Dienstag, 22. Mai 2018

Ο, ΤΙ ΝΑ ΄ΝΑΙ...

 Συχνα αναφερεται η φραση "δύο μέτρα και δύο σταθμά". Στον γνωστο ζωγραφο Γιαννη Τσαρουχη αποδιδεται επισης η ρηση "στην Ελλαδα εισαι οτι δηλωσει"ς. Και οι δυο φρασεις ταιριαζουν στην περιπτωση που θα αναφερθει ακολουθως. Συν μια τριτη, η οποια κατα τον εμπνευστη της και δημιουργο του παροντος ιστολογιου αποκαλυπτει το πραγματικο προσωπο του πολιτικου κοσμου της μεταπολιτευτικης περιοδου (και οχι μονο): Στην Ελλαδα, αναλογως που τον παιρνει και κατα πως τον συμφερει τον καθενα, θα ειναι αριστερος, δεξιος, φιλομοναρχικος, φιλελευθερος και ουτω καθεξης. Εκει που θελει και οπως θελει το συστημα και οι υποστηρικτες του θα παριστανουν τους κομμουνιστες. Μεχρι ενος σημειου. Αντιστοιχως των συμφεροντων τους ομως θα τα γυριζουν και θα μοστραρουν σαν καπιταλιστες.

  Μερικα χαρακτηριστικα παραδειγματα για να γινουν πιο κατανοητα τα ανωτερω:

 (1) Τελειοφοιτοι Λυκειου δινουν Πανελλαδικες Εξετασεις κατανεμημενοι σε 4 Δεσμες (ετσι ηταν μεχρι και το μιλλενιουμ περιπου) ή σε αντιστοιχες ομαδες/ ενοτητες. Καλουνται να επιλεξουν σχολες που θα εισελθουν βασει της βαθμολογιας τους (στο συστημα των Δεσμων πρωτα συμπληρωνοταν ενα μηχανογραφικο με σχολες και μετα εβλεπε ο καθεις σε ποια σχολη εισερχονταν με τους βαθμους που ειχε παρει. Στο νεο συστημα παει αντιθετα). Κι ομως, ομως και στα κρατικα ΙΕΚ, παρα πολλοι δεν περνανε εκι που θελουν. Αλλοι, βασει του συστηματος αυτου, επιλεγουν για αυτους που θα μπουν. Το συστημα αυτο θυμιζει Σοβιετια, οπου κρατικοι υπαλληλοι αποφασιζαν και ελεγχαν την ζωη των ανθρωπων. Τους εβαζαν σε καλουπια.  Η μοιρα των νεων στις χωρες του (πρωην) ανατολικου μπλοκ ηταν προδεδικασμενη. Υπηρχε ενας "μεγαλος αδελφος" ο οποιος και αποφασιζε ποιοι θα πανε στα χωραφια και ποιοι στα εργοστασια. Ακομη κι αν καποιοι εξ αυτων ειχαν εφεση στις Τεχνες και τα Γραμματα. Ποσο μεγαλη ειρωνια της τυχης ειναι ομως, Ελληνες που δεν περασαν στις σχολες της αρεσκειας τους για λιγες μοναδες να αναγκαζονται να ξενιτευτουν προκειμενου να πραγματοποιησουν τα ονειρα τους - με πολλους εξ αυτων να επιλεγουν χωρες του πρωην σιδηρου παραπετασματος οπως η Βουλγαρια ή η Ρουμανια για αυτον τον σκοπο!

 (2) Πριν απο καμια δεκαρια μερες επισκεφθηκε την χωρα - στην οποια υπαρχει "αριστερη" κυβερνηση (ο Πρωθυπουργος π.χ. ειναι θαυμαστης των Βελουχιωτη, Γκεβαρα, Σταλιν, Μαο, της Κουβας, της Βενεζουελας κτλ.) ο Πριγκηπας Κάρολος του Ηνωμενου Βασιλειου με την συζυγο του. Μολονοτι εχει ειπωθει οτι ο Πριγκηπας εχει επισκεφθει την Ελλαδα πολλες φορες και ιδιωτικα, φετος η επισκεψη του ειχε δημοσιο χαρακτηρα.






 Ευθυς ειδαμε σε σχετικα ρεπορταζ και φωτογραφιες (βλ. ανωθεν) τους οψιμους αριστερους μας, οχι μονο να ξεχνουν τις αριστερες τους καταβολες, αλλα και να επιδιδωνται και σε διαγωνισμους "σιροπιασματος" του εκλεκτου γαλαζοαιματου επισκεπτη τους. Συμπεριφερονταν δε σαν τα παιδακια (δημοτικου-γυμνασιου-λυκειου-παν/μιου) που θελουν να αποσπουν - το καθενα για παρτη του - την προσοχη του δημοφιλους συμμαθητη/ συμφοιητητη τους. Ή σαν τα ληγουρια που προσπαθουν να φλερταρουν την ιδια σουπεργκομενα ολα μαζι. Ξεχασαν ολοι αυτοι τις ρητοριες και τους μυδρους τους κατα της αστικης ταξεως και της μοναρχιας.  Γιναν ολοι τους φιλοβασιλικοι, λες και τους μαγεψε καμια μαγισσα των παραμυθιων με πριγκιπισσες και βασιλοπουλα.

 Το χειροτερο ομως ηλθε απο την μερια της (ας την πουμε) "αριστερης" διανοησης: Ο Καρολος με την συμβια του επισκεφθηκαν μεταξυ αλλων και τον αρχαιολογικο χωρο του μινωικου ανακτορου της Κνωσου. Εκει συναντηθηκαν και ξεναγηθηκαν απο την ιδια την Υπουργο, αλλα και την Γενικη Γραμματεα του Υπουργειου Πολιτισμου (βλ. εικ. 2 εντ). Προσεξτε εδω αγαπητοι αναγνωστες/ -ιες το ευτραπελο του ολου πραγματος για να καταλαβετε: 

 (3) Πριν απο τρια χρονια περιπου ειχε εκφρασει ο γραφων δια του παροντος ιστολογιου καποιες προτάσεις για επενδύσεις στον αρχαιολογικό τομέα. Τις προτασεις αυτες προσπαθησε να τις βελτιωσει. Ακολουθως δε, τις απεστειλε γραπτως στο Υπουργειο Πολιτισμου. Καποια στιγμη ελαβε ενα ευχαριστηριο μυνημα. Αυτο ηταν ολο. Εναν χρονο αργοτερα ετυχε, στα πλαισια καποιου συνεδριου, να συζητησει καποιες εκ των προτασεων εκεινων - την πρωτη συγκεκριμενα - με επιστημονα ο οποιος δραστηριοποιειται στην Ισπανια. Στην ερωτηση του γραφοντα, γιατι να μην ιδρυθει ενα ισπανικο αρχαιολογικο ινστιτουτο στην Ελλαδα απο την στιγμη που και το ινστιτουτο εκμαθησης της ισπανικης Θερβαντες υπαρχει, και ενδιαφερον για την ελληνικη αρχαιολογια απο Ισπανους ειναι προδηλο (ηδη δραστηριοποιουνται Ισπανοι αρχαιολογοι σε Αιγυπτο), ο συνομιλητης του τον διεκοψε. Του απαντησε οτι αυτο δεν θα γινει λογω της (πρωην πλεον) βασιλισσας της Ισπανιας Σοφιας, η οποια ειναι Ελληνιδα (αδελφη του γνωστου "Κοκου"). Και εχει να κανει με την προικα της κτλ. Στο σημειο αυτο ελπιζει ο Ταλας οτι οι αναγνωστες του καταλαβαινουν τωρα το ευτραπελο της ολης ιστοριας και πως συνδεονται τα παραδειγματα (2) και (3): Μας βγαινουν καποιοι δηλαδη του συστηματος/ της (εκαστοτε) κυβερνησης/ του Υπουργειου Πολιτισμου και μας το παιζουν οχι μονο κουλτουριαριδες αλλα και δημοκρατες, επικαλουμενοι μια κακομοιρα που εμπλεξε σε εναν γαμο συμφεροντος και ετρωγε κερατα απο τον μπερμπαντη συζυγο της για να δικαιολογησουν δηθεν την αποψη/ αποφαση τους να μην ιδρυθει αλλη μια ξενη αρχαιολογικη σχολη που θα εφερνε χρημα στην χωρα μας (ειδικα εαν η κυρια βασιλισσα πειθοταν να χρηματοδοτησει μια τετοια σχολη και την επαιρνε υπο την αιγιδα της - με αυτον τον τροπο θα παιρναμε και την ... προικα της πισω!). Και ειναι οι ιδιοι αυτοι δημοκρατες, οι οποιοι μπροστα στον Καρολο (ο οποιος ειναι εις εκ των υποστηρικτων της Βρετανικης Αρχαιολογικης Σχολης - αλλα αυτο δεν μας πειραζει κυριοι "δημοκρατες", σωστα;) - τον δευτερο ξαδελφο του "Κοκου" (ο οποιος και ελληνικοτατο διαβατηριο εχει, και ιδρυμα στην Ελλαδα διαθετει και μενει τα καλοκαιρια σε ιδιοκτητη περιοχη εκτος Αθηνων) και της Σοφιας παρακαλω! - ξεχνανε τις δημοκρατικες τους αρχες και επιδιδονται σε επιδειξεις, υποκλησεις, γλειψιματα κτλ.  

 Πραγματικα ανθρωποι ο, τι να ΄ναι σε καταστασεις ο, τι να ΄ναι. Αλλα μπορει κανεις να περιμενει κατι αλλο απο λαμογια;

Keine Kommentare: