Dienstag, 23. August 2016

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ.

 Δεν εχουν περασει και πολλες βδομαδες απο τοτε που εγιναν τα εγκαινια του αγαλματος του υπερηρωα της Marvel Comics, Captain America, στο Brooklyn της Νεας Υορκης (βλ. εικ.).

Προσχέδιο του αγάλματος

Το χάλκινο άγαλμα σε πάρκο στο Μπρούκλιν της Νεας Υόρκης

Το ανω των 2 μ. χάλκινο αγαλμα αναπαριστα τον ηρωα οχι οπως εμφανιζεται στα comics, αλλα με το κοστουμι που φοραει στην τελευταια του ταινία. Συν τοις αλλοις, η βαση του αγαλματος αναφερει την φραση: "I´m just a kid from Brooklyn" που λεει ο ηρωας στην πρωτη του ταινια, το 2011 (βλ. λινκ εντ.).

 Το αγαλμα του Καπταιν Αμερικα ειναι κατα την γνωμη του γραφοντος ιδιαιτερα σημαντικο λογω της ενεχουσας σημειολογιας και των απορεοντων εξ αυτου συσχετισμων. Σιγουρα θα αποτελεσει σημειο αναφορας και μελετης διαφορων επιστημων, οπως της κοινωνιολογιας, της ψυχολογιας, της εθνολογιας, της ανθρωπολογιας, και αυτο, για τους λογους που θα εξηγησει αμεσως ο γραφων:

 Διοτι το αγαλμα δεν αναπαριστα τον ηρωα απο το κομικ, αλλα δια της αναγραφης της φρασης απο την πρωτη ταινια (2011) στην βαση του και της μορφης του ηρωα με την στολη απο την τριτη ταινια (2016) αναφερεται ευθεως στην κινηματογραφικη βερσιον του Καπταιν Αμερικα. Το σημαντικοτερο ομως ειναι, οτι στην παρουσα περιπτωση εχουμε το αγαλμα ενος φανταστικου ηρωα - ενος προσωπου, το οποιο ουδεποτε υπηρξε πραγματικα, αλλα ειναι καθαρα προιον φαντασιας! Στο σημειο αυτο, θεωρει ο γραφων πως δικαιωνεται και επιβεβαιωνονται ολα οσα περιεγραφε στο κειμενο σχετικα με την "Μυθολογία των ΗΠΑ": Η χωρα αυτη, με την σχετικα νεα ιστορια και μνημη, εχει ηδη καταφερει να δημιουργησει το δικο της μυθολογικο συμπαν. Οι ηρωες των κομικς (ειδικα των υπερηρωικων κομικς που θεωρουνται και αυθεντικο αμερικανικο προιον) και των ταινιων εντασσονται πλεον σε αυτο το συμπαν. Η διαφορα με τους ηρωες της ελληνικής μυθολογίας ειναι, οτι στην περιπτωση των ΗΠΑ το γνωριζουμε αυτο, διοτι υπαρχουν οι πηγες και η συλλογικη μνημη. Για τους ηρωες της ελληνικης μυθολογιας, οπως τον Περσεα ή τον Ηρακλη, δεν γνωριζουμε, εαν ησαν οντως αποκυηματα της φαντασιας ή εαν βασιζονται σε πραγματικα προσωπα που εζησαν στην Ελλαδα της Εποχης του Χαλκου και για τα οποια η συλλογικη μνημη δεν συγκρατησε, παρα τα ονοματα τους και τα συνεδεσε με υπερηρωικες πραξεις (που ειτε δεν συνεβησαν, ειτε εαν συνεβησαν, δεν ηταν τοσο "φουσκωμενες"). Για τον Καπταιν Αμερικα το ξερουμε, διοτι εχει καταγραφει. Μονο εαν συμβει το αναποφευκτο και χαθουν και οι πηγες και η συυλογικη μνημη, θα εισελθει η μορφη του Καπταιν Αμερικα στην διασταση του κλασικου μυθολογικου, οπως οι ηρωες των αρχαιοελληνικων μυθων. Κατι τετοιο ομως δεν θα συμβει αμεσα!

 Σε καθε περιπτωση, η δημιουργια του αγαλματος του Καπταιν Αμερικα προιδεαζει την ταση των Αμερικανων να εξιδανικευουν σε σημειο λατρειας μορφες τους φανταστικου. Τα διαφορα φεστιβαλ κομικς και ταινιων φαντασιας με την συμμετοχη cosplayers, ατομων δηλαδη που μεταμφιεζονται ως ηρωες κομικς, ταινιων φαντασιας και παιχνιδιων κονσολας ειναι αλλη μια αποδειξη περι αυτου. Και οπως προαναφερθηκε, το ολο σκηνικο προσφερει πλουσιο υλικο για ερευνα και μελετη.