Dienstag, 24. Oktober 2017

ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΙΜΜΕΝΑ 20.



 Οι τελευταιες τεσσερεις εβδομαδες χαρακτηριστηκαν απο την ενεργο διεξαγωγη εκλογων ως προς την δημιουργια νεων κυβερνησεων, κυριως σε χωρες της ηπειρωτικης Ευρωπης: 

 Η αρχη εγινε πριν απο ακριβως εναν μηνα στην Γερμανια. Στις 24 Σεπτεμβριου διεξηχθησαν εκλογες, οι οποιες ανεδειξαν για τεταρτη φορα την καγκελαριο Ανγκελα Μερκελ στο ποστο αυτο. Επροκειτο ομως για "πυρειο νικη", καθως το κομμα της Μερκελ υπεστει απωλειες. Οι Σοσιαλδημοκρατες του φερελπη Μαρτιν Σουλτς τα πηγαν πολυ χειροτερα. Οι γερμανικες εκλογες εδειξαν οτι οι Φιλελευθεροι υπο τον Κριστιαν Λιντνερ θα ξαναπαρουν θεση στην Μπουντεσταγκ, με σχετικα ανεβασμενα ποσοστα. Το ιδιο και οι Πρασινοι. Μεγαλος νικητης ομως αναδεικνυεται το κομμα της Εναλλακτικης για την Γερμανια, που με 10% των ψηφων παιρνει 94 εδρες στην Μπουντεσταγκ. Ολοι μιλανε πλεον για κυβερνητικο συνασπισμο τυπου "Τζαμαικας" μεταξυ Χριστιανοδημοκρατων, Φιλελευθερων και Πρασινων, με τις συζητησεις και τα παζαρια να εχουν ηδη ξεκινησει. Η νεα κυβερνηση θα ξεκινησει τις εργασιες της μετα τον ερχομο του 2018. Δεν αποκλειεται επομενως οι Γερμανοι να αρχισουν να πινουν ρουμι αντι για μπυρα... 

 Στις 15 Οκτωβριου διεξηχθησαν εκλογες στην Αυστρια. Νικητης βγηκε ο πρωην Υπουργος Εξωτερικων, ο 31χρονος Σεμπαστιαν Κουρτς με το Λαικο Κομμα. Οι μεχρι προτινος κυβερνουντες Σοσιαλδημοκρατες υπεστησαν πανωλεθρια, το ιδιο και οι Πρασινοι, οι οποιοι τιθενται εκτος αυστριακης Βουλης. Η νικη του καγκελαριου πλεον Κουρτς οφειλεται στην αντιμεταναστευτικη αντζεντα που ειχε υιοθετησει.

 Εκλογες διεξηχθησαν και στην γειτονικη Τσεχια, στις 21 Οκτωβριου. Και εδω νικητης βγηκε ο πρωην Υπουργος Οικονομικων, ο 63χρονος πολυεκατομμυριουχος Αντρει Μπαμπις. Οι "Λαικιστες" (Populists) του Μπαμπις πηραν 31,32%, ενω οι μεχρι προτινος κυβερνουντες Σοσιαλδημοκρατες βρεθηκαν να κατεχουν το 7,2% των ψηφων. Ο αποκαλουμενος και "Τραμπ" ή "Μπερλουσκονι της Τσεχιας" Μπαμπις, πρωθυπουργος της χωρας του πλεον, στηριχτηκε επισης σε αντιμεταναστευτικη αντζεντα και μολονοτι η χωρα του εχει ηδη απο την κριση του μεταναστευτικου στην Ευρωπη θεσπισει αυστηροτατους νομους και ελεγχους για το ζητημα αυτο ωστε να μην ... κινδυνευει. 

 Εν τω μεταξυ στην Καταλωνια, γινονται εδω και εβδομαδες απεργιες, συγκεντρωσεις και διαδηλωσεις σχετικα με την ανεξαρτησια της απο την υπολοιπη Ισπανια. Μολονοτι οι Καταλανοι προειδοποιηθηκαν πως σε τυχον αποσχιση τους φευγουν και απο την ΕΕ, χανοντας πακετα και επιδοματα, εκεινοι ψηφισαν εν τουτοις ΝΑΙ σε σχετικο δημοψηφισμα. Η ενταση μεταξυ Μαδριτης και Βαρκελωνης δεν εχει κοπασει, με τον πρωθυπουργο να προσπαθει να θεσει σε εφαρμογη το αρθρο 155 του ισπανικου Συνταγματος. Η ιστορια ειναι σε εξελιξη.

 Σε εξελιξη ειναι επισης και το ζητημα του Brexit, με την ΕΕ να κωλυσιεργει στην αποφαση της να προχωρησει στην δευτερη φαση του προγραμματος απενταξης του Ηνωμενου Βασιλειου.

 Πολλα χιλιομετρα μακρυα, στην Ιαπωνια, διεξηχθησαν επισης εκλογες και μαλιστα στις 22 Οκτωβριου. Νικητης ανεδειχθει ο πρωθυπουργος Σεντζο Αμπε. Η νικη του και η θητεια του συμπιπτουν χρονικα με την ληξη της σχεδον 70χρονης επιβολης του αρθρου 9 του ιαπωνικου Συνταγματος απο τις ΗΠΑ, το οποιο αναγκαζε την Ιαπωνια μετα την ληξη του Β΄ ΠΠ, την ταπεινωτικη ηττα και συνθηκολογηση της να διατηρει μια ει δυνατον ουδετερη, ειρηνικη σταση. Συμπιπτουν χρονικα ακομη και με την παραιτηση του αυτοκρατορα Ακιχιτο απο τα καθηκοντα του για χαρη του γιου του που θα τον διαδεχθει. Ο γηραιος αυτοκρατωρ ειχε σημαδευσει με την θητεια του ολοκληρη την μεταπολεμικη εποχη της χωρας. Δημοσιογραφοι και πολιτολογοι εκτιμουν, οτι απο την νεα χρονια θα ξεκινησει και μια νεα εποχη στην Ιαπωνια, η οποια θα εμφανιστει πιθανοτατα τολμηροτερη και αποφασισμενη να παιξει πιο ενεργο ρολο στα τεκταινομενα της περιοχης. Ας μην ξεχναμε οτι η Ιαπωνια γειτονευει με τις Φιλιππινες, ο ανωτατος αρχων των οποιων απεδειχθει ιδιαιτερα θρασυς τους τελευταιους μηνες. Γειτονευει δε με την Βορεια Κορεα, ο ανωτατος αρχων της οποιας οχι μονο ειναι θρασυς, αλλα και απροβλεπτος, καθως διαθετει ενα οπλοστασιο με πυρηνικα. Γειτονευει ακομα με μια Κινα, η οποια, ηδη πριν την διεξαγωγη του 19ου Συνεδριου του Κομμουνιστικου Κομματος (οι εργασιες του ελαβαν χωρα την περασμενη εβδομαδα και ολοκληρωθηκαν σημερα) εχει εκδηλωσει την επιθυμια της να γινει η νεα υπερδυναμη της υφηλιου. Και για πολλους θα το κατορθωσει, καθως εχουν ηδη δημιουργηθει μια μεση και μια ανωτερη αστικη ταξη στην χωρα και καθως αναπτυσσεται τεχνολογικα με ταχεις ρυθμους. Οι σχεσεις της Ιαπωνιας (τις δεκαετιες 1980-1990 φαινοταν και λεγοταν οτι η Ιαπωνια θα γινοταν η νεα υπερδυναμη, δεν εξελιχθηκαν ομως ετσι τα πραγματα) με τις ΗΠΑ παραμενουν ακομα καλες και σε περιπτωση "θερμου επεισοδιου" στην περιοχη, αναμενεται συνεργασια των ΗΠΑ με Ιαπωνια και Νοτια Κορεα τουλαχιστον.

 Επιστρεφοντας στην Ευρωπη, βλεπουμε οτι τα αποτελεσματα των εκλογικων αναμετρησεων σε τρεις χωρες της ηπειρου ανεδειξαν νικητες συντηρητικα κομματα. Ακροδεξια στοιχεια εχουν εισχωρησει σε νευραλγικα ποστα και δεν αποκλειεται να δημιουργησουν προβληματα στο εγγυς μελλον. Αυτα ειναι πραγματα που μας κανουν να ειμαστε σκεπτικοι και επιφυλακτικοι για το εαν θα συνεχισει να υφισταται η ΕΕ. Διοτι ειναι πραγματικα κριμα να βλεπει κανεις χωρες οπως η Γερμανια και η Αυστρια, που ειχαν δεχτει στο παρελθον μεταναστες οι οποιοι τις οφελησαν σε πολλα, να βυθιζονται στον φοβο οτι θα χασουν την πολιτιστικη τους ταυτοτητα. Μιλαμε για χωρες, στις οποιες ταινιες του Χολλυγουντ προβαλλονται μεταγλωττισμενες σε τηλεορασεις και κινηματογραφους. 

 Απο τις προαναφερομενες χωρες της ηπειρωτικης Ευρωπης, η Γερμανια, μολονοτι με κυριως δεξια και εν μερει συντηρητικη παραταξη, δειχνει να ειναι η πιο φιλελευθερη και σε πολλα σημεια καινοτομος χωρα. Η Αυστρια και οι χωρες της "Βιζενγκαρντ" (Τσεχια, Ουγγαρια, Πολωνια) κρατουν πολυ πιο συντηρητικη και αμυντικη σταση. Γαλλια, Ιταλια και Ελλαδα παραμενουν "σοσιαλιστικες".

 Ετσι περιπου εχει ο πολιτικος χαρτης της ηπειρωτικης ΕΕ. Απο ιστορικης πλευρας συνεχιζει να παραμενει ενδιαφερον το πως τα οικονομικα και τεχνολογικα κεντρα της ευρωπαικης ηπειρου εχουν διαχρονικα μετακομισει: Απο την Αρχαιοτητα, με αποκορυφωμα την Κλασικη Εποχη και ιδιως την Pax Romana, τα προαναφερομενα κεντρα μετατοπιστηκαν γεωγραφικα, απο την Μεσογειο και τον Νοτο προς τον Βορρα κατα την διαρκεια της Αναγεννησης, του Διαφωτισμου και κυριως της εποχης της Βιομηχανικης Επαναστασεως. Αυτο δειχνει οτι γεωγραφικες/γεωμορφολογικες συνθηκες απο μονες τους δεν παιζουν τον πρωταρχικο ρολο. Αλλα αυτα ειναι θεματα που χρηζουν ιδιαιτερης μελετης...


Keine Kommentare: