Προχτες τα συμφωνησαν Τσιπρας και Ζαεφ: Το ονομα του γειτονικου κρατιδιου θα ειναι πλεον "Βόρεια Μακεδονία". Αυριο στις Πρεσπες θα πεσουν και οι σχετικες υπογραφες. Πολλοι ομως και απο τις δυο πλευρες δεν ειναι συμφωνοι με το αποτελεσμα και βλεπουν κινδυνους να ελλοχευουν. Συλλαλητηρια, διαμαρτυριες, απεργιες και στις δυο χωρες γινονται σε σχεδον καθημερινη βαση.
Η πολιτικη ασταθεια δεν ειναι ομως αποκλειστικο γνωρισμα των Βαλκανιων. Ηδη απο τον περασμενο μηνα ειναι η κατασταση τεταμενη διεθνως: Στις 14 Μαιου εορταστηκαν τα 70 χρονια απο την ιδρυση του ισραηλινου κρατους. Συνεπεσαν δε με την νικη του Ισραηλ στον φετινο διαγωνισμο της Γιουροβιζιον, αλλα επισκιαστηκαν απο θανατηφορες αψιμαχιες στην Γαζα. Η αιτια βρισκεται πισω απο την αποφαση του τωρινου προεδρου των ΗΠΑ να μεταφερει την πρεσβεια της χωρας του στην Ιερουσαλημ απο το Τελ Αβιβ. Ο κος Τραμπ δημιουργει κομφουζιο και σε αλλα ζητηματα, οπως λ.χ. με τις φορολογικες κυρωσεις στις εισαγωγες προιοντων απο την ΕΕ, με την αποσυρση του απο το αντιπυρηνικο προγραμμα του Ιραν και απο την σταση του στην φετινη συνοδο G7.
Στις 17 Μαιου τελεστηκαν οι γαμοι του πριγκηπος Χαρρυ της Αγγλιας με την ηθοποιο Μεγκαν Μαρκλ. Οι γαμοι εγιναν δημοσιο γεγονος που προβληθηκε απο τα ΜΜΕ και ορισμενοι δεν καταλαβαινουν γιατι θα πρεπει να γινεται τοση φασαρια και εξοδα για εναν γαλαζοαιματο, ο οποιος δεν προκειται ποτε να ανελθει στο υπατο αξιωμα.
Στις 20 Μαιου ελαβαν χωρα οι εκλογες στην Βενεζουελα, την χωρα-προτυπο για τον ελληνα πρωθυπουργο και τα στελεχη του κομματος και της κυβερνησης του. Το γεγονος οτι η Βενεζουελα εχει πτωχευσει μαλλον δεν συγκινει τον ΣΥΡΙΖΑ. Νικητης παντως αναδειχθηκε και παλι ο κυριος Μαδουρο.
Τελη Μαιου σχηματιστηκε νεα κυβερνηση στην Ιταλια, αποτελουμενη απο κομματα της ακραιας λαικης δεξιας (5 Αστερια και Λιγκα του Βορρα). Να δουμε ποσο θα κρατησηει και αυτος ο συνασπισμος στην πολυπαθη οικονομικα και πολιτικα γειτονικη χωρα, η οποια αντιμετωπιζει απο καιρο μεγαλα οικονομικα προβληματα.
Αρχες Ιουνιου παραιτηθηκε ο πρωθυπουργος της Ισπανιας Ραχοι. Καποιος κυριος Σαντσεθ ειναι τωρα πρωθυπουργος εκει.
Στις 24 Ιουνιου θα διεξαχθουν οι προεδρικες εκλογες στην Τουρκια. Η προεκλογικη μαχη ειναι ηδη σκληρη, με τους συμμετεχοντες να ανταγωνιζονται σε απειλες εναντιον της Ελλαδος.
Στις 20 Αυγουστου λεγεται οτι η Ελλαδα θα βγει απο τα Μνημονια και θα μπει στις ξενες αγορες. Ειδωμεν...
Οσο για την Γερμανια, ο διαδοχος του Χριστιανοδημοκρατη Σοιμπλε στο Υπουργειο Οικονομικων, ο Σοσιαλδημοκρατης κυριος Ολαφ Σολτς, συνεχιζει την σφιχτη οικονομικη πολιτικη του προκατοχου του (Sparpolitik). Λεγεται οτι το πλεονασμα της Γερμανιας θα συνεχιστει μεχρι και το 2021. Τοτε δε θα εχει παει στα 46 συμφωνα με τους μεν ή στα 63 δις συμφωνα με τους δε. Το χρεος της Γερμανιας υπολογιζεται στα 65-60% του ΑΕΠ. Μια χαρουλα οι Γερμανοι δηλαδη!
Εν τω μεταξυ η ελληνικη κυβερνηση ετοιμαζεται να καταθεσει πολυνομοσχεδιο, συμφωνα με το οποιο πεφτει ψαλιδι σε μισθους και συνταξεις, ενω ο ΕΝΦΙΑ (και αλλοι φοροι) αυξανεται δραστικα. Αυτα τα μετρα ισως και να υπερψηφιστουν εντος καλοκαιριου.
Η Αθηνα επισης πνιγεται απο τα σκουπιδια εδω και λιγο περισσοτερο απο μια εβδομαδα. Λεγεται οτι οι υπαρχουσες χωματερες εχουν κλεισει γιατι δεν υπαρχει πλεον χωρος. Και απο οτι φαινεται, ουτε λυση υπαρχει. Τα προβληματα, οπως και τα σκουπιδια, σπρωχνονται κατω απο το χαλι...