Freitag, 9. Dezember 2011

ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ.

Εδω και παρα πολυ καιρο, πολυ πριν τα γεγονοτα του φετινου καλοκαιριου στο Οσλο, κανουμε σκεψεις για το θεμα αυτο. Τι οδηγει το χερι του ανθρωπου να πιασει οπλο και να σκοτωσει, να κλεψει, να βιασει τον συνανθρωπο του. Ποια ειναι τα βαθυτερα αιτια. Το φαινομενο το βλεπουμε τα τελευταια χρονια και στην Ελλαδα, με συμμοριες οπλισμενες με Καλασνικωφ, οι οποιες δεν δισταζουν μπροστα σε τιποτε και σε κανεναν. Γιατι;


Με την απλοικη μας σκεψη κανουμε καποιους συνειρμους. Κατα την γνωμη μας, χωρις να θελουμε να καταπατησουμε τα χωραφια των ειδικων, οι ανθρωποι, οι οποιοι θα προβουν σε πραξεις βιας, εξαρτωνται απο δυο παραγοντες: Τους γραπτους νομους της πολιτειας που υπαγορευουν τι εστι εγκλημα, αλλα και τους αγραφους, δηλαδη αν το ατομο τελει υπο ηθικους φραγμους η' οχι. Εαν δηλαδη εχει παρει αρχες και αξιες απο το περιβαλλον του οσον αφορα το τι ειναι σωστο και πρεπον και τι οχι.


Συμφωνα με αυτους λοιπον τους παραγοντες ξεχωριζουμε τις εξης κατηγοριες:


Α. Ανθρωποι, οι οποιοι διεπονται απο ηθικες αξιες και υπακουν στο γραμμα του νομου. Οι ανθρωποι αυτοι δεν θα προβουν σε πραξεις βιας, διοτι τους το απαγορευει η συνειδηση τους αλλα και διοτι δεν θελουν να παραβιασουν τους νομους του κρατους.


Β. Ανθρωποι, οι οποιοι πιστευουν στον νομο, αλλα δεν εχουν ηθικους φραγμους. Βασικα η κατηγορια αυτη φοβαται τον νομο. Φοβαται μην πιαστει και τιμωρηθει. Κατα τα αλλα, εφοσον δεν εχει ηθικους φραγμους, δεν κωλυεται να σκοτωσει η' να βιασει δηλαδη, ειναι βεβαιο οτι θα τραπει προς το εγκλημα.


Γ. Ανθρωποι που εχουν ηθικους φραγμους, αλλα δεν λογαριαζουν τους νομους του κρατους. Και αυτη η κατηγορια ρεπει προς το εγκλημα, με την διαφορα οτι οι ηθικες αναστολες πιθανον να αποτρεψουν τους ανηκοντες στην κατηγορια αυτη απο σοβαρα και αιματηρα εγκληματα. Η απογοητευση τους απο την απονομη δικαιοσυνης της πολιτειας, οσο και η αδιαφορια της πολιτειας αυτης να αποδωσει δικαιοσυνη, εχει επηρρεασει σε τετοιο βαθμο τους ανθρωπους της κατηγοριας αυτης, που δεν ειναι πλεον σε θεση να πιστευουν σε νομους. Τουναντιον μαλιστα, φτανουν στο σημειο να πιστευουν οτι δεν θα συλληφθουν ποτε. Κια σιγουρα ειναι πλεον θεμα χρονου, μεχρι οι ανηκοντες σε αυτην την κατηγορια να απολεσουν και τους ηθικους τους φραγμους, φτανοντας στην τεταρτη κατηγορια:


Δ. Αυτοι που, ουτε ηθικους φραγμους εχουν, ουτε σε νομους πιστευουν. Αυτη ειναι και η πιο επικινδυνη κατηγορια. Οι ανηκοντες σε αυτην εχουν χασει καθε μετρο. Δεν τους ενδιαφερει τιποτε, παρα μονο το κερδος. Θα πατησουν επι πτωματων για να αποκτησουν αυτα που επιθυμουν. Θα προδωσουν φιλους και συγγενεις, θα κλεψουν, θα βιασουν, θα σκοτωσουν, δεν θα σταματησουν μπροστα σε τιποτε, εαν δεν βρεθει καποιος να τους κοψει την φορα. Δεν ειμαστε σε θεση να γνωριζουμε, εαν οι ανηκοντες σε αυτην την κατηγορια ειναι ψυχασθενεις η΄απλως στυγνοι εγκληματιες. Εχουμε ομως την εντυπωση, οτι ειναι πολυ περισσοτεροι απο οσο νομιζαμε. Και βρισκονται παντου...







Keine Kommentare: