Donnerstag, 29. Juni 2017

Women of Power.

Η περσινη κιν/κη σαιζον (ανοιξη 2016) αρχισε με την ταινια "Batman vs Superman: Dawn of Justice". Σε εκεινη εκανε την πρωτη της κιν/κη εμφανιση η Γουωντερ Γουμαν (Wonder Woman) με την μορφη της Ισραηλινης ηθοποιου και πρωην μοντελου Γκαλ Γκαντοτ (εικ. 1). Φετος ηταν η σειρα της, αφου στις αρχες Ιουνιου (στην Γερμανια απο τα μεσα Ιουνιου) προβληθηκε η πρωτη σολο ταινια της πρωτης γυναικας-υπερηρωα των αμερικανικων κομικς με την ιδια ηθοποιο να δινει σαρκα και οστα στην θρυλικη φιγουρα. Εχουν μεν προηγηθει μια τηλεοπτικη σειρα της δεκαετιας του 1970 με την Λιντα Καρτερ, καθως και απειρες ταινιες και σειρες κινουμενων σχεδιων. Ακομα και πορνο-παρωδιες εχουν γυριστει. Αλλα τωρα ειναι η παρθενικη φορα που εμφανιζεται η χαρτινη ηρωιδα - προτυπο φεμινισμου και γυναικειας χειραφετησης για πολλους - στην μεγαλη οθονη σε ταινια με ηθοποιους.
1.
  Η Γουωντερ Γουμαν υπηρξε το δημιουργημα ενος καθηγητη ψυχολογιας, του Γουιλλιαμ Μουλτον Μαρστον (William Multon Marston), ο οποιος πιστευε στον εκπαιδευτικο ρολο των κομικς. Αν και παντρεμενος, ο Μαρστον συζουσε με την βοηθο και φοιτητρια του σε μια περιεργη ερωτικη σχεση που περιελαμβανε και πρακτικες bondage. Μιλαμε για την εποχη περι τα τελη της δεκαετιας του 1930 και απο οτι φαινεται, το ερωτικο τριο δεν ειχε να αντιμετωπισει προβληματα απο τον κοινωνικο του περιγυρο. Ο Μαρστον πιστευε οτι η αγαπη επιτυγχανεται δια της αλληλο-υποταγης των εραστων. Εμπευστηκε την ηρωιδα του απο τις γυναικες της ζωης του. Η Γουωντερ Γουμαν εμφανιστηκε στα τευχη της All-American Comics (προδρομου της DC) στα 1941. Γρηγορα σχηματισε την τριαδα που εμελλε να συνεχιζεται και εως τις μερες μας, πολεμωντας μαζι με τους Μπατμαν και Σουπερμαν εναντιον των Δυναμεων του Αξονα. Σε εκεινα τα πρωιμα κομικς περνανε και καποιες ιδεες του ιδιου του Μαρστον, καθως συχνα-πυκνα η ηρωιδα ειτε βρισκεται δεμενη, ειτε δενει τους αντιπαλους της χρησιμοποιωντας το λασο της αληθειας.
2. Wonderwoman (Diana Prince)

 Η ιστορια της σε γενικες γραμμες δεν εχει αλλαξει δραματικα απο τοτε: Το ονομα της Γουωντερ Γουμαν ειναι Νταιανα και μεγαλωσε στο ειδυλλιακο νησι των Αμαζονων, την Θεμισκυρα. Στην ελληνικη μυθολογια, η Θεμισκυρα δεν ηταν νησι, αλλα μια περιοχη, ειτε στην Μικρα Ασια (στον Ποντο ή την Τραπεζουντα), ειτε στην Θρακη. Θεωρειται κορη της βασιλισσας των Αμαζονων Ιππολυτης, η οποια ηθελε να αποκτησει παιδι. Οι Θεοι του Ολυμπου την εισακουσαν και  την προσταξαν να δημιουργησει μια γυναικεια μορφη απο πηλο. Στην συνεχεια, καθε ενας εκ των Θεων - κατα το παραδειγμα της Πανδωρας - εδωσε χαρισματα στην μορφη (η Αφροδιτη π.χ. ομορφια, η Αθηνα συνεση και σοφρωσυνη, η Αρτεμις δυναμη και αντοχη, ο Ερμης ταχυτητα και σβελταδα κτλ.). Στο τελος ο Διας ενεφυσησε ζωη στην μορφη. Στις συγχρονες βερσιον των κομικς, η  Νταιανα ειναι ημιθεη, κορη του Δια και της Ιππολυτης, αδελφη της Αθηνας, της Αρτεμιδος, του Απολλωνα, του Ερμη, του Ηφαιστου και του Αρη και η Θεα της Αληθειας. Η ταινια ακολουθει την μοντερνα αυτη βερσιον: Η Νταιανα μεγαλωνει στην Θεμισκυρα, ενα νησι κατοικουμενο μονο απο Αμαζονες, ενα μερος περα απο τον χρονο και τον τοπο, προφυλαγμενο απο ομιχλη (παρα ταυτα, η ιδια γνωριζει μοντερνες ξενες γλωσσες). Η Ιππολυτη προσπαθει να την προφυλαξει, χωρις να της φανερωνει την καταγωγη της. Η νεαρη ημιθεη εκπαιδευεται απο νωρις στα οπλα και τις πολεμικες τεχνες. Μεχρι που καποια στιγμη ενα αεροπλανο εισερχεται στον εναεριο χωρο της Θεμισκυρας και πεφτει στην θαλασσα, ακολουθουμενο απο ενα πολεμικο πλοιο και στρατιωτες. Η Νταιανα σωζει τον πιλοτο, τον κατασκοπο Στηβ Τρεβορ (τον υποδυεται ο γαλανοματης Κρις Παιν). Ο Στηβ της αποκαλυπτει οτι ο Πρωτος Παγκοσμιος Πολεμος μαινεται εξω, ενας πολεμος ο οποιος εχει ηδη αποφερει βαρυ φορο αιματος, και οτι εχει πληροφοριες που μπορουν να τον σταματησουν. Βρισκομαστε στα 1918 και η Νταιανα, νεα, απειρη και καλοκαγαθη, πιστευει πως ολο αυτο ειναι εργο του Αρη, του Θεου του πολεμου. Πιστευει πως εαν αρματωθει και παει να τον βρει, τον νικησει και τον σκοτωσει, ο πολεμος θα σταματησει μια για παντα. Με την βοηθεια του Στηβ δραπετευει απο την Θεμισκυρα, παιρνοντας μαζι της ενα μαγικο ξιφος, ασπιδα και το λασο της αληθειας. Η δε εμφανιση της παραπεμπει επισης στην τελευταια εκδοχη της Γουωντερ Γουμαν που γνωριζουμε απο τα αντιστοιχα κομικς (εικ. 2).

 Στην ταινια υπαρχουν καποιες σκηνες που δυστυχως παραπεμπουν σε σαχλα αστειακια και ανοητους διαλογους - οπως π.χ. στις αρχες, εκει οπου η Νταιανα σωζει τον Στηβ και τον ρωταει εαν ειναι ανδρας, ή στο μπανιο, οταν τον ρωταει εαν ειναι ο μεσος, συνηθισμενος τυπους του ανδρα. Η συζητηση παει προς το πονηρο, οταν αναφερεται στο πως τα περνανε οι Αμαζονες μονες τους στο νησι, αλλα ευτυχως αυτα τα ανοητα σεναριακα ευφυολογηματα παραμεριζονται και ξεχνιωνται, καθως η σκηνοθετης Παττυ Τζενκινς δειχνει σκηνες μαχης, οπως και την φτωχεια, την ανεχεια, τον θανατο που φερνει ο πολεμος. Σε αυτο το περιβαλλον η Νταιανα θα ωριμασει και θα γινει Γουωντερ Γουμαν, η υπερασπιστρια αυτων που δεν μπορουν να υπερασπισουν τους εαυτους τους. Χαρις την αυτοθυσια του Στηβ, η Νταιανα θα καταλαβει οτι ναι μεν μπορει ο Αρης (δεν ειναι αυτος που φανταζομαστε ολοι οτι ειναι στην ταινια!) να λεει την αληθεια οταν της μαρτυραει οτι οι ανθρωποι ειναι αδυναμοι και διεφθαρμενοι, οτι θελουν τον σαματα και αυτος δεν εκανε τιποτε περισσοτερο απο το να τους δινει ιδεες - αλλα δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι ετσι. Η αγαπη μπορει να νικησει το μισος. Και ο κοσμος χρειαζεται αγαπη. Χρειαζεται την Γουωντερ Γουμαν. Ετσι, μετα την περσινη της εμφανιση, η Γουωντερ Γουμαν, αποδεχομενη την προσκληση του Μπρους Γουειν/ Μπατμαν θα επανελθει και παλι στην δραση - και την μεγαλη οθονη - τον Νοεμβριο του 2017, ως ιδρυτικο μελος της Λιγκας της Δικαιοσυνης (Justice League). 

 Τοσο ο χαρακτηρας της Νταιανα, οσο και το υποβαθρο (ο πολεμος) θυμιζουν εν ολιγοις τον αντιστοιχο αγνο Στηβ Ροτζερς/ Καπταιν Αμερικα απο την πρωτη του ταινία. Ενεχουν επισης στοιχεια που θυμιζουν τον Θώρ, καθως οι πρωτες σκηνες στην Θεμισκυρα φερνουν στον νου την Ασγκαρντ. Η δε νεαρη Νταιανα, δεν ειναι μονο αγνη και αγαθη - ειναι επισης ξεροκεφαλη και πεισματαρα, περιπου σαν τον Θωρ! Ας μην ξεχναμε επισης, οτι η Γουωντερ Γουμαν -με τις οποιες αναφορες της στην ελληνικη μυθολογια - δεν παυει να ειναι το δημιουργημα της φαντασιας ενος ανδρα. Και εχει ετσι τις αρετες που καθε ανδρας θα ηθελε να εχει μια γυναικα... Ωστε και ο τελευταιος Ταλας απο ολους τους Ταλες αυτου του κοσμου να ελπιζει οτι μια τετοια γυναικα θα πηγαινε μαζι του (σε αρκετες βερσιον των αντιστοιχων κομικς η Νταιανα επιλεγει να ζευγαρωσει με τον Σουπερμαν - για ευονητους λογους. Σε αλλες παλι δεν αγνοει τον θνητο και ανευ υπερδυναμεων μεν, γυμνασμενο δε Μπατμαν)...

 Απο την πρωτη της εμφανιση στα 1941 εχει κυλησει πολυ νερο στο αυλακι. Οι δυο μεγαλες εταιρειες των αμερικανικων κομικς, DC και Marvel, εχουν ριξει και αλλες φιγουρες στην αγορα. Οπως οι αρρένες συνάδελφοί τους, υπαρχουν επομενως πολλες υπερηρωιδες, οι οποιες οχι μονο ειναι δυνατες, πετουν, εχουν οξυμενες αισθησεις κτλ., αλλα διαθετουν και ηθικες αρχες, αισθηση του δικαιου κτλ. Ας ριξουμε μια ματια στις πιο αντιπροσωπευτικες εξ αυτων. Ξεκιναμε με την DC:

3. Supergirl (Kara Zor-El)
 Μετα την Γουωντερ Γουμαν ερχεται η ξαδελφη του Σουπερμαν, η Καρα (εικ. 3). Εφοσον προκειται για μια ακομα φυγα του κατεστραμμενου Κρυπτονα, φυσικο επακολουθο ειναι να εχει στην γη - λολγω του κιτρινου ηλιου - τις ιδιες δυναμεις με τον ξαδελφο της. Η Supergirl εγινε ευρεως γνωστη με μια ταινια, η οποια δυστυχως δεν πηγε καλα εισπρακτικα. Τελευταια εχει γυριστει και τηλεοπτικη σειρα, η οποια ειναι και πιο πετυχημενη (εικ. 3).

 Απο μια παραλληλη διασταση ερχεται μια αλλη Καρα, η οποια ειναι περισσοτερο γνωστη ως Powergirl (εικ. 4). Σε αλλες βερσιον προκειται για κλωνο της αυθεντικης Καρα. Ξεχωριζει απο την οριτζιναλ Supergirl λογω της κομμωσης και της πιο ανεπτυγμενης σωματοδομης της - ειδικα του πλουσιου μπουστου της, το οποιο εχει σχολιαστει πλειστακις και στα κομικς και στα social media.

 Στο συμπαν της DC υπαρχει ακομα μια διασταση, στην οποια τα μελη της Justice League ειναι κακοποιοι. Σε αυτην την περιπτωση, ο Σουπερμαν ονομαζεται Ουλτραμαν και η Γουωντερ Γουμαν, Superwoman (εικ. 5). Σε αλλες βερσιον, η Superwoman ειναι ειτε η Λοις Λειν, ειτε η Λανα Λανγκ - και στις δυο περιπτωσεις προκειται για τις κοπελες του Σουπερμαν...

 Και επειδη στην προαναφερομενη εταιρεια υπαρχει και καποιος Καπταιν Μαρβελ/ Σαζαμ, δεν θα μπορουσε να μην υπαρχει και μια κυρια Μαρβελ (Mrs Marvel)! Αποκαλειται επισης Μαιρη Μαρβελ (εικ. 6) και εχει και αυτη τις ιδιες δυναμεις με τον Καπταιν Μαρβελ. Προκειται αλλωστε για την αδελφη του, την Μαιρη Μπατσον, η οποια, προφεροντας την λεξη "σαζάμ", αποκταει δυναμεις των αρχαιων Θεων και Ηρωων.

 Ας μην λησμονησουμε να αναφερουμε εδω και την νταρντανα συζυγο του Mr Miracle, την Big Barda (εικ. 7), την κατοικο του πλανητη Apokolips και αξιωματικο του τυραννικου Darkside που, γνωριζοντας τον μελλοντα συζυγο της, αλλαξε στρατοπεδο και πηγε στον πλανητη New Genesis. Τοσο η Big Barda και ο συζυγος της, οσο και οι προαναφερομενες υπερηρωιδες (με εξαιρεση την Superwoman, εικ. 5) ειναι μελη της ομαδας Justice League.

4. Powergirl (Kara Starr/ Galatea)
5. Superwoman (Diana Prince/ Lois Lane/ Lana Lang)
6. Mary Marvel (Mary Batson)

7. Big Barda



 Παμε τωρα στο οπλοστασιο της Marvel:


8. Power Princess (Zarda Shelton)


Πρωτη θα πρεπει να αναφερθει η πριγκιπησσα Ζαρντα, καθως η μορφη και προσωπικοτητα της, οπως και η το υποβαθρο της, ειναι πιστες αντιγραφες της Γουωντερ Γουμαν! Το ιδιο ισχυει και για την ομαδα της, Squadron Squad/ Supreme, η οποια ειναι αντιγραφη της JLA! Η Zarda αποκαλειται και Power Princess (εικ. 8), καταγεται δε απο εναν ειδυλλιακο τοπο που ονομαζεται Ουτοπια και θελει επισης, οπως και η Γουωντερ Γουμαν, να φερει την ειρηνη και την αγαπη στον κοσμο. Ειναι εξισου δυνατη και γρηγορη, μπορει και πεταει, ενω χρησιμοποιει και μια αυθραυστη ασπιδα.

9. Captain Marvel/ Warbird (Carol Danvers)
10. She-Hulk (Jennifer Walters)
11. Thundra
12. Titania (Mary MacPherran)
13. Rogue

 Η αντιστοιχη Mrs Marvel των Marvel Comics ειναι η ξανθια πρωην αξιωματικος της ΝΑΣΑ και αργοτερα αρχισυντακτρια γυναικειου περιοδικου Καρολ Ντανβερς (εικ. 9). Αργοτερα μετονομαστηκε σε Captain Marvel, ενω την δεκαετια του 1980 αποκαλουνταν Warbird. Ο χαρακτηρας αυτος ειναι πολυ ενδιαφερον και πολυ διαφορετικος απο τον αντιστοιχο της αντιπαλου εταιρειας. Η Καρολ απεκτησε τις δυναμεις της απο τον εξωγηινο και πρωτο Καπταιν Μαρβελ (βλ. κειμενο 06/ 2013 εντ.). Υπηρξε για λιγο μελος των Εκδικητων. Ενας αλλος εξωγηινος της εκανε πλυση εγεκφαλου και την βιασε. Θεωρωντας οτι δεν ειχε την υποστηριξη που επρεπε απο τους Εκδικητες, εγκατελειψε την ομαδα. Καποια στιγμη της επιτεθηκε η μεταλλαγμενη Rogue (εικ. 13) και απορροφησε τις δυναμεις της. Στραφηκε στο αλκοολ, το οποιο καταφερε να υπερνικησει χαρις και την υποστηριξη του Τονυ Σταρκ/ Αιρονμαν, ο οποιος ειχε επισης προβλημα αλκοολισμου. Τα τελευταια χρονια η Καρολ επανηλθε δυναμικα στο προσκηνιο, αποκαλουμενη Καπταιν Μαρβελ και αναλαμβανοντας μεχρι και την αρχηγια των Εκδικητων. Μαζι με την Γουωντερ Γουμαν θεωρειται απο τα ισχυροτερα προτυπα γυναικειας χειραφετησης και απο τις πιο αγαπημενες υπερηρωιδες των αμερικανικων κομικς.

 Ενα ακομη προτυπο αποτελει η θηλυκια Χαλκ (εικ. 10). Προκειται για την ξαδελφη του Μπρους Μπαννερ, του Χαλκ, την σεμνη δικηγορο Τζεννιφερ Γουωλτερς. Η Τζεννιφερ ηταν μια μικροκαμωμενη, καστανη και ντροπαλη κοπελα. Σε καποιο ατυχημα που συνεβει, χρειαστηκε μεταγγιση αιματος προκειμενου να σωθει. Ο μοναδικος που μπορουσε να το πραξει ηταν ο ξαδελφος της. Η Τζεννιφερ μεταμορφωθηκε στην θηλυκια Χαλκ. Γρηγορα διαπιστωσε οτι δεν μπορουσε να επανελθει στην προτερη κατασταση, αλλα διατηρουσε την μνημη και την ψυχραιμια της. Οπως φαινεται αυτο δεν την ενοχλησε, αφου ως θηλυκια Χαλκ ηταν πιο ψηλη, πιο δυνατη, πιο δυναμικη ως χαρακτηρας και ειχε μεγαλυτερη περαση στους ανδρες. Η θηλυκια Χαλκ υπηρξε μελος των Εκδικητων και των 4 Φανταστικων. Ο χαρακτηρας ειναι αγαπητος γιατι ειναι υποδειγμα του πως ενα κοριτσι μπορει να περασει στην ωριμοτητα, γινομενο γυναικα με αυτοπεποιθηση.

 Εχθροι της θηλυκιας Χαλκ ειναι η Thundra (εικ. 11) και η Titania (εικ. 12). Η μεν πρωτη προερχεται απο το μελλον, απο μια απολυταρχικου τυπου μητριαρχικη κοινωνια. Η δε δευτερη ειναι η καχεκτικη Mary MacPherran, η οποια εγινε ψηλη και δυνατη σαν την θηλυκια Χαλκ χαρις την τεχνολογια του Δρα. Ντουμ (Dr. Doom).

 Τελος εχουμε την μεταλλαγμενη Rogue (εικ. 13), η οποια - αντιθετα απο την κιν/κη της απεικονιση στους Χ-Μεν του Μπραιαν Σινγκερ ως φοβισμενη κοπελιτσα - στα αυθεντικα κομικς ηταν μελος της Αδελφοτητας των κακων Μεταλλαγμενων. Η ικανοτητα της ηταν να απορροφαει τις υπερδυναμεις των σουπερηρωων δια της επαφης. Οταν επιτεθηκε και απορροφησε τις δυναμεις της Καρολ Ντανβερς/ Καπταιν Μαρβελ (εικ. 9), μπορουσε να πεταει. Εγινε επισης πολυ δυνατη. Οι δυναμεις αυτες διατηρηθηκαν και η Rogue θεωρειται κατι σαν το Supergirl των μεταλλαγμενων. Αργοτερα αλλαξε στρατοπεδο και πηγε με το μερος των καλων Χ-Μεν.

Keine Kommentare: