Πριν απο δυο χρονια ειχαμε γραψει αυτο εδώ το κειμενακι σχετικα με την Αγγλια. Χτες οι κατοικοι της νησου ψηφισαν εαν θα μεινουν ή οχι στην Ε. Ε. Το δημοψηφισμα και οι καλπες εδωσαν ποσοστο περι των 3 μοναδων παραπανω απο την παραμονη στο επωνομαζομενο "Brexit" (εξοδος απο την Ε. Ε.).
Το προ δυο ετων κειμενακι δεν επιβεβαιωνει απλως το χτεσινο αποτελεσμα του δημοψηφισματος, αλλα δικαιωνει και εμας. Οτι γραφαμε τοτε, οχι μονο αποδεικνυεται - ισχυει! Επιπλεον, μας θυμισε μια γνωστη ρηση Αγγλου πολιτικου, κατα τον οποιον η Βρετανια δεν εχει εχθρους ή φιλους - εχει μονον συμφεροντα. Ισως και να ειναι προς το συμφερον του νησιου αυτου να βγει απο την Ε. Ε. Και που ηταν δηλαδη, δεν ειχε και μεγαλη σημασια. Οποτε επισκεφθηκαμε το νησι αυτο, δεν αισθανθηκαμε οτι ειμαστε εντος Ε. Ε. Στα αεροδρομια επρεπε να εχουμε τα διαβατηρια μας στο χερι και να στεκομαστε για ελεγχους στην ουρα. Επρεπε να χρησιμοποιουμε το ντοπιο νομισμα αντι του Ευρώ και να προσαρμοστουμε στους κανονες οδηγησης και μετρησης κατα το αγγλικο συστημα.
Με την εξοδο της Αγγλιας απο την Ε. Ε., αυτα τα πραγματα - ειδικα για οσους ταξιδευουν απο την ηπειρωτικη Ευρωπη - δεν θα αλλαξουν. Το εαν υπαρξουν οικονομικες ή αλλες αλλαγες για τους κατοικους του νησιου και την ιδια την Ε. Ε., δεν ειναι σαφες (καποιοι υποθετουν ντομινο φυγης και αλλων χωρων). Και να υπαρξουν, αυτο μαλλον μακροπροθεσμα θα γινει. Οπωσδηποτε θα γινει η ζωη στις μεγαλες πολεις πιο ακριβη. Αλλα αυτο ειναι το τιμημα που θα πληρωσουν οι ιδιοι οι Αγγλοι λογω του Brexit τους.
Η αρνητικη ψηφος εφερε στην επιφανεια θεματα, οπως η ανεξαρτησια της Ιρλανδιας (που θελει την επανενωση με το βορειο τμημα), της Σκωτιας (που θελει να μεινει στην Ε. Ε.), η προταση περι συγκυριαρχιας αρχικα στο Γιβραλταρ με την Ισπανια (και στο μελλον να περασει ο βραχος αυτος στην Ισπανια). Πλεον οι Αγγλοι πολιτικοι καλουνται να βρουν απαντησεις για αυτα τα θεματα. Και αυτα ειναι ενα αλλο τιμημα που καλουνται να πληρωσουν οι κατοικοι του νησιου.
Αυτα συμβαινουν, οπως γραφαμε και πριν απο δυο χρονια, οταν καποιοι ζουν ακομα στο παρελθον και νομιζουν οτι, επειδη υπηρξαν αποικιοκρατικη δυναμη πριν απο δυο αιωνες, θα πρεπει, οταν γινονται μελος σε εναν οργανισμο οπως η Ε. Ε., να παριστανουν τους αρχηγους. Ετσι κι αλλιως το μελλον θα δειξει εαν επιβεβαιωθει και η προαναφερομενη ρηση του πολιτικου - αν οντως το Brexit συμφερει την Αγγλια.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen