Η προ-προχτεσινη μερα, η Τριτη, ηταν ζεστη και ηλιολουστη. Στη Γερμανια ειναι η μερα κιν/φου, καθως ο κοσμος πληρωνει ελαφρως μειωμενο εισιτηριο. Η καταλληλη μερα για τον Ταλα για να κανει ενα συντομο διαλειμμα απο τις σκοτουρες και τα προβληματα της καθημερινοτητας του. Και φυσικα, οπως αναφερει και στο κειμενο της 28ης Φεβρουαριου (βλ. εντ.) δεν θα μπορουσε παρα να μην δει την ταινια "Batman vs. Superman: Dawn of Justice", με την οποια ξεκιναει η προσωπικη του κιν/κη σαιζον!
1. JLA: The Trinity |
Η ταινια ξεκιναει εκει που τελειωνει (περιπου) η ταινια-reboot του Superman με τον νεο πρωταγωνιστη Henry Cavill, 18 μηνες μετα την επιθεση του στρατηγου Ζοντ και την μερικη καταστροφη της Μετροπολις. Και ο δε Batman ομως, με την μορφη του Ben Affleck αυτη τη φορα, μοιαζει να συνεχιζει απο κει που ειχε σταματησει η προηγουμενη ταινια του σκοτεινου ιπποτη οταν τον υποδυοταν ο Christian Bale.
2.-4. Σε θέση μάχης |
Η ταινια διαρκει 2 ωρες και 32 λεπτα (ή 152 λεπτα). Δυστυχως επιβεβαιωνεται ο Ταλας για ολα οσα εγραφε στο κειμενο του Αυγουστου 2014 (βλ. λινκ ανωθεν) σχετικα με αυτην: Οι επιρροες απο την επερχομενη επιτυχια της αντιπαλης εταιρειας "Captain America (vs. Iron Man): Civil War" (ερχεται τελη του παροντος μηνος στις κιν/κες αιθουσες) ειναι καθε αλλο παρα προφανεις, και οχι μονο απο τις σχετικες φωτογραφιες που κυκλοφορουν στο διαδικτυο ή σε αφισες (βλ. εικ. 5-6). Πραγματικα αποδειχτηκε, οτι οι χαρακτηρες της DC Trinity που παρουσιαστηκαν, ομοιαζουν πολυ με τους Big Three της Marvel! Ο Superman ειναι ιδεαλιστης και προσπαθει πολυ να ειναι πασιφιστης οπως ο Captain America, ο Batman ειναι κυνικος - ως Μπρους Γουειν ομως γαλαντομος και γυναικας οπως ο Τονυ Σταρκ - και βασιζεται πολυ στα τεχνολογικα του γκατζετς, σαν τον Iron Man, ενω η Wonder Woman διατηρει χαρακτηριστικα αγερωρχης ημιθεης περσονας, ακριβως σαν τον περηφανο Thor. Βεβαια η παρουσια της το τελευταιο μισαωρο της ταινιας, με πληρη εξαρτηση και με μουσικη υποκρουση αναλογη των "300" που ειχε σκηνοθετησει στα 2007 ο Zac Snyder, ο ανθρωπος που σκηνοθετησε και την παρουσα ταινια, λειτουργει λιγα και σαν ενα ειδος insider joke ή eastern egg. Το ιδιο μπορουμε να πουμε και για την σκηνη στο μουσειο της Γκοθαμ, οπου εμφανιζεται ενα ξιφος, ακριβως παρμενο απο τον οπλισμο των Σπαρτιατων της προηγουμενης επικης ταινιας του Snyder. Βεβαια η λεβεντοκορμη Αμαζονα μπορει (ειδικα στις μελλοντικες ταινιες) να παιξει και τον ρολο του Captain America, οντας (1) η μοναδικη γυναικα στην αντροπαρεα των σουπερ-μαντραχαλεων που διαθετει σιγουρα την ικανοτητα να τους κατευναζει και να διατηρει την ψυχραιμια της (και τις ισορροπιες στην ομαδα) οταν σκουραινουν τα πραγματα και (2) footage με φωτογραφιες της εντος της ταινιας, αλλα και μινι-trailer απο την δικη της, επερχομενη σολο-ταινια, την δειχνουν με ασπιδα να πολεμαει εναντιον Ναζι (αν και συμφωνα με το footage πολεμησε στον Α΄Παγκοσμιο εναντιον των Γερμανο-Αυστριακων)...
5.-6. Ομοιότητες... |
Κατα τα αλλα, η ταινια οπτικα και αισθητικα διεπεται απο ολα αυτα που χαρακτηριζουν τον σκηνοθετη της (οποιος εχει δει προηγουμενες ταινιες του καταλαβαινει περι τινος προκειται), δηλ. μουντη, σκοτεινη εικονα, πεσσιμιστικο περιβαλλον, slow motion στις action scenes, φασαριοζικο soundrack και αδυναμια χειρισμου του σεναριου. Το πρωτο διωρο ειναι σχετικα ανιαρο, με μπολικη φλυαρια. Ειναι δυσκολο να καταλαβεις, γιατι ο Μπατμαν ειναι εναντιον του Σουπερμαν (η ταινια ξεκιναει ενω ο Μπρους Γουειν παρακολουθει την μαχη μεταξυ των Κρυπτονιανων. Εαν ηταν τοσο εξυπνος, οσο ολοι μας πιστευουμε οτι ειναι, θα ειχε καταλαβει με λιγο ψαξιμο, οτι δεν ευθυνεται ο Σουπερμαν για την καταστροφη) και γιατι ο Σουπερμαν ως Κλαρκ Κεντ θελει να εκθεσει τον Μπατμαν δια του Daily Planet. Καταλαβαινεις οτι υπαρχει ενταση μεταξυ των δυο που οσο παει και κορυφωνεται, αλλα δεν καταλαβαινεις πως προεκυψε. Εγινε στις αρχες της ταινιας μια παρεξηγηση και μεγαλο μερος του πληθυσμου ειναι εναντιον του Σουπερμαν. Αρκετοι πιστευουν οτι θα πρεπει να λογοδοτει στις Αρχες των ΗΠΑ (αυτο μας θυμιζει κατι...). Καπου εκει εμφανιζεται και ο Λεξ Λουθορ, ο οποιος συμπεριφερεται σαν σχιζοφρενης. Σαν ενας Τζοκερ της Μετροπολις. Και εως τετοιον που τον κανανε, ο θεατης αδυνατει να καταλαβει τα κινητρα του. Υπαρχει στο πρωτο διωρο μια ατερμονη φλυαρια περι θεων και θνητων που δεν οδηγει ουσιαστικα πουθενα. Ουδεποτε απαιτησε ο Σουπερμαν να τον υπηρετει ή να τον λατρευει κανενας. Μονο προς το τελευταιο μισαωρο καταλαβαινει κανεις πως ολη αυτη η ενταση μεταξυ Σουπερμαν και Μπατμαν ηταν τεχνιτη και προκληθηκε απο τον Λουθορ, ο οποιος απλα και μονο ζηλευει τον Σουπερμαν. Γιατι τοτε δεν χρησιμοποιησε την τεχνολογια του κρυπτονιανου διαστημοπλοιου για να γινει κι αυτος δυνατος; Και πως ξερει οτι ο Σουπερμαν ειναι ο Κλαρκ Κεντ, η μανα του λεγεται Μαρθα και μενει στο Κανσας και η Λοις Λειν ειναι η κοπελα του; Αυτα δεν μας τα εξηγει η ταινια.
Στα θετικα της ωστοσο συγκαταλεγονται η παρουσια της αθανατης Αμαζονας η οποια συμμετεχει στην εντυπωσιακη μαχη εναντιον του κρυπτονιανου πλασματος "Doomsday" (φτιαγμενου απο το πτωμα του στρατηγου Ζοντ, ζωντανεμενου με το αιμα του Λουθορ) καθως και το οτι η ταινια αυτη θετει τις βασεις για την δημιουργια της υπερομαδας JLA με πρωτοβουλια του Μπατμαν. Η δε Wonder Woman αποφασιζει να επιστρεψει στην ενεργο δραση (που ηταν ολα αυτα τα χρονια; Σιγουρα οχι στην καταψυξη οπως ο Captain America!) μετα την μαχη αυτη (καιρος ηταν δηλαδη! Να παει να βοηθησει και την μητερα-πατριδα με τα προβληματα που εχει λεμε εμεις!) και θα χαρουμε να την δουμε στην δικη της σολο ταινια. Οσο για τις στολες των πρωταγωνιστων, πρεπει στο σημειο αυτο να πει ο Ταλας, οτι τις βρισκει καλυτερες και απο τις αντιστοιχες των Εκδικητων της Marvel! Οι αναγλυφοι μυες των κοστουμιων των Σουπερμαν και Μπατμαν ερχονται πιο κοντα στα προτυπα των κομικς.
Παρα τις οποιες αδυναμιες της, η ταινια αυτη μπορει να αποτελεσει οροσημο, διοτι αποτελει την πρωτη σε μαι σειρα ταινιων με θεμα την JLA. Νομιζει ο Ταλας οτι μπορει ποιοτηκα να ειναι κατωτερη απο τους Avengers της αντιπαλης εταιρειας, αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν αξιζει να δωθουν περαιτερω ευκαιριες για την βελτιωση του προιοντος.