Samstag, 31. Mai 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014.

Την Κυριακη που μας περασε (25.05.2014) ολοκληρωθηκε ο δευτερος γυρος των Δημοτικων και Περιφερειακων εκλογων στην Ελλαδα. Οι Ελληνες πολιτες ψηφισαν Δημαρχους, Δημοτικους Συμβουλους, Περιφερειαρχες - πρωην Νομαρχες. Παραλληλα διεξηχθησαν και οι εκλογες προς αναδειξη ευρωβουλευτων - πολιτικων που θα εκπροσωπησουν την χωρα στα θεσμικα οργανα της Ευρωπαικης Ενωσης. 

 Τα αποτελεσματα σχετικα με τα προσωπα που αναδειχθηκαν απο την χωρα μας μπορει κανεις να τα βρει εδω και εδω. Ο αιεθαλης κυριος Μανωλης Γλεζος, η Κωσταντινα Κουνεβα και ο πρωην ποδοσφαιριστης Θοδωρης Ζαγορακης συγκαταλεγονται στους 21 Ελληνες που θα εκπροσωπησουν την χωρα μας στην Ευρωβουλη. Οι κυριοι Ψινακης, Μπεος, Μωραλης, Μπουταρης, Γλετσος και Καμινης ειναι Δημαρχοι, οι κυριοι Τατουλης, Μπακογιαννης και Τζιτζικωστας Περιφερειαρχες, ενω ως Δημοτικοι Συμβουλοι ψηφιστηκαν οι κυριοι Πλευρης, Κασιδιαρης και Μαρινακης μεταξυ αλλων.



 Οπως επισημανθηκε απο τα ΜΜΕ εντος της περασμενης εβδομαδος, ο ΣΥΡΙΖΑ απεκτησε ενα μικρο προβαδισμα εναντι της ΝΔ, με αποτελεσμα οι Βενιζελος και Σαμαρας να σκεπτονται να κοψουν το μπονους των 50 εδρων για το πρωτο κομμα. Για ευνοητους λογους φυσικα ... Τα αποτελεσματα, τα οποια δυστυχως ευνοουν και κομματιδια οπως η Χρυση Αυγη, ωθησαν τους δυο προαναφερομενους κυριους να συζητουν για ανασχηματισμο της κυβερνησης, με τον Βενιζελο να προσπαθει να χωσει περισσοτερους Πασοκους στο νεο κυβερνητικο σχημα - οποτε αυτο σχηματισθει.

 Στους ανωτερω πινακες βλεπει κανεις τα αποτελεσματα για ολες τις μετεχουσες χωρες της Ε.Ε. Προηγουνται οι Χριστιανοδημοκρατες, τα σχετικα συντηρητικα δεξιοστροφα κομματα δηλαδης, ενω ακολουθουν οι Σοσιαλδημοκρατες. Οι Ευρωσκεπτικιστες ειναι μεν μειονοτητα, αλλα μια σοβαρη μειονοτητα που πρεπει κανεις να υπολογιζει. Οι εκπροσωποι της Ακρας Δεξιας δυστυχως κανουν και εδω την εμφανιση τους. Εκτος απο τους Χρυσαυγιτες, τα φασιστικα κομματα της Μ. Λεπεν απο την Γαλλια και του Ν. Φαραντζ απο την Αγγλια εκπροσωπουνται πλεον και στο Ευρωκοινοβουλιο. Ευτυχως που δεν προτιθενται να συνεργαστουν μεταξυ τους, οπως εχουν δηλωσει. Καλυτερα να μεινουν διασπασμενοι, αλλα απο την αλλη, οσοι γνωριζουν τι εστι φασιστικα κομματα, δεν βαζουν και το χερι τους στη φωτια.

 Η ανοδος των Ευρωσκεπτικιστων και της Ακραιας Δεξιας στην Ευρωπη συζητηθηκαν αρκετα στα ΜΜΕ της περασμενης εβδομαδας. Οι αιτιες ειναι λιγο εως πολυ γνωστες: Η οικονομικη κριση και η αποτυχια των κρατων να την διαχειριστουν επαρκως, η παρανομη και αθροα μεταναστευση χωρις ελεγχο και σχεδιο καταπολεμισης της κτλ. Προσωπικα δεν περιμενουμε μεγαλα πραγματα και απο αυτην την Ε.Ε. για αυτο και επιφυλασομεθα απο το να προβουμε σε αναλυσεις.

 Μια ακομη ομως ειδηση, σχετικη με την Ε.Ε., θεωρουμε πως ειναι αρκετα σημαντικη, ωστε να αναφερθει εδω: Διαβασαμε προσφατα, πως ο Βλαντιμιρ Πουτιν σχεδιαζει να ιδρυσει με Ευρωασιατικη Οικονομικη Ενωση ως αντιβαρο στην Ε.Ε. και την εξωτερικη πολιτικη των Η.Π.Α. Η Ενωση αυτη θα ισχυει απο 01.01.2015. Εκτος απο την Ρωσια συμμετεχουν σε αυτην και χωρες της πρωην ΕΣΣΔ, οπως η Λευκορωσια και το Καζακσταν. Αναρωτιομαστε το εξης: Ειναι δυνατον να μπορεσει να συμμετασχει και η Τουρκια σε αυτην την Ενωση μελλοντικα; Ειναι γνωστο αλλωστε οτι η Ε.Ε. δεν θελει την Τουρκια. Και εαν ναι, τι μπορει να σημαινει αυτο για Ελλαδα και Κυπρο; 

 Ο Πουτιν φυσικα και θελει να δημιουργησει μια μοντερνα εκδοχη/ μεταλλαξη της ΕΣΣΔ. Η Τουρκια στο παρελθον ειχε ειτε καλες, ειτε κακες σχεσεις με την Ρωσια. Μην ξεχναμε τους Ρωσοτουρκικους πολεμους, τον Κριμαικο, αλλα και την διακαη επιθυμια της Ρωσιας για εξοδο στη Μεσογειο. Επισης να μην λησμονουμε τις συμφωνιες για αγωγους φυσικου αεριου και πετρελαιου μεταξυ Ρωσιας και Τουρκιας. Μια πιθανη συμμετοχη της Τουρκιας σε αυτην την Ευρωασιατικη Ενωση της Ρωσιας μπορει να αποφερει οφελη και για τις δυο. Για εμας ομως;

********************************************

 Τελικα την περασμενη εβδομαδα ηρθε ο Ερντογαν στην Γερμανια. Στις 23 Μαιου εδωσε ομιλια στην Κολωνια. Οι περισσοτεροι Τουρκοι ομογενεις φαινεται να ειχαν ξεχασει τα επεισοδια στο ανθρακωρυχειο που στοιχισαν ζωες. Και φυσικα ο Ερντογαν δεν παρελειψε να τους κανακεψει, ενοψει των επικειμενων εκλογων της 10ης Αυγουστου, κριτικαρωντας παραλληλα αυστηρα τους επικριτες τους, οπως τον ηγετη των Πρασινων Τζεμ Οζντεμιρ. Το συνθημα αλλωστε που ακουστηκε ηταν Integration ohne Assimilation (Ενταξη χωρις Απορροφηση). Αυτο θελει ο Ερντογαν για τους Τουρκους της Γερμανιας - να παραμεινουν Τουρκοι στην Γερμανια. Να παιρνουν, αλλα να μην δινουν. Να μην μαθουν γερμανικα. Κοινως, να κανουν του κεφαλιου τους σε ξενη χωρα, αδιαφορωντας για τους νομους και τους κανονες της. Αυτοι να συνεχισουν να ακολουθουν τους κανονες της Τουρκιας.
 

Freitag, 23. Mai 2014

ΠΡΟΣΩΠΑ.


 Την περασμενη χρονια, λιγες μονο ημερες μετα τους εορτασμους για την επετειο καταληψης της Κωσταντινουπολης, σοβαρα επεισοδια με τραυματισμους και νεκρους αμαυρωσαν την εικονα της πολης. Αυτοι οι οποιοι λιγες μερες πριν στην Ιστανμπουλ, επευφημουσαν τον πρωθυπουργο τους Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν, αυτοι πλεον στρεφονταν εναντιον του. Οι αιτιες εχουν να κανουν με τα οικονομικα σκανδαλα της κυβερνησης του γυρω απο την ιδιωτικη του εταιρεια Ερεγκον, με νεποτισμο, καταχρηση δημοσιου χρηματος. Οι αφορμες εδωθησαν λογω της προσπαθειας απαγορευσης χρησης νεων τεχνολογιων και μεσων ενημερωσης, οπως το φεισμπουκ και το τουιτ.




 Ενα χρονο μετα, ο Εντογαν ξεσηκωνει και παλι την μηνιν των συμπατριωτων του. Οχι μονο επειδη συνεχιζει να ειναι υπερ της απαγορευσης των προαναφερομενων μεντια, αλλα κυριως λογω της στασης του εναντι στο δυστυχημα που επεφερε τον θανατο των ανθρακορυχων στις επαρχιες της αχανους χωρας του. Ουτε αυτος, ουτε κανενας αλλος απο το επιτελειο του ζητησαν συγνωμη απο τις οικογενειες των νεκρων βιοπαλαιστων - τουναντιον, ο κυριος Ερντογαν δηλωσε κυνικα οτι αυτα συμβαινουν. Επομενο ηταν να τον παρουν στο κυνηγι οι συμπατριωτες του, στην προσφατη επισκεψη του στις πληγεισες περιοχες.

 Και τι νομιζετε οτι κανει ο κυριος για να ξεθυμανει δηθεν τα πνευματα και να στρεψει την προσοχη του κοσμου σε αλλα πραγματα; Στελνει πολεμικες φρεγατες στο Αιγαιο, και μαλιστα στα ελληνικα χωρικα υδατα ... Ο καλος μας γειτονας ... Και θελει οσονουπω να ερθει επισκεψη στη Γερμανια, για να κανει αλλη μια φορα προπαγανδα στους Γερμανοτουρκους, οπως και την τελευταια φορα που ειχε παει. Βλεπετε, στις 10 Αυγουστου θα εχουν εκλογες στη γειτονικη χωρα και πρεπει να προετοιαμσει το εδαφος. Σε αντιθεση βεβαια με τα ελληνικα πολιτικα εθιμα, οι Τουρκοι που διαμενουν στην Γερμανια, ειτε ειναι πρωτης, ειτε ειναι δευτερης και τριτης γενιας, επιτρεπεται να συμμετεχουν στις εκλογες της Τουρκιας.

*****************************

Ο αρρενωπος Συριζαιος Πανος Σκουρλετης, δεξι χερι του Αλεξη Τσιπρα, δεν μοιαζει φυσιογνωμικα απλως στον μακαριτη καρατεριστα Ernest Borgnine - επιτελει προσπαθειες ωστε να του μοιασει και στους ρολους του κακου που επαιζε κυριως σε γουεστερν ο κατα τα αλλα συμπαθης ηθοποιος! Ετσι τον ακουσαμε τελευταια - πριν λιγες μερες δηλαδη - να δινει αφεση αμαρτιων στους ψηφοφορους της Χρυσης ή Εθνικης Αυγης. Ψηφοι να' ναι κι οτι να' ναι!

Θυμαστε αγαπητοι αναγωνστες τι γραφαμε πριν απο κανα μηνα στο κειμενο με τον τιτλο "τα ορνεα"; Θυμαστε που αναφεραμε σε παλιοτερα κειμενα περι νομιμοποιησης λαθραιων αντικειμενων - ξεπλυμα βασικα - δια της παρουσιασης τους σε εκθεσεις και γκαλερι; Ε, αυτο επιχειρουν να κανουν στον Συριζα τωρα. Και σιγουρα δεν ειναι μονο ο Συριζα που το εφαρμοζει αυτο. Τα ορνεα ειναι πολλα και το κρεας λιγο. Ολοι θελουν απο τον μεζε...

Sonntag, 4. Mai 2014

ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ.

Ουτε καταπελτη, ουτε βομβα αποτελει - κατα την προσωπικη μας αποψη - η επιστολη του μελους της 17Ν Βασιλη Τζωρτζατου, η οποια δημοσιευτηκε στο χτεσινο φυλλο της "Ελευθεροτυπίας". Ηδη απο την συλληψη των μελων της τρομοκρατικης οργανωσης, πριν απο χρονια, αλλα και κατα την διαρκεια της δικης των διαφαινονταν οι αποσχιστικες τασεις και οι διχογνωμιες των ανθρωπων αυτων, που θελαν να μας δωσουν την εντυπωση οτι θα αλλαζαν την πολιτικη και κοινωνια της χωρας με δολοφονιες.

 Ο Τζωρτζατος ερχεται τωρα, μετα απο περιπου 2 δεκαετιες και θελει να αποδειξει τι; Οτι ζηταει αφεση αμαρτιων για την δολοφονια του Θανου Αξαρλιαν; Οτι αυτος και η "φραξια" του, οπως την ονομαζει, ησαν οι αγνοι και εντιμοι αγωνιστες που δεν θελαν "παραπλευρες απωλειες", ενω οι υπολοιποι "συντροφοι" του ησαν τα ακαρδα αιματοβαμμενα κτηνη; Ζηλεψε την φημη του Κουφοντινα που εξεδωσε βιβλιο;

 Ποσως μας ενδιαφερει - αυτο που μας νοιαζει, εχει να κανει με καποιες φρασεις τις επιστολης του, τις οποιες κανεις δημοσιογραφος, πολιτικος ή ιστορικος εως τωρα δεν αποπειραθηκε να σχολιασει και να αναλυσει: Καπου πριν το τελος της επιστολης του, αναφερει κατι για απαλλοτριωσεις και μηνιαιους μισθους μελων της 17Ν... Αλλα δεν μας τα αναλυει αυτα ο κυριος, για να καταλαβουμε κι εμεις οι αδαεις... Ουτε κατα την ακροαματικη διαδικασια ειπωθηκε κατι για την χρηματοδοτηση της 17Ν. Απο που ερχονταν τα χρηματα για την αγορα εξοπλισμου και απο που προερχονταν ο εξοπλισμος αυτος; Πως εφτανε στα χερια των μελων χωρις να κινησει υποψιες; Γιατι μονο απο ληστειες τραπεζων, μας φαινεται δυσκολο να μαζευτουν χρηματα προς αγορα οπλων, πυρομαχικων και οτι αλλο χρειαζονταν οι κυριοι αυτοι για τις βρωμοδουλειες τους. Πρεπει να υπηρχε καποιος χρηματοδοτης απο πισω. Τα κριτηρια επιλογης των στοχων της 17Ν μας φανταζουν επισης μη πειστικα. Ειναι φως φαναρι οτι η ολη ιστορια με την 17Ν βρωμαει απο οπου και να την πιασει κανεις. Αυτοι που θα μπορουσαν ομως να θεσουν τις καταλληλες ερωτησεις, δεν κανουν τιποτε. Και ετσι, εμεις οι αδαεις μενουμε με τις αποριες μας αναπαντητες...


Freitag, 2. Mai 2014

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ.

Σε παλαιοτερο κείμενο του παροντος ιστολογιου αναφερομουν στο ζητημα της ημιμαθειας, της αμαθειας και της ξερολιασης. Θεωρουσα τοτε οτι ειναι καλυτερο να ξερει κανεις τουλαχιστον τα μισα, παρα τιποτε. Ισως ομως να ειμαι λαθος. Ισως πρεπει να αναθεωρησω τις αποψεις μου. Βλεπετε, ειμαι θυμα του συστηματος που σε θελει πιονι του: Πες κατι, κι ας ειναι λαθος. Αρκει να μιλας. Να φαινεσαι. Παρε θεση. Διαλεξε με ποιον θα πας. Θυμαμαι τις σκηνες απο το σχολειο, εγω και ο οποιοσδηποτε απο τους συμμαθητες μου, να πιεζομαστε ψυχικα απο τον οποιοδηποτε δασκαλο/ δασκαλα να απαντησουμε. Τριγυρω μας ολοι οι αλλοι, σαν τα ορνεα περιμενουν την απαντηση μας. Πρεπει να πεις κατι. Να διαλεξεις. Αν πεις "δεν ξερω", εισαι χαμενος. Η αγνοια στιγματιζεται, λοιδωριζεται, ειρωνευεται. Ο ερωτωμενος ειναι αγχωμενος. Κρυος ιδρωτας τον λουζει. Δισταζει. Ψελλιζει καποιες φρασεις. Ψιθυριστα. Πνιχτα γελακια ακουγονται πισω του. Ο ερωτων ξεθαρρευει. Υψωνει την φωνη, απαιτει απαντηση. Ο ερωτωμενος μουρμουριζει οτι δεν εχει καμια απαντηση. Δεν γνωριζει. Ο ερωτων στην καλυτερη των περιπτωσεων θα απογοητευτει. Στην χειροτερη θα λυσσαξει. ¨Η θα ειρωνευτει. Ηξερε ηδη οτι ο ερωτωμενος δεν γνωριζε. Αλλα ηθελε την επιβεβαιωση. Καποιος πρεπει να γινει ο αδυναμος κρικος. Το μαυρο προβατο. Πως αλλιως θα δειξει την ανωτεροτητα του, την πυγμη του, πως θα επιβαλλει την θεληση του στους υπολοιπους ο ερωτων; Τα γελια που ξεσπανε αμα την απαντηση του ερωτωμενου ειναι ο θριαμβος του ερωτωντος. Νικησε. Τον τσακισε. Τον ταπεινωσε. Ο ερωτωμενος κουρνιαζει πισω απο το θρανια. Θα ηθελε να ανοιξει η γη και να τον καταπιει. Κανεις δεν υπερασπιζεται εναν ηττημενο. Θαυματα δεν γινονται.

 Ετσι γεννιουνται τα κομπλεξ. Κανεις δεν ηρθε σε αυτον τον κοσμο με ψυχολογικα προβληματα. Ολες αυτες τις φοβιες και τα κουσουρια τις δημιουργουν καποιοι αλλοι, οι οποιοι και ειναι οι πραγματικοι κομπλεξικοι.Για αυτο και σου λεω: Μη φοβασαι. Μη στενοχωριεσαι. Δεν ειναι κακο να μην ξερεις. Ισα ισα που πολλες φορες μπορει να ειναι η αγνοια χρησιμη. Τελικα ο Σωκρατης που ειχε επιγνωση της αγνοιας του ηταν ωραιος τυπος...

                                                                 *******

 Και για ενα αλλο κείμενο που ειχα ποσταρει παλιοτερα, ισως θα πρεπει να αναθεωρησω καποια πραγματα: Σχετικα με τις αυτοκτονιες στην Ελλαδα συγκεκριμενα, εξαιτιας της οικονομικης κρισης απο το 2010 και εως σημερα. Ισως δεν εχω δικαιωμα να κρινω τους ανθρωπους που προχωρησαν σε αυτην την πραξη. Ναι μεν παραιτηση απο την ζωη κτλ., αλλα δεν ξερω τι κολαση περνουσαν ολοι αυτοι οι αυτοχειρες. Το θεμα των Ελληνων αυτοχειρων κρισης ειναι εξαιρετικα ευαισθητο και δεν ειμαι σε θεση να το αναλυσω επαρκως. Στο παρελθον καποιοι ειχαν κανει λογο για περι τις 3000 αυτοκτονιες απο το 2010, αλλα ενδεχεται να ειναι μικροτερος ο αριθμος αυτός. Σε καθε περιπτωση, καταλαβαινω οτι οι ανθρωποι που προχωρησαν στην πραξη αυτη ειχαν φτασει σε τετοιο σημειο, ωστε δεν μπορουσαν να σκεφτουν κατι αλλο, περαν του οτι με την αυτοκτονια θα εβαζαν τελος και στα προβληματα τους. Λυπαμαι για αυτους και τις οικογενειες τους. Λυπαμαι πολυ...