Samstag, 19. März 2016

Politics are (and should be) a Job for Professionals, STUPID!

Η εδω και μηνες πολιτική κατάσταση, κυριως στην Ελλαδα, μας βαζει σε σκεψεις σε πολλα. Κυριως δε ως προς την επιλογη πολιτικων και πολιτευματος. Να ξεκαθαριστει πρωτα και κυρια προς αποφυγη παρεξηγησεων, οτι ο γραφων παντοτε ηταν υπέρ της δημοκρατίας. Δυστυχως ειναι φανερο οτι πολιτικη πρεπει να γινεται απο επαγγελματίες και οχι απο ερασιτεχνες. Δυστυχως αυτο το τελευταιο συμβαινει στην Ελλαδα - και οχι μονο σε αυτη βεβαια, οπως απεδειξαν ειδικα τα προσφατα γεγονοτα περι του μεταναστευτικου ή προσφυγικου ζητηματος. Μπορει οι πολιτικοι της Ε.Ε. να ειναι παιδια κομματικων σωληνων, αλλα μεχρις εκει. Η Ανγκελα Μερκελ ειναι χημικος, ο Αλεξης Τσιπρας εχει βγαλει το Πολυτεχνειο, ο Ντειβιντ Καμερον σπουδασε στην Οξφορδη. Εχουν καποιες γνωσεις και διπλωματικες δεξιοτητες, εχουν συμβουλους. Στο μεταναστευτικο ομως εφαγαν ολοι τα μουτρα τους και την πληρωνουν αλλοι, ως συνηθως. Ειδικα στην Ελλαδα δημιουργειται η εντυπωση, πως το μυθιστορημα του Lampedousa, Il Gatopardo εχει λαβει σαρκα και οστα: Η νεα ταξη, γεματη θρασος και αλαζονεια, εχει παρει τα ηνια απο την παλια αριστοκρατια. Αλλα δεν εχει το know-how και χωρις τα καταλληλα εφοδια δεν προκειται να καταφερει τιποτε!

 Επομενως πρεπει και εμεις οι υπολοιποι που ψηφιζουμε να το παρουμε χαμπαρι, οτι εφοσον υπαρχει η απαιτηση να αλλαξουν οι κοινωνικές δομές, θα πρεπει να αλλαξουν και τα πολιτευματα και οι πολιτικοι. "Εκαστος στο ειδος του", που λεει και η διαφημιση. Και επειδη δεν θα εμπιστευομασταν μια ιατρικη διαγνωση απο εναν που δεν ειναι γιατρος, γιατι θα πρεπει να κανουμε το ιδιο και στην πολιτικη; Αν το παρουμε απο ιστορικης αποψεως και με ψυχραιμια, θα δουμε οτι αυτη η γνωμη (που αναλυθηκε εν μερει και στο κειμενο της 08.06.2008) ειναι ορθη. Ο σκοπος των βασιλικων οικογενειων και των αριστοκρατικων ταξεων (απο τους αριστοκρατες της αρχαιοτητας και τους φεουδαρχες του μεσαιωνα μεχρι και τους ευγενεις των αυλων του 19ου αιωνα) ηταν αλλωστε αυτος. Οι γονοι τους εκπαιδευονταν απο μικρη ηλικια ωστε να εχουν τα εφοδια για να κυβερνησουν. Αρεσει δεν αρεσει, οι τωρινες και ειδικα οι μελλοντικες κοινωνιες θα χρειαστουν επαγγελματιες με τα καταλληλα εφοδια (βλ. κειμενο της 24.05.2013) προκειμενου να συντηρηθουν και να ευδοκιμησουν. Ειδαλλως θα καταρρευσουν. Ισως και για αυτους τους λογους να υπαρχουν μερικοι που αναπολούν τοσο το παρελθον.

 Για αλλη μια φορα ο γραφων επιθυμει να ξεκαθαρισει την κατασταση: Οι παραπανω σκεψεις εκφραζονται λογω απελπισιας για την αποτυχια των εως τωρα πολιτικων ατομων και των πραξεων τους. Ειναι ολοι τους ασχετοι και επικινδυνοι ερασιτεχνες. Οι χωρες δεν χρειαζονται τετοιους ερασιτεχνες σε νευραλγικα ποστα. Ας θυμηθουμε ολοι την περιπτωση του ανορθογραφου συμβουλου Καρανικα και τα παιχνιδια μεταξυ Καμμενου και Μουζαλα, την ωρα που λαοι ολοκληροι υποφερουν. Αυτα ειναι πραγματα που συνεβησαν τις τελευταιες μερες μαλιστα. Για αυτο θα πρεπει να επαναληφθει για πολλοστη φορα: Η πολιτικη ειναι δουλεια, οχι αγγαρεια, ουτε πλακα. Και ως τετοια πρεπει να λαμβανεται στα σοβαρα υποψιν και να ασκειται απο επαγγελματιες που την γνωριζουν αριστα, οχι απο ερασιτεχνες, παιδια κομματικων σωληνων, που ανελθηκαν στην εξουσια επειδη κολλαγαν αφισες, κραταγαν πανο σε διαδηλωσεις και ειχαν βυσματα.

     

Keine Kommentare: