Freitag, 21. Juni 2024

ΜΗΝΙΣ.

 Η Ιλιάδα θεωρείται το αρχαιότερο λογοτεχνικό έργο του δυτικού πολιτισμού. Το θέμα του επικού αυτού ποιήματος γνωστοποιείται συνοπτικά και κατανοητά ήδη στο "προοίμιον", τον πρόλογο (βλ. εικ. εντ.):

 Πρόκειται για την οργή, την "μηνιν" του Αχιλλέως. Η οποία "μηνις" προκάλεσε συμφορές στους Αχαιούς (ή Δαναούς ή Αργείους): στην "μηνιν" οφείλεται το αιματηρό μακελειό που ακολουθεί στους στίχους του έπους.

 Για να γίνει κατανοητό γιατί μιλάμε: βρισκόμαστε στο 10ο και τελευταίο έτος του Τρωϊκού πολέμου. Τα νεύρα των Αχαιών έχουν γίνει κυριολεκτικά κρόσια! Βρίσκονται επί μια δεκαετία μακριά από την πατρίδα και τις οικογένειές τους, ανήμποροι να καταλάβουν την πόλη της Τροίας και, μολονότι έχουν υποστήριξη από θεότητες όπως η ¨Ηρα και η Αθηνά. Ο εκνευρισμός τους, απόρροια της αποτυχίας τους και της μακροχρόνιας παραμονής τους σε σκηνές επί ξένου εδάφους, τους οδηγεί να παίρνουν την μια λάθος απόφαση μετά την άλλη. Ο εκλεγμένος αρχηγός των Αχαιών, ο βασιλιάς των Μυκηνών Αγαμέμνων, αρνείται να παραδώσει στο ιερέα του Απόλλωνα (πολιούχου θεού της Τροίας) Χρύση την κόρη του Χρυσηίδα. Ο θεός, οργισμένος, στέλνει λοιμό στο στρατόπεδο των Αχαιών. Μόνο μετά από παρακάλια των υπολοίπων στρατηγών υποχωρεί ο Αγαμέμων και παραδίδει την Χρυσηίδα στον πατέρα της. Ο εκκεντρικός και ξεροκέφαλος όμως άνακτας απαιτεί με την βία την σκλάβα του Αχιλλέα Βρυσηίδα. Ο Αχιλλέας όμως δεν είναι κανένας τυχαίος: είναι ο γιός του βασιλιά της Φθίας Πηλέα και της θεάς Θέτιδας, στους γάμους των οποίων ανάγονται οι απαρχές του Τρωϊκού πολέμου. Είναι επίσης ο καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών. Ο εκνευρισμός και η ένταση μεταξύ Αγαμέμνωνα και Αχιλλέα κορυφώνονται με την παράλογη εμμονή του πρώτου και την ανυποχώρητη στάση του δεύτερου. Στο τέλος ο Αχιλλέας ξεσπάει και δηλώνει οτι αποσύρεται από την μάχη σε αντάλλαγμα της παράδοσης της Βρυσηίδας στον αρχιστράτηγο. Η θεά Αθηνά έχει παρέμβει τραβώντας τον Αχιλλέα από τα μαλλιά για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν έπραξε όμως το ίδιο κατά την συνέλευση των Αχαιών, όταν ο Οδυσσέας ξυλοφορτώνει τον ξάδελφο του Αχιλλέα Θερσίτη, επειδή ο τελευταίος τόλμησε να εκφράσει τις επιθυμίες των απλών στρατιωτών, να τα μαζέψουν και να φύγουν από την Τροία δηλαδή. Και σε άλλες περιπτώσεις κατά την διάρκεια του έπους βλέπουμε τον Οδυσσέα να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο σε συμπολεμιστές του, π.χ. στον Διομήδη κατά τα "Δολώνεια" (Ραψωδία Κ). 

 Η άρνηση του Αχιλλέα να πολεμήσει, θέτει σε εφαρμογή μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, η οποία θα οδηγήσει σε πρόσκαιρη νίκη των Τρώων υπό την καθοδήγηση του Έκτορα δια της εισβολής των στο στρατόπεδο των Αχαιών. Ο πιστός φίλος του Αχιλλέα Πάτροκλος σκοτώνεται σε μονομαχία με τον Έκτορα και ο Αχιλλέας κυριεύεται από ενα δεύτερο κύμα οργής, το οποίο πιέζει την μητέρα του, την περήφανη Θέτιδα, να ικετεύσει τον Δία για βοήθεια. Ο πατέρας των θεών την παραπέμπει στον γιό του, τον σιδηρουργό Ήφαιστο, ο οποίος κατασκευάζει πανοπλία και όπλα για τον Αχιλλέα - αυτά που είχε, τα φορούσε ο Πάτροκλος και ελήφθησαν ως λάφυρα από τον Έκτορα. Φορώντας την νέα του αρματωσιά, ο οργισμένος Αχιλλέας, διψασμένος για εκδίκηση, ξεχύνεται στο πεδίο της μάχης, σπέρνοντας τον θάνατο στο διάβα του.

 Γιατί ο Τάλας ξεκίνησε το κείμενο αυτό με τούτην την μεγάλη εισαγωγή σε κάτι, λίγο ως πολύ γνωστό; Διότι το αρχαιότερο έργο της δυτικής λογοτεχνίας έχει πολλά ακόμα να δώσει. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της "μηνιδος". Κατά παρόμοιο τρόπο με την Ιλιάδα, βρισκόμαστε, κάτι λιγότερο από 5 χρόνια από το ξέσπασμα του κορονοϊού και τον πολύμηνο υποχρεωτικό εγκλεισμό, σε εναν μόνιμο σχεδόν εκνευρισμό και θυμό. Το βλέπουμε παντού: σε γειτονιές και σχολεία, όπου αγόρια και κορίτσια κλέβουν, απειλούν, μαχαιρώνουν, χτυπιούνται μεταξύ τους. Στους δρόμους, όπου για απλές παρατηρήσεις οδηγοί κατεβαίνουν από τα οχήματά τους και επιδίδονται σε ύβρεις (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και σε ξυλοδαρμούς (στην χειρότερη των περιπτώσεων). Στις δολοφονίες για "ψύλλου πήδημα", όπως εκείνη στο Γκάζι τον χειμώνα. Στις γυναικοκτονίες, οι οποίες πλησιάζουν διψήφιο αριθμό από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Λίγο έλειψε να υπάρξει ακόμα ενα θύμα τις προάλλες, όταν "γνωστός ποινικολόγος" γρονθοκόπησε με μανία την σύζυγό του. 

 Τον Τάλα δεν τον αφορούν τα οικογενειακά ζητήματα του ζεύγους και του κάθε ζεύγους. Δεν μπορεί όμως να μην θέσει την, έστω ρητορικής φύσεως, ερώτηση: ρε άνθρωπε, είσαι νομικός, γνωρίζεις την νομοθεσία. Γιατί χάνεις τον αυτοέλεγχό σου και ξεσπάς κατ΄αυτόν τον τρόπο; Δες τώρα που σε οδήγησε η καταδικαστέα πράξη σου: είσαι στην φυλακή, χρωστάς χρήματα, και να βγείς, θα τρέχεις πάνω κάτω για να μαζέψεις λεφτά και να πληρώνεις άλλους. Έχεις επίσης χάσει το κύρος σου, την αξιοπιστία σου, την αξιοπρέπειά σου και φυσικά, την πελατεία σου. Δεν έμαθες τίποτε από την Ιλιάδα, δεν κατάλαβες που οδήγησε η "μηνις" τον Αχιλλέα: έχασε τον καλύτερό του φίλο, ανάγκασε την θεά μητέρα του να ζητιανεύει νέα όπλα και έσφαξε, τυφλός από μίσος και εκδίκηση, ανθρώπους που δεν του έφταιγαν.

 Κατανοητό πως ούτε απλό, ούτε εύκολο είναι να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του  σε στιγμές υψηλής έντασης και να μην ξεσπάσει. Ο Τάλας έχει την εμπειρία αυτή, καθώς πολλές φορές έχει φτάσει στα όριά του. Λογικό να βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού και να κινδυνέψει να χάσει τον αυτοέλεγχό του, μετά από bullying και mobbing δεκαετιών που έχει βιώσει (βλ. παλαιότερα κείμενα του παρόντος ιστολογίου). 

 Κακό πράγμα η οργή και δεν οδηγεί πουθενά, παρά γυρίζει σαν μπούμερανγκ πίσω σε αυτόν που την εξέφρασε για να τον καταστρέψει. Και όπως λέει και η λαϊκή σοφία, και δίκιο να έχεις, το χάνεις όταν νευριάζεις, λες και πράττεις παράλογα πράγματα. Ο κύριος ποινικολόγος, παρά τις γνώσεις και την εμπειρία του, δεν τα σκέφτηκε αυτά. Παραφέρθηκε και έχασε τον αυτοέλεγχο - και τον ίδιο του τον εαυτό. Τώρα καλείται να πληρώσει το τίμημα της επονείδιστης πράξης του.



 

Freitag, 14. Juni 2024

ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΙΜΜΕΝΑ 39.

(1) Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής (βλ. κείμενο εντ.), έδωσαν το έναυσμα να ακολουθήσει ανασχηματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο. Όχι οτι θα αλλάξουν και πολλά πράγματα εαν μετακινηθούν ή απομακρυνθούν πρόσωπα... Σκρέκας, Αυγενάκης, Καιρίδης και η μελαχροινή πρασινομάτα Μιχαηλίδου "την κάνουν". Νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνουν υφυπουργεία. Πρόκειται για τους κυρίους Οικονόμου, Γκιουλέκα, Γκίκα, Φωτήλα, Καραγκούνη, Κέλλα και την κυρία Κατερίνα Παπακώστα, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή με το παρατσούκλι "Σούπερ Κατερίνα". Στους μετακομίσαντες ανήκουν η κυρία Κεραμέως, καθώς και οι κύριοι Λιβάνιος, Σπανάκης και Δήμας. Γεωργιάδης, Βορίδης, Μενδώνη, Γεραπετρίτης, Δένδιας, Κικίλιας, Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Χρυσοχοίδης, παραμένουν ως έχουν.

Σύνθεση της Κυβέρνησης (Ιούνιος 2024)

 
Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανακης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονομου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τακης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωη Ραπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμεως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκουνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιασων Φωτηλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτοπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακωστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρηστος Κελλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκικας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης


 (2) Από χτές λαμβάνει επίσης χώρα η σύνοδος των G7 στην Απουλία της Ιταλίας υπό την Μελόνι. Μεσοβδόμαδα (11-12.06.24), οι ίδιοι περίπου πολιτικοί είχαν συσκεφθεί στο Βερολίνο. Αποφασίστηκε να δωθεί οικονομική ενίσχυση ύψους 50 δις ευρώ στην Ουκρανία.

                                 Αυτά για την ώρα.


Montag, 10. Juni 2024

ΠΙΑΣ΄ Τ΄ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΟ: ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024.

  Εχθές Κυριακή 9 Ιουνίου έλαβαν χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου, πενταετούς (2024-2029) κοινοβουλίου 720 εδρών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. γραφήματα/εικόνες κάτωθι). Από τις 720 αυτές έδρες, οι 96 αναλογούν στην Γερμανία. 73 έδρες μοιράζονται Γαλλία και Ιταλία. 6 έδρες παίρνει η Κύπρος και 21 η Ελλάδα. 

  Από τις 21 ελληνικές θέσεις, οι 7 πληρώνονται από υποψήφιους της ΝΔ. Αυτήν την φορά, δίπλα στους "βετεράνους" Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ, παρίστανται οι: Γιώργος Αυτιάς, Ελεωνόρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Τσιόδρας και Φρέντυ Μπελέρης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4 έδρες εκπροσωπείται από τους: Έλενα Κουντουρά, Κώστα Αρβανίτη, Νίκο Φαραντούρη και Νίκο Παππά (ο μπασκετμπολίστας, όχι ο φίλος του Τσίπρα). Το ΠΑΣΟΚ βγάζει 3 βουλευτές, τους: Γιάννη Μανιάτη, Νίκο Παπανδρέου (συγγραφέας, γιός του ιδρυτή Ανδρέα και αδελφός του ΓΑΠ - για να λέμε οτι παραμένει ακόμα κάποιος από την "οικογένεια" στο "σπίτι") και Σάκη Αρναούτογλου (μετεωρολόγος, αδελφός του παρουσιαστή Γρηγόρη). ΚΚΕ και ΕΛ. ΛΥΣΗ (Βελόπουλος) διαθέτουν από 2 υποψήφιους (Λευτέρης Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης το πρώτο, Εμμανουήλ Φράγκος, Γαλάτω Αλεξανδράκη το δεύτερο) και Νίκη (Νατσιός), Πλεύση Ελευθερίας (Κωνσταντοπούλου) και Φωνή Λογικής (Λατινοπούλου) από 1 (Νίκος Αναδιώτης, Μαρία Ζαχαράκη, Αφροδίτη Λατινοπούλου αντίστοιχα).

  Ευτυχώς κάποια "φρούτα" έμειναν στην απέξω. Π.χ. οι: Νόνη Δούνια, Βίκυ Φλέσσα, Γιώργος Τσίπρας, Ευάγγελος Αντώναρος, Νάσος Παπαργυρόπουλος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Άννα Βερούλη, Στέλιος Κούλογλου, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Βέφα Αλεξιάδου, Έφη Βατίδου, Βούλα Πατουλίδου, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες επιλέξαν με την ψήφο τους ανάμεσα σε περίπου 1.000 υποψήφιους τον Αυτιά, την Μελέτη (δημοσιογράφοι, με τον πρώτο ιδιαιτέρως λαϊκιστή), τον Αναδιώτη (πρώην μοντέλο και ηθοποιός), την Κουντουρά (πρώην μοντέλο), τον Αρναούτογλου (μετεωρολόγος), τον Παπανδρέου (της γνωστής οικογενείας).

  Δεν έχουμε καταφέρει μέχρις στιγμής να μάθουμε ποιοί θα καταλάβουν τις 96 έδρες εκπροσωπόντας την Γερμανία. Στην Ελλάδα η αποχή έφτασε το 60%. Η ΝΔ που υπολόγιζε σε ποσοστά 33%, έπεσε στο 28%. Αυτά τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα αποδεικνύουν, οτι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Η ακρίβεια σε προϊόντα και λογαριασμούς παραμένει και αυξάνεται. Το ίδιο μπορεί κανείς να ισχυριστεί και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αφού εκτός της Ελλάδος, και στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ολλανδία παρατηρείται άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων. Είναι μάλιστα τέτοιας ισχύος η σύνδεση που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ και κάποιοι πολιτικοί κύκλοι, υποβαθμίζοντας το γεγονός οτι, στην ΕΕ ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα, ώστε να προκληθεί ο Μακρόν να προκυρήξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την 30η Ιουνίου και 7η Ιουλίου. Ο δε πρωθυπουργός του Βελγίου παραιτήθηκε του αξιώματός του. 

  Για να δούμε όμως, θα πάρουν οι πολιτικοί τα μηνύματα που έδωσαν οι πολίτες της ΕΕ δια της ψήφου τους; Θα λογικευτούν και θα συσπειρωθούν; Θα εφαρμοστεί μια κοινή, ισχυρή, πανευρωπαϊκή πολιτική έναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, έναντι στα σχέδια Ρωσίας και ΗΠΑ; Διότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν αγανακτήσει με τα προαναφερόμενα. Και κυρίως με την αποτυχημένη πολιτική από το 2015 και μετά ενάντια στην μετανάστευση και την ενσωμάτωση προσφύγων από εμπόλεμες και μη περιοχές της υφηλίου, πολλοί εξ αυτών παράτυποι (παράνομοι), οι οποίοι έχουν γίνει "μπαλίτσα" καθώς κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη και να τους φορτωθεί. Αυτά όμως έχουν αναφερθεί και σε παλιότερα κείμενα του παρόντος ιστολογίου. Συνοριακοί φράχτες και "hotspots" δεν φαίνεται να βοηθάνε. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν μια καλύτερη ζωή. Θέλουν να ζήσουν στην "γη της επαγγελίας", τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά (Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία). Αλλά δεν χωράνε όλοι. Δεν φτάνουν και τα κονδύλια. Επίσης οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται να μάθουν τις γλώσσες αυτές (π.χ. γερμανικά). Και μένουν όλοι μαζί. Έτσι όμως δεν θα ενσωματωθούν. Και για να λέμε την αλήθεια, ο μέσος πολίτης στις χώρες της κεντρικής, δυτικής και βορείου Ευρώπης δεν καλοβλέπει τους μετανάστες αυτούς, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, να τριγυρίζουν στις πόλεις και τις πλατείες, πολλές φορές σε ομάδες νέων ηλικιακά ανδρών με smartphones τελευταίας τεχνολογίας, με μοντέρνα ρούχα και παπούτσια, αλλά και γυναίκες με μπούρκες και κελεμπίες, είτε έγκυες, είτε με μωρά σε καρότσια. Δεν έχουν ακόμα από το 2015, οπότε και είχαμε μαζικές μεταναστεύσεις από την Εγγύς Ανατολή, δωθεί πειστικές εξηγήσεις, πως προέκυψαν οι ρακένδυτοι, κατατρεγμένοι πρόσφυγες με μοντέρνα κινητά και ρούχα π.χ. στην Γερμανία και πως τα βγάζουν πέρα οικονομικά, μη γνωρίζοντας επαρκώς την γλώσσα του τόπου που τους φιλοξενεί. Πως εξηγείται επίσης το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στους πληθυσμούς αυτούς έναντι της υπογεννητικότητας των χωρών της ΕΕ.
 
  Αυτά τα ζητήματα είναι βέβαια "καυτές πατάτες", με τις οποίες αποφεύγουν να ασχοληθούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί. Πιθανόν να φοβούνται κιόλας να κοιτάξουν "τον ταύρο στα μάτια". Κάποια στιγμή όμως θα αναγκαστούν να το κάνουν. Διότι έχουν μαζευτεί στοίβες προβλημάτων στην ΕΕ. Δεν είμαστε σίγουροι οτι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Πιο βέβαιο φαντάζει να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα, καθώς υπάρχει περίπτωση να υπερισχύσουν οι ακραίες γνώμες και να εφαρμοστούν τα αιτήματά τους.