Samstag, 21. März 2015

ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.



Εχτες Παρασκευη, 20 Μαρτιου, αποφυλακιστηκαν ο αρχηγος της Χρυσης Αυγης Νικος Μιχαλολιακος και ο βουλευτης του ιδιου κομματος, ονοματι Λαγος. Στις 29 Μαρτιου αποφυλακιζεται ετερο μελος του κομματιδιου αυτου, ο (δυστυχως επισης βουλευτης) Χρ. Παππας. Ο Κασιδιαρης ειναι ηδη εξω. Ολες αυτες οι αποφυλακισεις γινονται διοτι εχει παρελθει το 18μηνο, κατα το οποιο ησαν προφυλακισμενοι.

 Η αποφυλακιση των ανωτερων στελεχων της Χρυσης Αυγης καταδεικνυει την αποτυχια τοσο του νομικου συστηματος οσο και του κρατικου πολιτικου μηχανισμου να βγαλουν το φασιστικο αυτο μιασμα μια και καλη εκτος της πολιτικης. Κανονικα θα επρεπε να απαγορευσουν στην Χρυση Αυγη να κατεβει στις εκλογες του Γεναρη 2015 με οποιοδηποτε ονομα. Δεν το επραξαν, οπως ειχαν κανει και την ανοιξη του 2012 - και τοτε μπηκε για πρωτη φορα η Χρυση Αυγη στη Βουλη. Αντ΄ αυτου καναν κατι μαγειρεματα άρπα-κόλλα (οπως γινονται ολα σχεδον τα πραγματα στην Ελλαδα, απο τις κινηματογραφικες ταινιες και τις τηλεοπτικες εκπομπες, μεχρι το προσφατο - ας το πουμε "γκραφφιτι" - στο κτηριο του Πολυτεχνειου). Τωρα πλεον η Χρυση Αυγη ειναι 3ο κομμα στη Βουλη και δεν αποκλειεται - λογω της αποφυλακισης των στελεχων της, τα οποια μετα απο αυτην την πραξη θα θεωρηθουν για καποιους σιγουρα ηρωες - να ανεβει ακομα περισσοτερο.

 Ημεις κρουωμε και θα συνεχισουμε να κρουωμε τον κωδωνα του κινδυνου, διοτι αυτου του ειδους η ατιμωρησια της Χρυσης Αυγης ενδεχεται να επιφερει σοβαροτατα προβληματα στην πολιτικη και την κοινωνια στο εγγυς μελλον.

Sonntag, 15. März 2015

IS(IS) ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.


 Τις τελευταιες 2 1/2 περιπου εβδομαδες ενημερωθηκαμε για τις καταστροφες που προκαλεσαν οι επονομαζομενοι τζιχαντιστες του φονταμενταλιστικου εκτρωματος IS(IS) στη βιβλιοθηκη της Μοσουλης, στην Νιμρουντ, στην Χατρα, καθως και για τις απειλες τους για προκληση καταστροφων στην Χορσαμπαντ και σε μνημεια της Αιγυπτου, οπως η Σφιγγα και οι Πυραμιδες. 

 Οι καταστροφες αυτες ειναι εντελως διαφορετικες απο εκεινες που προκληθηκαν λογω πολεμικων συρραξεων σε Συρια (π.χ. Αλεππο/ Χαλεπι, Κρακ ντε Σεβαλιε) και Λιβυη (νεκροταφειο Κυρηνης). Στην παρουσα περιπτωση εχουμε να κανουμε με στυγνο, ακραιο ισλαμικο φονταμενταλισμο, με θρησκευτικες φανατισμενες τασεις απο εκεινες που βλεπουν τα μνημεια αρχαιων πολιτισμων ως μιασματα, ως ξενα ως προς το ακραιο Ισλαμ πολιτιστικα στοιχεια - εξ΄ου και οι προσπαθειες καταστροφης των. Οι εν λογω περιπτωσεις θυμιζουν εντονα παρομοια φαινομενα απο το παρελθον, οπως ειναι οι φανατικες πραξεις των χριστιανων των 4ου - 5ου αι. μ. Χ. Η διαφορα ειναι, οτι σημερα, τα μνημεια ευτυχως εχουν καταγραφει, σχεδιαστει, φωτογραφηθει, μελετηθει και δημοσιευθει. Αυτο μπορει να αποτελει μια μικρη παρηγορια, σε καμια ομως περιπτωση δεν πρεπει και δεν μπορει να θεωρηθει ως απαλλακτικο για τις ανοσιες πραξεις του παροντος. Αυτες παραμενουν κολασιμες. Η αποτροπη του γραφοντος για το εγκλημα αυτο των τζιχαντιστων ειναι τετοια, που ως αντιδραση δεν ποσταρει φωτογραφιες ή λινκς προς βιντεο που δειχνουν τις καταστροφες. Οι εικονες αυτες θεωρουνται το ιδιο σκληρες για τον γραφοντα με αυτες που υπαρχουν σε βιαιες ταινιες τρομου και θριλερς. 

 Ειναι βεβαιο οτι οι πραξεις αυτες των τζιχαντιστων αποσκοπουν στην δημιουργια ενος μεταποκαλυπτικου περιβαλλοντος στην Εγγυς Ανατολη, οι περιοικοι του οποιου θα επιβιωσουν (οπως εκαναν εδω και αιωνες), αλλα δεν θα εχουν πολιτιστικη μνημη του παρελθοντος. Κοινως μεν, οι περιοχες αυτες θα βιωσουν μια φαση "Σκοτεινων Χρονων" (sic: Dark Ages), κατα την οποια θα υποστουν πλυση εγκεφαλου απο τον ακραιο φονταμενταλιστικο ακτιβισμο του Ισλαμ των τζιχαντιστων. Τιποτε περαν αυτου δεν θα υπαρχει στην περιοχη. Εξυπακουεται επισης οτι οι παρουσες ενεργειες του IS(IS) θα δωσουν ακομη μεγαλυτερη ωθηση και θα οδηγησουν στην εξαρση της αρχαιοκαπηλειας στις χωρες της Εγγυς Ανατολης - ας μην ξεχναμε οτι σε πολλους κυκλους η αρχαιοκαπηλεια και η παρανομη διανομη/ εμποριο/ αγοραπωλησια αρχαιοτητων θεωρουνται ως εγκληματα και τοποθετουνται στην ιδια λιστα με την διακινηση ναρκωτικων και οπλων, καθως δε και με το trafficking. Οι ιδιοι κυκλοι επισης σημειωνουν οτι η αρχαιοκαπηλεια πρεπει να κατεχει την δευτερη ή την τριτη θεση μεταξυ των προαναφερομενων δραστηριοτητων.

 Δυστυχως στην παρουσα φαση η διεθνης κοινοτητα, με πρωταρχουσα την UNESCO, η οποια εχει να κανει με θεματα πολιτιστικης κληρονομιας, αδυνατει να πραξει κατι περισσοτερο περαν της καταγραφης ζημιων.

Sonntag, 8. März 2015

...ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ...


Η Παρασκευη 6 Μαρτιου (η προχτεσινη μερα δηλαδη) ηταν - λενε - η παγκοσμια ημερα κατα του (σχολικου) εκφοβισμου (bullying). Ποσο τραγικη ειρωνεια μπορει να αποτελεσει αυτο, ενω εδω και ενα μηνα αγνοειται ο κατωθι εικονιζομενος, ο 20χρονος σπουδαστης Βαγγελης Γ., ο οποιος συμφωνα με ολες τις μεχρι τωρα γνωστες πληροφοριες ηταν θυμα bullying απο τους συμφοιτητες του!


 Ο γραφων δεν εχει την προθεση να μακρυγορησει, ουτε να επαναλαβει τα χιλιοειπωμενα και χιλιογραμμενα. Σαφως και προκειται για περιπτωση αντιστοιχη της εξαφανισης του Άλεξ απο την Βεροια πριν απο μερικα χρονια. Οσο για τα φαινομενα bullying και mobbing, εχει αναφερθει πλειστακις στο παρελθον - ολα τα σχετικα λινκς θα τα βρει μαζεμενα ο αναγνωστης εδώ. Για αλλη μια φορα ομως - και επειδη προκειται για ενα θεμα, για το οποιο εχει λογω προσωπικων εμπειριων ιδιαιτερη ευαισθησια - δεν μπορει παρα να στηλιτευσει την υποκρισια της ελληνικης κοινωνιας και τον φαρισαισμο των εγχωριων ΜΜΕ! Βγαινουν καποιοι και λενε πραγματα τυπου "γιατι εκανε παρεα ο Βαγγελης με τους νταηδες συντοπιτες του" μεταθετοντας ετσι τις ευθυνες των πραξεων των θυτων στο θυμα. Δηλαδη αυτος εφταιγε, μας λενε! 

 Ενα αλλο, πολυ ασχημο και υποκριτικο, ειναι που ολα σχεδον τα ΜΜΕ - και ειδικα γυναικες δημοσιογραφοι (και σημερα Κυριακη 8 Μαρτιου ειναι - συμπτωματικα! - η μερα της Γυναικας!) αποκαλουν τον Βαγγελη "παιδι". Αλλο ενα δειγμα, οχι μονο υποκρισιας, αλλα και τραγικης ειρωνειας! Μιλανε και γραφουν για "θυμα bullying" και τον αναφερουν, εναν 20χρονο φοιτητη, ως "παιδι". Ειναι σαν να ξυπνησαν ξαφνικα τα μητρικα ενστικτα ολων των γυναικων δημοσιογραφων - δεν μπορει ο γραφων να το ερμηνευσει αλλιως. "Παιδι" τον ανεβαζουν, "παιδι" τον κατεβαζουν. Ετσι υποβιβαζουν ακομα περισσοτερο το θυμα. Διοτι στα ματια τους και στο μυαλο τους, τους φαινεται μικρος! Φυσικα! Καμια δεν τον βλεπει ως κατι περισσοτερο. Δεν τον θεωρουν αντρα, μονο μικρο, αδυναμο παιδι. Και σιγουρα καμια απο τις συμφοιτητριες του - αυτες που βλεπαν και ηξεραν οτι οι νταηδες της σχολης του ειχαν κανει τον Βαγγελη "τζουκμποξ", που παραλιγο να τον πνιξουν κτλ., αλλα ουτε μιλουσαν, ουτε μεσολαβησαν τοτε που επρεπε - δεν θα τα εφτιαχνε μαζι του, ουτε θα εβγαινε μαζι του ραντεβου. Διοτι - κακα τα ψεμματα - ολες σχεδον αυτες οι γυναικες που τωρα τις επιασε ο πονος για την μοιρα του Βαγγελη, γουσταρουν κατι τετοια μαγκακια, σαν τους τραμπουκους της Γαλακτοκομικης Ιωαννινων (της σχολης του Βαγγελη)! Και οποιος/οποια δεν το πιστευει, ας ριξει μια ματια εδώ και εδώ (οπως επισης εδώ και εδώ) που ειναι μαζεμενα ολα τα σχετικα λινκς. Να γιατι δεν προκειται να εκλειψει το φαινομενο αυτο. Και να γιατι καποιοι και καποιες δεν θα βαλουν μυαλο, αλλα θα συνεχισουν να κανουν τα ιδια λάθη (σ.σ.: Το εν λογω λινκ περιγραφει ελαχιστα παραδειγματα - ολα αληθινα - των συνεπειων που εχουν οι σχεσεις με θρασυδειλα "bad boys").

 Μακαρι να εχουν παει καλα τα πραγματα και να ειναι ο Βαγγελης υγιης, σωος και αρτιμελης - μακαρι!

 Υ. Γ.: Εδώ θα βρει κανεις ολα τα λινκς για τα θυματα bullying και mobbing.