Freitag, 17. Dezember 2010

ΟΛΑ ΤΑ ' ΧΕ Η ΜΑΡΓΙΩΡΗ (:ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ)...ΤΟ Archaeoreality ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ...

Στο κειμενο της 30.10.2010 (βλ. http://www.notis-o-talas.blogspot.com/2010_10_01_archive.html) αναφερομασταν στην απαξιωση της ελληνικης κοινωνιας για τον πολιτισμο της. Τοτε δεν γνωριζαμε για την υπαρξη ενος ριαλιτυ με θεμα την αρχαιολογια! Ναι, πραγματικα υπαρχει, η' μαλλον, υπηρξε κατι τετοιο! Εντελως συμπτωματικα το ανακαλυψαμε στον λαβυρινθο του διαδικτυου πριν απο λιγες ημερες!
Μεταξυ 14.07. και 15.09 του τρεχοντος ετους, προβληθηκε απο το History Channel ο πρωτος κυκλος του ριαλιτυ "Chasing Mummies" (www.history.com/shows/chasing-mummies/), αποτελουμενος απο 10 επεισοδια. Το ψευδοντοκυμανταιρ αυτο περιστρεφεται γυρω απο το προσωπο του διευθυντη του τμηματος Αρχαιοτητων της Αιγυπτου Dr. Zahi Hawass (βιογραφικα στοιχεια στο www.drhawass.com). O Dr. Hawass ειναι ο alpha dog της αιγυπτιακης αρχαιολογιας σημερα. Αυτος πρεπει να δωσει την εγκριση του για οτιδηποτε κινειται στον χωρο αυτο, απο απλη δημοσιευση και φωτογραφιση, μεχρι αδειες για επιφανειακες ερευνες και ανασκαφες. Στο ριαλιτυ αυτο, μια μικρη ομαδα παραγωγων και καμεραμεν τον συνοδευει, στο στυλ του "Blair witch project", ειτε οταν ειναι καλεσμενος σε εκδηλωσεις για να προωθησει τα βιβλια του και να δωσει ομιλιες, ειτε να διευθυνει ανασκαπτικες εργασιες. Κοντα του βρισκονται τρεις νεοι Αμερικανοι, οι οποιοι συμφωνα με το ριαλιτυ, εχουν σπουδασει αρχαιολογια, ανθρωπολογια, ιστορια και τεχνες. Στο show αποκαλουνται fellows, ειναι δε κατι σαν βοηθοι. Προκειται για τους Dereck Lincoln, εναν αθλητικο νεαρο και τις μελαχροινες κοπελες Lindsay Tanner και Zoe D´Amato.
Το τελος του πρωτου κυκλου ηλθε συντομα και αδοξα, με τις δυο κοπελες να εγκαταλειπουν την δραση στην Αιγυπτο και να επιστρεφουν στα σπιτακια τους. Ισως ομως να οφειλεται περισσοτερο στις κριτικες που ελαβε το ριαλιτυ. Στο διαδικτυο διαβαζει κανεις σχολια για την ψευδοντοκυμαντεριστικη οπτικη, την προσωπολατρεια, μιας και επικεντρωνεται επανω στον εγωμανη αιγυπτιο αρχαιολογο κατα κορον, την κακη υποκριτικη των συμμετεχοντων. Η πλειοψηφια των σχολιαστων, που δεν ειναι καν αρχαιολογοι, συμφωνει οτι η εκπομπη αυτη ειναι στημενη (αναφερεται π.χ. οτι η Zoe εχει σπουδασει και ηθοποια) και πως η εμμονη για αυτοπροβολη του Dr. Hawass - ο οποιος τουλαχιστον στις Η.Π.Α. ειναι πολυ γνωστος, πριν ακομα συμμετασχει στο show - εχει ξεπερασει καθε οριο.
Δεν αμφιβαλλουμε, οτι ο αιγυπτιος αρχαιολογος, προβαλλοντας την αγαπη του για την αρχαιολογια και την χωρα του, εφερε αυτες ακριβως τις αγαπες σε πρωτο πλανο, ως επιχειρημα για να δικαιολογησει την συμμετοχη του, ενω στην πραγματικοτητα ειχε αλλους λογους, για τους οποιους αποδεχτηκε τον ρολο αυτον. Δεδομενης της χρονιας απαξιωσης της αρχαιολογικης επιστημης ομως απο το ευρυ κοινο, μιας απαξιωσης που υπαρχει και σε αλλες χωρες, μιας απαξιωσης που οφειλεται στην απουσια των κρατων, την αδιαφορια των Μ.Μ.Ε. τον εγκλεισμο των φορεων της επιστημης αυτης στον χρυσελεφαντινο πυργο τους, οφειλουμε να θεσουμε καποιες ερωτησεις, οπως:
Τι μπορει να σημαινει για την αρχαιολογια η προβολη ενος ριαλιτυ που ασχολειται με αυτην;
Μπορει η εκπομπη αυτη να γεμισει το κενο; Μπορει να φερει την επιστημη κοντα στον σημερινο, καθημερινο ανθρωπο και εαν ναι, πως;
Προσωπικα φοβουμαστε, οτι το ριαλιτυ αυτο διολου βοηθησε. Αποδειξη, οι χαμηλοι βαθμοι τηλεθεασης και τα δεικτικα σχολια των τηλεθεατων. Κριμα που ενα μεχρι προτινος σοβαρο καναλι οπως το History Channel επεσε τοσο χαμηλα, αντιγραφωντας την ριαλιτοσυνταγη αλλων ιδιωτικων καναλιων με τον χειριστο τροπο. Ντροπη για τους συμμετεχοντες, αρχης γενομενης απο τον Dr. Hawass. Τι αλλο θελει επιτελους; Νομιζει οτι ο υπολοιπος κοσμος δεν ξερει ποιος ειναι; Με την προβολη που απολαμβανει απο τα Μ.Μ.Ε. για τους αγωνες του εναντιον γερμανικων και βρετανικων μουσειων και για τις διαλεξεις του για πυραμιδες και μουμιες;
Νομιζουν οι δημιουργοι της εκπομπης οτι απευθυνονται σε ανεγκεφαλους; Μα, ειναι δυνατον να παρει κανεις στα σοβαρα καταστασεις, οπως αυτη με την Zoe που δηθεν ξεχαστηκε μαζι με τους καμεραμεν μεσα στην πυραμιδα του Χεοπος και αναγκασε τον Hawass να επιστρεψει αρον αρον για να την ξεκλειδωσει και να την κατσαδιασει μπροστα στο συνεργειο; Ποιος ενηλικος, με πτυχιο μαλιστα, κανει τετοιες βλακειες οπως η προαναφερομενη δεσποινιδα;
Το ριαλιτυ αυτο, δυστυχως δεν προσφερει τιποτε, ουτε σε κοινο, ουτε σε αρχαιολογια. Ειναι πολυ ευκολο για τον καθε αρχαιολογο σχεδον, να φορεσει ενα καπελο α λα Ιντιανα Τζοουνς, να στηθει μπροστα στην καμερα και με φοντο τις πυραμιδες, την Ακροπολη κτλ. να αρχιζει να μιλαει με ενθουσιασμο για την αγαπη του για τους αρχαιους πολιτισμους κτλ. Η εκπομπη αυτη, ως το πρωτο ριαλιτυ για την αρχαιολογια, ειχε την δυνατοτητα να παει παρα περα απο τα γνωστα κλισε, με τους γκασμαδες, τις μουμιες, τους αρχαιοκαπηλους και τις βραβευσεις. Θα μπορουσε να ριξει μια πιο ρεαλιστικη ματια στην αρχαιολογια. Στα προβληματα των φοιτητων που πρεπει να ανταπεξελθουν σε μεταπτυχιακες εργασιες, διατριβες και ανταγωνισμους. Στο αγχος λεκτορων ως προς την ετοιμασια ομιλιων σε συνεδρια και την δημοσιευση εργασιων. Στην καθημερινη παλη διευθυντων ιδρυματων ως προς την εξευρεση πορων για την συνεχιση των ερευνων τους. Σε αυτους τους σκοπους απετυχε. Προεβαλε αντιθετως το μοντελο του ηδη επιτυχημενου υπεραρχαιολογου που κοβει και ραβει και αρεσκεται να τον κολακευουν. Για αυτον που οι ερευνες του αφορουν κυριως δημοσιευσεις για τις πυραμιδες της Γκιζας και το χρυσαφι των Φαραω.
Σωστο θα ηταν επομενως, να μην ξαναγινει παλι κατι τετοιο. Ας μεινει η προβολη της αρχαιολογιας στον γνωριμο και σιγουρο δρομο των επιστημονικων ντοκυμανταιρ, των ανοιχτων διαλεξων προς το κοινο, τον εθελοντισμο σε ανασκαφες και την Μουσειοπαιδαγωγικη.




Keine Kommentare: