Η ανοιξη του 2016 θα ειναι η εποχη που η μεγαλη οθονη θα πλημμυρισει ειδικα εφε και υπερηρωες! Ποτε πριν δεν ειχαμε τοσες πολλες ταινιες με ηρωες των κομικς μαζεμενες! Την αρχη αναμενεται να κανει το "Superman vs Batman: Dawn of Justice" περι τα τελη Μαρτιου. Τον Μαιο θα προβληθει ο "Captain America (vs Iron Man): Civil War (aka: Avengers 2 1/2)" και τον Ιουνιο οι "X-Men: Apocalypse". Στο ενδιαμεσο θα ερθει η "Suicide Squad", ενω ο "Deadpool" παιζεται ηδη, αλλα επειδη ειναι ιδιαιτερος χαρακτηρας, βγαινει εκτος συναγωνισμου. Τα φαβορι αλλωστε ειναι οι προαναφερομενες τρεις ταινιες.
Παραλληλα και στην μικρη οθονη, οι υπερηρωες των δυο κολοσσων Marvel και DC δινουν ρεστα ηδη απο την περασμενη χρονια: Flash, Supergirl, Constantine, Legends of Tomorrow της DC, Agent Carter, Agents of SHIELD, Daredevil, Jessica Jones της Marvel επελαυνουν αναμεσα σε τηλεοπτικα προγραμματα και δικτυα.
Ημεις ειμαστε προς το παρον ικανοποιημενοι με ολα αυτα. Ασφαλως δε, οπως και πολλοι θαυμαστες και γνωστες των κομικς, θεωρουμε οτι υπαρχουν ακομα ιστοριες και χαρακτηρες που θα αξιζε να μεταφερθουν στην μικρη ή την μεγαλη οθονη. Ιστοριες οπως οι "Life and Death of Captain Marvel" του Jim Starlin, "Squadron Supreme" του Mark Guggenheim, "Green Lantern vs Green Arrow: Hard travelling Heroes" των Denis O´Neal - Neal Adams θα μπορουσαν να ανοιξουν ενα διαφορετικο πεδιο ως προς την προσεγγιση και ερμηνεια των υπερηρωων των κομικς σε ενα διαφορετικο μεσο εκφρασης της τεχνης, οπως η τηλεοραση και ο κινηματογραφος. Ακολουθως θα αναφερθουν λιγα παραδειγματα - επιθυμιες μας που θα θελαμε πολυ να λαβουν καποια μερα (ελπιζουμε να την ζησουμε αυτην την μερα και εαν ειναι δυνατον να συμβαλουμε εις την δημιουργια των επιθυμιων μας αυτων εμπρακτως!) σαρκα και οστα:
(Α) Στα 2011 η Disney προβαλλε την ταινια "John Carter (of Mars/ Barsoom)" που βασιζεται σε χαρακτηρες του E. R. Burroughs. Δυστυχως η ταινια - παρα τα ικανοποιητικα ειδικα εφε - δεν πηγε καλα στα ταμεια. Σαφως υπηρχαν σεναριακες αδυναμιες. Φρονουμε οτι τα πραγματα θα ησαν καλυτερα, εαν η Disney ειχε φροντισει να αγορασει τα δικαιωματα απο τους κληρονομους του συγγραφεα και αλλων χαρακτηρων του. Λ.χ. του "Carlson of Venus (Amtor)". Υπαρχουν πολλες ομοιοτητες μεταξυ των δυο αυτων χαρακτηρων: Οχι μονο επειδη ειναι σκληροτραχηλοι Αμερικανοι τυχοδιωκτες, αλλα επειδη οι περιπετειες τους λαμβανουν χωρα σε εξωτικους κοσμους περαν του δικου μας, η εαν θελετε, της Γης της εποχης του Burroughs. Ο John Carter βρισκεται στον Αρη, εναν ερημικο πλανητη με ελαχιστο νερο που κατοικειται απο ανθρωπομορφους ερυθροδερμους και πρασινοδερμους με 4 χερια. Ο Carlson εχει μεταφερθει στην Αφροδιτη, εναν - συμφωνα με την φαντασια του συγγραφεως - υδατινο πλανητη, απο τοςυ βυθους του οποιου ξεπηδουν τεραστια δεντρα, τα κλαδια των οποιων μπλεκονται μεταξυ τους και πανω τους ζουν και μεταφερονται τα πλασματα που τον κατοικουν. Και οι δυο αυτες μορφες αποτελουν τους προδρομους του ειδους των "space operas" ("sword and space") πανω στο οποιο βασιστηκαν και τα υστεροτερα προιοντα Flash Gordon, Buck Rogers, Star Wars, Avatar κ.α. Απο την στιγμη που ο σκηνοθετης και ο σεναριογραφος του John Carter ενεπλεξαν στην αφηγηση τους τον ιδιο τον συγγραφεα (υποτιθεται οτι στην ταινια ο Burroughs ειναι ανιψιος του Carter) και παρουσιασαν μια υποιστορια, συμφωνα με την οποια υπαρχει ενας κακος εξωγηινος αγνωστου προελευσεως και δυναμεων - περαν της μεταμορφωσεως και της τηλεμεταφορας - (εξαιρετικα υποδυομενος απο τον καρατεριστα Mark Strong) που θελει να ελεγχει τους πλανητες ενεπλεκωντας τους κατοικους των σε εμφυλιους πολεμους, θα μπορουσαν να ειχαν συνεχισει αυτο το σημειο, παρουσιαζοντας μας τον επομενο γηινο σε ξενο πλανητη, που θα ειναι ο Carlson της Αφροδιτης. Στη συνεχεια, και εαν το θελαν και οι ιδιοι, θα μπορουσαν να ενεπλεξουν τον David Innes απο το Pelucidar (στο εσωτερικο της Γης) ή τον Ταρζαν τον ιδιο (τα τελευταια χρονια εχουμε δει απιστευτες βλακειες με τον Ταρζαν στην μεγαλη οθονη απο ανθρωπους που ασελγησαν στο υλικο που τους δωθηκε - βλ. περισσοτερα στο σχετικο κειμενο του 2013) μεταφεροντας την υποθεση στην Γη και ενωνοντας ολους τους ηρωες του συγγραφεα σε μια ταινια, αφου τους παρουσιασαν σε μεμωνομενες, εξασφαλιζοντας ετσι μια τριλογια ή τετραλογια - και το κυριοτερο, την εμπιστοσυνη και αγαπη του κιν/κου κοινου! Ακριβως οπως εγινε με τους υπερηρωες της Marvel που εμφανιστηκαν μαζι στους Avengers (συμπαραγωγη της Disney, επισης του 2011)!
(Β) Μιας και οι Avengers εκαναν την αρχη, η οποια θα συνεχιστει με την JLA, γιατι να μην αποτολμησουν και αλλοι να φερουν πολλους ηρωες στην μεγαλη οθονη; Και εαν συμβει αυτο, τι πιο εμβληματικο απο το να φερουν στην μεγαλη οθονη μια εκ των αρχαιοτερων και διασημοτερων υπερομαδων των κομικς; Ο λογος εδω γινεται για τους "Three Big" Kings Feature Syndicate, οι οποιοι ουσιαστικα εμφανιστηκαν μαζι σε cartoon της δεκαετιας του 1980 και προσφατα σε κομικ απο την Dynamite ( το "King´s Watch"): Προκειται για τους Flash Gordon, Mandrake the Magician και Phantom, οι οποιοι - μαζι με τους συνεργατες τους - δημιουργησαν στο cartoon την ομαδα Defenders, μαχομενοι εναντιον των εχθρων τους, ειδικα εναντιον του Ming! Τι ωραιο που θα ηταν να εμφανιζονταν οι τρεις αυτοι εικονικοί χαρακτήρες των κομικς σε μια live adaptation!
(Γ) Οπως και στην Ελλαδα ειχαμε (και εν μερει εχουμε) τα δικα μας λαικα αναγνωσματα τυπου κομικς, ετσι μπρουμε να καυχιομαστε και για τους δικους μας Έλληνες Ήρωες. Και καποιοι απο εμας ευχονται να υπηρχαν τα μεσα να εμφανιστουν μαζι ολοι τους σε μια ταινια... Ποιοι ειναι αυτοι οι ηρωες, οι δικοι μας ηρωες που θα μπορουσαν να απαρτιζουν μια καθ΄ολα ελληνικη ομαδα τυπου Avengers-Defenders; Κατα την προσωπικη μας αποψη, οι ακολουθοι :
Γιωργος Θαλασσης, ο "Μικρος Ηρωας", δημιουργημα του Στελιου Ανεμοδουρα. Ο Γιωργος, γνωστος και ως το Παιδι-Φαντασμα, δρα στην Ελλαδα της Γερμανικης Κατοχης μαζι με αλλα παιδια, οπως την φιλη του την Κατερινα, τον Σπιθα κ.α. Εκπαδευμενος απο την Αγγλικη Αντικατασκοπεια, ο Γιωργος γνωριζει πολλες πολεμικες τεχνες και μιλαει απταιστα εναν αριθμο ξενων γλωσσων. Ειναι επισης ασσος των μεταμφιεσεων. Εκτος των Γερμανων Ναζι και των Ιταλων Φασιστων, ο μεγαλος εχθρος του Γιωργου ειναι ο μασκοφορος "Σειταν".
Τζιμ Ανταμς (Δημητρης Αδαμοπουλος) ο "Μικρος Σεριφης". Αλλο ενα δημιουργημα του Στελιου Ανεμοδουρα. Ο Τζιμ δρα στην Αγρια Δυση. Ακολουθησε τον πατερα του, ο οποιος ηταν σεριφης καπου στο Τεξας. Οταν ο πατερας του δολοφονηθηκε αναδρα, ο Τζιμ επισαε τα ρεβολβερ και οχι μονο για εκδικηση, αλλα για αποδοση δικαιοσυνης στην Αγρια Δυση υπερ των πτωχων και αδυνατων. Εκτος απο ασσος στο σημαδι, ο Τζιμ ειναι και καλος ιππεας και ιχνηλατης.
Ο Γκαουρ ειναι δημιουργημα του Νικου Ρουσου. Προκειται για εναν διμετρο μυωδη ανδρα ελληνικης καταγωγης, ο οποιος γεννηθηκε και μεγαλωσε στις αφρικανικες ζουγκλες. Ο Γκαουρ ειναι πολυ δυνατος και ευκινητος παρα το μεγεθος του. Δεν σκοτωνει ζωα και δεν χρησιμοποιει οπλα - τρεφεται με φυτα και φρουτα. Μενει σε μια σπηλια που την φροντιζει μια Πυγμαια, η Χουχου. Η Χουχου ειναι αρραβωνιασμενη (!) με τον φημισμενο γητευτη φιδιων Ποκοπικο, ο οποιος νομιζει οτι ειναι ο φυλακας-αγγελος της Ταταμπου, μιας μελαχροινης καλλονης, επισης ελληνικης καταγωγης, που εσωσε καποτε ο Γκαουρ. Στη ιστορια εμφανιζεται και ο Ταρζαν, ο οποιος μετα απο ενα...χτυπημα στο κεφαλι εχει υποστει διαταραχη προσωπικοτητας (!). Το alter ego του ειναι ο διδυμος αδελφος του Ναζρατ (αναγραμματισμος του ονοματος του) που κουτσαινει και επωφθαλμια την πανωρια Ελληνιδα. Τζαιην δεν υπαρχει στην ιστορια...
Ο Αστυνομος Μπεκας ειναι δημιουργημα του δημοσιογραφου Γιαννη Μαρη και ο μοναδικος λαικος ηρωας που εμφανιστηκε στην μικρη και την μεγαλη οθονη. Τον εχουν υποδυθει μεταξυ αλλων ο Αλεκος Αλεξανδρακης και ο Σταυρος Ξενιδης. Τελευταια τον υποδυθηκε ο Ιεροκλης Μιχαηλιδης στην μικρη οθονη. Ο Μπεκας ειναι η φωνη της λογικης και της δικαιοσυνης εντος ενος ξεχαρβαλωμενου και διεφθαρμενου συστηματος.
Οπως ειναι φανερο, οι ελληνικης καταγωγης ηρωες των λαικων αναγνωσματων ελκουν την καταγωγη τους απο διαφορα κιν/κα κυριως ειδη που ειχαν επιτυχια στην χωρα μετα τον Β Παγκοσμιο Πολεμο: Ο "Μικρος Ηρωας" βασιζεται σε πολεμικες περιπετειες και ο "Μικρος Σεριφης" στις ταινιες γουεστερν. Ο Γκαουρ στις εξωτικες περιπετειες σαφαρι (πχ. στον Ταρζαν του Βαισμυλλερ) που ειχαν τοτε περαση και ο Αστυνομος Μπεκας στα αστυνομικα θριλερ-film noire.
Το μελλον, η διαθεση, η εμπνευση και η προσβαση σε οικονομικους πρους ειναι που θα δειξουν, εαν μπορει να πραγματοποιηθει το (Γ). Το αυτο βεβαια ισχυει και για τα προαναφερομενα παραδειγματα (Α) και (Β). Τα υπολοιπα (σεναριο, καστ, κοστουμια, ειδικα εφε, σκηνοθεσια κτλ.) επονται...
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen