Sonntag, 19. März 2017

Global &´Comparative Archaeology: The German Factor.


Πριν απο περιπου τρια χρονια και, αφ΄αφορμης της απωλειας του, γραφαμε στο παρων ιστολογιο για τον αρχαιολογο - προιστοριολογο καθηγητη Hermann Müller-Karpe και πως υπο την επιρροη του εμφανιστηκε η μελετη της αρχαιολογιας  ως παγκοσμιοποιημενο φαινομενο στη Γερμανια. Αξιοι διαδοχοι του στην συμπυκνωμενη αυτη μελετη της αρχαιολογικης επιστημης, η οποια μελεταει και αποτιμα ολοκληρες ηπειρους εντος μεγαλων χρονικων περιοδων, μπορουν να αποκαλεσθουν ο προιστορικος αρχαιολογος Manfred Eggert, κυριως δε ο Hermann Parzinger, πρωην προεδρος των Γερμανικων Αρχαιολογικων σχολων και εδω και λιγα χρονια προεδρος της "Stiftung Preußischer Kulturbesitz". 

 Η συμβολη του τελευταιου φανηκε ηδη απο την εποχη που εκπονουσε την διατριβη του σχετικα με συγκριτικες χρονολογιες των πολιτισμων του Καυκασου με την κεντρικη Ασια απο την Νεολιθικη εως και την Εποχη του Χαλκου. Τα τελευταια χρονια ο Parzinger εχει εκδωσει καμποσα σχετικα συγραμματα. Το πιο προσφατο ειναι το ακολουθο:




(München 2014). Στο βιβλιο αυτο ο συγγραφεας ακολουθει εν ολιγοις την φορμουλα του Müller-Karpe, εξεταζοντας τους προιστορικους πολιτισμους της υφηλιου προ της εφευρεσης της γραφης.
 
 Δυο χρονια μετα την εκδοση του ανωτερω βιβλιου, εμφανιστηκε στα γερμανικα βιβλιοπωλεια η μεταφραση του πονηματος του Barry Cunliffe:
(Darmstadt 2016). Και ο Cunliffe δειχνει να βαδιζει στα χναρια των συμπατριωτων του Grahame Clarke και Paul Bahn με το βιβλιο του αυτο. Η μεθοδος του ειναι η κλασικη βρετανικη αναλυση της Ευρασιας απο την Προιστορια μεχρι την Εποχη του Σιδηρου. Στο βιβλιο του ταξινομει την Ευρασια ως ενοτητα σε διαφορες χρονολογικες φασεις. Για παραδειγμα, η εποχη μεταξυ 9.000/ 7.000 και 4.000/ 3.000 π.Χ. ειναι η εποχη της λεγομενης και Νεολιθικης Επαναστασης στην Ευρωπη και στο μεγαλυτερο κομματι της ασιατικης ηπειρου. Την δε εποχη μεταξυ 1500 και 1200 π.Χ. αποκαλει ο συγγραφεας ως εποχη των μεγαλων αυτοκρατοριων της μεσογειακης λεκανης. 

 Τα ανωτερω εργα, μαζι με τους διαφορους ατλαντες που κυκλοφορουν (π.χ. dtv-Atlas Bd. I, Der neue Pauly Suppl. 10: Altas der Alten Welt, Haywood´s Atlas antiker Kulturen κτλ.) προσφερουν μια γευση στο βιβλιοφιλο γερμανικο κοινο του πως βλεπουν ορισμενοι αρχαιολογοι τα πραγματα, απο μια σφαιρικοτερη σκοπια δηλαδη. Υπο αυτην την ενοια εχει οντως νοημα και δεν ειναι λαθος η συγκριση διαφορετικων πολιτισμων και εποχων (Μεσοποταμία - Μεσοαμερική ή η εξαπλωση των Μπαντου στην Αφρικη που θα μπορουσε να συγκριθει με το αντιστοιχο φαινομενο των αποκαλουμενων ινδοευρωπαικων γλωσσων λ.χ.), η οποια εφαρμοζεται αποτελεσματικα εδω και πανω απο μια δεκαετια στην περιπτωση της Μεσογειου (βλ. εδω για λινκς). Το ζητημα τωρα ειναι, εαν κυκλοφορουν ή προκειται να εμφανιστουν εργα παρομοιου βελινεκους και στην ελληνικη βιβλιαγορα...



Keine Kommentare: