Montag, 21. Juli 2014

Casual &´Classic: ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΑΣ (ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ, ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ Κ.Α.).

Πριν πολλα χρονια, σε ενα απο αυτα τα λαιφσταιλιδικα περιοδικα για ανδρες της δεκαετιας του 1990 που επεσε στα χερια του, διαβασε ο Ταλας και για μια λιστα προτασεων περι ανδρικης γκαρνταρομπας. Επροκειτο για ενα δισελιδο αφιερωμα προτασεων καποιου βρετανικου οικου μοδας - προφανως απο αυτους που ειδικευονται στο κλασικο ανδρικο ντυσιμο και εδρευουν σε σικ δρομους του Λονδινου. Αυτου του ειδους οι οικοι, καθως και ορισμενοι στο Μιλανο της Ιταλιας, θεωρουνται ΟΙ ειδημονες επι του θεματος. Μολονοτι οχι θιασωτης της λαιφσταιλ κουλτουρας, ο Ταλας εντιπωσιαστηκε απο το εν λογω αφιερωμα. Ανεφερε δε, οτι τοσα ζευγαρια παπουτσια πρεπει να εχει ο ανδρας στην γκραντρομπα του, τοσα πουκαμισα, τοσα κοστουμια κτλ. Οτι δηλαδη χρειαζεται καποιος και για καζουαλ/ καθημερινο και για κλασικο ντυσιμο. Πιτσιρικας τοτε, κρατησε καπου την λιστα και με τον καιρο εκανε δικες του προσθηκες. Ετσι εφτασε ο καιρος να μοιραστει καποια πραγματα στο ιστολογιο και σε αυτο το θεμα. Υπενθυμιζεται, οτι ουτε τον ειδημονα, ουτε τον φασιονιστα εχει σκοπο να παραστησει ο Ταλας. Απλα καποιες αποψεις περι καζουαλ και κλασικου ντυσιματος για ανδρες ανω των 30 ετων θελει να μοιραστει με τους αναγνωστες του ιστολογιου. Αλλα ας ξεκινησει πρωτα με τα γενικα και προκαταρκτικα, τις απλες οδηγιες που οφειλουμε ολοι, λιγο εως πολυ, να λαμβανουμε υποψιν:

 (1) Σημασια εχει να συνδυαζονται ευκολα χρωματα και υλικα. Για αυτο και προτιμουμε ουδετερα χρωματα, ειδικα σε σακκακια, μπουφαν, πουλοβερ, παντελονια, πουκαμισα, polo shirts, ακομα και καλτσες. 

(2) Συνεχεια του (1): Προσοχη στους χρωματικους συνδυασμους! Λεμε ναι σε πειραματισμους, αλλα με μετρο! Εαν σας αρεσει περισσοτερο ή εαν εχετε στην γκαρνταρομπα σας ειτε ρουχα στα χρωματα μπλε-γκρι, ειτε στα γηινα χρωματα (καφε-λαδι), τοτε μεινετε εκει! Μην τα ανακατεψετε, το καφε δεν ταιριαζει χρωματικα με το μπλε!

(3) Ο γνωστος κανονας για τα παπουτσια και τις ζωνες ειναι να εχουν το ιδιο χρωμα. Οποτε ειτε θα μεινετε στο μαυρο, ειτε στο καφε (ειδικα για το τελευταιο, εαν η γκαρνταρομπα σας αποτελειται απο γηινα χρωματα).

(4) Τα ρουχα, τα παπουτσια, ακομα και τα εσωρουχα σας, ειναι δικη σας, προσωπικη υποθεση! Μην αφηνετε μαναδες, θειες, αδελφες, γιαγιαδες, φιλεναδες και συζυγους να σας αγοραζουν ρουχα. Σας φανταζονται διαφορετικον, απο οτι ειστε στην πραγματικοτητα. Βρειτε την προσωπικοτητα σας, ανακαλυψτε τον εαυτο σας, παρτε τα πραγματα στα χερια σας, ακομα και στην επιλογη των ρουχων σας!

(5) Συνεχεια των (1)-(2)-(4): Ουδετερα χρωματα οπως μαυρο ή ασπρο ειναι βολικα, αλλα οχι παντα η λυση - ειδικα εαν συνδυαζονται μεταξυ τους! Εκτος εαν θελετε να μοιαζετε με σερβιτορο ή νεκροθαφτη! Καντε μια χαρη στον εαυτο σας και αποφυγετε καταλευκα κοστουμια και λευκα παντελονια, οπως επισης πουκαμισα χρωματος ροζ, φουξια, λαχανι.

(6) Αν τα βρισκετε δυσκολα, αναζητειστε προτυπα! Ξεφυλισστε περιοδικα, ψαξτε στο διαδικτυο. Καλοντυμενοι ανδρες, οπως οι Franz Beckenbauer, George Clooney, David Bekham χαρακτηριζονται στυλατοι - ασφαλως οχι διχως λογους! Εμπνευστειτε απο αυτους και φτιαξτε το δικο σας στυλ!

 Εως εδω καλα. Παμε λοιπον σε καποιες προτασεις για μια οσο το δυνατον πιο ιδανικη και πρακτικη γκαρνταρομπα:

(1) Μπουφαν τυπου "Parka"



 Ο οδηγος-αφιερωμα που ειχε διαβασει ο Ταλας εγραφε οτι πρεπει να υπαρχουν τουλαχιστον ενα παλτο και μια καμπαρτινα στην ανδρικη ντουλαπα. Μετα απο πολυχρονη εμπειρια ομως, ο γραφων πιστευει οτι υπαρχει ενα ρουχο, το οποιο μπορει να συνδυασει την ζεστη του χειμωνιατικου παλτου με το αδιαβροχο υλικο της καμπαρντινας. Και αυτο δεν μπορει να ειναι αλλο, παρα το μπουφαν τυπου "Parka" (εικ. 1)! Το μπουφαν αυτο ειναι το ιδανικο ρουχο για τις κρυες, βροχερες και χιονισμενες μερες του χειμωνα. Προτιμηστε μια βερσιον με ουδετερο, πρακτικο χρωμα που να συνδυαζεται με τα υπολοιπα, διαθετει κουκουλα και φτανει ως το γονατο σε μηκος.

(2) Δερματινο μπουφαν (Bomber Jacket)


Ο ανδρας -συμφωνα με τον τοτε οδηγο - θα πρεπει να διαθετει και ενα δερματινο μπουφαν στην ντουλαπα του. Οι επιλογες ειναι πολλες και ποικιλες - ο Ταλας προτιμαει τα δερματινα σαν αυτο της εικ. 2, συνιστα ομως και μπουφαν τυπου "Flight" ("Fliegerjacke") με γιακα, το οποιο ταιριαζει περισσοτερο με cargo pants κατα την γνωμη του. Εναλλακτικα, δερματινο μπουφαν, οπως αυτο που φοραγε ο Σταλλονε στις ταινιες "Ροκυ" - με εσωτερικη γουνα και οχι μονο στον γιακα, αντις φοδρας - ειναι μια ωραια λυση. Δερματινα τζακετς οπως αυτο της εικ. 2 ταιριαζουν - εκτος απο τα παντελονια τζην - και με ειδη παντελονιων των εικ. 3-4. Και στα μπουφαν ταιριαζει ο κανονας (3) που αναφερεται ανωθεν, δηλ. εαν αποφασισετε να παρετε μπουφαν χρωματος καφε, να προσεξετε να εχετε ασορτι παπουτσια και ζωνες. Κατα τα αλλα, καλο ειναι εκτος του δερματινου να διαθετετε και ενα ελαφρυ κοντο μπουφαν, π.χ. κολλεγιακου τυπου, για τα δροσερα φθινοπωρινα και ανοιξιατικα βραδυα.
(3) Παντελονια τυπου "chinos"


Τα blue jeans ειναι απαραιτητο συστατικο καθε ανδρικης γκαρνταρομπας, μιας και ταιριαζουν με ολα τα υφασματα και ολα τα χρωματα, αποτελουν δε την εξαιρεση στον κανονα (2) που αναφερεται ανωθεν! Καλο ειναι να υπαρχουν τουλαχιστον 2 με 3 κομματια τζηνς στην ντουλαπα. Δεν ειναι ομως τα τζηνς τα μοναδικα παντελονια για καζουαλ ή μη εμφανιση. Τα chinos (εικ. 3) ειναι επισης ιδιαιτερα ελκυστικα και ανετα, απο καλο και γερο υφασμα. Μπορουν δε να συνδυαστουν εξαιρετικα με τα σακκακια των εικ. 5-6, καθως και με τζακετς οπως της εικ. 2. Καλο ειναι επομενως να υπαρχουν αντιστοιχα 3 ή και 4 κομματια chinos στην γκαρνταρομπα, λ.χ. γκρι, μπεζ/εκρου, λαδι, καφε.
(4) Παντελονι κοτλε (cord pants)



 Ενας αλλος τυπος παντελονιου, ο οποιος επανηλθε μετα απο απουσια πολλων δεκαετιων (τον θυμομασταν ως τα μεσα της δεκαετιας του 1980 περιπου!) ειναι το παντελονι κοτλε/cord (εικ. 4). Ο Ταλας το θεωρει ως το κλασικο παντελονι των ακαδημαικων! Η προτιμηση του για αυτο ειναι σε γηινο χρωμα, το οποιο ταιριαζει και στο μαλακο, ζεστο υφασμα του: Καφε (οποτε ερχεστε στα 3 κομματια παντελονια chino - εικ. 3 - συν 1 κομματι cord). Το παντελονι αυτο συνδυαζεται ανετα με το μπουφαν της εικ. 2, πολυ περισσοτερο ομως με το σακκακι της εικ. 5. Τα τελευταια χρονια κυκλοφορουν και κοστουμια κοτλε. Και εκει η επιλογη πεφτει στα γηινα χρωματα καφε ή λαδι.
(5) Tweed Jacket




 Εαν το παντελονι κοτλε/cord (εικ. 4) ειναι το παντελονι του ακαδημαικου, το σακκακι τυπου tweed (εικ. 5) ειναι το κατ΄εξοχην χαρακτηριστικο του σακκακι. Το ολομαλλο αυτο σακκακι ειναι ιδανικο για τις φθινοπωρινες και χειμωνιατικες εξορμησεις σας. Συνδυαζεται επισης με παντελονια τζην και chinos (εικ. 3). Οχι τοσο επισημο οσο το κλασικο κοστουμι ισως, αλλα με μια λεπτη γραβατα μπορει να γινει η διαφορα. Προτιμηστε το σε ουδετερο χρωμα που να συνδυαζεται ευκολα.

(6) Blazer Jacket


  Αν το tweed σακκακι (εικ. 5) ειναι ιδανικο για τον χειμωνα, το blazer (εικ. 6) ειναι το καταλληλο σακκακι για φθινοπωρο, ανοιξη και καλοκαιρι! Το ρουχο αυτο εχει συνδεθει με εφοπλιστες, νεοπλουτους και γκλαμουρια, αλλα δεν ειναι απαραιτητο αυτο για να μην ενταχθει στην αδρικη μας γκαρνταρομπα. Σιγουρα ταιριαζει και με τζην, ο Ταλας ομως πιστευει οτι το ιδανικο blazer πρεπει να ειναι χρωματος ναυτικου μπλε (marine blue) και με τρια μεταλλικα κουμπια, οπως στην εικ. 6. Ξεχαστε τα σταυρωτα σακκακια, δεν ζουμε στα ΄40ς! Ο γραφων σας συστηνει δε να το συνδυασετε, ειτε με λευκο πουκαμισο, γραβατα college style (με φαρδιες μπλε-κοκκινες ταινιες που εναλλασονται με λεπτες χρυσαφενιες γραμμες) και γκριζοχρωμο ή μπεζ/εκρου chino, ειτε με chino χρωματος λαδι/χακι και πορφυρη γραβατα. Το ναυτικο μπλε του blazer δενει χρωματικα αριστα με ενα λαδι/χακι chino, οπως επισης με γραβατα σμαραγδενιου χρωματος! Αποφυγετε τον συνδυασμο του ναυτικου μπλε σακκακιου αυτου με γαλαζιο/σιελ πουκαμισο και σκουροχρωμη γραβατα - ειναι απλα βαρετος. Αν θελετε κατι μοντερνο, αλλα οχι υπερβολικο, δοκιμαστε να συνδυασετε το σακκακι αυτο με πουκαμισο χρωματος κεραμιδι και χακι/λαδι ή μπεζ/εκρου chino.
 
(7) Τυποι γιακαδων


 Και απο το καζουαλ ντυσιμο - το οποιο, οπως φανηκε ηδη, εαν συνδυαστει σωστα, μπορει να αντικαταστησει το επισημο - περναμε στο κλασικο ντυσιμο: Το κοστουμι. Συμφωνα με τον οδηγο-αφιερωμα, καθε ανδρικη γκαρνταρομπα θα πρεπει να περιλαμβανει τουλαχιστον 4 κοστουμια, καθως και καμια δεκαρια γραβατες και πουκαμισα (μονοχρωμα και μακρυμανικα φυσικα). Ο Ταλας δεν θεωρει οτι θα πρεπει να γινονται υπερβολες σε αυτα. Εαν δεν ειστε ο τυπος, ο οποιος, ειτε λογω δουλειας, ειτε λογω πεποιθησης, δεν φορατε κοστουμια, μπορειτε ανετα να τα βγαλετε περα και με καποια εκ των επιλογων-συνδυασμων των εικ. 3-6. Στην αναγκη θα χρειαστειτε μονο ενα κοστουμι, σαν αυτα των εικ. 8-10. Οι χρωματικες επιλογες ειναι πολλες, εαν δεν εχετε blazer (εικ. 6) βολευτειτε με ενα μπλε σκουρο κοστουμι για ολα, ή με ενα σκουρο γκριζο. Εαν θελετε μπορειτε να επιλεξετε κοσοτυμι τυπου πρενς ντε γκαλ ή πρενς ντε κοκ, με  λεπτο, διακριτικο καρω σχεδιο, το οποιο συνδυαζεται πολυ ωραια και αρμονικα και με μονοχρωμα, και με ριγωτα πουκαμισα, και με μια ποικιλια σχεδιων γραβατων. Για ενα κοστουμι μπορειτε να κανετε παραγγελια σε ραφτη, αντι να αγορασετε καποιο της σειρας. Αποφυγετε και εδω τις υπερβολες, οπως φαρδια σακκακια και παντελονια (τελη ΄80ς), σακκακια με βατες (ελπιζουμε πραγματικα να μην υπαρχουν πλεον!), με τεσσερα κουμπια, με σταυρωτο κουμπωμα, με ριγες (σαν τα ... μαφιοζικα των ΄20ς) με εκκεντρικα χρωματα (π.χ. μενεξεδι, καταλευκο), απο εκκεντρικα υλικα (π.χ. λαμε). Επισης τις εμπριμε γραβατες (αρχες ΄90ς) καθως και την μοδα προ ολιγων ετων, κατα την οποια το χρωμα των πουκαμισων ηταν ακριβως το ιδιο με εκεινο της γραβατας (συνηθως ροζ, λαχανι ή πορτοκαλι!), οπως και την αλλη, κατα την οποια συνδυαζονται φανελακι με ν λαιμοκοψη και καδενες με κοστουμι, κατα βαση λευκο ή ριγε ...

 Οι κατωθι εικονες 8-10 παρεχουν καποιες εναλλακτικες λυσεις για κοστουμια που σας συνιστα ο Ταλας.
(8) Κοστουμι στο χρωμα του μολυβδου (μεταξυ μαυρου και σκουρογκριζου)



(9) Κοστουμι χρωματος ανθρακι/ σταχτι (σκουρο γκριζο)



 Αν δεν ειστε ο τυπος που φορα συχνα κοστουμι, ειναι ευχαριστημενος με τα blazer και tweed σακκακια του (εικ. 5-6), καθως και με τα cord και chinos παντελονια του (εικ. 3-4), αλλα θα χρειαστειτε κατι πιο επισημο για συνεντευξεις και κοινωνικες υποχρεωσεις, ενα ή δυο κοστουμια αρκουν. Κατα την γνωμη του Ταλα, το ενα καλο θα ειναι να ειναι χρωματος μολυβι (εικ. 8) - οχι απολυτα μαυρο, εαν δεν θελετε να μοιαζετε με νεκροθαφτη ή σερβιτορο! - και το αλλο χρωματος ανθρακι/ σταχτυ (εικ. 9). Και τα δυο κοστουμια ταιριαζουν σε ολες τις εποχες και περιστασεις και με διαφορα χρωματα. Κλασικα προτιμαται το λευκο ή γαλαζιο/σιελ πουκαμισο, αλλα υπαρχουν και πιο μοντερνες εναλλακτικες: Μπορειτε π.χ. να συνδυασετε το μολυβι κοστουμι της εικ. 8 με πουκαμισο σε ελαφρια μωβ (μενεξεδι/βιολετι) αποχρωση με γραβατα χρωματος μπορντω (πορφυρο/ρουμπινι) και το ανθρακι/ σταχτυ κοστουμι της εικ. 9 με κεραμιδι πουκαμισο και γραβατα χρωματος βυσσινι/μελιτζανι. Ετσι παραμενετε κλασικος, εχοντας ομως δωσει μοντερνες πινελιες στο ντυσιμο σας, οι οποιες παρα ταυτα, διολου εκκεντρικες δεν λογιζονται! 

Σε γενικες γραμμες ειναι προτιμητεο να φορουνται γραβατες σε μεταλλικο (οχι εντονο ελεκτρικ) χρωμα: Στο χρωμα του ρουμπινιου για το πορφυρο, του σμαραγδιου για το πρασινο, το ζαφειριου για το μπλε. Αν πρεπει να υπαρχουν σχεδια, καλο ειναι αυτα να ειναι ειτε μικροι ρομβοι, ειτε κηλιδες, ειτε και λεπτες ταινιες. Η μυτη της γραβατας πρεπει να δειχνει και να εφαπτεται ελαφρα στην ακρη της αγκραφας της ζωνης. Ουτε να την καλυπτει, ουτε να ειναι 5 εκ. πιο πανω απο αυτην.
(10) Ανοιχτοχρωμο κοστουμι (ανοιχτο γκρι)


Για τις ανοιξιατικες και καλοκαιρινες επαγγελματικες και κοινωνικες σας υποχρεωσεις - ειδικα εαν σας αρεσει να φορατε κοστουμια - κρατειστε τα δυο των εικ. 8-9 που προαναφερθηκαν ως χειμερινα και αποκτηστε τουλαχιστον ενα ή δυο ανοιχτοχρωμα (εικ. 10) κοστουμια επιπλεον. Το ανοιχτο γκριζοχρωμο κοστουμι της εικ. 10 ειναι η ιδανικοτερη λυση, εαν θελετε ομως, μπορειτε να καταληξετε και σε ενα λινο ή βαμβακερο ανετο κοστουμι μπεζ/εκρου χρωματος.

Αυτες ειναι καποιες απο τις επιλογες του Ταλα. Οπως αναφερθει ηδη, απλες συστασεις γινονται, δεν διατειθεται ο γραφων να επιβαλει την αποψη του σε κανεναν. Οποιος θελει, ας λαβει υποψιν του τα προαναφερομενα.

Sonntag, 20. Juli 2014

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ (ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ) ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

Τον περασμενο μηνα συμπληρωθηκε ενας αιωνας απο την εναρξη του Α΄ΠΠ. Το γεγονος αυτο δεν περασε απαρατηρητο, ειδικα σε Γαλλια και Γερμανια - βασικους πρωταγωνιστες του πολεμου εκεινου - καθως ηδη απο τις αρχες του τρεχοντος ετους προβαλονται σχετικα αφιερωματα και ντοκυμαντερ στους τηλεοπτικους δεκτες και των δυο αυτων χωρων.

Επροκειτο για μια εποχικη συγκυρια, συμφωνα με την οποια το γεγονος αυτο μπορουσε να ερμηνευτει και ως συνεχεια του Γαλλοπρωσικου πολεμου και των συνεπειων του. Τα θερετρα των μαχων δεν ησαν μονο στην Δυτικη Ευρωπη, αλλα επεκταθηκαν και στις αποικίες των τοτε Μεγαλων Δυναμεων. Ειδικα οι Μεσογειακες χωρες και η Μεσοποταμια επαιξαν καθ΄ολη τη διαρκεια του Α΄ΠΠ, αλλα και πιο πριν, κατα τον "μακρυ 19ο αιωνα", σημαντικοτατο ρολο στο ολο ζητημα. 

 Καταλυτικο ρολο στην διαμορφωση και εκβαση του Α΄ΠΠ επαιξε η συμμετοχη ανθρωπων, οχι αποκλειστικα πανεπιστημιακης ή στρατιωτικης μορφωσης, αλλα εις βαθος γνωσης της γλωσσας και των εθιμων των λαων, καθως δε και της γεωγραφιας και τοπογραφιας των εξω-ευρωπαικων χωρων, τα οποια μετεβληθησαν σε θερετρα του πολεμου. Γνωστες περιπτωσεις αποτελουν ο Τομας Λωρενς - περισσοτερο γνωστος ως "ο Λωρενς της Αραβιας" - , η Γερτρουδη Μπελ και ο Μαξ φον Οππενχαιμ. Και στις τρεις περιπτωσεις προκειται για ανθρωπους, οι οποιοι οχι μονο ειχαν παρει μερος σε ανασκαφες στην Μεση Ανατολη, αλλα ειχαν μεινει τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα εκει, ωστε να γνωριζουν την αραβικη γλωσσα, τα μερη και να κερδισουν ετσι σταδιακα την εμπιστοσυνη των ντοπιων. Αυτους λοιπον τους ανθρωπους χρησιμοποιησαν - η μεν Βρετανια τους δυο πρωτους, η δε Γερμανια τον τριτο - ωστε να προωθησουν τα σχεδια τους στην Εγγυς Ανατολη οι Μεγαλες Δυναμεις. Παρομοιως κινηθηκαν στο Βαλκανικο και Βορειαφρικανικο μετωπο κατα την διαρκεια του Β΄ΠΠ.

 Ας επαναληφθουν εδω τα εξης ακομα μια φορα: Οτι η αρχαιολογια ως επιστημη ξεκινησε ως χόμπυ καποιων μελων των ανωτερων κοινωνικων ταξεων: Ο Τζοουνς π.χ. που εφυηρε την ινδοευρωπαικη θεωρια ηταν δικαστης. Ο Πιτ Ριβερς που εφαρμοσε πρωτος το συστημα ανασκαφης με τετραγωνες τομες ηταν πρωην στρατιωτικος. Ο Λευαρντ που ανεσκαψε την Νινευη ηταν διπλωματης. Ο Σλημαν που ανακαλυψε την Τροια και τις Μυκηνες μεταξυ αλλων ηταν εμπορος. Ηδη απο τα σπαργανα της απεκτησε η επιστημη αυτη μαικύνες απο τις αρχουσες ταξεις, αφου στους πατρονες της αρχαιολογιας συγκαταλεγονται ο βασιλιας της Σουηδιας Γουσταυος Αδολφος VI, ο Αλβερτος Ι του Μονακο, πριγκηπας Γκριμαλντι και ο Γερμανος Καιζερ Γουλιελμος Β΄. Οι ελιτιστικες τασεις αντικατοπτριζονται και στην μεθοδολογια της εποχης εκεινης, τουλαχιστον ως και το τελος του Β΄ΠΠ: Η αρχαιολογια νοειται ως Kunstgeschichte. Τους ανασκαφεις και μελετητες ενδιαφερουν μονο ναοι, επαυλεις και παλατια, αγαλματα και αναγλυφα. Η κεραμεικη ειναι ενδιαφερουσα, μονο εαν ειναι διακοσμημενη - εκονογραπτη, αναγλυφη, εγχαρακτη. Η αδιακοσμητη, χειροποιητη κεραμεικη ειναι αδιαφορη - εκτος ισως απο τμηματα αγγειων οπως χειλη, βασεις και λαβες που μπορουν να σχεδιαστουν ευκολα και να χρησιμοποιηθουν για ταυτοποιηση ειδων και χρονολογηση. Οι καιροι ωστοσο αλλαζαουν, ηδη πριν απο τον Β΄ΠΠ μπορουν και μελη των κατωτερων αστικων ταξεων να εχουν προσβαση στην πανεπιστημιακη μορφωση. Η μεγαλη επανασταση στην επιστημη αυτη θα γινει ομως περι τις 2 δεκαετιες μετα το τελος του Β΄ΠΠ, οταν το ρευμα της "Νεας Αρχαιολογιας", επηρρρεασμενο απο την κοινωνικη πραγματικοτητα της εποχης, ειδικα στις ΗΠΑ, θα κανει την εμφανιση του. Οι φορεις του ρευματος αυτου θεωρουν οτι η αρχαιολογια ειναι ανθρωπιστικη-κοινωνικη επιστημη. Το ζητουμενο ειναι να μελετηθουν οι ανθρωπινες κοινωνιες του παρελθοντος - πως ζουσαν και που ζουσαν, ποια ηταν η διατροφη τους κτλ. Οι αρχαιολογοι που κληθηκαν να ερμηνευσουν τα υπαρχοντα δεδομενα δια αυτης της μεθοδου προηλθαν ως επι το πλειστον απο την γενια που εζησε τον Β΄ΠΠ και ειχε ερθει σε αμεση επαφη με τους κατοικους των χωρων στις οποιες ειχαν αναπτυχθει οι κλασικοι πολιτισμοι της αρχαιοτητας. Πολλοι δε εξ αυτων δεν ησαν οι αποστασιοποιημενοι ελιτιστες πανεπιστημονες που γνωριζαν μονο αρχαια ελληνικα και λατινικα, αλλα ανθρωποι που ταξιδεψαν στις χωρες αυτες με τα ποδια ή καβαλα σε μουλαρια, κοιμηθηκαν σε χανια και σταβλους, εφαγαν καθημενοι ανακουρκουδα στο εδαφος παρεα με βοσκους και γεωργους, συνομιλησαν με χωριατισσες και αγωγιατες στην γλωσσα τους. Και οι ντοπιοι τους εκτιμησαν, τους αγκαλιασαν, τους αγαπησαν για τον ενδιαφερον τους. Χαρακτηριστικα παραδειγματα καποιων γνωστων τετοιων ερευνητων ακολουθουν στην συνεχεια:

 Η βιασυνη του Ντουτσε (Μπενιτο Μουσολινι) να αποδειξει οτι μπορει να τα βγαλει περα μονος του και η αλλαζονεια του να  υποτιμησει και να στραφει εναντιον της Ελλαδας - μιας χωρας που εκεινη την εποχη ηταν επισης κατω απο δικτατορικο καθεστως και προσπαθουσε να κρατησει ουδετερη σταση - δημιουργησε τις προυποθεσεις για την κυρηξη του πολεμου και την συμμετοχη της χωρας μας στον Β΄ΠΠ απο την 28η Οκτωβριου 1940. Ο ελληνικος στρατος, μολονοτι υστερουσε του ιταλικου σε οπλισμο και ανδρες, καταφερε να νικησει και να προκαλεσει την αναμειξη της ναζιστικης Γερμανιας, αμα την αποτυχια των ιταλλων συμμαχων της, την ανοιξη του 1941. Η επιχειρηση Μαριτα των Ναζι στεφθηκε με επιτυχια, μιας και εισβαλλε στην Ελλαδα απο τα βουλγαρικα συνορα, ενω η κυριως δυναμη του ελληνικου στρατου κρατουσε την αμυνα στα συνορα με την Αλβανια. Τον Απριλιο του 1941 η Ελλαδα δεν μπορεσε να κρατησει αλλο εναντι των ενωμενων ιταλικοφασιστικων και γερμανοναζιστικων δυναμεων. Στο Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο το ζευγος Καρουζου ειχε σοφα προνοησει να θαψει τις αρχαιοτητες, ωστε να μην τις βρουν και τις λεηλατησουν οι Ναζι. Το ιδιο επραχθει και στο Μουσειο της Ακροπολης, αλλα και στο Αρχαιολογικο του Ηρακλειου Κρητης υπο τον Νικολαο Πλατωνα. Στο Βερολινο αντιστοιχα εχουν παρθει επισης τα καταλληλα μετρα, ωστε να προστατευτουν αρχαιοτητες οπως η πυλη της αγορας της Μιλητου, η πυλη της Ισταρ και ο βωμος της Περγαμου απο βομβαρδισμους. Καποια ευρηματα, οπως η κυρια του Τελλ Χαλαφ, δεν ειχαν τετοια τυχη. Αλλα, οπως ο θησαυρος της Τροιας που βρηκε ο Σλημαν, εκλαπησαν απο τους Ρωσους και ειναι ακομα αμφιβολλο εαν θα επιστραφουν ποτε.

 Το Γερμανικο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο - οπως και οι υπολοιπες ξενες αρχαιολογικες σχολες - αναστελλει την λειτουργια του. Κατα την διαρκεια του πολεμου παραμενουν στην Ελλαδα επιστημονες, οι οποιοι δεν ενστερνιζονται την ιδεολογια των Ναζι, οπως οι Roland Hampe, Wilhelm Kraiker και Ernst Kirsten. Αυτοι οι οποιοι την ενστερνιζονται, οπως οι Fritz Schachermeyr και Joseph Wiesner, μενουν Γερμανια και σε ασφαλη ποστα. Επι ναζιστικης Γερμανιας πολλες σημαντικες θεσεις του κλαδου καταλαμβανονται απο ασχετους ερασιτεχνες, οι οποιοι ενστερνιζονται την ναζιστικη ιδεολογια περι αρειας φυλης. Ας μην λησμονουμε και την δουλεια του Institut für Ahnenforschung, το οποιο ευτυχως - ως δημιουργημα ναζιστικης προπαγανδας - καταργηθηκε πριν καλα καλα ληξει ο πολεμος. 

 Οι αγγλικες μυστικες υπηρεσιες φροντισαν, αμα την εναρξη του πολεμου στην Ελλαδα, να στειλουν δικους τους πρακτορες μαζι με στρατιωτικες δυναμεις, ωστε να εξοπλισουν τον ελληνικο πληθυσμο και στρατο, αλλα και να οργανωσουν την αντισταση. Οπως και στην περιπτωση του Α΄ΠΠ, ετσι και τωρα, αρχαιολογοι, ιστορικοι και φιλολογοι που γνωριζαν γεωγραφια, τοπογραφια και την νεοελληνικη γλωσσα, σταλθηκαν στην Ελλαδα. Την ωρα που ο Michael Ventris - ο μετεπειτα αποκρυπτογραφος της Γραμμικης Β΄- και η Nancy Sandars - συγγραφεας της πρωτης πληρους μονογραφιας για τους λαους της θαλασσας - αποκωδικοποιουσαν γερμανικα κρυπτα μηνυματα υποβρυχιων, ο αποφοιτος του Καιμπριτζ Nicholas G.L. Hammond ερχοταν σε επαφη με αντιστασιακους στην Μακεδονια, την Ηπειρο και την Αλβανια. Επροκειτο για περιοχες, τις οποιες ο Αγγλος ιστορικος γνωριζε απο πρωτο χερι, μιας και τις ειχε περπατησει πολλες φορες. Ο ιστορικος αυτος, ο οποιος ασχοληθηκε ειδικα με την ελληνιστικη εποχη, θα ξεδιπλωσει τις γνωσεις του στην γεωγραφια και εθνολογια των περιοχων αυτων στο βιβλιο του Migrations and Invasions in Greece and adjacent areas στα 1976. Ο επισης ειδημων επι της ελληνιστικης εποχης Peter Fraser, πτυχιουχος της Οξφορδης, θα προσγειωθει με αλεξιπτωτο κοντα στο Αργος το 1943 και εως το 1945 θα προσπαθησει να οργανωσει την Αντισταση στην Πελοποννησο. Ο ιστορικος θα  πει αργοτερα οτι το κλιμα μεταξυ Ελληνων και Βρετανων δεν υπηρξε καλο. Η συνεργασια ηταν δυσκολη. Ελληνες αντιστασιακοι εχουν εκφρασει την αποψη οτι προδωθηκαν απο τους Αγγλους συμμαχους μετα και την καταληψη της Κρητης κατα την επιχειρηση Ερμης, μεταξυ 20 Μαιου και 1 Ιουνιου 1941. Οι τελευταιοι δηλαδη τους εγκατελειψαν στην μοιρα τους, γιατι θεωρησαν οτι το μετωπο της Ελλαδος ειχε ηδη χαθει. Προτιμησαν να καταφυγουν στο συμμαχικο αρχηγειο στο Καιρο, οπως ειχε κανει ηδη το βασιλικο ζευγος της Ελλαδος. Μονο λιγοι Αγγλοι παρεμειναν στην κυριως Ελλαδα και την Κρητη αμα την καταληψη των απο τους Ναζι.

 Μπορει οι δυναμεις του Αξονα να κατελαβαν την Κρητη χρησιμοποιωντας αλεξιπτωτιστες, επροκειτο ομως για Πυρρειο νικη με βαριες απωλειες για τους Ναζι, καθως - και παλι - ειχαν υποτιμησει το φρονημα των Κρητικων. Οι τελευταιοι επιβεβαιωσαν για ακομη μια φορα την φημη τους ως ατρομητοι πολεμιστες και αγνοι πατριωτες, καθως ανδρες και γυναικες, γεροι και νεοι, δεν διστασαν να επιτεθουν στους κατακτητες χρησιμοποιωντας απο αγροτικα εργαλεια μεχρι οπλα του Α΄ΠΠ. Οι Ναζι για αντεκδικηση προχωρησαν σε ολοκαυτωματα και γενοκτονιες ολκληρων χωριων του νησιου, οπως στην περιοχη της Ιεραπετρας (Βιαννος). Αναλογες πραξεις ειχαν κανει και στην ηπειρωτικη Ελλαδα, σε Διστομο, Καλαβρυτα και αλλου. 





 Ο εκκεντρικος Αγγλος αρχαιολογος John Pendlebury υπηρξε απο τους πρωτους που εσπευσαν να αντιμετωπισουν τους Ναζι, αμα την εκκινηση της επιχειρησης Ερμης. O Pendlebury ειχε περατωσει τις κλασικες του σπουδες στο Καιμπριτζ. Στα 1927 ειχε ερθει στην Ελλαδα με υποτροφια της Βρετανικης Σχολης. Μεταξυ 1928-1929 ειχε ταξιδεψει και στην Αιγυπτο. Ενδιαφεροταν εξισου για την αρχαιολογια των δυο χωρων. Υπηρξε προσωπικη επιλογη του σερ Αρθουρ Εβανς για να διευθυνει τις ανασκαφες στην Κνωσο μεταξυ 1929 και 1934. Παραλληλα, το χρονικο διαστημα 1930-1936 διηθυνε και τις ανασκαφες στην Τελλ ελ Αμαρνα. Ο Pendlebury επομενως ειχε την εμπειρια να δουλεψει πανω σε δυο αρχαιους και διαφορετικους πολιτισμους, σε διαφορετικες χωρες, οπως ο συγχρονος του Henry Frankfort στην Αιγυπτο και την Μεσοποταμια, ή ο sir Flinders Petrie στην Αιγυπτο και την Παλαιστινη! Αναμφιβολα ενας χαρακτηρας ομοιος με τον Λωρενς της Αραβιας. Ο Pendlebury προλαβε να εκδωσει το εργο του Aegyptiaca (1930), εναν καταλογο των μεχρι τοτε γνωστων αιγυπτιακων ευρηματων επι της Κρητης, εργο το οποιο μονο προς τα τελη του 20ου αιωνα ξεπεραστηκε με συγχρονες δημοσιευσεις. Με την καταληψη της Κρητης απο τους Ναζι, ο εκκεντρικος αυτος αρχαιολογος τραυματιστηκε σε μπλοκο με τους Ναζι, πιαστηκε αιχμαλωτος στο κρυσφυγετο που κρυβοταν, του παρεχθησαν οι πρωτες βοηθειες απο Γερμανο γιατρο, αλλα ηταν πλεον αργα. Βαρια τραυματισμενος και μη φεροντας χαρτια ή αλλου ειδους διακριτικα επανω του, δολοφονηθηκε απο τους Ναζι. Ετσι εχασε η αρχαιολογικη επιστημη ενα απο τα πιο δυνατα μυαλα της εποχης του, που εαν ζουσε σιγουρα θα προσεφερε πολυ περισσοτερα. Προκειται για μια τραγικη απωλεια, αν και σιγουρα οχι αναλογη του θανατου του Σπ. Μαρινατου εντος των σκαμματων του Ακρωτηριου της Θηρας ή του αεροπορικου δυστυχηματος περι τα μεσα της δεκαετιας του 1960, το στο οποιο χαθηκαν ολα τα μελη του Ινστιτουτου Αρχαιας Ιστοριας της Χαιδελβεργης.

Ο Pendlebury προλαβε να συνεργαστει με εναν αλλον κλασικιστη, τον Patrick Leigh Fermor, ο οποιος ειναι περισσοτερο γνωστος στην Ελλαδα, διοτι εχει αφησει πλουσιο λογοτεχνικο εργο και επειδη υπηρξε επι δεκαετιες μονιμος κατοικος της χωρας μας. Ισως η δολοφονια του εκκεντρικου αρχαιολογου και συμπατριωτη του να τον γεμισε με σκεψεις εκδικησης, ισως και το θεμα να το σκεφτηκε νηφαλια και ψυχραιμα. Ο Φερμορ αποφασισε με αλλα μελη της Κρητικης Αντιστασης και των Βρετανικων μυστικων υπηρεσιων να απαγαγουν τον διοικητη των γερμανικων στρατευματων του νησιου Friedrich-Wilhelm Müller. O Müller εχει μεινει στην ιστορια γνωστος ως "ο χασαπης της Κρητης". Ειναι ο ανθρωπος ο οποιος διεταξε να γινει το ολοκαυτωμα στα χωρια της Ιεραπετρας ως αντιποινα στις δραματικες απωλειες  του ναζιστικου στρατιωτικου δυναμικου. Στα 1944 ομως που σχεδιαστηκε και οργανωθηκε η επιχειρηση, ο Müller ειχε μετατεθει. Στη θεση του εγινε διοικητης της Κρητης ο Heinrich Kreipe. Η απαγωγη παρα ταυτα εστεφθηκε με απολυτη επιτυχια!

Συνεργατης του Φερμορ και πιθανον γνωριμος του Pendlebury υπηρξε ο Αυστραλος Thomas James Dunbabin. Ουσιαστικα ηταν Τασμανος, οπως ο στρατηγος Μοντγκομερυ στο βορειαφρικανικο μετωπο, αλλα ειχε σπουδασει στο Σιδνευ. Στη συνεχεια περατωσε τις σπουδες του στην Οξφορδη. O Dunbabin - οπως και οι Fermor, Fraser και Hammond - επεζησε τον Β΄ΠΠ. Στα 1948 εξεδωσε την διατριβη του The Western Greeks - μια πρωτοποριακη εργασια, η οποια ανοιξε τους δρομους μελετης των αποικιων της Μεγαλης Ελλαδος αποτελοντας εφαλτηριο για τις μετεπειτα ερευνες και εκδοσεις των Ridgeways και πολλων Ιταλων αρχαιολογων που ενδαφερονταν για την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου και την Υστερη Εποχη του Χαλκου στην περιοχη εκεινη. Το εργο του The Greeks and their eastern Neigbours κυκλοφορησε λιγο πριν τον θανατο του στα μεσα της δεκαετιας του 1950. Υπηρξε αλλο ενα εφαλτηριο για την μελετη των ελληνικων αποικιων, συνεχιστης των οποιων υπηρξε ο επισης Οξφορδιανος John Boardman.



 Απο ελληνικης πλευρας εχουμε υποψιν μας την ιστορια απο την πλουσια βιογραφια του Μανωλη Ανδρονικου: Ο μετεπειτα διασημος αρχαιολογος αναγκαστηκε να διακοψει τις σπουδες του εξαιτιας του πολεμου. Ο Β΄ΠΠ τον βρισκει στο αρχηγειο των συμμαχικων δυναμεων - το οποιο οπως και στον Α΄ΠΠ βρισκοταν στην Αιγυπτο. Δυστυχως δεν μας ειναι γνωστα περισσοτερα στοιχεια απο εκεινη την εποχη. Εικαζουμε και θελουμε να ελπιζουμε οτι ο νεαρος Ανδρονικος μπορει να ειχε χρονο να επισκεφτει τα αρχαιολογικα μουσεια του Καιρου και της Αλεξανδρειας. Η ειρωνια της τυχης ειναι, οτι περι τις τρεις δεκαετιες αργοτερα, ο Ανδρονικος εμελλε να ανακαλυψει τους βασιλικους ταφους της Βεργινας και του Φιλιππου Β΄- του πατερα του ιδρυτη της Αλεξανδρειας.

 Κατα την διαρκεια του Β΄ΠΠ εγιναν λαθρανασκαφες απο τους Ναζι στην Ελλαδα. Κλαπησαν και καποια ευρηματα. Καποια απο αυτα, οπως τα 10.600 οστρακα νεολιθικης θεσης στη Θεσσαλια, επιστραφησαν προσφατα στην Ελλαδα απο την Γερμανια. Σε ορισμενες περιπτωσεις, οπως στην Κρητη, υπηρξαν Ναζι οι οποιοι επιχειρησαν να χρησιμοποιησουν εκρηκτικες υλες, προκειμενου να ανοιξουν ταφους. Ευτυχως απετραπησαν εγκαιρως απο τον Νικολαο Πλατωνα. Το τελος του πολεμου βρισκει τον Roland Hampe να παραδιδει τα κλειδια του Γερμανικου Αρχαιολογικου Ινστιτουτου και να αναχωρει για την Γερμανια. Στη συνεχεια θα εργαστει ως διδασκων στο παν/μιο της Χαιδελβεργης. Οι Joseph Wiesner και Fritz Schachermeyr θα εργαστουν στα μεταπολεμικα χρονια σε Φραιμπουργκ και Βιεννη αντιστοιχα, εγκαταλειποντας τις ρατσιστικες τους ιδεες. Ο τελευταιος παντως θα κυριαρχησει στην αυστριακη αρχαιολογικη επιστημη, επιβαλλοντας την προσωπικοτητα του και σφραγιζοντας με το πλουσιο συγγραφικο του εργο - στο οποιο συγκαταλεγεται η πολυτομη σειρα Ägäische Frühzeit - την αρχαιολογια στην Αυστρια, οπως αντιστοιχα εκανε ο Σπυριδων Μαρινατος στην Ελλαδα και ο Εκρεμ Ακουργκαλ στην Τουρκια.

 Η αρχαιολογια ειναι μια ακρως γοητευτικη επιστημη. Τοσο γοητευτικη, ωστε ακομα και η ποπ κουλτούρα να ασχολειται μαζι της. Συγγραφεις οπως οι Agatha Christie, Clive Cussler, Douglas Preston, Michael Crichton να εμπνεονται απο αυτην και να γραφουν περιπετειωδη μυθιστορηματα με πρωταγωνιστες αρχαιολογους. Υπαρχουν επισης και αρχαιολογοι, οπως οι Valerio Massimo Manfredi και David Gibbins οι οποιοι περασαν στην "αντιπερα οχθη " και εγιναν μυθιστοριογραφοι. Τιποτε ομως δεν ειναι ειναι τοσο ρεαλιστικο, ωστε να υποκαταστησει την πραγματικη ζωη. Ο Α΄και ο Β΄ΠΠ δεν ειναι προιοντα φαντασιας - ελαβαν χωρα πραγματικα. Και σε αυτους τους πολεμους συμμετειχαν - με τον εναν ή με τον αλλον τροπο, ειτε σε πεδια των μαχων, ειτε στα αρχηγεια - και αρχαιολογοι.Οι εμπειριες αυτες τους αλλαξαν - και με την σειρα τους αλλαξαν τον περιγυρο τους. Τον τροπο που βλεπουν τον κοσμο, πως αντιλαμβανονται τα πραγματα, πως ερμηνευουν τα εκαστοτε δεδομενα. 

Donnerstag, 17. Juli 2014

Ο ΣΗΦΗΣ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Το καλοκαιρι εχει μπει προ πολλου, ακομα κι αν ο καιρος στην Ελλαδα διαφωνει: Ηδη απο τον περασμενο μηνα ξεκινησε τις εργασιες του το Α΄θερινο τμημα της Βουλης - αλλα ας μην φανταστει κανεις κατι τρομερο ...

 Οι τηλεοπτικες εκπομπες κατεβασαν ρολλα και τα ΜΜΕ αναδημοσιευουν οχι και πολυ σοβαρα ζητηματα, ωστε και να πουλανε και να εχουν να ασχολουνται καποιοι: Η ελληνικη εθνικη ομαδα εγκατελειψε το Μουντιαλ στους προκριματικους των 16 και αφου εχασε για ενα σουτ στην παραταση με την Κοστα Ρικα την προκριση στους 8 (προημιτελικους). Δεν πειραζει ομως, η ελληνικη ομαδα τα πηγε καλα, εχοντας φτασει στην εως τωρα υψηλοτερη διακριση που μπορουσε να πετυχει σε Μουντιαλ. Η γερμανικη ομαδα τα πηγε φυσικα πολυ καλυτερα, αφου καταφερε να κερδισει τον τιτλο του πρωταθλητη για 4η φορα στην ιστορια της. Στην πορεια ομως εκανε και καποια "faux-pas": Το παρακανε στον αγωνα εναντιον της Βραζιλιας (ημιτελικος) για παραδειγμα, χτυπωντας 5 γκολ εντος των πρωτων 30 λεπτων του πρωτου ημιχρονου. Απο κει και περα το παιχνιδι ηταν βαρετο και αδιαφορο, ακομα και αφου μαθευτηκε οτι οι Γερμανοι παιχτες ειχαν συμφωνησει στο διαλειμα μεταξυ των ημιχρονων να μην ξεφτιλισουν την αντιπαλη ομαδα. Το κακο ειχε ηδη γινει ομως και ουτε το 1 γκολ της τιμης απο τους Βραζιλιανους, ουτε τα επιπλεον 2 των Γερμανων εσωσαν την κατασταση. Στη συνεχεια εγιναν τα καραγκιοζιλικια των νεαρων Γερμανων παικτων αμα την αφιξη τους στην Πυλη του Βραδεμβουργου την περασμενη Τριτη: Τους ειδαμε να ραπαρουν, να κανουν αυτοσχεδια χορευτικα, να λενε σαχλα συνθηματα και τραγουδακια. Τι γελοιο θεαμα απο τους πρωταθλητες κοσμου! Αντι να πουν δυο τρια λογακια ευχαριστηρια και να παρακινησουν τον κοσμο να χορεψει και να διασκεδασει, βαλθηκαν να παραστησουν τους ραπερς! Ειναι σταρς, αλλα σε αλλον τομεα, αυτα τα ψευτοθεατρινιστικα δεν τους πανε.

 Εδω και δυο εβδομαδες ωστοσο, υπαρχει μια αλλη ειδηση η οποια - περισσοτερο και απο τις καταθεσεις φορολογικων δηλωσεων και τις αψημαχιες μεταξυ Παλαιστινιων-Ισραηλινων, Ουκρανων-Ρωσων, Νιγηριανων απαγωγεων και Αφγανων Ταλιμπαν - απασχολει τα εγχωρια ΜΜΕ και το κοινο: Καποιοι φερονται να εντοπισαν σε καποιο φραγμα λιμνης στην περιοχη Αμαριου στο Ρεθυμνο εναν κροκοδειλο! Εικαζεται δε οτι ο κροκοδειλος ειναι αφρικανικος, το γενος του Νειλου και εχει μηκος περι τα 2 μ. Λεγεται επισης οτι στην ιδια περιοχη πρεπει να υπαρχει και δευτερος κροκοδειλος του ιδιου γενους, θηλυκος. Τα ζωα πιθανον να αφεθηκαν εκει απο ιδιωτες που δεν μπορουσαν να τα συντηρησουν.  

Εδω και δυο εβδομαδες λοιπον ειμαστε αναγκασμενοι να παρακολουθουμε και να υπομενουμε ολο αυτο το θεατρο με τους κροκοδειλους, και πως θα τους πιασουν, και εαν πρεπει να τους πιασουν κτλ. Προκειται εμφανως για αλλη μια περιπτωση αποδειξης της αποτυχιας του ελληνικου συστηματος και των φορεων του: Οι, ας τους πουμε αρμοδιοι, φερονται να αγνοουν οτι οι κροκοδειλοι ειναι ερπετα, τα οποια υπαρχουν στον πλανητη αυτον απο την εποχη των δεινοσαυρων, εδω και περιπου 250 εκατ. χρονια δηλαδη! Ενα απο τα πρωτα ειδη κροκοδειλων ηταν ο Δεινοσουχος που εζησε την εποχη της Υστερης Κρητιδικης, πριν απο 80 εκατ. χρονια περιπου, και ειχε μηκος περι τα 11 μ. Τα σημερινα ειδη κροκοδειλων, οπως τα γνωριζουμε, ζουν εδω και 55 εκατ. χρονια στον πλανητη. Τα ερπετα αυτα δεν ειναι μονο κατα πολυ αρχαιοτερα του ανθρωπινου ειδους δηλαδη, αλλα εχουν προσαρμοστει εξελικτικα, ωστε να καταφερουν να επιβιωσουν επι τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα, σε αντιθεση με αλλα ειδη που δεν καταφεραν να προσαρμοστουν και εξαφανιστηκαν. Οι εως τωρα προσπαθειες των ... ειδικων να εντοπισουν και να πιασουν τα ερπετα του Αμαριου αποδεικνυει τον ισχυρισμο μας αυτον. Οι κροκοδειλοι ειτε εξω, ειτε μεσα στο νερο, εχουν οξυμενες αισθησεις - ως απωτεροι κυνηγοι της πανιδας που ειναι - και μπορουν να ακουσουν ανθρωπους να πλησιαζουν, βαρκες να πλεουν, μεταλλικες κατασκευες να συναρμολογουνται. Ας διαβασουν οσοι δεν πειθονται απο αυτα τις προσπαθειες καποιων αλλων ειδικων επι μηνες να πιασουν τον Γκουσταβ - τον μεγαλυτερο κροκοδειλο του Νειλου - στο Μπουρουντι της Αφρικης. Παροτι το ζωο αυτο ειναι πανω απο 6 μ. και ζυγιζει πολλους τονους, εως τωρα εχει σταθει αδυνατο να αιχμαλωτιστει. Για αυτο και οι δρεποντες δαφνες στο Αμαρι θα ιδρωσουν πολυ και εαν εχουν τυχη, ισως τα καταφερουν.

 Ενα αλλο ζητημα, ταυτοσημο με την ολη ιστορια του εντοπισμου των ρεθυμνιωτικων κροκοδειλων, εχει να κανει με την αγνοια και την ελλειψη εμπειριας των Ελληνων και των περισσοτερων Ευρωπαιων ερπετολογων πανω σε ζητηματα φυσιολογιας, βιολογιας, διατροφης, εντοπισμου και αιχμαλωσιας κροκοδειλων. Ποσοι Ελληνες υπαρχουν που να ξερουν πως εντοπιζετε και πως πιανετε ενας κροκοδειλος; Αφου τα ζωα αυτα δεν ειναι ενδημικα! Ειναι σαν να βαζεις εναν κλασικο αρχαιολογο να ανασκαψει και να ερμηνευσει ευρηματα απο την αυτοκρατορικη Κινα, ή να δωσεις σε εναν κλασικο φιλολογο να μεταφρασει τα ιερογλυφικα των Μαγιας! Για αυτο και λεμε, χωρις καμια προθεση να θιξουμε κανεναν, οτι οσοι αποτολμησουν να ασχοληθουν με τα ερπετα του Αμαριου, θα πρεπει πραγματικα να ιδρωσουν την φανελα τους! Η επιχειρηση εντοπισμου και αιχμαλωσιας των θα αποδειχτει οτι ειναι μια διαδικασια που κοστιζει πολυ χρονο και χρημα. Καλυτερα να φωναζουν ειδικους απο την ΒΔ Αυστραλια ή απο τα Everglades της Φλοριδα για να συνδραμουν. Ειδαλλως το βλεπουμε πολυ σκουρο να πιαστουν οι κροκοδειλοι. Και εαν τυχει, αυτο θα συμβει ειτε τυχαια, ειτε απο απροσεξια των ιδιων των ερπετων!

Dienstag, 8. Juli 2014

ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ: ΜΟΔΑ ΕΙΝΑΙ, ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ;

Εντελως συμπτωματικα και χωρις να υπαρχει η προθεση συνεχειας - εμμεση συνδεση ομως γινεται παρα ταυτα - με το ακριβως προηγουμενο κειμενο, θεωρουμε πως πρεπει να γινει μια εστω και μικρη αναφορα στο κατωθι:

 Πρεπει να ηταν πριν απο 2 ή 3 εβδομαδες, οταν καποιοι ποσταραν σε σελιδες του facebook την ειδηση που υποτιθεται οτι βασιζεται σε επιστημονικες μελετες: Καποια "ανθρωπολογικη ερευνα" σε καποιο παν/μιο των ΗΠΑ "απεδειξε" οτι ο εγκεφαλος των πρωτων ανθρωπιδων αναπτυχθηκε λογω της διατροφης των με εντομα. Το ανθρωπινο ειδος δηλαδη - μας λενε καποιοι - εξελιχθηκε επειδη ετρωγε εντομα ...

Δεν εχουμε σημειωσει το σχετικο λινκ, πρεπει ομως να πουμε, οτι για εμας το "επιχειρημα" αυτο αποτελει το κερασακι στην τουρτα της σχετικης ιστοριας με την εντομοφαγια: Αυτο το λεμε, διοτι εδω και περιπου 2 χρονια συστηματικα σε αραια μεν αλλα τακτα χρονικα διαστηματα ακουμε σε εκπομπες-μαγκαζινα ή διαβαζουμε σε σχετικα ιλλουστρασιον εντυπα - ειδικα εις τας Ευρωπας - περι εντομοφαγιας και σχετικων εστιατοριων σε Λονδινα, Παρισια και Βερολινα, για την χρησιμοτητα της εντομοφαγιας, για τις ποικιλιες στις χωρες που ασκειται κτλ. Παραλληλα - επισης σε τακτα χρονικα διαστηματα - τα ΜΜΕ παγκοσμιως αναφερουν μονιμως τα αρνητικα της κρεοφαγιας στο περιβαλλον και την οικονομια, τις μεταλλαγμενες τροφες κ.α. Που και που ξεσπαει και καποιο σκανδαλο, οπως με τα μολυσμένα κρέατα παντος ειδους.

 Τι σημαινουν ολα αυτα; Εχουμε μηπως και εδω μια παγκόσμια συνωμοσία που θελει να μας αλλαξει τους κανονες διατροφης μας; Ή μηπως προκειται για μοδα, ειναι κατι τρεντυ δηλαδη και με τον καιρο θα παρελθει; Πραγματικα δεν γνωριζουμε - ευχομαστε ομως να ισχυει το δευτερο ... Διοτι εαν ειναι οντως μοδα, ναι, καποια στιγμη θα ξεπεραστει. Και επειδη ειναι μοδα, δεν ειναι κατι το επιβεβλημενο. Εμεις τουλαχιστον δεν προτιθεται να την ακολουθησουμε. Σαφως και λεγονται πολλα - και υπαινισσονται πολλα περισσοτερα - για τα ηδη υπαρχοντα προιοντα και τις μεθοδους καλλιεργειας, επεξεργασιας και διακομιδης τους, οπως τα οπωρολαχανικα, τα γαλακτοκομικα, τα κρεατα και τα ψαρια, αλλα απο την στιγμη που κανεις δεν εχει το δικαιωμα να μας επιβαλει να τρωμε τηγανιτές ακρίδες, βραστά σκαθάρια, σωταρισμένες κάμπιες και σαρανταποδαρούσες, για ποιο λογο να το κανουμε; Οι πολιορκημενοι του Μεσολογγιου ειμαστε;

 Ας επικαλεστουν οσες ερευνες θελουν οι θιασωτες της "μοδας" αυτης για να υποστηριξουν τους ισχυρισμους τους. Ας ανοιξουν οσα ρεστοραν θελουν. Ουδεποτε ακολουθησαμε κατι μονο και μονο επειδη θεωρηθηκε "τρεντυ", ακομα και τοτε που ημασταν εφηβοι και με σαφως λιγοτερς γνωσεις και εμπειριες. Δεν εχουμε σκοπο να το κανουμε τωρα.