Donnerstag, 11. April 2019

ΕΝΑΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.


 Την Κυριακη που μας περασε, ο εγκριτος λογοτεχνης Νικος Δημου εγραψε και ανεβασε στο προσωπικο του ιστολογιο αυτο εδώ το κειμενο. Το αναδημοσιευσε στην στηλη του στο "ΒΗΜΑ της Κυριακης", καθως και στην προσωπικη του ιστοσελιδα στο facebook. 

 Το κερασακι στην τουρτα - η φραση-κλειδι για μενα εαν θελετε - ειναι η ακολουθη: "Να αναλάβει το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) την διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι κι αλλιώς αυτό κάνει κουμάντο εδώ". Γιατι; Διοτι μου θυμησε αυτην εδώ την φραση. Η οποια φραση ειναι ο κυριος τιτλος από φυλλαδα του "αειμνηστου" Κουρη. Που και τοτε ειχε βγει να κανει προπαγανδα.

 Αν δεν ηξερα τον ανθρωπο δεν θα το πιστευα πως ενας μετριοπαθης χαρακτηρας, ο οποιος εφαρμοζει - συμφωνα με τα δικα του γραφομενα - τον ορθολογισμο, οπως ο κυριος Δημου, μπορει να πεσει σε τετοια χαμηλης βαθμης και ποταπη προπαγανδα επιπεδου Κουρη. Κι ομως, ειναι πραγματικοτητα! Δεν θα λυπηθω ομως για λογαριασμο του - αλλωστε και ο ιδιος δεν νομιζω οτι θα ανακαλεσει. 

 Εχω διαβασει καμποσα απο τα γραπτα του κυριου Δημου. Καποιες αποψεις του με βρισκουν συμφωνο, αλλες παλι οχι. Δυστυχως τα τελευταια χρονια (ισως λογω ηλικιας;) ανακυκλωνει τα ιδια και τα ιδια ζητηματα στα πασης φυσεως ιστολογια και ιστοσελιδες που εχει δημιουργησει. Απαριθμει διαρκως τα βιβλια και αρθρα που εχει κατα καιρους γραψει, καθως και τα λογοτεχνικα ειδη, με τα οποια εχει ασχοληθει. Ποιο σκοπο εχουν αυτες οι απαριθμησεις; Να μας δειξει οτι ειναι πολυγραφοτατος και παραγωγικος; Το ξερουμε. Δεν χρειαζεται να το επαναλαμβανει συνεχεια. Οπως επισης διαρκως επαναλαμβανει το που εργαστηκε και ποσες φορες εφυγε απο ποιες εφημεριδες και τηλεοπτικους σταθμους. Επειτα ειναι οι ειρωνιες. Γραφει συχνα πυκνα οτι εβγαλε χρηματα απο τα χομπυ του (συγγραφη, οδηγηση, υπολογιστες, φωτογραφια). Με γεια του και χαρα του, αλλα ποσοι την σημερον ημερα θελουν να κανουν το ιδιο και δεν μπορουν; Ας μας πει και μας καποιος πως γινεται, να το πραξουμε. Μας αναφερει που παει διακοπες στο στυλακι του πλουσιου μεγαλοαστου που τα εχει δει ολα και εμεις ολοι οι αλλοι ειμαστε οι φτωχοι συγγενεις που ξερουμε π.χ τα νησια απο καρτ ποσταλ. Εχει φτιαξει ενα μυθιστορηματικου τυπου κατασκευασμα για την ζωη του και το πλασαρει ως τετρατομη βιογραφια. Συγνωμη κυριε, αλλα ποσο αστοχο ειναι να συνδεετε την μεγαλοαστικη σας καταγωγη με την Κατοχη για να μας δειξετε οτι και σεις υποφερατε (εαν οντως υποφερατε, γιατι πολλοι αλλοι συμπατριωτες που δεν ειχαν την καταγωγη αυτη περασαν πολυ χειροτερα) ή οταν μας αναφερετε οτι κανατε δουλειες του ποδαριου για να επιβιωσετε ως φοιτητης στην Γερμανια, να μας αναφερετε οτι γραφατε θεατρικα εργα; Αν η συγγραφη θεωρειται μεσο επιβιωσης και εαν υπηρχε και η αναλογη ζητηση, ολοι οι φοιτητες αυτο θα εκαναν στον ελευθερο χρονο τους, δεν θα αναγκαζονταν να κανουν τα γκαρσονια και τους λαντζερηδες! Μας αναφερει οτι παντρευτηκε γιατρο για να τον φροντιζει - μα αυτο δειχνει οτι προκειται για συμφεροντολογικη σχεση και λογικα δεν συναδει με τις αρχες και αξιες μορφωμενων μελων της μεγαλοαστικης ταξης. Και φυσικα δεν λειπουν τα "αγκαθια" της ζωης του που τον τσιμπανε ακομη: Γιατι δεν τον παιρνουν στα σοβαρα οι λογοτεχνικοι κυκλοι, επειδη ειχε εργαστει καποτε ως διαφημιστης, γιατι δεν ειναι μελος της Ακαδημιας, της ΕΣΗΕΑ, γιατι τον θεωρουν σνομπ και ανθελληνα, γιατι το ενα, γιατι το αλλο...

   Ως απάντηση στην "αυριανιστικής-κουρητικής" νοοτροπίας θέση του κυριου Δήμου, οτι "το ΚΑΣ κυβερνάει την χώρα" (το οτι η υποθεση αυτη ειναι μια αρλουμπα το εχω αποδειξει ηδη στο κειμενο μου της 24.09.2017 - βλ. εντ.) παραθέτω το σχόλιο φίλου που είναι μέσα στα πράγματα και γνωρίζει την κατάσταση στον Πειραιά: 

"Αυτό που δεν ξέρουν όσοι μιλάνε για την κήρυξη του ΚΑΣ είναι το εξής:
Εδώ και λίγα χρόνια, (επί Γενικής Γραμματέως Λ. Μενδώνη), έχει αλλάξει ο νόμος και αρχαιολογικός έλεγχος γίνεται πλέον μόνο όπου ο χώρος είναι κηρυγμένος. Συνεπώς πρέπει να κηρυχθούν σταδιακά όλοι οι χώροι που εντοπίζονται αρχαιότητες, αλλιώς θα σκάβουν ανεξέλεγκτα. Στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτό που γινόταν έως τώρα. Είναι τυπικό.
Τώρα οι δημοσιογράφοι το παίζουν για πολιτικούς λόγους, (κυρίως τα μέσα του Αλαφούζου και του Μαρινάκη), ώστε να καλλιεργήσουν ότι δεν θέλουν επενδύσεις κλπ."

 Αναρωτιεμαι δε, εαν ο κυριος Δημου κανει αυτοκριτικη και, επειδη εχει γραψει καναδυο βιβλια, στα οποια απαριθμει τα ελαττωματα των Νεοελληνων, εαν συγκαταλεγει και τον εαυτο του μεσα. Διοτι εχει κι αυτος ελαττωματα. Ολα τα προαναφερομενα, π.χ οι απαριθμησεις ποσων βιβλιων διαθετει στο σπιτι του, η προσπαθειες επιβολης της δικης του γνωμης στους αλλους κτλ., βγαζουν εναν κομπλεξισμο προς τα εξω. Κριμα να υπαρχουν και σε αυτους τους κυκλους, που υποτιθεται οτι ειναι και λογω μορφωσης "ανωτεροι", τακτικες και νοοτροπιες νταηδων.Δεν φανταζομουν προσωπικα και μεχρι προτινος οτι ειναι δυνατον επιστημονες να επιχειρηματολογουν με εκφρασεις στο στυλ "εχω γραψει περισσοτερα βιβλια απο σενα", "εχω Χ βιβλια στο σπιτι μου, εσυ ποσα εχεις", "εχω παει στα Ψ μερη, εσυ που εχεις παει" σαν παιδακια. Ωστοσο δεν περιμενω και δεν με ενδιαφερει να λαβω απαντηση. Ξερω οτι ο κυριος Δημου εχει απενεργοποιησει τα σχολια στα ιστολογια του και το ειχε κανει παλιοτερα - για περιορισμενο χρονικο διαστημα - και στο facebook, διοτι ο ανθρωπος δεν αρεσκεται στην αρνητικη κριτικη. Θελει να τον ακολουθουν, να ενστερνιζονται τις αποψεις του. Οταν παραβαραινει το κλιμα, κατεβαζει τα ρολα και επανερχεται με την σημειωση οτι τον κουρασαν και τον στενοχωρησαν. Τι να κανουμε ομως, ετσι ειναι η ζωη, δεν θα ακους και θα διαβαζεις συνεχεια κολακειες για το προσωπο και το εργο σου, ουτε ειναι απαραιτητο να συμφωνουν ολοι μαζι σου!

Keine Kommentare: