Σε παλαιοτερο κειμενο ειχαμε αναφερθει στην διοργανωση της εκθεσης επαγγελματικης κατευθυνσεως "archaeoworks", η οποια και ελαβε χωρα πριν απο περιπου 5 χρονια στους χωρους του campus του ελευθερου παν/μιου Βερολινου (FU). Που να φανταζομασταν τοτε, οτι 5 χρονια μετα, θα διοργωνονταν ακομη μια παρομοια εκθεση, αυτη τη φορα ομως απο τα μελη της φοιτητηικης κοινοτητας του παν/μιου Χουμπολτ του Βερολινου (HU)!
Η εν λογω εκθεση ειναι η τριτη χρονολογικα, αλλα η δευτερη που λαμβανει χωρα στο Βερολινο. Ατυχως συνεπεσε με την εβδομαδα κατα την οποια απεργουσε η γερμανικη ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ετσι συμμετειχαν λιγοτεροι φοιτητες απο οτι στην πρωτη εκθεση. Συνολικα πρεπει να ηρθαν περι τα 300 ατομα, αν και οι αιθουσες των διαλεξεων δεν ηταν φορτωμενες με πολυ κοσμο. Πιθανον αυτο να οφειλεται και στο οτι οι χωροι ησαν πιο μεγαλοι και ανοικτοι. Ετσι ο κοσμος ηταν μοιρασμενος.
Ενα θετικο της φετινης διοργανωσης ηταν, οτι εκτος των γνωστων διαλεξεων πανω στα κεκτημενα ζητηματα (π.χ. εργασια στον τομεα του τουρισμου, των εκδοσεων, των μουσειων, στις γερμανικες ΕΠΚΑ και στα κατα τοπους γερμανικα αρχαιολογικα ινστιτουτα) υπηρχαν και workshops για την χρηση μοντερνων τεχνολογιων (π.χ. GIS, 3D, Databanks), καθως και για την εφαρμογη μεθοδων, οπως το αρχαιολογικο σχεδιοκαι η φωτογραφιση. Δεν ελειψαν επισης και τα εργαστηρια στον τομεα της πειραματικης αρχαιολογιας.
Πολυ σημαντικο επιπλεον το οτι εκδοτικοι οικοι, οπως ο P. von Zabern (Mainz), η WBG (Darmstadt), ο C. H. Beck (München), ο De Gyuter (Berlin) - οικοι, οι οποιοι ασχολουνται σχεδον κατ΄ιδιαν με τις αρχαιογνωστικες επιστημες - εξεθεσαν τα προιοντα τους, οπως και διαφοροι οργανισμοι (D.A.I.), Graduate Colleges (Topoi), συνδικαλιστικα οργανα (Deutsche Archäologen-Verband) παρουσιασαν το εργο τους. Θα επιθυμουσαμε να υπηρχε μεγαλυτερη συμμετοχη εξ αυτων. Μας ελειψε λ.χ. η παρουσια του εκδοτικου οικου Archaeopress, ο οποιος ειναι υπευθυνος για την σειρα BAR (British Archaeological Reports - με κοκκινο εξωφυλλο για διεθνη θεματα και μπλε για βρετανικα), μιας και στην σειρα αυτη μπορουν οι κατοχοι Μαστερς και Διδακτορικων να εκδωσουν τα εργα τους με μηδενικο σχεδον κοστος. Και ειναι γνωστο οτι ο οικος αυτος εμφανιζεται σε διαφορα αρχαιολογικα συνεδρια ανα τον κοσμο. Πολυ ωφελιμο θα ηταν να υπηρχαν ακομη περισσοτεροι συμμετεχοντες στον εκθεσιακο χωρο απο Graduate Colleges, μιας και ειναι πλεον γνωστο τοις πασι, οτι οι περισσοτεροι αποφοιτοι αρχαιολογικων σχολων θελουν να προχωρησουν σε διατριβες και μετα απο εκει σε postdocs. Και ολοι θελουν να ξερουν τι εστι το τελευταιο. Τα workshops φρονουμε οτι ηταν και ειναι πιο χρησιμα απο τις διαλεξεις και θα ηταν μαλλον σωφρον να αυξηθουν στα μελλοντικα archaeoworks, οποτε και οπου συμβουν αυτα. Αυτο, διοτι και στην παρουσα διοργανωση, πολλα ωραια και καλα ακουστηκαν, αλλα ηταν κυριως ουτοπικα. Σε σχετικες ερωτησεις φοιτητων (π.χ. πως μπορει καποιος να εργαστει σε μουσεια/ εκδοτικους οικους/ τουριστικα γραφεια/ ΕΠΚΑ και γερμ. αρχ. ινστ.) η απαντηση ηταν η μονιμη επωδος: "Ναι, ειναι δυσκολο/ δεν υπαρχουν πολλες θεσεις/ εχουμε δεχτει 200 αιτησεις/ δεν μπορουμε να παρουμε αυτην την εποχη/ πρεπει να υπαρχει η Χ προυπηρεσια κτλ.". Επισης καλο θα ηταν να ξερουμε, εαν και πως μπορουμε να εργαστουμε (εφοσον οι θεσεις δεν φτανουν για ολους κ.α. δικαιολογιες) ως ελευθεροι επαγγελματιες (freelance) στον χωρο του πολιτισμου και της αρχαιολογιας. Τι χρειαζεται για αυτο κτλ. Δεν μαθαμε τιποτε.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen