Montag, 30. September 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ...

 Ενημερωθην εντος Σαββατοκυριακου απο γνωστο, διαμενοντα εν γηραια Αλβιωνα, ο οποιος επιθυμει να εκπονισει διατριβη εις τας Ηνωμενας Πολιτειας της Αμερικης τα ακολουθα: Το πανεπιστημιακο ιδρυμα Γειλ (Yale) δεν δεχεται για την φετινη χρονια υποψηφιους μεταπτυχιακους και διδακτορικους φοιτητες. Τουλαχιστον στα σεμιναρια των Αρχαιογνωστικων Επιστημων. Η αιτια για αυτο ειναι, οτι μεγαλοστελεχος της συγκεκριμενης Σχολης ειχε φροντισει να διοριστει πρωην φοιτητρια και νυν ερωμενη του σε σημαντικο ποστο της εν λογω Σχολης. Καποιοι εκει εμαθαν οτι η συναδελφισσα τους ηταν και ερωμενη του καθηγητη και προφανως εκπονουσε την διατριβη της σε αυτον. Η ολη συνδεση του γεγονοτος ηταν προβληματικη, για αυτο και προεβησαν στα ανωτερω μετρα. και για να διαφυλαξουν το πρεστιζ τους. Στην ιστοσελιδα τους δεν εχει ανακοινωθει κατι. Δεν ειναι ενα θεμα που ειδικα οι του Γειλ θα ηθελαν να βγει εκτος των τειχων.  Κι ομως συνεβει. 

 Εγω ομως σκεπτομαι το εξης: Πως θα αντιδρουσε σε αντιστοιχη περιπτωση ενα ελληνικο πανεπιστημιακο ιδρυμα; 

 Κατα καιρους εχω ακουσει για παρομοιες ιστοριες, με καθηγητες που διοριζονται απο την πισω πορτα και οι οποιοι με την σειρα τους διοριζουν ερωμενες, παιδια, συζυγους κ.α. συγγενεις και φιλους. Τα ιδια συμβαινουν και στην πολιτικη. Οπως ομως βλεπουμε ολοι, δεν γινεται τιποτε, παρα μονο σε περιπτωσεις αποκαλυψεων. Εκει οι μεν κατηγορουν τους δε, πεφτουν και λιγες παραιτησεις και αυτο ειναι ολο.  Κατα τα αλλα, ολα βαινουν καλως. Ως συνηθως...

Cannon Group: Η ΚΙΝ/ΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΤΩΝ ΄80ς.


 Εχουμε και στο παρελθον αναφερθει σε ταινίες και εταιρειες κινηματογραφικων παραγωγών που ειτε εμμεσως ειτε οχι προπαγανδιζαν υπερ μιας συγκεκριμενης πολιτικης. Στο παρων κειμενο θα αναφερθουμε σε ενα επιπλεον τετοιο παραδειγμα, ισως το πιο γνωστο απο τα προαναφερομενα :

 Αρχες της δεκαετιας του 1980, τα ξαδελφια Menahem Golan και Yoram Globus, ισραηλινης καταγωγης παραγωγοι της σειρας ταινιων "παγωτο γρανιτα" (: που αφηγουνται τις περιπετειες μιας παρεας εφηβων στο Ισραηλ των ΄60ς με σαουντρακ γνωστα κι αγαπημενα αμερικανικα τραγουδια της εποχης) αγοραζουν την χρεοκοπημενη αμερικανικη εταιρεια Cannon Groups εναντι $ 500.000. Ο πρωην ηθοποιος Ροναλντ Ρεηγκαν εχει μολις κερδισει τον καλυτερο ρολο της μεχρι τοτε καριερας του: Ως υποψηφιος των Ρεπουμπλικανων, εφτασε να γινει Προεδρος των Η.Π.Α. Η χωρα εχει μολις βγει απο την πετρελαικη κριση και ζει με το τραυμα του αποτυχημενου πολεμου στο Βιετναμ. Ο Ψυχρος Πολεμος εναντι της Σοβιετικης Ενωσης, οι διαμαχες στον Παναμα, η αναμειξη στον Ιρανικο/Ιρακινο Πολεμο και σταση των Κανταφι/ Αραφατ εναντι της, δινει ενα ειδος πνοης στις Η.Π.Α. Η ταση αυτη θα εκδηλωθει μεσω ποικιλων τροπων: Ο ενας ειναι τα comics. Ο αλλος ο κινηματογραφος. Εκφραστες του "Δογματος Ρεηγκαν" θα γινουν ο αυστριακης καταγωγης μποντυμπιλντερ Αρνολντ Σβαρτζενεγγερ με ταινιες οπως "Commando", "Red Heat", "Predator" και ο Ιταλοαμερικανος Συλβεστερ Σταλλονε με τα "Rambo II-III" και "Rocky IV". Οι, τουλαχιστον εισπαρκτικες επιτυχιες των προαναφερομενων ταινιων, ωθουν τους νεους ιδοκτητες της Cannon Films οχι μονο να αντιγραψουν την συνταγη, αλλα και να την επεκτεινουν. Ετσι δημιουργουν ταινιες, στην θεματικη των οποιων δεσποζουν "κακοι" Αραβες τρομοκρατες, Λατινοαμερικανοι δικτατορες και εμποροι ναρκωτικων, Σοβιετικοι πρακτορες, Ιαπωνες Νιντζα. Ολοι αυτοι βρισκουν απεναντι τους "καλους" Αμερικανους πρωην βετερανους του Βιετναμ, αδεκαστους αστυνομικους, μυωδεις καρατεκας. Πρωταγωνιστες στα προιοντα της εταιρειας υπηρξαν μεταξυ αλλων ο Σουηδος Dolph Ludgren, ο Βελγος Jean-Claude van Damme, καθως και οι Αμερικανοι Michael Dudikoff και Chuck Norris. Συχνοτατα οι ταινιες της Cannon υπηρξαν pastiche επιτυχημενων παραγωγων Α΄κατηγοριας: To Missing in Action του Rambo, το Iron Eagle του Top Gun, τα Firewalker και King Solomons Mines του Raiders of the Lost Ark, τα Kickboxer και American Karate Tiger των Rocky και Karate Kid. Τα αποτελεσματα τετοιων πειραματων ησαν να καταληγουν οι ταινιες της εν λογω εταιρειας να κυκλοφορουν κατευθειαν σε βιντεο. Τα βιντεοκλαμπ, και οχι μονο στις Η.Π.Α., ησαν γεματα απο τις ταινιες β΄διαλογης της Cannon με τιτλους οπως American Ninja, American Fighter, Delta Force, Invasion U.S.A., Masters of the Universe. Σχεδον τα παντα σε αυτες τις ταινιες, απο το σεναριο, την σκηνοθεσια, εως τις ερμηνειες και τα αθλια ειδικα εφφε ησαν κακιστα και περιπου στο ιδιο εαν οχι κατωτερο επιπεδο και απο τις βιαιες splatter/ exploitation movies made in Italy της δεκαετιας του ΄70 και των αρχων της δεκαετιας του ΄80.


 Σημερα πλεον, θεωρουνται αυτες οι ταινιες cult, τοσο απο τους σημερινους σαρανταρηδες, οσο και απο τους νεους που δεν ειχαν καν γεννηθει την δεκαετια του 1980! Ετσι, μπορει κανεις να τις βρει και στο διαδικτυο, μολονοτι αρκετες απο αυτες κυκλοφορουν και ως DVD, αφου η τεχνολογια προχωρησε και η μοδα των βιντεοκλαμπς υποχωρησε. Την δεκαετια του ΄80 βεβαια ηταν αλλιως. Καποια στιγμη ζητηση δεν υπηρχε. Ετσι, στις αρχες της δεκαετιας του ΄90, οταν η πολιτικη κατασταση ειχε αλλαξει, η Cannon δεν καταφερε να προσαρμοστει. Τελικα εκλεισε γιατι χρεωκοπησε. Σημερα ωστοσο υπαρχουν αλλες εταιρειες που φτιαχνουν ταινιες Β΄κατηγοριας. Αναφερομαστε φυσικα στην Asylum, η οποια δεν κανει τοσο ταινιες προπαγανδας υπερ της Αμερικης, μολονοτι στις ταινιες της πρωταγωνιστουν συχνα χαρακτηρες με στρατιωτικο μπακγκραουντ. Η Asylum φτιαχνει ταινιες mockbusters, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο θεμα που δεν θα μας απασχολησει εδω. Το θεμα μας ηταν η Cannon Films επι των ημερων των Golan-Globus και ο ρολος που επαιξε στην αμερικανικη και διεθνη κινηματογραφικη σκηνη. Μια οποιαδηποτε ταινια της εν λογω εταιρειας θα πεισει και τον πλεον καχυποπτο, οτι το ζητουμενο ηταν να δειξουν μυωδεις Αμερικανους κομμαντο να τα βαζουν με χιλιους νιντζα/ Αραβες τρομοκρατες κ.α. κακους που απειλουσαν τα αγια κι οσια της Αμερικης...


 

Samstag, 28. September 2013

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ;

 Πριν απο εναν χρόνο περιπου αναρωτιομασταν γιατι δεν επεμβαινει η ανωτατη πολιτικη και νομικη αρχη της χωρας, ωστε να βγαλουν εκτος Βουλης την Χρυση Αυγη, εφοσον και οι ιδιες, οπως και μεγαλη μεριδα του λαου αντιτιθενται στις πρακτικες και τα πιστευω της. Επρεπε να δολοφονηθει ενας νεος ανθρωπος ελληνικη καταγωγης για να ευαισθητοποιηθουν και να κινητοποιηθουν; 

 Τελικα σημερα συνεληφθησαν ολοι σχεδον οι βουλευτες καθως και διαφορα αλλα μελη της Χρυσης Αυγης, γυρω στα 40 ατομα συνολικα, με την κατηγορια συστασης εγκληματικης οργανωσης. Ακομα δεν γνωριζουμε, εαν ο δρομος που επελεξαν οι αρχες θα βγει σε καλο του τοπου, διοτι εχει ειπωθει πως υπηρχαν πολλες αλλες μεθοδοι για να απαλλαγει ο κοσμος απο την Χρυση Αυγη δια της νομιμης οδου. Ας ελπισουμε ωστοσο, οτι με την συλληψη και την καταδικη των Χρυσαυγιτων θα επελθει και η διαλυση του μορφωματος αυτου. Και πολυ τους ανεχτηκε η ελληνικη κοινωνια. 

Donnerstag, 19. September 2013

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ.

 Η σημερινη ιστορια εχει παλιωσει εδω και λιγους μηνες. Δεν ειναι πολυ φρεσκια δηλαδη. Καποιοι λοιπον μπορει να πουν, γιατι αναφερεται τωρα. Θα εξηγηθει αυτο, καθως ξεδιπλωνεται ο μιτος της. Συμποπτει αλλωστε και με την αρχη του νεου εξαμηνου, που για τα πανεπιστημια τοποθετειται τετοια εποχη περιπου.

 Γυρω στις αρχες Οκτωβριου του 2012 λοιπον, λιγο πριν ξεκινησει το χειμερινο εξαμηνο, εφτασε ενας ακομη καινουργιος φοιτητης στο κτηριο που μενει ο Ταλας. Ο καινουργιος ενοικος εμενε μαλιστα εναν οροφο ακριβως πανω απο τον Ταλα. Μεταξυ Οκτωβριου και Δεκεμβριου του 2012 ουκ ολιγες φορες επαιζε ο νεος ενοικος την μουσικη του στη διαπασων. Παντα καθημερινες. Παντα μετα τα μεσανυχτα. Παντα αυτου του ειδους την ενοχλητικη μουσικη τυπου "νταπαντουπα". Μεσα στο Νοεμβριο τοιχοκολλησε η διαχειριση του κτηριου μια ανακοινωση. Προετρεπε οποιον γνωριζει ποιος ειναι ο φασαριοζος ενοικος, να επικοινωνησει μαζι της. Καποιοι απο τα διπλανα διαμερισματα διαμαρτυρηθηκαν. Ο Ταλας, μολονοτι ενοχλουνταν αμεσα, δεν ηταν εντουτοις εκεινος που διαμαρτυρηθηκε και επικοινωνησε με την διαχειρηση. Γιατι, θα εξηγηθει παρακατω.

 Μετα απο αυτην την ανακοινωση, η οποια τρεις η΄τεσσερεις μερες μετα εξαφανιστηκε, ο θορυβωδης ενοικος ησυχασε. Η ησυχια του κρατησε ελαχιστες εβδομαδες μονο, αφου σε τακτα χρονικα διαστηματα επαιζε την νταπαντουπα μουσικη του. Αυτη τη φορα ηταν πιο πονηρος, εκανε την φασαρια του απο το μεσημερι εως το απογευμα.

 Καποιες στιγμες, μετα που ξεκινησε η νεα χρονια, ξεθαρρεψε και επαιζε την φασαριοζικη μουσικη του και παλι καθημερινες μετα τα μεσανυχτα. Ηταν φανερο οτι το ειχε παρακανει. Τον Μαρτιο του 2013 και επιστρεφοντας απο ενα ολιγοημερο επαγγελματικο ταξιδι στο Λονδινο, ο Ταλας ανακαλυψε οτι ειχε λαβει μια ειδοποιηση απο την διαχειριση του κτιριου. Η ειδοποιηση τον καλουσε να επικοινωνησει επειγοντως με την διαχειρηση. Τηλεφωνησε και πληροφορηθηκε οτι προκειται για το προβλημα του ενοικου που μενει απο πανω του. Οντως ετσι ειναι, ο απο πανω του ηταν ο φασαριοζος. Η διαχειριστρια τον ενημερωσε ακομα, οτι αρκετοι απο τα διπλανα διαμερισματα ενοχληθηκαν και διαμαρτυρηθηκαν. Μεχρι και η αστυνομια ειχε ερθει. Ο τυπος ελεγε απλα ψεματα, οτι δεν ειναι αυτος. Και ετσι, κανενας δεν του εκανε τιποτε. Η διαχειριστρια τον ενημερωσε ακομα, οτι εαν κανει γραπτη καταγγελια, μπορουν να τον διωξουν. 
 
 Ο Ταλας δεν πιστευε στα αυτια του. Μπορει να γινει κατι τετοιο; Απο την μια δεν ηθελε να καρφωσει κανεναν. Απο την αλλη ομως, ηθελε την ησυχια του. Ποτε στη ζωη του δεν ειχε βρει υπερασπιση στα προβληματα του. Κανεις δεν τον ακουγε. Δεν ηξερε που να απευθυνθει. Στο Λυκειο, ηταν δυο τεντυμποιδες που κανανε κλικα. Τους ενοχλουσαν τα παντα επανω του. Οταν του εσπασαν τα νευρα και τους αντεπιτεθηκε, κανενας δεν πηρε το μερος του. Ενας τα εβαλε με δυο, που και πιο αθλητικοι ησαν και τους αλλους μαζι τους ειχανε. Στην πρωτη σχολη ηταν ενας αλλος, ενα μιαρο πλασμα που κατασυκοφαντουσε τον κοσμο πισω απο την πλατη του. Ασχοληθηκε με τον Ταλα και οταν ο τελευταιος δεν του...φερθηκε οπως θα ηθελε, αρχισε τις κατηγοριες, οτι κανεις δεν τον θελει τον Ταλα κτλ. Απευθυνθηκε λοιπον ο Ταλας σε ολους αυτους που κατονομασε ο λιγδιαρης αυτος τυπος οτι τον απεχθανονται. Ο ενας ειπε, οτι ο λιγδιαρης δεν ξερει τι λεει και να μην ασχολειται μαζι του ο Ταλας. Ο αλλος ειπε, οτι ο λιγδιαρης ηταν μεθυσμενος και να μην δινει σημασια σε οτι λεει. Ο τριτος δεν ηθελε καν να το συζητησει και με αυστηρο τροπο ειπε στον Ταλα να τα βγαλει περα μονος του. Κανα δυο αλλοι απο τον φοιτητικο συλλογο, νομικαριοι και ο ενας απο αυτους εδω και λιγα χρονια εξεχων μελος στον Συνηγορο του Πολιτη,  του αρχισαν τα γνωστα "δε βαριεσαι, μην ασχολεισαι με τον παππουλη" κτλ. Μηδενικη υποστηριξη λοιπον. Οι ιστοριες αυτες εχουν αναφερθει και στο παρελθόν στο ιστολογιο.

 Λιγους μηνες μετα, ο Ταλας αλλαζει πολη και πανεπιστημιο. Συγκατοικει σε ενα σπιτι κοντα στη σχολη του μαζι με τρεις αλλους. Ενα δωματιακι 2μ επι 2 μ πραγματικα, στο οποιο ισα που χωραγε. Η κουζινα ηταν φατσα απ΄εξω. Το νοικι πανακριβο, διοτι ηταν ντε και καλα σε κεντρικο σημειο. Εναν χρονο αντεξε εκει μεσα. Εκανε πραγματικα τρεις δουλειες και παραλληλα σπουδαζε για να τα βγαλει περα! Οι αλλοι ενοικοι; Πισω απο την τουαλετα, κοντα στην εισοδο, ηταν το δωματιο του γιου καποιου συνταξιουχου καθηγητη. Απεναντι εμενε ενας τυπος απο το Εκουαντορ, του οποιου ο πρεσβευτης της χωρας του στην Στουττγαρδη ηταν οικογενειακος φιλος. Διπλα εμενε μια Βουλγαρα πρωτοετης της νομικης, της οποιας οι γονεις ειχαν αριστες σχεσεις με τους κυβερνωντες. Ολα αυτα τα ατομα ηταν σε μια αφασια. Ζουσαν με τα λεφτα των γονεων τους, κοιμοντουσαν ολη τη μερα και διασκεδαζαν ολη τη νυχτα. Ο δε Εκουαντοριανος εφερνε διαφορους απο την σχολη του στο σπιτι και εκανε παρτι χωρις να δωσει λογαριασμο σε κανεναν. Η κορυφωση ηταν μια φορα που εκαναν παρτι στο διαμερισμα Δευτερα βραδυ. Η γιορτη τους κρατησε ως τις 4 τα ξημερωματα και ο Ταλας ηταν φυσικα ακαλεστος. Ασε που ακριβως την επομενη το πρωι ειχε να κανει μια προφορικη παρουσιαση. Εξυπακουεται οτι δεν κοιμηθηκε καθολου ολη την νυχτα. Στην νοικαρισσα δεν τους καρφωσε ποτε, αφενος μεν διοτι δεν ειναι καρφι, αφετερου δε, απο την εμπειρια των προηγουμενων χρονων με τον προαναφερομενο λιγδιαρη. Και την αστυνομια που τολμησε να παρει τηλεφωνο, ποτε δεν εφτασε. Παρτι φοιτητων βλεπεις...Λιγο καιρο μετα, εφευγε με το Ερασμους. Οταν επεστρεψε, εμεινε δυστυχως και παλι σε αλλο διαμερισμα, σε αλλη γειτονια και με δυο αλλους συγκατοικους. Τα πρωτα 3 χρονια ηταν ενταξει. Υπηρχε αλληλοσεβασμος. Τα ατομα ομως εφυγαν. Τον τελευταιο χρονο ηρθαν αλλα. Το ενα απο αυτα, ενα πολυ στριμμενο πλουσιοπαιδο, νομιζε οτι ειναι υπερ παντων. Αυτη τη φορα ειπε ο Ταλας να συζητησει με την νοικαρισσα. Αποδειχτηκε τελικα οτι εκανε και παλι λαθος! Η νοικαρισσα ηταν στον δικο της κοσμο και δεν καταλαβαινε οτι υπαρχει προβλημα μεταξυ των ενοικων. Το πλουσιοπαιδο εβγαζε γλωσσα και δεν εκανε υποχωρησεις. Μπροστα στην νοικαρισσα παριστανε το καλο παιδι. Η κυρια νοικαρισσα ηθελε να παιρνει τα λεφτα της, και προφανως το δωματιο του πλουσιοπαιδου ηταν πιο ακριβο απο αυτο του Ταλα, οπως και στην περιπτωση του πρωτου σπιτιου. Επιπλεον φαινεται πως δεν την ενοιαζε το οτι ο Ταλας οχι μονο σπουδαζε, αλλα και εργαζοταν και εβγαζε τα χρηματα για το νοικι με τον ιδρωτα του. Και αυτες οι ιστοριες εχουν αναφερθει στο παρελθόν. Ετσι καποια στιγμη, ειδε κι αποειδε ο Ταλας οτι δεν γινεται προκοπη. Με μηδενικη υποστηριξη απο τον κανενα, δεν μπορεις να κανεις τιποτε αλλο, παρα να υποχωρησεις. Εφυγε λοιπον και πηγε να μεινει σε ενα διαμερισμα μονος του, χωρις συγκατοικους.

 Στη σχολη υπηρχε απο πολλους ενος ειδους ψευδοελιτιστικος/ ψευδοιντελλεκτουελ ρατσισμός απεναντι του, θες γιατι ηταν ξενος, θες γιατι δεν αρεσε η φατσα του. Ασχημα δεν φερθηκε σε κανεναν, ουτε συκοφαντησε καποιον. Αντιθετα, βοηθησε καμπόσους, αν και δεν του βγηκε σε καλό. Απεναντιας, τον πηραν και τηλεφωνο με αποκρυψη την επομενη της εξεταστικης του, ανθρωποι που λογικα δεν πρεπει να γνωριζαν οτι παιρνει πτυχιο, και τον εβριζαν. Απο ποιον να ζητησει στηριξη; Ποιον να εμπιστευτει;

 Λιγους μηνες μετα ο Ταλας φευγει απο την πολη και πιανει δουλεια σε μια μικρη επαρχιακη ιδιωτικη εταιρεια. Ο τεχνικος υπ/στων της εταιρειας, ενας κοντοχοντρος πονηρος τυπος, ηταν ο μονος, ο οποιος δεν τον χαιρετισε δια χειραψιας. Και οποτε τον χρειαζοταν, διοτι δυστυχως τους χρειαζεσαι κατι τετοιους, ηταν απων. Ειχαν βαλει μια κομπλεξικη κοπελιτσα να κανει την προισταμενη και η οποια εβγαζε τα κομπλεξ της στον καινουργιο, κριτικαροντας δημοσιως οτι κι αν εκανε. Καποιοι αλλοι δεν δισταζαν να κουτσομπολευουν αλλους που εκεινη την στιγμη δεν παρισταντο στο γραφειο. Οι μεγαλυτερες ατασθαλιες εις βαρος του Ταλα ομως ησαν, το οτι τον ειχαν προσλαβει για δουλεια γραφειου και τον εβαζαν στην αποθηκη να κουβαλαει βρωμικα και βαρεια αντικειμενα, με την επιχειρηματολογια οτι στο συμβολαιο αναφεραν οτι θα κανει οποια εργασια του αναθεσουν. Συν τοις αλλοις, δημιουργησαν καποιοι εκει μια κατασταση για να κριτικαρουν τον Ταλα και να τον βγαλουν τεμπελη την ωρα που θα παρισταντο και το μεγαλο αφεντικο της εταιρειας τους. Ολα ομορφα οργανωμενα...
 
 Ολες οι προαναφερομενες εμπειριες ειναι πραγματικες. Και βασει αυτων των εμπειριων εχει γινει ο Ταλας τοσο κλειστος και δεν εμπιστευεται τους αλλους. Γιατι οσο και να μην το θελει, οσο και να προσπαθει, ειναι ο αδυναμος κρικος της υποθεσης. Ο ανθρωπος που παντα θα τρεξει και θα βοηθησει. Αλλα στις δικες του δυσκολες ωρες, οπως στις ανωτερω περιγραφομενες, ολοι θα τον εγκαταλειψουν. Αυτη τη φορα ομως η διαχειριστρια ηταν σιγουρη. Μπορει να αλλαξει κατι. Ετσι εγραψε ο Ταλας την διαμαρτυρια του και την εστειλε. Αργοτερα εμαθε, οτι το μετρο με τις γραπτες καταγγελιες απεδωσε. Ο φασαριοζος ενοικος πεταχτηκε εξω. Η ηρεμια επανηλθε στο κτηριο. Η εμπιστοσυνη του Ταλα σε συναδελφους, νοικαριδες, διαχειριστες οχι. Η συγκεκριμενη περιπτωση πετυχε, επειδη οργανωθηκε καλα απο την αλλη πλευρα, των διαχεριστων του κτιριου στην προκειμενη περιπτωση. Αυτο δεν σημαινει οτι τα πραγματα θα ειναι παντα ροδινα σε παρομοιες καταστασεις σε αλλες πολυκατοικιες. Μακαρι να διαψευστει ο Ταλας σε αυτο. Μακαρι.   

Mittwoch, 18. September 2013

ΔΙΚΑΙΩΣΙΣ.

 Οταν εμεις τα λεγαμε και τα γραφαμε, καποιοι αλλοι μας βριζανε! Παρτε τα τωρα ξερολες! Δικαιωνομαστε!

 Αναφερομαστε σε αρθρο σχετικο με τον ντοκυμαντερ "I love Berlin" το οποιο και διαφημιζετε εδω και λιγες μερες... Οι δημιουργοι του ντοκυμαντερ εχουν παρει συνεντευξεις απο ορισμενους νεους, οι οποιοι ηρθαν στην Γερμανια για δουλεια. Οι ιστοριες τους αποδεικνυουν ολα αυτα που ειχαμε γραψει σε παλιοτερο κειμενο στο παρον ιστολογιο. Το παραθετουμε εδώ, ωστε να κοιταξει οποιος ενδαφερεται και θα καταλαβει τι εννοουσαμε τοτε και τι αποδειχτηκε, μεσω των συνεντευξεων στο ντοκυμαντερ, οτι συμβαινει. Ας οψονται ολοι αυτοι που εκαναν τοτε, πριν απο 5 χρονια, προπαγανδα με τα αρθρακια τους και φανατιζαν τον κοσμο. Και που ειναι ακομα! Ερχονται ακομα καλύτερες μέρες!

Dienstag, 17. September 2013

ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ.

Διαβασαμε πριν απο λιγο αυτην εδώ την ειδηση. Ακουγεται, φαινεται και ειναι απιστευτο, αλλα δεν εντυπωσιαζομαστε. Δεν περιμενουμε και κατι καλυτερο, αλλωστε τα ειχαμε αναφερει και στο κειμενο www.notis-o-talas.blogspot.com/2013/07/6.html: "ποτε νοιαστηκε πραγματικα καποιος πολιτικος μας για Ελληνες επιστημονες που διαπρεπουν σε ακαδημαικα ιδρυματα και ερευνητικα κεντρα της αλλοδαπης, αφου δεν μπορουν να δουλεψουν στην πατριδα τους; Ποτε καλεσε καποιος πολιτικος μας στο Μαξιμου καποιον απο αυτους τους ερευνητες, για να τους γνωρισει και να τους τιμησει για το εργο τους; Ειναι γνωστο οτι στο εξωτερικο εργαζονται παρα πολλοι Ελληνες. Ελαχιστοι μονο απο αυτους, απο τον κλαδο της Αρχαιολογιας, αναφερονται εδω, οπως oι Michael Cosmopoulos , Christophis Maggidis , Sofia Voutsaki , Diamantis Panagiotopoulos . Ελληνες, οι οποιοι εγκατελειψαν την πατριδα με το περας των βασικων σπουδων τους για να κανουν καριερα στο εξωτερικο. Αλλα που; Ονειρα θερινης νυκτος ειναι αυτα. Εχουν αναφερθει στα κειμενα www.notis-o-talas.blogspot.de/2010/10/blog-post_30.html και www.notis-o-talas.blogspot.de/2012/06/blog-post.html ηδη. Αδιαφορια και απαξιωση της πολιτειας για την Παιδεια και τον Πολιτισμο. Στις 16 Ιουνιου απεβιωσε ο Σπυρος Ιακωβιδης. Αρχαιολογος, καθηγητης παν/μιου, ακαδημαικος, συνεχιστης του εργου του Γ. Μυλωνα και των Βρεταννων Taylor και Wace στις Μυκηνες. Η ειδηση του θανατου του περασε στα ψιλα των εφημεριδων. Για τις τηλεορασεις, ας μην γινει λογος. Κανονικα αυτον τον ανθρωπο θα επρεπε να τον κηδεψουν δημοσια δαπανη για την προσφορα του. Αλλα ειπαμε, εδω ολα γινονται για το θεαθηναι."

 Για το θεαθηναι ο καποιος Αλιαγας σε γραμματοσημο... Αλλωστε περισσοτεροι Ελληνες γνωριζουν αυτον, παρα καποιον απο τους προαναφερομενους του κειμενου μας της 06/07/2013...

The Legacy of American Superhero Comics in Sports: Cross Fit, MMA, Parcour and other hybridic sports and alternative exercise methods.


 Μεσα στο Σαββατοκυριακο ολοκληρωθηκε ο ετησιος διαγωνισμος freerunning. Ο διαγωνισμος αυτος λαμβανει καθε χρονο τετοια εποχη στην Σαντορινη. Το αθλημα αυτο, εαν μπορει να χαρακτηριστει ως τετοιο, βασιζεται η΄ειναι η αγγλικη αποδοση του γαλλικου parcour. Εν ολιγοις προκειται για συνδιασμο ακροβατικων και γυμναστικης, μονο που αντι για τα σχετικα οργανα, οπως κρικους και μπαρες, οι αθλητες χρησιμοποιουν το οικιστικο περιβαλλον, δηλαδη πηδουν πανω απο ταρατσες κτηριων και χρησιμοποιουν καγκελα και στυλους αντι για μπαρες και τα αλλα προαναφερομενα οργανα της γυμναστικης.

 Το προαναφερομενο γεγονος το συνδυαζουμε με μια αλλη, σχετικα παρομοια ειδηση που διαβασαμε επισης προσφατα: Συμφωνα με ενα ρεπορτάζ, εχει μεγαλη περαση και στην Ελλαδα μια εναλλακτικη μορφη εξασκησης που υπαρχει εδω και μια δεκαετια περιπου στις Η.Π.Α. και εχει περαση σε πολλους χολλυγουντιανους σταρ. Η εν λογω εξασκηση ονομαζεται Cross Fit και βασιζεται στον συνδυασμο ασκησεων απο την αρση βαρων, το μποντυμπιλντινγκ, την αεροβικη και την ενοργανη γυμναστικη. Οι συμμετασχοντες εκτελουν καθε φορα και διαφορετικες ασκησεις. Με τον τροπο αυτο, οι μυες του σωματος δεν χαλαρωνουν, δεν συνηθιζουν στην ρουτινα των επαναλαμβανομενων ασκησεων, αλλα αναπτυσσονται πιο γρηγορα.

 Ενημερωνοντας τον εαυτο μας επανω στα θεματα αυτα, θυμηθηκαμε πως εδω και λιγα χρονια επισης υπαρχει και ενα αθλημα που ονομαζεται Mixed Martial Arts (MMA). Οπως φανερωνει και ο τιτλος του, το αθλημα αυτο συνδυαζει ολες τις τεχνικες ολων των γνωστων πολεμικων τεχνων: Τα στυλ χτυπηματων με χερια και ποδια του αμερικανικου μποξ, του καρατε, του κουνγκ φου, του ται μποξ και του κικ μποξ, τις τεχνικες πεσιματος απο αικιντο, τζουντο, wrestling και ελληνορωμαικης παλης, τις λαβες του ζιου ζιτσου και των παλαιστων ολων των ειδων. Αλλα ειδη πολεμικων τεχνων, τα οποια συνυπαρχουν στο υβριδικο αυτο αθλημα, ειναι το κορεατικο ταε κβον ντο, το βραζιλιανικο ζιου ζιτσου, το ισραηλινο κραβ μαγα, το γαλλικο σαβατ και το ρωσικο ζαμπο.

 Τα τελευταια χρονια επισης υπαρχουν πολλοι αθλητες των ΜΜΑ που προπονουνται με την μεθοδο Cross Fit. Τοσο το αθλημα, οσο και η εξασκηση, διαφημιζονται σε αμερικανικες ταινιες οπως οι "The Fighters" και "No Way Back" που δειχνουν ετσι την συνδεση και εξαρτηση του ενος απο το αλλο.


 Κατα την γνωμη μας, υπαρχουν καποια κοινα στοιχεια, τα οποια συνδεουν τις MMA με το Cross Fit και το parcour/freerunning. Οπως προαναφερθηκε, και τα τρια ειναι υβριδικες τεχνικες εκγυμνασης και αθλητισμου. Οι ΜΜΑ συνδυασμος πολεμικων τεχνων, το Cross Fit συνδυασμος ασκησεων διαφορετικων αθληματων, το parcur συνδυασμος ακροβατικων και ενοργανης γυμναστικης. Πιθανον η αναγκη για εναλλακτικες μορφες εκγυμνασης να ωθησε καποιους να σκεφτουν την δημιουργια των τριων ανωτερω αθληματων. Οπως ειχαμε το αερομπικ της Τζειν Φοντα στα τελη των΄70ς και αρχες των ΄80ς και τον συνδυασμο μποξ, καρατε και αερομπικ του Μπιλλυ Μπανκς στα μεσα των '90ς. Οπως ειχαμε ολα αυτα τα πολυοργανα γυμναστικης απο τα τελη των ΄90ς, με τα οποια εκανες πους απς, σιτ απς, καμψεις και ελξεις στο δωματιο σου. Μονο που οι νεες τεχνικες ειναι λιγακι πιο περιπλοκες. Και το πιο ενδιαφερον απο ολα ειναι, οτι η εμπνευση τους πρεπει να ειναι τα αμερικανικα κομικς με υπερηρωες!

 Εκει καταληγουμε, μετα την παρουσιαση τους. Οι ομοιοτητες ειναι καθε αλλο παρα εμφανεις, οι δε εικονες που παρατιθενται εδω, ειναι μονο ενα μικρο δειγμα αυτου που αναφερουμε. 

 Σκεφτειτε το, ψαξτε το μονοι σας: Οταν στα κομικς της Marvel και της DC βλεπετε τον Σπαιντερμαν, τον Daredevil, τον Μπατμαν να πηδανε απο ταρατσα σε ταρατσα αψηφωντας την βαρυτητα, δεν σας θυμιζουν τα ακροβατικα των αθλητων του parcour - κι αντιστροφα; Στις βιογραφιες των υπερηρωων αλλωστε, τις οποιες μπορει ο οιοσδηποτε να διαβασει online, στο wikia.marvel π.χ., αναφερεται οτι ο Καπταιν Αμερικα, ο Daredevil, ο Μπατμαν γυμναζονται εντατικα, προκειμενου να ειναι παντα σε φορμα και να ειναι αποτελεσματικοι στον πολεμο εναντιον του εγκληματος. Για τον πρωτο υπερηρωα, μαθαινουμε οτι ακολουθει ειδικο προγραμμα εξασκησης με βαρη και ενοργανη γυμναστικη. Γνωριζει επισης μποξ και τζουντο. Δεν σας θυμιζει αυτο τις αρχες εξασκησης σε Cross Fit και MMA; Οσο για τους δυο αλλους ηρωες, μαθαινουμε οτι διαθετουν πληρως εξοπλισμενα γυμναστηρια στα σπιτια τους, με βαρη, μπαρες, πολυοργανα, κρικους, σακους του μποξ. Μια γευση απο το ειδος εξασκησης των υπερηρωων μπορει να παρει κανεις και απο την εικονα 2 που ακολουθει.

Για μας ειναι πλεον κατι περισσοτερο απο ξεκαθαρο, οτι οι προαναφερομενοι υπερηρωες των αμερικανικων κομικς ενεπνευσαν την δημιουργια υβριδικων αθληματων και εναλλακτικων τροπων εκγυμνασης, οπως οι Cross Fit, MMA, parcour. Αυτα μας ερχονται στο μυαλο καθε φορα που βλεπουμε ειτε τους μεν, ειτε τους δε.

ΙΔΙΟΤΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΙΕΣ.


 Μερικες φορες εχει την εντυπωση οτι ηταν σαν χτες που εγραψε το πρωτο κειμενο στο ιστολογιο αυτο. Κι ομως, εχουν περασει γυρω στα 5 χρονια απο τοτε που ξεκινησε το μπλογκ αυτο. Και το σημερινο κειμενο, ειναι το νουμερο 500! Επετειακο λοιπον, το 500στο κειμενο...

 Τοτε, στο πρωτο πρωτο, εγραφε μεταξυ αλλων: "Ο Ταλας δεν γουσταρει τους ματαιοδοξους, επιπολαιους, φθονερους, υπεροπτες, αχαριστους, κομπορρυμονες, αλαζονες, ειρωνες, χλευαστες ανθρωπους. Θελει να πορευεται στη ζωη παρεα με την τιμη, την αξιοπρεπεια, την αγνοτητα, την τιμιοτητα, την δικαιοσυνη, την σοφια, την αγαπη, την ειρηνη, τον σεβασμο, την απλοτητα, την αξιοκρατια, την ευγνωμοσυνη, την υπομονη, την καλοσυνη.

Ο Ταλας προσπαθει να βρει την χρυση τομη στην ζωη του. Δεν αρεσκεται να κολλαει ταμπελες σε αλλους, να κουτσομπολευει και να χωνει την μυτη του στις υποθεσεις των αλλων. Για τον Ταλα, μετρανε περισσοτερο οι πραξεις, παρα τα λογια. Δεν κρινει τους ανθρωπους βασει της εμφανισης τους, της τσεπης τους, της καταγωγης τους, των πτυχιων τους, της θρησκειας τους η´ του χρωματος της επιδερμιδας τους. Δεν γουσταρει να ειναι οπαδος η´ υπηρετης του οποιουδηποτε, ουτε θελει να το παιζει ο ιδιος αφεντικο. Ο Ταλας προσφερει οπου, οπως και οτι μπορει, κανει τους συμβιβασμους του, αλλα δεν ανεχεται την εκμεταλλευση και τις λυκοφιλιες. Αναγνωριζει οτι δεν ειναι τελειος και οτι εχει και αυτος μειονεκτηματα και ελαττωματα, αλλα προσπαθει τουλαχιστον, να γινει καλυτερος
."


 Καποιοι ισως πουν οτι εχει ιδιοτροπιες και παραξενιες ο συντακτης και διαχειριστης του ιστολογιου. Εχει και το παραδεχεται! Ολοι εχουν τις παραξενιες τους. Και για να γινουμε πιο σαφεις, ο Ταλας θα σας αναφερει κιολας καποια πραγματα και καταστασεις της καθημερινοτητας που τον ενοχλουν. Και σ΄οποιον αρεσουμε!

 Παμε λοιπον:


Τι δεν του αρεσει:


Α) Στα ΜΜΜ: 1. Η δυνατη μουσικη απο τα ipad των αλλων, 2. Ολοι αυτοι που στριμωχνονται μπροστα στις πορτες και εμποδιζουν την διελευση, 3. Οι κυριες και δεσποινιδες που βαζουν την τσαντουλα τοςυ στο διπλανο καθισμα (ντε και καλα μην κατσει κανενας και τους κανει καμακι...Πληρωνει και η τσαντα σας εισιτηριο μανδαμ;), 4. Ολοι οσοι δεν μπορουν να κατσουν στις θεσεις αντιθετα απο την φορα του οχηματος (ειναι ολοι ευαισθητοι και ζαλιζονται), 5. Οι οδηγοι που δεν ξερουν τα ονοματα των στασεων... Ρε φιλε, κανεις το δρομολογιο, δεν ξερεις το ονομα της στασης, αλλα ξερεις που θα σταματησεις; Αντε ενημερωσου, να βοηθας και κανεναν επιβατη που θελει να παει στον προορισμο του!, 6. Τα χαλασμενα μηχανηματα ακυρωσης εισιτηριων, 7. Οι εξυπνακιδες που μπαινουν στο οχημα και κανουν ντε και καλα πλακα, φωναζοντας δυνατα "ΕΛΕΓΧΟΣ!" (Αυτο συμβαινει κυριως στη Γερμανια - ΄νταξει παιδια, γελασαμε...).

