Sonntag, 28. November 2010

ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ.

Τα προσφατα γεγονοτα τον εχθροπραξιων μεταξυ Βορειου και Νοτιου Κορεας μας κανουν να ξανασκεφτουμε την περιπτωση της χερσονησου, αυτης, "παγιδευμενης" μεταξυ Κινας στα βορεια και Ιαπωνιας στα νοτια.
Αποτελουμενη στην αρχαιοτητα απο τρια βασιλεια, πιεζομενη απο τους προαναφερομενους γειτονες της, η κορεατικη χερσονησος κατεφερε, εστω και για μικρο χρονικο διαστημα, να απολαυσει λιγες στιγμες ανεξαρτησιας και ενοτητας, οταν στα τελη του 19ου αιωνα, ονομαστηκε κορεατικη αυτοκρατορια.

Μονο που μεταξυ 1910 και 1945 καταληφθηκε απο την ιαπωνικη αυτοκρατορια. Στον επερχομενο πολεμο του Ειρηνικου Ωκεανου, και μετα τις καταστροφες απο τις ατομικες βομβες στη Χιροσιμα και το Ναγκασακι, οι Ιαπωνες συνθηκολογησαν. Στα 1948 εγκατελειψαν την Κορεα. Συγχρονως, οι Μεγαλες Δυναμεις της εποχης τα βαλαν κατω και συμφωνησαν να χωρισουν την κορεατικη χερσονησο σε δυο κρατη: Το βορειο τμημα επιπτε υπο τον ελεγχο της Σοβιετικης Ενωσης και το νοτιο ετιθονταν υπο αμερικανικη επιρροη. Οτι περιπου εκαναν δηλαδη και στη Γερμανια, αμα το τελος του Β' παγκοσμιου πολεμου. Με τη διαφορα οτι, εαν και λογω γεωγραφικης θεσης, και αλλων βεβαια παραγοντων, η ενωση των δυο γερμανικων κρατων κατα τα τελη της δεκαετιας του 1980 ηταν επιβεβλημενη, στην κορεατικη χερσονησο δεν υπηρξε λογος και βιασυνη για κατι τετοιο. Το μεγαλο κακο που συνεβει ειναι ο πολεμος της Κορεας μεταξυ 1950 και 1953, καθως και διαφορες σποραδικες επιθετικες ενεργειες εκ της Βορειου Κορεας κατα τις υπολοιπες δεκαετιες, με την πιο προσφατη να λαμβανει χωρα πριν απο λιγες μονο μερες...
Απο τα τελη του Β' παγκοσμιου πολεμου και μετα και, λογω της επιρροης εξωθεν, τα δυο κρατη αναπτυχθηκαν ανεξαρτητα. Δεν υπαρχει αμφιβολια, οτι η συγκριση μεταξυ του καθεστωτος της Βορειου Κορεας αντιπαραβαλλεται χωρις προβλημα με την αντιστοιχη Λαικη Δημοκρατια της Γερμανιας. Και εαν δεν συνεβαιναν ολα αυτα που εγιναν στην Ευρωπη, με το γκρεμισμα του Τειχους στο Βερολινο, η λαικη Δημοκρατια θα εφτανε πιθανον στο επιπεδο της Βορειου Κορεας.
Εξ' αυτων ειναι πολυ λυπηρο, αφου διαπιστωνεται ευκολα, οτι η Βορειος και Νοτιος Κορεα ειναι μεν δυο διαφορετικα κρατη, τα οποια ομως κατοικουνται απο ανθρωπους ιδιας καταγωγης. Και οι βορειοι και οι νοτιοι ομιλουν και γραφουν την ιδια γλωσσα, εχουν λιγο ως πολυ τα ιδια εθιμα. Ειναι ενας λαος, μοιρασμενος σε δυο κρατη, δημιουργηματα τριτων, που θελουν να ελεγχουν τον πλανητη. Ενας λαος ερμαιο φιλοδοξων πολιτικων και δικτατορισκων, οπως ο...ισοβιος ηγετης Κιμ Ιλ Σουνγκ, η οικογενεια του οποιου κουμανταρει την Βορεια Κορεα απο τα τελης της δεκαετιας του '40.
Αυτες οι αψιμαχιες που συμβαινουν στην περιοχη, ειναι εμφυλιος πολεμος και τα Ηνωμενα Εθνη θα εκαναν πολυ καλα να αναλαβουν τις ευθυνες τους. Ειδικοτερα δε αυτοι οι οποιοι συνεβαλαν στην δημιουργια δυο κρατων στην κορεατικη χερσονησο. Αρκετο αιμα εχει ποτισει και εκεινη την γη.


Keine Kommentare: