Donnerstag, 17. November 2011

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΣ.

Το σκηνικο μαγειρευοταν.... Ο Γιωργακης ηθελε να την κοπανησει χωρις να καει η γουνα που του εχει απομεινει. Ο Αντωνακης ηθελε καρεκλα. Επι μια βδομαδα εδιναν και επαιρναν οι συναντησεις και οι παρασκηνιακες διαβουλευσεις. Ολοι το συζητουσαν, ηταν κοινο μυστικο. Παμε για συγκυβερνηση!


Ονοματα πεταχτηκαν σαν τραπουλοχαρτα στο τραπεζι. Ο τραπεζιτης Λουκας θα γινοταν πρωθυπουργος, με δυο αντιπροεδρους, εναν απο το ΠΑΣΟΚ και εναν απο την ΝΔ. Αδικως προσπαθησαν να τα μπαλωσουν οι μεγαλοκομματαρχες, αμα την αποκαλυψη των ονοματων.

Τελικα το πολυ μαγειρεμα απεδωσε και προεκυψε κυβερνητικο σχημα 49 υπουργων, αναπληρωματικων και υφυπουργων απο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.


Δεν ειμαστε και πολυ σιγουροι τι διαφορετικο προκειται να κανει η μεταβατικη κυβερνηση εως τις εκλογες της 19ης Φεβρουαριου 2012 απο την αποτυχουσα απερχομενη. Δεν ξερουμε τι συμφωνιες παιχτηκαν κατω απο τραπεζια, πισω απο κλειστες πορτες και μικροφωνα. Η εμπλοκη μελων του ΛΑΟΣ στην κυβερνηση αυτη ειναι ενδιαφερουσα περιπτωση. Δεν πρεπει να μας παραξενεψει, αν στο μελλον το περιεργης ιδεολογιας αυτο κομμα κανει καποια εκπληξη και προκαλεσει ανατροπες στο πολιτικο κατεστημενο της χωρας.




Donnerstag, 10. November 2011

EDH.

Στην χτεσινη αναρτηση (βλ. κειμενο εντ.) αναφεραμε για τον ντορο που εγινε στις πολιτιστικες στηλες μεγαλων αθηναικων εφημεριδων που επελεξαν να διαφημισουν βιβλιο με θεμα του την κρυφη ζωη μεγαλων μουσουργων. κατι τετοιο δηλαδη πρεπει να θεωρειται σπουδαιο πολιτιστικο γεγονος. Προφανως ομως δεν ειναι μονο οι ελληνικες εφημεριδες, αλλα και οι γερμανικες που εχουν σιγουρα πολυ σπουδαιοτερα πραγματα να αναφερουν στις σελιδες τους απο το γεγονος οτι την Κυριακη που μας περασε, ο διαπρεπης ιστορικος ουγγρικης καταγωγης, καθηγητης Géza Alföldy (καμια συγγενεια με την επισης ουγγαρεζα νομισματολογο Maria Alföldi) επαθε ανακοπη καρδιας ενω βρισκοταν στην Ακροπολη των Αθηνων. Μονο καποιες ουγγρικες εφημεριδες και η ιστοσελιδα του τμηματος Αρχαιας Ιστοριας του παν/μιου της Χαιδελβεργης, στο οποιο εδιδαξε απο το 1975 εως την συνταξιοδοτηση του στα 2002, εγραψαν νεκρολογιες για τον καθηγητη. Συμφωνα δε με την βικιπαιδεια, ο Αλφολντυ επροκειτο να παραστει στις 9 Νοεμβριου στην Κερκυρα, οπου και θα βραβευοταν απο το εκει παν/μιο για την προσφορα του στις Επιστημες. Ειχε ηδη ολοκληρωσει μια επανεκδοση της γνωστοτερης του μονογραφιας, της "Ιστοριας της Ρωμαικης Κοινωνιας" - στανταρ εγχειριδιο που εχει μεταφραστει σε πολλες γλωσσες.

Ο Αλφολντυ γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Βουδαπεστη. Την εποχη της επαναστασης του 1956 σπουδασε στο εκει παν/μιο. Στα 1965 ομως καταφερε να φυγει απο το κομμουνιστικο καθεστως και μεταναστευσε στην Γερμανια. Στις αποσκευες του ειχε τον τιτλο του διδακτορα Αρχαιας Ιστοριας, καποιες δημοσιευσεις και εμπειρειες πρακτικες, οπως διδασκαλια, ερευνα σε μουσεια κτλ. Αφου εργαστηκε σε Βοννη και Μποχουμ, ανελαβε την Εδρα του Καθηγητη Αρχαιας Ιστοριας του παν/μιου Χαιδελβεργης με γνωστικο αντικειμενο την Ρωμαικη Ιστορια.


Ο Αλφολντυ, εκδηλωτικος, κοινωνικος και παρορμητικος ανδρας, περηφανος για την ουγγρικη του καταγωγη, ασχοληθηκε εις βαθος με την μελετη και δημοσιευση επιγραφων στην λατινικη γλωσσα. Οπωσδηποτε τα πρωτα ερεθισματα τα πηρε στην ιδιαιτερη πατριδα του, η οποια επι ρωμαικης αυτοκρατοριας ηταν η επαρχια της Παννονιας, αφου ειχε συμμετασχει και σε αρχαιολογικες αποστολες σε Ουγγαρια και Αυστρια. Η αγαπη του για τις επιγραφες τον ωθησε να ταξιδεψει στις χωρες της Ευρωπης και της Μεσογειου που καποτε ησαν ρωμαικες επαρχιες, ωστε να τις μελετησει και απο κοντα. Η δραση του αυτη, η οποια τον εφερε σε επαφη και συνεργασια με μουσεια και παν/μια των χωρων που επισκεφτηκε, συν το οτι ηταν τακτικος καθηγητης σε ενα απο τα γνωστοτερα παν/μια διεθνως, τον καταξιωσαν στον επιστημονικο κοσμο. Εκαλουνταν για συνεδρια, εκοσμουντο με ακαδημαικους τιτλους και οι φοιτητες του ερχονταν απο διαφορες χωρες προκειμενου να σπουδασουν κοντα του. Ακομα και μετα την συνταξιοδοτηση του αναλαμβανε την επιτηρηση διπλωματικων εργασιων και τις παραδοσεις σεμιναριων για προπτυχιακους φοιτητες.


Ο χαμος του την Κυριακη 6 Νοεμβριου κατα την επισκεψη του στην Ακροπολη φανταζει σαν μια τραγικη ειρωνεια. Και ειναι κριμα, πολυ κριμα και αδικο, που κανενα ΜΜΕ δεν αναφερθηκε στο προσωπο και το εργο του.


Εχοντας ζησει τον Αλφολντυ απο κοντα, μπορουμε να εξαρουμε τις γνωσεις του στο πεδιο ερευνης του, το εκρηκτικο ταπεραμεντο του, αλλα και την αδυναμια του να αποκρουσει τους πασης φυσεως γλυφτες και καιροσκοπους, οι οποιοι τον εκμεταλλευονταν με κοπλιμεντα. Και οι αδυναμιες ομως ειναι ανθρωπινες.


Τουλαχιστον αφησε εργο πλουσιο και ωφελιμο. Ισως το σημαντικοτερο να ειναι η "Epigraphische Datenbank Heidelberg" (EDH), μια πληρης ηλεκτρονικη τραπεζα δεδομενων η οποια συνεχως ανανεωνεται και περιλαμβανει ολες τις λατινικες επιγραφες που υπαρχουν. Η τραπεζα αυτη δημιουργηθηκε απο τον Αλφολντυ σε συνεργασια με την Ακαδημια Επιστημων της Χαιδελβεργης.


Σ' ευχαριστουμε κυριε καθηγητα. Αιωνια σου η μνημη. Αναπαυσου εν ειρηνη.




Mittwoch, 9. November 2011

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Πιστευουμε οτι ειναι πλεον ευρεως γνωστο, ποσο μεγαλη ... συμπαθεια υπαρχει μεταξυ εφημεριδων και τηλεοπτικων καναλιων. Μεσω δηλαδη δυο διαφορετικων τυπων ΜΜΕ. Ειναι επισης εδω και χρονια κοινο μυστικο το ποσο δρυμεια κριτικη ασκει ο πρωτος τυπος στον δευτερο, ειδικα για για την ποιοτητα και το ειδος των εκπομπων που αποκαλουνται πρωιναδικα και μεσημεριαναδικα, ριαλιτι σωου και ουτω καθ' εξης. Για αυτο και μας ξενισε, οταν επι δυο και τρεις βδομαδες βλεπουμε να διαφημιζεται απο στηλες μεγαλων αθηναικων εφημεριδων φρεσκοεκδιδομενο πονημα, μετεφρασμενο στα ελληνικα.


Μιλαμε τωρα, να εχουμε διαβασει ρεπορταζ για το συγκεκριμενο εργο ισα με 3 η' και 4 φορες...




Και περι τινος προκειται; Απλα μια αμερικανιδα δημοσιογραφος καθισε και εγραψε ενα βιβλιο με πικαντικες λεπτομερειες απο την ζωη μεγαλων συνθετων.




Υποθετουμε με την δικη μας απλη λογικη, οτι κανενας σωφρον ανθρωπος δεν παει να αγορασει ενα βιβλιο που αναφερει οτι ο Βαγκνερ φορουσε γυναικεια εσωρουχα, ο Μπετοβεν ζουσε μες την βρωμια, ο Μοτσαρτ ηταν κυκλοθυμικος και ο Λιστ επνιγε το κουνελι.... Στο κατω κατω της γραφης, ποιος ενδιαφερεται για αυτα τα πραγματα; Αλλο να απολαμβανεις την μουσικη των συνθετων αυτων, αλλο να ασχολεισαι με την προσωπικη τους ζωη κοιτωντας μεσα απο την κλειδαροτρυπα. Εκει που καταντησαμε ομως και ηθικα, εκτος απο την οικονομικη και κοινωνικη καταρρακωση, βιβλια σαν κι αυτο θεωρουνται ιδιαιτερα και προβαλονται μαλιστα μεσω των κατεξοχην εντυπων, τα καταφερονται κατα τα αλλα εναντιον κουτσομπολιστικων τηλεοπτικων εκπομπων και των συναδελφων τους δημοσιογραφων που επιμελουνται και παρουσιαζουν τετοιου ειδους εκπομπες.




Αν αυτο το πραγμα δεν λεγεται υποκρισια, ας μας πει τοτε καποιος πως να το αποκαλεσουμε.











Freitag, 4. November 2011

Don´t mind the GAP...

Και ξαφνικα, μεσα σε λιγοτερο απο 24 ωρες, το σκηνικο ξαναλλαξε... Ο Γιωργης αλλαξε γνωμη για το δημοψηφισμα, αφου περασε πρωτα απο τις Καννες, οπου προφανως, Μερκελ και Σαρκοζυ του τραβηξανε τ' αυτια.... Τωρα θελει ψηφο εμπιστοσυνης, αλλα και να παραμεινει πρωθυπουργος και η κυβερνηση να μην αλλαξει.


Ο Αντουαν, αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, ζηταει εκλογες, μεταβατικη κυβερνηση ανευ Γεωργιου και πρωτα να ερθε η 6η δοση και μετα βλεπουμε. Μερκελ και Σαρκοζυ ειπανε τα αντιθετα. Αμα θελει ο Γιωργακης δημοψηφισμα, ας το κανει, αλλ 6η δοση δεν εχει.


Εχουν γινει ολοι τους μαλλιοκουβαρα και ο λαος εκνευριζεται. Κανενας δεν ξερει τι θελει και τι να κανει. Τρωγονται μεταξυ τους για τις καρεκλες. Μια λενε να φυγουν απο την ευρωζωνη, το δανειο ομως το θελουν. Μια λενε να μεινουν, αλλα δεν μπορουν να βελτιωσουν τα πραγματα. Τα κομματα της αντιπολιτευσης πανε απο κωλοτουμπα σε κωλοτουμπα, οσο η κυβερνηση και ειδικα ο πρωθυπουργος συνεχιζει να κανει γκαφες και να αυτογελοιοποιειται στην Ευρωπη. Οχι οτι αμα γινει η αντιπολιτευση κυβερνηση θα πανε καλυτερα τα πραγματα...


Να αναμενουμε καυτο Σαββατοκυριακο με πλουσιες εξελιξεις;

Donnerstag, 3. November 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Επιστρεφοντας απο την βολτα στον κοσμο του διαδικτυου, περιπλανουμενος αναμεσα σε μπλογκς και ιστοσελιδες εφημεριδων, αποφασισε να προσθεσει και αυτος τις δικες του αποριες στο επικαιρο θεμα. Οχι ιδιαιτερα πρωτοτυπες, μιας που ολοι τα ιδια πανω κατω λενε...


Τι συμβαινει με τον Γιωργη; Τι του ηρθε στα καλα του καθουμενου και ζηταει δημοψηφισμα απο τον ελληνικο λαο; Να αποφασισει ο λαος για τι; Αν θα μεινει η' αν βγει απο την Ευρωζωνη; Αν θα πει ναι η' οχι στο Μνημονιο και την Τροικα;


Οι μεν λενε, οτι το δημοψηφισμα που ζηταει ενεχει ασαφειες ως προς το τι θελει. Οτι αργησε, επρεπε να το ειχε ζητησει απο περισυ. Εικαζουν οτι προκειται για επικοινωνιακο τρικ, οτι ο Γιωργης μεταθετει τις ευθυνες στον ελληνικο λαο, κατα το "οι Ελληνες φωναζαν κατα του Μνημονιου, κατα της ΕΕ και της ξενοφερτης επικυριαρχιας, ας αποφασισουν επομενως τι θελουν να εχουν" για να την κανει με ελαφρα πηδηματακια. Ριχνουν παραλληλα και μια ματια στην αντιπολιτευση που μεχρι προτινως το επαιζε αντιμνημονιακη και τωρα αντιτιθεται στο δημοψηφισμα, διοτι φοβαται οτι εαν ο λαος ψηφισει οχι, θα χρεωκοπησει η χωρα. Συγχρονως καποιοι αλλοι απο μικροτερου βεληνεκους κομματα ξαναπιπιλανε την καραμελα περι συγκροτησης νεας υπερκομματικης κυβερνησης, ετσι, για να βολευτουν και οι τελευταιοι αβολευτοι μεταξυ των 300 του κοινοβουλιου.


Οι δε εχουν μοιραστει. Απο την μια οι ανταρτες, αυτοι που θα πουν οχι και νομιζουν οτι ετσι θα κανουν την μεγαλη επανασταση. Θα βγαλουν απο την ευρωζωνη την χωρα και θα επιστρεψουν στην δραχμη. Βλεπουν να πανικοβαλλονται τα ξενα ΜΜΕ με την αποφαση του Γιωργακη. Η ΕΕ φοβαται οτι θα καταστραφει, εαν η Ελλαδα αποχωρησει. Ετσι πιστευουν εκεινοι, ετσι πιστευουν οι ανταρτες. Και φουσκωνουν απο υπερηφανεια! Η μικρη Ελλαδιτσα θα κανει κιμα τα μουτρα των Ευρωπαιων, χαιρονται.


Απο την αλλη, οι ευρωλαγνοι, που δεν ειναι κοροιδα. Τοσοι αγωνες δοθηκαν για να μπουμε στην ΕΕ, τωρα θα βγουμε; Τρελοι ειμαστε, λενε. Που να τρεχουμε, εδω να κατσουμε, ευρω, ευρω! Με τους φορους και την ακριβεια στην πιατσα, αν βγουμε απο το ευρω και επιστρεψουμε στην δραχμη, παει η βαρκα! Ειμαστε τελειωμενοι!


Σε καναν μηνα απο τωρα, θα δουμε πως θα παει η κατασταση με αυτο το θεμα. Ως τοτε ομως παγωνουν ολα τα κονδυλια, ξεκινωντας με την διαβοητη 6η δοση του δανειου...







ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ.

Ο Μανωλης Γλεζος, γνωστος για το εργο που εχει προσφερει, εθεσε πριν απο μια εβδομαδα τις βασεις για το ποιο ειναι το νοημα των παρελασεων. Καποιοι ειτε δεν πηραν το μηνυμα, ειτε το πηραν αλλα εκαναν πως δεν καταλαβαν. Εξ ου και αντιδρασεις, τοσο απο μεριδα των ΜΜΕ που καταφερθηκαν εναντιον της απαξιωσης του κοσμου και ειδικοτερα των παρελαυνοντων μαθητων και μαθητριων προς τους επισημους κερκιδων, οσο και πολιτικων. Οπως λ.χ. το ξεσπασμα του Προεδρου που στα νιατα του ηταν η ενσαρκωση του Γιωργου Θαλασση. Η' ο τσαμπουκας του Δημαρχου να τιμωρησει τα μελη της Φιλαρμονικης με απολυσεις, επειδη τον πειραξαν τα μαυρα κορδονακια πανω στις καραμουζες τους.


Δεν γνωριζουμε, εαν αυτες οι αντιδρασεις του λαου ησαν κατευθυνομενες, υποκινουμενες και οτι αλλο θελουν να βρουν οι πασης φυσεως λατρεις θριλερ συνομωσιων. Εδειξαν ομως την αγανακτηση του κοσμου. Καλλιο αργα παρα ποτε, μολονοτι η αγανακτηση θα επρεπε να ειχε εκδηλωθει πολυ καιρο πριν, σε παρομοιου ειδους εκδηλωσεις...