Sonntag, 24. September 2017

ΠΑΛΙΟΦΥΛΛΑΔΑ.


Η σημερινη ειδηση ειναι καπως "μπαγιατικη". Πρωτοδημοσιευτηκε πριν απο 10 μερες και γνωστοποιηθηκε στον Ταλα απο ενδιαμεση, δευτερευουσα πηγη, καθοτι ο ιδιος δεν τυγχανει αναγνωστης του συγκεκριμενου "εντυπου". "Εντυπο" τροπος του λεγειν, ουσιαστικα προκειται για μια παλιοφυλλαδα, ο δημιουργος-εκδοτης της οποιας εχει δημιουργησει κανονικη σχολη προπαγανδας και λασπολογιας ηδη απο την Μεταπολιτευση με αντιστοιχης εμπνευσεως ατακες σε παλιοφυλλαδες αναλογης ποιοτητας και ηθικης. 

 Αναφερει λοιπον με κεφαλαια και παχια γραμματα στο κεντρο της πρωτης σελιδας η παλιοφυλλαδα:


 Και μολονοτι ο Ταλας θεωρει οτι διαθετει λιγο χιουμορ, πολυ θα ηθελε να ριξει μπολικες κλωτσιες και καρπαζιες στον εμπνευστη της ανωτερω σαχλαμαρας. Ο τιτλος ειναι μια κοτσανα απλα και να γιατι:

 Διοτι ρε λαμογιο λασπολογε, εαν πραγματικα κυβερνουσαν την χωρα "Δασαρχες" (μηπως εννοεις Δασοφυλακες; Ή Δασονομους;) δεν θα ξεσπαγαν καθε καλοκαιρι φωτιες. Δεν θα εχτιζε ο καθε λιμοκοντορος την καρακιτσατη βιλα του οπου να ΄ναι. Δεν θα εβγαινε ο καθε τυχαρπαστος πρωτευουσιανος κυνηγος του Σαββατοκυριακου ενδεδυμενος με στολη παραλλαγης να το παιξει "Trader Horn" σκοτωνοντας κοτσυφια και τρυποκαρυδους για "πλακα". Δεν θα μολυνονταν το περιβαλλον οπως προσφατα (βλ. επικαιρη περιπτωση Σαλαμινας), δεν θα ηταν τα (ελαχιστα) βουνα και δαση γεματα σκουπιδια και η Αθηνα θα ειχε περισσοτερο πρασινο, παρκα και ποταμια, οπως και σχεδον ολες οι ευρωπαικες πρωτευουσες (Βουδαπεστη, Βιεννη, Βερολινο, Παρισι, Λονδινο κ.α.).

 Εαν πραγματι κυβερνουσαν την χωρα αρχαιολογοι, θα ειχαμε επενδύσεις και θεσεις εργασιας - αντ΄ αυτων εχουμε δυστυχως απαξίωση, σνομπισμό, άρνηση.

 Ξερει ομως ο Ταλας που το πας. Θελεις να κανεις ντορο, να πουλησεις την παλιοφυλλαδα σου, να διαφημιστεις, να ασχοληθει ο κοσμος μαζι σου. Και εκμεταλλευτηκες το προσφατο ζητημα με το πρωην αεροδρομιο του Ελληνικου, τις αρχαιοτητες του και την κομπινα με το ΤΑΠ. Οπως και το αλλο, με την καναδικη εταιρεια εξορυξης χρυσου. Και θες να πεισεις τα κοροιδα οτι φταινε οι Αρχαιολογοι και οι Οικολογοι για ολα. Νομιζεις οτι εισαι σπουδαιος. Αμ δεν εισαι. Ουτε ολος ο κοσμος αποτελειται απο κοροιδα και λαμογια.

 Καποτε θα ερθει η μερα που για φαγητο θα μασουλας την κακοτυπωμενη σου φυλλαδα.

 Γελοιε.

Sonntag, 10. September 2017

ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ.



 Την εβδομαδα που μας περασε δημοσιευτηκαν δυο κειμενα στον ελληνικο Τυπο, τα οποια περασαν απαρατηρητα. Θες τα παιχνιδακια μεταξυ Κιμ και Ντοναλντ, θες ο τυφωνας Ιρμα, θες η επισκεψη Μακρον στην Αθηνα λιγες μερες πριν απο την εναρξη της ΔΕΘ... Κανεις δεν ασχοληθηκε, ουτε με το άρθρο που μεταφραστηκε απο τα αγγλικα και αναφερεται στα σχεδια του Ηνωμενου Βασιλειου μετα το Brexit να θεσει φραγμους στους φοιτητες της ΕΕ, ουτε με το κείμενο που αφορουσε το ελληνικο "brain drain" - την σχεδον μαζικη μεταναστευση Ελληνων επιστημονων απο το ξεκινημα της οικονομικης κρισης.

 Για εμας προκειται για δυο πολυ σημαντικα ζητηματα που θεωρουμε οτι συνδεονται μεταξυ τους. Υπαρχει ενας κοινος παρονομαστης: Η προσφορα στην εκπαιδευση.

 Βλεπετε, εδω και δεκαετιες η Αγγλια εχει δημιουργησει ενα συστημα παραγωγης πτυχιων. Για να υποστηριχθει το συστημα αυτο, ειχαν ανοιξει ακομα και σε περιφερειακες πολεις του Λονδινου πανεπιστημια. Για παραδειγμα, αρχαιολογικες σχολες υπαρχουν μεταξυ αλλων στις πολεις Reading και Nottingham - ολες τους σχεδον μια ωρα αποστασης με τα ΜΜΜ απο την πρωτευουσα του Λονδινου. Η ολη ιστορια ξεκιναει μετα τα ΄70ς-΄80ς, οταν η "Σιδηρα Κυρια" Μαργκαρετ Θατσερ διελυσε κυριολεκτικα το κινημα των ανθρακορυχων. Ισως να μην ειναι τυχαιο οτι υπαρχουν πανεπιστημιακες σχολες στα αλλοτινα προπυργια του συνδικαλιστικου αγωνα των εργατων, οπως ηταν το Sheffield. Σε λιγο καιρο, κοντινες μεταξυ τους πολεις οπως οι Swansea και Cardiff, Birmingham και Leicester, Liverpool, Manchester και Leeds, Glasgow και Edinburgh αποκτουσαν τα πανεπιστημιακα τους ιδρυματα, στα οποια συγκαταλεγονται και τμηματα αρχαιολογιας. Τα ιδια και σε μικρες πολεις ή κωμοπολεις, οπως Aberdeen, Durham, Exeter, Southampton και αλλου. Ευλογως διερωταται κανεις, γιατι τοσα πολλα πανεπιστημια στο νησι αυτο; Ποιος θα σπουδασει εκει; Ενδιαφερονται τοσοι πολλοι π.χ. για αρχαιολογια και εαν ναι, γιατι να την σπουδασουν σε μια απο αυτες τις μικρες πολεις;

 Και εδω εγκειται η "μαγκια" και το σωστο μαρκετινγκ της κυβερνησης Θατσερ: Η καθιερωση της αγγλικης ως "lingua franca", τα ανυπαρκτα διδακτρα για τους προπτυχιακους και τα ελκυστικα πακετα μεταπτυχιακων (Μαστερ σε εναν χρονο παρακολουθωντας κυκλο μαθηματων), αλλα και διδακτορικων προγραμματων, συνετελεσαν ωστε απο τα ΄80ς και μετα να  μεταβαινουν ολο και περισσοτεροι νεοι και νεες για σπουδες στην Αγγλια. Και μαλιστα οχι μονο απο τις ΗΠΑ ή χωρες της "Commonwealth" που ειναι κατα βαση αγγλοφωνες (Αυστραλια, Καναδας), αλλα και απο ευρωπαικες, οπως η Ισπανια, η Ιταλια και φυσικα, η Ελλαδα. Υπηρχε ζητηση και υπηρχε και η αντιστοιχη προσφορα. Ετσι τα ζυγοσταθμισε η κυβερνηση Θατσερ: Πανεπιστημια αντι ανθρακορυχειων. Δεν ειχε σημασια εαν οι φοιτητικες εστιες και λεσχες ησαν λιγοτερες απο τους εισαγωμενους φοιτητες και τα διδακτρα ισχυαν μονο για μεταπτυχιακους. Ο καθε φοιτητης (προπτυχιακος, οι μεταπτυχιακοι ετσι κι αλλιως εναν χρονο εμεναν) δικαιουνταν τον πρωτο απο τα στανταρ τρια-τεσσερα χρονια σπουδων του να μεινει σε φοιτητικη εστια. Απο τον δευτερο και μετα, επρεπε να βρει σε ιδιωτη. Φυσικα και εδω δεν ειχε σημασια (ειδικα για το αγγλικο κρατος) το οτι ολα ησαν (και παραμενουν) πανακριβα και πεφτει μεγαλη εκμεταλλευση, ειδικα στους αλλοδαπους φοιτητες, για τρωγλες 10 και 20 τετραγωνικων που τις νοικιαζουν σε υπερογκες τιμες.  Ουτε βεβαια νοιαζεται κανεις για τα πιεσμενα προγραμματα σπουδων (π.χ. μια γραπτη εργασια ανα μαθημα και ανα τριμηνο με αυστηρα deadlines - αν δηλ. καποιος εχει τρια μαθηματα θα πρεπει να γραφει μια εργασια το μηνα) που σπρωχνουν τους φοιτητες να κραιπαλιαζουν κανονικα στις λιγοστες διακοπες εξαμηνων για να ξεφορτωθουν το αγχος της εξεταστικης. Αυτο το συστημα εχουν, αυτο προσφερουν, οποιος θελει, παιρνει.

 Τωρα βεβαια με το Brexit ενδεχεται να δυσκολεψουν τα πραγματα, οπως περιπου αναφερει το αρθρο της εφιμεριδας "The Guardian" (βλ. λινκ). Φοιτητες απο την "Commonwealth" ισως να συνεχισουν να ερχονται. Για τους Αμερικανους ειναι πιο οικονομικα να κανουν Μαστερ στην Αγγλια, παρα στις ΗΠΑ. Απο την αλλη ομως, ο Καναδας και η Αυστραλια εχουν τα δικα τους πανεπιστημια, το οποια ειναι πολυ καλα. Το μπλοκαρισμα των φοιτητων ομως απο ΕΕ λογω Brexit δεν θα εχει θετικο αντικτυπο στην αγγλικη οικονομια. Η χωρα αποκομισε οφελη απο την παραμονη π.χ. χιλιαδων Ελληνων νεων που πηγαν για προ- ή/και μεταπτυχιακες σπουδες.

 Ειδικα για την Ελλαδα, εαν το εκπαιδευτικο της συστημα ηταν διαφορετικο, δεν θα αναγκαζοταν να φτασει στο σημειο του "brain drain" (βλ. αντιστοιχο λινκ). Η χωρα μας εχει ολες τις προυποθεσεις να παιξει τον ρολο που επαιζε η Αγγλια στην εκπαιδευση. Ατυχως, και παρα τους πολιτικαντιδες μας - αρκετοι εκ των οποιων εχουν σπουδασει στο εξωτερικο - το συστημα της χωρας μας δεν εχει αλλαξει. Αντι να εμπνευστουν απο τους ξενους, συνεχιζουν να κανουν αρπακολλιτζιδικες δουλειες. Ενω εχουμε αρκετα και γερα πανεπιστημια, δεν εχουμε ενα ορθο προγραμμα και συστημα εισαγωγης σε αυτο. Σε ολα τα πανεπιστημια του κοσμου, ακομα και στην Αγγλια, οι νεοι μπαινουν χωρις εξετασεις, με τους βαθμους του απολυτηριου τους. Στην Αγγλια μπαινουν με εξετασεις μονο στα κορυφαια πανεπιστημια της Οξφορδης και του Καιμπριτζ, αλλα ειναι τα ιδια αυτα ιδρυματα που θετουν τις προυποθεσεις για αυτο. Θα μπορουσε κατι τετοιο να ισχυσει και για την Ελλαδα, να υπαρχουν εξετασεις εισαγωγης π.χ. μονο για τα πανεπιστημια Αθηνων και Θεσσαλονικης και στα υπολοιπα να μπαινει οποιος επιθυμει να σπουδασει. Εννοειται εδω οτι θα πρεπει να εχει προηγηθει ενας συστηματικος ΣΕΠ (Συμβουλος Επαγγελματικου Προσανατολισμου) στα σχολεια. Με αυτον τον τροπο θα μειωθει και η αστυφιλια και θα ευδωκιμησουν καλυτερα τα πανεπιστημια της περιφερειας. Οσο για μεταπτυχιακα και διδακτορικα, μονο τα τελευταια χρονια εχουν ξεκινησει παρομοια προγραμματα στα ελληνικα πανεπιστημιακα ιδρυματα. Η δε απορροφηση των πτυχιουχων νεων απο την αγορα εργασιας ειναι ενας αλλος παραγοντας, στον οποιο και πρεπει να δωθει εμφαση. Γιατι η Αγγλια εχει καταφερει να προσφερει θεσεις εργασιας και η Ελλαδα δεν μπορει; 

 Τα πραγματα μπορουν να αλλαξουν προς το καλυτερο, αν καποιοι το θελησουν. Με το καταλληλο μανατζμεντ θα ηταν εφικτο να αποκτησουν τα ελληνικα πανεπιστημιακα ιδρυματα το κυρος που ειχαν/ εχουν τα αντιστοιχα αγγλικα. Με την συνδεση της εκπαιδευσης και της ερευνας με την αγορα εργασιας θα μπορουσε να μετριαστει το "brain drain". Αυτα ολα ειναι αλλωστε πραγματα που συμφερουν και τους πολιτικαντιδες (οποιος καταφερει και περασει ελευθερη εισαγωγη σπουδαστων στις ελληνικες σχολες θα γινει ευεργετης και εσαει κυβερνων! Τα παραμυθια οτι "καποιοι θελουν αμορφωτα τα παιδια μας", οταν εχουμε ιντερνετ και βιβλιοπωλεια παντου ειναι προιοντα φαντασιοπληκτων). Αλλα; Μπορει να ισχυσει στην περιπτωση αυτη το ρητο "dum spiro spero";   

Donnerstag, 7. September 2017

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ΙΙΙ.


Αλλη μια χαρακτηριστικη περιπτωση της ηθικης παρακμης της ελληνικης κοινωνιας και της καταπτωσης των πολιτικων που την αντιπροσωπευουν, οπως παρουσιαζεται σε δυο προσφατες φωτογραφιες:






 Εις εκ των Ελληνων πολιτικων (καποιοι εχουν πει οτι ηταν υπέρ των capital controls), απο εκεινους που δεν αφηνουν μικροφωνα, φωτογραφικους φακους και τηλεοπτικες καμερες, σπευδει δουλοπρεπως, σαν grouppie ροκ συγκροτηματος, να αυτοπαρουσιαστει (ή να "αυτοπροσδιοριστει") στον Γερμανο υπουργο οικονομικων. Ο οποιος αδιαφορει παντελως - προτιμαει να αποτελειωσει την κρεμουλα του, μην δινοντας καν σημασια στον ηλιοκαμμενο κυριο, ουτε οταν αυτος καθεται διπλα του. 

 Αυτη ειναι η νοοτροπια των ισχυρων, αυτων που κανουν το μεγαλο παιχνιδι και κοβουν την τραπουλα. Αυτη και των δουλοπρεπων που δεν εχουν αξιοπρεπεια.

Montag, 4. September 2017

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ...



 Πολυ συζητηθηκε ο πυγμαχικος αγωνας της περασμενης εβδομαδας μεταξυ των McGregor και Mayweather - οχι τοσο για το αποτελεσμα, αλλα για το τι προηγηθηκε. Εσταξε μπολικη μελανη στους δημοσιογραφικους κυκλους, ενω και τα διαδικτυακα μεσα πηραν κυριολεκτικα φωτια. Ο λογος ειναι το υψηλο μαρκετινγκ, στο οποιο επιδοθηκαν οι εκπροσωποι των δυο αθλητων. Το μαρκετινγκ αυτο περιλαμβανε δημοσιες λεκτικες προσβολες μεταξυ των δυο αθλητων, διαφημιστικους κολοσσους αθλητικων ειδων, ενδυματων και υποδηματων, καθως και προιοντων αθλησης και διατροφης. Ολα αυτα οδηγησαν τις εταιρειες στοιχηματων να πλουτισουν. Φυσικα και οι δυο πυγμαχοι - ανεξαρτητως του ποιος κερδισε ή εχασε - εφυγαν απο το ρινγκ κατα πολλα χιλιαρικα ή εκατομμυρια πλουσιοτεροι. Η ιδια περιπου τακτικη αναμενεται να ακολουθηθει και για την περιπτωση του πυγμαχικου αγωνα των Alvarez και Golovkin - με την διαφορα οτι εδω οι μανατζερς των δυο αθλητων θα ακολουθησουν μια πιο ηπια και παλιομοδιτικη προσεγγιση, αφου αυτοι οι δυο αθλητες, γνωστοι για το ηθος τους εντος και εκτος ρινγκ, δεν προβλεπεται να διεπλακουν σε λεκτικες αψιμαχιες και προσβολες. 

 Συμφωνα με καποια δημοσιογραφικα sites, η ολη ιστορια με τα προαναφερομενα πυγμαχικα ζευγαρια αποσκοπει - και εν μερει το εχει ηδη καταφερει - να δωσει στο συγκεκριμενο αθλημα την αιγλη της παλιας καλης εποχης και να το ξανακανει δημοφιλες. Ας μην ξεχναμε οτι το παναρχαιο αθλημα της πυγμαχιας, ενα απο τα πρωτα των Ολυμπιακων Αγωνων της κλασικης αρχαιοτητας, υπηρξε πολυ αγαπητο στις ΗΠΑ κατα την εποχη της υφεσης, προ Β΄ ΠΠ.

 Οι τεχνικες του μαρκετινγκ που ακολουθηθηκε στην περιπτωση των Mayweather-McGregor δεν ειναι καινουργιες. Εχουν σε μεγαλο βαθμο εφαρμοστει στο αμερικανικο Wrestling, το οποιο στα καθ΄ημας αποκαλειται "κατς". Στην περιπτωση του Wrestling θα πρεπει να θυμομαστε πως προκειται για σωου, δημιουργημα ιδιωτικης πρωτοβουλιας. Η δημοφιλεστερη ιδιωτικη "εταιρεια" του ειδους στις ΗΠΑ ειναι η World Wrestling Federation (WWF) του Vince McMahon, η οποια συντηρει τα "υποκαταστηματα" "Raw" και "Smack Down". Οι αθλητες/ υπαλληλοι της αυτοαποκαλουνται σουπερσταρς, εχουν τα δικα τους συνθηματα και επιτελειο σεναριογραφων, οι οποιοι πλαθουν ιστοριες, οτι ο ταδε παλαιστης δεν τα παει καλα με τον δεινα συναθλητη του και μαλωνουν μεταξυ τους για το ποιος θα κερδισει κτλ. Προκειται για πραγματικα κερδοφορες επιχειρησεις που εχουν καταφερει να πλασαρουν τους αθλητες/ υπαλληλους τους ως ηρωες και προτυπα. Αυτοι με την σειρα τους γεμιζουν ολοκληρα σταδια - στα οποια μαλιστα προσερχονται και ανηλικα παιδια - διανεμουν αυτογραφα, πουλανε τις φατσες, τις ατακες και τα συνθηματα τους σε μπλουζακια, καπελα και οτι αλλο μπορει κανεις να φανταστει.

 Στην Ελλαδα το αθλημα αυτο δεν καταφερε να επιβιωσει. Υπηρξε μια πολυ μικρη ταση μεταξυ των δεκαετιων του ΄70-΄90 με λιγους εκπροσωπους, ο δημοφιλεστερος των οποιων υπηρξε ο Αποστολος Σουγκλακος. Η απουσια ομως και ιδιωτικης και δημοσιας υποστηριξης οδηγησε στην παρακμη και τελικα την εξαφανιση της μορφης αυτης παλης πολυ πριν τον θανατο του Σουγκλακου. Αλλη μια χαμενη ευκαιρια για την χωρα μας δηλαδη. Εαν υπηρχε υποστηριξη, θα δημιουργουνταν και οι καταλληλες υποδομες για την προπονηση και παραγωγη νεων ταλεντων (δεν ειναι ολοι οσοι υπαγονται στην WWF Αμερικανοι). Αλλα αυτες οι προυποθεσεις απουσιαζουν και απο ολυμπιακα αθληματα.

 Το ελληνικο Wrestling ηταν ανεκαθεν λαικο θεαμα, οπως και οι διαφοροι "δυνατοι" (Τρομαρας, Σαμσων) που γυριζαν στις πλατειες και τα πανηγυρια και εσπαγαν αλυσιδες. Αν υπηρχε ομως η πρωτοβουλια, η θεληση, η καλη διαθεση, θα μπορουσε να αναχθει σε κατι σαν το αμερικανικο Wrestling. Δεν υπηρξε ομως. Δεν ενδιαφερθηκε κανεις. Δεν προκειται μονο για χαμενη ευκαιρια, αλλα και για αρπακολλιτζιδικη νοοτροπια, οπως και τοσα αλλα στην χωρα μας (βλ. κειμενα 07/2008 και 10/2013 για θεατρο-κιν/φο, 07/2015 για τουρισμο-αρχαιολογια και 04/2017 για οικονομια-ενεργεια) ...