Sonntag, 25. Oktober 2015

BERLIN CLUBBING GUIDE (Ή ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ ΤΣΑΜΠΑ ΣΤΗΝ Νο.1 Party-City ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!).



 "Too much work and no fun made John a dull boy", λεει μια παλια καλη αγγλικη παροιμια. "Η πολλη δουλεια τρωει τον αφεντη" και "Η φτωχεια θελει καλοπεραση", απαντουν οι αντιστοιχες ελληνικες. Το σχετικο τραγουδακι πληροφορει πως "μια ζωη την εχουμε, κι αν δεν την γλεντισουμε, τι θα καταλαβουμε, τι θα καζαντισουμε;". Εχοντας τα παραπανω υποψιν του ο γραφων, που τα τελευταια χρονια εχει στερηθει αρκετα, τα σκεφτηκε, τα ζυγιασε και ειπε να το ριξει κι αυτος λιγο εξω. Και που θα ηταν καλυτερο να γινει αυτο παρα στο Βερολινο, την Νο. 1 Party-City της Ευρωπης; Αμετρητα τα Night-Club στο Βερολινο, σε ολες σχεδον τις γειτονιες, για ολα τα ειδη και γουστα (π.χ. το Kit Kat Club που ειναι στεκι της σαδομαζο κοινοτητας και εχει ιδιαιτερον dresscode). Ας μην ξεχναμε οτι το Βερολινο εχει και μια παραδοση πισω του οσον αφορα την νυχτερινη διασκεδαση. Αλλωστε τα μουσικα ειδη της techno και της rave αναπτυχθηκαν στο Βερολινο, λιγο μετα τα μεσα της δεκαετιας του 1990 και την ενωση της πολης και των δυο Γερμανιων σε μια χωρα. Ας μην λησμονουμε και την "Love Parade", η οποια ελαβε σαρκα και οστα τοτε στο Βερολινο και αποτελεσε θεσμο για την πολη. Ο γραφων (που εχει απο το 2003 να πατησει σε κλαμπ για διαφορους λογους που δεν ειναι του παροντος) εζησε την αναβιωση της, μετονομασμενη σε "Zug der Liebe", το Σαββατο 25 Ιουλιου 2015 στην Stralauer Allee - αφου ειχε προηγηθει η πριν απο περιπου μια δεκαετια μεταφορα της γιορτης αυτης σε αλλες πολεις, με την προ τριων-τεσσαρων ετων δυσαρεστη καταληξη της στο Duisburg που οδηγησε στο αδικο χαμο πολλων ανθρωπων. η φετινη διοργανωση - μια μειξη υπαιθριου παρτυ με αισθητικη προεκλογικης συγκεντρωσης και αποκριατικου καρναβαλου επεστρεψε στις ριζες της, υπηρξε επιτυχημενη και δεν ειχε ευτραπελα. Ολοι δικαιουνταν συμμετοχης: Gothic Chicks, μεταλλαδες και χιψτεραδες, ηλιοκαμενοι απο σολλαριουμ μποντυμπιλντεραδες με τατουαζ και πιρσινγκς, συνταξιουχοι, ανεργοι, σπουδαστες.  

 Οδηγοι με διευθυνσεις των βερολινεζικων κλαμπ μπορουν να βρεθουν σε περιοδικα οπως τα "Zitty"(www.berlin030.de) και "Fresh" (www.freshguide.de). Απο ολα αυτα, ο γραφων εχει επιλεξει αυτα που συμφερουν περισσοτερο οικονομικα. Διοτι σε ολα τα μαγαζια πληρωνεις εισοδο. Αντιθετα μαλιστα απο καποιες γερμανικες φοιτητουπολεις, στις οποιες φοιτητες μπαινουν στα κλαμπ δωρεαν με επιδειξη απλως της φοιτητικης τους ταυτοτητας, στο Βερολινο μπαινει ο φοιτητης πληρωνοντας το μισο της γενικης τιμης εισοδου, η οποια κυμαινεται στα 8 με 10 ευρω. Ολα τα κλαμπ εχουν προσφορες "ladies nights", κατα τις οποιες οι γυναικες εχουν δωρεαν εισοδο στα μαγαζια συν ενα ποτο δωρεαν. Ευτυχως που υπαρχουν προσφορες καποιων μαγαζιων, οι οποιες κυκλοφορουν σε μορφη μικρων χαρτιων, στα οποια αναγραφεται η παροχη δωρεαν εισοδου. Οι καρτες αυτες μπορουν να βρεθουν στις ρεσεψιον ξενοδοχειων, αλλα και να εκτυπωθουν απο το διαδικτυο, απο την ιστοσελιδα www.minicards.de. Ο γραφων το θεωρει αυτο μια καλη λυση, δεδομενου οτι δεν αξιζει να πληρωσει κανεις 8 και 10 ευρω για κατι, το οποιο δεν γνωριζει εαν θα του αρεσει ή οχι. Αλλωστε λεφτα θα αφησει εντος του μαγαζιου, στην γκαρνταρομπα και στα μπαρ για ποτο. Επιπλεον οι γυναικες που μπαινουν (ειδικα Παρασκευες και Σαββατα) δωρεαν και ειναι και περισσοτερες απο τους αρρενες θαμωνες, συμφερουν περισσοτερο τα μαγαζια; Δεν νομιζουμε!

 Στη συνεχεια ακολουθει ο μικρος προσωπικος οδηγος του γραφοντος που αφορα τα μαγαζια αυτα, τα οποια εχουν τις δωρεαν προσφορες. Κατανεμημενα ανα περιοχες, τα μαγαζια αυτα ειναι τα ακολουθα:

  Στην Potsdamer Platz υπαρχουν δυο κλαμπ. Το ενα ειναι το "Adagio" (Marlene-Dietrich-Platz 1) και το αλλο το "E4" (Eichhornstr. 7). Στο δευτερο μπορεις οχι μονο να μπεις δωρεαν με την μινι καρτα, αλλα σου δινουν και ενα ποτο δωρεαν. Το μαγαζι λειτουργει Παρασκευες και Σαββατα απο τις 11 το βραδυ. Περισσοτερα δεν γνωριζει ο γραφων, διοτι το βραδυ της 23ης Οκτωβριου εφαγε πορτα απο το γυφτοραμολιμεντο με το μυτερο μουσι και τον σκουφο που ειχαν βαλει για πορτιερη. Στην ερωτηση του γιατι - παρα την καρτα - του απαγορευεται η εισοδος, το ανδρεικελο απαντησε οτι δεν ειναι υποχρεωμενο να δικαιολογησει οτιδηποτε. Να αναφερθει οτι δεν υπηρχε κοσμος μπροστα στην εισοδο του μαγαζιου. Προφανως το ανδρεικελο (που σιγουρα πηγε εκει με μεσο, δεδομενου οτι το πιθανοτερο ειναι να μην εχει κανει και τιποτε σωστο στη ζωη του) εκτελουσε οδηγιες του αφεντικου. Εξυπακουεται οτι αυτες οι συμπεριφορες βλαπτουν την εικονα του μαγαζιου, το οποιον βαθμολογηθηκε αρνητικα, αφου προτιμαει να διωχνει πελατες.

 Ευτυχως παρομοιες συμπεριφορες δεν αντιμετωπισε ο γραφων στο Adagio, το οποιο επισκεφθηκε την ιδια νυχτα για δευτερη φορα (η πρωτη φορα που ειχε παει ηταν την 1η Αυγουστου). Το μαγαζι λειτουργει Παρασκευες και Σαββατα απο τις 10 το βραδυ. Ειναι υπογειο. Ο επισκεπτης, αφου περασει απο το ταμειο, κατεβαινει στην συνεχεια τις μεταλλικες σκαλες. Βρισκεται σε εναν μεγαλο χωρο, στον οποιο υπαρχουν οι τουαλετες, η γκαρνταρομπα και ενα ευρυχωρο μπαρακι. Η γκαρνταρομπα κοστιζει 1 ευρω το τεμαχιο. Τα ποτα τιμολογουνται, περι τα 4,50 ευρω οι μπυρες και τα αναψυκτικα, περι τα 8 με 9 ευρω τα κοκταιηλς τυπου βοτκα λεμονι, μπακαρντι κολα και τα παρομοια. Η εισοδος στον κυριως χωρο ειναι μπροστα στο μπαρ και μοιαζει με ρωμαικη αψιδα της υστερης αρχαιοτητας! Περνωντας απο κει, μπαινει ο επισκεπτης στον κυριως χωρο, ο οποιος ειναι επισης ευρυχωρος, με καθισματα δεξια και αριστερα. Στο βαθος ειναι οι κονσολες για τον dj και ο χορευτικος χωρος, ο οποθος ομως δεν ειναι τοσο μεγαλος και ανετος, ενο το υπερυψωμενο επιπεδο στο κεντρο του, του εφαιρει ακομα περισσοτερη επιφανεια. Παρα ταυτα, το περιβαλλον ειναι ευχαριστο. Το ολο μαγαζι ειναι καθαρο και χλιδατο. Ο κοσμος δεν αποτελειται απο φοιτητες μονο, αλλα και απο τουριστες που πηραν την μινι καρτα απο τα ξενοδοχεια τους, εργαζομενους, μεσηλικες  κ.α. Οι περισσοτεροι, ανδρες και γυναικες, ειναι καλοντυμενοι - ειδικα οι κοπελες, με τις γοβες και τα μινι τους. Στο μαγαζι δεν καπνιζε κανεις, ουτε υπηρχαν τα εφφε καπνων που υπαρχουν σε αλλα κλαμπ και εχουν ως αποτελεσμα να μυριζουν μετα τα ρουχα. Το Adagio ειναι καλο μαγαζι και σιγουρα θα το ξαναεπισκεφτει ο γραφων καποια στιγμη στο μελλον!

 Στην περιοχη Zoologischer Garden/ Kurfürstendamm, επι της Joachimstalerstr., υπηρχαν μεχρι προτινος δυο κλαμπ διπλα διπλα: Τα "QDorf" και "Maxxim". Το πρωτο δυστυχως ανεστειλε την λειτουργια του απο τα τελη Ιουλιου 2015 και ειναι αγνωστο εαν και ποτε θα ξανανοιξει. Επροκειτο για ενα ιστορικο μαγαζι στο Βερολινο, το οποιο δημιουργηθηκε σχεδον αμεσως μετα την πτωση του Τειχους. Το διαφημιζαν μαλιστα ως το μεγαλυτερο κλαμπ της πολης, με 5 χορευτικες πιστες και 13 μπαρακια. Συμφωνα με την μινι καρτα που εξασφαλιζε δωρεαν εισοδο σε αυτο, το μαγαζι ανοιγε τις πορτες του απο Τριτη μεχρι Σαββατο στις 10 το βραδυ. Το διπλανο Maxxim λειτουργει Παρασκευες και Σαββατα απο τις 11 το βραδυ. Η εισοδος ειναι 10 ευρω. Το μαγαζι φαινεται χλιδατο και ευρυχωρο με μεγαλους και ανετους καναπεδες και πολυθρονες σε ακρυλλικο ασημι, ενω ο φουξια-βιολετι φωτισμος φερεται να κυριαρχει.

 Οχι μακρυα απο την ιστορικη Alexanderplatz βρισκεται το "Sky Club". Το μαγαζι αυτο, καθαρα παρακμιακου και περιθωριακου χαρακτηρα, δεν συγκαταλεγεται στην λιστα των μινι καρτων. Για να διαφημιστει ωστοσο και να μαζεψει κοσμο, θεσπισε την δωρεαν εισοδο για ολους τις Παρασκευες, απο τις 11 το βραδυ που ανοιγει και για μια ωρα (εως τα μεσανυχτα). Η εισοδος του ειναι μικρη. Μπαινεις μεσα και αριστερα ειναι το ταμειο, δεξια η γκαρνταρομπα, η οποια χρεωνει 2 ευρω το τεμαχιο. Ενδιαμεσα ειναι η πορτα. Μπαινεις σε εναν σκοτεινο χωρο και ακολουθεις εναν επισης σκοτεινο και δαιδαλωδη διαδρομο. Στριβεις δεξια και μπαινεις στον κυριως χωρο, ο οποιος οποτελειται απο μια μεσαιου μεγεθους πιστα που βλεπει σε ενα ορθογωνιο μπαρ. Στις γωνιες υπαρχουν παλιες δερματινες πολυθρονες, αλλα δεν ειναι πολλες. Το μαγαζι ειναι θεοσκοτεινο και εκτος του μαυρου, οι πινελιες κοκκινου (και οι πολυθρονες εχουν αυτο το χρωμα) σπανε την μονοτονια. Ο γραφων πηγε στις 23 Οκτωβριου και δεν εμεινε ιδιαιτερα ευχαριστημενος. Οχι μονο επειδη ηταν μικρο, σκοτεινο και παρακμιακο, με ελαχιστους πελατες (5 ή 6 κοπελες υπηρχαν συνολικα, συνυπολογισμενης της μπαργουμαν), αλλα επειδη επιτρεποταν το καπνισμα και μυριζε καπνιλα παντου. Οι υπολοιποι θαμωνες εμοιαζαν επισης με μπακουρες, ανεργους και φοιτητες που ειτε καθονταν ειτε στεκονταν, επαιζαν με τα smartphones τους. Τι αλλο να εκαναν δηλαδη; Η μουσικη επισης ηταν βαρετη. Θα το σκεφτει πολυ ο γραφων αν θα ξαναπαει - και εαν η προσφορα με την δωρεαν εισοδο συνεχισει να ισχυει. Ποτε μην λες ποτε...

 Last but not least  υπαρχει και το "Matrix" επι της Warshauer Platz (περιοχη Friedrichshain). Το μαγαζι αυτο ειναι το διασημοτερο της πολης, επειδη σε αυτο γυριζονται συχνα πυκνα σκηνες του δημοφιλους reality show του καναλιου RTL II "Berlin Tag und Nacht". Καποιοι εκ των πρωταγωνιστων του σωου αυτου μαλιστα φερονται να εργαζονται ή να ειναι ιδιοκτητες του μαγαζιου (συμφωνα με το σεναριο). Απο την στιγμη μαλιστα που το QDorf εβαλε λουκετο, το Matrix πηρε τα ινια του μεγαλυτερου κλαμπ της πολης. Διαθετει 7 χορευτικες πιστες, τουλαχιστον 2 γκαρνταρομπες και περι τα 7 μπαρ, με τιμες παρομοιες αυτων του Adagio. Ενα αλλο κοινο που εχει με το προαναφερομενο μαγαζι ειναι, οτι και στο Matrix υπαρχουν κατα κυριο λογο μπαργουμεν και απαγορευεται το καπνισμα. Υπαλληλοι του μαγαζιου γυροφερνουν ολη την ωρα με καφασια και μαζευουν μπουκαλια και ποτηρια, φροντιζοντας να ειναι οι χωροι παντα ελευθεροι και καθαροι. Στις τουαλετες υπαρχει επισης προσωπικο, ενω εκλειπουν και εδω ευτυχως τα εφφε με καπνους, τα οποια κανουν τα ρουχα και τα μαλλια να μυριζουν. Ενα αλλο θετικο ειναι, οτι το μαγαζι λειτουργει καθε μερα, απο τις 10 το βραδυ. Η εισοδος μαλιστα Δευτερες εως Τεταρτες ειναι δωρεαν για ολους - αν και λογω συγκοινωνιων και εργασιας ειναι δυσκολο να ξενυχταει κανεις καθημερινες. Με την μινι καρτα εχεις εκπτωση 50% της γενικης εισοδου, η οποια χρεωνεται 8 ευρω. Τα ποτα δεν ειναι ακριβα: Μπυρες και αναψυκτικα τιμολογουνται στα 3 με 4 ευρω. Το βραδυ που ππηγε ο γραφων, 9 Οκτωβριου, υπηρχε και προσφορα δωρεαν ποτου (μπακαρντι κολα) στους επισκεπτες. Η προσφορα ηταν της εταιρειας "Captain Morgan" που παραγει ενα ειδος ρουμι και μαλλον αυτο χρησιμοποιηθηκε αντι για μπακαρντι. Καποια στιγμη μετα τα μεσανυχτα εμφανιστηκε και ενας τυπος ντυμενος οπως ο πειρατης του ποτου απο την τηελοτπικη διαφιμηση, ενω μια ωρα αργοτερα υπηρχε και σωου στην κεντρικη πιστα του μαγαζιου απο δυο gogo girls. Κατα βασην νεαροκοσμος διασκεδαζε στο μαγαζι- τελειοφοιτοι μαθητες, σπουδαστες. Το μαγαζι δεν ειναι χλιδατο, οι επισκεπτες ειχαν καζουαλ, καθημερινο ντυσιμο. Σχεδον ολοι οι χωροι ειχαν και μερη που μπορουσες να καθισεις και να πιεις το ποτο σου. Ενα αλλο θετικο ειναι, οτι λογω των 7 χορευτικων αιθουσων, μπορουσες ανα πασα στιμγη να μετακινηθεις εαν στην μια αιθουσα δεν σου αρεσε η μουσικη. Διοτι και οι 7 επαιζαν διαφορετικη μουσικη και μπορουσες να επιλεξεις που ηθελες να πας.

 Μολονοτι δεν γλυτωσε την εισοδο ο γραφων και εδωσε 4 ευρω, εμεινε εν τουτοις ευχαριστημενος απο το Matrix και δεν αποκλειεται να το επισκεφτει στο εγγυς μελλον. Το ιδιο ισχυει και για το Adagio, το οποιο τον τιμησε με την φιλοξενια του. Πλεον ερχεται χειμωνας και ειναι κομματακι δυσκολο να τρεχεις μες τα κρυα και να ξενυχτας. Οταν φτιαξει ομως ο καιρος και εαν οι προσφορες των μινι καρτων για τα συγκεκριμενα μαγαζια ισχυουν ακομη, γιατι οχι; Προκειται ετσι κι αλλιως για την πιο οικονομικη μορφη διασκεδασης και σιγουρα καλυτερη απο τα αθηναικα σκυλαδικα!