Dienstag, 2. November 2010

ΜΙΚΡΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΔΡΑ.

Την μερα ακριβως που εορταζονταν η επετειος του ΟΧΙ και γινονταν παρελασεις, ο αρχαιολογος Γιαννης Σακελλαρακης αφηνε την τελευταια του πνοη, χτυπημενος απο την επαρατη νοσο. Ηταν 74 χρονων. Η κληρονομια που αφησε πισω του, αριθμει πολυαριθμες δημοσιευσεις και πλουσιο ανασκαπτικο εργο, ειδικα στην Κρητη.

Μολονοτι δεν καταγοταν απο την Μεγαλονησο, και ας εδειχνε η καταληξη του επιθετου του το αντιθετο (γεννηθηκε το 1936 στην Αθηνα και καταγοταν απο Πελοποννησο και Χιο), συνδεθηκε ιδιαιτερα με την Κρητη. Η ειδικευση του ηταν η αρχαιολογια του μινωικου πολιτισμου, με τον οποιο ασχοληθηκε, ειτε απο την θεση του εφορου αρχαιοτητων, ειτε ως διευθυντης των αρχαιολογικων μουσειων Ηρακλειου και Αθηνων, ακομα δε και απο την θητεια του ως διδασκων καθηγητης αρχαιολογιας στα αντιστοιχα παραρτηματα των παν/μιων Αθηνων, Αμβουργου και Χαιδελβεργης.
Κυριως ομως μεσω του εργου του, των ανασκαφων σε διαφορες περιοχες της Κρητης, οπως ειναι οι Αρχανες, η Ανεμοσπηλια, το Ιδαιο Αντρο και τελευταια η Ζωμινθος, κατεκτησε τον τιτλο του "spokesman" της ευρυτερης ελληνικης αρχαιολογιας. Η παρουσια του στα Μ.Μ.Ε. δεν ηταν συχνη, αλλα η επιστημη της αρχαιολογιας μπορουσε καλλιστα να διαφημιστει μεσω των συνεντευξεων που του επαιρναν καποιες τηλεοπτικες εκπομπες και διαφορα εντυπα.
Ο γραφων δεν ετυχε να γνωρισει τον Γιαννη Σακελλαρακη προσωπικα. Αισθανεται ωστοσο μεγα σεβασμο για τον ανθρωπο αυτο και το εργο που επροσφερε. Η πικρια του στρεφεται μονο εναντιον της Πολιτειας. Η κηδεια του, που ελαβε χωρα την επομενη της απωλειας του, δεν ελαβε μεγαλη εκταση στα Μ.Μ.Ε. Κατανητο το οτι, οι δικοι του ανθρωποι επιθυμουσαν να κρατησουν χαμηλους τονους. Περαν ομως καποιων τοπικων φορεων απο περιοχες της Κρητης, στις οποιες ειχε εργαστει, δεν ειδαμε να αποτιει φορο τιμης το ΥΠΠΟΤ, η κυβερνηση, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, ουτε εγινε η κηδεια του δημοσια δαπανη, οπως τουλαχιστον πιστευουμε πως αρμοζει σε μια προσωπικοτητα αυτου του βεληνεκους. Εδω κηδεψανε τους τελευταιους μηνες διαφορους/ες δημοσια δαπανη, οι οποιοι/ες δεν ειχαν καν προσφερει εργο στην χωρα. Γιατι να μην καναν κατι αντιστοιχο και για τον Σακελλαρακη;
Οχι εθνος αναδελφον, αλλα κρατος αμνημον και αγνωμον διαθετουμε.
Υ. Γ.: Αναλυτικες πληροφοριες για τον Σακελλαρακη και το εργο του, ειδικα την τελευταια του δουλεια στη Ζωμινθο, μπορει κανεις να διαβασει στις ακολουθες ιστοσελιδες:



Keine Kommentare: