Samstag, 29. November 2014

Marvel Cinematic Universe (MCU): The 3rd Phase.


Δεν εχουν περασει παρα ελαχιστες εβδομαδες απο τοτε που οι ιθυνοντες των Marvel Studios με επικεφαλης τον Kevin Feige ανακοινωσαν τα σχεδια τους για την επομενη φαση παραγωγης κινηματογραφικων ταινιων, χαρακτηρες και καταστασεις των οποιων αλληλοσυνδεονται μεταξυ τους και ειναι αμεσα επηρρεασμενες απο τον κοσμο των κομικς της ομωνυμης εταιριας. Το φαινομενο αυτο ονομαζεται Marvel Cienematic Universe (MCU). Η ανακοινωση θα γινοταν ετσι κι αλλιως και οι ταινιες ειναι προγραμματισμενες. Δεν εχει δηλαδη το ολο εγχειρημα να κανει με την προσπαθεια της Warner/ DC να δημιουργησει ενα αντιστοιχο κινηματογραφικό σύμπαν. Μαλλον το αντιθετο συμβαινει, αφου η Warner/ DC ειναι εκεινη η οποια ζηλεψε την δοξα και τις επιτυχιες της Marvel/ Disney στα κινηματογραφικα ταμεια. 

 Οπως εχουμε ηδη δει, το MCU αποτελειται απο τουλαχιστον δυο φασεις: Η πρωτη φαση τελματωθηκε με την συγκεντρωση των βασικων ηρωων σε μια ταινια, τους ΄'Avengers΄΄ (2012). Η δευτερη φαση θα κορυφωθει τον Μαιο του 2015 με την προβολη της συνεχειας "Avengers 2: Age of Ultron". Η ταινια αυτη θα σηματοδοτησει οχι μονο το τελος της δευτερης, μα και το ξεκινημα της τριτης φασης, η οποια επισημως θα παρει θεση στην αφετηρια απο την ανοιξη του 2016 με πρωτη ταινια τον "Ant-Man" (βλ. εικ. εντ). Αλλοι, φρεσκοι χαρακτηρες που θα κανουν την εμφανιση τους με δικες τους ταινιες, ειναι οι "Doctor Strange", "Captain Marvel", "Black Panther" και "Inhumans". Παραλληλα, θα εχουμε και τις συνεχειες των "Thor 3" και "Captain America 3", οπως και τους "Guardians of the Galaxy 2". Και η φαση αυτη αναμενεται να κορυφωθει την ανοιξη του 2018 και του 2019 με την τριτη συνεχεια των "Avengers" (The Infinity Wars), η οποια - οπως το θελει η νεοσυστατη παραδοση των κινηματογραφικων στουντιο του Χολλυγουντ (βλ. τα παραδειγματα με τον "Harry Potter", το "Hobbit" και τα "Hunger Games") - θα σπασει σε δυο μερη και απο τριλογια θα γινει τετραλογια.

 Εξυπακουεται οτι οι φανς των κομικς και των ταινιων ανα την υφηλιο εχουν κατενθουσιαστει, ενω τα υποτιθεμενα σεναρια για το τι θα γινει μεταξυ των δυο ταινιων των Εκδικητων δινουν και παιρνουν. Ειδικα σε οτι αφορα την αναμενομενη δευτερη περιπετεια τους (βλ. λινκ εντ.) οι θεωριες πανε κι ερχονται: Απο το τρειλερ (βλ. λινκ) και τις πληροφοριες της βικιπαιδειας, μαθαινουμε οτι ο Ουλτρον, ο κακος της ιστοριας, ειναι ενα ρομποτ που σχεδιαστηκε απο τον Τονυ Σταρκ/ Αιρον Μαν, ωστε να μπορεσει να ελεγχθει το ολοενα και αυξανομενο εγκλημα, μιας και η οργανωση ΑΣΠΙΔΑ δεν υφισταται πλεον, και επειδη και οι ιδιοι οι Εκδικητες δεν τα προλαβαινουν ολα. Δυστυχως ομως, ο Σταρκ εδωσε στοιχεια της προσωπικοτητας του στον Ουλτρον, με αποτελεσμα το ρομποτ να γινει ενα νεο τεχνολογικο τερας του Φρανκενσταιν που στρεφεται κατα της ανθρωποτητας. Στην ταινια ο Ουλτρον αποτελειται απο τμηματα της αρματωσιας του Αιρον Μαν και μπορει να αυτοεξελισσεται και να αυτοεπιδιορθωνεται. Στα κομικς ο Ουλτρον ηταν δημιουργημα του Δρ. Χαν Πυμ, τον οποιον θα υποδυθει ο Μαικλ Νταγκλας στον "Ant-Man" του 2016. Υποτιθεται οτι ο Δρ. Πυμ ηταν υπερηρωας τις δεκαετιες του ΄60-΄80, οποτε καπως ετσι μπορει να εξηγηθει η απουσια υπερηρωων εκεινες τις εποχες απο το MCU και η εμφανιση τους σημερα. Πιθανον ειναι επισης να ειχε συνεργαστει ο Δρ. Πυμ ειτε με τον ιδιο τον Τονυ Σταρκ, ειτε με τον πατερα του πανω σε προσχεδια για τον Ουλτρον. Οι φαν των κομικς θα πρεπει αλλωστε να θυμουνται οτι ο δευτερος "Ant-Man", τον οποιον θα υποδυθει ο Paul Rudd, ονομαζεται Σκωτ Λανγκ και υπηρξε υπαλληλος στην εταιρεια του Τονυ Σταρκ! 

 Στην νεα ταινια των Εκδικητων εμφανιζονται και δυο καινουργιοι χαρακτηρες. Προκειται για τους διδυμους Πιετρο (Quicksilver) και Wanda (Scarlett Witch). Ο πρωτος διαθετει υπερφυσικη ταχυτητα, η δευτερη μπορει να ελεγχει τα στοιχεια και να αλλαζει την πραγματικοτητα. Με τις προσθηκες αυτες, η ομαδα των Εκδικητων μοιαζει να ακολουθει την πορεια της ομαδας απο τα κομικς της δεκαετιας του 1970 - μια νοσταλγικη αυρα απολαυσης για οσους απο εμας ειχαμε διαβασει τευχη εκεινης της εποχης...

 Οι φανς ομως δεν καθονται στιγμη ησυχοι. Στο διαδικτυο κυκλοφορουν παμπολλες φημες σχετικα με την εξελιξη της ταινιας αυτης. Καποιοι εικαζουν οτι στο τελος της θα εχει υπαρξει μια καινουργια ομαδα, πανομοιοτυπη με το περιφημο "Cap´s Korky Quartet" (: Captain America, Hawkeye, Scarlett Witch, Quicksilver). Καποιοι αλλοι υποθετουν οτι θα γινει ενας διαχωρισμος τυπου Εκδικητες Ανατολικης και Δυτικης Ακτης, με τους Captain America, Thor, Black Widow, Quicksilver απο την μια και Iron Man, Hawkeye, Scarlett Witch, Vision (: αλλη μια εφευρεση του Τονυ Σταρκ!) απο την αλλη - διαχωρισμος με εντασεις μεταξυ των μελων, ο οποιος πιθανον να κορυφωθει στην πολυαναμενομενη τριτη συνεχεια του Καπταιν Αμερικα με τον υποτιτλο "Civil War" (το 2017)! Στην ταινια αυτη, η οποια βασιζεται επισης σε συγκεκριμενο τιτλο κομικ, ο Καπταιν Αμερικα/ Στηβ Ροτζερς αναμενεται να συγκρουστει με τον Αιρον Μαν/ Τονυ Σταρκ. Εχουμε αλλωστε ολοι μας καταλαβει οτι στο MCU αυτοι οι δυο δυσκολευονται να τα βρουν μεταξυ τους. Ειναι δυο διαφορετικοι χαρακτηρες και δεν ταιριαζουν. Θυμομαστε ολοι τις προσβολες του Σταρκ προς τον Ροτζερς ("capsicle") και τις στιγμες εντασης μεταξυ των δυο - υπο την επηρρεια του πετραδιου στο σκηπτρο του Λοκι - στην πρωτη ταινια των Εκδικητων. και οπωσδηποτε ο Ροτζερς εχει τους λογους του, αφου ο Σταρκ ειναι υπευθυνος για την δημιουργια του Ουλτρον - μολονοτι ειχε τις καλυτερες προθεσεις. Κι ας εσωσε στους Εκδικητες 1 ο Αιρον Μαν τον Καπ δις, κι ας εκανε κι ο δευτερος το ιδιο στην ταινια του που παιχτηκε την φετινη ανοιξη. Πιθανον να εμφανιστουν και καποιοι απο τους προαναφερομενους χαρακτηρες στην τριτη συνεχεια του Καπ. Ο Θωρ αλλωστε, φαινεται απο το τρειλερ των Εκδικητων 2 οτι δεν συμπαθει τον Τονυ για την βλακεια που εκανε με τον Ουλτρον. Πολεμησε και με τον Καπ διπλα διπλα στους Εκδικητες 1 και ειναι πολυ πιθανον να παρει το μερος του. Ενδιαφερον θα ειχε να δουμε πως θα εξελιχθει η αδελφικη σχεση μεταξυ Πιετρο και Βαντας και εαν τα σπασουν καποια στιγμη κι αυτοι. Μην ξεχναμε οτι η Βαντα ειναι μια εκ των ισχυροτερων υπερηωων στα κομικς, με σχεδον ανεξελεγκτες δυναμεις - και εχει και ψυχολογικα προβληματα. Μονο να υποθεσουμε προς το παρον μπορουμε για τον ρολο της στην δευτερη ταινια των Εκδικητων. Αναμενεται παντως καποια μικρη εμφανιση του Black Panther, τοσο στους Εκδικητες 2, οσο και στον Καπταιν Αμερικα 3. Ο αντιπαλος του ο Klaw, ερμηνευομενος απο τον Αντυ Σερκις, εμφανιζεται παντως στο τρειλερ. Εικαζεται παντως πως ολοι αυτοι οι καινουργιοι χαρακτηρες της τριτης φασης θα εμφανιστουν και στην τριτη και τεταρτη ταινια των Εκδικητων. Και εδω παλι εχουμε την αυρα των κομικς απο την δεκαετια του ΄70. Ο κακος στην τριτη συνεχεια των Εκδικητων θα ειναι ο μεγαλομανιακος εξωγηινος δυναστης Θανος, ο οποιος λατρευει τον θανατο!

 Και σε αυτην την περιπτωση οργιαζουν οι φημες μεταξυ των φαν στο διαδικτυο. Υποτιθεται οτι τα αντικειμενα που ειδαμε στις προηγουμενες ταινιες (π.χ. Tesseract και Scepter σε Captain America 1 και Avengers 1, Aether σε Thor 2, Orb σε Guardians of the Galaxy 1) ειναι οι Infinity Stones που χρειαζεται ο Θανος για να κατακτησει το συμπαν. Μπορει, αλλα δεν εχουν τις ιδιες ικανοτητες με τις αντιστοιχες Stones απο τα κομικς. Το πετραδι π.χ. στο σκηπτρο του Λοκι απο την πρωτη ταινια των Εκδικητων μπορει και να εκτοξευσει ακτινες, και να θολωσει το μυαλο, και να επηρρεασει τα αισθηματα των ανθρωπων. Ειναι η Mind Stone ή η Soul Stone; Εδω περα λεει ο καθεις το μακρυ και το κοντο του.

 Οπως μπορουν να παρατηρησουν και οι μη μυημενοι στο MCU, τα πραγματα ειναι καπως περιπλοκα. Δεν ειναι απαραιτητο να συμβαδιζουν στα παντα οι ταινιες με τα κομικς. Ειδαμε αλλωστε οτι οι ταινιες Αιρον Μαν 3 και Καπταιν Αμερικα 2 εχουν μεν επηρρεαστει, αλλα δεν βασιζονται κατα γραμμα και 100% στις αντιστοιχες ιστοριες κομικς "Extremis" και "Winter Soldier". Το ιδιο θα συμβει και με τους Εκδικητες 2-4 και Καπταιν Αμερικα 3. Ας μην παραπλανιουνται οι φανς απο τους υποτιτλους "Age of Ultron", "Civil War", "Infinity War", γιατι οι ταινιες που θα δουνε, δεν προκειται να αποτελεσουν πιστες μεταφορες των ομωνυμων ιστοριων στην μεγαλη οθονη. Αλλα ας μην γκρινιαζουν κιολας. Ας απολαυσουν τις ταινιες αυτες για το βαθος των χαρακτηρων που θα τους προσφερουν (π.χ. για τον ιδεαλισμο και την τιμιοτητα του Καπ, για τον εγωισμο του Τονυ Σταρκ, για την γενναιοτητα του Θωρ) και για τα υπερσυγχρονα ειδικα εφφε και τις εντυπωσιακες σκηνες μαχων! Αλλωστε για αυτους τους λογους δεν ευχομασταν απο τα μικρατα μας να δουμε καποτε ζωντανες αναπαραστασεις των αγαπημενων μας ηρωων στους κινηματογραφους;

Montag, 24. November 2014

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Ειχε λειψει για αρκετο καιρο απο το ιστολογιο με τις εικονικες του σελιδες. Ειχε παει κατω, στα πατρια εδαφη (στα οποια θα επανελθει σε κανα μηνα απο τωρα). Οι προσεκτικοι παρατηρητες του ιστολογιου γνωριζουν οτι ο γραφων ειχε πολλους μηνες να επισκεφτει τα πατρια εδαφη που αναφερονται. Παρα ταυτα, αν και ειχε μεσολαβησει ολο αυτο το μεγαλο χρονικο διαστημα, δεν διαπιστωσε, αμα την αφιξη του, μεγαλες διαφορες: Περαν απο λιγες νεες εκδοσεις βιβλιων - κι αυτες με το σταγονομετρο - περαν ελαχιστων αλλαγων στα εισιτηρια των Μεσων Μαζικης Μεταφορας - οχι ομως τοσο κραυγαλλες που να βγαζουν ματι - η Αθηνα του Οκτωβριου 2014 δεν διεφερε και τοσο απο εκεινη του Γεναρη 2014: Η μιζερια και η γκρινια, η προπαγανδα και η ακριβεια, η λαμογια και η κουτοπονηρια συνεχιζαν τον αδιακοπο, αλλοπροσαλλο χορο τους. Η διαφορα που εβγαζε ματι ειναι οτι σε πολλα συνοικιακα σουβλατζιδικα ο κλασικος πιτογυρος πηγε στο 2,10 απο 2,00 Ευρω.

 Η ελληνικη τηλεοραση, ακομη και με ΝΕΡΙΤ, και με καναλι Ε αντι του ΑΛΤΕΡ, δεν τραβαει. Μεχρι προτινος σοβαρα και πρωτοκλασατα ιδιωτικα καναλια (ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΑΛΦΑ, ΣΤΑΡ, ΣΚΑΙ) συναγωνιζονται τα δευτεροτριτοκλασατα (ΚΟΝΤΡΑ, ΕΧΤΡΑ, ΑΡΤ, BLUE SKY, HIGH) οσον αφορα την μεταδοση εκπομπων τηλεπωλησεων. Πλεον σχηματιζει κανεις την εντυπωση, οτι τα προγραμματα ΟΛΩΝ ανεξαιρετως των τηλεοπτικων σταθμων αποτελουνται απο τετοιου ειδους διαφημισεις μακρας διαρκειας και οτι τα κουτσομπολιστικα πρωιναδικα και μεσημεριαναδικα με τα πολυπληθη πανελς και τα ζευγαρακια παντρεμενων παρουσιαστων ειναι απλως τα διαλειματα των προβολων τετοιου ειδους εκπομπων (τηλεπωλησεις). Καποια καλα ελληνικα σηριαλς και ταινιες προβαλλονται καθημερινες μετα τις 10 το βραδυ και αφου εχει προηγηθει η βαβουρα των δελτιων προπαγανδας, τα οποια οποια καποιοι επιμενουν να ονομαζουν ακομα δελτια ειδησεων. Κατα πως φαινεται, αυτα ολα δεν ενδιαφερουν και κανεναν - αλλωστε οι ανεργοι ειναι περισσοτεροι και αφου εχουν χρονο, αρα θα πρεπει να ξενυχανε (να σκεφτονται αραγε ετσι οι ... ιθυνοντες;). Πραγματικα δεν εχει νοημα να καθεται κανεις μπροστα απο το χαζοκουτι. Χασιμο χρονου ειναι.

 Μετα την επιστροφη στον ευρωπαικο βορρα ειναι που πληροφορηθηκε - απο αλλα Μεσα (ηλ/κο Τυπο) την ιστορια με τον Καρατζαφερη και τις offshore του. Το θεμα δεν ειναι οτι προκειται για αλλον εναν που παριστανε τον πατριωτη και τον θρησκο. Το θεμα ειναι οτι αυτος ο κυριος - παιδι του βαθεως δεξιου κομματικου σωληνα, προεδρος κομματος το οποιο εδω και 2 χρονια εχει παρει τον κατηφορο, ιδιοκτητης ραδιοφωνικου και τηλεοπτικου σταθμου με πανελλαδικη εμβελεια, αλλα και εφημεριδας - ειχε επιβιωσει τοσες δεκαετιες. Κατι πρεπει να ειχε προσφερει, για να τον εχει ανταμειψει το συστημα με ολα αυτα. Ο καιρος ομως εχει γυρισματα και ο Καρατζαφερης δεν το τραβαει αλλο. Ο γραφων σκεπτεται, μηπως ολα αυτα ειναι απορροια των νεων δυναμεων που εχουν αναπτυχθει στην ελληνικη πολιτικη σκηνη απο το 2012: Η συμμαχια Σαμαρα - Βενιζελου δειχνει να αντεχει και καπου εκει διπλα εχουμε και τον Τσιπρα. Οι οπαδοι του Καρατζαφερη μετριουνται πλεον στα δαχτυλα, αφου ο εθνικιστικος χωρος, στον οποιον απευθυνονταν, δεν τον βασταει αλλο, διοτι θεωρει πως τον προδωσε. Μηπως ο Καρατζαφερης θα πεταχτει στα σκουπιδια, επειδη δεν προσφερει τιποτε πλεον στο νεο συστημα πολιτικων δυναμεων; Μηπως αυτο το συστημα, για να παραμεινει στην εξουσια, προσπαθει να βγαλει απο την μεση διαφορα στοιχεια απο το παρελθον του; Ειδαμε πως ο Βενιζελος εχει κρατησει σε αποσταση ολο σχεδον το βαθυ ΠΑΣΟΚ του ΄80 (βλ. Ακης). Κατι παρομοιο επιχειρει και ο Σαμαρας (βλεπουμε πως, με εξαιρεση τον Κυριακο, εχει παραγκωνιστει το Μητσοτακεικο, ενω και το Καραμανλεικο κρατιεται σε αποσταση). Νεες δυναστειες λοιπον ανερχονται, που θελουν μεριδιο πλουσιο απο την μικρη πιτα ... Ο χρονος, οπως παντα, θα δειξει για το προς τα που θα οδευσουν τα πραγματα ...