ακολουθει η εποχη των Σκοτεινων Αιωνων, στην οποια ισως θα πρεπει να αναζητηθουν οι πηγες του αρθουριανου κυκλου. Τον 5ο και 6ο αι. μ. Χ. Αγγλοι και Σαξονες εισβαλλουν στο νησι. Στα 1066 ο νορμανδος Γουλλιελμος κατακταει την Αγγλια και γινεται βασιλιας της μετα την μαχη του Χαστινγκς. Αλλα αυτη, ειναι μια αλλη ιστορια...





Freitag, 4. März 2011

Bunga-Bunga ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ.

Στο κειμενο της 13.02.2010 (βλ. www.notis-o-talas.blogspot.com/2010/02/opernball.html εντ.) ειχαμε στηλιτευσει τον φαρισαισμο αναφορικα με τι παιζεται καθε φορα στην Οπερα της Βιεννης κατα τις μερες της Αποκριας. Οι εξελιξεις της φετινης χρονιας μας αναγκαζουν να επανασχοληθουμε με το θεμα. Δεν θα πλατιασουμε, δεν θα μακρυγορησουμε. Θα σχολιασουμε μονο και συντομα.
Οι αυτοφωτοι και αυτοαναγορευομενοι ταγοι ηθων και αξιων διαριγνυουν τα ιματια τους, επειδη το call girl του Μπερλουσκονι αποδεχτηκε προσκληση του τριτοκλασατου κοσμικου Λουγκνερ να παρευρεθει στην Οπερα της Βιεννης για την καθιερωμενη χοροεσπεριδα - εναντι παχυλης αμοιβης φυσικα. Οπως γραφαμε και στις 13.02.2010, αυτο ειναι που τους μαρανε! Δηλαδη ολες οι προηγουμενες που ησαν προσκεκλημενες του Λουγκνερ, ηταν του μοναστηριου; Δεν μας πειραξε που ειχε φερει την στριπτιτζου Ντιτα, δεν μας πειραξε που ειχε φερει την μεγαλοκληρονομο Παρις, η οποια εγινε γνωστη απο πορνογραφικα βιντεακια που ανεβασε στο διαδικτυο. Δεν μας πειραξε που ειχε καλεσει την Παμελα, μονιμη φιλοξενουμενη του περιοδικου Playboy, γνωστη συν τοις αλλοις και απο βιντεακια πονηρα με τον πρωην της, αλλα και απο τις πρεζες που ρουφουσαν τοτε μαζι. Τωρα τους πειραξε ολους αυτους τους ηθικοπλαστες η Ρουμπι, επειδη τα τσεπωσε για να κανει μπουνγκα μπουνγκα με τον Καβαλιερε. Και συνεχιζει να τα τσεπωνει απο δαυτον, για να μην δωσει λεπτομερειες για τα ... μπουνγκα μπουνγκα.
Η υποκρισια σε ολο της το μεγαλειο! Αν ολοι αυτοι που τωρα καμωνονται τους σωστους ειχαν την απαραιτητη γνωση και ευαισθησια, θα στηλιτευαν το φαινομενο αυτο πολυ νωριτερα.
Το ειχαμε γραψει στο κειμενο της 13.02.2010, το επαναλαμβανουμε: Ουτε ο κοσμος της Βιεννης, ουτε η Οπερα της εχουν αναγκη διαφημισης κατ αυτον τον τροπο. Ο Λουγκνερ και οι καλεσμενοι του δεν εχουν Παιδεια. Δεν ανηκουν στο χωρο αυτο. Η εμφανιση τους και μονο ειναι προσβλητικη. Αφου τωρα βγηκαν καποιοι και παριστανουν τους θεματοφυλακες, ας κανουν τουλαχιστον σωστα τη δουλεια τους. Αφου βρηκαν αφορμη την εμφανιση της Πουμπι, ας ξεκινησουν τωρα, με την απαγορευση εισοδου στο μελλον, στους καθε λογης Λουγκνερ και στα αναλογα ατομα τυπου Παμελας, Παρις, Ρουμπι. Ας τελειωνουμε μια και καλη με αυτο το περιφερομενο τσιρκο.


Donnerstag, 3. März 2011

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΡΧΙΔΕΕΣ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ Dress-code for outdoor.

Πριν αρκετα χρονια, ειχε γραφτει σε καποιο αρθρο, απο αυτα τα πρωιμα, που προσδιοριζαν την επιστημη της αρχαιολογιας και την συσχετιση της με το κοινο, η σωστη παρατηρηση, η οποια απο τοτε αποτελει "τοπο": Στις Χολλυγουντιανες ταινιες (ειδικα αυτες, κατα την δικη μας γνωμη, οι οποιες γυριστηκαν πριν την επιτυχια του Ιντιανα Τζοουνς, οπως οι "King Solomon´s Mines", "Valley of the Kings", "Secret of the Incas") συνανταει κανεις δυο τυπους αρχαιολογων. Ο πρωτος ειναι ο αρχαιολογος/ κυνηγος. Ενδεδυμενος με μποτες ως το γονατο, τροπικη κασκα, χακι ρουχα, εξοπλισμενος με πιστολι και μαχαιρι, διασχιζει τις ζουγκλες η' τις ερημους, σωζει πανεμορφες δεσποινιδες, μαχεται εναντιον εχθρικων φυλων και αρχαιοκαπηλων, αναζητωντας παντα τον χαμενο θησαυρο για το καλο της ανθρωποτητας. Ο δευτερος τυπος ειναι αυτος του αρχαιολογου/ γραφεα. Συνηθως μεγαλης ηλικιας, με ασπρα μαλλια, μουστακια, γυαλια. Ενδεδυμενος με κοστουμι και γραβατα η' παπιγιον. Το πεδιο ερευνας του ειναι οι βιβλιοθηκες. Στο σπιτι του διαθετει μια πληρως εξοπλισμενη βιβλιοθηκη, στην οποια επιδιδεται σε ερευνες φορωντας ρομπα και παντοφλες. Τα δε εργαλεια του ειναι χαρτια, μολυβια, χαρακες, μεγενθυντικοι φακοι. Αυτα, ενοσω ο αρχαιολογος/κυνηγος εξερευνει το πεδιο, μαζι με την κορη του.
Ο διαχωρισμος αυτος, μολονοτι ηδη αστειος, εκλαικευτηκε και παρουσιαστηκε ακομα πιο διασκεδαστικος στη νεωτερη εκδοχη του Paul Bahn, στο βιβλιο του Bluff your way in Archaeology. Πρεπει ωστοσο να ομολογηθει, οτι ο απλος κοσμος, εχει ηδη, πριν την διαπιστωση των ειδικων, σχηματισει μια αποψη, για το πως ειναι ο αρχαιολογος και ολοι οι αλλοι επιστημονες πεδιου, οπως ανθρωπολογοι, εθνολογοι, παλαιοντολογοι. Στη συνεχεια, θα εξηγηθει το πως και γιατι.
Κατα τη γνωμη μας, ο κιν/φος, οι τηλεοπτικες σειρες, η διαφημηση (βλ. www.notis-o-talas.blogspot.com/2009/fortune-and-glory-7.html. Επισης εικ. 3 εως 7 εντ.) επηρρεασαν τον κοσμο ετσι ωστε, οταν βλεπει καποιον στις αντιστοιχες ταινιες, να τον αναγνωριζει απο την εμφανιση και μονο, οτι ανηκει σε καποιον απο τους ανωθι αναφερομενους κλαδους επιστημονων πεδιου. Με την σειρα του ομως, και ο κιν/φος ειχε τα προτυπα του. Απο την μια, κλασσικα μυθιστορηματα, οπως οι θησαυροι του Σολομωντα του Χαγγαρτ και ο χαμενος κοσμος του Κοναν Ντοιλ. Απο την αλλη, η συλλογικη μνημη και το πλουσιο φωτογραφικο υλικο απο την Δυση του τελους του 19ου αιωνα. Οπως ειχε γραφτει και στο προαναφερομενο κειμενο του ιστολογιου, οι χολλυγουντιανοι παραγωγοι πρεπει να βασισαν τους ηρωες των σεριαλς τους στα ειδη των ταινιων σαφαρι και αρχαιολογικων περιπετειων, πανω στους δικους τους καουμποιδες. Μια ματια στις εικ. 1 και 2 μπορει να βοηθησει στο να γινει κατανοητο αυτο. Ο κιν/κος ηρωας των ταινιων σαφαρι, ειτε αυτος ειναι ο Κονγκο Μπιλ, ειτε ο Τζανγκλ Τζιμ, ειτε ακομα ο ιδος ο Αλλαν Κουοτερμειν, μορφολογικα ομοιαζει με τον καουμποι. Φοραει ανετα ρουχα, μποτες, πλατυγυρο καπελο, φερει οπλο. Συχνα δε συμπεριφερεται ως καουμποης. Μονο το σκηνικο γυρω του αλλαζει. Αντι να ειναι στην Αγρια Δυση με Ινδιανους, βρισκεται στη ζουγκλα, αναμεσα σε Αφρικανους και θηρια. Η' στην ερημο, με πυραμιδες και βεδουινους.


1. John Wayne

2. Rodd Taylor ("Trader Horn")


3. Camel Man



4. Charlton Heston ("Harry Steel")




5. Harrison Ford ("Indiana Jones")





6. Sean Connery ("Allan Quartermain")






7. Gregory Peck in "Snows of Kilimanjaro"



Η επιρροη του κιν/φου δεν ηταν μονο επανω στην κοινη γνωμη, αλλα και στους ιδιους τους ερευνητες πεδιου και τους εξερευνητες. Υπαρκτα προσωπα, οπως ο Τρειντερ Χορν και ο Φρανκ Μπακ υιοθετησαν την εμφανιση κιν/κων ηρωων (η' μηπως συνεβει το αντιθετο;). Μολονοτι στα τελη του 19ου και στις αρχες του 20ου αιωνα, οι αρχαιολογοι ησαν ενδεδυμενοι με κοστουμι, οπως στην εικ. 9, στην διαρκεια του 20ου αιωνα ντυνονταν οπως οι κυριοι στις εικ. 2, 3, 6 και 7. Αυτο βεβαια, εξαρτωνταν πολλες φορες και απο τον τοπο, στον οποιο δουλευαν.
8. Dr. Mark Lehner

9. Arthur Evans and Gilderons (Knossos, early 20th Cent.)

10. Modern digging somewhere in Germany

Στην Ελλαδα λ.χ. καθως και σε αλλες χωρες της Ευρωπης, οπως στην εικ. 10, οι εργαζομενοι σε αρχαιολογικες η' παλαιοντολογικες ανασκαφες φορουν ανετα ρουχα, συνηθως τζηνς και στρατιωτικου τυπου παντελονια, φανελακια, καπελα μπειζμπωλ. Μπορει ο διευθυντης ανασκαφης να σκασει μυτη, φορωντας παντελονι τυπου chino και panama hat. Αλλα ως εκει. Συνηθεστερα βλεπει κανεις στην Ελλαδα το ντυσιμο τυπου safari look (με τις επιρροες που αναφερθηκαν. Βλ. εικ. 2,3, 6, 7 εντ.) σε αρχαιολογικους χωρους και αποκειστικα απο αμερικανους, αγγλους, ολλανδους η' και γερμανους τουριστες.
Σε χωρες οπως η Αιγυπτος, οπου το κλιμα ειναι ακομα πιο ξηρο, επιβαλεται να φορουνται πλατυγυρα καπελα και ελαφρα, λινα, ανοιχτοχρωμα ρουχα. Οι γυναικες θα πρεπει επισης να φορουν μακρυμανικα πουκαμισα/μπλουζες και παντελονια. Στις αραβικες χωρες δεν παιρνονται απο τους ντοπιους στα σοβαρα οι ενηλικοι ανδρες που κυκλοφορουν με σορτσακια.
Κανοντας εδω μια ανακεφαλαιωση, ευελπιστουμε πως εγιναν καποια πραγματα κατανοητα. Πως απο την μια μυθιστορηματα και απο την αλλη, φωτογραφικο υλικο απο την Αγρια Δυση και τις εξερευνησεις σε ζουγκλες επηρρεασαν την 9η Τεχνη, οσον αφορα την εμφανιση των συμμετεχοντων στις εξερευνησεις και τις αρχαιολογικες, παλαιοντολογικες και εθνολογικες αποστολες. Πως ακομα, υπαρκτα προσωπα, αρχαιολογοι, εξερευνητες, κυνηγοι αγριων ζωνων, επηρρεασαν επισης. Με βαση τα στοιχεια αυτα, το Χολλυγουντ προβαλε τον μυθο του ατρομητου εξερευνητη με το καζουαλ λουκ και το πλατυγυρο καπελο, ενιοτε με ταινια απο δερμα λεοπαρδαλης, που ψαχνει να βρει θησαυρους βλ. (εικ. 2, 4, 7). Το στυλ ειχε επιτυχια και περαση, ιδιως ως την δεκαετια του '60. Με τα γυρισματα της πρωτης ταινιας του Ιντιανα Τζοουνς, το στυλ του εξερευνητη επαναπροσδιοριστηκε. Ενα νεο κυμα επηρροης υπηρξε (βλ. εικ. 3, 5 και 6). Ο κοσμος αρχισε να μιλαει για "outdoor collections". Εμφανιστηκαν και καταστηματα ρουχισμου, εξειδικευμενα στο συγκεκριμενο στυλ, οπως τα Wolfskin και Camel. Ωστοσο, επειδη υπαρχουν και καποιοι αρχαιολογοι, οι οποιοι, ηθελημενα, αρεσκονται να παιζουν με τα κλισε, οπως οι Mark Lehner (βλ. εικ. 8), Zahi Hawass, Robert S. Bianchi, το παραδοσιακο σαφαρι στυλ, ετσι οπως ειναι γνωστο απο τις ταινιες που αναφερθηκαν, παραμενει. Καποιες φορες πρεπει να δινεται το ερεθισμα, για να διατηρειται το ενδιαφερον του κοινου. Αν ειναι να επιβιωσουν οι επιστημες πειδου εστω και κατ' αυτον τον τροπο, εχει καλως. Αλλωστε... ο σκοπος αγιαζει τα μεσα...




















Mittwoch, 2. März 2011

ΔΙΑΤΤΟΝΤΕΣ ΑΣΤΕΡΕΣ.

Χτες το απογευμα γραφτηκαν οι τιτλοι τελους για την πολιτικη καριερα του κυριου Καρλ Θιοντορ τζου Γκουττενμπεργκ, για τον οποιο ειχαμε κανει λογο σε κειμενο της 25.10.2009, αλλα και πριν απο μερικες μερες. Και στα δυο προηγουμενα κειμενα εφιστησαμε την προσοχη στο γκολντεν μποι της γερμανικης πολιτικης σκηνης και γιατι ειχε τοσο μεγαλη υποστηριξη απο τον Τυπο της χωρας του.
Με τις προσφατες αποκαλυψεις της λογοκλοπης της εργασιας του, αποδειχτηκε και στην πραξη αυτο που πιστευαμε και δηλωναμε τοτε. Οτι ο μορφονιος με τα αψογα κοστουμια και το παγωμενο χαμογελο ειναι ψευτικος. Απεδειξε οτι λαμογια υπαρχουν και στη Γερμανια, που θελει να βγαζει προς τα εξω το προσωπο καθαρης και τιμιας χωρας. Ο τζου Γκουττενμπεργκ πηρε ποδι απο την γερμανικη κυβερνηση, οπως ειχαν πεταχτει ο Μαγγινας και ο Βουλγαρακης απο την πατριδα της διαφθορας, συμφωνα με καποια γερμανικα Μ. Μ.Ε. Μολις δηλαδη εγιναν αντιληπτες οι λαμογιες τους και επακολουθησε η γενικη κατακραυγη Τυπου, λαου και συναδελφων τους. Αλλο, αν δυστυχως, δεν δικαστηκαν για τις παρανομιες τους. Ειπαμε, πατριδα της διαφθορας, να κραταμε τους τυπους. Οχι σαν την Γερμανια. Μην θιχτει η το γερμανικο εθνος, επειδη εμφανιστηκε παλι ενα λαμογιο στην πολιτικη. Οι περιπετειες του Γιοσκα Φισερ με τις βιζες για τις Ουκρανες ξεχαστηκαν φαινεται. Κι ομως, η ζημια εχει γινει κιολας. Η αντιδραση του γερμανικου Τυπου και των γερμανων ιστολογων, μολονοτι αμεση, δειχνει, οτι η Γερμανια ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΗΚΕ με την πραξη του τζου Γκουττενμπεργκ. Θα παρει καμποσο καιρο, μεχρι να επανελθει στους κανονικους της ρυθμους και να επανακτησει την τιμη και την αξιοπρεπεια της η χωρα.

Οσο για το παλαι ποτε αγαπημενο πουλεν της Ανγκελα Μερκελ, του ευχομαστε καλο κατευωδιο. Σιγουρα δεν θα πεινασει, μιας και η οικογενεια διαθετει μπολικα φραγκα. Ισως δοκιμασει στον ελευθερο χρονο του να ξανακανει διατριβη, αυτη τη φορα ομως, χωρις λογοκλοπες....
...............................
Απο την αλλη μερια του Ατλαντικου εφτασε η ειδηση, οτι ο ηθοποιος Τσαρλυ Σην εχει παρει σβαρνα τα καναλια και τις διαφορες εκπομπες του Χολλυγουντ και ριχνει μπινελικια εναντιον του τηλ. σταθμου, σε εκπομπη του οποιου πρωταγωνιστουσε.
Ο Τσαρλυ, μεγαλωμενος στις γειτονιες του Μαλιμπου, μπηκε χαρις τον ηθοποιο μπαμπα του απο νωρις στην υποκριτικη. Η ακμη του ηταν μεταξυ των μεσων της δεκαετιας του '80 και του '90, οταν πρωταγωνιστουσε σε ταινιες, οπως "Platoon", "Wall Street", "Hot Shots", "Jung Guns", "The Arrival". Μολονοτι εκφραστικα μπορουσε μονο να κοιταει εντονα προς την καμερα με γουρλωμενα ματια, εχοντας θολο βλεμμα και παιρνοντας υφος τρελλου, ο Τσαρλυ ειχε επιτυχια. Και επειδη βαριοταν, το εριχνε στα ναρκωτικα, τα ποτα και τις πορνες. Στα ενδιαμεσα παντρευτηκε και χωρισε τρεις φορες και απεκτησε πεντε παιδια. Με την σειρα "Two and a half Men" - κατι σαν το δικο μας "Χαι Ροκ" του Μεγκα - ειχε την δυνατοτηα για ενα comeback. Αλλα τα θαλασσωσε. Οι πρωην του τον κατηγορουν οτι ηταν βιαιος απεναντι τους. Παρα τις προσπαθειες αποτοξινωσης, ξανακυλησε. Παιρνει κοντα 2 εκατ. δολλαρια για καθε επεισοδιο του σηριαλ, στο οποιο προωταγωνιστει και βριζει τους παραγωγους. Υπο αυτες τις συνθηκες, το καναλι αποφασισε να τερματισει τα γυρισματα της σειρας. Τεχνικοι και ηθοποιοι θα μεινουν για καμποσο ανεργοι εξαιτιας του Τσαρλυ. Και δεν παιρνουν καν οσα παιρνει αυτος.

Και ποια ειναι η αντιδραση του Τσαρλυ; Βγαινει στις εκπομπες, καταβεβλημενος απο την χρονια χρηση ναρκωτικων και αλκοολ, με το ιδιο θολο, τρελαμενο βλεμμα και πεταει τα βελη του εδω και κει. Οτι οι παραγωγοι και το καναλι ειναι αγνωμονες. Οτι επιτελει λειτουργημα. Οτι ειναι κατι το ιδιαιτερο, ενω ολοι οι αλλοι ειναι βλακες και ειναι εναντιον του. Και για ολα αυτα αξιζει πολλα περισσοτερα απο 2 εκατ. δολλαρια.
Αυτα λεει ο Τσαρλυ, που χαρις τον μπαμπα και την μονιμη εκφραση του ψυχακια, εκανε καριερα. Συμπτωματικα, αυτα τα ειπε την ιδια μερα, κατα την οποια ο τζου Γκουττενμπεργκ ανακοινωνε την παραιτηση του.
..............................
Παρακολουθησαμε εν ολιγοις, την ανοδο και την πτωση δυο μεχρι προτινων σουπερ σταρς. Ο ενας απο την πολιτικη σκηνη, ο αλλος απο την ηθοποιια. Και οι δυο πληρωνουν τα λαθη τους τωρα. Φαινεται πως προκειται για διαττοντες αστερες. Οσο ελαμψαν, ελαμψαν. Τωρα αρχιζουν να σβηνουν. Αφου γινουν σουπερ νοβα.