Dienstag, 22. Januar 2013

ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ...


 Ο νεος χρονος εχει μπει εδω και λιγες μερες. Βρισκομαι στην Αθηνα, στην πρωτη σταση λεωφορειου επι της Βουλιαγμενης, διπλα απο την προβληματικη διασταυρωση με την Καλλιρροης. Απεναντι φαινεται η παραλληλη, η Ηλιουπολεως, που οδηγει προς το κεντρο. Ειναι μεσημερι και κανει κρυο. Μαζι μου στη σταση περιμενουν καμια δεκαρια ατομα. Οσο περνουν τα λεπτα, τοσο το πληθος αυξανεται. Οι πιο πολλοι ειναι ανθρωποι μεγαλης ηλικιας. Περιμενουμε στη σταση, επειδη ανακοινωθηκε οτι το Μετρο, ο Ηλεκτιρκος και ο Προαστιακος απεργουν. Τα καναλια τα τηλεοπτικα δεν το ιεπαν, αλλα το εδειξαν την προηγουμενη μερα στα δελτια τους σε μια ταινια με μικρα γραμματα που ετρεχε κατω απο το κεντρικο δελτιο και τα τηλεπαραθυρα.

 Εχουν περασει γυρω στα εικοσι λεπτα. Μεσα σε αυτο το χρονικο διαστημα πρεπει να εχουν κατελθει καμια δεκαρια λεωφορεια την Ηλιουπολεως: A3, A4, B3, 856... Απο μας, απο Βουλιαγμενης προς Δαφνη και Αγιο Δημητριο, περασαν ενα δυο που εγραφαν "Eκτος Υπηρεσιας". Μετα απο λιγο περασε και ενα μικρο 227 που πηγαινε προς Αγιο Αρτεμιο. Τα 227 ειναι παντα μικρα. Και παντα ασφυκτικα γεματα. 

 Περασαν σαραντα λεπτα. Κανενα λεωφορειο απο Ηλιουπολεως. Ειδα κι αποειδα και το κοβω ποδαρατο προς Δαφνη. Δεν ανησυχω για τον εαυτο μου. Ευτυχως που οι δικοι μου ησαν προνοητικοι, οταν καπου στις αρχες της δεκαετιας του 1970 αγορασαν σπιτι σε σχετικα κεντρικη, αλλα ησυχη περιοχη. Ολο και κατι μπορει να συμβει, να μπορουμε να πηγαινοερχομαστε με τα ποδια απο τις δουλειες μας. Δεν με ενοχλει ουτε ο ποδαροδρομος, ουτε ο παγωμενος αερας. Σκεφτομαι ομως ολους αυτους τους ηλικιωμενους ανθρωπους, με τα προβληματα υγειας τους, με τις πενιχρες τους συνταξεις, με τις τσαντες τους. Για καποιους λογους επρεπε να πανε στο κεντρο της πολης. Θες για γραφειοκρατικες δουλειες, θες για ιατρικα θεματα, θες για να ψωνισουν λιγα φθηνα τροφιμα... Πως θα πανε ομως στα σπιτια τους; Γιατι να ταλαιπωρουνται;

 Και ωραια, πες το Μετρο, ο Προαστιακος, ο Ηλεκτρικος κανουν την απεργια τους. Οι οδηγοι των λεωφορειων και των τρολευ, γιατι δεν οργανωνονται ετσι, ωστε να εξυπηρετουν τους συνανθρωπους τους; Να τα κανονισουν καλυτερα με τις βαρδιες τους. Και εκεινοι οι τυποι, οι οποιοι μας κοτσαρουν το "Εκτος Υπηρεσιας" στη μουρη, αφου πανε που πανε προς το αμαξοστασιο τους, αφου περνανε π.χ. απο την Βουλιαγμενης, γιατι δεν σταματανε στις στασεις να παρουν τον κοσμο που περιμενει και να τους αφηνουν σε καθε αλλη σταση μετα και πριν φτασουν στο αμαξοστασιο τους; Καποιοι απο αυτους που περιμενουν μπορει να ειναι συνομηλικοι των γονεων τους. ετσι θα φεροντουσαν στους γονεις τους; Τουναντιον μας κοτσαρουν το "Εκτος Υπηρεσιας" σαν κωλοδαχτυλο και μας κοροιδευουν.

 Το απογευμα, επιστρεφοντας απο την επισκεψη μου, περιμενα επι της Ηλιουπολεως. Και εκει, η ιδια ιστορια. Κανενα λεωφορειο δεν περνουσε προς το κεντρο!

 Αυτες τις σκεψεις τις κανω και τωρα, που διαβαζω οτι η απεργια στο Μετρο, τον Ηλεκτρικο και τον Προαστικαο συνεχιζεται απο την περασμενη Πεμπτη. Αλλα βλεπω πως οι συναδελφοι τους υπαλληλοι στα λεωφορεια και τα τρολευ δεν καθονται να σκεφτουν τα παραπανω. Δεν ξερω πως πληρωνονται, αν παει με τις βαρδιες η' το δρομολογιο. Αλλα βλεπω πως στην Ελλαδα δεν υπαρχει πλεον αλτρουισμος. Δεν μπορω να σεβομαι τον οδηγο του λεωφορειου που αφηνει ηλικιωμενους να ξεπαγιαζουν η' να σκανε απο την ζεστη στη σταση για καμια ωρα, να εμφανιζονται με την λεωφορειαρα/ φυσαρμονικα και την ταμπελα "Εκτος Υπηρεσιας" σαν μουντζα στα μουτρα των ταλαιπωρων και να προσπερνουν αδιαφορα, γιατι πρεπει να πανε στο αμαξοστασιο τους, περνοντας ομως την λεωφ. Βουλιαγμενης και ολες τις στασεις της. Τα εισιτηρια δεν τα πληρωνει για πλακα ο κοσμος, αλλα για την παροχη υπηρεσιων...

Keine Kommentare: