Samstag, 30. Oktober 2010

ΑΠΑΞΙΩΣΗ.

"Να παω στην Ακροπολη; Να δω τι; Πετρες;" (απαντηση νεαρης μαθητριας Λυκειου σε ερωτηση δημοσιογραφου μεγαλης αθηναικης εφημεριδας, Μαρτιος 1997)



"Να καταργηθουν τα τμηματα Ιστοριας και Αρχαιολογιας των ελληνικων παν/μιων! Δεν προσφερουν τιποτε! Επαγγελματικα ειναι κορεσμενα, οι πτυχιουχοι τους ειναι ολοι ανεργοι!" (Σχολιο ανωνυμου αναγνωστη στην ηλεκτρονικη σελιδα μεγαλης αθηναικης εφημεριδας, Οκτωβριος 2010)

Μολονοτι απεχουν 13 χρονια μεταξυ τους, οι προαναφερομενες δηλωσεις δεν διαφερουν ουσιαστικα μεταξυ τους, αφου καταδεικνυουν την απαξιωση του κοσμου για τον πολιτισμο και την πολιτιστικη κληρονομια του τοπου.
Η αφορμη για τα πιο προσφατα σχολια δοθηκε, οταν πριν απο λιγες εβδομαδες συμβασιουχοι του ΥΠΠΟΤ εκλεισαν τον αρχαιολογικο χωρο της Ακροπολης. Παροτι σημειωθησαν επεισοδια, αφου ανακατευτηκαν τα ΜΑΤ, οι συμβασιουχοι και οι Συλλογοι μονιμων και εκτακτων αρχαιολογων συνεχισαν τις διαμαρτυριες τους στο κτηριο του ΥΠΠΟΤ.
Μολονοτι δεν συμφωνουμε με την μεθοδο του να κλεινονται αρχαιολογικοι χωροι και να καταλαμβανονται ολοκληροι δρομοι, δυσχαιρενοντας αλλες κοινωνικες ομαδες και επαγγελματικες ταξεις, κατανοουμε οτι οι συμβασιουχοι βρισκονται σε τοσο δεινη θεση, ωστε να πιστευουν οτι δεν εχουν αλλη λυση απο το να καταλαμβανουν την Ακροπολη. Η αντιδραση καποιων, οπως εκδηλωθηκε με το σχολιο του ανωνυμου περι κλεισιμου αρχαιολογικων τμηματων, επισης δεν μας παραξενευει. Οι λογικη του ειναι της κατευθυνσης "ποναει ποδι, κοψει κεφαλι". Απολυτως λογικο, οταν δεν υπαρχει παιδεια, να εχουν απαξιωθει τα παντα.
Πολλοι φταινε για το κυμα της απαξιωσης που εχει ξεσπασει πανω στον πολιτισμο, ετσι οπως εκδηλωνεται απο τον κοσμο. Πρωτα και κυρια, οι ιδιοι οι υποτιθεμενοι φορεις του (συγκρ. με www.notis-o-talas.blogspot.com/2008/05/blog-post_31.html, www.mrtoverseas.blogspot.com/2009/10/blog-post_18.html). Που ειναι οι πνευματικοι ταγοι της χωρας; Γιατι δεν εμφανιζονται; Γιατι αδιαφορουν; Τις εδρες τους τις κατεχουν, μπορουν να κανουν κατι περισσοτερο. Αντ' αυτων, εμφανιζονται διαφοροι ερασιτεχνες τηλεβιβλιοπωλες να παραδιδουν μαθηματα ηθικης και ιστοριας, με ανταλλαγμα την αγορα των...βαρυσημαντων πονηματων τους, τα οποια δεν ειναι τιποτε αλλο, παρα προσωπικες τους φαντασιωσεις περι του κλεους της ελληνικης φυλης...
Δευτερευων, τα Μ.Μ.Ε. (συγκρ. www.notis-o-talas.blogspot.com/2008/05/blog-post_09.html). Απο το πρωι μεχρι το βραδυ, σε ολα τα τηλεοπτικα καναλια, δεν υπαρχει κατι αλλο να δεις, εκτος απο τηλεπαρουσιαστες/τριες που προσπαθουν να προβαλονται, που αποθεωνουν αχρηστους και αταλαντους ανθρωπους, που διαφημιζουν αλλες χαζοβιολικες εκπομπες, φτιαγμενες αρπακολλα κτλ... Τον Νοεμβριο διεξαγονται δυο συνεδρια, ενα στην Χαιδελβεργη για τα νεα δεδομενα επι της μινωικης αρχαιολογιας και ενα στην σουηδικη αρχαιολογικη σχολη για της νεες ανακαλυψεις στην μυκηναικη αρχαιολογια. Θα παει καποιο ελληνικο τηλεοπτικο συνεργειο να παρει συνεντευξεις απο τους συμμετεχοντες των συνεδριων; Θα υπαρξει μια εστω περιληπτικη παρουσιαση των νεων πορισματων; Το πιθανοτερο ειναι πως θα αναλωθουν για αλλη μια φορα τα τηλεοπτικα καναλια στην παρουσιαση κουτσομπολιστικων εκπομπων. Επισης λογικο, αφου τετοιου ειδους προγραμματα παραγονται απο ερασιτεχνες που νομιζουν οτι ξερουν απο τηλεοραση και στους οποιους μαλλον εχει δωθει γραμμη για να κανουν οτι κανουν.
Τριτον, το ιδιο το ελληνικο κρατος, στελεχη του οποιου το καταχρεωσαν με την απληστια τους και τον φαταουλισμο τους. Σε ενα κρατος, το οποιο εχει υποβαθμισει τα μαθηματα της ελληνικης γλωσσας και ιστοριας στα σχολεια, που ακομα και απο αυτα τα λιγα δανεικα δις που παιρνει απ' εξω, δεν κοιταει να τα δωσει εκει που πρεπει, αλλα προτιμαει να χρηματοδοτησει εξοπλιστικα πακετα για δηθεν πολεμους που δεν θα γινουν ποτε, τι αλλο να περιμενει κανεις.
Εξ αυτων των τριων προαναφερομενων παραγοντων πηγαζει η απαξιωση για τον πολιτισμο και την παιδεια στους ελληνες πολιτες. Για αυτο και εχουμε σχολια, σαν και τα παραπανω. Ευτυχως, που υπαρχουν και καποιοι ελαχιστοι που δεχονται ερεθισματα για να ασχοληθουν με κατι αλλο, περα απο τα κοτσομπολια της τηλεορασεως και τις παπαγαλιες των σχολικων βιβλιων. Αλλα αυτο απο μονο του δεν ειναι αρκετο...

1 Kommentar:

in antis hat gesagt…

Αγαπητέ Τάλα,
τα περί κλεισίματος τμημάτων Αρχαιολογίας τα έχω ακούσει κι από ακαδημαϊκούς, των θετικών επιστημών. Πέρα από αυτά, η απαξίωση προήλθε πρώτα από εμάς, συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Όπως θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει παιδεία στην Ελλάδα, όχι με το νόημα μόνο της εκπαίδευσης. Είμαστε ένα κράτος σε παράνοια. Και πραγματικά έμεινα χωρίς λέξεις, σχεδόν αναίσθητος όταν συνάδελφος μου είπε: „Ανέβηκαν στα Προπύλαια, είναι πάνω στο επιστύλιο!“