Dienstag, 25. August 2009

ΖΩΗ ΧΛΙΔΑΤΗ.

Μεσα στη μια βδομαδα που κρατησε ο γυρος της Σικελιας με το τουριστικο γκρουπ (βλ. αντιστοιχο κειμενο σε www.mrtoverseas.blogspot.com), ο Ταλας ειχε την δυνατοτητα να ξεκουραστει σε πολυτελη ξενοδοχεια και να γευματισει σε ακριβα εστιατορια. Ποτε δεν ειχε ζησει την εμπειρια της χλιδης ως τοτε. Απο την μια μερια, ηταν γοητευτικο, το να βολευεσαι σε ξενοδοχεια 4 αστερων, με κλιματιστικο και μινι μπαρ στο δωματιο και το να σου φερνουν μενου 3 πιατων στο τραπεζι. Απο την αλλη, ειναι τοσα χρονια συνηθισμενος στην απλη ζωη, που ουτε κρυο, ουτε ζεστη του κανει. Η υπερβολικη χλιδη ειναι επισης υποπτη: Δεν μπορει να ειναι ολα τελεια, καποιο ψεγαδι θα υπαρχει. Και πραγματικα, ετσι ειναι. Το πρωτο βραδυ της διανυκτερευσης του στο δωματιου του ξενοδοχειου των 4 αστερων, ανακαλυψε ο Ταλας μια ψοφια κατσαριδα στο ντους. Σε ενα αλλο, επισης πολυτελες ξενοδοχειο, το παραθυρο του δωματιου του δεν εκλεινε καλα. Σε ενα τριτο ξενοδοχειο, ορισμενες απο τις πολυτελεις πολυθρονες του ειχαν σημαδια απο σταχτες τσιγαρων. Σε καμποσα απο τα εστιατορια αυτων των ξενοδοχειων, στα οποια η τουριστικη ομαδα δειπνουσε και επαιρνε το πρωινο της, τα τραπεζομαντιλα και τα σερβιτσια δεν ηταν παντα καθαρα. Το φαγητο επισης δεν ηταν και αριστουργημα. Ειχε τυχει π.χ. να τους σερβιρουν σπαγγετι με σαλτσα τοματας, την οποια και ο πλεον αδαης περι μαγειρικης μπορουσε να καταλαβει οτι προερχεται απο κονσερβες και οχι παο φρεσκιες τοματες, οπως συνηθιζουν οι Ιταλοι. Αλλα οπως αναφερθηκε, η χλιδη υπαρχει επιφανειακα, ισα για να φαινεται. Στην ουσια υπαρχει για να καλυψει καποιες ατελειες και να δικαιολογησει τις υψηλες τιμες που καποιοι εκει χρεωνουν.
Ολως τυχαια, το θεμα αυτο το συζητησε ο Ταλας και με τον Τζο - εναν απο τους υπολοιπους συμμετεχοντες του γκρουπ - ενα απογευματακι της 10ης Αυγουστου, στην πισινα του ξενοδοχειου του Ακριτζεντο, στο οποιο ειχαν μολις φτασει απο τον Σελινουντα. Ο Τζο ειναι Αμερικανος με ιταλικες ριζες. Γεννηθηκε και μεγαλωσε στο Μπρουκλιν. Απο τον Σεπτεμβριο θα εργαζεται σε καποια επιχειρηση στην Νεα Υορκη. Στην εκδρομη συμμετεχει μαζι με τους παπουδες του, οι οποιοι, νεοι ακομη, μεταναστευσαν στην Αμερικη για μια καλυτερη τυχη. Ο Τζο τους συνοδευει στο ταξιδι τους στην πατρια γη και με την ευκαιρια που του δινεται, την γνωριζει πλεον και ο ιδιος. Την γη των προγονων του, τη Σικελια.
Οι δυο νεοι ανδρες συζητουσαν για τις εμπειριες τους περι πολυτελειας και χλιδης και καποια στιγμη, ο Ταλας αναφερει ως παραδειγμα, του τι πιστευαν οι αρχαιοι Ελληνες για το θεμα αυτο. Θεωρουσαν την χλιδη κακο πραγμα, που διαφθειρει τον ανθρωπο. Ειδικα για τους Ελληνες της αρχαικης εποχης, η χλιδατη ζωη ηταν συνιφασμενη με την τριφυλια και την μαλθακοτητα των βασιλειων της Εγγυς Ανατολης. Τους Ελληνες δε, που υπεκυπταν στον πειρασμο να ζησουν στην πολυτελεια, τους αντιπαθουσαν και τους κατηγορουσαν οτι ειχαν μηδισει - επειδη θεωρουσαν οτι οι Μηδες, συγγενικο φυλο προς τους Περσες, ησαν οι κυριοι εκπροσωποι του φαινομενου αυτου.
Τα ματια του Τζο γυαλισαν απο περιεργεια και εντυπωσιασμο, οταν ο Ταλας αναφερθηκε στην ιστορια της συναντησης του Σολωνα με τον βασιλια Κροισο, ωστε να γινει ακομα πιο κατανοητο το πιστευω του αρχαιοελληνικου πολιτισμου επι του θεματος. Ηθελε με ενδιαφερον να μαθει την ιστορια. Και ο Ταλας δεν του χαλασε το χατηρι!


- "Ο Σολων θεωρουνταν ενας απο τους 7 μεγαλους σοφους της αρχαιας Ελλαδος. Ηταν Αθηναιος πολιτικος, φιλοσοφος και ποιητης. Εκανε πολλα καλα πραγματα για την πολη του την Αθηνα. Επεφερε μεταρρυθμισεις στην αναδιοργανωση των δημων και των φυλων και απαλλαξε τους φτωχους και αδικημενους πολιτες απο τα χρεη που τους επιβαρυναν. Μετα εγκατελειψε την Αθηνα και ταξιδεψε στην Μεσογειο. Πηγε στην Αιγυπτο και αργοτερα επισκεφθηκε τις Σαρδεις, την πρωτευουσα του βασιλειου της Λυδιας στην Μικρα Ασια. Ο βασιλιας της Λυδιας ηταν ο Κροισος, ενας απο τους πλουσιοτερους ανθρωπους στον κοσμο. Ο ιδιος θεωρουσε τον εαυτο του τον ευτυχεστερο ανθρωπο του κοσμου, επειδη ειχε αποκτησει πολλα πλουτη. Ο Σολων τον επισκεφθηκε στο πολυτελεστατο ανακτορο του. Πληθος αυλικων και συμβουλων τον κοιταζαν, συγκεντρωμενοι στην αιθουσα του θρονου. Μπροστα του, καθιμενος σε χρυσο θρονο, ηταν ο βασιλιας Κροισος, ντυμενος στις πορφυρες και τα μεταξια. Το εθιμο στα βασιλεια της Ανατολης ηταν να προσκυνανε οι υπηκοοι και οι καλεσμενοι τους βασιλεις. Ο Σολων ηταν ομως Ελληνας και αυτο το "εθιμο" οι Ελληνες δεν το ειχαν. Το να προσκυνας ανθρωπο, οποιος και αν ειναι αυτος, ειναι εντελως αντιθετο με την βιοθεωρια του Ελληνα. Λεγεται οτι ο Σολων καμωθηκε πως του επεσε το δαχτυλιδι η´το μπαστουνι του, ωστε να σκυψει να το πιασει και να δειξει στους παρισταμενους και τον ιδιο τον βασιλια οτι τον σεβεται. Και ο ιδιος βεβαια δεν θα ειχε με αυτον τον τροπο τυψεις, αφου δεν προσκυνησε κανεναν πραγματικα, παρα μονο εσκυψε για να πιασει κατι που του επεσε. Εν συνεχεια, λεγεται οτι ο Κροισος τον ρωτησε ποιον θεωρει τον ποιο ευτυχισμενο ανθρωπο του κοσμου, περιμενοντας να ακουσει το δικο του ονομα απο τα χειλη του Σολωνα. Ομως ο Σολων δεν ηταν κολακας, οπως τοσοι και τοσοι που ειχαν μαζευτει γυρω απο τον θρονο του βασιλια. Απαντησε οτι, ο πιο ευτυχησμενος ανθρωπος που γνωριζε ηταν ενας Αθηναιος, ο Τελλος. Ο Τελλος ηταν ενας απλος ανθρωπος, που διηγε βιο απλο και εμενε σε ενα λιτο σπιτι. Πολεμησε για την πατριδα του και αναθρεψε την οικογενεια του. Πεθανε ευτυχησμενος εχοντας μεγαλωσει τους γιους του, οι οποιοι εγιναν καλοι πολιτες και τιμησαν τον πατερα τους. Γιατι, για τους αρχαιους Ελληνες δεν μετρουσε η πολυτελεια ως ιδανικο, αλλα το να εχεις αξιες: Να εισαι τιμιος, να αγαπας την οικογενεια και την πατριδα σου και να τους τιμας."
- "Γουαου! Καταπληκτικη ιστορια! Σε ευχαριστω πολυ που μου την διηγηθηκες!", αποκριθηκε ο Τζο, και τα ματια του ελαμπαν απο χαρα.
- "Περιμενε, υπαρχει και δευτερο μερος! Ο Κροισος δεν ευχαριστηθηκε απο την απαντηση του Σολωνα. Ηταν απογοητευμενος. Τοτε ο Σολων του ειπε την φραση που εμελε να γινει "τοπος", "πιστευω", για τους αρχαιους Ελληνες: "ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ" δηλαδη, "μην μακαριζεις κανεναν, προτου ερθει το πληρωμα του χρονου του". Χρονια αργοτερα, μια νεα δυναμη εμφανιστηκε στην Εγγυς Ανατολη. Ηταν η νεοσυστατη Περσικη Αυτοκρατορια του Κυρου. Ο Κροισος ετοιμαστηκε να αντιμετωπισει τον Κυρο, που εισεβαλλε στην Μικρα Ασια. Ειχε ακουσει για μια πορφητεια που ελεγε οτι ενα βασιλειο θα γκρεμιστει, αμα γινει πολεμος. Και ηταν σιγουρος πως αυτο το βασιλειο δεν θα ηταν το δικο του. Εσφαλε ομως! Στη μαχη που ακολουθησε, ο στρατος του ητττηθηκε και ο ιδιος πιαστηκε αιχμαλωτος. Ο Κυρος διεταξε να τον δεσουν πανω σε θρονο και να τον βαλουν πανω σε εναν σωρο απο ξυλα. Οι στρατιωτες το επραξαν και εν συνεχεια, εβαλαν φωτια στα ξυλα. Ο Κροισος στην απελπισια του φωναζε δυνατα το ονομα του Σολωνα. Ο Κυρος ηταν περιεργος να μαθει τι εννοει και ο Κροισος του διηγηθηκε την ιστορια της συναντησης του με τον Αθηναιο. Κατανοωντας ο Κυρος, οτι οι κουβεντες του Σολωνα, αφορουν τον οποιονδηποτε, ακομα και τον ιδιο, εδειξε γενναιοδωρια και αφησε τον Κροισο ελευθερο".
Ο Τζο φανηκε για καποια στιγμη σκεπτικος. Πρεπει να ειχε παρει στα σοβαρα την ιστορια με τον Σολωνα και τον Κροισο που αναφερεται απο τον Ηροδοτο. Παροτι προβληματισμενος, ξαναευχαριστησε τον Ταλα για την διηγηση. Το ιδιο εκανε και την τελευταια μερα του ταξιδιου τους, λιγο πριν τα μελη του γκρουπ αναχωρησουν, το καθενα για τον δικο του προορισμο. Δυστυχως δεν ετυχε να συνεχιστει η ομορφη αυτη κουβεντα περι αξιων και ιδεωδων των αρχαιων. Ο Ταλας θα μπορουσε να διηγηθει ακομα μερικες ιστοριες, οπως π.χ. αυτη με τον βασιλια Μιδα, που ηθελε να γινεται χρυσαφι οτι αγγιζει. Ευελπιστε παντως, οτι ο Τζο μπορει να εχει εππηρεαστει απο τις ιστοριες αυτες, που στον ελευθερο χρονο του να ψαχνει κανενα βιβλιο για την αρχαια Ελλαδα στις δημοτικες βιβλιοθηκες της Νεας Υορκης. Διοτι αξιζει οπωσδηποτε τον κοπο! Υπαρχουν πολλα, που τα αρχαια γραπτα μπορουν να διδαξουν στον συγχρονο ανθρωπο.

Keine Kommentare: