Δυο ζευγαρια ανδρων μονοπωλουν αυτες τις μερες το ενδιαφερον μας. Δυο ζευγαρια, τοσο διαφορετικα μεταξυ τους, λογω των πεποιθησεων τις οποιες εκφραζουν... Πριν μερικα χρονια δεν θα το πιστευε κανεις οτι αυτες οι συζευξεις συμβαινουν πραγματικα. Κι ομως, εχουμε ηδη διαβει το κατωφλι του 21ου αιωνα, οπου ολα ειναι δυνατα και τιποτε δεν αποκλειεται...
Ετσι εχουμε απο την μια το ζευγαρι Ντ. Καμερον και Ν. Κλεγγ. Πρωθυπουργος ο μεν, αναπληρωτης ο δε. Των συντηρητικων Τορις ο πρωτος, των Φιλελευθερων Δημοκρατικων ο δευτερος. For the Queen and the Country ομως ενωθηκαν, οδηγωντας την Αγγλια σε συγκυβερνηση των δυο κομματων - κατι που ειχε να συμβει εδω και 200 χρονια στην Γηραια Αλβιωνα. Αγνωστο το πως θα εξελιχθει το μειγμα αυτο. Οι απαισιοδοξοι δεν το βλεπουν, φυσικα, με καλο ματι. Αναμενουμε την συνεχεια. Ελπιζουμε να μην προκειψει ιδιαιτερα εκρηκτικη!
Απο την αλλη υπαρχει το ζευγος Γιωργου Παπανδρεου και Ταγιπ Ερντογαν. Μια κοσμοιστορικη συναντηση κορυφης, καθως ο Τουρκος πρωθυπουργος κατεφθασε σημερα στην Αθηνα μαζι με επιτελειο απαρτιζομενο απο υπουργους, διπλωματες και επιχειρηματιες, προκειμενου να συναντησει ο καθενας τον ομολογο του.
Προσωρινα μπορουμε μονο να υποθεσουμε για το τι προκειται να αποδωσει η συναντηση Ελληνων και Τουρκων πολιτικων. Αυτο βεβαια εξαρταται και απο τις πληροφοριες που θα διαρρευσουν προς τα εξω. Εκτιμαται παντως, οτι οι δυο πλευρες θα βαλουν στο τραπεζι του διαλογου τα γνωστα καυτα ζητηματα που τις απασχολουν εδω και παρα πολλα χρονια.
Εχει δε ειπωθει και γραφτει στον Τυπο, οτι την πρωτοβουλια για αυτην την επισκεψη την πηρε η Τουρκια. Ετσι, ο Ερντογαν εμφανιζεται να εχει εμπνευστει απο τις κινησεις αμερικανων προεδρων των περασμενων δεκαετιων, μιας που στο ιδιο πνευμα ερμηνευεται η κινηση του να προχωρησουν Ελλαδα και Τουρκια στην σταδιακη καταργηση των εξοπλισμων προς μειωση της κρισης με ταυτοχρονο ελεγχο του Αιγαιου.
Σε αυτο το σημειο πρεπει να δηλωθει οτι η μεγαλυτερη σε γεωγραφικο μεγεθος Τουρκια εχει πολλα αβανταζ, που φυσικα οφειλονται στις καλα μελετημενες της κινησεις: Πολυ καλες διπλωματικες επαφες με την Ρωσια, χαρη στο θεμα των αγωγων, αλλα και με τις Η.Π.Α., που συχνα επισημαινουν τον ρολο της Τουρκιας ως εγγυητριας δυναμης στην Μεση Ανατολη. Τα τελευταια χρονια η Τουρκια βελτιωσε ακομα και τις διπλωματικες της σχεσεις με την Συρια, μεσω των φραγματων στον βορειο Ευφρατη. Οι σχεσεις της με Βουλγαρια, ΦΥΡΟΜ και Αλβανια ειναι επισης καλες. Ειναι μελος του ΝΑΤΟ και λογιζεται ως πιθανο μελλοντικο μελος της Ε. Ε. Απεναντι στα πλεονεκτηματα αυτα της Τουρκιας στον διπλωματικο και οικονομικο τομεα, η Ελλαδα δυστυχως δεν εχει να παραθεσει πολλα. Ιδιαιτερα τους τελευταιους μηνες, που εχει δεχτει σκληρη πολεμικη κριτικη απο τις υπολοιπες χωρες μελη της Ε. Ε. λογω των γνωστων οικονομικων προβληματων...
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen