Montag, 21. Januar 2013

ΠΑΝΙΔΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ.

 Ενα απο τα πραγματα που απο παιδι του αρεσε να κανει, ειναι να βλεπει τα ντοκυμαντερ του National Geographic στην ασπρομαυρη τηλεοραση. Η' να ξεφυλλιζει την τετρατομη εγκυκλοπαιδεια της Golden Press "ο κοσμος των φυτων και των ζωων" που ειχε η ξαδελφη του στη βιβλιοθηκη της. Ο πρωτος τομος αναφεροταν στα εντομα και τα ερπετα, ο δευτερος στα πτηνα, τα ψαρια και τα θηλαστικα. Εκεινη την εποχη κυκλοφορουσαν και αλλα εργα παρομοιας αισθητικης στην Ελλαδα, οπως η 12τομη σειρα των εκδοσεων Νικας με τον τιτλο "ο θαυμαστος κοσμος των ζωων". Ξεφυλλιζε επισης χαρτες και πολυχρωμους Ατλαντες και φανταζοταν τον εαυτο του σε σαφαρι στην Κενυα, σε ταξιδια στην Ινδια, κατα την εξερευνηση των δασων του Αμαζονιου. Να παρατηρει το ζωικο βασιλειο. Να το μελεταει, να μαθαινει απο τη ζωη που υπαρχει γυρω του. Αργοτερα, επισκεφτηκε τον ζωολογικο κηπο της Νεας Φιλαδελφειας και αρκετες φορες εκεινον τον μικρο και ταλαιπωρημενο στο Ζαππειο. Η αγαπη του για τα αγρια ζωα δεν εσβησε. Ενηλικος πλεον, και μολονοτι ασχολουμενος με αλλα πραγματα, βρηκε χρονο να επισκεφθει καποιους μεγαλους ζωολογικους κηπους, οπως του Λονδινου, του Βερολινου, της Καρλσρουης, της Χαιδελβεργης.

 Η πανιδα, η αγρια πανιδα της φυσης, τον γοητευει ακομα. Κυριως δε η ποικιλια της, ο πλουτος της. Τον εντυπωσιαζει απιστευτα η ομοιοτητα αναμεσα σε ειδη, ειδπου μονο οι ειδικοι μπορουν να διακρινουν τις ομοιοτητες και τις διαφορες. Πραγματικα, δεν μενουν οι μη ειδικοι καταπληκτοι απο τις ομοιοτητες ζωων, οπως η παπια και η χηνα, το κορακι και η κουρουνα, το κουνελι και ο λαγος, ο ποντικος και ο αρουραιος, το ελαφι και το ζαρκαδι, ο βατραχος και ο φρυνος, το κουναβι και η νυφιτσα, η μελισσα και η σφηκα, το μυρμηγκι και ο τερμιτης; Τα συγγενικα μεταξυ των ειδων των ζωων ειδη ειναι διασκορπισμενα σε ολα τα μηκη και πλατη της γης. Ετσι εχουμε κροκοδειλους σε Αφρικη, Ασια και Αυστραλια, αλιγατορες σε Β. Αμερικη, καιμανους σε Κ. και Ν. Αμερικη, γαβιαλες σε Ινδια. Πυθωνες σε Αφρικη και Ασια, βοες σε Κ. και Ν.Αμερικη, ανακονδες σε Ν. Αμερικη. Αετους και γερακια στο Β. Ημισφαιριο, κονδορες στις Ανδεις, αρπυες στην περιοχη του Αμαζονιου, γυπες στο Ν. Ημισφαιριο. Λυκους και τσακαλια στο Β. Ημισφαιριο, αλλα και στην Αφρικη τα τελευταια, κογιοτ στη Β. Αμερικη και ντιγκος στην Αυστραλια. Αγριοχοιροι σε Ευρωπη και Β. Αμερικη, φακοχοιροι σε Αφρικη, πεκαρι σε Ν. Αμερικη. Ελαφια σε Ευρωπη κι Ασια, ταρανδους/ καριμπου στη Λαπωνια και τη Σιβηρια, αλκες στον Καναδα και την Αλασκα. Ενω τα δαση τα ευκρατα ειναι γεματα απο τζιτζικες, τριζονια και γρυλους, ποταμια, λιμνες και θαλασσες βριθουν απο αστακους, καραβιδες και γαριδες, απο χταποδια και καλαμαρια, απο σμερνες και χελια. 

 Παρομοια η' και τα ιδια ειδη ζωων εχουν εξαπλωθει ομως σε διαφορετικες ηπειρους, με εντυπωσιακες παραλλαγες: Τον ελεφαντα π.χ. τον συναντουμε και σε Αφρικη και σε Ινδια. Μονο που ο ινδικος ελεφαντας ειναι μικροτερος σε μεγεθος, με μικρα αυτια και χαυλιοδοντες. Στην Αφρικη υπαρχουν δυο ειδη ρινοκερων, ο μελας και ο λευκος, ο οποιος ειναι και ο μεγαλυτερος, το δε ανω χειλος του ειναι τετραγωνο. Στην Ινδια, ο ρινοκερος φερει ενα κερατο και το δερμα του μοιαζει με πανοπλια. Ο ταπιρος ζει σε Ινδια και Αμαζονιο. Ο ινδικος ταπιρος ειναι διχρωμος, ο νοτιοαμερικανικος μονοχρωμος. Η καμηλα με εναν υβο βρισκεται στην Β. Αφρικη, την Αραβικη χερσονησο και την Συροπαλαιστινη. Η καμηλα με δυο υβους, λεγεται βακτριανη και απανταται στην κεντρικη Ασια. Ο αφρικανικος μυρμηγκοφαγος ειναι ενα ατριχο πλασμα, ενω ο νοτιοαμερικανος ξαδελφος του εχει πλουσιο τριχωμα και θυσανωτη ουρα. Ενα αλλο ειδος μυρμηγκοφαγου της Ν. Αμερικης. ο παγκολινος, ειναι καλυμενο με φολιδες και μοιαζει πολυ με το αρμαντιλλο, ενα ζωο το οποιο ζει επισης στο ιδιο περιβαλλον. Σε Αφρικη και Ασια ζει η λεοπαρδαλις. Στην ασιατικη ηπειρο και την Ινδονησια μαλιστα, απαντωνται διαφορετικα, κατα τους βιολογους, ειδη της, οπως η ινδικη λεοπαρδαλη, η κινεζικη, η περσικη, η λεοπαρδαλη της Ιαβας κτλ. Στην Κ. και Ν. Αμερικη ζει το συγγενικο ειδος ονοματι τζαγκουαρ. Ξαδελφακι της λεοπαρδαλης, με καπως πιο βραχυ σωμα, κοντη ουρα και διαφορες στο σχημα των κηλιδων της γουνας του. Τα λιονταρια ζουν πλεον μονο σε Α. και Ν. Αφρικη και στην Ινδια. Οι δε τιγρεις σε ολη σχεδον την ασιατικη ηπειρο. Υπαρχουν διαφορα ειδη των, οπως ο τιγρης της Σιβηριας, της Βεγγαλης, ο ινδικος τιγρης. Τα λαμα και τα αλπακα μοιραζονται τον ιδιο χωρο, την περιοχη των Ανδεων, το Περου και την Χιλη, μονο που τα δευτερα εχουν πλουσιοτερο τριχωμα.

 Διαφοροποιησεις ομως υπαρχουν και στα ιδια ειδη ζωων, τα οποια μοιραζονται τον ιδιο χωρο. Ελαχιστες ειναι οι διαφορες μεταξυ της γαζελας του Τομσον και της γαζελας του Γκραντ της αφρικανικης σαβανας, αφου μονο ειδικοι μπορουν να τις ξεχωρησουν. Το ιδιο ισχυει και για τις ζεβρες και τους προαναφερομενους μελα και λευκο ρινοκερο. Στις αφρικανικες υαινες υπαρχουν δυο ειδη επισης, ενα με ραβδωσεις και ενα με κηλιδες. Ομοιως δυο ειδη απαντωνται και στις καμηλοπαρδαλεις, με το ενα να φερει αντις κηλιδων, πολυγωνικα σχεδια και το αλλο, απλες πιτσιλιες. Στα αφρικανικα δαση ζουνε μεν οι χιμπατζηδες, ζουνε ομως και οι μπονομπο, ενα ειδος πρωτευοντων, το οποιο ομοιαζει με τους περισσοτερο γνωστους χιμπατζηδες.

Εικ. 1. Πανοραμα πανιδας αφρικανικης σαβανας

Εικ. 2. Χαρακτηριστικο δειγμα πανιδας ινδικου δασους

Εικ. 3. Ζωγραφικη αναπαρασταση τυπικης πανιδας της ζουγκλας του Αμαζονιου

 Αυτα ηταν μονο ελαχιστα, αλλα χαρακτηριστικα και καιρια, κατα τη γνωμη του, παραδειγματα, τα οποια αποδεικνυουν το μεγαλειο της φυσης οσον αφορα την γενναιοδωρη ποικιλια των ζωικων ειδων. Ειθε να ερθει καποτε η στιγμη, που θα μπορεσει να ταξιδεψει και να δει απο κοντα οσο πιο πολλα απο αυτα μπορει, να ζουν ελευθερα στο φυσικο τους περιβαλλον...


Keine Kommentare: