Montag, 29. November 2010

ΕΦΥΓΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ...

Πριν απο λιγο ενημερωθηκαμε, οτι σημερα νωρις το πρωι απεβιωσε ο 84χρονος ηθοποιος Leslie Nielsen. Ο Καναδος ηταν ιδιαιτερα αγαπητος και δημοφιλης σε ταινιες- παρωδιες, οπως "μια τρελη τρελη πτηση" και η σειρα "γεμιστο οπλο 1-3". Ολες σχεδον οι ταινιες αυτες ειναι προιοντα των ιδιων χολλυγουντιανων παραγωγων. Προκειται για παρωδιες κυριως αστυνομικων περιπετειων και κατασκοπευτικων θριλερ τυπου Τζειμς Μποντ. Ο Νιλσεν διεπρεψε στις ταινιες αυτου του ειδους, γινομενος ετσι σε μεγαλη ηλικια διασημος, υποδυομενος συνηθως τον γκαφατζη αστυνομικο Φρανκ Ντρεμπιν. Οι συνηθισμενες του σκηνες ειναι κυριως με πολυ νεωτερες του παρτεναιρ και με τους χαρακτηρες που υποδυεται να λενε η' να κανουν βλακειες, διατηρωντας ενα προφιλ σοβαροφανους και πολυπραγμονα κυριου. Ενιοτε δε, οι ατακες του περιλαμβανουν και γκριματσες εκπληξης, αποριας, δυσαρεσκειας και ευχαριστησης.

Στις πιο πετυχημενες ταινιες του Νιλσεν περιλαμβανονται και παρωδιες ταινιων του Χαρρισον Φορντ, οπως ο "Φυγας" και "Air Force One". Γι αυτο τον λογο πιστευουμε οτι θα ηταν ο ιδανικος πρωταγωνιστης σε παρωδια του Ιντιανα Τζοουνς. Δυστυχως κατι τετοιο δεν εχει πραγματοποιηθει. Ολα εληξαν, απο τη στιγμη που ο Νιλσεν εφυγε απο κοντα μας...



.........................................................................................................................

Μια μερα πριν τον θανατο του Νιλσεν εφυγε απο την ζωη ο κατα δυο χρονια μεγαλυτερος του ελληνας συναδελφος Γιωργος Φουντας. Ο Φουντας εγινε γνωστος απο ασπρομαυρες ταινιες που παρουσιαζαν μια Ελλαδα που δεινοπαθουσε, που μοχθουσε, που πολεμουσε να σταθει στα ποδια της. Μολονοτι καποιες απο αυτες τις ταινιες, οπως η "Στελλα", "Ποτε την Κυριακη", "Zorbas the Greek" ειχαν μεγαλη επιτυχια στο εξωτερικο, ο Φουντας δεν ζηλεψε δοξες και μεγαλεια. Δεν θελησε να εγκαταλειψει την πατριδα και την οικογενεια του, μολονοτι ειχε την δυνατοτητα να ξεκινησει διεθνη καριερα.


Προτιμησε να μεινει στην Ελλαδα και να συνεχισει να δουλευει. Ανθρωπος απλος και αμεσος, δεν εδειχνε να υποδυεται απλως εναν ρολο, αλλα εβγαζε αυτο που ειναι στο πανι.
Θυμομαστε λ.χ. καποιες σκηνες του απο τον "Κραχτη": Ο Φουντας ιδρωμενος, εκνευρισμενος, με γουρλωμενα ματια και τις φλεβες να πεταγονται στο λαιμο του βουταει καποιον απ' το γιακα και του τις λεει. Σκηνη που εχει επαναλαβει σε πολλες αλλες ταινιες. Ανθρωπος που γεννιθηκε μες τη φτωχια και ενιωσε την αδικια, δεν εχει αναγκη απλως και μονο να την δειξει. Ο Φουντας με την αυθεντικη, λιτη μεν, τραχεια δε -καποιοι την αποκαλεσαν δωρικη - largen than life ερμηνεια του, εκφραζει τον αγανακτισμενο μεροκαματιαρη, ο οποιος βλεποντας τους κοπους μιας ζωης να πανε χαμενοι για την καλοπεραση των λαμογιων, παιρνει την κατασταση στα χερια του. Δεν υποκυπτει στην μοιρα του, της αντιτασσεται.
Αυτος ειναι ο Φουντας. Το αληθινο "παιδι του λαου", το παιδι της εργατιας.






Keine Kommentare: