Samstag, 2. Mai 2015

Avengers 2: Age of Ultron!

Επιτελους, και μετα την παροδο 3 χρονων απο την πρωτη τους ταινία, οι Εκδικητες επιστρεφουν με την συνεχεια! Μετα την μαχη της Νεας Υορκης και το τελος της οργανωσης ΑΣΠΙΔΑ, τα εξι μελη της ομαδας υπερηρωων συσπειρωνονται για ακομη μια φορα, μετα απο πρωτοβουλια του Θωρ! Ο ημιθεος απο την Ασγκαρντ μαζι με τους συντροφους του - τον υπερστρατιωτη Στηβ Ροτζερς/ Καπταιν Αμερικα, τον δισεκατομμυριουχο εφευρετη Τονυ Σταρκ/ Αιρον Μαν, τον Δρ. Μπρους Μπαννερ/ Χαλκ, τον τοξοτη Κλιντ Μπαρτον/ Γερακοματη και την υπερκατασκοπο Νατασα Ρομανωφ/ Μαυρη Χηρα - ψαχνει να βρει το σκηπτρο που κρατουσε ο ετεροθαλης αδελφος του Λοκι απο την πρωτη ταινια. Τα ιχνη του οδηγουν την ομαδα σε μια μυστικη βαση της τρομοκρατικης οργανωσης ΥΔΡΑ, η οποια διευθυνεται απο τον Δρ. φον Στρουκερ και βρισκεται σε μια φανταστικη ανατολικοευρωπαικη χωρα ονοματι Σοκοβια. 

 Οι Εκδικητες ανακαλυπτουν την βαση του φον Στρουκερ και το σκηπτρο. Διαπιστωνουν επισης οτι στην βαση διεξαγονταν πειραματα με την χρηση της εξωγηινης τεχνολογιας των Chitauri, οι οποιοι ειχαν επιτεθει στην Νεα Υορκη υπο τις διαταγες του Λοκι στην προηγουμενη ταινια. Δυο απο τα πειραματοζωα ειναι τα διδυμα Πιετρο και Βαντα Μαξιμοφ. Ο πρωτος (γνωστος και ως "Υδραργυρος"/ Quicksilver) διαθετει απιστευτη ταχυτητα, η δευτερη (με το παρατσουκλι "Κοκκινη Μαγισσα"/ Scarlet Witch) μπορει να επηρρεαζει το μυαλο και να δημιουργει κυματα ενεργειας. Υπο την επηρρεια της ο Τονυ Σταρκ, οραματιζομενος ενα προφητικο, οπως ο ιδιος πιστευει, δυστοπικο μελλον, στο οποιο ολοι οι Εκδικητες ειναι εξαιτιας του νεκροι, θα κλεψει την τεχνολογια του εργαστηριου της ΥΔΡΑ και θα πεισει τον καπως αφελη Δρ. Μπαννερ να συνεργαστουν, ωστε να συνδυασουν την εξωγηινη αυτη τεχνολογια με ενα προγραμμα του Σταρκ ονοματι Ουλτρον, το οποιο θα μπορεσει να επιβαλλει την ειρηνη στον πλανητη. Ο Ουλτρον ομως, διαθετοντας και ψηγματα της προσωπικοτητας του ιδιου του Σταρκ, εξελισσει την τεχνικη του νοηση για να εισβαλλει στο διαδικτυο και να δημιουργησει το δικο του σωμα απο κομματια της πανοπλιας του Αιρον Μαν. Με ταχυτατους ρυθμους, το ον αυτο εξελισσεται, αυτοβελτιωνεται και εξαπλωνεται, δημιουργωντας εναν στρατο απο ρομποτ. Εν συνεχεια κλεβει το σπανιο μεταλλο βιμπρανιουμ (το οποιο υπαρχει και εξορυσσεται μονο απο την επισης φανταστικη χωρα της αφρικανικης Βακαντα) απο τον λαθρεμπορο Ulysses Claw (αφου του κοψει το αριστερο χερι απο τον αγκωνα και κατω) και επανεμφανιζεται στην Σεουλ. Εκει, με την βοηθεια μιας επιστημονος, ο Ουλτρον θα παιξει τον δημιουργο με την σειρα του, απειλωντας την επιστημονα να συνδυασει το αθραυστο βιμπρανιουμ με τους νευρωνες του, με το χρυσο πετραδι απο το σκηπτρο του Λοκι και με οργανικη υλη, ωστε να δημιουργησει το τελειο σωμα. Το υπολοιπο βιμπρανιουμ θα χρησιμοποιηθει για να κατασκευαστει ενα πεδιο βαρυτητας στο κεντρο της Σοκοβια. Το σχεδιο του Ουλτρον ειναι να κοψει το κομματι εκεινο της Σοκοβια και να το χρησιμοποιησει ως μετεωριτη που θα χτυπησει τη γη - και θα αφανισει με τον τροπο αυτο την ανθρωποτητα!

 Την κρισιμη εκεινη στιγμη, τα διδυμα - που εως τοτε και για προσωπικους λογους υποστηριζαν τον Ουλτρον - αλλαζουν πλευρες και συντασσονται με το μερος των Εκδικητων. Η υπερομαδα επανεμφανιζεται και κλεβει το σωμα που ετοιμαζε ο Ουλτρον. Οι Σταρκ και Μπαννερ, σε μια προσπαθεια μεταμελειας, αποφασιζουν - με την υποστηριξη του Θωρ και αφου ο ιδιος ενημερωθηκε οτι το πετραδι ειναι το κοσμημα της αληθειας, ενα απο τα  πανισχυρα "infinity gems" - να εμφυσησουν ζωη στο σωμα, ενσωματωνοντας μεσα του το προγραμμα JARVIS και το χρυσο πετραδι. Το κοκκινο/πρασινο/χρυσαφενιο ον με το πετραδι στο μετωπο και την προσωπικοτητα του JARVIS διαθετει την δικη του διαφορετικη οντοτητα. Οι Εκδικητες το αποκαλουν "Οραμα" (Vision). Ολοι μαζι πλεον κατευθυνονται προς την Σοκοβια, σε μια προσπαθεια να εμποδισουν τον Ουλτρον να βαλει σε εφαρμογη το σχεδιο του για την καταστροφη του πλανητη.

 Με το τελος ακομα μιας επικης μαχης, ο Χαλκ εξαφανιζεται απο τον κοσμο, απο ντροπη για τον αντικτυπο των πραξεων του. Ο Υδραργυρος θυσιαστηκε για να σωσει τον Γερακοματη. Ο Σταρκ κανει ενα διαλειμμα απο το υπερηρωιλικι και ο Θωρ φευγει για την Ασγκαρντ, οπου και θα αναζητησει απαντησεις για τα θεματα που τον απασχολουν. Ο Καπταιν Αμερικα και η Μαυρη Χηρα δημιουργουν μια νεα υπερομαδα Εκδικητων, μελη της οποιας ειναι ο Τζειμς Ροουντς/ War Machine, ο Σαμ Γουιλσον/ Falcon, το Οραμα και η Βαντα. 

 Σε αρκετα σημεια η ταινια αυτη δεν διαφοροποιειται απο οσα γραφαμε πριν απο λιγους μήνες. Πρεπει ωστοσο να σημειωθει, οτι ο κανονας στις τριλογιες (ή τετραλογιες) των χολλυγουντιανων μπλοκμπαστερς θελει τις δευτερες (ή μεσαιες) κατα σειρα ταινιες να δημιουργουν μια καμπη. Η Age of Ultron δυστυχως δεν ξεφευγει απλως απο τον κανονα αυτον, αλλα φαινεται να εχει ενσωματωσει την καμπη αυτη στην ιστορια! Σιγουρα η τωρινη ταινια ειναι πιο σκοτεινη και πιο δραματικη απο την προηγουμενη. Θα προσπαθησουμε στη συνεχεια να δωσουμε μια γευση αυτων που εννοουμε, αναφεροντας περιληπτικα τα υπερ και τα κατα της ταινιας:

 ΥΠΕΡ:  (1) Οι αμεσες ή και εμμεσες αναφορες απο την ομωνυμη σειρα κομικς των Εκδικητων. Παραδειγματος χαριν: (α) Η συσκευη αντιβαρυτητας του Ουλτρον που κοβει ενα κομματι της πολης και το ανυψωνει στον αερα, μοιαζει να ειναι παρμενη απο τα τευχη 158-159, στα οποια ο υπερκακοποιος Γκραβιτον κανει ακριβως αυτο το πραγμα! (β) Το τελος του Υδραργυρου θυμιζει λιγο την παρομοια κατασταση, στην οποια βρεθηκε στο τευχος 104 (αν και εκει, τελικα την γλυτωσε, απλα δεν πηρε αργοτερα μερος σε αποστολες. Η συγεκριμενη ιστορια ειναι μονο το τελευταιο μερος μιας μινι σειρας που ξεκινησε με το τευχος 102. Και στα 3 αυτα τευχη, οι Εκδικητες - η ιδια ομαδα που βλεπουμε και στην ταινια, πλην του Χαλκ και της Χηρας - πολεμουν εναν στρατο απο ρομποτ!). (γ) Ο Χαλκ εγκαταλειπει την ομαδα απο ντροπη (ειχε χασει προηγουμενως τον ελεγχο επειδη η Βαντα του ειχε επηρρεασει το μυαλο και εκανε καταστροφες σε νοτιαφρικανικη πολη) - κατι παρομοιο ειχε συμβει και στα τευχη 3-4, που εδωσαν το εναυσμα στους Εκδικητες τοτε να τον αναζητησουν στην Αρκτικη. Και αντ΄αυτου βρηκαν τον Καπταιν Αμερικα. (δ) Η συνθεση της ομαδας θυμιζει λιγο ως πολυ την παρομοια συνθεση κατα την δεκαετια του ΄70, η οποια και αποτυπωνεται στα τευχη 91-104 (και με αυτη μεγαλωσαμε!). Και ας μην ξεχναμε, οτι τα διδυμα ξεκινησαν την καριερα τους ως υπερκακοποιοι, για να καταληξουν στο πλευρο των Εκδικητων ως ισοτιμα μελη.
 Επισης: (2) Η μαχη σωμα με σωμα του Καπταιν Αμερικα εναντιον του Ουλτρον στο φορτηγο και στο λεωφορειο στη Σεουλ, (3) η εντυπωσιακη εμφανιση και επιδειξη των δυναμεων του Υδραργυρου, (4) η γεννηση του Οραματος, (5) ο Αντυ Σερκις στον ρολο του Claw, (6) η αναφορα στην Βακαντα και στο μεταλλο βιμπρανιουμ (που μας προετοιμαζει για την ταινια με τον Ch´alla/ Black Panther), (7) η μαχη του Αιρονμαν εναντια στον Χαλκ, (8) το ρομαντζο μεταξυ Δρ. Μπαννερ και Ρομανωφ, (9) οι επαφες μεταξυ Καπταιν Αμερικα-Υδραργυρου-Βαντας, Γερακοματη-Βαντας-Υδραργυρου, Αιρονμαν-Θωρ-Οραματος που μας θυμισαν αντιστοιχες στιγμες απο τα κομικς.                               

 KATA:  (1) Η ταινια ειναι πολυ φασαριοζικη. Πολυ μπαμ-μπουμ, (2) η πλοκη ειναι καπως περιπλοκη και μπερδεμενη, (3) ο Ουλτρον δεν ειναι τοσο απειλητικος. Δεν ειναι βεβαια και τρελος σαν τον Λοκι, ο οποιος απλα ηθελε να κυριαρχησει επι των ανθρωπων. Το οτι ομως ο Ουλτρον δεν θελει να κυριαρχησει, αλλα να καταστρεψει την ανθρωποτητα, το καταλαβαινουμε περι τα 40΄πριν το τελος της ταινιας. Εως τοτε, το ρομποτ συμπεριφερεται καπως αλλοκοτα, αλλα δεν φοβιζει, (4) η χαλαρη και παθητικη αντιδραση των Εκδικητων (πλην του Θωρ) οταν μαθαινουν οτι ο Σταρκ ειναι υπευθυνος για την δημιουργια του Ουλτρον, (5) οι καπως αλογιστες, στιγμιαιες αλλαγες των δυο διδυμων, απο εκει που ησαν συμμαχοι του Ουλτρον να αλλαξουν πλευρες και να πανε με το μερος των Εκδικητων, καθως και οι επισης ταχυτατες αποφασεις των Εκδικητων να τους εμπιστευτουν και να τους δεχτουν με το μερος τους, (6) γιατι συνεχεια πηγαινουν στην Σοκοβια;, (7) ο Καπ χωρις το κρανος-μασκα (αφου το εχεις βρε χριστιανε, γιατι δεν το φορας;), (8) ο ανοητος διαγωνισμος με το σφυρι, (9) η απουσια post-credit scene, (10) οι κουτες ατακες (one-liners) και η προσπαθεια παραγωγων-σεναριογραφων-σκηνοθετη να παρουσιαστει ο Καπ cool, badass και μοντερνος, (11) οι περιεργες, βλαχοσλαβικες προφορες των διδυμων, (12) τοσο μεγαλο ψυχολογικο πατατρακ δημιουργησαν σε κοτζαμαν ενηλικες υπερηρωες τα οραματα μιας μικρης κοπελας; Τοσο βαρια τους επεσαν που βαλαν τις ουρες τους στα σκελια και κρυφτηκαν σε φαρμα στη μεση του πουθενα;
 Τελος υπαρχουν και καποιες αποριες και ασαφειες σχετικα με την πλοκη της ταινιας. Για παραδειγμα: (1) Τι υπαρχει στο κουτι που κραταει ο Δρ. Σελβιγκ; Απο που προερχεται; πως βρεθηκε με τον Θωρ στο υπογειο σπηλαιο με την λιμνη και που ειναι αυτο; Ο Θωρ δηλ. μπορει και ελεγχει τους κεραυνους χωρις το σφυρι; (2) Πραγματικα τον επηρρεασε τον Σταρκ η μαγεια της Βαντας ωστε να κλεψει τα μυστηκα της ΥΔΡΑ, ή ηταν ολα αυτα δικη του αποκλειστικα πρωτοβουλια; (3) Γιατι επελεγησε η Σοκοβια και οχι η Τρανσια, απο την οποια, συμφωνα με το κομικ, καταγονται τα διδυμα; (4) Με τον Ουλτρον να εχει καταλαβει το διαδικτυο και τον JARVIS να "κρυβεται", ποιο προγραμμα χρησιμοποιει ο Σταρκ για να ελεγχει τις λειτουργιες της αρματωσιας του; Την "Veronica" ή τον "Friday"; Και γιατι ο θεατης δεν εχει επιγνωση, οτι οντως εχει επηρρεαστει η τεχνολογια του πλανητη απο τον Ουλτρον;
 Κατανοουμε τελος, οτι πολλοι θα ισχυριστουν, πως η "Age of Ultron" θυμιζει τον "Εξολοθρευτη" - με υπερηρωες, οπως η πρωτη ταινια τους θυμιζε την "Μερα Ανεξαρτησιας". Ωστοσο δεν ειναι ετσι τα πραγματα. Η δευτερη ταινια εχει καποια να προσφερει: Στους ρομαντικους, την νοσταλγια των παλαιοτερων ιστοριων κομικς με την μυθικη συνθεση της υπερομαδας. Στους λατρεις της δρασεις, εκπληκτικες σεκανς. Πινελιες δραματος, αστειες ατακες, αισθημα. Και την γευση, οτι δεν τα ειδαμε ολα! Οπως αναφεραμε και στο κειμενο του Νοεμβρίου 2014, ερχεται συνεχεια: Στην mid-credit scene o υπερτατος κακος Thanos κλεβει την "Infinity Gauntlet" απο την Ασγκαρντ και σχεδιαζει να αποκτησει και τα 7 πετραδια, ωστε να γινει αυτος ο απολυτος κυριαρχος του συμπαντος! Κατι που θα συμβει με τις δυο επομενες ταινιες των Εκδικητων, οι οποιες και θα προβληθουν διεθνως τον Μαιο του 2018 και 2019 αντιστοιχα. Και οπως ειδαμε και στην τωρινη ταινια, η σταση του Θωρ εχει αφησει αναπαντητα ερωτηματα, τα οποια περιμενουν απαντησεις!
 Ως τοτε ομως, ας απολαυσουμε την "Age of Ultron". Make mine Marvel!
      






Keine Kommentare: