Mittwoch, 22. Juli 2009

Lan Yunan!

Πριν απο δυο μερες τιμησαν Ελληνες, Κυπριοι, Τουρκοι, την συμπληρωση 35 χρονων απο την εισβολη του Αττιλα στο νησι. Ο καθε ενας με τον δικο του, διαφορετικο τροπο. Για τους Ελλαδιτες και τους Ελληνοκυπριους η επετειος αυτη σημαινει πολλα κακα. Ειναι μια μαυρη επετειος, που οδηγησε στην διασπαση του νησιου (βλ. αντιστοιχο κειμενο στο ιστολογιο, 07/08). Για την τουρκικη πολιτικη ηγεσια, η κατοχη της Κυπρου σηματοδοτει την στρατιωτικη της ανωτεροτητα εναντι των ελληνικων ενοπλων δυναμεων. Πραγματικα, η χωρα αυτη και μεγαλυτερη σε εκταση ειναι, και αρτια εκπαιδευμενο και εξοπλισμενο στρατο διαθετει. Το τουρκικο στρατιωτικο καθεστως ειναι τοσο ισχυρο, που εδω και χρονια παρεμβαινει απροκαλυπτα στην πολιτικη σκηνη. Κοινως, μπορει να ανεβοκατεβασει πολιτικα προσωπα και κυβερνησεις.
Η δε πολιτικη της Τουρκιας ειναι τετοια, ωστε μπορει και ενθαρρυνει την διαφθορα και την γραφειοκρατια στον δημοσιο τομεα. Ουτε εκει εκλειπουν σκανδαλα για πακετα και μιζες. Και φυσικα ειναι κεντροτουρκικη. Οποιος τολμησει να πει, να γραψει, να κανει κατι το οποιο θεωρειται οτι αντιβαινει στα επισημα τουρκικα συμφεροντα, διωκεται καθ οιονδηποτε τροπο.
Παρα ταυτα, υπαρχουν φωνες που επιμενουν, οτι Τουρκοι και Ελληνες θα πρεπει να παραμειρσουν τις διαφορες του παρελθοντος και να τα βρουνε μεταξυ τους. Πολλοι νεοι αποφευγουν να υπηρετησουν στον τουρκικο στρατο. Προτιμουν τις σπουδες, τα ταξιδια, τον ερωτα. Αρκετοι απο τις παλιες γενιες επισης, ειδικα αυτοι που βιωσαν τις καταστροφες του 1922 στα μικρασιατικα παραλια και τα Σεπτεμβριανα του 1955 στην Πολη, νοσταλγουν τις εποχες που ζουσαν με τους Ελληνες γειτονες τους και επαιζαν παιδια μαζι. Υπαρχουν τελος και καποιοι αλλοι, αυτοι που ζουν εκατερωθεν του Τειχους που χωριζει την Λευκωσια και την Κυπρο στα δυο. Θελουν να περασουν στην αλλη πλευρα, να γνωρισουν τους αλλους. Βλεπουν πως ειναι δυο κομματια του ενος και ιδιου πραγματος.
Μηπως ειναι τελικα θεμα ιδιοσυγκρασιας, παραδοσεων και συνηθειων; Μηπως πρεπει πρωτα οι λαοι, ο απλος κοσμος, να αλλαξει αντιληψεις και συμπεριφορες, ωστε να πιεσει ετσι τις πολιτικες ηγεσιες, που ο ιδιος επελεξε, να κανουν το ιδιο;
Προς τα τελη Μαιου 2003, ο Ταλας βρηκε μια μικρη δουλεια σε μια λεσχη-εστιατοριο στη Γερμανια. Χρειαζοταν χρηματα για το νοικι του, το φαγητο, τα διδακτρα του παν/μιου, τους λογαριασμους και αλλα εξοδα. Ειχε περασει αρκετους μηνες ψαχνοντας. Ειχε θυσιασει τις διακοπες του του Πασχα εκεινης της χρονιας για αυτο το θεμα. Καποιος του ειχε προτεινει το συγκεκριμενο εστιατοριο, και πως χρειαζονταν προσωπικο. Οι "φιλοι" και "γνωστοι" του παν/μιου του δεν ειχαν τιποτε αλλο να προτεινουν. Ετσι, αναγκαστηκε να κανει τον λαντζερη, περνοντας βρωμικα πιατα μεσα απο ειδικο πλυντηριο, αδειαζοντας τασακια, τριβοντας κατσαρολες και τηγανια με καυτο νερο, σφουγγαριζοντας πατωματα. Στη λεσχη ερχονταν και πολλοι συμφοιτητες, αλλα και Ελληνες φοιτητες. Οι περισσοτεροι εδειχναν σοκαρισμενοι, αλλοι ενοχλημενοι. Τους ηταν φαινεται υποτιμητικο που ενας συμφοιτηττης τους εκανε αυτην την δουλεια, μολονοτι δεν ηταν ο μοναδικος. Και ομως, τις θεσεις του βιβλιοθηκαριου και του βοηθου καθηγητη τις κρατουσαν για τους εαυτους τους.
Εκτος απο καμποσους φοιτητες διαφορετικων εθνικοτητων που εργαζονταν ανα διαστηματα στη λεσχη, υπηρχαν ενας κομπλεξικος μαγειρας, ρωσος ομογενης με αλλαγη διαθεσεων, προθεσεων και συναισθηματων ανα πενταλεπτο. Και φυσικα ο Σιναν, ενας 40αρης Τουρκος, ομογενης. Ο Σιναν ειχε γεννηθει και μεγαλωσει στην Γερμανια. Τελειωσε ενα γερμανικο σχολειο, αλλα μαλλον δεν ηθελε να κανει κατι περισσοτερο. Πριν παρει τη θεση στη λεσχη, ειχε δουλεψει σε κεμπαμπαδικο. Ηταν ολιγον μποεμ τυπος. Μετα την δουλεια φορουσε το πετσινο σακκακι του, τις αλυσιδες στο λαιμο, επαιρνε την Μερσεντες του και την κοπαναγε για το σπιτι, στην τηλεοραση με την γιγαντοοθονη που διεθετε. Απο εμφανιση, ολιγον προς Σφακιανακη εφερνε, με το κοντοκουρεμενο μαλλι, την φαβοριτα και το μουστακακι- ψαροκοκκαλο. Οταν εργαζοταν, τραγουδαγε συχνα αμανεδες, και φυσικα δεν εχανε την ευκαιρια να ριξει κανα κομπλιμεντο σε ιδιαιτερως εμφανισιμες φοιτητριες. Παντρεμενος με παιδια μεν, αλλα το κερατο, κερατο, οπως καυχιοταν ο ιδιος! Φυσικα δεν εχανε την ευκαιρια να αποδεικνυει σε ολους ποσο ικανος ειναι, ιδιαιτερως στον αβγαλτο και αφελη Ταλα... Το ματι του επισης, επαιζε και γυαλιζε πολυ... Βεβαια μιλαμε για 40αρη, με καποια εμπειρια, οχι για πιτσιρικα... Σε γενικες γραμμες παντως, ηταν υποερτος, εν αντιθεση με τον κομπλεξικο μαγειρα.
Καποια μερα ειχε ερθει η οικογενεια της αδελφης του να τον δει, και να τον παρουν μετα την δουλεια. Τα ανηψακια του - ενα αγορακι και ενα κοριτσακι - πρεπει να ηταν τοτε μεταξυ τριων και πεντε χρονων. Σε ενα διαλειμα που επαιζε κυνηγητο με τα παιδακια, ειχε πιασει το αγορακι απο το χερι. Εδειξε με το δαχτυλο τον Ταλα και ειπε γελωντας: - "Lan Yunan!" (: μαλακας Ελληνας).
Ο Ταλας γνωριζε τι παει να πει, απο προηγουμενες κουβεντες με τον Σιναν. Λιγο αργοτερα, του ζητησε εξηγησεις. Ο Σιναν του ζητησε συγγνωμη, γιατι το θεωρησε αστειο. Δεν ηθελε να προσβαλει τον Ταλα. Το θεμα ομως δεν ειναι αυτο. Το θεμα ειναι, οτι και ενα παιδακι της προσχολικης ηλικιας, οπως τα ανηψακια του Σιναν, μπορει να απορροφησει πολυ ευκολα πληροφοριες, λεξεις και εικονες απο το περιβαλλον του. Στην περιπτωση του μικρου ανηψιου του Σιναν, η εντυπωση που μπορει να του εμεινε ειναι οτι αφου ο Ταλας ειναι Γιουναν, αρα ειναι και λαν. Και αφου ο Ταλας ειναι λαν....τοτε ΟΛΟΙ οι Γιουναν ειναι λαν! Στο μελλον μπορει να μαθει και αλλα πραγματα απο το περιβαλλον του: Οτι π.χ. ΟΛΟΙ οι Γιουναν ειναι κακοι, μοχθηροι, ζηλευουν τους Τουρκους, θελουν να εισβαλλουν στην Τουρκια κτλ. Ετσι δημιουργουνται οι προκαταλειψεις και οι αντιπαθειες μεταξυ των λαων, που μπορει να οδηγησουν στην διχονοια, την εχθρα, το μισος.
Απο το ανωτερο παραδειγμα, με το ανηψακι του Σιναν, πρεπει να γινει κατανοητο οτι τα περισσοτερα προβληματα μεταξυ των λαων οφειλονται σε προκαταλειψεις, οι οποιες δημιουργουν παρεξηγησεις. Οποτε καθισταται σαφες, οτι η αλλαγη πρεπει να γινει πρωτα μεσα στον καθε ενα απο εμας. Ας αποβαλουμε τις προκαταλειψεις μας και ας προσπαθησουμε να γνρισουμε ο ενας τον αλλον. Κατοπιν, ας κατσουμε στην στρογγυλη τραπεζα του διαλογου και ας μιλησουμε για τα προβληματα μεταξυ μας: Το status quo στο Αιγαιο, την Κυπρο, την Θρακη, τα θαλασσια και εναερια συνορα μας, το casus belli στο Αιγαιο και γιατι θα πρεπει αυτο να καταργηθει. Ας καταλαβουν επιτελους οι γειτονες Τουρκοι, οτι δεν τους προσφερει απολυτως τιποτε η προσπαθεια τους να δημιουργουν τεχνητες κρισεις στο Αιγαιο και να προκαλουν. Ας σταματησουν να δηλητηριαζουν οι πολιτικοι και των δυο λαων τους ψηφοφορους τους με ψεμματα και προπαγανδα. Ας σταματησουν τελος οι ιδιοι οι Ελληνες να παιζουν τον ρολο του μαλακα και του υφισταμενου και ας προχωρησουν σε πρωτοβουλιες. Το παραμυθι με τον lan Yunan πρεπει να τελειωσει.

Keine Kommentare: