Freitag, 12. April 2019

ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΙΜΜΕΝΑ 27.

 Πριν απο περιπου 2 εβδομαδες μπηκαμε επισημως στην ανοιξη, με την αλλαγη της ωρας. Οι αλλαγες αυτες (θερινη-χειμερινη) θα κρατησουν μεχρι το 2021 στην ΕΕ. Μεχρι τοτε το καθε κρατος-μελος θα πρεπει να εχει αποφασισει ποια εκ των δυο θα κρατησει και θα χρησιμοποιησει μονιμα.

 Μολονοτι τα ημερολογια μας λενε οτι ειναι ανοιξη, οι καιρικες συνθηκες δεν φαινονται να συμβαδιζουν. Σε αρκετες περιοχες της Ελλαδας επικρατει ακομα κρυο, με ανεμου και βροχες. 

 Βρισκομαστε προ δημοτικων, περιφερειακων (19 Μαιου) και ευρωεκλογων (26 Μαιου) και εδω και λιγους μηνες βλεπουμε να παιζεται ενα γαιτανακι με πολλους και ποικιλους υποψηφιους. Ποτε θα γινουν οι βουλευτικες εκλογες και θα αλλαξει η κυβερνηση, δεν το ξερουμε και δεν θα το μαθουμε αμεσα οπως φαινεται. Εαν ηταν και γινοταν κι αυτες εντος Μαιου, θα το ξεραμε απο τωρα. Οι πιο πολλες πιθανοτητες παιζουν για το χρονικο διαστημα μεταξυ Σεπτεμβριου-Νοεμβριου 2019, ετσι ωστε η τωρινη κυβερνηση να κερδισει περισσοτερο χρονο στην καρεκλα της εξουσιας και να φανε ολο και περισσοτεροι ακομα περισσοτερα - οσοι προλαβουν, οτι προλαβουν.

 Η προεκλογικη περιοδος ξεκινησε επισημως με τον μινι ανασχηματισμο στην κυβερνηση, στις 18 Μαρτιου, αφου ο κυβερνητικος εταιρος ΑΝΕΛ του Πανου Καμμενου αποχωρησε τελικα απο το κυβερνητικο σχημα. Τοτε ειναι που εισηλθαν 4 νεοι υφυπουργοι, οι Κατρουγαλος και Αναγνωστοπουλου μετακινηθηκαν στο ΥΠΕΞ και οι Κουικ και Κουντουρα εγκατελειψαν τους ΑΝΕΛ και τον Καμμενο για τα ματια του Τσιπρα.

 Εκ των υποψηφιων για το ευρωψηφοδελτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπηρξε η κορη του συνθετη Μανου Λοιζου Μυρσινη, η οποια βεβαια παραιτηθηκε μετα τις καταγγελιες οτι εισεπραττε παρανομως την συνταξη της νεκρης μητερας της.

 Τον Μαρτιο απεβιωσε ο επονομαζομενος "τσαρος της μοδας" Καρλ Λαγκερφελντ. Εικαζεται οτι  η διαθηκη τoυ αναφερει πως ολη του η περιουσια κληροδοτειται στην γατα του.

 Τον ιδιο μηνα γραφτηκε σε διαφορα ΜΜΕ οτι το Ισλαμικο Χαλιφατο (γνωστο σε εμας ως ΙΣΙΣ) εφτασε στο τελος του. Η πρωτευουσα του Ρακας ισοπεδωθηκε κατα 80% απο βομβαρδισμους τον Οκτωβριο του 2017.

 Οσον αφορα το Brexit, η πρωθυπουργος του ΗΒ Τερεσα Μει, μετα απο μαραθωνιες διαβουλευσεις στην Βουλη των Λορδων που δεν αποφεραν τιποτε, ζητησε παραταση εως τα τελη Ιουνιου απο την ΕΕ. ΕΕ με την σειρα της σκεφτεται να δωσει παραταση στο ΗΒ μεχρι το τελος του ετους.

 Στις 11 Απριλιου συνεληφθει ο ιδρυτης των wikileaks Τζουλιαν Ασαντζ απο Βρετανους αστυνομικους στην πρεσβεια του Ισημερινου στο Λονδινο. Ο Ασαντζ διεμενε στο υπογειο της πρεσβειας απο το 2012. Ευελπιστει δε να μην εκδωθει στις ΗΠΑ οπου κατηγορειται για εσχατη προδοσια επειδη δημοσιευσε απορρητα εγγραφα στον ιστοτοπο του, αλλα ουτε και στην Σουηδια, στην οποια θεωρειται ενοχος για βιασμο. Ειδωμεν...

 Στο Σουδαν μολις ανατραπηκε ο ισοβιος προεδρος της χωρας Ομαρ αλ-Μπασιρ απο τον στρατο. Ο αλ-Μπασιρ καθοταν στον προεδρικο θωκο επι 30 συναπτα ετη. Το Σουδαν μπαινει πλεον με την απομακρυνση του σε μια μεταβατικη φαση 2 ετων μεχρι να εκδημοκρατικοποιηθει πληρως.

 Ο Νετανιαχου κερδιζει στην εκλογικη αναμετρηση του Απριλιου για 5η φορα και παραμενει ο κυριαρχος του παιχνιδιου στην πολιτικη σκηνη του Ισραηλ.

 Η δε Ινδια μπαινει σε φαση εκλογων, η οποια και θα ολοκληρωθει στις 19 Μαιου, αφου αναμενεται να προσελθουν περι τα 900 εκατομμυρια ψηφοφοροι στις καλπες.

 Ο δε Ερντογαν και το επιτελειο του, με την σκληρη γλωσσα και τους λεονταρισμους, μοιαζει να απομακρυνεται ολο και πιο πολυ απο την Δυση. Η κοντρα του με τις ΗΠΑ - και σε μικροτερο βαθμο με την ΕΕ - συνεχιζεται. Παλι καλα που η Ελλαδα αναζητει συμμαχους στην Κυπρο, το Ισραηλ, την Αιγυπτο, την Βουλγαρια. Βεβαια, Ισραηλ και Τουρκια εχουν και καποιες ομοιοτητες, αλλα καλο ειναι να επιλεγεται ως συμμαχος αυτος που εχει τις προοπτικες να σε βλαψει λιγοτερο. Ειδικα σε εναν κοσμο που ακομα και παραδοσιακα "φιλελευθερες" χωρες εντος ΕΕ (π.χ. Γαλλια) εχουν στους κολπους τους εξτρεμιστικα πολιτικα στοιχεια.



Keine Kommentare: