Montag, 24. Oktober 2011

ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ.

Επεστρεψε πριν απο μερικα λεπτα απο το σουπερμαρκετ, οπως συνηθιζε να κανει τα δευτεριατικα πρωινα. Ειδε οτι ειχε μηνυμα στον αυτοματο τηλεφωνητη. Η κυρα Λιτσα τον ενημερωνε οτι ο μπαρμπα Θανασης απεβιωσε τα ξημερωματα. Επικοινωνησε αμεσως μαζι της για να μαθει περισσοτερα. Εν συνεχεια τηλεφωνησε στον ξαδελφο του, τον γιο του συγχωρεμενου για τα συλληπητηρια.


Ο Θανατος ηρθε ησυχα, γαληνια, αν και τις τελευταιες μερες η υγεια του μπαρμπα Θαναση ειχε επιδεινωθει. Απο την με πλευρα η οικογενεια γνωριζε ηδη τι συνεβαινε. Ολοι το περιμενανε. Διοτι εδω και 30 χρονια περιπου, ο μπαρμπα Θανασης ηταν χτυπημενος απο την σκληρη αρρωστια που λεγεται σκληρυνση κατα πλακας. Εδω και 30 χρονια, η υπουλη αυτη αρρωστια κατετρωγε το βασανισμενο του κορμι. Ο Ταλας τον θυμαται, οντας παιδακι, να καθεται σε αναπηρικο καροτσι. Εν συνεχεια, ηταν ξαπλωμενος. Η αρρωστια ξεκινησε απο χαμηλα: Πρωτα ατροφησαν τα ποδια του. Επειτα επεκταθηκε. Ο μπαρμπα Θανασης δεν μπορουσε ουτε τα χερια του να κουνησει. Βαριανασαινε, δεν μπουσε ουτε καν να μιλησει. Οσο ομως το σωμα ασθενουσε, τοσο περισσοτερο δυναμωνε η ψυχη του. Ο μπαρμπα Θανασης ηταν παλικαρι και δεν το εβαζε κατω. Πιστευε μεχρι και την τελευταια στιγμη οτι θα βρεθει το φαρμακο εναντια στην αρρωστια του. Πιστευε οτι θα γινει το θαυμα και θα σηκωθει να χορεψει στον γαμο της μονακριβης κορης του.


Ο γαμος της ξαδελφης του Ταλα εγινε στην Παλαια Επιδαυρο, στις 24 Σεπτεμβριου. Και ο μπαρμπα Θανασης ηταν παρων. Τον εφεραν στο αναπηρικο καροτσακι. Μολονοτι δεν μπορουσε καν να μιλησει, μολονοτι ταλαιπωρημενος απο την αρρωστια και τις μετακινησεις, εκατσε μεχρι το τελος του γαμηλιου γλεντιου και απολαυσε την ομορφη κορη του που εισηλθε στον εγγαμο βιο.


Ο μπαρμπα Θανασης ηταν τελικα ο καλυτερος απο τους τρεις αδελφους της οικογενειας. Αν και ολοι λενε οτι ο Ταλας φερει περισσοτερο στον μεγαλο, τον μπαρμπα Λαμπρο, και μαλλον φερεται να εχει παρει το πεισμα του κυρ Γιαννη, εν τουτοις η ζωη του εχει περισσοτερα κοινα με του μπαρμπα Θαναση. Διοτι ο μπαρμπα Θανασης, ο μεσαιος των τριων αδελφων, εφυγε σχετικα νωρις απο την πατρικη εστια στην Πελοποννησο. Σχεδον παιδι ηταν οταν μπαρκαρε σε καραβια. Δουλεψε μηχανικος και γυρισε ολες τις θαλασσες του κοσμου. Οι ιστοριες του, τα ταξιδια του, αιχμαλωτιζαν την φαντασια του Ταλα. Οπως και οι ιστοριες που ελεγε ενας αλλος μπαρμπας απο το σοι της κυρα Λιτσας, ο Βασιλης.


Για αυτους τους λογους δεν θα ξεχασει ποτε τον μπαρμπα Θαναση. Γιατι ο τελευταιος πηρε την ζωη του στα χερια του και εκανε αυτο που γουσταρε. Σαν μοντερνος Οδυσσεας, σαν Σεβαχ περιπλανηθηκε στην υφηλιο. Και εαν η σκληρυνση κατα πλακας τον κατεβαλε, ειχε να αντιπαραθεσει μια ζωη πλουσια σε εμπειριες και περιπετειες. Δεν εφυγε αδικα απο τον κοσμο αυτον.







Samstag, 22. Oktober 2011

Η ΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Τις ωρες που κουκουλοφοροι, διαδηλωτες και ΜΑΤ επαιζαν το γνωστο παιχνιδι τους στους δρομους περιξ της πλατειας Συνταγματος, τις μερες που ολα τα Μ.Μ.Ε. απεργουσαν και φυσικα δεν μπορουσαν να ενημερωσουν για τα συμβαντα, εντος της Βουλςη καποιοι περνουσαν νομοσχεδια. Και καποιοι τα ψηφισαν. Παραδειγματος χαριν αυτο που φερει τον αριθμο 37. Αυτο βεβαια το μαθαμε εκ των υστερων. Αλλα για παρομοιες περιπτωσεις εχουμε γραψει παλιοτερα στο ιστολογιο. Τυχαια ολα αυτα;



Επισης, εντελως συμπτωματικα, το βραδυ της Πεμπτης, ενημερωθηκαμε απο ξενα ειδησεογραφικα καναλια, οπως το BBC και το CNN, οτι ο επι 42 χρονια απολυτος αρχων της Λιβυης, στρατηγος Μουαμαρ Κανταφι, σκοτωθηκε. Δολοφονηθηκε ισως να ταιριαζει καλυτερα στην περιπτωση του. Τα ξενα καναλια, καθοτι τα δικα μας απεργουσαν, εδειξαν στιγμιοτυπα βιντεοσκοπημενα με ψηφιακες καμερες. Σε αυτα, ειναι μερα. Προφανως μεσημερι Πεμπτης. Ο Κανταφι ειναι αιμοφυρτος. Σε καποια φαινεται να ειναι ετοιμοθανατος. Σε αλλα, αψυχος. Ανδρες με οπλα στεκονται τριγυρω του, οπως οι κυνηγοι γυρω απο το τροπαιο τους, και πανηγυριζουν. Ο τυραννος ειναι νεκρος! Ακολουθησε την μοιρα του Τσαουτσεσκου και του Σανταμ. Οπως ο τελευταιος βρεθηκε να κρυφεται σε μια τρυπα το 2003, ετσι και εκεινος, εντοπιστηκε κρυμενος μεσα σε εναν αγωγο αποχετευσης. Αντιθετως ομως απο τους ... συναδελφους του, ο Κανταφι δολοφονηθηκε χωρις να δικαστει. Εκτελεστηκε με συνοπτικες διαδικασιες, οπως σχολιασαν καποιοι. Το αξιζε; Ισως. Ηταν ομως απαραιτητο να γινει ετσι; Ποιος ξερει... Ο λαος ηταν εξοργισμενος. Ηθελε εκδικηση εδω και τωρα. Η' μηπως παιχτηκε καποιο αλλο παιχνιδι, οπως πιστεουν καποιοι σκεπτικιστες; Ακομα δεν εχει εμφανιστει καποιο βιντεο που να δειχνει την σκηνη της εκτελεσης του.


Το θεμα πλεον ειναι, πως θα εξελιχθει το σκηνικο στην Μεση Ανατολη απο εδω και περα. Ο Σανταμ ειναι μακρινο παρελθον για το Ιρακ. Ο Μπεν Αλι της Τυνησιας, εξαφανισμενος. Ο Μουμπαρακ της Αιγυπτου, αρρωστος και φυλακισμενος. Ο Κανταφι της Λιβυης, νεκρος. Ποιος εχει τωρα πλεον σειρα; Ποιον η' ποιους θα παρει η μπαλα της αραβικης ανοιξης; Την Συρια; Το Ιραν; Την Σαουδικη Αραβια; Η τελευταια ισως να αντιμετωπισει συντομα κενο εξουσιας, μετα τον θανατο του βασιλια της. Στο βορειο Ιρακ εν τω μεταξυ εχουν εισβαλλει τουρκικα στρατευματα, τα οποια καταδιωκουν Κουρδους ανταρτες.


Με αυτες τις εξελιξεις σε Τυνησια, Λιβυη, Αιγυπτο να θυμιζουν την κατακερματιση της Σοβιετικης Ενωσης και το τι παιχτηκε στα Βαλκανια με την πτωση του Τειχους του Βερολινου, τελη της δεκαετιας του '80 και επειτα, μονο υποθεσεις μπορουμε να κανουμε προς το παρον. Τα γεγονοτα αλλωστε, θυμιζουν παλιοτερες καταστασεις, οπως γραψαμε. Πολλοι παραγοντες μπορουν να μπουν ενδιαμεσα.


Αλλωστε η Λιβυη εχει καποια κοινα με το Ιρακ. Οχι μονο πολιτιστικης φυσεως. Δεν εχουμε π.χ. πληροφοριες για το ποιος διαχειριζεται εδω και 6 χρονια τις πετρελαικες πηγες του Ιρακ. Και δεν ειναι σιγουρο αν θα μαθουμε την μοιρα των πετρελαικων πηγων της Λιβυης. Οπωσδηποτε καποιοι θα επωφεληθουν. Ποια ομως θα ειναι η μοιρα των λαων που ανετρεψαν τους δυναστες τους; Θα καταφερουν να προχωρησουν στον δρομο της δημοκρατιας ετσι οπως αυτος εννοειται στις δυτικες χωρες;







Sonntag, 16. Oktober 2011

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ.

Πεπα, Μετα, Λελι, Τιτι, Πανο... Ουτε τελεταμπυς, ουτε στρουμφακια ειναι, αλλα μια παρεα εξαρτημενων απο ουσιες μεταξυ 21 και 15 χρονων, που εκλεβαν οικογενειαρχες και βιαζαν μαναδες ανηλικων παιδιων στα σπιτια τους υπο την απειλη Καλασνικωφ. Αυτους τους συνελαβαν. Ποσοι αλλοι ομως μπορει να υπαρχουν η' και να εμφανιστουν το επομενο χρονικο διαστημα; Δυστυχως οι μαγαζατορες και οι οικογενειαρχες ειναι ανυμποροι να κανουν οτιδηποτε εμπρος την δυναμη των Καλασνικωφ.


Για αυτο και μας ξενισαν τα ... επιχειρηματα του Λακη που δουλευει στο Πενταγωνο...


Το συμβαν ελαβε χωρα πριν απο μια ακριβως βδομαδα. Σε καποια οικογενειακη συναθροιση που παρευρεθηκαμε, ακουσαμε τον κυριο Λακη να την λεει σε καποιον νεαρο συγγενη μας, που δεν εχει παει στρατο. Ακολουθως δε, ο Λακης, ο οποιος δεν ειναι ακριβως συγγενης, αλλα καποιος εκ των παρευρισκοντων ειχε βαφτισει την κορη του, πηγε στον αναπηρο και ηλικιωμενο πατερα του συγγενη μας και του ελεγε μεγαλοφωνως εν μεσω οικογενειακης γιορτης διαφορες βλακειες περι οπλων και πως ο γιος του θα πρεπει να τα μαθει για ναξεριε να αμυνεται κτλ.


Το ποσο καλη εκπαιδευση γινεται σημερα στον ελληνικο στρατο και ποσο καλα μαθαινουν τα οπλα οι κληρωτοι, ειναι ενα θεμα που ισως και να χρηζει συζητησεως. Οι περισσοτεροι ξερουν παντως, ποσες φορες εχουν κανει βολες...


Με βαση ωστοσο τα ανωτερω περιστατικα, επαναφερουμε ενα γνωστο θεμα στο ιστολογιο: Αν θα πρεπει να γινομαστε βορα στις απαιτησεις των αλλων. Αν ειμαστε υποχρεωμενοι να ικανοποιουμε τους αλλους, προκειμενου να μην μας στιγματισουν με τα εγωκεντρικα συμφεροντα τους.


Ο Λακης και ο καθε Λακης που αρεσκεται να παριστανει τον πατριωτη και τον υπερανω, πως δηλαδη θα αντιδρουσε, εαν ο νεαρος εκανε την στρατιωτικη του θητεια; Πιθανον να μην ηταν ευχαριστημενος, εαν ο νεαρος δεν πηγαινε στους Ουκαδες, αλλα δεν μπορουν ολοι να γινουν κομαντα, ουτε και το θελουν. Εν πασει περιπτωσει, δεν αφορα τον καθε Λακη τι θα κανει η' τι δεν θα κανει ο οποιοσδηποτε. Αλλωστε δεν γεννηθηκε κανενας μας για να υπηρετει τους καθε λογης Λακηδες.


Με την ιδια λογικη, θεωρουμε εντελως γελοιο π.χ. το να κανει καποιος ελευθερη πτωση απο τα 1000 ποδια, επειδη καποιος τον προκαλεσε, η' επειδη θελει να εντυπωσιασει τα κοριτσια. Εκτος βεβαια και εαν αυτος ο καποιος θελει οπωσδηποτε να αποδειξει κατι.


Καπως ετσι μυγιασμενος αντιδρουσε και ο Μαικλ Φοξ ως Μαρτυ Μακφλαι στην γνωστη τριλογια "επιστροφη στο μελλον". Αλλα ακομα και ο Μακφλαι μαθαινει στην τελευταια ταινια να συγκρατει τα νευρα του και να μην αντιδρα βλακωδως οταν τον προκαλουν. Οι εριστικοι τυποι ειναι συνηθως αυτοι που εχουν το προβλημα. Προβλημα με τον εαυτο τους, το οποιο ατυχως προσπαθουν να αποκρυψουν, με το να προσβαλλουν και να προκαλουν τους αλλους.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ.

Ανακοινωθηκε προσφατα ο θανατος τριανταχρονου νεου ανδρα, μελους του εγχωριου τζετ σετ, απο ανακοπη καρδιας. Δεν ειμαστε σε θεση να ξερουμε τα ακριβη αιτια του θανατου του, ουτε εχουμε δικαιωμα να κρινουμε. Αυτα καθως τις τελευταιες μερες πληθος αρθρων αναρτηθηκε σε ιστολογια σχετικα με τον θανατο του νεαρου μελους του λαιφ σταιλ της νυχτερινης Αθηνας. Ας μην παμε παραπερα, καθως ο χαμος του ειναι ακομα νωπος.


Απο ανακοπη καρδιας εχουν πεθανει και αρκετοι νεοι αθλητες, κυριως ποδοσφαιριστες, τα τελευταια χρονια.


Αυτο που πραγματικα μας προβληματιζει, ειναι οτι το κακο ερχεται εκει που δεν το περιμενεις. Ασφαλως και ειναι κριμα να πεθαινει ενας ανθρωπος τριαντα χρονων. Το οτι ομως ανακοπη καρδιας μπορει να επελθει και σε νεοτερες ηλικιες, ειναι κατι που μας βαζει σε σκεψη. Γιατι μπορει να συμβει και στον καθενα απο μας...

ΝΕΑ ΗΘΗ ΣΤΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ.

Ισως να ειναι σχετικα νεα η ταση. Δεν θυμαται κατι αναλογο πριν απο 10 και 15 χρονια. Το οτι πολλα εχουν αλλαξει απο την εποχη του Κουστω στις ταινιες ντοκυμαντερ με θεμα την πανιδα της υδρογειου, ειναι γεγονος. Και οχι μονο απο τεχνικης πλευρας. Ενω τις προηγουμενες δεκαετιες ντοκυμαντερ σημαινε να εχεις εναν καλοντυμενο αφηγητη τυπου Λορν Γκρεεν στο στουντιο και να δειχνεις τις ταινιες ενω αυτος σπικαρει, σημερα ο αφηγητης ειναι ο παραγωγος και σκηνοθετης του ντοκυμαντερ. Ο ιδιος ανθρωπος που κανει την δουλεια του πισω απο την καμερα, μπαινει στην προκληση να προβαλει και τον εαυτο του. Σε γενικες γραμμες αυτο πετυχαινει. Και οφειλεται σε διαφορα τρυκς.



Συχνο ειναι το φαινομενο, οι δημιουργοι των ντοκυμαντερ αυτων να ειναι στην πλειονοτητα τους νεοι ανδρες, οι οποιοι παρουσιαζονται στην οθονη ως ριψοκινδυνοι λατρεις της φυσης και των ταξιδιων, ως ανθρωποι παθιασμενοι με την δουλεια τους. Καμποσοι απο αυτους υπαρχουν στην Γερμανια και την Ελβετια, αλλα ειναι κυριως καποιοι κυριοι απο Αγγλια, Αμερικη και Αυστραλια που κρατουν τα σκηπτρα στο παιχνιδια αυτο.


Ισως ο μακαριτης ο Στηβ Ιρβιν να υπηρξε ο πρωτος διδαξας των νεων αυτων ηθων στον χωρο του ντοκυμαντερ φυσης. Τον υπερτιμημενο Αυστραλο μπορει κανεις να δει στην δευτερη φωτογραφια του παροντος κειμενου. Ο Στηβ, επισης γνωστος και ως "Crocodile Hunter", αρεσκετο να κυκλοφορει με σορτσακια. Δεν δισταζε δε να βουτηξει σε βαλτοτοπια προκειμενου να πιασει αυστραλεζικους κροκοδειλους μηκους 4 μ και βαλε απο την ουρα, για να μας αποδειξει ποσο πολυ λατρευει τα ζωα. Απεβιωσε απο απροσεξια του, οταν αγγιξε ενα σαλαχι, το οποιο τον κεντρισε με το δηλητηριο του.


Εδω και αρκετους μηνες η ΕΤ 3 προβαλει την σειρα ντοκυμαντερ των αδελφων Κραττ, οι οποιοι φερονται να μοστραρονται σαν τα πνευματικα τεκνα του Στηβ. Οι Κραττ, προκειμενου να αποδειξουν στους τηλεθεατες την αγαπη τους για την φυση, κινηματογραφουν λιονταρια στην Κενυα καθημενοι μεσα σε ξεσκεπαστο τζιπ. Αρεσκονται επισης να κυκλοφορουν με σορτσακια και κοντομανικα μπλουζακια στις σαβανες, και απερισκεπτα χωνουν τα χερια τους σε τρυπες στο εδαφος η' σε θαμνους, προκειμενου να πιασουν δηλητηριωδη φιδια και σκορπιους.


Κατι τετοια κολπα μπορει να συγκινησουν τιποτε πιτσιρικαδες η' και πρωτοετεις φοιτητριες βιολογιας, απο αυτους που νομιζουν οτι ξερουν απο ... ανδρες. Για ολους τους υπολοιπους, οι ενεργειες αυτες δειχνουν οτι οι ανθρωποι που τις κανουν δεν στεκουν και πολυ καλα στα μυαλα τους. Ακομα και στημενα να ειναι ολα αυτα, μπας και αποφερουν υψηλη ακροαματικοτητα, δεν πειθουν.