Donnerstag, 27. März 2025

ΜΑΘΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΟΥ (;)

 Ο Τάλας παραθέτει κάποιες σκόρπιες σκέψεις με αφορμή το χτεσινό περιστατικό στο Άργος μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (εικ. εντ.): Η κυρία Υπουργός δεν ήταν ευχαριστημένη με αυτά που αντίκρυσε και "την είπε" στην υφισταμένη της παρουσία των καμερών. Η Προϊσταμένη δεν είναι απλά και μόνο η υφιστάμενη της Υπουργού, αλλά και μακροχρόνια φίλη της από τα χρόνια που σπούδαζαν μαζί στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Σχολιάστηκε πολύ και η εικόνα της Προϊσταμένης με τα χέρια στις τσέπες, αλλά αυτό έγινε από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν την μεταξύ τους σχέση και οτι μόνο μπροστά στις κάμερες μιλάνε στον πλυθυντικό μεταξύ τους. Το βασικό είναι, εαν δικαιολογείται να συμπεριφέρεται ο ανώτερος στον κατώτερό του και μάλιστα δημοσίως κατ αυτόν τον τρόπο.

Κατά τον Τάλα, ΟΧΙ! Θεωρεί δε πως το "σώου" (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) έγινε εσκεμμένα, για να δείξει πως κουμάντο κάνει η Υπουργός. ¨Οχι πως η υφισταμένη της είναι αγία - έχουν υπάρξει μαρτυρίες οτι ανάλογα συμπεριφέρεται και σε νέους υπαλλήλους της, σε φοιτητές κ.α. που θεωρεί κατώτερούς της. Τώρα βέβαια, τα λούζεται κι αυτή. Η δε εικόνα της, να παρακαλάει την Υπουργό με τα χέρια στις τσέπες, αποδεικνύει το προβληματικό της μεταξύ τους σχέσης. Το κουτσαβάκικο/μαγκίτικο στυλάκι που θέλει να περάσει, δεν συνάδει με την ιδιότητά της. Έχει ωστόσο κάποιο δίκιο, όταν προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία της, παρακαλεί την Υπουργό να συζητήσουν το θέμα με διακριτικότητα. Πως όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όταν η άλλη πλευρά δεν ξέρει τα όριά της, αλλά ακόμα και εαν τα ήξερε, συμπεριφέρεται εσκεμμένα κατ αυτόν τον τρόπο;

Ο Τάλας δυστυχώς έχει πλούσιες εμπειρίες από τέτοιες καταστάσεις: από την εποχή που σπούδαζε και έπρεπε να υπομένει ειρωνίες και επιθετικές συμπεριφορές από διαφόρους, με αποκορύφωμα το δήθεν ξέσπασμα του τότε επιτήρητή του τον Ιούλιο του 2006 σε δημόσιο χώρο - το οποίο ξέσπασμα στόχευε στο να εκθέσει και μειώσει τον Τάλα - εως τις απειλές για χειροδικία κανα δυο "κυρίων" την άνοιξη του 2021 - πάλι δημοσίως - κατά την θητεία του ως υπάλληλος σε τηλεφωνικό κέντρο.  Εξυπακούεται οτι τέτοιου είδους συμπεριφορές  - ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα σε δημόσιο χώρο παρουσία κόσμου - αποσκοπούν στο (1) να δείξουν οτι αυτός που τις ασκεί διαθέτει πυγμή, είναι "A-Male", είναι ανώτερος ιεραρχικά και ουδείς οφείλει να αμφισβητήσει τις ικανότητες και την εξουσία του και (2) να εκθέσουν στο κοινό το θύμα ως τον "κακό" που δικαίως πρέπει να τις υποστεί για να "βάλει μυαλό", "να μάθει να φέρεται", "να κάνει σωστά, γρήγορα και αποτελεσματικά την δουλειά που του έχει ανατεθεί". Φυσικά το θύμα φταίει γιατί προκάλεσε την οργή του ιεραρχικά ανωτέρου με την συμπεριφορά του και "οφείλει να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις". Για την ψυχολογία του θύματος, για το οποίο η ψαλίδα ανοίγει ακόμα περισσότερο με τέτοιες συμπεριφορές - καθώς πολλοί κακοπροαίρετοι θα το θεωρήσουν ευάλωτο και θα του επιτεθούν παρομοίως - δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Στο διαδίκτυο, σε ποικίλες ιστοσελίδες διαφόρων που παριστάνουν τους ψυχοθεραπευτές και τους συμβουλάτορες, μπορεί κανείς να διαβάσει οτι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει το θύμα να εξηγήσει στον θύτη πως αυτός παραβίασε το όρια του και πως δεν θα επιτρέψει ανάλογες συμπεριφορές στο εγγύς μέλλον. Ο Τάλας πιστεύει πως αυτού του είδους η νοοτροπία οδηγεί σε αδιέξοδο και είναι χάσιμο χρόνου. Κι αυτό γιατί στην πλειοψηφία τους οι θύτες είναι κομπλεξικά ανθρωπάρια, τα οποία συμπεριφέρονται άσχημα στους κατωτέρους τους, είτε επειδή είχαν υποστεί τις ίδιες συμπεριφορές στο παρελθόν, τις οποίες δεν έκαναν τον κόπο να ξεπεράσουν, είτε επειδή είναι εκ φύσεως παλιοχαρακτήρες και εσκεμμένα συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρονται. Εξ ού και το ερωτηματικό σε παρένθεση στον τίτλο του παρόντος κειμένου. Σκεφτείτε π.χ. στην περίπτωση του αείμνηστου Βαγγέλη, να πήγαινε να έλεγε στους θύτες του οτι δεν συμπεριφέρoνται σωστά, παραβιάσαν τον προσωπικό του χώρο και έχουν ξεπεράσει τα όρια. Χειρότερα θα ήταν για κείνον.

Σαφώς και θα πρέπει να υπάρχουν παντού, στα πάντα και σε όλους όρια. Αυτά που λένε μερικοί, οτι "δεν υπάρχουν όρια στην τέχνη", "δεν έχει όρια η σάτυρα" είναι κολοκύθια. Το πρόβλημα είναι οτι αρκετοί δεν καταλαβαίνουν οτι πρέπει να υπάρχουν τα όρια αυτά και δεν τα αποδέχονται, ακόμη και εαν τους τα εξηγήσει κανείς για τους προαναφερόμενους λόγους. Τι εναλλακτικές υπάρχουν όμως, όταν η άλλη πλευρά δεν δέχεται συμβιβασμούς, δεν αποδέχεται τις ευθύνες της, τουναντίον δε, τα γυρίζει και παριστάνει με θράσος το θύμα της ιστορίας; Σε τέτοιες περιπτώσεις, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, πράττει ο καθείς κατά το δοκούν. Τουτέστιν, όποιος νομίζει οτι αξίζει να γίνει διάλογος με τέτοια άτομα, ας το δοκιμάσει. Όποιος δεν βλέπει φως στο τούνελ, ας πάρει τα ρίσκα του και ότι βγεί.
 

Sonntag, 16. März 2025

ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΙΜΜΕΝΑ 44.

                                          Διεθνείς ειδήσεις:

1) Στις γερμανικές εκλογές του περασμένου μηνός (23.02.2025) νικητής ανεδείχτει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Ο Φρίντριχ Μέρτζ, της "σχολής Σόϊμπλε" (σ.σ.: είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σύμβουλος επιχειρήσεων και πρεσβεύει την ευνοική, χαμηλή φορολόγηση των μεγάλων βιομηχανιών) και διάδοχος της Μέρκελ στην θέση του αρχηγού του κόμματος αυτού, θα είναι ο νέος καγκελάριος. Ευελπιστεί να δημιουργήσει την κυβέρνησή του εως το Πάσχα (το οποίο την φετινή χρονιά είναι σε κοινή ημερομηνία για όλους τους Χριστιανούς: 20 Απριλίου). Να δούμε με ποιούς θα συνεργαστεί και πως θα καταφέρει να σταθεί ο χερρ Μέρτζ σε μιαν αδύναμη και άτολμη ΕΕ περικυκλωμένος από ισχυρογνώμονες προσωπικότητες όπως οι Τράμπ και Πούτιν. Το AfD της φράου Βάϊγκελ ανεδείχτει σε 2η ισχυρή δύναμη στο γερμανικό κοινοβούλιο. Linke, FDP και Sahra Wagenknecht μένουν εκτός γερμανικής Βουλής. 

2) Ο Μάρκ Κάρνεϋ διαδέχεται τον Τζάστιν Τριντώ στην πρωθυπουργία του Καναδά.

3)  Πλήν του πρώην προέδρου της Νοτίου Κορέας συνελήφθει πρόσφατα και ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων.

4) Οι "Μεγάλες Δυνάμεις" της εποχής μας συζητούν για πιθανή εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, την ώρα που στην Συρία το νέο καθεστώς σφάζει αμάχους Χριστιανούς.

 

                                          Εγχώριες ειδήσεις:

1) Τελικά ο Τασούλας εκλέγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής.

2) Έγινε και ενας μίνι-ανασχηματισμός στην κυβέρνηση (14.03.2025), από την οποία οι Σταϊκούρας, Παναγιωτόπουλος, Σκυλακάκης, Στυλιανίδης, Οικονόμου, Βούλτεψη, Σδούκου μένουν εκτός. Ο Χατζιδάκης αναλαμβάνει αντιπρόεδρος και ο Πιερρακάκης μετακομίζει στο υπουργείο Οικονομίας. Ο Βορίδης πάει στο υπουργείο Μετανάστευσης, ο Μιχαηλίου στο Οικογενείας, ο Κικίλιας στο Ναυτιλίας.

3) Από τις 28.02.2025 ξεκινήσαν και συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι διαδηλώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας για τους 57 νεκρούς στο τροχαίο δυστύχημα με την σύγκρουση τραίνων στα Τέμπη προ 2 ετών. Οι ειρηνικές αυτές πορείες δυστυχώς αμαυρώνονται από την παρείσφρηση "παρακρατικών" στοιχείων (ή "γνωστών-αγνώστων"), οι οποίοι δημιουργούν επεισόδια και καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία. 2 μορφές έχουν αναδειχτεί από την ιστορία αυτή με τα Τέμπη, οι οποίες έχουν αναλάβει την εκπροσώπιση  των οικογενειών - οι περισσότεροι εκ των 57 νεκρών ήσαν φοιτητές: η κυρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της και ο κύριος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τις δυο του κόρες και την ανηψιά του. Αν και οι δυο τους δεν συμφωνούν μεταξύ τους και συχνά-πυκνά αλληλοκατηγορούνται για την εμπορευματοποίηση και κομματοκοποίηση του τροχαίου, έχουν εντούτοις αναδειχτεί σε μορφές ηρωϊκού αγώνα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και για την τόλμη τους να παραμείνει το θέμα με τα Τέμπη στην επικαιρότητα, να μην ξεχαστεί και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί.

4) Μακάρι να γινόταν κάτι παρόμοιο και για τις γυναικοκτονίες, οι οποίες από το 2020 και μετά - με τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς λόγω κόβιντ - έχουν πάρει την μορφή πραγματικής επιδημίας. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 56 δολοφονίες γυναικών από τότε. Η πιο πρόσφατη μάλιστα, λίγες μέρες μετά την διεθνή μέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Δυσάρεστο και ακόμα πιο δυσάρεστο είναι, οτι δεν γίνεται κάτι προς αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

 

Sonntag, 9. März 2025

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.

  Λίγα μόλις χρονάκια μετά την εμπειρία του Τάλα ως τηλεφωνητή (sic: callcenter agent), προέκυψε μια άλλη, ασυνήθιστη για τον ίδιον και την μέχρι τώρα πορεία του, επαγγελματική πρόταση:

 Ήταν τέλη Φλεβάρη 2024 όταν έπεσε τυχαία σε μια αγγελία ιστοσελίδας που ζητούσε προσωπικό για να στελεχώσει το αεροδρόμιο της πόλης του στην θέση του ελεγκτή χειραποσκευών και επιβατών. Απάντησε και έλαβε σύνδεσμο για διαδικτυακή παρουσίαση της εταιρείας και της εν λόγω εργασίας περί τα μέσα Μαρτίου. Η παρουσίαση και οι πληροφορίες είχαν ενδιαφέρον. Για να εργαστεί κανείς στο πόστο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια 6μηνη εκπαίδευση, η οποία πληρωνόταν. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης αυτής και, αφού περνούσαν τις εξετάσεις, μπορούσαν οι υποψήφιοι να υπογράψουν νέο συμβόλαιο επιλέγοντας πόσες ώρες θα εργαστούν στο αεροδρόμιο. Μπορούσαν να επιλέξουν από 120 εως 150 ώρες τον μήνα. Ο μισθός ήταν 22,22 ευρώ την ώρα. Από Γενάρη 2025 έχει πάει στα 23 ευρώ. Στην συνέχεια, μέσω ενος άλλου σύνδεσμου, μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να κανονίσουν ραντεβού για συνέντευξη δια ζώσης. Ο Τάλας ζήτησε και πήρε ραντεβού για την 20η Μαρτίου 2024. Πρίν το ραντεβού, οι υποψήφιοι εκείνης της μέρας έπρεπε να περάσουν μια σειρά μικρών τεστς αναγνώρισης αντικειμένων και σύνταξης προτάσεων σε γερμανικά και αγγλικά. Από τα 8 άτομα που ήταν παρόντα, τα 4 κόπηκαν. Ο Τάλας ευτυχώς πέρασε στην επόμενη φάση. Ακολούθησε ενας πολύμηνος μαραθώνιος, καθώς ο Τάλας έπρεπε για την δουλειά αυτή να μαζέψει διάφορα έγγραφα, να συμπληρώσει αιτήσεις, να απευθυνθεί σε υπηρεσίες, να σκαννάρει, φωτοτυπήσει και μεταφράσει έναντι αμοιβής χαρτιά. Συν το οτι η κυρία που ήταν υπεύθυνη για το recruiting αρρώστησε και δεν μπορούσε να την βρει για ενάμισι μήνα περίπου. ¨Οταν τελικά την βρήκε, ενημερώθηκε οτι δεν προλαβαίνει την εγγραφή του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που ξεκινούσε τον Ιούλιο. Το επόμενο γκρουπ ήταν να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. 

 Όπερ και εγένετο, και ο Τάλας βρέθηκε την 2η μέρα του Σεπτεμβρίου 2024 σε μια αίθουσα μαζί με 17 περίπου άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Η εκπαίδευση όχι μόνο πληρωνόταν, αλλά ήταν 8ωρη και 5μερη (Δευτέρα εως Παρασκευή). Απαρτιζόταν από το θεωρητικό και το πρακτικό τμήμα. Το θεωρητικό διαρκούσε μέχρι μέσα Οκτωβρίου και περιλάμβανε 4 διαγωνίσματα. Εαν οι υποψήφιοι περνούσαν τα διαγωνίσματα, συνεχίζαν με το πρακτικό τμήμα, το οποίο διαρκούσε εως τα Χριστούγεννα. Εαν όχι, κοβόντουσαν από την εκπαίδευση, αλλά μπορούσαν να εργαστούν στο αεροδρόμιο ως απλοί ελεγκτές χειραποσκευών μόνο και ως την λήξη του συμβολαίου τους, που είχε υπογραφεί στις 27 Αυγούστου 2024 και έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Το πρακτικό τμήμα λάμβανε χώρα σε αλλες εγκαταστάσεις, διαφορετικές από το θεωρητικό, και περιλάμβανε αναγνώριση επικίνδυνων και μη αντικειμένων, χειρισμό σκάννερ, σωματικό έλεγχο. Και σε αυτήν την περίπτωση υπήρχαν διαγωνίσματα, τα οποία εαν δεν τα περνούσαν οι υποψήφιοι, μπορούσαν να εργαστούν στο αεροδρόμιο ως την λήξη του συμβολαίου τους. Ήδη από την 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όμως το γκρουπ του Τάλα εργαζόταν στο αεροδρόμιο, αφού με το τέλος της 1ης εβδομάδας πήραν δια εξετάσεων την πιστοποίηση πως μπορούν να δουλέψουν ως απλοί ελεγκτές χειραποσκευών μόνο. Είχαν ήδη προμηθευτεί τις στολές και τις ειδικές κάρτες εισόδου/εξόδου του αεροδρομίου. Από μέσα Οκτωβρίου εργάζονταν εναλλάξ, μια εβδομάδα στο αεροδρόμιο, μια στην εκπαίδευση.  

                                              

  Οι ελεγκτές χειραποσκευών, οι οποίοι ξεχωρίζαν από τους υπολοίπους συνεργάτες της εταιρείας χάρις τα γαλάζια γιλέκα που έπρεπε να φορούν, φροντίζαν να αδειάζουν οι επιβάτες τις τσέπες των παντελονιών τους και να τοποθετούν παλτά και χειραποσκευές στις ειδικές λεκανίτσες (βλ. εικ. άνωθεν). Υπολογιστές, καλλυντικά όπως κρέμες, αποσμητικά, αρώματα και κραγιόν, υγρά (π.χ. ποτά, χυμοί), σπρέι τοποθετούνται ξεχωριστά σε άλλες λεκανίτσες. Ειδικά τα υγρά και τα καλλυντικά θα πρέπει να είναι μέχρι 100 μλ/100 γρ και να μπαίνουν σε διαφανείς συσκευασίες του 1 λίτρου. Η δουλειά ήταν αρκετά σκληρή, μιας και περιλάμβανε πολύωρη ορθοστασία, μικρά, ασυντόνιστα διαλείμματα που δεν ήξερε κανείς πότε και εαν θα γίνουν (πολλές φορές δεν γίνονταν - ο Τάλας π.χ. είχε τύχει να εργαστεί συνεχόμενο 5ωρο ή 4ωρο χωρίς παύση), σκληρά ωράρια σε βάρδιες (η πρωϊνή ξεκινούσε στις 4 π.μ. Οι πρώτες πτήσεις έφευγαν στις 5.20 π.μ. Ο Τάλας δηλαδή θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να φεύγει μετά τα μεσάνυχτα από το σπίτι του, μιας και δεν υπήρχαν συγκοινωνίες τις ώρες εκείνες. Και να υπήρχαν, ήταν πολύ αραιές. Έπαιρνε 4 συγκοινωνίες και έκανε διαδρομή 1 ώρας περίπου για να είναι στις 4 π.μ. στο πόστο του. Αυτό σήμαινε οτι έπρεπε να σπάει τον ύπνο του, να κοιμάται λίγες ώρες το μεσημέρι και άλλες λίγες ως τα μεσάνυχτα, πράγμα ολίγον τι δύσκολο, εαν κάποιος είναι σε υπερένταση. Και φυσικά να προσέχει με την διατροφή του).

 Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024, το γκρουπ του Τάλα συρρικνώθηκε: από τα 17 άτομα που ξεκινήσαν τον Σεπτέμβριο, μείναν 13. Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν φύγει οι εκπαιδευτές εξαιτίας μιας παρεξήγησης με προσωπικό της γραμματείας. Στην θέση τους μπήκαν άλλοι. Παραμονή Χριστουγέννων έφυγαν άλλα 2 άτομα που δεν πέρασαν το τελευταίο τέστ αναγνώρισης εικόνων. Το ενα εξ αυτών ήταν ο Τάλας. Από τις 2 Δεκεμβρίου 2024 και μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2025 εργάστηκε για 90 ώρες τον μήνα (τόσο επιτρεπόταν βάσει συμβολαίου), Γενάρη και Φλεβάρη 4 μέρες την βδομάδα με 2 μέρες ρεπώ. Ενα 4ημερο πρωϊνή (4 π.μ. - 12.30 μ.μ.), ενα απογευματινή (12.30 - 21.30 μ.μ.) βάρδια. Ακόμα και Σαββατοκύριακα, 2 τον Γενάρη, 2 τον Φλεβάρη, τα οποία πριμοδοτούνταν έξτρα. Η 27η Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία του μέρα στην δουλειά αυτήν. Με το πέρας της βάρδιας του, παρέδωσε την ειδική κάρτα. Στις 5 Μαρτίου παρέδωσε και τον ρουχισμό της εταιρείας. Πλέον επανήλθε στους καθημερινούς του, πιο χαλαρούς ρυθμούς και ετοιμάζει αιτήσεις για νέες θέσεις εργασίας. 

Σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά στο αεροδρόμιο ο Τάλας. Δεν μάλωσε με κανέναν, κοινωνικοποιήθηκε, συνεργάστηκε με τους συναδέλφους αρμονικά. Συναναστράφηκε με διάφορους τύπους επιβατών, στους οποίους επιχειρούσε να εξηγήσει πως οτι κάνει, το κάνει για την δική τους ασφάλεια: συνταξιούχους που δεν καταλάβαιναν οτι έπρεπε να αδειάσουν τις τσέπες τους και από χαρτομάνδηλα, γκρουπς φασιαριόζων μαθητών, τουρίστες που δεν ξέραν ούτε αγγλικά ούτε γερμανικά, αλλαζόνες μάνατζερς με κοστούμια και γραβάτες, αγχωμένους φοιτητές που δεν είχαν εμπειρία από ταξίδια με αεροπλάνο, καλογυμνασμένες ινφλουένσερς με τοπς και λέγγινγκς από το πρώην ανατολικό μπλοκ, μποντυμπιλντεράδες με τατουάζ, οικογένειες με μωρά και καρότσια, ανάπηρους σε καρότσια. Πάρα πολλοί εξ αυτών, μολονότι εξοπλισμένοι με κινητά τελευταίας τεχνολογίας, μολονότι παντού στο αεροδρόμιο υπήρχαν δίγλωσσες επεξηγηματικές σημάνσεις και εικόνες, δεν γνώριζαν ούτε σε ποιό τέρμιναλ βρίσκονται, ούτε οτι πρέπει να τοποθετούν υγρά μέχρι 100 μλ/γρ σε διαφανείς σακκούλες του 1 λίτρου, ούτε οτι απαγορεύονται μαχαίρια με μήκος λάμας άνω των 6 εκ., έφλεκτα υλικά κτλ. Κατ΄αυτόν τον τρόπο δημιουργούνταν συχνά εκνευρισμοί και παρεξηγήσεις. 

Τα φοβερά λάθη που έκανε ο Τάλας στην δουλειά αυτή, ήταν να παραβλέπει υγρά άνω των 100 μλ στον έλεγχο, κάτι που γινόταν μια φορά στις 100-150 χειραποσκευές. Αλλά αυτά διορθώνονταν, διότι οι συνάδελφοι τα βλέπαν στο σκάννερ και τα εντοπίζαν στον 2ο έλεγχο μετά. Αλλά θα του λείψουν κάποια πράγματα, πέραν του οικονομικού οφέλους, όπως οι κοινωνικές συναναστροφές, ειδικά με κάποια από τα παιδιά του γκρουπ του. Ναι μεν νεότεροι στην ηλικία από τον Τάλα, αλλά τα πήγαν καλά και του έφτιαχναν την διάθεση, η οποία ήταν πεσμένη από το 2020 και μετά (βλ. σχετικά κείμενα ενταύθα). Χαλάλι το πρωϊνό ξύπνημα μες την νύχτα και το κρύο, και τα προβλήματα στις συγκοινωνίες για να είναι στις 6 π.μ. κάθε πρωί στην εκπαίδευση. Χαλάλι και τα απανωτά διαγωνίσματα, η εκμάθηση (συχνά δια αποστήθισης) της ύλης που περιλάμβανε ορισμούς και έννοιες, νομοθεσίες και παραγράφους. Χαλάλι και η σωματική εκπαίδευση, η οποία γινόταν δίχως γάντια και στην οποία οι συμμετέχοντες έπιαναν με γυμνά χέρια ο ενας τα ποδάρια του άλλου. Ήταν απόλαυση η επιστροφή με το τραίνο και με ευχάριστη παρέα...