Εχθές Κυριακή 9 Ιουνίου έλαβαν χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου, πενταετούς (2024-2029) κοινοβουλίου 720 εδρών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. γραφήματα/εικόνες κάτωθι). Από τις 720 αυτές έδρες, οι 96 αναλογούν στην Γερμανία. 73 έδρες μοιράζονται Γαλλία και Ιταλία. 6 έδρες παίρνει η Κύπρος και 21 η Ελλάδα.
Από τις 21 ελληνικές θέσεις, οι 7 πληρώνονται από υποψήφιους της ΝΔ. Αυτήν την φορά, δίπλα στους "βετεράνους" Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ, παρίστανται οι: Γιώργος Αυτιάς, Ελεωνόρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Τσιόδρας και Φρέντυ Μπελέρης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4 έδρες εκπροσωπείται από τους: Έλενα Κουντουρά, Κώστα Αρβανίτη, Νίκο Φαραντούρη και Νίκο Παππά (ο μπασκετμπολίστας, όχι ο φίλος του Τσίπρα). Το ΠΑΣΟΚ βγάζει 3 βουλευτές, τους: Γιάννη Μανιάτη, Νίκο Παπανδρέου (συγγραφέας, γιός του ιδρυτή Ανδρέα και αδελφός του ΓΑΠ - για να λέμε οτι παραμένει ακόμα κάποιος από την "οικογένεια" στο "σπίτι") και Σάκη Αρναούτογλου (μετεωρολόγος, αδελφός του παρουσιαστή Γρηγόρη). ΚΚΕ και ΕΛ. ΛΥΣΗ (Βελόπουλος) διαθέτουν από 2 υποψήφιους (Λευτέρης Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης το πρώτο, Εμμανουήλ Φράγκος, Γαλάτω Αλεξανδράκη το δεύτερο) και Νίκη (Νατσιός), Πλεύση Ελευθερίας (Κωνσταντοπούλου) και Φωνή Λογικής (Λατινοπούλου) από 1 (Νίκος Αναδιώτης, Μαρία Ζαχαράκη, Αφροδίτη Λατινοπούλου αντίστοιχα).
Ευτυχώς κάποια "φρούτα" έμειναν στην απέξω. Π.χ. οι: Νόνη Δούνια, Βίκυ Φλέσσα, Γιώργος Τσίπρας, Ευάγγελος Αντώναρος, Νάσος Παπαργυρόπουλος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Άννα Βερούλη, Στέλιος Κούλογλου, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Βέφα Αλεξιάδου, Έφη Βατίδου, Βούλα Πατουλίδου, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες επιλέξαν με την ψήφο τους ανάμεσα σε περίπου 1.000 υποψήφιους τον Αυτιά, την Μελέτη (δημοσιογράφοι, με τον πρώτο ιδιαιτέρως λαϊκιστή), τον Αναδιώτη (πρώην μοντέλο και ηθοποιός), την Κουντουρά (πρώην μοντέλο), τον Αρναούτογλου (μετεωρολόγος), τον Παπανδρέου (της γνωστής οικογενείας).
Δεν έχουμε καταφέρει μέχρις στιγμής να μάθουμε ποιοί θα καταλάβουν τις 96 έδρες εκπροσωπόντας την Γερμανία. Στην Ελλάδα η αποχή έφτασε το 60%. Η ΝΔ που υπολόγιζε σε ποσοστά 33%, έπεσε στο 28%. Αυτά τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα αποδεικνύουν, οτι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Η ακρίβεια σε προϊόντα και λογαριασμούς παραμένει και αυξάνεται. Το ίδιο μπορεί κανείς να ισχυριστεί και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αφού εκτός της Ελλάδος, και στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ολλανδία παρατηρείται άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων. Είναι μάλιστα τέτοιας ισχύος η σύνδεση που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ και κάποιοι πολιτικοί κύκλοι, υποβαθμίζοντας το γεγονός οτι, στην ΕΕ ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα, ώστε να προκληθεί ο Μακρόν να προκυρήξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την 30η Ιουνίου και 7η Ιουλίου. Ο δε πρωθυπουργός του Βελγίου παραιτήθηκε του αξιώματός του.
Για να δούμε όμως, θα πάρουν οι πολιτικοί τα μηνύματα που έδωσαν οι πολίτες της ΕΕ δια της ψήφου τους; Θα λογικευτούν και θα συσπειρωθούν; Θα εφαρμοστεί μια κοινή, ισχυρή, πανευρωπαϊκή πολιτική έναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, έναντι στα σχέδια Ρωσίας και ΗΠΑ; Διότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν αγανακτήσει με τα προαναφερόμενα. Και κυρίως με την αποτυχημένη πολιτική από το 2015 και μετά ενάντια στην μετανάστευση και την ενσωμάτωση προσφύγων από εμπόλεμες και μη περιοχές της υφηλίου, πολλοί εξ αυτών παράτυποι (παράνομοι), οι οποίοι έχουν γίνει "μπαλίτσα" καθώς κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη και να τους φορτωθεί. Αυτά όμως έχουν αναφερθεί και σε παλιότερα κείμενα του παρόντος ιστολογίου. Συνοριακοί φράχτες και "hotspots" δεν φαίνεται να βοηθάνε. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν μια καλύτερη ζωή. Θέλουν να ζήσουν στην "γη της επαγγελίας", τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά (Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία). Αλλά δεν χωράνε όλοι. Δεν φτάνουν και τα κονδύλια. Επίσης οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται να μάθουν τις γλώσσες αυτές (π.χ. γερμανικά). Και μένουν όλοι μαζί. Έτσι όμως δεν θα ενσωματωθούν. Και για να λέμε την αλήθεια, ο μέσος πολίτης στις χώρες της κεντρικής, δυτικής και βορείου Ευρώπης δεν καλοβλέπει τους μετανάστες αυτούς, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, να τριγυρίζουν στις πόλεις και τις πλατείες, πολλές φορές σε ομάδες νέων ηλικιακά ανδρών με smartphones τελευταίας τεχνολογίας, με μοντέρνα ρούχα και παπούτσια, αλλά και γυναίκες με μπούρκες και κελεμπίες, είτε έγκυες, είτε με μωρά σε καρότσια. Δεν έχουν ακόμα από το 2015, οπότε και είχαμε μαζικές μεταναστεύσεις από την Εγγύς Ανατολή, δωθεί πειστικές εξηγήσεις, πως προέκυψαν οι ρακένδυτοι, κατατρεγμένοι πρόσφυγες με μοντέρνα κινητά και ρούχα π.χ. στην Γερμανία και πως τα βγάζουν πέρα οικονομικά, μη γνωρίζοντας επαρκώς την γλώσσα του τόπου που τους φιλοξενεί. Πως εξηγείται επίσης το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στους πληθυσμούς αυτούς έναντι της υπογεννητικότητας των χωρών της ΕΕ.
Αυτά τα ζητήματα είναι βέβαια "καυτές πατάτες", με τις οποίες αποφεύγουν να ασχοληθούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί. Πιθανόν να φοβούνται κιόλας να κοιτάξουν "τον ταύρο στα μάτια". Κάποια στιγμή όμως θα αναγκαστούν να το κάνουν. Διότι έχουν μαζευτεί στοίβες προβλημάτων στην ΕΕ. Δεν είμαστε σίγουροι οτι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Πιο βέβαιο φαντάζει να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα, καθώς υπάρχει περίπτωση να υπερισχύσουν οι ακραίες γνώμες και να εφαρμοστούν τα αιτήματά τους.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen