Sonntag, 31. Juli 2016

Weird Films: The "Clash of Cultures" Subgenre.

 Υπαρχουν καποια ειδη ταινιων που ειναι δυσκολο να ενταχθουν σε μια συγκεκριμενη κατηγορια. Για αυτο και θα πρεπει να υποστηριχθει η δημιουργια μιας τετοιας κατηγοριας για αυτα. Συνηθως προκειται για περιπετειες και ταινιες φαντασιας. Το κεντρο βαρος τους ομως πεφτει στο οτι οι πρωταγωνιστες τους προερχονται απο ετεροκλιτα πολιτιστικα στοιχεια. Το τι εννοει ο γραφων με ολα αυτα, θα προσπαθησει να το εξηγησει αναφεροντας ορισμενα παραδειγματα τετοιων ταινιων ανα χρονολογικη σειρα. Η ολη συζητηση γινεται με αφορμη την πιο προσφατη ταινια του subgenre "The Great Wall", την θεωρουμενη εως τωρα πιο ακριβη παραγωγη της Κινας, η οποια θα προβληθει τον Φλεβαρη του 2017 στους κιν/φους. Πρωταγωνιστει ο Matt Damon σε μια επικη ιστορια φαντασιας και δρασης, στην οποια δρακοντες επιτιθενται στο Σινικο Τειχος της Κινας! Το τι δουλεια εχει ο καυκασιος ηθοποιος υποδυομενος την πολεμιστη στην μεσαιωνικη Κινα, ειναι το θεμελιωδες ερωτημα που διακατεχει το subgenre, για το οποιο γινεται ο λογος. Στη συνεχεια ακολουθει η λιστα ταινιων παρομοιας αισθητικης και μαλιστα, στις εξης κατηγοριες:

 (A) East meets West and North meets South:

 Lawrence of Arabia (1962): Peter O´Toole, Alec Quiness, Omar Sharif. Η γνωστοτερη και καλυτερη ταινια-εκπροσωπος του ειδους δειχνει, μεταξυ αλλων, και την μαχη μεταξυ πολιτιστικων αξιων Δυτικου κοσμου και Ανατολης. Ιδιαιτερη μνεια πρεπει να γινει στους συντομους αλλα περιεκτικους σε νοηματα διαλογους μεταξυ των χαρακτηρων που υποδυονται οι O´Toole Quiness.

 The Long Ships (1964): Richard Widmark, Sydney Poitier. Ο πρωτος υποδυεται εναν πονηρο Βικινγκ στα προτυπα του Οδυσσεα. Ο δευτερος εναν Μαυριτανο ηγεμονα. Και οι δυο θελουν να αρπαξουν μια τεραστιου μεγεθους βυζαντινη καμπανα φτιαγμενη απο ατοφιο χρυσαφι. Για να πετυχουν τον στοχο τους, θα αναγκαστουν να συμμαχησουν.

 Red Sun (1971): Charles Bronson, Toshiro Mifoune, Alain Delon, Ursula Andress. Γουεστερν στο οποιο ο Μπρονσον υποδυεται τον κακοποιο. Μαζι με τον συνεργο του, που τον υποδυεται ο Ντελον, ληστευουν μια χρηματαποστολη ενος τραινου. Ο χαρακτηρας του Ντελον ειναι φιλαργυρος και κλεβει επισης ενα γιαπωνεζικο σπαθι κατανα που προοριζεται για δωρο προς τον προεδρο Γκραντ. Στη συνεχεια βαζει να σκοτωσουν τον χαρακτηρα του Μπρονσον, ο οποιος σωζεται απο τον Μιφουνε, εναν σαμουραι που πρεπει να παρει εκδικηση για την κλοπη και την δολοφονια του αδελφου του, επισης σαμουραι και φυλακα του ξιφους, απο τον Ντελον. Οι δυο ανομοιοι χαρακτηρες, Μπρονσον και Μιφουνε, θα συμμαχησουν...

 The Gods must be crazy I (1980). Η πρωτη ταινια της νοτιαφρικανικης τριλογιας που στην εποχη της εκανε παγκοσμια επιτυχια ειναι και η καλυτερη. Ολα ξεκινουν οταν σε μια πτηση πανω απο την ερημο Καλαχαρι, ενας λευκος τουριστας πεταει ενα μπουκαλι της Κοκα-Κολα. Το βρισκει ενας Βουσμανος, ο Ξι και νομιζοντας οτι ειναι δωρο των θεων (αφου εχει πεσει απο τον ουρανο) το πηγαινει στο χωριο του. Το μπουκαλι ομως θα γινει η αιτια να διαταρραχθει η μεχρι τοτε ησυχη ζωη των κατοικων του χωριου και να δημιουργηθουν εντασεις και παρατηρησεις. Ετσι ο Ξι αναλαμβανει να το επιστρεψει στον Δυτικο πολιτισμο, μπαινοντας σε αγνωστες για εκεινον περιοχες - τις ευρωπαικου τυπου μεγαλουπολεις της Νοτιου Αφρικης...    

 A Passage to India (1984): Judy Davis, Edward Fox. Στο κυκνειο ασμα του David Lean, οι κατηγοριες μιας νεαρης Αγγλιδας οτι την βιασε ο Ινδος γιατρος και ξεναγος της θα γινουν αιτια να αποκαλυφθει το χασμα μεταξυ Δυτικου και Ανατολικου κοσμου με υποβαθρο την Ινδια του 1920, οταν η χωρα ηταν προτεκτορατο της Βρετανικης Αυτοκρατοριας.

 Highlander I (1986): Christoph Lambert, Sean Connery. Η πρωτη ταινια της γνωστης σειρας που ειναι και η καλυτερη. Ο μονολογος της επιστημονος που μελεταει τα οπλα αποκαλυπτει, γιατι η ταινια εχει θεση στην παρουσα λιστα: "Τι δουλεια εχει ενα ιαπωνικο ξιφος του 6ου αιωνα στα σκωτσεζικα χαιλαντς του 15ου αιωνα;"  

 The 13th Warrior (1999): Antonio Banderas, Omar Sharif. Περιπετεια του Mc Tiernan, βασισμενη σε μυθιστορημα του Crichton. Θυμιζει εν μερει την προαναφερομενη ταινια "Long Ships", μιας και εχει να κανει με Βικινγκς και Αραβες. Ο Μπαντερας υποδυεται τον λογιο Αχμεντ Ιμπν Αμπας που αναγκαζεται να εξοριστει και να γινει μελος μιας ομαδας Βικινγκς. Οι 13 πολεμιστες καλουνται να σωσουν ενα χωριο στην Δανια απο μια φαινομενικα αορατη και υπερφυσικη απειλη. Τοσο το βιβλιο, οσο και η ταινια "πατανε" πανω στο επος του Μπεογουλφ. Υποτιθεται οτι η περιπετεια των 13 πολεμιστων ηταν η βαση για την δημιουργια του επους.

 Shangai Noon (2000): Jackie Chan, Owen Wilson. Στην δευτερη του αποπειρα να ανοιχτει στο Χολλυγουντ, μετα την σειρα ταινιων "Rush Hour", ο Jackie Chan υποδυεται εναν ταπεινο φυλακα στην Απαγορευμενη Πολη των τελων του 19ου αιωνα, ο οποιος πρεπει να επιστρεψει ενα πολυτιμο αντικειμενο πισω. Τα ιχνη του τον οδηγουν στην Αγρια Δυση, οπου και θα αναγκαστει να συμμαχησει με εναν κουτοπονηρο καουμποη, τον οποιο υποδυεται (απολαυστικα πρεπει να πουμε!) ο Owen Wilson...   

 Hidalgo (2004): Viggo Mortensen, Omar Sharif. Επιφανειακα αν τη δει κανεις, θα πιστεψει οτι οι δημιουργοι της ταινιας αυτης θελαν να κανουν κατι σαν τον προαναφερομενο "Λωρενς της Αραβιας" με περισσοτερη δραση - και με τον Ομαρ Σαριφ, ο οποιος δυστυχως δεν μπορει να περισωσει την κατασταση! O Mortensen υποδυεται εναν μιγα καουμποη απο τον θιασο τον Μπουφαλλο Μπιλλ, ο οποιος μαζι με το επισης ημιαιμο αλογο του, συμμετεχει σε εναν αγωνα στην Αραβικη Ερημο... Δυστυχως η ταινια καπου "εχει χασει την μπαλα": Την μια λεγονται κοινοτοπα κλισε περι ρατσας, αιματος και καταγωγης, την αλλη, προσπαθει να περασει κατι σχετικα με το αιωνιο ζητημα Δυση - Ανατολη, αλλα δεν τα καταφερνει... 

 The Man with the Iron Fists (2012): Russel Crowe, Lucy Liu. Εδω ο Κρωου υποδυεται τον μισθοφορο καουμποη που ανακατευεται σε κομπινες στην Κινα του 19ου αιωνα. Αρκετα καλα χορογραφημενες σκηνες πολεμικων τεχνων.    

 47 Ronin (2013): Keanu Reeves. Ο Ρηβς ειναι μιγας και ξεπεσμενος σαμουραι στην μεσαιωνικη Ιαπωνια. Μαζι με αλλους 46 πολεμιστες, θα προσπαθησει να σωσει το αφεντικο του.   

 Outcast (2014): Nicholas Cage, Hayden Christensen. Αλλη μια ταινια φαντασιας με τους Κειτζ και Κριστενσεν να υποδυονται τους μισθοφορους στην μεσαιωνικη Κινα.  

 Dragon Blade (2015): Jackie Chan, John Cuzack, Adrien Brody. Εδω ο Κιουζακ υποδυεται τον Ρωμαιο εκατονταρχο που εχει διασχισει τα ανατολικα συνορα της ρωμαικης αυτοκρατοριας μαζι με την λεγεωνα του. Μπαινοντας στα εδαφη της κινεζικης αυτοκρατοριας, εχει πρωτα να αντιμετωπισει τον στρατο του Jackie Chan και ενα συνεχεια τον κακο Ρωμαιο στρατηγο Μπροντυ, ο οποιος και τον ακολουθει. Παρα τον τιτλο, δρακοντες δεν εμφανιζονται...

 
 (B) Aliens in the Earth of the Past:

 Outlander (2008): Jim Caviziel, John Hurt, Ron Perlman, Sophia Miles. Ο Καβιτζιελ ειναι εξωγηινος (ή ανθρωπος απο το μακρινο μελλον;) ο οποιος προσγειωνεται στην Δανια του 8ου αιωνα. Στο αεροσκαφος του μετεφερε ενα εξωγηινο πλασμα, το οποιο ειναι πλεον ελευθερο και τρομοκρατει τους κατοικους ενος χωριου. Αλλη μια ταινια, η οποια επισης "παταει" πανω στον μυθο του Μπεογουλφ...  

 Cowboys and Aliens (2011): Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wild. Ο Γκραιγκ στην ταινια αυτη ειναι ενας ανθρωπος που εχει χασει την μνημη του - αλλα και οχι την ικανοτητα του να χειριζεται με μαεστρια τα ρεβολβερ! Ξυπναει στην ερημια φορωντας ενα περιεργο περικαρπιο στο χερι του. Συντομα θα αναγκαστει να συμμαχησει με τον ιδιοκτητη μιας μικρης πολης, υποδυομενο απο τον Χαρρισον Φορντ, αλλα και με Ινδιανους, ωστε να σταματησουν ολοι μαζι την εισβολη εξωγηινων στην Αγρια Δυση.

 Ο γραφων εκτιμα, πως οι προαναφερομενες ταινιες εδωσαν τουλαχιστον μια γευση του τι εννοει και πως ερμηνευει το subgenre με το διπολικο του σχημα.


Montag, 18. Juli 2016

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ...


  Στις 22.02.2016 γραφαμε τα εξης: "Πριν απο εναμισι με ενα εκατομμυριο χρονια, οι προγονοι των σημερινων ανθρωπων ησαν ανθρωπιδες (αυστραλοπιθηκοι) και ζουσαν στην ανατολικη και νοτιο Αφρικη. Μεσα σε ενα περιβαλλον πλουσιο σε βλαστηση, με αφθονα νερα και ποικιλια φυτοφαγων ζωων. Υπηρχε αρκετη τροφη για ολους. Καποια στιγμη δοκιμασαν κρεας - ωμο. Περισσευμα ισως απο καποιο σκοτωμενο ζωο. Τους αρεσε - εκανε και καλο στον εγκεφαλο. Στη συνεχεια θελησαν να κυνηγησουν τα φυτοφαγα ζωα, οπως εκαναν και τα σαρκοβορα. Παραλληλα δε, να προφυλακτουν απο τα τελευταια. Αρχισαν τοτε να χρησιμοποιουν πετρες και ξυλα για οπλα τους. Οργανωθηκαν σε ομαδες για να κυνηγανε και να αμυνονται αποτελεσματικοτερα. Καποια στιγμη - εξισου τυχαια μαλλον - ανακαλυψαν και την φωτια. Και διαπιστωσαν οτι το ψημενο κρεας και καλυτερη γευση εχει και πιο καλα καθεται στο στομαχι απο το ωμο. Και κανει ακομα καλυτερη δουλεια στον εγκεφαλο. Με τον καιρο, τα οπλα και τα εργαλεια δουλευτηκαν και βελτιωθηκαν. Οι ανθρωπιδες αρχισαν να εξελισσονται: Απο αυστραλοπιθηκοι εγιναν homo ergaster (χειριστες εργαλειων), homo habilis (επιδεξιοι), homo erectus (ορθιοι). Μεταναστευσαν σε αλλες ηπειρους. Τα ανθρωπινα ειδη της Ευρωπης, οι Νεαντερταλιοι και οι Κρο Μανιον, αντεξαν τις κακουχιες της τελευταιας Εποχης των Παγων, πριν απο περιπου μισο εκατομμυριο χρονια. Νικητες ομως βγηκαν οι homo sapiens (οι σοφοι). Καποτε το ανθρωπινο ειδος κουραστηκε να περιπλαναται και να περναει την ζωη του απο σπηλια σε σπηλια. Ετσι, πριν απο επτα με εξι χιλιαδες χρονια στην Ευρωπη, ο ανθρωπος δημιουργησε μονιμη κατοικια. Αρχισε να εξημερωνει διαφορα ζωα (π.χ. κατσικες, προβατα, αγελαδες, χοιρους) που τα χρησιμοποιουσε για να εχει τροφη. Αλλα (σκυλοι, γατες) τα ειχε για φυλαξη. Παραλληλα ξεκινησε να καλλιεργει την γη. Στην Ευρωπη με το σιταρι κυριως. Στην Απω Ανατολη με το ρυζι. Στην Αμερικη με το καλαμποκι. Πολλοι ανθρωποι μαζευτηκαν σε εναν χωρο. Σχηματισαν τις πρωτες μονιμες κοινωνιες ετσι. Τα μικρα αυτα χωρια εξελιχθησαν, μεγαλωσαν. Και εγιναν τα πρωτα αστικα κεντρα, οι πρωτες πολεις. Στην Μεσοποταμια, αυτο συνετελεσθει πριν απο πεντε με τεσσερεις χιλιαδες χρονια πριν. Ο ανθρωπος απο τροφοσυλλεκτης και κυνηγος εγινε αγροτης και κτηνοτροφος. Αφησε την Εποχη του Λιθου πισω του και μπηκε στην Εποχη του Μεταλλου..."
 Απο κει και περα, το θεμα αυτο εχει και μια αλλη παραμετρο, απο εκεινη που αναλυθηκε στις 22.03.2016. Την αλλη αυτη παραμετρο θα προσπαθησουμε να ξετυλιξουμε στο παρον κειμενο:
 Σε αυτες τις πρωιμες κοινωνιες, ειτε της Εποχης του Λιθου, ειτε της Εποχης των Μεταλλων, δεν ειχαν ολοι οι ανθρωποι τα ιδια χαρακτηριστικα, ουτε τα ιδια φυσικα χαρισματα. Δεν ησαν ολοι τους ψηλοι και ρωμαλεοι, ουτε το ιδιο εξυπνοι και δυναμικοι. Αυτοι στους οποιους εξελειπαν τα προσοντα αυτα (ησαν π.χ. μικροσωμοι και αδυναμοι, ησαν ατολμοι κτλ.) επρεπε να εξελιχθουν αλλιως για να επιβιωσουν. Και καπως ετσι, υποθετουμε, οτι θα γεννηθηκαν τα λαμογια (εδώ ολα τα links)... Και συνεχιζουν να επιβιωνουν στην σημερινη εποχη...

 Οι αγαθοι και αργοστροφοι δεν τους καταλαβαινουν, παρα μονο οταν ειναι πλεον αργα και τα λαμογια εχουν επετυχει τον στοχο τους... Τα προαναφερομενα λινκς, μεσα απο τις εμπειριες του γραφοντος, δειχνουν καποιες τετοιες περιπτωσεις: Το λαμογιο παριστανει τον φιλο, μεχρι να ερθουν οι δυσκολες στιγμες. Μεχρι να βρει την ευκαιρια να την φερει πισωπλατα στο θυμα του. Μπρος το συμφερον του, το λαμογιο δεν λογαριαζει τιποτε και κανεναν. Την μασκα του λαμογιου μπορει να την φοραει ο οποιοσδηποτε: Ο συμμαθητης, ο γειτονας, ο συμφοιτητης, ο συγγενης, ο συνστρατιωτης, ο συναδελφος στη δουλεια... Το λαμογιο θα κανει οτι μπορει για να φαει χρηματα απο το θυμα του. Για να του παρει την θεση στο παν/μιο ή την δουλεια. Θα βγει "λουφα" εις βαρος αλλων. Το λαμογιο δεν ενδιαφερεται, εαν το θυμα του ειναι ερωτευμενο με την τάδε. Θα κανει οτι μπορει για να μπει στην σχεση τους και να την καταστρεψει. Εκτος απο το να χωριζει ζευγαρια, το λαμογιο ειναι ικανο να διαλυει φιλιες και οικογενειες. Φυσικα οταν το προκαλεσουν, δεν εχει την "μπέσα" να αντιμετωπισει στα ισια αυτον που τον προκαλεσε "να ξηγηθούνε". Γι αυτο θα βαλει αλλους (θυματα που παιζουν το ρολο του οπαδου) να κανουν την βρωμικη δουλεια. Η΄θα του την στησει σε σκοτεινο σοκακι για να του "την πει", για να μην εχει μαρτυρες.

 Το λαμογιο βασιζεται παντα στην καλοσυνη των αλλων. Ετσι θα φροντισει να βρει βυσμα στο στρατο για να καλοπερναει. Θα παρει το "γαματο" θεμα για διατριβη. Την πιο σιγουρη υποθεση στη δουλεια.

 Τετοιος θρασυδειλος, εκτος απο γλειφτης και συκοφαντης, ειναι το λαμογιο. Και ετσι εξελιχτηκε απο την αρχαιοτητα εως σημερα.

 Ισως ο γραφων να επαναλαμβανεται. Ισως ολα τα παραπανω να ειναι κοινοτοπα και κουραστικα. Αλλα θεωρησε οτι επρεπε για αλλη μια φορα να τα εκφρασει.


Freitag, 15. Juli 2016

ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΙΜΜΕΝΑ 15.

 (1) H Teresa May (των Συντηρητικων;) προκειται να γινει η νεα Πρωθυπουργος της Αγγλιας (η δευτερη γυναικα στο αξιωμα μετα την Μαργκαρετ Θατσερ) μετα το Brexit (βλ. κειμενο Ιουνιου 2016 εντ.) και την παραιτηση του παρερχομενου David Cameron. Η πιο ενδιαφερουσα ειδηση ομως ειναι, οτι ο γραφικος Boris Johnson, πρωην δημαρχος Λονδινου και υπερμαχος του Brexit, αναλαμβανει το χαρτοφυλακιο του Υπουργειου Εξωτερικων... Ο ετερος γραφικος, υπερμαχος του Brexit και μελος του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου Ναιτζελ Φαραντζ, αγνοειται...

 (2) Φαινεται οτι ο Ερντογκαν "τα βρηκε" με τον Πουτιν - οτι κι αν σημαινει και συνεπαγεται αυτο - και εξομαλυνει τις σχεσεις του και με τον Νετανιαχου (βλ. σχετικα κειμενα, π.χ. καλοκαιριου 2015 εντ.). Ο επομενος στοχος του ειναι να λυθει το ζητημα της Συριας και του Ασαντ. Χτες το βραδυ, το BBC μετεδωσε ρεπορταζ, συμφωνα με το οποιο, η Ρωσια μαλλον προκειται να συνεργαστει με τις ΗΠΑ για την ληξη του εμφυλιου της Συριας και το τελος του ISIS.*

 (3) Σχετικα με το χτεσινο αιματηρο χτυπημα στην Νικαια της Γαλλιας, δεν υπαρχει κατι περισσοτερο παρα η παραπομπη στο προ λιγων μηνων κειμενο της 23.03.2016 αναφορικα με τις τρομοκρατικες επιθεσεις στην χωρα. Aποδεικνυεται οτι και σε αυτην την περιπτωση, ο δραστης διαλεξε μια σημαντικη για την Γαλλια μερα μεν, αλλα οχι κατα την διαρκεια του Ευρωπαικου Πρωταθληματος Ποδοσφαιρου, οπως πολυ υπολογιζαν. Ακριβως επειδη κατα την διαρκεια του ησαν ολοι τεταμενοι, με την ληξη του χαλαρωσαν. Και τοτε βρηκε ο δραστης την ευκαιρια που γυρευε. Το δε χτυπημα στις ΗΠΑ με την δολοφονια αστυνομικων προ μιας εβδομαδας μπορει να λογιστει ως αντιποινα για την εν ψυχρω δολοφονια Αφροαμερικανου πολιτη απο αστυνομικους.

 (4) Εν τω μεταξυ, το θεμα της κινεζικης Cosco στον Πειραια φαινεται να προχωραει, αφου την περασμενη εβδομαδα πεσαν και οι σχετικες υπογραφες απο την κυβερνηση, ενω ο ιδιος ο πρωθυπουργος μετεβει (μετα συνοδειας φυσικα) στην Κινα στις αρχες του μηνα - πιθανον για να κανονισει τις λεπτομερειες της μπιζνας;  Είδωμεν που θα μας βγαλει ολη αυτη η ιστορια, η οποια - για οποιον κοιταξει το λινκ του ανωτερω κειμενου της 24.06.2014 - κραταει ηδη απο παλιοτερα, απο την κυβερνηση του κου Κωστακη...

..................................................................

* Εντελως συμπτωματικα, αναφερθηκαμε και παλι στις περιπετειες του κυριου Ερντογκαν, λιγες ωρες πριν την περιεργη ιστορια με το πραξικοπημα στην Αγκυρα! Αυτο που καταλαβαμε ειναι, οτι λιγο πριν τις 11 το βραδυ της Παρασκευης (15.07.2016) στρατιωτικες ομαδες κατελαβαν καιρια σημεια σε Αγκυρα και Κωνσταντινουπολη, με τανκς στους δρομους και πολεμικα αεροσκαφη να πετουν χαμηλα. Τα τουρικα ΜΜΕ συνεστησαν ψυχραιμια και να μεινει ο κοσμος στα σπιτια του. Ο ιδιος ο Ερντογκαν, πολεμιος της ελευθερης εκφρασης και του διαδικτυου, εμφανιστηκε, μεσω προγραμματος, σε smartphones καλωντας τον κοσμο να βγει στους δρομους. Το παρολιγον πραξικοπημα εληξε τις πρωτες πρωινες ωρες του Σαββατου, με 265 νεκρους, 1600 τραυματιες και περι τους 2000 στρατιωτικους πραξικοπηματιες να συλλαμβανονται. μεταξυ αυτων και 5 στρατηγοι.

 Ειπωθηκε οτι το πραξικοπημα απετυχε, διοτι αυτοι που το διοργανωσαν (ακομα δεν ξερουμε ποιοι ακριβως ησαν και τι θελαν να πετυχουν) δεν ησαν και παρα πολλοι, ουτε καταφεραν να παρουν τον κοσμο με το μερος τους. Επισης δεν καταφεραν να αιφνιδιασουν αυτους που ηθελαν, ουτε να αποσιωπησουν τα ΜΜΕ και τις νεες εφαρμογες.

 Ειπωθηκε επισης, οτι το πραξικοπημα ηταν μουφα. Ειτε δηλαδη οτι το ενορχηστρωσε ο ιδιος ο Ερντογκαν, ως μια προσπαθεια να προβληθει ως δημοφιλης και αγαπητος στον λαο και ως σωτηρας της Τουρκιας, ειτε οτι το ενορχηστρωσαν ξενες δυναμεις (βλ. ΗΠΑ) ως αντεκδικηση στην στροφη υπερ της Ρωσιας που εκανε. Ο ιδιος ο Ερντογκαν κατηγορει ως υπαιτιο τον εξοριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστη κληρικο Γκιουλεν και ζητα απο τις ΗΠΑ να του παραδωθει. Ολα αυτα βεβαια ειναι εικασιες, μιας και δεν υπαρχουν αποδειξεις ουτε για το ενα, ουτε για το αλλο. Ειναι νωρις ακομα και πρεπει να περιμενουμε πως θα εξελιχθουν τα πραγματα. Το βεβαιο ειναι οτι αποφευχθησαν  για την ωρα θερμα επεισοδια στο Αιγαιο που πιθανον να ελαμβαναν χωρα, εαν το πραξικοπημα επετυχαινε. Βεβαια υπαρχει και ενα θεμα με 8 πραξικοπηματιες που μετεβησαν στην Ελλαδα ζητωντας πολιτικο ασυλο. Ο Ερντογκαν τους θελει πισω. Η θεση της χωρας μας εδω ειναι πολυ λεπτη: Πως θα αντιδρασει ο Τσιπρας; θα παραδωσει τους πραξικοπηματιες, υποχωροντας στην θεληση του Ερντογκαν και θιγοντας ετσι το ζητημα του ασυλου;