 Β) Στον κινηματογραφο: 1. Ολοι αυτοι που την εχουν δει "ταβερνα" και μπαινουν στην αιθουσα με ποπ κορν, μπυρες και κοκα κολες, αφηνοντας σκουπιδια πισω τους με το τελος της προβολης και γκρινια, γιατι ειναι τοσο ακριβα...Παιδια...Μυριζουν ασχημα σε κλειστο χωρο οι ανασες σας απο τις μπυρες και τα ποπ κορν...Κρατηθειτε, θα φατε μετα!, 2. Οι εξυπνακιδες τζαμπατζιδες που καθονται γαλαρια χωρις να εχουν εισιτηριο για τις συγκεκριμενες θεσεις και στο τελος ξεφτυλιζονται, γιατι πρεπει να μετακομισουν, οταν ερθουν αυτοι με το αριθμημενο για τις συγκεριμενες θεσεις εισιτηριο, 3. Οι αλλοι εξυπνακιδες που θα μπουν στην αιθουσα με το που πεφτουν οι τιτλοι αρχης της ταινιας, αναγκαζοντας τους υπολοιπους να σηκωθουν για να περασουν και να βρουν στα τυφλα την θεση τους.

Γ) Στα σουπερ μαρκετ: 1. Ολοι αυτοι που γκρινιαζουν για τις ουρες στα ταμεια και τους μπροστινους τους στον γκισε που αργουν να βαλουν τα πραγματα τους στις τσαντες...Ηρεμα παιδια, δυο χερια εχουμε ολα κι ολα, δεν ειμαστε ινδικες θεοτητες..., 2. Ολοι οσοι πρεπει να σχολιασουν φωναχτα τους πελατες που πιανουν κερασια, ροδακινα, τοματες και αλλα παρομοια με γυμνα χερια (συμβαινει στη Γερμανια)...Ξερετε, αυτα πλενονται πριν καταναλωθουν, 3. Οσοι ρωτανε πελατες και οχι το προσωπικο του σουπερ μαρκετ για το ποσο κοστιζει η΄ απο που προερχεται το ταδε προιον...Δεν δουλευουμε εδω παιδια..., 4. Ολοι αυτοι που κοιτανε αδιακριτα τα καλαθια και καροτσια των αλλων, καθως και το τι εχουν παρει στον γκισε του ταμειου και αμα τη ευκαιρια, θα σχολιασουν φωναχτα κιολας, 5. Οι αναιδεις και αγενεις υπαλληλοι/ ταμιες.

Δ) Σε βιβλιοπωλεια και εκθεσεις βιβλιων: Οι πωλητες που ερχονται και σου μιλανε για το βιβλιο που ξεφυλλιζεις εκεινη την στιγμη (παραδειγματα "ενα πολυ καλο βιβλιο...εχει τοσες σελιδες...κοστιζει τοσα...ξερετε τον συγγραφεα" κτλ.). Παρομοια κατασταση και σε καταστηματα ρουχισμου και υποδηματων.

Ε) Στο facebook: 1. Ολοι αυτοι οι selfies που θα ποσταρουν την φωτογραφια που τραβηξαν πριν 10 δευτερολεπτα, που ειναι 20 ωρες το 24ωρο στο φατσοβιβλιο - και το βλεπεις οτι ειναι απο τις ειδικες ρυθμισεις που εχει το φατσοβιβλιο - αλλα δεν μπορουν να απαντησουν στα μηνυματα σου, 2. Ολοι αυτοι που εχουν πανω απο 100 ... "φιλους" στο φατσοβιβλιο, οι οποιοι βλακωδως τους κανουν like σε οτιδηποτε ανεβασουν, αλλα οι ιδιοι δεν μπορουν να κανουν το ιδιο, θα τους πεσουν τα δαχτυλα βλεπετε..., 3. Ολοι αυτοι, που ενω βλεπουν ποιοι απο τους φιλους τους και ποτε εχουν γενεθλια, δεν μπορουν να γραψουν μια φρασουλα "happy b-day", προφανως για τον ιδιο λογο που αναφερεται εδω στο νουμερο 2.

 Και οπως ειπαμε... Αν μετα την αναγνωση των σημειων Α εως Ε πιστευετε οτι ο γραφων ειναι ιδιοτροπος, δεν πειραζει. Ειπαμε, σε οποιον αρεσουμε. Εσεις δηλαδη νομιζετε οτι ειστε τελειοι;
 

Montag, 9. September 2013

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ...

 Μολις χτες το βραδυ και εντελως συμπτωματικα, δια μεσω ενος λινκ που βρηκα ενω κοιταζα μια σελιδα, ανακαλυψε οτι ειναι αληθεια: Ο πρωτοπορος των χολλυγουντιανων εφφε Ray Harryhaousen απεβιωσε στις 7 Μαιου του 2013. Εκεινη την εποχη ημουν στην Αθηνα. Δεν ειχα προσβαση στο ιντερνετ, δεν ειχα χρονο για τηλεοραση και εφημεριδες. Δεν το ηξερα. Πριν απο λιγο εψαξα να δω, εαν τα ελληνικα ΜΜΕ ειχαν αναφερει κατι. Λιγα πραγματα, μια η΄δυο σειρες στις ιστοσελιδες in.gr και tovima.gr. Για κατι αλλους γραφουν ολοκληρα κατεβατα. Για τον ανθρωπο που δημιουργησε δυο ταινιες βασισμενες στους αρχαιους ελληνικους μυθους, λιγες γραμμες μονο!

 Δεν βαριεσαι...Τι να περιμενει κανεις απο ασχετους... Ευτυχως που ειχα ασχοληθει με το εργο του Χαρρυχαουζεν σε παλιοτερο κειμενο. Στο οποιο αναφερω τις αγαπημενες μου ταινιες και χαρακτηρες που δημιουργησε. Το γνωστοποιω εδω και παλι ως καθυστερημενο φορο τιμης και νεκρολογιας συναμα για αυτον τον υπεροχο ανθρωπο και δημιουργο...

Sonntag, 8. September 2013

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΄80ς.

Την δεκαετια του 1980 υπηρχαν δυο κρατικα τηλεοπτικα καναλια, η ΕΡΤ 1 και η ΕΡΤ 2. Παρα ταυτα, η ποικιλια παιδικων εκπομπων και προγραμματων ηταν πλουσια. Οι εγχωριες παραγωγες περιελαμβαναν τον "Παραμυθα", την "Σαρανταποδαρουσα", το "Ουρανιο Τοξο" και την "Φρουτοπια", ολες της ΕΡΤ 1. Υπηρχαν ομως και αξιολογες σειρες κινουμενων σχεδιων ιαπωνικης, αμερικανικης, γαλλικης, αλλα και ρωσικης παραγωγης. Η ΕΡΤ 1 λογου χαρη, ειχε προβαλλει καποια στιγμη μια σειρα βασισμενη σε ιαπωνικους μυθους. Επισης μια ρωσικη σειρα με θεμα τους ηρωες και τους θεους της ελληνικης μυθολογιας. Υπηρξε και μια αντιστοιχη καναδοαμερικανικη παραγωγη, αλλα δεν γνωριζουμε εαν προβληθηκε ποτε στην ελληνικη τηλεοραση.

 Το ελληνικο κοινο της τοτε εποχης, μεγαλωσε και κανει γκαλοπς η΄δημιουργει ιστολογια και για αυτα τα θεματα. Η πλειοψηφια του θεωρει ως καλυτερες σειρες κινουμενων σχεδιων στη χρονολογικη σειρα, κατα την οποια προβληθηκαν στην ελληνικη τηλεοραση, τον "Sport Billy" (ΕΡΤ 2), την "Μαγια τη μελισσα" (ΕΡΤ 1), τα "στρουμφακια" (ΕΡΤ 1) και την "Καντυ Καντυ" (ΕΡΤ 1).

 Ακολουθως, εμεις εδω που δεν ανηκουμε στην πλειοψηφια θα αναφερουμε τις δικες μας αγαπημενες σειρες. Πηγαινοντας πισω στο παρελθον, απο τις πρωτες σειρες που θυμομαστε να ειδαμε, ειναι οι "μια φορα και εναν καιρο ηταν ο ανθρωπος" (Il était une fois...l´Homme) και η συνεχεια της κατα καποιον τροπο, "μια φορα και εναν καιρο στο διαστημα" (Ilétait une fois...l´Espace). Και οι δυο προβαλλονταν τα μεσημερια του Σαββατου απο την ΕΡΤ 1, αμεσως μετα την "Εκπαιδευτικη Τηλεοραση". Πρεπει να ηταν μετα το 1983. Και οι δυο σειρες ησαν αξιολογες, με την πρωτη να δινει ψιγματα ιστοριας, ενω η δευτερη εμοιζε σαν ενα pastice Star Trek και Star Wars για παιδια. 

 Περιπου την ιδια εποχη, η ΕΡΤ 1 επαιζε καθημερινες, αλλα απογευματα την σειρα "Battle of Planets" (G-Force). Επροκειτο για την αμερικανικη βερσιον της ιαπωνικη σειρας "Gachaman". Στην σειρα αυτη παρακολουθουσαμε τις περιπετειες μιας ομαδας υπερηρωων που διεθεταν διαστημοπλοια και στολες και μαχονταν εναντιον του μασκοφορου Σπεκτρα που ηθελε, οπως και καθε κακος, να κατακτησει τον κοσμο. Ιδιαιτερη εντυπωση προκαλουσε το γεγονος, οτι το καθε μελος της ομαδας φορουσε την δικια του στολη, ξεχωριστη σε χρωματα και εξαρτηματα, που θυμιζε πουλι: Ο αρχηγος, ο Μαρκ, ειχε στολη που παρεπεμπε σε αετο, ο υπαρχηγος του Τζεηκ, θυμιζε γερακι, ενος αλλου μελους της ομαδας η στολη ειχε τα χαρακτηριστικα της κουκουβαγιας κτλ. Αυτη πρεπει να ηταν και η πρωτη μας επαφη/ εντυπωση απο και με σουπερηρωες... Η σειρα αυτη ηταν τοσο δημοφιλης, ωστε στην Ελλαδα κυκλοφορησαν κομικς και παιχνιδια με τον λογοτυπο και τους ηρωες της.


 Τα μεσημερια του Σαββατου, με το τελος των δυο γαλλικων σειρων της ΕΡΤ 1, το 1983 η΄το 1984, το ιδιο καναλι προβαλλει μια ακομα γαλλικη, η πιο σωστα, γαλλοιαπωνικη συμπαραγωγη. Η νεα σειρα κινουμενων σχεδιων ηταν η "Ulysee 31", την οποια μετεφρασαν ως "Οδυσσεια του διαστηματος". Στη σειρα αυτη, που δεν φειδοταν να δειξει και θανατους, ο Οδυσσεας του 31ου αιωνα ταξιδευει με το διαστημοπλοιο του προς τον πλανητη Γη. Μαζι του ειναι ο μικρος γιος του Τηλεμαχος και το ρομποτακι του. Στην ιστορια υπαρχουν και θεοι, οι οποιοι εχουν θυμωσει με τον Οδυσσεα. Ετσι ριχνουν το πληρωμα του σε ληθαργο και στελνουν το διαστημοπλοιο του στο αχανες διαστημα. Ο Οδυσσεας, για να φτασει στον δρομο του για την Γη, θα περασει περιπετειες παρομοιες με εκεινες του ομηρικου προγονου του: Θα αντιμετωπισει τον Κυκλωπα, τις Σειρηνες, τους Λαιστρυγονες, την Κιρκη και την Καλυψω. Παραλληλα, θα τα βαλει με πρακτορες του θεου Ποσειδωνα, οπως οι ανθρωποι καρχαριες και ο μαυρος μαγος. Θα συναντησει τον Σισυφο, τον Θησεα, την Αριανδη και τον Μινωταυρο και θα παει πισω στο χρονο για να βοηθησει τον προγονο του να πολεμησει τους μνηστηρες. Καταπληκτικη σειρα, αν και μαλλον δεν ενδεικνυοταν να προβαλλεται τοσο νωρις... Με το τελος της η ΕΡΤ 1 εβαλε το διασημα πλεον "στρουμφακια" και καθημερινες την "Καντυ Καντυ". 
 Επισης καθημερινες προβαλλε τις ιαπωνικες σειρες "Χαιντυ" και "το θαυμαστο ταξιδι του Νηλς Χολγκερσον", δυο θαυμασιες μεταφορες παιδικων βιβλιων. Καθημερινες επισης, απογευματα, προβαλλονταν ο "Dogtanian", τον οποιο μετεφρασαν ως "Νταρτακαν". Μια παιδικη σειρα κινουμενων σχεδιων βασισμενη στο μυθιστορημα του Αλεξανδρου Δουμα "οι τρεις σωματοφυλακες" και στην οποια, ολοι οι χαρακτηρες ειναι ζωομορφοι. Οι παραγωγοι της σειρας αυτης, αργοτερα εκαναν αλλη μια, επισης με ζωομορφους χαρακτηρες, βασισμενη αυτη τη φορα στο εργο του Ιουλιου Βερν, "ο γυρος του κοσμου σε 80 ημερες". Μια επιπλεον σειρα κινουμενων σχεδιων βασισμενη σε λογοτεχνικο εργο, ισπανικης αυτη τη φορα παραγωγης, ηταν ο "Δον Κιχωτης". Επισης αξιολογη και επιτυχημενη προσπαθεια. 
 Οι προαναφερομενες σειρες προβαλλονταν απο την ΕΡΤ 1 το χρονικο διαστημα απο το 1983 εως και το 1985 περιπου. Η ΕΡΤ 2 δεν θα μπορουσε να μεινει πισω. Αναφερθηκε ηδη, οτι ο "Sport Billy" ηταν ενα απο τα πρωιμα καρτουν του δευτερου καναλιου της ιδιας εποχης. Ακολουθησε η σειρα κινουμενων σχεδιων με τις "περιπετειες του Σεβαχ του Θαλασσινου". Στη συνεχεια, η ΕΡΤ 2 αγορασε και προβαλλε δυο σειρες της αμερικανικης Filmation. Η μια ηταν ο "Ταρζαν". Πολυ ενδιαφερουσα προσαρμογη των ιστοριων του  Burroughs σε κινουμενο σχεδιο. Ο δε Ταρζαν συνδυαζει τα φυσιογνωμικα χαρακτηριστικα που του απεδωσαν οι καλλιτεχνες Hogarth και Manning στα κομικς.

 Η δευτερη σειρα βασιζοταν στο κομικ του Raymont, "Flash Gordon". Επισης πολυ καλη προσαρμογη του υφους των ιστοριων του εν λογω συγγραφεα, σε συνδυασμο με την αισθητικη του ομωνυμου cliffhanger serial με τον Buster Crabbe, το οποιο επισης προβαλλε η ΕΡΤ 2 τα κυριακατικα μεσημερια. Η μουσικη των τιτλων ηταν επικη, θυμιζε παλιες καλες χολλυγουντιανες περιπετειωδεις ταινιες. Τα προαναφερομενα κινουμενα σχεδια τα προβαλλε η ΕΡΤ 2 δυστυχως καθημερινες απογευματα και δεν ηταν ευκολο να τα παρακολουθουμε.

 Καποιο απο τα δυο τηλεοπτικα καναλια πρεπει να προβαλλε και την αμερικανικη σειρα "Defenders of Earth", στην οποια ο Φλας Γκορντον συμμαχει με τον Μαντρεικ τον Μαγο και τον Φαντομ, δυστυχως ομως δεν εχουμε περαιτερω πληροφοριες για αυτο. Η σειρα που εφερε μαζι τρεις επωνυμους ηρωες της πρωιμης αμερικανικης παραλογοτεχνιας, θυμιζε εν ολιγοις τους "Εκδικητες (Avengers)", μια ακομη υπερομαδα των κομικς.

 Μετα το 1985 και ενω συνεχιζονταν τα "στρουμφακια" τα σαββατιατικα μεσημερια, η ΕΡΤ 1 ριχνει την γαλλικοαμερικανικη σειρα "αστυνομος Σαινης" τις καθημερινες. Φοβερη σειρα κινουμενων σχεδιων με μπολικο γελιο. Πρωταγωνιστει ενας απιθανος γκαφατζης αστυνομικος, τον οποιον καλουν να λυσει υποθεσεις και αινιγματα. Ο Σαινης ειναι εφοδιασμενος με ενα σωρο εξαρτηματα (για αυτο και στο πρωτοτυπο ονομαζεται "Inspector Gadget"). Τα καταφερνει τοσο καλα μαλιστα, που ολοι, απο τον αρχηγο της αστυνομιας, μεχρι τον εχθρο του Dr. Claw, νομιζουν οτι ειναι διανοια και ικανοτατος! Στην πραγματικοτητα ειναι η ανηψια του και ο σκυλος της που διαλευκανουν τις υποθεσεις!



 Δεν ειναι ωστοσο παρα το καλοκαιρι του 1987, με τον μεγαλο καυσωνα, που η ΕΡΤ 2 μπαινει πιο δυναμικα στο παιχνιδι, προβαλλοντας την, κατα τη γνωμη μας, κορυφαια σειρα κινουμενων σχεδιων: Μιλαμε φυσικα για τους "Thundercats", οι οποιοι υπερσκιαζουν ολα τα αλλα προγραμματα κινουμενων σχεδιων και παιδκων σειρων! Ματαια αντιπαρατασει η ΕΡΤ 1 τις "παπιοπεριπετειες" (Duck Tales) - οι Thundercats ειναι οι αδιαμφιλονικητοι νικητες! Η σειρα ξεκιναει με την καταστροφη του πλανητη των Θαντερκατς, της Θαντερα. Μοναδικοι επιζωντες ειναι τα μελη της αρχουσας ταξης: Ο ψυχραιμος διανοουμενος Ταιγκρα, ο δυνατος Πανθρο, η ομορφη και ταχυτατη Τσιταρα, ο φοβισμενος Σναρφ, ο παιχνιδιαρης Γουιλικιτ, η ζωηρη Γουαλικατ, ο απειρος Λαιονο. Ο σοφος Τζαγκα τους καθοδηγει. Ειναι κατι περισσοτερο απο αυτονοητο, οτι τα ονοματα των ηρωων παραπεμπουν κατευθειαν στα αντιστοιχα αιλουροειδη, ενω ομοιαζουν, με τα οπλα και τις ικανοτητες που διαθετουν, με τους υπερηρωες των αμερικανικων κομικς. Οι προσφυγες προσγειωνονται σε εναν πλανητη που ονομαζουν Τριτη Γη. Εκτος οτι πρεπει να μεινουν ενωμενοι, να βρουν συμμαχους και να κανουν ενα νεο ξεκινημα, εχουν να αντιμετωπισουν και εχθρους, οπως  ειναι ο σατανικος Μαμρα, φυλακισμενος στην μαυρη πυραμιδα. Το σχεδιο ηταν πολυ ωραιο, θυμιζε τα αντιστοιχα κομικς της εποχης. Οι ανδρικοι χαρακτηρες ηταν αρρενωποι και πολυ μυωδεις, οι γυναικειοι με επικεφαλης την Τσιταρα, σεξι. Οι τιτλοι εναρξης εντυπωσιακοι, το δε μουσικο σημα των τιτλων εναρξης και ληξης των εκαστοτε επεισοδιων της σειρας, βασισμενο σε ροκ μουσικη με πλουσια μπασα και ηλεκτρικα, ηταν πρωτοποριακο για την εποχη του και ειδικα για παρουσιαση σειρας κινουμενων σχεδιων! Η σειρα ηταν φτιαγμενη για παιδια, χωρις βαθια και πυκνα νοηματα. Ενα μειονεκτημα θα της καταλογιζαμε, οτι περιστρεφοταν γυρω απο τον Λαιονο και το πως θα φτασει αυτος στην ωριμοτητα ωστε να αναλαβει τις ευθυνες του ως μελλοντικος ηγετης των Θαντερκατς. Οι υπολοιποι Θαντερκατς λειτουργουσαν ως δευτεροι χαρακτηρες που πλαισιωνουν τον ηρωα. Παρα ταυτα, η σειρα αυτη ειναι για εμας η καλυτερη. 
 Την ιδια εποχη περιπου, εμφανιστηκε και η τελευταια παραγωγη της Filmation, "He-Man, She-Ra and the Masters of the Universe", αλλα δεν ειχε την αναλογη επιτυχια που ειχαν οι Θαντερκατς. Μολαταυτα και οι δυο σειρες επανεμφανιστηκαν προσφατα σε ανανεωμενη και εκμοντερνισμενη εκδοχη. Δεν τις εχουμε παρακολουθησει, οποτε δεν μπορουμε να εχουμε γνωμη. Πιστευουμε ωστοσο, οτι απο μοντερνες σειρες κινουμενων σχεδιων, οι "Justice League" και "Avengers: Earth´s Mightiest Heroes" ερχονται πιο κοντα στα ενδιαφεροντα μας, οσον αφορα σχεδιο, αισθητικη, δραση, σεναριο. Δυστυχως οι σειρες αυτες δεν προβαλλονται στην Ελλαδα, παρα την πληθωρα τηλεοπτικων δεκτων. Τουναντιον, σημερα κυριαρχουν καρτουνς οπως ο Μπομπ ο Σφουγγαρακης και ο Σονικ ο Σκαντζοχοιρος....
 



Donnerstag, 5. September 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ Ή ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ.


 Πολλες φορες εχει την εντυπωση ο Ταλας, οτι υπαρχουν αρκετοι στον εξω κοσμο που δεν ξερουν τι θελουν: Σημερα π.χ. διαβαζε σε ενα επικαιρο για την εποχη αρθρο, πως τον Σεπτεμβριο του 1982 καταργηθηκε η σχολικη μπλε ποδια. Και εν μερει το θυμαται αυτο το γεγονος. Σε σχολια ομως επι του αρθρου, καποιοι γραψαν οτι κακως ειχε καταργηθει και μηπως θα ηταν καλυτερα να την επαναφερουν, δεδομενου του γεγονοτος οτι ηδη απο το δημοτικο τα παιδια ανταγωνιζονται το ενα με το αλλο ποιο θα εχει τα μοδατα ρουχα και παπουτσια.

 Καποιοι που φωναζανε να στηθουν κρεμαλες στο Συνταγμα και να πανε φυλακη τα λαμογια, τωρα λενε να βγαλουν αυτους που ειναι μεσα και να κατασχεθει η περιουσια τους για να εισπραξει το κρατος.

 Οσοι ειχανε μπουχτισει με τα κουλτουριαρικα προγραμματα των ΕΡΤ και ΕΡΑ και πηδουσαν απο την χαρα τους στον αερα με την δημιουργια των ιδιωτικων καναλιων, εδω και μια δεκαετια πανω κατω κλαιγονται για τα σκουπιδια της ιδιωτικης τηλεορασης και νοσταλγουν τις παλιες καλες εποχες της κρατικης των ΄80ς.

 Και τελος, οχι μονο στην Ελλαδα, αλλα και σε αλλες χωρες της Ευρωπης βλεπει ο Ταλας να πλαναται ενα κλιμα αλλοπροσαλλης πολιτικης νοσταλγιας: Ουκ ολιγοι εκεινοι, που στη Γερμανια ονειρευονται να εχουν εναν "Kaiser", στην Ρωσια εναν "Τσαρο" και φυσικα στην Ελλαδα τον "Βασιλια". Το επιχειρημα τους ειναι επισης κοινο: Τοτε, τις παλιες καλες εποχες των βασιλεων και αυτοκρατορων, ταιζε ο λαος ενα στομα συν τα μελη της οικογενειας του και τους παρατρεχαμενους. Σημερα ταιζει 300 οικογενειες συν τους αναλογου αριθμου παρατρεχαμενους...

 Ειδικα αυτο το τελευταιο ζητημα, της πολιτικης νοσταλγιας, προκαλεσε το ενδιαφερον του Ταλα, απο ιστορικης πλευρας. Εντελως συμπτωματικα επισης, προχτες επεσε στα χερια του ενα φυλλαδιο για μια εκθεση στην Στουττγαρδη, η οποια θα εγκαινιαστει σε εναν μηνα απο σημερα. Η εκθεση ονομαζεται "Im Glanz der Zaren - Die Romanows, Württemberg und Europa" (πληροφοριες στην ιστοσελιδα  www.zaren-stuttgart.de). Η περιεργεια του τον ωθησε να κοιταξει ονοματα και ημερομηνιες. Στη φορα βγηκαν εκπληκτικα πραγματα: Στο παρελθον ειχε γραφτει κειμενο σχετικο με τις συγγενικες σχεσεις των βασιλικων οικων της Ευρωπης. Αυτη τη φορα, τα πραγματα μπαινουν σε ενα νεο, βαθυτερο επιπεδο, καθωτι οι βασιλικοι οικοι της Ευρωπης προερχονται απο αριστοκρατικες οικογενειες της Γερμανιας! Παραδειγματα: House Oldenburg, House Ascania-Anhalt, House Habsburg-Lorraine, House Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, House Hannover, House Wittelsbach, House Hohenzollern, Holstein-Gottorp-Romanov Dynastie. Μελη των οικων αυτων, δια των καταλληλων διασυνδεσεων και PR, καταφεραν να γινουν βασιλεις και αυτοκρατορες στις Σκανδιναυικες χωρες, την Γαλλια, την Αυστρια, την Ρωσια, την Βαυαρια, την Πρωσια μεταξυ αλλων. Στα φημισμενα μελη τους ανηκουν η Μαρια Αντουανεττα, η Αικατερινη η Μεγαλη της Ρωσιας, ο Φρειδερικος ο Μεγας της Πρωσιας, οι Λουδοβικοι της Βαυαριας, οι βασιλεις της Ελλαδας κ.α. Οι εναπομειναντες απογονοι τους ειναι οι βασιλεις της Ολλανδιας, του Βελγιου, του Λουξεμβουργου, της Δανιας, της Σουηδιας, της Νορβηγιας και φυσικα, της Αγγλιας. Οι γερμανικοι αριστοκρατικοι οικοι, σαν να ησαν προαγωγοι πολυτελειας, τροφοδοτουσαν με νεο αιμα τις υπαρχουσες βασιλικες οικογενειες του Παλαιου Κοσμου. Ολοι τους συγγενευαν κατα καποιον τροπο μεταξυ τους. Μονο που ο καθε βασιλεας και η καθε αυτοκρατειρα στην νεα τους πατριδα, κοιταζαν να υποστηριξουν τα δικα τους συμφεροντα, να ασπαστουν τη θρησκεια και τα εθιμα του βασιλειου τους και να γινουν αγαπητοι στους υπηκοους τους. Για αυτο και δεν παρελειπαν να κανουν πολεμους, οι Βαυαροι εναντιον των Πρωσων και οι Σουηδοι εναντιον των Ρωσων λ.χ. Μπορει και να επεφταν θυματα των επιτηδειων συμβουλων τους, αλλα αυτα ειναι ιστοριες που λιγο ως πολυ αναφερθηκαν στο κειμενο της 06/2008...   

Sonntag, 1. September 2013

ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ.


 Την Πρωτομαγια του 2000 ξεψυχησε ο Steve Reeves. Εξι μερες αργοτερα, τον ακολουθησε ο Douglas Fairbanks Jr., γιος του Douglas Fairbanks Sr. στην αντιπερα οχθη. Ο Φαιρμπανκς τζουνιορ ειναι απο τις περιπτωσεις που θα χαρακτηριζαμε ως "το μηλο που επεσε κατω απο την μηλια": Γιος μεγαλου σταρ του βωβου κιν/φου, ηταν μικρο παιδι ακομη, οταν οι γονεις του χωρισαν. Μολονοτι μαλλον ουτε και ο ιδιος, ουτε και οι διαζευγμενοι γονεις του το ηθελαν, ο νεαρος Φαιρμπανκς συμμετειχε σε οντισιον και παραστασεις. Αποδειχτηκε οτι το ειχε, γιατι οχι μονο οι γονεις του, αλλα και η μητρια του και ο φιλος τους Τσαρλυ Τσαπλιν εντυπωσιαστηκαν απο την ερμηνεια του, που του συνεστησαν να ασχοληθει με την υποκριτικη.

 Ο Φαιρμπανκς τζουνιορ ξεκινησε νεοτατος σε ταινιες του βωβου κιν/φου. Αργοτερα δε, περασε με επιτυχια και στον ομιλουντα κιν/φο. Επαιξε σε αρκετες ταινιες εως τα 1941, που κληθηκε να υπηρετησει. Επανεμφανιστηκε στον κιν/φο το 1947, αφου προηγουμενος πηρε μερος στον Β΄ΠΠ με τον βαθμο του λοχαγου, δημιουργησε ειδικη ομαδα κομαντος για το αμερικανικο ναυτικο και αποσυρθηκε φορτωμενος τιμες και παρασημα για την δραση του. Παντρευτηκε τρεις φορες, η δε πρωτη του συζυγος ηταν η επισης ηθοποιος Joan Crawford.

 Πολλες απο τις ταινιες του, ειδικα εκεινες προ του Β΄ΠΠ, ηταν ρομαντικες κομεντι, οι οποιες ειχαν επιτυχια στα ταμεια. Οι δε παρτενερ του βραβευτηκαν για τις ερμηνειες τους. Στις καλυτερες στιγμες του Φαιρμπανκς τζουνιορ, συμφωνα με τους κριτικους κιν/φου, ανηκουν οι ερμηνειες του στις ταινιες "Little Caesar" (1931) και "Catherine the Great" (1934). Ξεχωρισε στον "Prisoner of Zenda" (1937), αλλα ηταν μετριος στον "Gunga Din" (1939). Λιγο πριν το ξεσπασμα του Β΄ΠΠ πρωταγωνιστησε στις περιπετειες "Safari" (1940), "The Green Hell" (1941) και "The Corsican Brothers" (1941), σε μια προσπαθεια των κιν/κων στουντιο ισως να αναδειξουν αλλον ενα σουπερ σταρ του βελινεκους του Ερολ Φλυν και να εκμεταλλευτουν την ομοιοτητα του γιου Φαιρμπανκς με τον πατερα. Μετα τον πολεμο, στα 1947, ο Φαιρμπανκς τζουνιορ γυριζει τις ταινιες "Sindbad the Sailor" και "The Exile", βασιζομενος επισης στο στυλ του πατερα του στις βωβες ταινιες. Ειδικα η πρωτη μεταπολεμικη του ταινια εχει σαφεις αναφορες στον "κλεφτη της Βαγδατης" του 1924, αφου εκει ο Φαιρμπανκς τζουνιορ, οχι μονο μοιαζει εκπληκτικα με τον πατερα του, λογω μακιγιαζ, αλλα και απο κινησιολογικης αποψης. Παρα ταυτα, τοσο οι ταινιες των ετων 1939 με 1941, οσο και οι δυο προαναφερομενες περιπετειωδεις ταινιες του 1947, δεν ειχαν την αναμενομενη μεγαλη επιτυχια που ολοι πιστευαν.

 Γενικα αυτο ειναι το προβλημα, οταν το μηλο πεσει κατω απο την μηλια και οταν η μηλια δεν βρισκεται σε λοφο... Στον καλλιτεχνικο χωρο και οχι μονο, ελαχιστοι εχουν καταφερει να κανουν καριερα ανεξαρτητα απο τους γονεις τους. Μια περιπτωση επιτυχημενη, ειναι του Μαικλ Νταγκλας, γιου του Κερκ Νταγκλας. Ο Μαικλ ξεφυγε απο την σκια του πατρος και εχτισε την δικη του καριερα. Στο μελλον θα θεωρηθουν σημαντικες καποιες απο τις ταινιες του, αν και οχι του ιδιου βελινεκους με του πατρος του.

 Ομοιως και με τον Φαιρμπανκς τζουνιορ. Εκανε καριερα, καποιες ταινιες του ηταν επιτυχημενες, αλλα απο την αλλη, ουτε σουπερ σταρ εγινε, ουτε matinée idol, ουτε sex symbol. Ισως η καριερα του να ηταν διαφορετικη, εαν οι παραγωγοι της Γουωρνερ Μπρος διαλεγαν αυτον και οχι τον Ερολ Φλυν στον ρολο του πειρατη καπταιν Μπλαντ... Παρα ταυτα, ουτε σαν Ταλα θα τον κατεταζαμε. Αλλα, οπως δειχνει και η ασπρομαυρη φωτογραφια του πανω - που διαφερει απο τις αλλες, στις οποιες εμφανιζεται χαμογελαστος - ο σκεπτικος Φαιρμπανκς τζουνιορ ισως να αναρωτιεται, εαν μπορει να ξεφυγει απο την σκια του πατρος του. Η΄ μαλλον να ηταν ο ιδιος θυμα των μεγαλοπαραγωγων του Χολλυγουντ, που θελαν να τον κανουν ιδιο σαν τον πατερα του, ωστε να σπασουν το μονοπωλιο του Ερολ Φλυν...

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.

 Αρκετα ζητηματα αρχαιολογικου περιεχομενου απασχολησαν το κοινο των ΜΜΕ κατα την διαρκεια των τελευταιων εβδομαδων. Εκτος του γνωστου ζητηματος των αρχαιοτητων του μετρο Θεσσαλονικης και των λεηλασιων σε αρχαιολογικα μουσεια της Αιγυπτου, δυο θεματα ξεχωρησαν, που τραβηξαν την προσοχη του κοσμου εν μεσω θερινων διακοπων:

 Το ενα, ειναι για γελια. Εχει να κανει με την ταυτοτητα του τυμβου στην Αμφιπολη Σερρων, με περιβολο διαμετρου περιπου 500 μ. Για γελια ειναι, διοτι, ενω περισυ ειχε προβληθει η ανασκαφη απο τα ΜΜΕ - και τοτε μαλιστα θεωρουνταν οτι μπορει εκει να βρισκεται ο ταφος της Ρωξανης, της συζυγου του Μεγαλου Αλεξανδρου - φετος ειπωθηκε απο καποιον - και το πηραν σχεδον ολοι στην ιντερνετικη κοινοτητα, χωρις να ψαξουν περαιτερω - οτι εκει μπορει να βρισκεται ο ταφος του Μεγαλου Αλεξανδρου! Προς το παρον ειναι αδυνατον να εντοπιστει ο...πομπος της ειδησης αυτης, που εξαπλωθηκε ραγδαια απο το Διαδικτυο στις εφημεριδες και τα τηλεοπτικα καναλια. Υπο την πιεση της δημοσιας γνωμης, υψωσαν την φωνη τους οι αρμοδιες αρχες και ανεφεραν οτι πρεπει να προκειται για πολυανδριο. Σιγα σιγα οι παραλογισμοι κοπαζουν και οι καθ΄υλην αρμοδιοι μπορουν να επανελθουν στην δουλεια τους απερισπαστοι. Οσο για τον ταφο του Μεγαλεξανδρου ...τα εχουμε γραψει εδω τα σχετικα.... 

 Το αλλο θεμα ειναι για κλαματα. Αφορα την ανασκαφη της Ελικης, για την οποια αναφεραμε στο ακριβως προηγουμενο κειμενο του παροντος ιστολογιου. Τωρα βγηκε το ΚΑΣ και διαπιστωσε ... ατασθαλιες ... Περαν της αναρμοδιοτητας του Γεωλογικου Τμηματος του παν/μιου Πατρων ως προς την διεξαγωγη ανασκαφων, βρηκε το ΚΑΣ οτι ειχε χρησιμοποιηθει μπουλντοζα για την απομακρυνση μπαζων απο τον χωρο. Επισης το ΚΑΣ το βρηκε περιεργο που στην ιστοσελιδα του προγραμματος www.helikeproject.gr αναφερεται ο εθελοντισμος και καλουνται οσοι θελουν να δηλωσουν συμμετοχη, να πληρωσουν για αυτην. Περαν των υπολοιπων σοβαρων κατηγοριων - η χρηση μπουλντοζας σε αρχαιολογικο χωρο ειναι οντως επικινδυνο πραγμα - δεν καταλαβαινουμε, γιατι το ΚΑΣ κοπτεται για τον εθελοντισμο. Οι ανασκαφες στο Ισραηλ στηριζονται σε αυτον σε μεγαλο μερος τους (βλ. σχετικα κειμενα στο www.mrtoverseas.blogspot.com). Στενοχωριεται το ΚΑΣ που ξοδευονται καποιοι, επειδη εχουν το ψωνιο, αν θελετε, να συμμετασχουν σε ανασκαφη; Για τους φοιτητες τους, που πρεπει να ξοδευουν τους μισθους και τις συνταξεις των γονεων τους προκειμενου να βγαζουν φωτοτυπιες τις σημειωσεις τους, τι εχουν να πουν; Προφανως ομως δεν τους νοιαζει το οικονομικο θεμα. 

 Ετσι ειναι σε αυτην την χωρα. Αντιδραση σε ολα. Να βαλουμε εθελοντες σε ανασκαφη, που ειναι ανθρωποι που γουσταρουν και κοστιζουν πολυ λιγοτερο απο τους εργατες; Οχι δεν ξερουν, θα κανουν ζημιες! Να βρουμε ιδιωτες για χορηγους αρχαιολογικων ερευνητικων προγραμματων; Οχι, θα κλεψουν  τιποτε αρχαια! Να κανει το ταδε θεμα ως διατριβη ο ταδε; Οχι, δεν τον ξερουμε, δικος μας θα το κανει! Να δημοσιευσει το ταδε θεμα ο ταδε; Οχι, δεν τον ξερουμε, εξαλλου μας ανηκει το υλικο και εμεις θα το δημοσιευσουμε! Καμια αντιπροταση, μονο αντιδραση, ετσι για να την πουν. Εχουμε εδω και δεκαετιες καταντησει να βλεπουμε τους πανεπιστημιακους αρχαιολογους να τρωγονται με τους αρχαιολογους των Εφορειων. Στους δε τελευταιους, οι μονιμοι πολεμουν τους συμβασιουχους, αοριστου η΄μη χρονου. Και ολοι μαζι βγαζουν αφρους και μαινονται εναντιον των προπτυχιακων που σπουδαζουν σε παν/μια του εξωτερικου, εναντιον των μεταπτυχιακων και των διδακτορικων που δεν ειναι φιλοι των φιλων τους κτλ. Και στην πολιτικη βεβαια τα ιδια γινονται.  Τι να περιμενει κανεις απο ανθρωπους τετοιας νοοτροπιας...

 Εδω και περιπου τρια χρονια συμβαινουν κοσμοιστορικα γεγονοτα στην Μεσογειο. Αναφερομαστε στην λεγομενη "Αραβικη Ανοιξη" (βλ. αντιστοιχα κειμενα του παροντος ιστολογιου εντ.). Λυπηρο το οτι χανονται ζωες σε Συρια και Αιγυπτο και κανενας δεν κανει κατι. Η κατασταση αυτη, ωθει τον τουρισμο σε χωρες οπως η Ιταλια, η Τουρκια και η Ελλαδα, αναφερουν καποια ειδησεογραφικα μεσα. Για την χωρα μας ειδικα, ειπωθηκε οτι φετος ειχε μεγαλη αυξηση τουρισμου σε σχεση με τις προηγουμενες χρονιες της εποχης της οικονομικης κρισης. Βεβαια μια προσφατη ειδηση, περι ... συνωστισμου στην Ακροπολη, ορδων αλλοδαπων τουριστων απο 3 η΄4 κρουαζιεροπλοια που εφτασαν ταυτοχρονα στον Πειραια και που θελησαν ταυτοχρονα επισης να επισκεφτουν την Ακροπολη, ωθησε τα μεγαλα μυαλα του υπουργειου Τουρισμου σε συσκεψη ως προς την αντιμετωπιση παρομοιων καταστασεων. Μηπως ομως, εκτος απο τον Τουρισμο, θα επρεπε και η εγχωρια Αρχαιολογικη Υπηρεσια να εκμεταλλευτει την κατασταση;

 Ηδη οι αρχαιολογοι που μεχρι προτινος εργαζονταν σε χωρες οπως η Λιβυη, η Αιγυπτος και η Συρια εχουν δεχτει μεγαλο πληγμα. Γιατι η Ελλαδα να μην αυξησει τα ερευνητικα προγραμματα των ξενων αρχαιολογικων σχολων, ωστε να εργαστει περισσοτερος κοσμος; Γιατι να μην παρεχει κινητρα στους ξενους ερευνητες καθε βαθμιδας, απο φοιτητες μεχρι καθηγητες, για ερευνα, μελετη, δημοσιευση; Δεν χρειαζεται να ξοδευτει το ελληνικο κρατος, αν αυτος ειναι ο μεγαλυτερος του φοβος. Αλλα να μεριμνησει για τον κοσμο που ενδιαφερεται να ερθει στη χωρα μας, οχι μονο για ολιγοημερες διακοπες, αλλα για πολυμηνη, ισως δε και πολυχρονη ερευνα. Ας προσπαθησουν καποιοι να μην βαζουν εμποδια. Οι ανωτερω προτασεις, μονο προς οφελος της χωρας και του πολιτισμου μπορουν να αποβουν.