Mittwoch, 31. August 2011

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ.

Το καλοκαιρι των μπλοκμπαστερς συνεχιζεται! Και ειδικα η Μαρβελ κομικς φερεται να εχει παρει προ πολλου την σκυταλη απο την Ντι Σι σε οτι αφορα την προβολη των δημιουργηματων της. Μια μικρη αναδρομη στο παρελθον:



Απο τις αρχες του μιλλενιουμ, η Μαρβελ ειχε μπει δυναμικα στο παιχνιδι της κινηματογραφικης βιομηχανιας του Χολλυγουντ, συμμετεχοντας πρωτα με τους Χ Μεν και κατοπιν με τις τρεις ταινιες για τον Σπαιντερμαν, τον Ανθρωπο Αραχνη, τον οποιον ξερουμε και στην Ελλαδα απο τα κομικς Καμπανας που κυκλοφορησαν απο την δεκαετια του 1970 και επειτα. Οι Χ Μεν κυκλοφορησαν την δεκαετια του 1980 απο την Μαμουθ κομικς. Μια μικρη καμπη απο πλευρας εισπραξεων σημειωθηκε με τις ταινιες "Ατρομητος" (Daredevil), "Τιμωρος" (Punisher), "Χαλκ" (Hulk), "4 Φανταστικοι" - μολονοτι η τελευταια με τους 4 υπερανθρωπους ηταν πιο κοντα στο πνευμα του ομωνυμου κομικ. Απο το 2008 και επειτα, υπηρξε ενας καταιγισμος ταινιων βασιζομενων στους χαρακτηρες της Μαρβελ. Ο Χαλκ 2, μολονοτι οχι μεγαλη επιτυχια στα διεθνη κιν/κα ταμεια, υπηρξε πιστος στο κλιμα του ομωνυμου κομικ, χαρις κυριως την παρουσια του Εντουαρτ Νορτον και του αρμονικα δομημενου σεναριου. Ο Αιρον Μαν 1 παλι, μολονοτι παρουσιαζε το αλτερ εγκο του υπερηρωα, τον πολυεκατομμυριουχο πλειμποι Τονυ Σταρκ εντελως διαφορετικο απο αυτον που γνωριζαμε απο τα κομικς, ειχε ως ατου του την εξαιρετικη ερμηνεια του Ρομπερτ Νταουνι Τζουνιορ, ενος ηθοποιου περισσοτερο γνωστου και ψημενου με ιδιαιτερους χαρακτηρες κυριως σε ανεξαρτητες παραγωγες. Η επιτυχια του Αιρον Μαν φαινεται να οδηγησε του ιθυνοντες της Μαρβελ και τους μεγαλοπαραγωγους του Χολλυγουντ να εμπλουτισουν το ρεπερτοριο τους. Ετσι, αρχισαν να προσθετονται ακομα περισσοτεροι χαρακτηρες.



Η μεγαλη αποφαση τεθηκε επι ταπητος. Τοσο ο Χαλκ, οσο και ο Αιρον Μαν ησαν μελη μιας υπερομαδας, ισχυροτερης απο τους 4 Φανταστικους, πιο εντυπωσιακης και απο τους Χ Μεν. Μιας ομαδας που μπορει να αντικρουσει την Justice League της ανταγωνιστικης DC. Αυτη η ομαδα ειναι οι Εκδικητες (Avengers). Η ταινια των Εκδικητων θα ερθει την ανοιξη η' το καλοκαιρι του 2012 στις κιν/κες αιθουσες. Θα επανελθουμε για αυτην ειδικα στο ιστολογιο σε κανα χρονο απο τωρα.


Αυτο ομως που χρειαζονταν οι ιθυνοντες ειναι να παρουσιασουν την ιστορια καθενος απο τους Εκδικητες ξεχωριστα, ωστε να προετοιμασουν τους σινεφιλ. Ειδικα αυτους που δεν γνωριζουν τα συγκεκριμενα κομικς. Μετα τον Αιρον Μαν 2 που προβληθηκε την ανοιξη του 2010, σειρα ειχε ενα αλλο βασικο μελος των Εκδικητων με την δικη του ταινια. Ο Θωρ προβληθηκε την ανοιξη του 2011. Παρουσιαζονται οι περιπετειες του ομωνυμου ηρωα, ενος ξανθομαλλου, μυωδη θεου των Βικινγκς που κραδαινει το σφυρι Μγιολνιρ. Με αυτο εξουσιαζει τα στοιχεια της φυσεως. Ειναι ομως αλλαζων. Ετσι ο Οντιν, ο υπατος στο πανθεον των Βικινγκς, τον εξοριζει. Μονο εαν ειναι αξιος θα μπορεσει να κρατησει και παλι το σφυρι του κεραυνου στα στιβαρα του χερια...


Στο κομικς με τους Εκδικητες, ο Αιρον Μαν και ο Θωρ ειναι οι δυο απο τους τρεις μεγαλους ηρωες της ομαδας, οι δυο απο τα τρια πρωτα μελη της. Το τριτο μελος ειναι η καρδια της ομαδας, αφου το κουραγιο και η παλληκαρια του δινουν σθενος στους υπολοιπους και αποτελουν εμπνευση για τα αλλα μελη. Ολως τυχαιως ισως (;), ο ηρωας αυτος φερει τα εθνικα συμβολα των ΗΠΑ, χρονολογειται απο τν εποχη του Β' παγκοσμιου πολεμου και ονομαζετια Καπταιν Αμερικα! Η ταινια του προβαλλεται εδω και λιγες εβδομαδες στις κιν/κες αιθουσες και οπως ειναι φυσικο, στις ΗΠΑ εγινε κιολας μεγαλη εισπρακτικη επιτυχια.


Ο χαρακτηρας αυτος βασιζεται σε κομικς προπαγανδας που κυκλοφορουσαν στις ΗΠΑ λιγο μετα την εναρξη του Β' παγκοσμιου πολεμου και την συμμετοχη της Αμερικης σε αυτον. Παρουσιαζαν τον Καπταιν Αμερικα, που συμβολιζει την δικαιοσυνη, την ισοτητα, την ελευθερια και γενικα τις αξιες των δημοκρατικων χωρων και ειδικα της Αμερικης, να μαχεται εναντιον των Ναζι. Ο Καπταιν Αμερικα εν ολιγοις, ειναι η αμερικανικη βερσιον του δικου μας Γιωργου Θαλασση.


Με το τελος του πολεμου, δεν υπηρχε κανενας λογος να συνεχισει να κυκλοφορει ενα περιοδικο με εναν τετοιον προπαγανδιστικο ηρωα. Ωσπου καποια στιγμη λιγο πριν απο τα μεσα της δεκαετιας του 1960, μιας ιδιαιτερης εποχης για τις ΗΠΑ, ο Σταν Λη, εκ των ιδρυτων της Μαρβελ κομικς, αγοραζει τα δικαιωματα και ανασταινει τον Καπταιν Αμερικα.


Στα νεα κομικς, ο Καπταιν Αμερικα ειχε πεσει στην Αρκτικη με αεροπλανο, προσπαθωντας να σταματησει τους Ναζι. Αντιθετα απο τον συντροφο του Μπακυ, ο Καπ, οπως τον αποκαλουν, επεζησε στους παγους ευρισκομενος σε ενα ειδος χειμεριας ναρκης, ωσπου τον ανακαλυψαν οι πρωτοι Εκδικητες και τον συμπεριελαβαν στην ομαδα τους, λογω των γνωσεων τους στην στρατηγικη και τις πολεμικες τεχνες.


Η ταινια παρουσιαζει μια βερσιον της ζωης του Καπ κατα τον Β' παγκοσμιο πολεμο, με ελαχιστες αποκλισεις απο την επισημη εκδοχη των κομικς. Το πραγματικο ονομα του Καπταιν Αμερικα ειναι Στηβ Ροτζερς. Καταγεται απο το Μπρουκλιν και ειναι ορφανος απο γονεις. Το ξεσπασμα του πολεμου βρισκει τον Ροτζερς, ενα μικροσωμο, καχεκτικο παλληκαρακι, να προσπαθει να στρατολογηθει για να πολεμησει εναντιον των Ναζι. Καθε φορα ομως βγαινει...Ι4! Ωσπου σε καποιο στρατολογικο κεντρο, ενας γερμανοεβραιος επιστημονας ονοματι Αβρααμ Ερσκιν τον προσεχει. Γινεται ο μεντορας του, ο πατερας που δεν γνωρισε. Και του δινει την ευκαιρια της ζωης του. Ο Ερσκιν και ο Χαουαρντ Σταρκ, ο πατερας του μετεπειτα Αιρον Μαν, συνεργαζονται στην δημιουργια μιας φορμουλας που αυξανει την μυικη μαζα. Αν η φορμουλα πεσει στα χερια των Ναζι, θα μπορεσουν να δημιουργησουν την Αρεια φυλη των Übermenschen που ονειρευονται. Το πρωτο πειραματοζωο ειναι ο Ροτζερς. Γιατι εχει καρδια απο χρυσαφι, κουραγιο και θεληση. Ειναι τιμιος και δικαιος. Οταν ο Δρ. Ερσκιν ρωταει τον Ροτζερς αν θελει να σκοτωσει τους κακους Ναζιδες, ο νεαρος του απανταει με ειλικρινεια: "I´m no murderer. I don´t wanna kill anyone. I just don´t like bullies".


Τα ονειρα των Ναζι για τους Übermenschen γινονται επομενως θρυψαλα, οταν ο καχεκτικος Ροτζερς δοκιμαζει την φορμουλα τους και μεταμορφωνεται κυριολεκτικα σε αυτο που ο Χιτλερ θα ηθελε να εχει! Ο Ροτζερς πλεον ειναι ενας ρωμαλεος ανδρας γυρω στα 1.90 μ., με κοιλιακους φετες, δικεφαλους, τρικεφαλους και ολο το γνωστο ρεπερτοριο! Αλλα παραμενει στην καρδια του ο αγνος Στηβ, το παιδι απο το Μπρουκλιν, ακομα και οταν οι γυρω του αλλαζουν χαρακτηρα, οταν αυτος εχει αλλαξει παρουσιαστικο. Οι κοπελες π.χ. που προηγουμενως τον σνομπαραν, τωρα τον βρισκουν ελκυστικο. Καποιοι καραβαναδες και πολιτικαντιδες επιχειρουν να τον εκμεταλλευτουν. Μολονοτι ο μοναδικος επιζων του πειραματος, μετα την καταστροφη της φορμουλας και την δολοφονια του Ερσκιν, καρεκλοκενταυροι τον πειθουν να φορεσει ενα κολλητο κοστουμι, να κανει τουρνε στην Αμερικη και να γυρισει ταινιες προπαγανδας για να εμψυχωσει τα πληθη. Αθελα του ο Ροτζερς γινεται μαριονετα στο παιχνιδι τους συμμετεχοντας σε καραγκιοζιλικια. Οταν τον προσβαλλουν στρατιωτες στην Ευρωπη οπου εχει παει με θιασο και ειδικα οταν μαθαινει οτι ο καλυτερος του φιλος εχει πιαστει αιχμαλωτος απο τους Ναζι μαζι με αλλους αμερικανους στρατιωτες, ο Ροτζερς παιρνει την πρωτοβουλια να αναλαβει δραση, κερδιζοντας επαξια τον τιτλο του Καπταιν Αμερικα για το εργο του. Τοτε ειναι που ερχεται για πρωτη φορα αντιμετωπος με τον μεγαλυτερο του εχθρο, τον Ναζι Γιοχαν Σμιτ, γνωστο και ως Κοκκινο Κρανιο. Στην ταινια ο Σμιτ ειναι ηλικιακα μεγαλυτερος του Ροτζερς, εχει δε ηδη δοκιμασει την φορμουλα του Ερσκιν σε πρωιμο σταδιο, πραγμα που τον εκανε σωματικα δυνατο, γρηγορο, αλλα και παραφρονα. Επισης ειναι αρχηγος της εγκληματικης οργανωσης Υδρα και αποστασιοποιειται απο τον Χιτλερ, εποφθλαμιωντας την θεση του. Τα σχεδια του ολοκληρωνονται, αμα την ανακαλυψη του κοσμικου κυβου teseract - ενος αντικειμενου απιστευτης ενεργειας...


Η ταινια εχει καποιες διαφορες με το κομικ. Αναφερθηκαν ηδη η σχεση πατερα/γιου μεταξυ Ερσκιν και Ροτζερς, καθως και ο ρολος του Σμιτ, ο οποιος στο κομικ ειναι ορφανος, συνομηλικος του Ροτζερς και εμποτισμενος στο πνευμα της Γερμανιας του Μεσοπολεμου που την οδηγησε στον ναζισμο. Στην ταινια επισης, ο Μπακυ ειναι φιλος του Ροτζερς πολυ πριν ο δευτερος γινει Καπταιν Αμερικα. Φερεται δε να ειναι λιγο μεγαλυτερος του, πιο εμπειρος σε καποια πραγματα, οπως π.χ. φλερτ με κοριτσια. Στο κομικ ειναι παιδι, κατα το παραδειγμα του Ρομπιν, του συντροφου του Μπατμαν. Η ταινια δειχνει τον Μπακυ να πεθαινει πολυ πριν την μοιραια πτηση προς την Αρκτικη.


Φυσικα και υπαρχουν και καποια αρνητικα στοιχεια στην ταινια, οπως ειναι τα φουτουριστικα κοστουμια και οπλα των στρατιωτων της Υδρας. Ακομα, οι ασκοπες σκηνες κυνηγητου στα δαση, στα μεσα της, για να καλυφτει η καπως ανιαρη κοιλια της ταινιας με δραση. Ο Hugo Weaving θυμιζει κατι απο James Mason οταν ερμηνευει τον ρολο του Γιοχαν Σμιτ. Θα μπορουσε ωστοσο να κανει πολυ περισσοτερα. Κατα την γνωμη μας, δεν βγαζει προς τα εξω ολη την κακια και το μισος του χαρακτηρα που υποδυεται. Κριμα, διοτι ειμαστε σιγουροι οτι μπορει και καλυτερα.


Ο Chris Evans αντιθετως, σταθηκε στο υψος του, εντυπωσιαζοντας μας, μιας που αμφιβαλλαμε για αυτον! Αλλωστε ειχε ερμηνευσει τον ρολο του Τζονυ Στορμ/ Πυρσου στους 4 Φανταστικους και φοβομασταν την ταυτοποιηση. Πλεον μπορει να ταυτιζεται με τον Στηβ Ροτζερς/ Καπταιν Αμερικαν, τον οποιον βγαζει προς τα εξω χωρις γκριματσες, μαγκιες και παραπανισια τρυκ. Σε αυτο φαινεται να ακολουθει την γραμμη των ομωνυμων κομικς.


Πολυ καλο επισης το τεχνασμα να παρουσιασουν τον Καπταιν Αμερικα ως εναν κοστουμαρισμενο τυπο, ο οποιος συμμετεχει σε προπαγανδιστικα σωου. Αν και λιγο εριξε το φως του στο ειναι του ηρωα. Το θεμα βεβαια παραμενει, στο πως θα παρουσιαστει ο Καπταιν Αμερικα στις μελλοντικες ταινιες που εκτυλισσονται στο σημερα. Στην νεα σειρα κομικς της Μαρβελ υπο τον τιτλο Ultimates, ο Καπ ειναι ενας τυπος που ακολουθει πιστα τις διαταγες της κυβερνησης του. Στα παλιοτερα κομικς, αυτα στα οποια τον γνωρισαμε την δεκαετια του '80, ο Καπταιν Αμερικα αντιπροσωπευει τον λαο της Αμερικης, οχι την εκαστοτε κυβερνηση. Δεν δισταζει δε να εγκαταλειψει το κοστουμι του, οταν απογοητευτει απο την σαπιλα της πολιτκης, οπως εκανε στο τευχος 176 της αμερικανικης εκδοσης. Το ιδιο πραττει μεταξυ των τευχων 332 και 350, οταν η κυβερνηση των ΗΠΑ τον πιεζει να κανει πραγματα που αντιβαινουν τα πιστευω, τις αξιες και ολα οσα αντιπροσωπευουν το αμερικανικο εθνος απο την γεννηση του. Το ελευθερο, δημοκρατικο πνευμα του Στηβ Ροτζερς εχει ερθει πολλακις σε ρηξη με συμπατριωτες του που υπηρξαν ριζοσπαστικοι και απολυταρχικοι. Στο τευχος 156 λ.χ., εναντιον ενος ρατσιστη που υποδυοταν τον Καπταιν Αμερικα. Στα νρ. 231 εως 232 εναντιον της Κου Κουξ Κλαν. Στο 267 αντιμετωπισε τον Everyman, στο 327 τον εξτρεμιστη Υπερπατριωτη Τζων Γουωλκερ. Στα τευχη 312 και 321 εως 322 πολεμησε τον τρομοκρατη Φλαγκσμασερ που ηθελε να καταργησει δια της βιας συνορα, εθνικες ταυτοτητες, πολιτισμους, για να...ενωσει τον κοσμο. Απο την αλλη πλευρα ομως, ο Καπταιν Αμερικα του Στηβ Ροτζερς αναγνωριζει και υποκλινεται στην αλλη Αμερικη που εκπροσωπει ο Ινδιανος Black Crow στο τευχος 292 και δεν δισταζει να τεινει χειρα βοηθειας σε Ρωσους μεταλλαγμενους υπερηρωες αμα την καταρρευση του σοβιετικου καθεστωτος, οπως φανηκε στα τευχη 352 και 353.


Κατα την γνωμη μας, ο Στηβ Ροτζερς/ Καπταιν Αμερικα εχει πολυ περισσοτερο βαθος ως χαρακτηρας, απο οσο πολλοι πιστευουν. Πολυ περισσοτερο δε και απο τον Πητερ Παρκερ/ Σπαιντερ Μαν. Θεωρουμε οτι ενας σκηνοθετης του βεληνεκους του Κλιντ Ιστγουντ, ο οποιος εχει αποδειξει εμπρακτως με τις ταινιες του τι μπορει να κανει, ειναι σε θεση να αποκαλυψει αυτες τις αφανεις και αγνωστες πτυχες του ηρωα. Μακαρι να ευωδοθει η ευχη μας αυτη στο εγγυς μελλον.























Mittwoch, 24. August 2011

ΙΕΡΗ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ.

Ο γραφων δεν ανηκει στους φανατικους θαυμαστες της σειρας "Star Trek" (γνωστους και ως "trekkies"). Οφειλει ωστοσο να εκφρασει τον θαυμασμο του για την δουλεια που εχει γινει στη σειρα αυτη. Ιδιαιτερη μνεια αξιζει φυσικα στους πρωταγωνιστες, ειδικα τους τρεις φιλους που μοιαζουν με μετενσαρκωσεις των τριων σωματοφυλακων του Αλεξανδρου Δουμα πατρος, αυτη τη φορα ομως, στο αχανες διαστημα!


Οι τρεις κολλητοι ανηκουν στην ανωτατη βαθμιδα της ιεραρχιας του διαστημοπλοιου Enterprize. Η σειρα και οι ταινιες εχουν δειξει ποσο δεμενοι ειναι μεταξυ τους και πως ο ενας συμπληρωνει τον αλλον. Και οι τρεις μαζι αποτελουν μια δυναμικη ομαδα.


Πρωτος ερχεται ο γιατρος του διαστημοπλοιου, ο Δρ. Λεοναρντ ΜακΚου με το εντονο, διαπεραστικο βλεμμα. Ο Δρ. ΜακΚου ειναι η καρδια του διαστημοπλοιου. Αντιπροσωπευει το συναισθημα. Συχνοτατα εχει εξαρσεις και ξεσπασματα θυμου, ειδικα απεναντι στον εξωγηινο συναδελφο του Δρ. Σποκ, τον οποιο εξυβριζει ως ασπλαχνο και ψυχρο Βουλκανιο. Ο ευαισθητος και ευερεθιστος ΜακΚου δεν μπορει να κρυψει τα συναισθηματα του. Αντιδρα οπως νιωθει. Ειτε θυμωνει, ειτε χαιρεται, ο περιγυρος του και οι θεατες το αντιλαμβανονται αμεσως. Ανησυχει ιδιαιτερα για την υγεια του πληρωματος, ειδικα δε του καπετανιου Κερκ. Αμετρητες φορες εχει ακουσει ο θεατης τον ΜακΚου να ξεστομιζει την φραση "are you all right Jim?" απευθυνομενος στον καπετανιο και αδελφικο του φιλο. Ο γιατρος του Εντερπραιζ ειναι υπερπροστατευτικος σε σημειο παρανοιας με τους ασθενεις του.

Dr. Leonard McCoy: Το συναισθημα


Εξυπακουεται επομενως, οτι ο Δρ. Σποκ, δευτερος στην ιεραρχια μετα τον καπετανιο, ειναι το ακρως αντιθετο του ΜακΚου. Ο ΜακΚου ειναι ανθρωπινος, ο Σποκ ειναι εξωγηινος, καταγομενος απο τον πλανητη Βουλκαν. Ουσιαστικα ειναι μιγαδας, καρπος του δεσμου μιας γυναικας απο τον πλανητη μας και ενος Βουλκανιου. Στον Βουλκαν ωστοσο, ο κοσμος μαθαινει απο πολυ νωρις να ελεγχει τα συναισθηματα του και να κινειται με γνωμονα τη λογικη. Ο Σποκ επομενως, οταν παιρνει αποφασεις για οποιοδηποτε θεμα, αποφασιζει με βαση την λογικη. Η ασφαλεια του πλοιου και του πληρωματος προεχουν. Ακομα και εαν πρεπει να θυσιασει την ζωη του, οπως στην στην ταινια "η εκδικηση του Καν". Ο Κερκ τον εμπιστευεται. Πολλες φορες ο Σποκ λειτουργει ως ο απο μηχανης θεος του Εντερπραιζ με τις γνωσεις και την εμπειρια του. Δινει την υστατη λυση στα προβληματα. Για αυτο και ο Κερκ προσφευγει παντα σε εκεινον.



Dr. Spock: Η λογικη



Ο τελευταιος της ατυπης αυτης τριανδριας ειναι και ο βασικοτερος παιχτης. Ο καπταιν Τζειμς Τιβεριος Κερκ, κυβερνητης του διαστημοπλοιου. Ειναι το επιτυχημενο υβριδιο των ΜακΚου και Σποκ. Θα ρισκαρει τα παντα προκειμενου να σωσει ζωες αθωων και αποτρεψει την καταστροφη γαλαξιων. Ακομα και εαν αυτο σημαινει να θυσιασει το διαστημοπλοιο του στον αερα. Απο την αλλη πλευρα ομως, θα παρει κρισιμες αποφασεις στηριζομενος στην λογικη και οχι στο συναισθημα. Ο Κερκ κουμανταρει πλοιο και πληρωμα κρατωντας τις ισορροπιες αναμεσα σε συναισθημα και λογικη, οπως οφειλει να κανει ο οιοσδηποτε φερει τοσο υψηλες ευθυνες. Στις δυσκολες στιγμες ξερει πως μπορει να βασιζεται στους εμπιστους Σποκ και ΜακΚου. Ο κυβερνητης του Εντερπραιζ σκεφτεται πρωτα, ακουει ολες τις προτασεις και επειτα αποφασιζει πως θα δρασει. Φερει δε στοιχεια απο τους πρωτοπορους ναυτικους της ανθρωπινης ιστοριας και λογοτεχνιας: Ειναι Ιασων, Οδυσσευς, Κολομβος, Μαγγελανος, Ντρεικ, Νελσων. Ατρομητος, περιεργος, καινοτομος, καταφερνει να κερδιζει μεχρι και τον σεβασμο των εχθρων του, των μηχανορραφων Ρωμουλανων και των πολεμοχαρων Κλινγκονων. Και φυσικα, ενας ανδρας στην θεση του δεν θα μπορουσε παρα να προκαλει τον θαυμασμο και το ερωτικο ενδιαφερον θηλυκων υπαρξεων, ειτε αυτες ειναι εξωγηινες αλλα ανθρωπομορφες πριγκηπισσες, ειτε ειναι οι καλλιγραμμες κοπελες που υπηρετουν στο Εντερπραιζ.


Captain James Tiberius Kirk: Ο επιτυχημενος συνδυασμος των ανωτερω




Οπως στην τεχνη, ετσι και στην ζωη: Ο καθε ανδρας εχει την καρδια (ΜακΚου) και τον εγκεφαλο (Σποκ), βαση των οποιων παιρνει αποφασεις. Χρειαζεται ομως να συνδυαζονται και τα δυο για να υπαρχει καλυτερο αποτελεσμα. Σωστο ειναι να υπαρχει μια ισορροπια αναμεσα στο συναισθημα και την λογικη. Ειδαλλως, ειτε ο ανδρας, ο οποιος ειναι ερμαιο των παθων του, θα χτυπιεται σαν καρυδοτσουφλο ακυβερνητο στις θαλασσες της ζωης, ειτε, εαν στηριζεται αποκλειστικα στην ψυχρη λογικη, θα γινει σαν ρομποτ, χωρις ιχνος συναισθηματος, ακομα και για τους ανθρωπους που τον αγαπουν. Το ιδανικο ισως θα ηταν, να σκεφτεται και να πραττει σαν τον Κερκ.


.....................................................................................


Οι παραπανω σκεψεις του Ταλα ειναι αποσταλαγμα των εως τωρα εμπειριων του, με αποκορυφωμα την τελευταια του συνεργασια (βλ. www.mrtoverseas.blogspot.com Αυγουστου 2011 εντ.) κατα την οποια εφερε σημαντικες ευθυνες λογω του ποστου του. Δεν ειναι παντα ευκολο, αξιζει ομως να προσπαθησει να γινει καπταιν Κερκ!













Dienstag, 23. August 2011

23 %.

Διαβαζουμε στις εφημεριδες οτι απο την επομενη εβδομαδα και συγκεκριμενα, απο την 1η Σεπτεμβριου, θα ισχυσει η αυξηση του Φ.Π.Α. 23% εναντι 13%. Ειδικα στα...εθνικα προιοντα οπως ο πιτογυρος.


Οποτε πατριωτες και πατριωτισσες οτι ειναι να φαμε, να το φαμε ως τα τελη του μηνα αυτου. Σουβλακοφαγια καργα, γιατι μας βλεπω απο αρχες Σεπτεμβρη να...ξεκιναμε αναγκαστικη διαιτα για οικονομικους λογους... Βουρ στους πιτογυρους λοιπον!













Sonntag, 21. August 2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ LIV.



Ελευθεροτυπία, Σάββατο 20 Αυγούστου 2011


ΑΤΕΡΜΟΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

Λιμνάζοντα χωρικά ύδατα

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Τα ψιχία των στοιχείων από το βιβλίο του έμπειρου στα αεροναυτιλιακά ζητήματα, Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, που ήρθαν προσφάτως στη δημοσιότητα, φέρνουν στην επιφάνεια αθέατες συνέπειες των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συζητήσεων-διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν το 1978 με πρωτοβουλία-πίεση της Τουρκίας και βρίσκονται στην 50ή συνάντηση.


Με κυμαινόμενα χωρικά ύδατα θα άρχιζαν νέες ατέρμονες αναζητήσεις των μέσων γραμμών Εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος προκύπτει ότι αυτή η πρωτοβουλία της Τουρκίας είχε διπλό στόχο σε βάρος της Ελλάδας.


* Οσο συνεχίζονται οι ατέρμονες συζητήσεις, η Ελλάδα στερείται την άσκηση του δικαιώματός της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ επί 33 χρόνια.


* Το ίδιο χρονικό διάστημα των συζητήσεων αυτών, η Τουρκία έχει πετύχει μέσω του ΝΑΤΟ και του ICAO δικαιώματα στο Αιγαίο που δεν της ανήκουν, εκμεταλλευόμενη ενδεχομένως και την ολιγωρία ελληνικών υπηρεσιών, καθώς οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών δεν μπήκαν σοβαρά στον κόπο να αναπροσαρμόσουν και να «εκμοντερνίσουν» την εξωτερική πολιτική ανάλογα με τις ευκαιρίες που προσέφεραν οι εκάστοτε περιστάσεις.



Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα «δικαιώματα»-στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αγκυρα αυτή την 30ετία να τα χρησιμοποιήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν και όποτε συμφωνηθεί η προσφυγή σ' αυτό. Αλλωστε, υπάρχει καταγεγραμμένη από το 2002 η σαφής δήλωση του προέδρου του δικαστηρίου σε συνέντευξή του: «Η απόφαση και το αποτέλεσμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ κ.λπ. θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι Ελληνες και οι Τούρκοι δικηγόροι».


Ετσι, αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις, που για την ελληνική πλευρά προσφέρουν το πρόχειρο επιχείρημα «της ησυχίας στο Αιγαίο», επί της ουσίας δείχνουν ότι εξυπηρετούν μόνο την Αγκυρα. Μέσω αυτού του τρόπου, αυτή στερεί από την Ελλάδα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από τον ορυκτό πλούτο, δεδομένου ότι, με τις ατέρμονες συζητήσεις, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να οριοθετήσει και να αξιοποιήσει την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ στα όρια του FIR Αθηνών - Κωνσταντινούπολης (Αιγαίο), στο οποίο η Αγκυρα έχει μηδαμινά έως ελάχιστα νόμιμα δικαιώματα. Παράλληλα, με τις συζητήσεις αυτές, η Τουρκία επιδιώκει να προβεί η Ελλάδα σε παραχωρήσεις που εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα.


Οι συζητήσεις του 2003 για συμφωνία καθορισμού διαφορετικού εύρους χωρικών υδάτων, που αποτελεί τη βάση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε διαφορετικές περιοχές, αλλά ακόμη και στα ίδια νησιά, βρίσκονται ένα βήμα πριν αποτελέσουν οριστικό γεγονός. Αυτό ενισχύεται από τις αναφορές στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αλλά και από τη μετέπειτα συνέντευξη του τότε υπουργού Αμυνας Σπηλιωτόπουλου στη «Χουριέτ», τον Ιούνιο του 2004: «...τα χωρικά μας ύδατα μπορούν σε άλλες περιοχές να είναι 3 ν.μ., σε άλλες 6 ν.μ. και σε άλλες 9 ν.μ. κ.λπ.». Εκτός τούτων, το διαφορετικό εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων περιγράφεται με ακρίβεια για συγκεκριμένα νησιά στο πρόσφατο βιβλίο του κ. Μπουλούκμπασι.



Σε περίπτωση κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με αυτή τη θέση της Τουρκίας για διαφορετικό εύρος των χωρικών μας υδάτων, εγκλωβίζεται η Αθήνα σε παραχωρήσεις και σε παραβάσεις της διεθνούς νομιμότητας, που εξυπηρετούν μόνον τα τουρκικά οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά συμφέροντα:


* Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958 στη Γενεύη και στο Montego Bay του 1982, με το αιτιολογικό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ. Το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας εξασφαλίζει τη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου, το αδιαίρετο δηλαδή της κυριαρχίας του κράτους. Με τη συγκεκριμένη, ενδεχόμενη συμφωνία ποικίλου εύρους χωρικών υδάτων, άλλη Ελλάδα θα έχουμε στον ηπειρωτικό χώρο και... ολίγη Ελλάδα στα ελληνικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου.


Ετσι η Αθήνα, αν συμφωνήσει, θα παραβιάσει τη σύμβαση-διεθνή νομιμότητα... σε βάρος της Ελλάδας, η οποία την έχει επικυρώσει, ενώ δεν... θα την παραβιάζει η Αγκυρα, που δεν την αναγνωρίζει.


* Η διατήρηση των 6 ν.μ. στις ανατολικές και βόρειες πλευρές των ανατολικών νήσων και η επέκταση στα 12 ν.μ. στις δυτικές πλευρές τους αποτελεί μια έξυπνη τουρκική πολιτική με άγνωστες συνέπειες. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αδύνατον να καταγραφούν και να συμφωνηθούν οι άπειρες μέσες γραμμές για να οριοθετηθούν τα διαφορετικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα οι διερευνητικές συζητήσεις να διαρκέσουν επ' άπειρον, με ζημιωμένη μόνο την Αθήνα, που δεν θα μπορεί να οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Σε αντίθεση με την Αγκυρα, που στην ουσία δεν έχει ή έχει ελάχιστα δικαιώματα στην ΑΟΖ του Αιγαίου.


* Επιπλέον, μια τυχόν συμφωνία για τη διατήρηση των 6 ν.μ. ανατολικά και βόρεια των ακτών των ανατολικών νησιών και η επέκταση στα 12 ν.μ. στη δυτική πλευρά τους, υποκρύπτει πολλά επικίνδυνα σημεία, που μπορεί να παραδώσουν το μισό Αιγαίο στην Τουρκία.


1 Ενισχύουν τη θέση της Τουρκίας ότι να νησιά αποτελούν επέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας, αφού η Ελλάδα αποδέχεται τα 6 ν.μ. απέναντι από τις τουρκικές ακτές και τα 12 ν.μ. απέναντι από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ετσι, το Διεθνές Δικαστήριο, εφαρμόζοντας την αρχή της ισότητας, είναι πολύ πιθανό να εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου έχουν μόνο χωρικά ύδατα, αλλά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει, καθώς το Δικαστήριο, σε πρόσφατη απόφασή του (2009) για το Serpents Island (το Νησί των Φιδιών) στη Μαύρη Θάλασσα, που ανήκει στην Ουκρανία και βρίσκεται κοντά στη Ρουμανία, επιμένει ότι το νησί αυτό δεν έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα, ενισχύοντας έτσι τη θέση της Τουρκίας.



Κατ' ανάλογο τρόπο, αν υπάρξει ελληνοτουρκική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, είναι πιθανόν τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο να... βρεθούν χωρίς υφαλοκρηπίδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η τουρκική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ να φτάσουν μέχρι τη μέση του Αιγαίου και μέχρι την Αίγυπτο στην περίπτωση του Καστελόριζου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας.


2 Με μια τέτοια ενδεχόμενη συμφωνία καταργούνται αυτομάτως τα 10 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου (γίνονται αλλού 6 ν.μ. και αλλού 12 ν.μ.), με αποτέλεσμα να μπορούν τα τουρκικά μαχητικά να έχουν πρόσβαση σε όλο το Αιγαίο και χωρίς να εφαρμόζουν τους κανόνες του ICAO για κατάθεση σχεδίων πτήσης κ.λπ., γεγονός που θα εξασθενήσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.


3 Με τη διαφοροποίηση των ισχυόντων χωρικών υδάτων, η Τουρκία θα απαιτήσει την αναδιάταξη του FIR Αθηνών και της περιοχής έρευνας και διάσωσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δίκτυο των αεροδιαδρόμων στο FIR Αθηνών να καταρρεύσει και η Ελλάδα να χάσει τα 250 εκατ. ευρώ που εισπράττει ετησίως από τα τέλη υπέρπτησης και χρήσης αεροδιαδρόμων -και τούτο γιατί η δημιουργία νέων αεροδιαδρόμων θα απαιτήσει την έγκριση της Αγκυρας.


Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πρόσφατες διαταγές του ΝΑΤΟ, που απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά, για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, να υπερίπτανται των ελληνικών νησιών του Ανατ. Αιγαίου, ενώ προωθεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου, αφού έδωσε στο υποστρατηγείο της Λάρισας τον έλεγχο μόνο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.


Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις για την έρευνα και άντληση φυσικών πόρων από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα βρίσκονται «σε καλό δρόμο». Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει ποιος είναι αυτός ο «καλός δρόμος» που έχει βρει, γιατί αν υπονοεί τη διαφοροποίηση των χωρικών υδάτων, σ' ένα είδος «χτένι» (6, 10, 12 ν.μ.), τότε θα βρεθεί μπροστά σε διαμελισμό της κυριαρχίας της χώρας.