Montag, 17. April 2017

Η ΚΟΧΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ...

 Ηταν σουρουπο πριν απο δυο βδομαδες, οταν, ενας κουρασμενος Ταλας επεστρεψε στο διαμερισμα του. Εντελως τυχαια εβαλε το καναλι Ν24. Ειχε ενα ντοκυμαντερ που παρουσιαζε τις εφευρεσεις των σοφων της αλεξανδρινης σχολης (Φιλων, Κτησιβιος, Ηρων) και τους συνεγκρινε με προσωπικοτητες υστεροτερων εποχων, οπως ο Λεοναρντο ντα Βιντσι και ο Αλμπερτ Αινσταιν. Καποια στιγμη αναφερθηκε και ο Αρχιμηδης των Συρακουσων με τις εφευρεσεις του. Μια εξ αυτων αφορουσε την λεγομενη κοχλια του Αρχιμηδους. Η εκπληξη για τον Ταλα ηταν απροσμενα μεγαλη, οταν το ντοκυμαντερ ενημερωσε οτι το ανακτορο του Μπακινχαμ στην Αγγλια τροφοδοτειται με ενεργεια/ ρευμα που προερχεται απο μια σειρα μοντερνων κοχλιων, οι οποιοι βρισκονται τοποθετημενοι σε καποιο σημειο του ποταμου Ταμεση, πολυ κοντα στα ανακτορα (εικ. 1)!

(1)

 Το ντοκυμαντερ τελειωσε...Και ο Ταλας καθοταν και σκεφτοταν... Στην Ελλαδα επικρατουν ως γνωστον, αρκετα ευνοικες καιρικες συνθηκες... Ηλιοφανεια υπαρχει, θαλασσα υπαρχει, αερας μπολικος... Οπως εχουν αρχισει καποιοι να χρησιμοποιουν φωτοβολταικα αξιοποιωντας την υπαρχουσα ηλιακη ενεργεια (εικ. 2), οπως υπαρχουν οι ανεμογεννητριες που χρησιμοποιουν την αιολικη ενεργεια (εικ. 3) - και οι δυο αυτες εναλλακτικες πηγες ενεργειας υπαρχουν στην Γερμανια για παραδειγμα - γιατι να μην διαδωθουν στην Ελλαδα; Και γιατι να μην αξιοποιηθει η κοχλια του Αρχιμηδους για την παραγωγη οικονομικης, μη επιζημιας για περιβαλλον και υγεια ενεργειας; Χωροι για να στηθουν - μακρυα απο κυρηγμενους αρχαιολογικους χωρους, δασικες εκτασεις, βοσκοτοπια, παραλιες, ιδιωτικα οικοπεδα - μπορουν να βρεθουν. Το ιδιο ισχυει και για χορηγους, κατασκευαστες κτλ. Τα στοχεια που υπαρχουν σε αφθονια στην Ελλαδα - ηλιοφανεια, θαλασσινο νερο, ανεμοι - μπορουν να χρησιμοποιηθουν για την βελτιωση της ποιοτητας της ζωης των κατοικων της χωρας.

(2)
 ... Μετα ομως προσγειωθεηκε ο Ταλας ανωμαλα... Στην σκληρη πραγματικοτητα... Και αυτα ειναι ονειρα θειρινης νυκτος... Δεν προκειται να γινει τιποτε σ΄αυτη τη χωρα... Αν και εχουν παρεισφρυσει εξωτερικα στοιχεια (ας μην πουμε οτι ειναι πουλημενες) μεγαλες δημοσιες εταιρειες οπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ κυβερνουνται απο συνδικαλιστικους παράγοντες που ειναι παντα οπισθοδρομικοι και προφανως φοβουνται μην και χασουν τα μονοπωλια τους (λες και επαθε μεγαλη ζημια ο ΟΤΕ που αγοραστηκε απο την γερμανικη Telekom ή που εχουν μπει ενα σωρο ιδιωτικες εταιρειες κινητης τηλεφωνιας στην ελληνικη αγορα και δεν μπορει να γινει το ιδιο και για την παροχη ρευματος).

(3)
... Και αυτο δεν ειναι το μοναδικο προβλημα της χωρας: Ηδη απο την γεννηση του, το (νεο) ελληνικο κρατος δανειζοταν ποσα διαφορων μεγεθων απο αλλα, ισχυροτερα κρατη. Ετσι δημιουργηθηκε ενα εκτρωμα με συμπαγη, πηλινα ποδια. Αυτη ειναι η Ελλαδα, ενα κρατος δανειζομενων εις τον αιωνα τον απαντα. Η βαρια βιομηχανια απουσιαζει (παρολιγο να δημιουργηθει εγχωρια αυτοκινητοβιομηχανια, αλλα...), οι βιοτεχνιες ειτε ψυχορραγουν ειτε εχουν εκλειψει. Η αγροτικη (γεωργικη και κτηνοτροφικη) παραγωγη ειναι μειωμενη σε σημειο που γινονται περισσοτερες εισαγωγες παρα εξαγωγες (ειδικα στις τελευταιες υπαρχουν υπερμετρα γραφειοκρατικα εμποδια) - αλλα και αυτες οι εισαγωγες δεν επαρκουν στο να καλυψουν τα εσοδα των δημοσιων ταμειων. Το ιδιο ισχυει και για τον τουρισμο, που απο καποιους αποκαλειται "η βαρια βιομηχανια της χωρας". Ο τουρισμος ειναι περισσοτερο αποκουμπι, τα δε εσοδα απο αυτον δεν φτανουν για να καλυψουν τις αναγκες της χωρας και να γεμισουν τα κρατικα ταμεια.

 Αν μονο μπορουσαν να ανοιξουν τα μυαλα μερικων, εαν μπορουσαν να καταλαβουν τα ωφελη και κερδη της ολης ιστοριας με τις εναλλακτικες πηγες ενεργειας ωστε να προχωρησουν στην αξιοποιηηση τους, αν μειωνοταν η γραφειοκρατια, αν, αν, αν... Θα προεκυπταν βελτιωσεις στην ζωη των πολιτων - και την χωρα...

 Δυστυχως αυτα δεν προβλεπεται να γινουν... Και ετσι ο κουρασμενος Ταλας επεσε για υπνο... Και ονειρευτηκε μια σειρα απο 4-6 κοχλιες να αναστρεφονται σε μια ερημικη περιοχη μεσα στην θαλασσα... Καμια δεκαρια ανεμογεννητριες σε χαραδρες και υψωματα... Και ηλιακες φωτοβολταικες πλακες σε ταρατσες και κεραμιδοσκεπες... Και ολα αυτα μαζι να παρεχουν ρευμα και ζεστο νερο στην Ελλαδιτσα... Και μεσα στο ονειρο του, του φανηκε πως γελουσε... Αλλα ξυπνησε μετα... κλαιγοντας...










Keine Kommentare: