Sonntag, 5. Oktober 2008

ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΙΩΤΗ.

- "Που λετε γιατρε μου, η ιστορια και η πορεια του ανθρωπου ανα τους αιωνες, η εξελιξη του σε ολους τους τομεις, με ενδιεφερε απο μικρο παιδι. Ετσι, αρχισα να ασχολουμαι με το θεμα αυτο σε θεωρητικο επιπεδο. Υπαρχει συγκεκριμενος κλαδος, η θεωρητικη φυσικη, η οποια ασχολειται με αυτα τα πραγματα. Οταν ξεκινουσα την ερευνα μου, δεν υπηρχε εξειδικευμενη βιβλιογραφια στην Ελλαδα για αυτο το θεμα."
- "Και ποιο ηταν το επομενο βημα σας;"
- "Ετυχε να διαβασω το καταπληκτικο μυθιστορημα του H. G. Wells, The time machine. Αρχικα ειχε πεσει στα χερια μου η βερσιον του εργου σε κομικ απο την σειρα των κλασσικων εικονογραφημενων των εκδοσεων "Ατλαντις" (εικ. 1). Λιγα χρονια αργοτερα διαβασα το βιβλιο οπως εκδοθηκε μετεφρασμενο απο τις εκδοσεις "Αγκυρα". Προσφατα αγορασα ενα αντιτυπο του εργο στην αγγλικη."
- "Θα μπορουσατε να αναφερετε την υποθεση του εργου;"
- "Φυσικα! Διαδραματιζεται στην βικτωριανη Αγγλια. Ο χρονοταξιδιωτης ειναι ενας γκριζομαλλης εφευρετης - το ονομα του δεν αναφερεται καν στο κειμενο. Επιθυμια του ειναι να ταξιδεψει μπροστα στο χρονο, να δει πως ζουν οι ανθρωποι του μελλοντος. Για αυτον τον λογο κατασκευασε την χρονομηχανη. Η ακριβης περιγραφη της μηχανης δεν ειναι γνωστη. Εχει καθισμα για ενα ατομο, ελαχιστους λαμπτηρες, καντραν ενδειξης ημερομηνιας και δυο λαβες, οι οποιες μπορουν να αφαιρεθουν απο την μηχανη. Πιεζοντας την μια λαβη προς τα μπρος, μπορεις να ταξιδεψεις στο μελλον. Αν σπρωξεις την αλλη λαβη, θα ταξιδεψεις στο παρελθον. Ο εφευρετης επιβιβαζεται στη μηχανη του και σπρωχνει την λαβη μπροστα. Αργα στην αρχη. Εδω ο συγγραφεας παρουσιαζει πολυ γλαφυρα την σκηνη του ταξιδιου στο μελλον: Ενω για τον εφευρετη εντος της μηχανης δεν εχουν περασει παρα ελαχιστα δευτερολεπτα απο το ελαφρο σπρωξιμο της λαβης, ο κοσμος εκτος αυτης εχει μετακινηθει κατα μερικες ωρες μπροστα, οπως δειχνουν το ωρολογιο τοιχου και το λιωμενο κερι του εργαστηριου του! Δινοντας περισσοτερη ωθηση στον μοχλο, ο χρονοταξιδιωτης παρατηρει πως η ανατολη του ηλιου διαδεχεται την δυση και πως οι εποχες του χρονου εναλλασονται με ολο και πιο γοργο ρυθμο, αναλογως της ωθησης της λαβης."
Εικ. 1
- "Εντελως συμπτωματικα, ο χρονοταξιδιωτης παει 800.000 χρονια περιπου μπροστα στο μελλον, οπου και διαπιστωνει οτι το ανθρωπινο ειδος εχει χωριστει στα δυο: Απο την μια μερια ειναι οι μικροκαμωμενοι Ελοι. Μοιαζουν με μικρα παιδια. Ζουν σε εναν επιγειο παραδεισο, γεματο λουλουδια και ποταμακια. Μερικα ερειπια μονο προδιδουν οτι καποτε υπηρξαν πολεις με ψηλα κτηρια εκει. Οι Ελοι περνουν την μερα τους με χορους, τραγουδια και παιχνιδια. Εξαρτωνται ομως απο τους Μορλοκς, τρωγλοδυτες καννιβαλους που ζουν στα εγκατα της γης απο τοτε που καποια μεγαλη καταστροφη αναγκασε μερος του ανθρωπινου πληθυσμου να εγκαταλειψει την επιφανεια, προκειμενου να επιβιωσει. Οι Μορλοκς φτιαχνουν ρουχα για τους Ελοι και τους προμηθευουν με τροφιμα. Σαν ανταλλαγμα βγαινουν τις νυχτες απο πηγαδια διασπαρτα στην περιοχη των Ελοι και αρπαζουν μερικους απο αυτους για να τραφουν. Καποια στιγμη μεταφερουν και κρυβουν και την χρονομηχανη του εφευρετη. Ο τελευταιος ειναι αναγκασμενος να μεινει περιπου μια βδομαδα εκει."
- "Πολυ ενδιαφερον! Και τι συμβαινει στη συνεχεια;"
- "Εντελως τυχαια, ο εφευρετης σωζει μια κοπελιτσα των Ελοι απο πνιγμο, την Γουινα. Αυτη καπως συνεννοειται μαζι του και προσπαθει να τον βοηθησει. Οταν ο εφευρετης βρισκει τελικα την μηχανη του, η Γουινα δεν ειναι δυστυχως μαζι του. Ταξιδευει πισω στην εποχη του και βρισκει τους φιλους του μαζεμενους στο σπιτι του να τον περιμενουν - ετσι ξεκιναει βασικα το μυθιστορημα. Τους αφηγειται την ιστορια του. Μετα απο μερικες μερες ερχεται καποιος απο τους φιλους του εφευρετη για επισκεψη. Ακουει ενα περιεργο βουητο. Μπαινει στο εργαστηριο και το βρισκει αδειο. Ο εφευρετης εφυγε μαζι με την χρονομηχανη του. Και δεν επεστρεψε ποτε. "
- "Που πηγε ;"
- "Αυτο διερωταται και ο φιλος του χρονοταξιδιωτη. Στον επιλογο του μυθιστορηματος μονολογει οτι ισως ο εφευρετης να ταξιδεψε στο παρελθον, με σκοπο να γνωρισει τους μεγαλους πολιτισμους της ανθρωποτητας. Ισως βεβαια και να επεστρεψε στο μελλον, για να ζησει κοντα στην Γουινα. Στη συνεχεια βγαζει ενα περιεργο λουλουδι απο την τσεπη του. Το εφερε ο χρονοταξιδωτης απο τον κοσμο των Ελοι. Ηταν δωρο της Γουινα. Αυτο το λουλουδι συμβολιζει για τον φιλο του εφευρετη, οτι δεν ειναι ολα ματαια. Η ανθρωπια, η καλωσυνη, η ελπιδα οτι η αγνοτητα της καρδιας δεν θα σβησει, θα συνεχισουν να υπαρχουν και στο μελλον."
- "Τι αισιοδοξο μηνυμα!"
- "Ναι... Μερικες φορες σκεφτομαι και εγω ετσι... Παρεπιπτοντως, η ιστορια αυτη δεν ειναι η πρωτη, ουτε η τελευταια του συγγραφεα Γουελλς που σχετιζεται με ταξιδια στο χρονο. Αλλα η πιο γνωστη και αγαπητη. Πολλα εχουν ειπωθει και γραφει για τι συμβολιζουν οι Ελοι και οι Μορλοκς. Ισως αντικατοπτριζουν οι μεν Ελοι την αρχουσα ταξη της βρετανικης αυτοκρατοριας, ενω οι δε Μορλοκς ειναι το προλεταριατο. Καποιοι κανουν ετσι την αντιπαραβολη με τις κοινωνικες ταξεις που εμφανιζονται στην ταινια Metropolis του Fritz Lang. Κατι αλλο που μου αρεσει στο βιβλιο αυτο, ειναι καποιες εντυπωσιακες περιγραφες που κανει ο συγγραφεας. Οταν για παραδειγμα ο χρονοταξιδιωτης φτανει στην εποχη των Ελοι, ο συγγραφεας αναφερει ακριβως την στιγμη που φτανει, κανοντας ενα ταξιδι στο χρονο με τις λεξεις! Αναφερει δηλαδη οτι εκεινη την στιγμη μολις σταματησε να βρεχει. Για αυτο γλιστραει η μηχανη στο γρασιδι και ο χρονοταξιδιωτης πεφτει απο αυτην. Μια αλλη περιγραφη ειναι, οταν ο εφευρετης στην προσπαθεια του να ξεφυγει απο τους Μορλοκς παταει φουλ το γκαζι στην μηχανη και φτανει στο τερμα, στο τελος του κοσμου δηλαδη! Βλεπει τον κοσμο του απωτερου μελλοντος, ενα λεπτο πριν καταστραφει!"
- "Περιεγραψε δηλαδη με γλαφυροτητα και λεπτομερως τις εικονες, χρησιμοποιωντας λεξεις. Για αυτο και εχουν τοση δυναμη και ζωντανια. Πολυ ωραιο μυθιστορημα."
- "Ναι. Και βρηκα την κιν/κη βερσιον του 1960 (εικ. 2) αρκετα καλη, καλυτερη οπωσδηποτε απο αυτην του 2002, την οποια λεγεται οτι σκηνοθετησε καποιος απογονος του συγγραφεα."

Εικ. 2

- "Σοβαρα; Ποια η αποψη σας για τα ταξιδια στο χρονο, οπως απεικονιζονται σε αλλες μορφες τεχνης, οπως ο κιν/φος;"

- "Κοιταξτε, η βερσιον του 1960 ηταν σε γενικες γραμμες πολυ κοντα στο πρωτοτυπο κειμενο. Μου αρεσε επισης το οτι περιειχε και αντιπολεμικο στοιχειο. Ταξιδια στο χρονο εμφανιζονται συχνα πυκνα σε ταινιες και σειρες επιστημονικης φαντασιας. Προσωπικα παντως δεν ειμαι τοσο φαν της "Ντελοριαν" του Μαικλ Φοξ απο την γνωστη τριλογια "Back to the future" της δεκαετιας του 1980."

- "Οχι; Ποια ταινια η σειρα με ταξιδια στο χρονο προτιματε;"

- "Προτιμω το "Ομνι" των Voyagers (εικ. 3), μια αμερικανικη σειρα της δεκαετιας του 1980."

- "Περι τινος προκειται;"

- "Ειναι δυο τυποι, ενας αντρακλας ονοματι Φινεας Μπογκ και ενας πιτσιρικας, ο Τζεφ, που γνωριζει ολα τα ιστορικα γεγονοτα. Αυτοι εχουν ενα μηχανημα που μοιαζει με ρολοι τσεπης και το λενε "Ομνι". Το μηχανημα αυτο εχει γραναζια σε σχημα ομοκεντρων κυκλων που δειχνουν τις χρονολογιες. Στο κεντρο υπαρχει ενας χαρτης με την υδρογειο, για να βλεπουν οι χρονοταξιδιωτες που βρισκονται. Επανω υπαρχουν δυο φωτακια, ενα κοκκινο και ενα πρασινο. Ο Μπογκ ειναι μελος μιας ομαδας επιστημονων του μελλοντος. Ο σκοπος τους ειναι να διορθωσουν την ιστορια. Αν κατι εχει παει στραβα, το βλεπουν γιατι αναβοσβηνει το κοκκινο λαμπακι. Οταν αναψει το πρασινο λαμπακι, σημαινει οτι η ιστορια κυλαει ομαλα."

Εικ. 3

- "Μαλιστα... Παρουσιαζει και αυτο το εργο ενδιαφερον."

- "Για παραδειγμα ταξιδευουν στις αρχες του 20ου αιωνα στις Η.Π.Α. και οι αδελφοι Ραιτ ακομα δεν εχουν κατασκευασει το αεροπλανο. Αναβοσβηνει το κοκκινο φωτακι και αυτο δεν ειναι καλο. Το πρασινο φωτακι αναβει, αφου εχουν καταφερει να πεισουν τους αδελφους Ραιτ να κανουν τις δοκιμαστικες τους πτησεις, οι οποιες φυσικα και στεφονται με επιτυχια. Μερικα χρονια αργοτερα βεβαια, η υποθεση της σειρας αυτης με εβαλε σε σκεψεις."

- "Τι εννοειτε;"

- "Κοιταξτε, η επιστημη και στον τομεα της θεωρητικης Φυσικης εχει εξελιχθει. Φανταζομαι οτι εχετε ακουστα τις θεωριες του Χαους, των μαυρων οπων, των παραλληλων διαστασεων. Αν αυτοι οι δυο τυποι λοιπον ταξιδευαν στο χρονο και εφταναν στην εποχη που ναι μεν ζουσαν οι αδελφοι Ραιτ, αλλα δεν ασχολουνταν με αεροπλανα, τοτε μαλλον ταξιδευαν σε ενα παραλληλο συμπαν, στο οποιο δεν ειχε εφευρεθει το αεροπλανο ακομη - τουλαχιστον οχι απο τους αδελφους Ραιτ!"

- "Καταλαβα..."

- "Αυτη η ιστορια με τα παραλληλα συμπαντα εχει πολυ ενδιαφερον. Δηλ. σε ενα παραλληλο κοσμο, εγω ειμαι πολυεκατομμυριουχος. Σε εναν αλλον, καθηγητης παν/μιου. Σε εναν τριτον, ισως εχω παντρευτει, εχω οικογενεια και μια δουλιτσα. Σε καποιον αλλον ισως δεν υπαρχω καν! Υπαρχει μια αμερικανικη σειρα της δεκαετιας του 1990 που ασχολειται με τον θεμα. Οι "Sliders". Στο θεμα αυτο παντως, η καλυτερη ταινια που γνωριζω ειναι "The One" με τον Jet Lee. Ο κακος εαυτος του πρωταγωνιστη ταξιδευει απο τον τεχνολογικα εξελιγμενο κοσμο του σε παραλληλες διαστασεις για να σκοτωσει τους αλλους εαυτους του και να απορροφησει ετσι την δυναμη τους, οπως ο Χαιλαντερ. Να αναφερω παντως οτι οι θεωρητικοι των χρονοταξιδιων δεν παραλειπουν να αναφερθουν και στα ηθικα δηλημματα του θεματος."

- "Δηλαδη;"

- "Δηλαδη αν εχουμε το δικαιωμα να επεμβαινουμε στην ιστορια, αλλαζοντας την ροη της. Οι Voyagers βασικα αυτο κανουν, αλλα αντιστροφως. Φτανουν καπου, οπου το ιστορικο γεγονος δεν ειναι ετσι οπως το γνωριζουμε και προσπαθουν να το αλλαξουν. Στον αντιποδα στεκεται η ταινια "Time Cop" με τον Jean-Claude van Damme: Ο πρωταγωνιστης ειναι μελος μιας αστυνομικης ομαδας που προσπαθει να πιασει οσους προσπαθουν να αλλαξουν τα ιστορικα γεγονοτα. Ενα παραδειγμα που δειχνει τι μπορει να συμβει σε τετοιες περιπτωσεις ειναι η σχετικα προσφατη ταινια "A sound of thunder" με τον Ben Kingsley. Να αναφερω ακομη οτι μια ταση στην παγκοσμια ιστορια ειναι το δογμα του "τι θα γινοταν αν;". Βαση αυτου του αξιωματος, ιστορικοι κανουν υποθεσεις για το πως θα εξελισσοταν ο κοσμος, εαν π.χ. δεν επεφτε μετεωριτης στον κολπο του Μεξικου πριν απο 65 εκατ. χρονια, εαν ο Μεγας Αλεξανδρος και ο Ιησους πεθαιναν στα γεραματα τους, αν ο Ναπολεων νικουσε στο Βατερλω κ. α. παρομοια. Το γνωστο παραδειγμα επισης με τον εγγονο που ταξιδευει στο παρελθον και σκοτωνει κατα λαθος τον παππου του προτου αυτος αποκτησει παιδια θα πρεπει να σας ειναι επισης γνωστο."

- "Ασφαλως! Το παραδοξο οτι, εαν σκοτωσει τον παππου του η´τον πατερα του, εκμηδενιζει τις πιθανοτητες να υπαρξει ο ιδιος! Απο την συζητηση μας διαπιστωνω οτι εχετε ενδιαφερον για αυτα τα θεματα και ασχολειστε με παθος. Ενα τελευταιο θελω να σας ρωτησω: Τι πιστευετε εσεις προσωπικα για τα ταξιδια στο χρονο; Ειναι εφικτα;"

- "Κοιταξτε, εχουν υπαρξει αρκετοι που με εχουν ειρωνευτει για αυτο. Απο οτι γνωριζω, χρειαζονται μεγαλα ποσα ενεργειας για να γινει κατι τετοιο. Μερικοι υποθετουν οτι ισως οι μαυρες τρυπες μπορουν να βοηθησουν. Αλλα η τεχνολογια μας δεν εχει προχωρησει τοσο πολυ σε αυτο το σταδιο. Δεν μπορουμε να ελεγξουμε ακομα την υλη κατα τροπο τετοιον που να μας επιτρεπει να την μεταφερουμε διαιρεμενη σε μορια και ατομα απο το ενα σημειο στο αλλο, οπως γινεται στην ταινια "Η Μυγα". Και δεν ξερω κατα ποσον το πειραμα CERN στην Ελβετια αποτελει τον προαγγελο για τετοιου ειδους πειραματα. Ισως καποτε στο μελλον να γινει εφικτο το ταξιδι στον χρονο. Στην ουσια ταξιδευουμε ηδη στον χρονο, αλλα μονο προς τα εμπρος, προς το μελλον. Τα ρολογια μας ειναι τροπον τινα χρονομηχανες. Αλλα δεν μπορουμε να "παγωσουμε" το παρον η´ να ταξιδεψουμε στο παρελθον. Παρα μονο στα ονειρα και την φαντασια μας. Δεν ξερουμε καν αν οντως υπαρχουν παραλληλα συμπαντα. Μερικες φορες μου εχει συμβει να βρεθω σε κατασταση "dejavú". Ασχολουμε δηλ. για κατι και ξαφνικα εχω το συναισθημα οτι την κατασταση αυτη την εχω ξαναζησει! Αισθανομαι δηλαδη οτι εχω μια αναμνηση αυτου του γεγονοτος. Καποιοι ισχυριζονται οτι αυτη η αναμνηση προερχεται απο τον αλλον εαυτο απο καποιο παραλληλο συμπαν. Πραγματικα δεν γνωριζω. Αυτο που ειναι βεβαιο, ειναι οτι εφοσον ο χρονος κυλαει προς τα εμπρος και εφοσον εχουμε την δυνατοτητα να ονειρευομαστε και να αξιοποιουμε την φαντασια μας, ειμαστε ολοι, λιγο εως πολυ, χρονοταξιδιωτες!"

- "Σας ευχαριστω πολυ για την ενδιαφερουσα συζητηση. Να ειστε καλα. Στο καλο!"

- "Ευχαριστω και εγω γιατρε. Γεια σας. Ειμαι κουρασμενος. Παω σπιτι μου να ξαπλωσω και να ταξιδεψω μεσω των ονειρων μου στον χωρο και τον χρονο."

- "Ε τοτε... Καλο σας ταξιδι!"

- "Ευχαριστω πολυ!"


Keine Kommentare: