Mittwoch, 3. November 2010

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XLVII.

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ...
Με 50 παρουσίες, οι 300 εξασφάλισαν 10.000 κάθε μήνα!
Του Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Με ισχνότατη παρουσία βουλευτών, που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν τους 50, την ώρα που ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φ. Πετσάλνικος ήταν στο βήμα, ψηφίστηκε χθες ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2011.
Χθες, 11.34 π.μ.: Συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Ακόμα όμως και έτσι δεν έλειψαν οι φωνές κριτικής, κυρίως από τις πτέρυγες της Αριστεράς, τόσο για το ύψος των βουλευτικών αποζημιώσεων όσο και για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι 300.
Και αυτό, παρά την προσπάθεια του κ. Πετσάλνικου που επέμεινε ότι «κανένας βουλευτής δεν έκανε περιουσία από τη βουλευτική αποζημίωση», αλλά και την ανάγνωση των σχετικών κονδυλίων από τα οποία προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι μειωμένος κατά 20.104.000 ευρώ σε σύγκριση με το 2010.
Ειδικότερα, οι κωδικοί που σχετίζονται με τους βουλευτές είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2010 κατά 3.908.700 ευρώ σ' ό,τι αφορά τη βουλευτική αποζημίωση, κατά 500.000 σ' ό,τι αφορά την αποζημίωσή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και στις επιτροπές, κατά 1.200.000 ευρώ σ' ό,τι αφορά το επίδομα οργάνωσης γραφείου και κατά 272.000 ευρώ σ' ό,τι αφορά τα έξοδα κίνησής τους.
Παρά τις όποιες περικοπές πάντως, γεγονός είναι ότι οι 300 εξακολουθούν να αμείβονται αδρότατα, παρά τις εποχές σκληρής λιτότητας που διανύουμε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με βάση τα κονδύλια που προβλέπονται, στον καθένα από τους βουλευτές για το 2011 αντιστοιχεί ποσό 9.869 ευρώ, ενώ ο βασικός μισθός του είναι περί τις 6.500 ευρώ, μικτά.
Στο πνεύμα αυτό ήταν προφανώς και η αγόρευση του Αντ. Σκυλλάκου (ΚΚΕ), που μεταξύ άλλων πρότεινε να μειωθούν σημαντικά οι μισθοί των βουλευτών, αλλά και να σταματήσουν να αμείβονται για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Πρόβλημα σχετικά με τις βουλευτικές αποζημιώσεις αλλά και τα επιδόματα εντοπίζει και ο Π. Λαφαζάνης: «Πρέπει να πάμε σε διαφανέστερη και δικαιότερη αποζημίωση, αλλά και να σταματήσει κάθε επιμέρους αμοιβή», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα πρέπει να υπάρξει άλλου είδους αντιμετώπιση όσον αφορά τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά και τις αμοιβές των επιτροπών» συμφώνησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής (Δημοκρατική Αριστερά) Θ. Λεβέντης.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε νωρίς το απόγευμα, σε μια στιγμή που στην αίθουσα της Ολομέλειας βρίσκονταν καμιά δεκαριά βουλευτές!
Σ. σ.: Ο ελληνικος λαος που ηταν εκεινη την ωρα; Μαλλον καθηλωμενος μπροστα στην τηλεοραση, να βλεπει Τατιανα, Φωτη/ Μαρια και Μουτσινα... Επεσαν και τα ... πακετα μετα, οι συλληψεις και που να παρει χαμπαρι...

Keine Kommentare: